Medicamente cu reteta

Efluelda, 1 seringa preumpluta, Sanofi

Brand: SANOFI

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Efluelda, 1 seringa preumpluta, Sanofi

652384145

Indicatii
Efluelda este indicat pentru imunizarea activa la adulti cu varsta de 60 ani si peste pentru prevenirea bolii gripale.

La utilizarea Efluelda trebuie avute in vedere recomandarile oficiale privind vaccinarea impotriva gripei.

Dozaj
Doze

La adulti cu varsta de 60 ani si peste: o doza de 0,7 ml.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Efluelda la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Mod de administrare

Calea de administrare preferata pentru acest vaccin este intramusculara, desi poate fi administrat si subcutanat.

Locul recomandat pentru injectarea intramusculara este regiunea deltoida. Vaccinul nu trebuie injectat in regiunea gluteala, sau in zonele in care poate exista un trunchi nervos major.

Pentru instructiuni privind prepararea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la punctul 6.1 sau la orice componenta care poate fi prezenta sub forma de urme, cum sunt ouale (ovalbumina, proteine de pui) si formaldehida.

Atentionari
Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Similar tuturor vaccinurilor injectabile, trebuie sa fie intotdeauna imediat disponibile tratament medical adecvat si mijloace de supraveghere adecvata in cazul aparitiei unei reactii anafilactice dupa administrarea vaccinului.

Efluelda nu trebuie in niciun caz administrat intravascular.

Vaccinarea trebuie amanata la pacientii cu boala febrila acuta pana la remiterea febrei.

Daca sindromul Guillain-Barré (SGB) a aparut in decurs de 6 saptamani de la orice vaccinare anterioara impotriva gripei, decizia de a administra Efluelda trebuie sa se bazeze pe o analiza atenta a beneficiilor potentiale si riscurilor posibile.

Similar altor vaccinuri administrate intramuscular, vaccinul trebuie administrat cu precautie la subiectii cu trombocitopenie sau cu tulburari de coagulare, deoarece in urma administrarii intramusculare la acesti subiecti poate aparea sangerare.

Poate aparea sincopa (lesin) in urma sau chiar inaintea oricarei vaccinari, ca raspuns psihogen la injectarea cu acul. Trebuie prevazute proceduri pentru prevenirea vatamarii din cauza lesinului si pentru abordarea terapeutica a reactiilor asociate sincopei.

Raspunsul prin formare de anticorpi la pacientii cu imunosupresie endogena sau iatrogena poate fi insuficient.

Similar oricarui vaccin, este posibil ca vaccinarea sa nu ofere protectie tuturor persoanelor vaccinate.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni
Administrarea concomitenta de Efluelda cu o doza de rapel investigationala a 100 µg vaccin de

tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate/elasomeran) a fost evaluata la un numar limitat de participanti intr-un studiu clinic descriptiv (vezi pct. 4.8 si 5.1).

Daca Efluelda trebuie administrat in acelasi timp cu un alt/alte vaccin(uri) injectabil(e), imunizarea trebuie efectuata in membre separate.

Trebuie remarcat faptul ca reactiile adverse pot fi exacerbate de orice administrare concomitenta. Raspunsul imunologic poate fi redus in cazul in care pacientul urmeaza un tratament imunosupresor.

Dupa vaccinarea antigripala, au fost raportate rezultate fals-pozitive ale testelor serologice care utilizeaza tehnica ELISA pentru detectarea anticorpilor anti-HIV-1, anti-hepatita C si, in special, anti-virus uman de tip 1 cu tropism pentru limfocite (HTLV-1). Trebuie utilizat un test Western Blot corespunzator pentru a confirma sau a infirma rezultatele testului ELISA. Reactiile fals-pozitive temporare pot fi determinate de un raspuns nespecific al IgM indus de vaccinul gripal.

Sarcina
Efluelda este indicat pentru utilizare numai la adulti cu varsta de 60 ani si peste.

Efluelda nu a fost evaluat din punct de vedere clinic la femeile gravide si la cele care alapteaza. Sarcina

Vaccinurile gripale inactivate, cu doza standard de antigene (15 micrograme hemaglutinina din fiecare tulpina virala per doza) pot fi utilizate in toate etapele sarcinii. Baze de date mai mari in ceea ce priveste siguranta sunt disponibile pentru al doilea si al treilea trimestru de sarcina, comparativ cu primul trimestru de sarcina. Datele provenite din utilizarea la nivel mondial a vaccinurilor gripale inactivate cu doza standard de antigene nu indica efecte adverse fetale si materne care pot fi atribuite vaccinului. Cu toate acestea, datele provenite din utilizarea vaccinurilor gripale care contin

60 micrograme hemaglutinina din fiecare tulpina virala per doza, la gravide, sunt limitate. Alaptarea

Efluelda poate fi utilizat in timpul alaptarii. Pe baza experientei dobandite cu vaccinuri cu doza standard de antigene, nu sunt anticipate efecte asupra sugarului alaptat.

Fertilitatea

Efluelda nu a fost evaluat in ceea ce priveste posibilele efecte asupra fertilitatii la om.

Condus auto
Efluelda nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Informatiile privind evenimentele adverse se bazeaza pe datele provenite din doua studii clinice cu Efluelda si pe experienta clinica si dupa punerea pe piata a vaccinului gripal trivalent (virion fragmentat, inactivat) cu doza mare de antigene (TIV-HD).

Siguranta Efluelda a fost evaluata intr-o analiza cumulata a doua studii clinice (QHD00013 si QHD00011), in care la 2549 de adulti cu varsta de 60 de ani si peste (378 de adulti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si 2171 de adulti cu varsta de 65 de ani si peste) s-a administrat Efluelda.

Cele mai frecvente reactii adverse raportate dupa vaccinare au fost durere la nivelul locului de injectare raportata de catre 42,6% dintre participantii la studiu, urmata de mialgie (23,8%), cefalee (17,3%) si stare generala de rau (15,6%). Majoritatea acestor reactii adverse au aparut si s-au remis in decurs de trei zile de la vaccinare. Intensitatea celor mai multe dintre aceste reactii adverse a fost usoara pana la moderata.

Per total, reactiile adverse au fost, in general, mai putin frecvente la participantii cu varsta de 65 de ani si peste decat la participantii cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani.

Reactogenitatea Efluelda a fost usor crescuta in comparatie cu vaccinul gripal tetravalent cu doza standard de antigene, dar nu a fost observata o diferenta majora in ceea ce priveste intensitatea.

Siguranta Efluelda (QIV-HD) a fost evaluata intr-un studiu descriptiv (QHD00028) in care subiectilor li s-a administrat QIV-HD impreuna cu o doza de rapel investigationala a 100 µg vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) (n=100), numai QIV-HD (n=92) sau o doza de rapel investigationala a 100 µg vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) (n=104).

Frecventa si severitatea reactiilor adverse locale si sistemice au fost similare la subiectii carora li s-a administrat concomitent QIV-HD si vaccin ARNm COVID-19 autorizat si la subiectii carora li s-a administrat o doza de rapel de vaccin de tip ARNm COVID-19 autorizat.

Rezumatul reactiilor adverse sub forma de tabel

Datele de mai jos sintetizeaza frecventele reactiilor adverse care au fost inregistrate dupa vaccinarea cu Efluelda si reactiilor adverse raportate in timpul dezvoltarii clinice si experientei dupa punerea pe piata a TIV-HD (marcate cu * in tabelul de mai jos).

Evenimentele adverse sunt grupate pe categorii de frecventa utilizand urmatoarea conventie: Foarte frecvente (mai mare sau egal cu 1/10);

Frecvente (mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic de 1/10);

Mai putin frecvente (mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic de 1/100); Rare (mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic de 1/1000);

Foarte rare (mai mic de 1/10000);

Necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

REACtII ADVERSEFRECVENta
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Durere la nivelul locului de administrare a injectiei, eritem la nivelul locului de administrare a injectiei, stare generala de rauFoarte frecvente
Tumefactie la nivelul locului de administrare a injectiei, induratie la nivelullocului de administrare a injectiei, echimoza la nivelul locului de administrare a injectiei, febra (≥37,5°C), frisoaneFrecvente
REACtII ADVERSEFRECVENta
Prurit la nivelul locului de administrare a injectiei, fatigabilitateMai putin frecvente
AstenieRare
Durere toracicaCu frecventa necunoscuta*
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
MialgieFoarte frecvente
Slabiciune muscularaaMai putin frecvente
Artralgie, durere la nivelul extremitatilorRare
Tulburari ale sistemului nervos
CefaleeFoarte frecvente
LetargieaMai putin frecvente
Ameteli, paresteziiRare
Sindrom Guillain-Barré (SGB), convulsii, convulsii febrile, mielita (inclusiv encefalomielita si mielita transversa), paralizie faciala (paralizie Bell),nevrita/neuropatie optica, nevrita brahiala, sincopa (la scurt timp dupa vaccinare)Cu frecventa necunoscuta*
Tulburari hematologice si limfatice
Trombocitopenie, limfadenopatieCu frecventa necunoscuta*
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Tuse, durere orofaringianaMai putin frecvente
RinoreeRare
Dispnee, wheezing, senzatie de constrictie la nivelul gatuluiCu frecventa necunoscuta*
Tulburari gastro-intestinale
Greata, varsaturi, dispepsiea, diareeMai putin frecvente
Tulburari ale sistemului imunitar
Prurit, urticarie, transpiratii nocturne, eruptie cutanata tranzitorieRare
Anafilaxie, alte reactii alergice/de hipersensibilitate (inclusiv angioedem)Cu frecventa necunoscuta*
Tulburari vasculare
Hiperemie facialaRare
Vasculita, vasodilatatieCu frecventa necunoscuta*
Tulburari acustice si vestibulare
VertijRare
Tulburari oculare
Hiperemie ocularaRare

a Dispepsie, letargie si slabiciune musculara au fost observate la TIV-HD in studiul clinic QHD00013.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 - RO e-mail: adr@anm.ro

Website: www.anm.ro

Supradozaj
Au fost raportate cazuri de administrare a unor doze mai mari decat doza recomandata de TIV-HD, asociate cu utilizarea accidentala la populatia sub 60 de ani, din cauza erorilor de administrare a medicatiei. Atunci cand au fost raportate reactii adverse, informatiile au fost in concordanta cu profilul de siguranta cunoscut al TIV-HD.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccin gripal, codul ATC: J07BB02.

Este recomandata vaccinarea anuala impotriva gripei, deoarece imunitatea in timpul anului dupa vaccinare scade si deoarece tulpinile circulante ale virusului gripal se schimba de la an la an.

Efecte farmacodinamice Imunogenitate - QHD00013

Un studiu clinic randomizat, controlat cu tratament activ, dublu-orb modificat, de faza III, a fost efectuat in SUA la adulti cu varsta de 65 de ani si peste.

Obiectivul a fost de a demonstra non-inferioritatea Efluelda comparativ cu TIV-HD, evaluata din punct de vedere al titrului de anticorpi HAI (inhibare a hemaglutininei) pe baza mediei geometrice a titrurilor de anticorpi (TMG) la ziua 28 si a ratelor de seroconversie HAI.

Un total de 2670 de adulti cu varsta de 65 de ani si peste au fost randomizati pentru a li se administra fie o doza de Efluelda, fie o doza de TIV-HD (una din cele doua formulari ale vaccinului comparator [TIV-HD1 sau TIV-HD2]); fiecare formula de TIV-HD continea o tulpina B care corespunde uneia dintre cele doua tulpini B din Efluelda (fie o tulpina B a liniei Yamagata, fie o tulpina B a liniei Victoria).

Rezultatele privind imunogenitatea sunt prezentate mai jos in Tabelul 1.

Tabelul 1: Studiul 1a: Analizele de non-inferioritate ale Efluelda comparativ cu TIV-HD pe baza mediei geometrice a titrurilor de anticorpi (TMG) si ratelor de seroconversie ale anticorpilor HAI post-vaccinare la adulti cu varsta de 65 de ani si peste, set de analiza per-protocol

Tulpina de virus gripalTMGRaport TMGRata de seroconversie (procentaj)bDiferenta dintre ratele de seroconversieAu fost indeplinite criteriile de non-inferioritat e predefinitef
Eflue lda NC= 1679-1680 (Ii 95%)TIV- HD1d(Victoria B1)NC= 423(Ii 95%)TIV-HD2e(Yamagata B2)NC= 430(Ii 95%)Efluelda peste TIV-HD (Ii 95%)Efluel da NC= 1668-1669 (Ii 95%)TIV- HD1d(Victor ia B1) NC= 420-421 (Ii95%)TIV- HD2e(Yam agata B2) NC= 428 (Ii95%)Efluelda minus TIV-HD(Ii 95%)
A (H1N1) g312(292;332)374(341; 411)0,83(0,744;0,932)50,4(48,0;52,8)53,7(50,2; 57,1)-3,27(-7,37; 0,86)da
A (H3N2) g563(525;603)594(540; 653)0,95(0,842;1,066)49,8(47,3;52,2)50,5(47,1; 53,9)-0,71(-4,83; 3,42)da
B1(Victoria)516(488;545)476(426;532)--1,08(0,958;1,224)36,5(34,2;38,9)39,0(34,3;43,8)---2,41(-7,66; 2,70)da
B2(Yamagata)578(547;612)--580(519; 649)1,00(0,881;1,129)46,6(44,2;49,0)--48,4(43,5;53,2)-1,75(-7,04; 3,53)da

a NCT03282240

b Ratele de seroconversie: pentru subiectii cu un titru pre-vaccinare -10%. Criteriul de non-inferioritate predefinit pentru raportul/indicele TMG: limita inferioara a II 95% a raportului/indicelui TMG (Efluelda impartit la

TIV-HD) este > 0,667.

g Pentru compararea tulpinii A, TIV-HD1 si TIV-HD2 au fost reunite intr-un grup TIV-HD pentru comparatie cu Efluelda.

Efluelda a fost la fel de imunogenic ca TIV-HD, atat din perspectiva TMG, cat si a ratelor de seroconversie, in ceea ce priveste tulpinile gripale comune. Mai mult decat atat, Efluelda a indus un raspuns imunologic superior in ceea ce priveste tulpina B suplimentara, comparativ cu raspunsul imun indus de TIV-HD care nu contine tulpina B corespunzatoare.

Rezultatele privind eficacitatea si capacitatea TIV-HD de a produce efectul asteptat pot fi astfel deduse pentru Efluelda, avand in vedere demonstrarea imunogenitatii comparabile statistic intre TIV-HD si Efluelda.

QHD00011

Un studiu clinic de faza III, randomizat, controlat cu tratament activ, dublu-orb modificat, a fost efectuat in Europa la adulti cu varsta de 60 de ani si peste pentru a demonstra superioritatea Efluelda fata de QIV-SD pentru toate tulpinile, evaluata din punct de vedere al titrului de anticorpi HAI (inhibare a hemaglutininei) pe baza mediei geometrice a titrurilor de anticorpi (TMG) la ziua 28 la adulti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si la adulti cu varsta de 65 de ani si peste.

Un total de 1539 adulti (760 adulti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si 779 adulti cu varsta de 65 de ani si peste) au fost randomizati pentru a li se administra fie o doza de Efluelda, fie o doza de QIV-SD.

Tabelul 2: Studiul 2a: Analizele de superioritate ale Efluelda comparativ cu QIV-SD pe baza mediei geometrice a titrurilor de anticorpi (TMG) HAI post-vaccinare la adulti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si la adulti cu varsta de 65 de ani si peste, set complet de analiza

Tulpina de virus gripalAdulti cu varsta cuprinsă intre 60 si 64 de aniA fost indeplinit criteriul de superioritate predefinitcAdulti cu varsta de 65 de ani si pesteA fost indeplinit criteriul de superioritate predefinitc
TMGRaportul TMGTMGRaportul TMG
EflueldaNb=376- 377(Ii 95%)QIV-SD Nb=377 (95% CI)Efluelda comparativ cuQIV-SD (Ii 95%)EflueldaNb=392 (Ii 95%)QIV-SD Nb=381 (Ii 95%)Efluelda comparativ cuQIV-SD (Ii 95%)
A (H1N1)471(416;533)248(217;283)1,90(1,58;2,28)Da286(250;326)162(139;190)1,76(1,44;2,15)Da
A (H3N2)303(262;178(154;1,70(1,38;Da324(281;151(129;2,15(1,74;Da
 350)206)2,08) 374)176)2,65) 
B1(Victoria)497(450;548)330(297;367)1,51(1,30;1,74)Da405(366;447)262(236;291)1,55(1,34;1,79)Da
B2(Yamagata)766(690;849)433(391;480)1,77(1,53;2,04)Da536(485;592)305(274;340)1,76(1,52;2,03)Da

a NCT04024228

b N este numarul de participanti vaccinati pentru care exista date disponibile privind criteriul final considerat

c Superioritatea a fost stabilita daca limita inferioara a II 95% bidirectional a raportului TMG-urilor dintre grupuri (QIV-HD/QIV-SD) a fost > 1 pentru fiecare tulpina si pentru fiecare grupa de varsta

Rezultatele privind eficacitatea si capacitatea TIV-HD de a produce efectul asteptat pot fi astfel deduse pentru Efluelda, avand in vedere demonstrarea imunogenitatii comparabile statistic intre TIV-HD si Efluelda la adultii cu varsta de 65 de ani si peste (QHD00013) si raspunsurile imune similare observate la adultii cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si la adultii cu varsta de 65 de ani si peste (QHD00011).

In plus, Efluelda a indus un raspuns imun care a fost superior raspunsurilor induse de QIV-SD pentru toate cele 4 tulpini virale la 28 de zile dupa vaccinare la adulti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 de ani si la adulti cu varsta de 65 de ani si peste.

Eficacitate clinica in studiul pivot (FIM12)

FIM12 a fost un studiu multi-centric, dublu-orb de evaluare a eficacitatii desfasurat in SUA si Canada, in care adultii cu varsta de 65 ani si peste au fost randomizati (1:1) pentru a li se administra TIV-HD sau un vaccin cu doza standard de antigene. Studiul a fost efectuat pe parcursul a doua sezoane de gripa (2011-2012 si 2012-2013) pentru a evalua aparitia gripei confirmate prin laborator, cauzata de orice tip/subtip de virus gripal, in asociere cu afectiunea clinica compatibila cu gripa (ILI), drept criteriu final principal de evaluare.

Participantii au fost monitorizati pentru aparitia unei afectiuni respiratorii atat prin supraveghere activa, cat si pasiva, incepand de la 2 saptamani dupa vaccinare timp de aproximativ 7 luni. Dupa un episod de boala respiratorie, au fost recoltate pentru analiza probe de exudat naso-faringian; au fost calculate ratele de incidenta si eficacitatea vaccinului. Criteriul de superioritate statistica prespecificat

pentru criteriul final principal (limita inferioara a II de 95% bidirectional pentru eficacitatea TIV-HD comparativ cu vaccinul cu doza standard de antigene mai mic de 9,1%) a fost indeplinit.

Tabelul 3: Eficacitatea relativa a vaccinului in prevenirea afectiunii clinice compatibila cu gripaa la adulti ≥ 65 ani

Vaccin cu doza mare de antigeneNb= 15892 nC (%)Vaccin cu doza standard de antigene Nb= 15911nC (%)Eficacitate relativa% (Ii 95%)
Gripa confirmata prin laboratord cauzata de:
- Orice tip/subtipe227 (1,43)300 (1,89)24,2 (9,7; 36,5)
- Tulpini virale similare cu cele continute in vaccin73 (0,46)113 (0,71)35,3 (12,4; 52,5)

aAparitia a cel putin unuia dintre urmatoarele simptome respiratorii: durere in gat, tuse, productie de sputa, wheezing sau dificultati de respiratie; concomitent cu cel putin unul dintre urmatoarele semne sau simptome sistemice: temperatura

>37,2°C, frisoane, fatigabilitate, cefalee sau mialgie

bN este numarul de participanti vaccinati din analiza per-protocol stabilita pentru evaluarile eficacitatii

cn este numarul de participanti cu afectiune clinica compatibila cu gripa definita de protocol, confirmata prin laborator

dConfirmat de catre laborator: confirmat prin culturi sau reactie de polimerizare in lant

eCriteriul final principal de evaluare

Studii de evaluare a efectivitatii/capacitatii de a produce efectul asteptat

Studii clinice randomizate

Un studiu clinic randomizat pe grupe de pacienti, controlat, efectuat in institutiile de ingrijire medicala pentru varstnici din Statele Unite a evaluat efectul relativ al TIV-HD comparativ cu un vaccin gripal cu doza standard de antigene la 53008 de persoane spitalizate in timpul sezonului de gripa 2013-2014. in timpul sezonului 2013-2014, incidenta internarilor in spital pentru patologii respiratorii (obiectivul principal) a fost redusa semnificativ in cadrul institutiilor in care rezidentilor li s-a administrat TIV-HD, comparativ cu cele in care s-au administrat vaccinuri cu doza standard de antigene, cu 12,7% (indice de risc ajustat [IRA] 0,873, Ii 95% 0,776 la 0,982, p = 0,023). in plus, in ceea ce priveste criteriile finale secundare, TIV-HD a scazut internarile in spital pentru pneumonie cu 20,9% (IRA 0,791, Ii 95%: 0,267 la 0,953, p = 0,013) si internarile in spital pentru toate cauzele de boala cu 8% (IRA 0,915, Ii 95%: 0,863 la 0,970, p = 0,0028).

Studii observationale

Mai multe studii retrospective, desfasurate pe parcursul a peste 8 sezoane de gripa si care au inclus mai mult de 24 de milioane de persoane cu varsta de 65 de ani si peste, au confirmat protectia superioara oferita de TIV-HD, comparativ cu vaccinurile gripale cu doza standard de antigene impotriva complicatiilor gripei, cum sunt pneumonia si spitalizarea din cauza gripei (13,4% (Ii 95%: 7,3% pana la 19,2%, p<0,001)), spitalizarile din cauze cardio-respiratorii 17,9% (Ii 95%: 14,9% pana la 20,9%, p0,001) si spitalizarile pentru toate cauzele de boala 8,1% (Ii 95%: 5,9% pana la 10,3%, p<0,001), desi impactul poate varia in functie de sezon.

Administrare concomitenta cu vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) intr-un studiu clinic descriptiv deschis (NCT04969276), adultii sanatosi cu varsta de 65 de ani si peste au fost impartiti in trei grupuri: grupul 1 a primit Efluelda singur (N=92), grupul 2 (N=100) a primit Efluelda concomitent cu o doza de rapel investigationala a 100 µg vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) la cel putin 5 luni dupa a doua doza din seria primara, grupul 3 (N=104) a primit doar o doza de rapel investigationala a 100 µg vaccin ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate).

Administrarea concomitenta nu a condus la nicio modificare a raspunsurilor imune la vaccinul gripal, masurate prin testul de inhibare a hemaglutinarii (HAI). Administrarea concomitenta a condus la raspunsuri similare la vaccinul de tip ARNm COVID-19, asa cum au fost evaluate printr-un test cantitativ IgG anti-spike (vezi pct. 4.5 si 4.8).
 
Proprietati farmacocinetice
 
Nu este cazul.

Date preclinice de siguranta

Datele nonclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind toleranta locala si toxicitatea dupa doze repetate.

Efluelda nu a fost evaluat pentru potentialul carcinogen sau mutagen si nici in ceea ce priveste toxicitatea asupra dezvoltarii si functiei de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse