Indicatii
Diprogenta este indicat pentru atenuarea inflamatiei si pruritului din afectiunile dermatologice care raspund la tratamentul cu corticosteroizi, cand sunt complicate cu infectii secundare determinate de microorganisme sensibile la gentamicina sau cand este suspectata posibilitatea aparitiei unor asemenea infectii. Aceste tulburari includ: psoriazis, dermatita de contact, dermatita atopica (dermatita infantila, dermatita alergica), neurodermita (lichen simplu cronic), lichen plan, eczema (incluzand eczema numulara, eczema mainii, dermatita eczematiforma), intertrigo, eczema dishidrozica (pompholyx), dermatita seboreica, dermatita exfoliativa, dermatita de staza.
Dozaj
Adulti si adolescenti
Diprogenta se aplica in strat subtire, pentru acoperirea completa a zonei afectate, de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Pentru anumiti pacienti, prin aplicatii mai putin frecvente, poate fi obtinut un tratament de intretinere adecvat. Medicamentul nu se va utiliza sub pansament ocluziv.
O crestere a numarului de aplicatii zilnice poate creste riscul aparitiei reactiilor adverse, fara o ameliorare a efectului terapeutic.
Copii cu varsta cuprinsa intre 2-12 ani
La copii cu varsta intre 2 si 12 ani, Diprogenta nu se utilizeaza decat in mod exceptional sub supraveghere stricta.
Diprogenta se aplica in strat subtire, pe suprafata cutanata afectata, de doua ori pe zi, dimineata si seara. In formele usoare sunt suficiente aplicatii mai putin frecvente.
Dupa aplicare locala, datorita raportului dintre suprafata pielii si masa totala a corpului si a stratului cornos nedezvoltat, se poate produce o crestere a absorbtiei betametazonei. Aceasta poate duce la
toxicitate sistemica. Unguentul nu trebuie utilizat in zona acoperita de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot actiona ca pansamente ocluzive.
Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 5-7 zile.
Se recomanda ca intreruperea tratamentului sa fie progresiva, spatiind dozele sau utilizand un corticoid cu actiune mai slaba sau cu concentratie redusa.
Copii cu varsta sub 2 ani
Diprogenta este contraindicat la copii cu varsta sub 2 ani (vezi pct. 4.3 si 4.4).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active, la alti corticosteroizi, sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1,
Infectii primare bacteriene (de exemplu piodermite, sifilis si tuberculoza),
Infectii virale (de exemplu herpes simplu, varicela, veruci vulgare, condiloame acuminate externe), Infectii fungice (dermatofiti si ciuperci) sau parazitare,
Leziuni ulcerative, Acnee,
Acnee rozacee, Dermatita periorala, Copii cu varsta sub 2 ani,
Aplicarea pe pleoape (risc de glaucom).
Atentionari
Se recomanda evitarea contactului unguentului Diprogenta cu ochii.
In cazul aparitiei manifestarilor de intoleranta locala (iritatie, reactii de hipersensibilizare), tratamentul trebuie intrerupt.
Absorbtia sistemica a glucocorticoizilor topici este crescuta in cazul aplicarii pe suprafete corporale mari sau daca sunt utilizate pansamente ocluzive. In aceste conditii sau daca se anticipeaza un tratament pe termen lung, trebuie luate masuri de precautie adecvate, in special la copii si nou nascuti.
Copiii pot prezenta un risc mai crescut decat adultii de supresie a axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian (HHCS) si de aparitie a reactiilor adverse la glucocorticoizi exogeni datorita absorbtiei crescute, determinata de suprafata cutanata mai mare raportata la greutatea corporala. Prin urmare durata tratamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil, folosirea Diprogenta unguent la copii cu varsta sub 2 ani fiind contraindicata.
La copiii carora li s-au administrat glucocorticoizi topici au fost raportate supresia axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenalian (HHCS), sindrom Cushing, intarzierea cresterii in inaltime, intarzierea cresterii in greutate si hipertensiune intracraniana.
Manifestarile supresiei corticosuprarenaliene la copii includ cortizolemie scazuta si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.
Aceste manifestari se remit dupa intreruperea tratamentului; intreruperea brusca poate determina insa insuficienta corticosuprarenaliana acuta.
Aplicarea indelungata la nivelul fetei a glucocorticoizilor cu potenta mare poate duce la aparitia dermatitei corticodependente si corticosensibile cu atrofie cutanata, cu sindrom de rebound dupa fiecare intrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomanda intreruperea treptata a administrarii. Acest fapt trebuie avut in vedere atunci cand sunt tratate afectiuni precum, psoriazis sau eczeme severe.
Nu se recomanda utilizarea prelungita la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase.
Tratamentul topic cu corticosteroizi se instituie cu precautie pacientilor care prezinta dermatita de staza si alte afectiuni cutanate datorate insuficientei circulatorii.
