Medicamente cu reteta

Doxiciclina 100mg, 10 capsule, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Doxiciclina 100mg, 10 capsule, Antibiotice

1070508

Indicatii
Doxiciclina Atb este indicata in tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene determinate de microorganisme sensibile la doxiciclina:

infectii ale aparatului respirator superior (incluzand infectii ORL): sinuzita, otita medie acuta si faringita;

infectii ale aparatului respirator inferior: acutizari ale bronsitelor cronice si pneumonie;

infectii ale tractului genito-urinar: pielonefrite, cistite, uretrite;

boli cu transmitere sexuala: infectii determinate de Chlamydia trachomatis, incluzand infectii uretrale necomplicate, endocervicale sau rectale; uretrita non-gonococica; sancroid; granulom inghinal; limfogranulomatoza veneriana. Doxiciclina este administrata ca tratament alternativ in gonoree si sifilis.

infectii cutanate si ale tesutului subcutanat: impetigo, furunculoza, flegmon, abces, plagi traumatice sau post-inflamatorii infectate, acnee, atunci cand se considera necesara terapia antibiotica.

infectii oftalmice: trahom, conjunctivita;

rickettsioze: febra Q, febra patata a Muntilor Stancosi, endocardita cu Coxiella, tifos exantematic;

alte infectii: boala Lyme, leptospiroza, holera, bruceloza, pasteureloza, psitacoza, malarie determinata de Plasmodium falciparum rezistenta la clorochine, amoebiaza intestinala acuta.

Doxiciclina Atb este utilizata ca tratament profilactic in diareea calatorilor produsa de Escherichia coli enterotoxigen.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

Dozaj

Doze

Adulti: doza uzuala recomandata pentru tratamentul infectiilor acute este de 200 mg doxiciclina pe zi (administrata ca doza unica sau cate 100 mg la interval de 12 ore), urmata de o doza de intretinere de 100 mg pe zi in zilele urmatoare.

In cazul infectiilor mai severe (in special in infectiile cronice la nivelul tractului urinar), se recomanda administrarea a 200 mg doxiciclina pe zi pe tot parcursul perioadei de tratament.

Acnee

Doza uzuala recomandata este de 50 mg doxiciclina, administrata o data pe zi, timp de 6-12 saptamani.

Infectiile gonococice necomplicate endocervicale, rectale sau uretrale necomplicate: se recomanda 100 mg doxiciclina, administrata de doua ori pe zi, timp de 7 zile.

Orhiepididimite acute determinate de Chlamydia trachomatis sau Neisseria gonorrhoeae: 100 mg doxiciclina, administrata de doua ori pe zi, timp de 10 zile.

Sifilis primar si secundar: 300 mg doxiciclina pe zi in 2-3 prize, timp de 10 zile.

Febrele recurente si tifosul exantematic: 100 mg doxiciclina sau 200 mg doxiciclina, in functie de severitatea afectiunii.

Malarie determinata de Plasmodium falciparum rezistenta la clorochine: 200 mg doxiciclina pe zi, timp de 7 zile; se asociaza intotdeauna un schizontocid cu actiune rapida, de exemplu chinina.

Doza de chinina recomandata variaza in functie de zona geografica.

Pentru tratamentul si profilaxia holerei la adulti: doza recomandata este de 300 mg in doza unica.

Pentru prevenirea diareei calatorilor la adulti: 200 mg doxiciclina, in prima zi de calatorie (administrata ca doza unica sau 100 mg doxiciclina la interval de 12 ore), urmate de 100 mg doxiciclina pe zi pe tot parcursul sejurului. Nu exista date privind administrarea profilactica mai mult de 21 de zile.

Leptospiroza: doza recomandata este de 100 mg doxiciclina, administrata de doua ori pe zi, timp de 7 zile.

Copii si adolescenti

Doxiciclina Atb nu trebuie utilizata la copii cu varsta sub 12 ani din motive legate de probleme referitoare la siguranta (vezi pct. 4.3 si 4.4.).

Mod de administrare

Pentru a reduce riscul iritatiei si ulceratiei esofagiene, capsulele trebuie inghitite intregi cu mult lichid, in ortostatism sau in pozitie sezanda.

Daca apare iritatie gastrica, se recomanda administrarea doxiciclinei cu alimente.

Durata tratamentului

Tratamentul trebuie continuat cel putin 24-48 de ore dupa remisia simptomelor si febrei. In infectiile streptococice, tratamentul trebuie continuat inca 10 zile pentru prevenirea aparitiei RAA sau glomerulonefritei.

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la tetracicline sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Insuficienta renala severa.

Copii cu varsta sub 12 ani. Similar altor tetracicline, doxiciclina formeaza un complex stabil cu calciu in orice tesut osteoformator (vezi pct. 4.4).

Sarcina si alaptare.

Atentionari

Doxiciclina trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica precum si in asociere cu alte medicamente hepatotoxice si cu alcool etilic.

Exceptional au fost raportate tulburari ale functiei hepatice, in cazul administrarii orale, cat si parenterale a tetraciclinelor, inclusiv a doxiciclinei.

La copii, doxiciclina se acumuleaza in tesutul osteoformator (in timpul osteogenezei si odontogenezei) sub forma unor complexe stabile cu ionii de calciu, determinand discromie dentara (colorarea dintilor in galben sau brun) si hipoplazia definitiva a smaltului dentar. Aceste reactii adverse apar mai frecvent in cazul tratamentului de lunga durata, dar au fost observate si in cazul unor tratamente de scurta durata, dar repetate.

Actiunea antianabolica a doxiciclinei poate determina cresterea ureei.

Pacientii carora li se administreaza doxiciclina pot prezenta reactii de fotosensibilitate, de aceea trebuie sa fie precauti la expunerea la lumina naturala sau artificiala si sa intrerupa tratamentul cu doxiciclina daca apare eritem.

Similar altor antibiotice, administrarea doxiciclinei poate determina aparitia suprainfectiilor cu microorganisme rezistente. In aceste cazuri, tratamentul cu doxiciclina trebuie intrerupt si instituit tratament adecvat.

Similar tuturor antibioticelor, a fost raportata colita pseudomembranoasa, in forme moderate pana la severe, chiar amenintatoare de viata. Trebuie avut in vedere acest lucru, in cazul aparitiei diareei in timpul tratamentului cu antibiotice.

Infectiile cu streptococ beta-hemolitic grup A trebuie tratate cel putin 10 zile.

In cazul bolilor cu transmitere sexuala, daca se suspecteaza sifilisul, inaintea initierii tratamentului, trebuie utilizate tehnicile adecvate de diagnostic, incluzand examinarea in camp intunecat, iar testele serologice trebuie repetate lunar, timp de cel putin 4 luni.

Similar altor tetracicline, au fost raportate bombarea fontanelei la copil si hipertensiune intracraniana benigna la copii si adulti, in cazul administrarii doxiciclinei in doze mari. Aceste manifestari dispar rapid odata cu intreruperea administrarii doxiciclinei.

Au fost raportate cazuri rare de porfirie la pacientii carora li s-au administrat tetracicline.

Se impune prudenta la pacientii cu miastenie gravis intrucat tetraciclinele pot determina bloc neuromuscular.

Doxiciclina poate scadea eficacitatea contraceptivelor orale. Pacientele care utilizeaza contraceptive orale trebuie atentionate de posibilitatea pierderii eficacitatii contraceptive in cazul aparitiei diareei sau sangerarii de intrerupere.

Au fost raportate cazuri izolate de lupus eritematos sistemic (LES) si, de asemenea, exacerbari ale LES pre-existent. Daca pacientii prezinta semne si simptome ale LES sau prezinta exacerbari ale LES pre-existent, administrarea doxiciclinei trebuie intrerupta.

Doxiciclina determina reactii fals pozitive in cazul metodele neenzimatice de determinare a glucozei in urina. Acest lucru trebuie avut in vedere in cazul pacientilor cu diabet zaharat.

Daca doxiciclina este administrata in clinostatism sau cu o cantitate prea mica de apa, pot sa apara disfagie, esofagita, ulceratii esofagiene.

Interactiuni

Nu se recomanda administrarea sistemica a retinoizilor in timpul tratamentului cu doxiciclina (creste riscul hipertensiunii arteriale intracraniene).

Anticonvulsivantele cu efect inductor enzimatic scad concentratia plasmatica a doxiciclinei prin cresterea metabolizarii hepatice a acesteia.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminarea doxiciclinei poate fi redus la pacientii carora li se administreaza concomitent barbiturice, carbamazepina sau fenitoina. Se va lua in considerare cresterea dozei zilnice de doxiciclina.

Didanosina scade absorbtia digestiva a doxiciclinei datorita cresterii pH-ului gastric. Este indicata un interval de peste 2 ore intre administrarea didanosinei si doxiciclinei.

