Indicatii
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel este indicat in tratamentul topic al acneei vulgare, usoare spre moderate, in special al leziunilor inflamatorii, la adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste (vezi pct. 4.4 si 5.1).
Se vor lua in considerare indicatiile oficiale cu privire la utilizarea adecvata a medicamentelor antibacteriene.
Dozaj
Numai pentru administrare cutanata. Doze
Adulti si adolescenti (cu varsta de 12 ani si peste)
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel se va aplica o data pe zi, seara, pe intreaga zona afectata.
Pacientii trebuie atentionati ca o aplicare excesiva nu va imbunatati eficacitatea, dimpotriva, poate creste riscul producerii de iritatii la nivelul pielii. In cazul aparitiei unei uscaciuni excesive sau a exfolierii, frecventa de aplicare va trebui redusa sau aplicarea va fi intrerupta temporar (vezi pct. 4.4).
Siguranta si eficacitatea medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu a fost studiata pentru o perioada mai mare de 12 saptamani in cadrul unor studii clinice asupra acneei vulgare. Tratamentul cu DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu trebuie sa depaseasca 12 saptamani de utilizare continua.
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu au fost stabilite la copiii cu varste sub 12 ani si de aceea utilizarea DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu este recomandata in cadrul acestei grupe de varsta.
Pacienti varstnici
Fara recomandari specifice.
Mod de administrare
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel se va aplica in strat subtire, dupa spalarea usoara cu un agent de curatare delicat si dupa uscarea completa. Daca gelul nu penetreaza cu usurinta pielea, inseamna ca a fost aplicata o cantitate excesiva.
Mainile trebuie spalate dupa aplicare.
Contraindicatii
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu trebuie administrat pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la:
- clindamicina,
- lincomicina,
- peroxid de benzoil
- oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1
Atentionari
Se va evita contactul cu cavitatea bucala, cu ochii, buzele si cu alte mucoase sau zone cu piele iritata sau care prezinta leziuni. Aplicarea in zonele sensibile ale pielii se va realiza cu atentie. In caz de contact accidental, se va clati cu apa din abundenta.
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel trebuie utilizat cu atentie in cazul pacientilor care au antecedente medicale de enterita regionala sau colita ulcerativa sau antecedente medicale de colita asociata administrarii de antibiotice .
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel va fi utilizat cu atentie in cazul pacientilor atopici, la care se poate produce o uscaciune suplimentara a pielii.
In cursul primelor saptamani de tratament la majoritatea pacientilor se va inregistra o crestere in exfolierea si inrosirea pielii. In functie de gravitatea acestor reactii adverse, pacientii pot utiliza un agent hidratant non-comedogenic, pot reduce temporar frecventa aplicarii DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel sau pot intrerupe temporar utilizarea; cu toate acestea, nu s-a stabilit eficacitatea aplicarii mai rare de o data pe zi a medicamentului.
Terapia topica concomitenta cu agenti anti-acneici va fi utilizata cu atentie, datorita unei posibile cumulari a reactiilor iritative, care uneori poate fi grava, in special in cazul utilizarii de agenti de exfoliere, descuamare sau abrazivi.
In cazul producerii unei iritatii locale grave (de exemplu, eritem grav, uscaciune si mancarime grava, senzatie grava de usturime/arsura), utilizarea medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel trebuie intrerupta.
Deoarece peroxidul de benzoil poate produce o sensibilitare crescuta la lumina solara, lampile solare nu vor fi folosite, iar expunerea deliberata sau prelungita la lumina solara va trebui evitata sau minimizata. In situatia in care expunerea la lumina solara puternica nu poate fi evitata, pacientii trebuie sfatuiti sa utilizeze produse de protectie solara si sa poarte articole de imbracaminte protectoare.
Daca un pacient prezinta arsuri solare, acestea vor trebui vindecate inaintea utilizarii DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel.
In cazul in care pacientul prezinta stari diareice prelungite sau semnificative sau daca sufera de crampe abdominale, tratamentul cu DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel trebuie intrerupt imediat, deoarece simptomele pot indica dezvoltarea unei colite asociate cu administrarea de antibiotice. Se vor folosi metode de diagnosticare adecvate, cum sunt stabilirea prezentei bacteriei Clostridium difficile si a toxinelor si, daca este necesar, se va realiza o colonoscopie si vor fi avute in vedere optiuni de tratare a colitei.
Medicamentul poate decolora parul si materialele colorate sau vopsite. Se va evita contactul cu parul, materialele, articolele de mobila si covoarele.
Rezistenta la clindamicina
Este mai probabil ca pacientii cu antecedente medicale recente de utilizare sistemica sau topica de clindamicina sau de eritromicina sa prezinte atat flora de Propionibacterium acnes preexistenta si rezistenta la medicamentele anti-microbiene, cat si flora simbiotica (vezi pct. 5.1).
Rezistenta incrucisata
Rezistenta incrucisata poate aparea in cazul altor antibiotice, cum sunt lincomicina si eritromicina, in cazul utilizarii monoterapiei antibiotice (vezi pct. 4.5).
Interactiuni
Nu au fost realizate studii formale de interactiune medicament-medicament cu DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel.
Utilizarea concomitenta a antibioticelor de uz topic, a sapunurilor si a produselor de curatare de uz topic pe baza de substante medicamentoase sau abrazive, a sapunurilor sau produselor cosmetice care produc un efect puternic de uscare, precum si a produselor cu concentratii ridicate de alcool si/sau substante astringente trebuie facuta cu precautie deoarece pot aparea efecte iritante cumulative.
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu se va utiliza in combinatie cu medicamentele ce contin eritromicina, din cauza posibilului antagonism fata de componentul clindamicina.
S-a demonstrat ca clindamicina are proprietati blocante neuromusculare, care pot intensifica actiunea altor agenti blocanti neuromusculari. De aceea se recomanda atentie la utilizarea concomitenta.
Se va evita aplicarea de DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel concomitent cu tretinoina, izotretinoina si tazaroten, deoarece peroxidul de benzoil poate reduce eficacitatea acestora si creste gradul de iritatie. In cazul in care este necesar un tratament combinat, medicamentele vor fi aplicate in momente diferite ale zilei (de exemplu, unul dimineata, iar celalalt seara).
Utilizarea de preparate topice cu continut de peroxid de benzoil in acelasi timp cu produsele topice cu continut de sulfonamida poate produce schimbarea temporara a culorii pielii si a parului de la nivelul fetei (galben/portocaliu).
Sarcina
Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel in cazul gravidelor. Nu au fost realizate studii cu privire la reproducere/ dezvoltare la animale privind efectele medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel sau ale peroxidului de benzoil. Exista date limitate privind utilizarea separata a clindamicinei sau a peroxidului de benzoil in cazul gravidelor. Datele inregistrate de la un numar limitat de femei gravide expuse la clindamicina in primul trimestru nu indica aparitia de reactii adverse la clindamicina in ceea ce priveste sarcina sau sanatatea fatului / nou-nascutului.
Studiile cu privire la reproducere efectuate la sobolani si soareci, realizate prin utilizarea de doze subcutanate si orale de clindamicina au demonstrat ca clindamicina nu a avut efecte negative asupra fertilitatii si nu a daunat dezvoltarii fetale.
Nu a fost stabilita siguranta administrarii de DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel pe durata gestatiei umane. De aceea, DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel va fi prescris femeilor gravide numai dupa ce medicul curant a realizat o evaluare atenta a raportului beneficiu/risc.
Alaptarea
Nu a fost studiata utilizarea medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel pe perioada alaptarii. Absorbtia percutana a clindamicinei si a peroxidului de benzoil este redusa, insa nu se cunoaste daca clindamicina sau peroxidul de benzoil sunt excretate in laptele matern uman ca urmare a utilizarii DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel. S-a raportat ca administrarea orala si parenterala de clindamicina a produs aparitia clindamicinei in laptele matern. Din aceste motive, DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel trebuie utilizat pe perioada alaptarii numai daca beneficiul asteptat justifica riscul potential fata de sugar.
Pentru a evita ingerarea accidentala de catre sugar in cazul utilizarii pe perioada lactatiei, DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel nu trebuie aplicat pe zona sanului. Fertilitatea
Nu exista date asupra efectului medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel asupra fertilitatii umane.
Condus auto
Nu sunt relevante
Reactii adverse
Mai jos sunt enumerate reactiile adverse la medicament (RAM) pentru DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel ca si combinatie si incluzand RAM aditionale care au fost raportate pentru fiecare dintre substantele active topice, peroxidul de benzoil sau clindamicina si care au aparut fie pe durata studiilor clinice sau care au fost raportate spontan. Reactiile adverse la medicament sunt clasificate conform bazei de date MedDRA pe aparate, sisteme si organe si conform frecventei. Frecventele sunt definite ca: foarte frecvente (≥1/10); frecvente ( ≥1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100) si cu frecventa necunoscuta (care nu pot fi estimate din datele disponibile)
1 La locul de aplicare.2Pe baza raportarilor dupa punerea pe piata a medicamentului de uz topic
Clasificare MedDRA pe aparate, sisteme ai organe | Foarte frecvente | Frecvente | Mai puţin frecvente3 | Frecventa necunoscuta2 |
Tulburari ale sistemului imunitar | Reactii alergice inclusiv hipersensibilitate si anafilaxie | |||
Tulburari ale sistemului nervos | Cefalee4 | Parestezie1 | ||
Tulburari gastrointestinale | Colita (inclusiv colita pseudomembranoasa), diaree hemoragica, diaree, dureri abdominale | |||
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat1 | Prurit, senzatie de arsura, uscaciune, eritem, exfoliere (Raportate de obicei de gravitate „redusa”. Frecventa face referire la datele obtinute in cadrul evaluarilor de tolerabilitate solicitate pe parcursul studiului clinic) | Dermatita, reactie de fotosensibilitate | Eruptie cutanata eritematoasa, agravare a acneei | Urticarie |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Durere la locul de administrare4 | Reactii la locul de administrare, inclusiv decolorari ale pielii |
clindamicina
clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel. Deoarece aceste raportari provin de la o populatie de marime incerta si sunt supuse unor factori de confuzie, nu este posibila estimarea corecta a frecventei acestora, cu toate acestea reactiile sistemice sunt arareori prezente. 3Raportate in cadrul studiilor clinice efectuate cu medicamentul de uz topic clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel. 4Raportate in cadrul studiilor clinice efectuate cu clindamicina de uz topic 10 mg/g spuma.
Tolerabilitate locala
Pe durata studiului clinic pivot cu DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel, pacientii au fost evaluati in legatura cu semnele locale cutanate si simptomele de eritem, uscaciune, exfoliere, mancarime si arsura/usturime.
Procentul de pacienti care au prezentat simptome inaintea inceperii tratamentului, pe parcursul tratamentului si la saptamana 12 este prezentat in urmatoarele doua tabele:
Procentul de subiecti din grupul DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel (N=327) care au prezentat simptome de arsuri/usturime si mancarime (evaluare realizata de catre pacient)
Inainte de tratament (vizita initiala) | Maximum pe parcursul tratamentului | La finalul tratamentului (sapt. 12) | |||||||
Usoare | Moderate | Puternice | Usoare | Moderate | Puternice | Usoare | Moderate | Puternice | |
Arsuri / usturime | 15% | 4% | 20% | 6% | 1% | 8% | 2% | mai mic de 1% | |
Mancarime | 28% | 6% | 1% | 29% | 9% | 1% | 17% | 2% |
Procentul de subiecti din grupul DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel (N=327) care au prezentat simptome de uscaciune, eritem si exfoliere (evaluare realizata de catre investigator)
Inainte de tratament (vizita initiala) | Maximum pe parcursul tratamentului | La finalul tratamentului (sapt. 12) | ||||||||||
Usoare | Reduse | Moderate | Grave | Usoare | Reduse | Moderate | Grav e | Usoare | Reduse | Moderate | Grave | |
Uscaciune | 15% | 2% | 1% | 24% | 7% | 2% | 9% | 1% | 1% | |||
Eritem | 19% | 11% | 5% | 26% | 13% | 5% | mai mic de1% | 19% | 4% | 2% | ||
Exfoliere | 10% | 2% | 17% | 3% | 1% | 4% | <1% |
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Este importanta raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
O aplicare excesiva de DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel poate avea ca rezultat o iritatie grava. In acest caz, se recomanda intreruperea utilizarii pana la vindecarea pielii.
Peroxidul de benzoil cu aplicare topica nu se absoarbe de obicei in cantitati suficiente pentru a putea produce efecte sistemice.
Aplicarea topica excesiva de clindamicina poate avea ca rezultat absorbtia unor cantitati suficiente pentru producerea de efecte sistemice.
In cazul ingerarii accidentale a Duac 10 mg/g + 30 mg/g gel, pot aparea reactii adverse gastrointestinale similare cu cele produse de administrarea sistemica a clindamicinei.
Pentru reducerea iritatiei cauzata de aplicarea topica excesiva se recomanda masuri simptomatice adecvate.
Ingerarea accidentala va fi gestionata clinic sau conform indicatiilor Centrului National pentru Otraviri in zonele unde acesta este disponibil.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Clindamicina, combinatii Cod ATC: D10AF51
Clindamicina este un antibiotic din grupa lincosamidelor cu actiune bacteriostatica impotriva bacteriilor aerobe Gram-pozitiv si a unei game largi de bacterii anaerobe. Lincosamidele de tipul clindamicinei se leaga de subunitatea 23S a ribozomului bacterian si inhiba stadiile timpurii ale sintezei de proteine.
Actiunea clindamicinei este predominant bacteriostatica, desi concentratiile ridicate pot avea un efect usor bactericid impotriva tulpinilor sensibile.
Desi clindamicina fosfat este inactiva in vitro, hidroliza rapida in vivo converteste acest compus in clindamicina cu activitate antibacteriana. Activitatea clindamicinei a fost demonstrata clinic la comedoane ale pacientilor cu acnee la concentratii suficiente pentru a fi activa impotriva majoritatii tulpinilor de Propionibacterium acnes. In vitro, clindamicina inhiba toate culturile de Propionibacterium acnes testate (MIC 0,4 mcg/ml). Ca urmare a aplicarii clindamicinei, concentratia acizilor grasi liberi de la suprafata pielii a scazut de la aproximativ 14% la 2%.
Peroxidul de benzoil este usor keratolitic, actionand impotriva comedoanelor in cadrul tuturor stadiilor acestora de dezvoltare. Este un agent oxidant cu activitate bactericida impotriva Propionibacterium acnes, microorganismul implicat in aparitia acneei vulgare. In plus, are si actiune sebostatica, contracarand productia excesiva de sebum asociata acneei.
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel contine o combinatie de proprietati usor keratolitice si antibacteriene care actioneaza in special impotriva leziunilor inflamate de acnee vulgara usoara pana la moderata.
In cazul speciilor selectate, prevalenta rezistentei dobandite poate varia din punct de vedere geografic si cu timpul. Sunt de dorit informatii locale privind rezistenta, in special la tratarea infectiilor grave.
S-a demonstrat ca includerea peroxidului de benzoil in clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel duce la reducerea potentialului de aparitie a microorganismelor rezistente la clindamicina. Acest lucru nu a fost studiat in cazul medicamentului DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel.
Prezenta ambelor ingrediente active intr-un produs este mai convenabila si asigura complianta pacientului.
Eficacitatea si siguranta clinica
Siguranta si eficacitatea DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel cu aplicare unica zilnica au fost evaluate in cadrul unui studiu multi-centric randomizat, dublu-orb, de faza III si cu durata de 12 saptamani asupra a 1315 subiecti cu acnee vulgara, cu varste cuprinse intre 12 si 45 de ani. DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel a fost comparat cu clindamicina 1 % in vehicul gel, peroxid de benzoil 3 % in vehicul gel, si cu vehiculul gel singur.
Marimea eficacitatii primare asupra gravitatii acneei a fost evaluata folosind metoda de numarare a leziunilor si scala cu 6 puncte de evaluare globala statica a investigatorului (ISGA). Scala de evaluare ISGA utilizata in cadrul studiului clinic a masurat dupa cum urmeaza:
Grad / Scor Descriere
Piele curata, lipsita de leziuni inflamatorii sau non-inflamatorii.
Aproape curata: rare leziuni non-inflamatorii prezente, doar cu papule rare.
Gravitate usoara: mai mare decat Gradul 1, unele leziuni non-inflamatorii cu nu mai mult de cateva leziuni inflamatorii (numai papule/pustule, fara leziuni nodulare).
Gravitate moderata: mai mare decat Gradul 2, multe leziuni non-inflamatorii si cu cateva posibile leziuni inflamatorii, insa nu mai mult de 1 leziune nodulara de mici dimensiuni.
Grav: mai mare decat Gradul 3, pana la multe leziuni non-inflamatorii si inflamatorii, insa nu mai mult de cateva leziuni nodulare.
Foarte grav: multe leziuni non-inflamatorii si inflamatorii si mai mult de cateva leziuni nodulare. Pot exista leziuni chistice.
Varsta medie a subiectilor a fost de 20,4 ani si 60 % au fost de sex feminin, iar 79 % din rasa alba caucaziana. La vizita initiala, numarul mediu al leziunilor acneice per subiect a fost de 72 de leziuni in total, cu 45,3 leziuni non-inflamatorii si 26,6 leziuni inflamatorii. Majoritatea subiectilor (62 %) au fost inclusi cu un rezultat ISGA la vizita initiala de 3 (interval intre 2 si 4). Rezultatele eficacitatii la saptamana 12 sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Rezultatele privind eficacitatea la saptamana 12
DUAC10 mg/g +30 mg/g gel (N=327) | Clindamicina 1% gel (N=328) | Peroxid de benzoil 3% gel (N=328) | Vehicul gel (N=332) | |
Leziuni inflamatorii Reducere medie absoluta* Reducere medie procentuala | 18,268,9 % | 15,658,1 % | 16,861,8 % | 13,148,8 % |
Leziuni non-inflamatorii Reducere medie absoluta* Reducere medie procentuala | 24,853,9 % | 19,843,3 % | 22,250,8 % | 14,834,0 % |
Leziuni totale Reducere medie absoluta* Reducere medie procentuala | 43,059,8 % | 35,549,2 % | 39,055,5 % | 27,840,4 % |
Evaluarea globala a investigatorului Procentul de subiecti cu o ameliorare minima de 2 puncte a rezultatelor ISGA intre vizita initiala si saptamana 12* Procentul de subiecti cu rezultatul ISGA de piele curata sau aproape curata la saptamana 12 | 39 %45 % | 25 %28 % | 30 %35 % | 18 %24 % |
* Criteriile finale primare de eficacitate: Diferentele semnificative statistic fata de DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel sunt prezentate cu litere ingrosate (aldine).
DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel a fost superior clindamicinei gel, peroxidului de benzoil 3% gel si vehiculului gel pentru subiectii care au prezentat o ameliorare minima de 2 puncte a rezultatului ISGA. DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel a fost superior clindamicinei gel si vehiculului gel la reducerea absoluta a leziunilor inflamatorii, non-inflamatorii si totale si a fost superior peroxidului de benzoil 3% gel la reducerea absoluta a leziunilor inflamatorii si totale.
Criteriile finale secundare de eficacitate au indicat ca reducerea procentuala a numarului total de leziuni intre vizita initiala si saptamana 12 pentru DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel a fost superioara fata de clindamicina 1% gel si vehicul gel, iar reducerea procentuala a leziunilor inflamatorii a fost superioara fata de peroxidul de benzoil 3% gel. Procentul de subiecti cu rezultatul ISGA 0 (curat) sau 1 (aproape curat) la saptamana 12 a fost semnificativ mai mare in cazul DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel in comparatie cu substantele sale active si vehiculul gel.
In cadrul unei analize separate a datelor s-a observat ca un numar mai mare de subiecti din grupul Duac 10 mg/g + 30 mg/g gel a prezentat o ameliorare de 2 puncte a rezultatului ISGA intre vizita initiala si saptamana 12, cu un rezultat ISGA de 0 (curat) sau 1 (aproape curat) la saptamana 12, in comparatie cu clindamicina gel (P mai mic de 0,001), peroxid de benzoil gel (P = 0,003), si vehicul gel (P mai mic 0,001).
Alte criterii finale de eficacitate
In cadrul unei evaluari a altor criterii finale de eficacitate, ameliorarea fata de vehicul sau fata de clindamicina gel in ceea ce priveste leziunile inflamatorii si non-inflamatorii a fost observata incepand cu saptamana 2 de tratament (P mai mic de 0,05). Numarul de leziuni a continuat sa scada pe durata celor 12 saptamani ale studiului.
Proprietati farmacocinetice
In cadrul unui studiu clinic deschis, cu participarea a 24 de pacienti cu acnee vulgara de la moderata la severa, s-a aplicat o data de zi, timp de 5 zile, o cantitate de aproximativ 4 grame de DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel pe pielea fetei, zona superioara a pieptului si a spatelui si pe umeri. Media geometrica a expunerii plasmatice maximale la clindamicina (Cmax) in ziua 5 a fost de 0,961 ng/ml cu o AUC∞ de 12,9 ng*hr/ml.
In cadrul unui studiu privind maximizarea absorbtiei percutanate, concentratiile plasmatice medii ale clindamicinei pe parcursul unei perioade de tratament de patru saptamani pentru clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel au fost neglijabile (0,043% din doza aplicata).
Prezenta peroxidului de benzoil in cadrul formulei nu a avut niciun efect asupra absorbtiei percutanate a clindamicinei.
Studiile cu radiomarcare au indicat faptul ca absorbtia peroxidului de benzoil prin piele se poate produce numai ca urmare a convertirii acestuia in acid benzoic. Acidul benzoic este de obicei conjugat sub forma acidului hipuric, care este excretat pe cale renala.
Date preclinice de siguranta
Clindamicina / peroxid de benzoil gel
In cadrul unui studiu cu privire la carcinogenicitate la soareci, cu durata de 2 ani, administrarea topica de clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel nu a indicat o crestere a riscului carcinogenic fata de populatia de control.
In cadrul unui studiu cu privire la fotocarcinogenicitate la soareci, s-a observat o reducere usoara a timpului mediu de formare a tumorilor fata de populatia de control, ca urmare a expunerii concomitente la clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel si lumina solara simulata. Relevanta clinica a acestor descoperiri in cadrul studiului este necunoscuta.
Studiile de toxicitate dermica la repetarea dozelor, efectuate cu clindamicina 10 mg/g + peroxid de benzoil 50 mg/g gel, in cadrul a doua specii si pentru o perioada de pana la 90 de zile nu au condus la efecte toxice, in afara de o iritatie locala minora.
Ca urmare a unui studiu privind iritatia oculara, s-a stabilit ca DUAC 10 mg/g + 30 mg/g gel poate fi foarte usor iritant.
Peroxidul de benzoil
In cadrul studiilor la animale privind toxicitatea, peroxidul de benzoil a fost bine tolerat ca urmare a aplicarii topice.
Desi s-a observat ca dozele mari de peroxid de benzoil induc rupturi la nivelul structurii ADN, datele disponibile ca urmare a studiilor de mutagenicitate, carcinogenicitate si foto co-carcinogenicitate arata ca peroxidul de benzoil nu este agent carcinogen sau fotocarcinogen.
Nu sunt disponibile date privind toxicitate asupra functiei de reproducere.
Clindamicina
Studiile in vitro si in vivo nu au relevat niciun potential mutagen al clindamicinei. Nu au fost realizate studii la animale pe termen lung pentru cercetarea potentialului tumorigen al clindamicinei. Altfel, datele nonclinice nu indica niciun pericol specific pentru oameni, pe baza studiilor conventionale asupra toxicitatii dozei unice si a dozei repetate, si nici toxicitate asupra functiei de reproducere.