Absorbtia sistemica a gentamicinei aplicate topic poate creste daca sunt tratate suprafete mari din corp, mai ales pe perioade prelungite de timp in prezenta leziunilor dermice. In aceste cazuri, pot aparea reactiile adverse de tipul celor observate in utilizarea sistemica a gentamicinei. Se recomanda prudenta in aceste conditii, mai ales la copii si nou nascuti. Se impune prudenta la utilizarea antibioticelor topice, in special la copii.
Utilizarea antibioticelor topice permite ocazional inmultirea microorganismelor rezistente, inclusiv a fungilor. Daca suprafata tratata este mare, daca durata tratamentului este mare sau daca suprafata cutanata prezinta leziuni pot sa apara reactii adverse sistemice la utilizarea gentamicinei. In acest caz, precum si in cazul iritatiei, sensibilizarii sau suprainfectiei, tratamentul cu gentamicina trebuie intrerupt si trebuie instituita o terapie adecvata.
Tulburarile de vedere pot aparea in cazul utilizarii sistemice si topice (inclusiv intranazal, inhalator si intraocular) de corticosteroizi. Daca pacientul se prezinta cu simptome cum sunt vedere incetosata sau alte tulburari de vedere, trebuie luata in considerare trimiterea sa la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile ale tulburarilor de vedere care pot include cataracta, glaucom sau boli rare, precum corioretinopatia centrala seroasa (CRCS), care au fost raportate dupa utilizarea sistemica si topica de corticosteroizi.
Interactiuni
Pana in prezent nu au fost raportate interactiuni medicamentoase.
Sarcina
Studiile la animale sunt insuficiente cu privire la efectele asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om este necunoscut.
Diprogenta nu trebuie utilizata in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este absolut necesar.
Deoarece nu exista suficiente date care sa certifice ca aplicarea topica a corticosteroizilor nu determina o absorbtie sistemica suficienta pentru a produce cantitati detectabile in lapte, trebuie luata o decizie adecvata de a intrerupe fie alaptarea fie administrarea medicamentului in timpul alaptarii, in functie de importanta medicamentului pentru mama.
Condus auto
Diprogenta nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a utiliza utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse au fost raportate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si mai mare 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai mare 1/100); rare (≥ 1/10000 si mai mare 1/1000); foarte rare (mai mare 1 /10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Reactii adverse determinate de administrarea topica a gentamicinei:
- iritatii cutanate tranzitorii, incluzand eritem si prurit, care in general nu necesita intreruperea tratamentului.
Reactii adverse determinate de administrarea topica a betametazonei:
Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat | |
Frecvente | Necroza de lichefiere Infectii secundare Atrofie cutanata VergeturiMiliarie |
Mai putin frecvente | Senzatia de arsura uşoara pâna la moderata la locul aplicariiAtrofie cutanata locala XerozisHipertricoza Eruptiile acneiforme Hipopigmentare Dermatita perioralaDermatita alergica de contact |
Rare | Eritem Prurit FoliculitaInfectii |
Tulburari oculareMai putin frecvente | Vedere incetosata (vezi, de asemenea, pct. 4.4) |
In studiile de dupa punerea pe piata, reactiile adverse de mai sus au fost raportate rar.
Necroza de lichefiere, infectii, atrofie cutanata, eritem cutanat, vergeturi si miliarie sunt observate mai frecvent in cazul utilizarii pansamentelor ocluzive.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Simptome
Utilizarea excesiva sau prelungita a glucocorticoizilor topici poate suprima functia axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenalian, putand provoca insuficienta corticosuprarenaliana secundara si manifestari de hipercorticism, inclusiv boala Cushing.
Administrarea unei singure doze in exces de gentamicina nu se asteapta sa produca simptome. Utilizarea excesiva si prelungita a gentamicinei topice poate conduce la infectarea cu fungi sau bacterii rezistente.
Tratament
Se recomanda tratament simptomatic corespunzator. Simptomele de hipercorticism sunt, in general, reversibile. Daca este necesar, trebuie tratat dezechilibrul electrolitic. In cazurile de toxicitate cronica este recomandata intreruperea treptata a administrarii glucocorticoizilor. In caz de suprainfectie este indicata terapie adecvata antifungica sau antibacteriana.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenta mare (grup III), codul ATC: D07AC01
Diprogenta este eficace datorita actiunii sale antiinflamatoare, antipruriginoase si vasoconstrictoare.
Betametazona dipropionat este un ester al betametazonei, care prezinta activitate intensa de glucocorticoid si minima de mineralocorticoid si este util in cazul afectiunilor inflamatorii acute. Efectul antiinflamator se datoreaza legarii de receptori specifici. Actiunea antiinflamatoare este mai intensa comparativ cu cea a antiinflamatoarelor nesteroidiene si este dependenta de doza. Inflamatia este redusa indiferent de natura agentului cauzal: fizic, chimic, biologic (infectii), imunologic (reactii alergice). Glucocorticoizii sunt activi in toate fazele inflamatiei (exudativa, necrotica, proliferativa). Ei se acumuleaza in tesutul inflamat unde inhiba migrarea leucocitelor si procesul de fagocitoza, diminueaza formarea edemului local prin reducerea permeabilitatii capilare si mentinerea raspunsului presor al vaselor la catecolamine. Glucocorticoizii inhiba fenomenele de regenerare din faza proliferativa a inflamatiei prin reducerea numarului fibroblastilor (inhiba proliferarea acestora), reducerea formarii colagenului, limitarea proliferarii capilarelor. Glucocorticoizii au actiune imunosupresiva prin inhibarea producerii de citokine, proteine care intervin in reglarea sistemului imun (interleukine, interferon α si γ, factor de necroza tumoral α - TNF- α), a limfocitelor T, B si a monocitelor.
Gentamicina, un antibiotic bactericid cu spectru larg, este eficace impotriva unui numar mare de microorganisme patogene de la nivel cutanat.
Aminoglicozidele actioneaza bactericid prin inhibarea sintezei proteinelor bacteriene. Aceste antibiotice patrund in celulele bacteriene prin transport activ si prin difuziune. Transportul activ este dependent de oxigen, ceea ce explica rezistenta naturala a bacteriilor anaerobe. In interiorul celulelor, moleculele de aminoglicozide se fixeaza de subunitatile ribozomale bacteriene 30S, avand drept consecinta inhibarea sintezei proteice.
Actiunea antibacteriana este redusa in prezenta puroiului, in conditii locale de anaerobioza si in mediu acid.
Bacteriile sensibile la actiunea acestuia includ tulpini de streptococi (grupul A beta-hemolitic, alfa- hemolitic), Staphylococcus aureus (coagulazo-pozitivi, coagulazo-negativi si cateva tulpini producatoare de penicilinaze) si bacterii Gram-negative: Pseudomonas aeruginosa, Aerobacter aerogenes, Escherichia coli, Proteus vulgaris si Klebsiella pneumoniae.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia cutanata a corticosteroizilor variaza de la un pacient la altul si poate fi crescuta prin utilizarea pansamentelor ocluzive: dupa aplicarea topica a unui corticosteroid pe suprafate intinse de piele intacta, dar numai o cantitate mica de substanta ajunge in derm si apoi in circulatia sistemica. Cu toate acestea, absorbtia este crescuta marcat daca pielea este dezepitelizata si poate fi crescuta in inflamatie si/sau afectiuni ale barierei cutanate. Viteza absorbtiei depinde si de suprafata tratata si durata tratamentului.
Dupa traversarea barierei cutanate si absorbtie, corticosteroizii topici prezinta un profil farmacocinetic similar corticosteroizilor cu administrare parenterala.
Timpul de injumatatire plasmatica al betametazonei administrata oral este de 80-220 pana la 300 minute. Asemanator altor glucocorticoizi, betametazona este metabolizata la nivelul ficatului, pacientii cu afectiuni hepatice prezentand un clearance mai mic comparativ cu subiectii sanatosi.
Datorita timpului de injumatatire plasmatica de aproximativ 300 minute, activitatea biologica a betametazonei este de 36-54 ore.
Absorbtia cutanata a gentamicinei (sulfat) pe pielea intacta este foarte redusa. Cu toate acestea, administrarea topica a acesteia pe suprafete intinse de piele lezata sau dezepitelizata, arsa sau cu ulceratii, conduce la o absorbtie semnificativa.
Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei.
Betametazona administrata oral este putin toxica (DL=1460 mg/kg).
Simptomele toxicitatii sunt reprezentate de hipoactivitate, ptoza, polidipsie si slabiciune musculara. Intr-un studiu la sobolani, timp de 9 luni, la care, in lotul de studiu, s-a administrat zilnic betametazona in doze crescand de la 0,05 la 1 mg/kg, nu s-au semnalat diferente intre lotul de referinta si cel de studiu, cu exceptia unei usoare scaderi in greutate.
La doze de 1 mg/kg au aparut reactiile adverse tipice ale tratamentului cu corticosteroizi, cum ar fi limfopenia, eozinopenia si neutrofilia.
DL50 a gentamicinei este 485 mg/kg administrata subcutanat, 430 mg/kg administrata intraperitoneal, 75 mg/kg administrata intravenos si 9050 mg/kg administrata oral.
Mutageneza si efecte asupra fertilitatii
Nu s-au efectuat studii de mutagenitate cu betametazona, dar cele efectuate cu prednisolon au dat rezultate negative.
In studiile de lunga durata la caini, administrarea orala de betametazona in doze mari, au dus la supresia ovulatiei.
La sobolani, administrarea orala de betametazona a dus la scaderea fertilitatii, atat la masculi cat si femele.
La gentamicina nu s-au semnalat efecte carcinogene sau mutagene.
Corticosteroizii, administrati sistemic (chiar si in doze mici) cat si topic cutanat (in cateva cazuri), au demonstrat efecte teratogene la animalele de laborator.
La iepuri, administrarea intramusculara a betametazonei dipropionat in doze de 0,05 mg/kg a evidentiat efecte teratogene. Malformatiile semnalate includ hernie ombilicala, encefalocel si palatoschisis.
La sobolani si iepuri, gentamicina nu a afectat fertilitatea si nici nu a produs leziuni fetale.