Sarurile de fier administrate oral scad absorbtia digestiva a doxiciclinei (prin formarea de complexe neresorbabile). Este recomandata administrarea sarurilor de fier la intervale de 2 – 3 ore de la administrarea dozei de doxiciclina.

Absorbtia doxiciclinei din tractul gastro-intestinal este scazuta de ionii bi- sau trivalenti, cum sunt cei de aluminiu, magneziu (aflat, de exemplu, in antiacide), calciu, produse cu care formeaza chelati neabsorbabili.

S-a raportat cresterea timpului de protrombina la pacientii care au luat warfarina impreuna cu doxiciclina. Tetraciclinele scad activitatea protrombinei plasmatice, potenteaza efectele anticoagulantelor cumarinice. Daca doxiciclina este administrata in asociere cu aceste medicamente, este necesara monitorizarea parametrilor coagularii, inclusiv INR, si, daca este necesar, vor fi reduse dozele de medicamente anticoagulante. Trebuie avuta mereu in vedere posibilitatea unui risc crescut de evenimente hemoragice.

Doxiciclina potenteaza efectul hipoglicemiant al sulfonilureelor antidiabetice cu administrare orala si al insulinei. De asemenea, poate modifica rezultatele dozarii glucozei si catecolaminelor in urina (vezi si pct. 4.4.).

Actiunea bactericida a beta-lactaminelor poate fi inhibata de tetracicline. Alcoolul etilic scade timpul de injumatatire plasmatica al doxiciclinei.

Doxiciclina poate creste concentratia plasmatica a ciclosporinei. Administrarea concomitenta a celor doua medicamente necesita monitorizarea concentratiilor plasmatice.

Anestezia cu metoxifluran in timpul administrarii de tetracicline poate duce la aparitia nefrotoxicitatii, care poate fi letala.

Doxiciclina poate modifica rezultatele dozarii catecolaminelor urinare, determinand valori falspozitive datorita interferentei cu testele de fluorescenta.

Tetraciclinele scad concentratiile plasmatice ale estrogenilor, respectiv micsoreaza eficacitatea contraceptivelor orale care ii contin. In consecinta, se recomanda utilizarea unor masuri contraceptive suplimentare (non-hormonale) in timpul tratamentului si inca 7 zile dupa intreruperea tratamentului.

Sarcina

Sarcina

Studiile la animale nu au demonstrat efecte teratogene ale doxiciclinei. In absenta efectelor teratogene la animale, este putin probabila aparitia unui efect malformativ la om.

In clinica, utilizarea tetraciclinelor intr-un numar limitat de sarcini nu a determinat aparitia niciunei malformatii. Totusi, sunt necesare studii complementare pentru a evalua corect consecintele unei expuneri la doxiciclina in timpul sarcinii.

Administrarea de tetracicline in timpul trimestrului II si III de sarcina a expus fatul riscului de colorare a dentitiei de lapte.

In consecinta, nu este indicata administrarea tetraciclinelor in timpul primului trimestru de sarcina. Incepand cu trimestrul II de sarcina este contraindicata administrarea doxiciclinei.

Alaptarea

Deoarece doxiciclina se excreta in lapte, trebuie avuta in vedere fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.

Condus auto

Doxiciclina Atb nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Tulburari hematologice si limfatice:

Anemie hemolitica, trombocitopenie, neutropenie, porfirie, eozinofilie.

Tulburari ale sistemului imunitar:

Anafilaxie, purpura anafilactoida, angioedem, urticarie, pericardita, boala serului, astm bronsic si exacerbari ale lupusului eritematos sistemic.

Tulburari ale sistemului nervos:

Similar altor tetracicline, au fost raportate bombarea fontanelei la copil si hipertensiune intracraniana benigna la copii si adulti. Principalele simptome au fost cefalee si tulburari vizuale inclusiv vedere incetosata, scotoame si diplopie. A fost raportata si pierderea permanenta a vederii. Se impune intreruperea tratamentului in cazul cresterii presiunii intracraniene.

Tulburari gastro-intestinale:

Reactiile adverse gastro-intestinale sunt putin frecvente, daca se respecta modul de administrare. Simptomele sunt in general usoare si conduc rar la intreruperea tratamentului: diaree, greata, varsaturi, anorexie, disfagie, dispepsie, diaree, pancreatita, glosita, stomatita, enterocolita, modificari inflamatorii la nivelul regiunii anogenitale, in urma dezvoltarii unor tulpini de Candida albicans . S-au mai raportat esofagite si ulceratii esofagiene.

Tulburari hepatobiliare:

Cresterea tranzitorie a valorilor serice ale enzimelor hepatice, hepatita, icter, insuficienta hepatica.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

Eruptie cutanata tranzitorie maculopapulara si eritematoasa, dermatita exfoliativa, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, reactii de fotosensibilitate. S-au mai observat onicoliza si decolorarea unghiilor.

Tulburari renale si ale cailor urinare:

Cresterea uremiei.

Altele:

In urma utilizarii pe termen lung a doxiciclinei, a fost raportata o coloratie negru-maronie la nivel microscopic a tesutului tiroidian. Functia tiroidiana este normala.

Tetraciclinele pot determina colorarea dintilor si hipoplazia smaltului dentar, daca se administreaza perioade indelungate.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului.

Profesonistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publice pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Supradozajul poate determina tulburari digestive (anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, stomatita, rectita si iritatie perianala), fenomene hepatotoxice, hipertensiune intracraniana (la copii), reversibile la oprirea administrarii. In caz de supradozaj, se intrerupe tratamentul si se instituie tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Dializa nu modifica timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare si nu este utila in cazul unui supradozaj cu doxiciclina.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: tetracicline, codul ATC: J01AA02

Doxiciclina este o tetraciclina de semisinteza, cu actiune bacteriostatica. Doxiciclina isi exercita efectul prin inhibarea sintezei proteinelor bacteriene.

Doxiciclina creste excretia glandelor sebacee, avand si o actiune antiinflamatoare si antilipazica. Spectrul de activitate antibacteriana cuprinde:

Specii sensibile:

Aerobi Gram pozitiv: Bacillus sp., Bacillus anthracis (un studiu pe un model experimental, efectuat in urma inhalarii sporilor de Bacillus anthracis a demonstrat ca antibioterapia inceputa precoce, imediat dupa expunere, evita aparitia bolii daca tratamentul este urmat pana cand numarul sporilor din organism scade sub valorile infectante), enterococi (40 - 80%), stafilococi meticilino-sensibili, stafilococi meticilino-rezistenti (70 - 80%), streptococi de tip A (20%), streptococi de tip B (80 - 90%), Streptococcus pneumoniae (20 - 40%).

Aerobi Gram negativ: Branhamella catarrhalis, Brucella, Escherichia coli (20 - 40%), Haemophilus influenzae (10%), Klebsiella (10 - 30%), Neisseria gonorrhoeae, Pasteurella, Vibrio cholerae.

Anaerobi: Propionibacterium acnes.

Alte microorganisme: Borrelia burgdorferi, Chlamydia, Coxiella burnetti, Leptospira, Mycoplasma pneumoniae, Rickettsia, Treponema pallidum, Ureaplasma urealyticum.

Specii rezistente:

Aerobi Gram negativ: Acinetobacter, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas, Serratia.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Doxiciclina se absoarbe rapid, atingand concentratii plasmatice eficace dupa prima ora de la administrare. Concentratia plasmatica maxima se obtine dupa 2-4 ore. Se absoarbe practic complet in portiunea superioara a tubului digestiv. Absorbtia nu este influentata semnificativ de prezenta alimentelor, dar este usor modificata de ingestia de lapte.

Distributie

La adult, dupa administrarea unei doze orale de 200 mg s-a obtinut o concentratie plasmatica mai mare de 3 μg/ml, dupa 24 de ore o concentratie de 1 μg/ml si un timp de injumatatire plasmatic prin eliminare de 16-22 de ore. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 82 - 93% (legatura labila).

Doxiciclina are o buna difuziune intra si extracelulara.

In doza uzuala, doxiciclina atinge concentratii eficace in: ovare, trompe uterine, placenta, testicule, prostata, vezica urinara, rinichi, tesut pulmonar, piele, muschi, ganglioni limfatici, secretii sinusale, sinus maxilar, amigdale, ficat, bila, stomac, apendice, intestin, epiploon, saliva. De asemenea, doxiciclina difuzeaza slab in lichidul cefalorahidian.

Excretie

Doxiciclina se concentreaza in bila.

Aproximativ 40% din doza administrata este excretata in 3 zile prin urina si aproximativ 32% prin materii fecale.

Concentratia urinara este de 10 ori mai mare decat concentratiile plasmatice in acelasi moment.

In caz de insuficienta renala, excretia urinara scade, iar cea fecala creste, timpul de injumatatire plasmatica ramanand nemodificat.

Hemodializa nu modifica timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare.

Date preclinice de siguranta

Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice