Indicatii
Neoplasm bronho-pulmonar altul decat cel cu celule mici (NSCLC)
Erlotinib Mylan este indicat ca tratament de prima linie la pacientii cu neoplasm bronho-pulmonar altul decat cel cu celule mici local avansat sau metastazat (NSCLC) cu mutatii activatoare ale receptorului factorului de crestere epidermal (EGFR).
Erlotinib Mylan este indicat, de asemenea, in terapia de intretinere secventiala, la pacientii cu NSCLC local avansat sau metastazat, cu mutatii activatoare ale EGFR si cu boala stabila, dupa tratamentul chimioterapic de prima linie.
Erlotinib Mylan este indicat, de asemenea, pentru tratamentul pacientilor cu NSCLC local avansat sau metastazat, dupa esecul terapeutic al cel putin unui regim de chimioterapie anterior. La pacientii cu tumori fara mutatii activatoare ale EGFR, Erlotinib Mylan este indicat doar cand alte optiuni de tratament nu sunt considerate potrivite.
Cand se prescrie Erlotinib Mylan, trebuie avuti in vedere factorii asociati cu prelungirea perioadei de supravietuire.
Nu s-a demonstrat cresterea perioadei de supravietuire sau alte efecte relevante clinic la pacientii cu tumori cu imunohistochimie negativa pentru EGFR-IHC negativ (vezi pct. 5.1).
Neoplasm pancreatic
Erlotinib Mylan in asociere cu gemcitabina este indicat pentru tratamentul pacientilor cu neoplasm pancreatic metastatic.
Cand se prescrie Erlotinib Mylan trebuie luati in considerare factorii asociati cu prelungirea supravietuirii (vezi pct. 4.2 si 5.1).
Nu s-a putut demonstra niciun avantaj in ceea ce priveste supravietuirea pentru pacientii cu boala avansata local.
Dozaj
Tratamentul cu Erlotinib Mylan trebuie sa fie supravegheat de catre un medic cu experienta in efectuarea tratamentelor antineoplazice.
Doze
Pacienti cu neoplasm bronho-pulmonar altul decat cel cu celule mici
Testarea statusului mutatiei EGFR trebuie efectuata in conformitate cu indicatiile aprobate (vezi pct.4.1).
Doza zilnica recomandata de Erlotinib Mylan este de 150 mg administrata cu cel putin o ora inainte sau doua ore dupa ingestia de alimente.
Pacienti cu neoplasm pancreatic
Doza zilnica recomandata de Erlotinib Mylan este de 100 mg, administrata cu cel putin o ora inainte de sau doua ore dupa ingestia de alimente, in asociere cu gemcitabina (vezi Rezumatul caracteristicilor produsului pentru gemcitabina, pentru indicatia de neoplasm pancreatic). Trebuie reevaluata continuarea tratamentului cu Erlotinib Mylan, la pacientii care nu prezinta eruptii cutanate tranzitorii in primele 4-8 saptamani de tratament (vezi pct. 5.1).
Cand este necesara ajustarea dozei, aceasta trebuie scazuta cu cate 50 mg (vezi pct. 4.4).
Daca Erlotinib Mylan nu este disponibil in concentratiile de care aveti nevoie, ar trebui sa luati alte medicamente disponibile pe piata.
Utilizarea concomitenta a substantelor care reprezinta substraturi sau modulatori ai activitatii CYP3A4 poate face necesara ajustarea dozei (vezi pct. 4.5).
Pacienti cu insuficienta hepatica
Erlotinibul se elimina prin metabolizare hepatica si prin excretie biliara. Desi expunerea la erlotinib a fost similara la pacientii cu insuficienta hepatica moderata (scor Child- Pugh 7-9) comparativ cu pacientii cu functie hepatica normala, se recomanda prudenta cand se administreaza Erlotinib Mylan la pacientii cu insuficienta hepatica. Daca apar reactii adverse severe, trebuie luate in considerare reducerea dozei sau intreruperea tratamentului cu Erlotinib Mylan. Nu s-au studiat siguranta si eficacitatea administrarii erlotinibului la pacientii cu disfunctie hepatica severa (AST/TGO si ALT/TGP mai mare de 5 x LSVN). Nu este recomandata utilizarea Erlotinib Mylan la pacientii cu disfunctie hepatica severa (vezi pct. 5.2).
Pacienti cu insuficienta renala
Nu s-au studiat siguranta si eficacitatea administrarii erlotinibului la pacientii cu insuficienta renala (concentratie plasmatica a creatininei mai mare de 1,5 ori limita superioara a valorilor normale). Conform datelor de farmacocinetica, nu par sa fie necesare ajustari ale dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata (vezi pct. 5.2). Nu se recomanda utilizarea Erlotinib Mylan la pacientii cu insuficienta renala severa.
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea administrarii erlotinibului in cadrul indicatiilor aprobate nu au fost stabilite la pacientii cu varsta sub 18 ani. Nu se recomanda utilizarea Erlotinib Mylan la copii si adolescenti.
Fumatori
S-a demonstrat ca fumatul tigarilor reduce expunerea la erlotinib cu 50-60%. Doza maxima tolerata la pacientii fumatori cu NSCLC a fost de 300 mg. Administrarea dozei de 300 mg in tratamentul de linia a doua dupa esecul terapeutic al regimului de chimioterapie nu a demonstrat o imbunatatire a eficacitatii comparativ cu doza recomandata de 150 mg la pacientii care continua sa fumeze. Datele cu privire la siguranta pentru dozele de 300 mg si 150 mg au fost comparabile; cu toate acestea, la pacientii tratati cu doza mai mare de erlotinib a existat o crestere numerica a cazurilor de eruptie cutanata tranzitorie, boala pulmonara interstitiala si diaree. Pacientii fumatori trebuie sfatuiti sa intrerupa fumatul (vezi pct. 4.4, 4.5, 5.1 si 5.2).
Mod de administrare Administrare orala.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la erlotinib sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
Evaluarea statusului mutatiei EGFR
Atunci cand se se ia in considerare utilizarea Erlotinib Mylan ca tratament de prima linie sau ca tratament de mentinere in cazul NSCLC avansat local sau metastazat, este important sa se determine statusul mutatiei EGFR la un pacient.
Pentru determinarea statusului mutatiei EGFR trebuie sa se utilizeze, conform practicii medicale, un test validat, robust, de incredere si sensibil, cu o valoare prag pre-specificata de pozitivitate si cu utilitate demonstrata in determinarea statusului mutatiei EGFR, utilizand fie ADN tumoral prelevat dintr-o proba de tesut, fie ADN tumoral liber circulant (ADNlc) obtinut dintr-o proba de sange (plasma).
Daca se utilizeaza testarea ADNlc, cu o proba din plasma, iar rezultatul pentru mutatii activatoare este negativ, se recomanda, ori de cate ori este posibil, repetarea cu un test tisular, deoarece exista posibilitatea aparitiei rezultatelor fals negative la testele cu proba din plasma.
Fumatori
Fumatorii trebuie sfatuiti sa renunte la fumat, deoarece concentratiile plasmatice de erlotinib la subiectii fumatori sunt reduse comparativ cu cei nefumatori. Gradul de reducere pare a fi semnificativ din punct de vedere clinic (vezi pct. 4.2, 4.5, 5.1 si 5.2).
Boala pulmonara interstitiala
Mai putin frecvent, s-au raportat cazuri asemanatoare bolii pulmonare interstitiale (BPI), inclusiv decese, la pacientii la care s-a administrat erlotinib pentru tratamentul neoplasmului pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici (NSCLC), neoplasm pancreatic sau alte tumori solide avansate. In studiul pivot BR.21 efectuat la pacienti cu NSCLC, incidenta BPI (0,8%) a fost aceeasi atat la grupul pacientilor tratati cu erlotinib, cat si la grupul pacientilor la care s-a administrat placebo. Intr-o metaanaliza a studiilor clinice randomizate controlate NSCLC (excluzand studiile clinice de faza I si studiile clinice de faza II cu un singur brat de tratament, din cauza lipsei grupurilor de control), incidenta evenimentelor asemanatoare BPI a fost de 0,9% la pacientii tratati cu erlotinib, comparativ cu 0,4% la pacientii din bratele de control. Intr-un studiu efectuat la pacientii cu neoplasm pancreatic, in asociere cu gemcitabina, incidenta evenimentelor asemanatoare BPI a fost de 2,5% in grupul de tratament cu erlotinib in asociere cu gemcitabina comparativ cu 0,4% in grupul la care s-a administrat placebo in asociere cu gemcitabina. Diagnosticele raportate la pacientii suspectati de a avea evenimente asemanatoare BPI au inclus pneumonita, pneumonita postradioterapie, pneumonita de hipersensibilizare, pneumonie interstitiala, boala pulmonara interstitiala, bronsiolita obstructiva, fibroza pulmonara, sindrom de detresa respiratorie acuta (SDRA), alveolita si infiltrare pulmonara.
Simptomele au aparut la cateva zile sau luni dupa initierea terapiei cu erlotinib. Factorii de confuzie sau cei favorizanti, precum curele de chimioterapie concomitente sau anterioare, curele de radioterapie anterioare, boala pulmonara parenchimatoasa preexistenta, boala pulmonara metastatica sau infectiile pulmonare, au fost frecventi. La pacientii din studiile realizate in Japonia este observata o incidenta mai mare a BPI (aproximativ 5%, cu o rata a mortalitatii de 1,5%).
La pacientii la care apar acut simptome pulmonare inexplicabile noi si/sau progresive cum sunt dispneea, tusea si febra, tratamentul cu erlotinib trebuie intrerupt pana se face evaluarea diagnostica. Pacientii tratati cu erlotinib in asociere cu gemcitabina trebuie monitorizati cu atentie din cauza posibilitatii dezvoltarii toxicitatii asemanatoare BPI. Daca este diagnosticata BPI, administrarea de erlotinib trebuie intrerupta si, daca este necesar, se initiaza tratament adecvat (vezi pct. 4.8).
Diaree, deshidratare, dezechilibru electrolitic si insuficienta renala
La aproximativ 50 % dintre pacientii tratati cu erlotinib a aparut diaree (incluzand cazuri foarte rare cu evolutie spre deces), diareea moderata sau severa trebuind tratata, de exemplu, cu loperamida. In unele cazuri poate fi necesara reducerea dozei. In studiile clinice, dozele au fost reduse cu cate 50 mg. Nu s-au studiat reducerile dozelor cu cate 25 mg. In cazul in care apar diaree severa si persistenta, greata, anorexie sau varsaturi asociate cu deshidratare, tratamentul cu erlotinib trebuie intrerupt si trebuie luate masurile adecvate pentru tratamentul deshidratarii (vezi pct. 4.8). S-au raportat rar hipokaliemie si insuficienta renala (inclusiv cu evolutie spre deces). In unele cazuri, acestea au aparut secundar deshidratarii severe, din cauza diareei, varsaturilor si/sau anorexiei, iar in alte cazuri, cauza aparitiei a fost mascata de chimioterapia asociata. In cazuri mai severe sau persistente de diaree sau cazuri care duc la deshidratare, in special la grupurile de pacienti cu factori de risc agravanti (in special administrarea concomitenta a chimioterapiei si a altor medicamente, simptome sau boli sau alte conditii predispozante, inclusiv varsta inaintata), terapia cu erlotinib trebuie intrerupta si trebuie luate masurile adecvate pentru rehidratarea intensa, pe cale intravenoasa, a pacientilor. In plus, functia renala si electrolitii plasmatici inclusiv potasiu,trebuie monitorizati la pacientii cu risc de deshidratare.
Hepatita, insuficienta hepatica
Cazuri rare de insuficienta hepatica (inclusiv deces) au fost raportate in timpul tratamentului cu erlotinib. Factorii de risc includ boala hepatica pre-existenta sau administrare concomitenta de medicamente hepatotoxice. Prin urmare, la acesti pacienti trebuie luata in considerare evaluarea periodica a functiei hepatice. Administrarea de erlotinib trebuie intrerupta daca modificarile functiei hepatice sunt severe (vezi pct. 4.8). Nu este recomandata utilizarea Erlotinib Mylan la pacientii cu disfunctie hepatica severa.
Perforatia gastro-intestinala
Pacientii tratati cu Erlotinib Mylan prezinta un risc crescut de aparitie a perforatiei gastrointestinale, care a fost observata mai putin frecvent (incluzand unele cazuri cu evolutie spre deces). Riscul este crescut la pacientii tratati concomitent cu medicamente anti-angiogene, corticosteroizi, medicamente AINS si/sau chimioterapie pe baza de taxani, sau la cei care prezinta antecendente de ulcer gastro- duodenal sau diverticulita. Tratamentul cu Erlotinib Mylan trebuie intrerupt definitiv la pacientii care prezinta perforatie gastrointestinala (vezi pct. 4.8).
Afectiuni cutanate buloase si exfoliative
Au fost raportate afectiuni cutanate exfoliative, buloase si pustuloase, inclusiv cazuri foarte rare, sugestive de sindrom Stevens-Johnson/necroliza epidermica toxica, care in anumite cazuri au fost letale (vezi pct. 4.8). Tratamentul cu Erlotinib Mylan trebuie intrerupt temporar sau definitiv daca pacientii prezinta manifestari cutanate exfoliative, buloase si pustuloase severe. Pacientii cu afectiuni cutanate buloase si exfoliative trebuie testati in vederea identificarii infectiilor cutanate si trebuie tratati in conformitate cu ghidurile locale de tratament.
Tulburari oculare
Pacientii care prezinta semne si simptome sugestive de keratita, cum sunt urmatoarele afectiuni acute sau in curs de agravare: inflamatia ochilor, lacrimare, sensibilitate la lumina, vedere incetosata, durere oculara si/sau inrosirea ochilor, trebuie sa se adreseze urgent unui specialist oftalmolog. Daca diagnosticul de keratita ulcerativa este confirmat, tratamentul cu Erlotinib Mylan trebuie intrerupt temporar sau definitiv. Daca keratita este diagnosticata, beneficiile si riscurile continuarii tratamentului trebuie sa fie atent luate in considerare. Erlotinib Mylan trebuie administrat cu precautie la pacientii care prezinta antecendente de keratita, keratita ulcerativa sau xeroftalmie severa.
Utilizarea lentilelor de contact este de asemenea un factor de risc pentru keratita si ulceratie. Au fost raportate cazuri foarte rare de perforatie corneana sau ulceratie in timpul tratamentului cu erlotinib (vezi pct. 4.8).
Interactiuni cu alte medicamente
Inductorii puternici ai CYP3A4 pot reduce eficacitatea erlotinibului, in timp ce inhibitorii puternici ai CYP3A4 pot determina cresterea toxicitatii. Tratamentul concomitent cu aceste tipuri de medicamente trebuie evitat (vezi pct. 4.5).
Alte forme de interactiune
Erlotinibul se caracterizeaza printr-o scadere a solubilitatii la pH peste 5. Medicamentele care modifica pH-ul la nivelul tractului gastrointestinal (GI) superior, cum sunt inhibitorii pompei de protoni, antagonistii H2 si antiacidele, pot afecta solubilitatea erlotinibului si consecutiv, biodisponibilitatea acestuia. Cand Erlotinib Mylan este administrat concomitent cu astfel de medicamente, este putin probabil sa se compenseze reducerea expunerii prin cresterea dozei.
Administrarea concomitenta de erlotinib cu inhibitori ai pompei de protoni trebuie evitata. Nu se cunoaste efectul administrarii concomitente a erlotinibului cu antagonistii H2 si antiacidele; cu toate acestea, reducerea biodisponibilitatii este de asteptat. Ca urmare, administrarea concomitenta a acestor asocieri trebuie evitata (vezi pct. 4.5). Daca utilizarea antiacidelor este considerata necesara in timpul tratamentului cu Erlotinib Mylan, acestea trebuie administrate cu cel putin 4 ore inainte sau 2 ore dupa administrarea dozei zilnice de Erlotinib Mylan.
Comprimatele filmate contin lactoza si sodiu
Acest medicament nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau malabsorbtie la glucoza-galactoza.
Acest medicament contine si sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic nu contine sodiu.
Interactiuni
S-au efectuat studii privind interactiunile numai la adulti. Erlotinib si alte substraturi pentru CYP
In vitro, erlotinibul este un inhibitor puternic al CYP1A1 si un inhibitor moderat al CYP3A4 si CYP2C8,precum si un inhibitor puternic al glucuronoconjugarii prin intermediul UGT1A1.
Importanta fiziologica a inhibari iputernice a CYP1A1 nu este cunoscuta, din cauza expresiei reduse a CYP1A1 in tesuturile umane.
Cand erlotinib a fost administrat concomitent cu ciprofloxacina, un inhibitor moderat al CYP1A2, expunerea la erlotinib [ASC] a crescut semnificativ cu 39%, in timp ce nicio modificare semnificativa statistic a Cmax nu a fost observata. Similar, expunerea la metabolitul activ a crescut ASC cu aproximativ 60%, respectiv Cmax cu 48%. Relevanta clinica a acestei cresteri nu a fost stabilita. Se recomanda precautie in cazul administrarii concomitente de erlotinib cu ciprofloxacina sau cu inhibitori puternici ai CYP1A2 (de exemplu, fluvoxamina). Daca se observa reactii adverse asociate cu administrarea de erlotinib, doza de erlotinib poate fi redusa.
Tratamentul anterior sau administrarea concomitenta de Erlotinib Mylan nu modifica clearance-ul substraturilor tipice pentru CYP3A4, midazolam si eritromicina, dar se pare ca scade biodisponibilitatea pentru midazolam administrat pe cale orala, cu pana la 24%. Intr-un alt studiu clinic s-a demonstrat ca erlotinibul nu modifica farmacocinetica paclitaxelului, substrat al CYP3A4/2C8, administrat concomitent. Prin urmare, sunt putin probabile interactiuni semnificative cu clearance-ul altor substraturi pentru CYP3A4.
Inhibarea glucuronoconjugarii poate determina interactiuni cu medicamente care sunt substraturi ale UGT1A1 si care se elimina exclusiv pe aceasta cale. Pacientii cu valori scazute ale expresiei UGT1A1 sau tulburari genetice ale glucuronoconjugarii (de exemplu boala Gilbert) pot prezenta concentratii plasmatice crescute ale bilirubinei si trebuie tratati cu precautie.
La om, erlotinibul se metabolizeaza in ficat la nivelul citocromilor hepatici, in principal prin intermediul CYP3A4 si in mai mica masura, prin intermediul CYP1A2. Metabolizarea extrahepatica prin intermediul CYP3A4 la nivelul intestinului, prin intermediul CYP1A1 la nivelul plamanilor si prin intermediul CYP1B1 in tesutul tumoral poate contribui, de asemenea, la eliminarea erlotinibului prin metabolizare. Pot sa apara interactiuni potentiale cu substante active care sunt metabolizate de catre aceste enzime sau care sunt inhibitori sau inductori ale acestora.
Inhibitorii puternici ai activitatii CYP3A4 reduc metabolizarea erlotinibului si cresc concentratiile plasmatice ale acestuia. Intr-un studiu clinic, utilizarea concomitenta a erlotinibului cu ketoconazol (doza de 200 mg administrata de 2 ori pe zi, pe cale orala, timp de 5 zile), un inhibitor puternic al CYP3A4, a determinat o crestere a expunerii la erlotinib (crestere cu 86% a ASC si crestere cu 69% a Cmax). De aceea, administrarea concomitenta de erlotinib cu un inhibitor puternic al CYP3A4, precum: antifungice azolice (ketoconazol, itraconazol, voriconazol), inhibitori ai proteazelor, eritromicina sau claritromicina, trebuie facuta cu precautie. Daca este necesar, doza de erlotinib trebuie redusa, in special daca se observa toxicitate.
Inductorii puternici ai activitatii CYP3A4 intensifica metabolizarea erlotinibului si reduc semnificativ concentratiile plasmatice ale acestuia. Intr-un studiu clinic, utilizarea concomitenta a erlotinibului si rifampicinei (doza de 600 mg administrata o data pe zi, pe cale orala, timp de 7 zile), un puternic inductor al CYP3A4, a determinat o reducere cu 69% a valorii mediane a ASC a erlotinibului.
Administrarea concomitenta a unei singure doze de 450 mg de erlotinib cu rifampicina a determinat o expunere medie la erlotinib (ASC) de 57,5% fata de cea obtinuta dupa administrarea unei singure doze de 150 mg erlotinib, in absenta tratamentului cu rifampicina. Prin urmare, administrarea concomitenta de Erlotinib Mylan cu inductori CYP3A4 trebuie evitata. Pentru pacientii care necesita tratament concomitent cu Erlotinib Mylan si inductori puternici ai CYP3A4, cum este rifampicina, trebuie luata in considerare o crestere a dozei de pana la 300 mg, cu monitorizarea atenta a sigurantei administrarii (inclusiv a functiilor hepatice si renale si a electrolitilor plasmatici), si daca aceasta doza este bine tolerata mai mult de 2 saptamani, poate fi luata in considerare o crestere suplimentara a dozei de pana la 450 mg, cu monitorizarea atenta a sigurantei administrarii. Expunerea redusa poate sa apara si in cazul utilizarii altor inductori, de exemplu fenitoina, carbamazepina, barbiturice sau sunatoare (Hypericum perforatum). Administrarea concomitenta a acestor substante active cu erlotinib trebuie facuta cu precautie. Trebuie avute in vedere atunci cand este posibil,alte tratamente, lipsite de activitate inductoare puternica a CYP3A4.
Erlotinib si anticoagulante de tip derivati de cumarina
La pacientii tratati cu erlotinib s-au raportat interactiuni cu anticoagulante de tip derivati de cumarina, incluzand warfarina, care au determinat cresterea International Normalized Ratio (INR) si episoade de sangerare, care in unele cazuri au avut evolutie letala. Pacientii tratati cu anticoagulante de tip derivati de cumarina trebuie monitorizati periodic pentru a observa orice modificari ale timpului de protrombina sau ale INR.
Erlotinib si statine
Administrarea concomitenta de Erlotinib Mylan cu o statina poate creste posibilitatea de aparitie a miopatiei indusa de statine, incluzand rabdomioliza, care a fost observata rar.
Erlotinib si statusul de fumator
Rezultatele studiilor de interactiune farmacocinetica, au evidentiat reduceri de 2,8, 1,5 si 9 ori pentru ASCinf, Cmax si respectiv pentru concentratia plasmatica la 24 ore, dupa administrarea erlotinib la fumatori comparativ cu nefumatori. Ca urmare, pacientii care inca fumeaza trebuie incurajati sa renunte la fumat cat mai curand posibil, inainte de initierea tratamentului cu Erlotinib Mylan deoarece, in caz contrar, concentratiile plasmatice sunt reduse. Pe baza datelor din studiul CURRENTS, nu s-a inregistrat nicio dovada a vreunui beneficiu al dozei mai mari de 300 mg de erlotinib prin comparatie cu doza recomandata de 150 mg la fumatorii activi. Datele cu privire la siguranta pentru dozele de 300 mg si 150 mg au fost comparabile; cu toate acestea, la pacientii tratati cu doza mai mare de erlotinib a existat o crestere numerica a cazurilor de eruptie cutanata tranzitorie, boala pulmonara interstitiala si diaree (vezi pct. 4.2, 4.5, 5.1 si 5.2).
Erlotinib si inhibitori ai glicoproteinei P
Erlotinibul este un substrat al glicoproteinei P, transportor al substantelor active. Administrarea concomitenta de inhibitori ai Pgp, de exemplu ciclosporina si verapamil, pot determina modificarea distributiei si/sau a eliminarii erlotinibului. Consecintele acestei interactiuni, de exemplu toxicitatea de la nivelul SNC, nu au fost stabilite. In astfel de situatii, trebuie luate masuri de precautie.
Erlotinib si medicamente care modifica pH-ul
Erlotinibul se caracterizeaza printr-o scadere a solubilitatii la pH peste 5. Medicamentele care modifica pH-ul la nivelul tractului gastrointestinal (GI) superior, pot afecta solubilitatea erlotinibului si consecutiv, biodisponibilitatea acestuia. Administrarea concomitenta de erlotinib si omeprazol, un inhibitor al pompei de protoni (IPP), a scazut expunerea la erlotinib [ASC] cu 46% si respectiv,concentratia maxima (Cmax) cu 61%. Tmax sau timpul de injumatatire plasmatica nu s-au modificat. Administrarea concomitenta de erlotinib cu 300 mg ranitidina, un blocant al receptorilor H2, a scazut expunerea la erlotinib [ASC] cu 33% si respectiv,concentratia plasmatica maxima [Cmax] cu 54%. Cand Erlotinib Mylan este administrat concomitent cu astfel de medicamente, este putin probabil sa se compenseze reducerea expunerii prin cresterea dozei. Cu toate acestea, atunci cand erlotinib a fost administrat intr-o maniera esalonata, cu 2 ore inainte sau 10 ore dupa administrarea de ranitidina 150 mg de doua ori pe zi, expunerea la erlotinib [ASC] si concentratia plasmatica maxima [Cmax] au scazut doar cu 15% si respectiv 17%. Efectul antiacidelor asupra absorbtiei erlotinib nu a fost studiat dar absorbtia poate fi afectata, determinand concentratii plasmatice mai scazute. In concluzie, administrarea concomitenta de erlotinib cu inhibitori ai pompei de protoni trebuie evitata. Daca utilizarea antiacidelor este considerata necesara in timpul tratamentului cu Erlotinib Mylan, acestea trebuie administrate cu cel putin 4 ore inainte sau 2 ore dupa administrarea dozei zilnice de Erlotinib Mylan. Daca utilizarea ranitidinei este considerata necesara, aceasta trebuie administrata intr-o maniera esalonata, de exemplu Erlotinib Mylan trebuie luat cu cel putin 2 ore inainte sau 10 ore dupa doza de ranitidina.
Erlotinib si gemcitabina
Intr-un studiu de faza Ib, nu s-au observat efecte semnificative ale gemcitabinei asupra farmacocineticii erlotinibului si nici efecte semnificative ale erlotinibului asupra farmacocineticii gemcitabinei.
Erlotinib si carboplatina/paclitaxel
Erlotinib creste concentratiile plasmatice ale sarurilor de platina. Intr-un studiu clinic, administrarea concomitenta de erlotinib, carboplatina si paclitaxel a dus la cresterea cu 10,6% a ASC0-48 totale pentru sarea de platina. Desi aceasta diferenta este semnificativ statistica, nu este considerata relevanta clinic. In practica clinica, pot fi alti factori asociati care sa determine o expunere crescuta la carboplatina, cum este insuficienta renala. Carboplatina sau paclitaxelul nu determina efecte semnificative asupra farmacocineticii erlotinibului.
Erlotinib si capecitabina
Capecitabina poate creste concentratiile plasmatice ale erlotinibului. Cand s-a administrat erlotinib in asociere cu capecitabina, a existat o crestere semnificativa statistic a ASC si ocrestere pana la limita superioara a valorilor normale a Cmax pentru erlotinib,comparativ cu valorile observate in alt studiu, in care erlotinibul a fost administrat in monoterapie. Erlotinibul nu determina efecte semnificative asupra farmacocineticii capecitabinei.
Erlotinib si inhibitori proteazomali
Din cauza mecanismului de actiune, este de asteptat ca inhibitorii proteazomali, inclusiv bortezomib, sa influenteze efectulinhibitorilor EGFR, inclusiv al erlotinibului. Acest fapt este sustinut de date clinice limitate si de studii preclinice, care demonstreaza degradarea EGFR prin intermediul proteazomului.
Sarcina
Sarcina
Nu exista date adecvate privind administrarea erlotinib la gravide. Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene sau parturitie anormala. Cu toate acestea, nu pot fi excluse efectele adverse asupra sarcinii tinand cont de faptul ca studiile efectuate la sobolan si iepure au demonstrat cresterea mortalitatii embrionare/fetale (vezi pct. 5.3). Riscul potential la om nu este cunoscut.
Femeile de varsta fertila
Femeile de varsta fertila trebuie sfatuite sa nu devina gravide in timpul utilizarii Erlotinib Mylan. Trebuie utilizate masuri contraceptive adecvate in timpul tratamentului si inca 2 saptamani dupa terminarea acestuia. La gravide, tratamentul trebuie continuat doar daca beneficiul potential matern depaseste riscul fetal.
Alaptarea
La om, nu se cunoaste daca erlotinibul se excreteaza in lapte. Nu au fost efectuate studii pentru evaluarea impactului Erlotinib Mylan asupra productiei de lapte sau a prezentei medicamentului in laptele matern. Intrucat nu se cunosc posibilele efecte daunatoare la sugar, mamele trebuie sfatuite sa nu alapteze in timpul tratamentului cu Erlotinib Mylan si inca cel putin 2 saptamani dupa administrarea ultimei doze.
Fertilitatea
Studiile efectuate la animale nu au evidentiat afectarea fertilitatii. Cu toate acestea, nu pot fi excluse efectele adverse asupra fertilitatii tinand cont de faptul ca studiile efectuate la animale au demostrat efecte asupra parametrilor reproductivi (vezi pct. 5.3). Riscul potential la om nu este cunoscut.
Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje; totusi, erlotinibul nu s-a asociat cu afectarea capacitatii mentale.
Reactii adverse
Evaluarea sigurantei utilizarii Tarceva se bazeaza pe datele provenite de la peste 1500 de pacienti tratati cu cel putin o doza de 150 mg de Tarceva in monoterapie si de la peste 300 de pacienti la care s- a administrat Tarceva 100 mg sau 150 mg in asociere cu gemcitabina.
Frecventa reactiilor adverse medicamentoase (RAM) in cadrul studiilor clinice, raportate pentru Tarceva in monoterapie sau in asociere cu chimioterapie sunt rezumate in tabelul 1 in functie de gradele de severitate conform Criteriilor Comune de Toxicitate ale Institutului National de Oncologie (NCI-CTC). RAM enumerate au fost cele raportate la minimum 10% (in grupul tratat cu Tarceva) dintre pacienti si care au aparut mai frecvent (mai mult sau egal fata de 3%) la pacientii tratati cu Tarceva decat in bratul cu medicament comparator. Alte RAM, inclusiv cele din alte studii clinice, sunt prezentate rezumativ in Tabelul 2.
Reactiile adverse medicamentoase din cadrul studiilor clinice (tabelul 1) sunt prezentate conform clasificarii MedRA de aparate, sisteme si organe. Categoria de frecventa corespunzatoare fiecarei reactii adverse induse de medicament are la baza conventia urmatoare: foarte frecvente (mai mult sau egal fata de 1/10), frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 si mai putin de 1/100), foarte rare (mai putin de 1/10000).
In cadrul fiecarei categorii de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Neoplasm pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici (erlotinib administrat in monoterapie)Tratamentul de linia intai al pacientilor cu mutatii EGFR
In cadrul unui studiu clinic de faza III, randomizat, deschis, ML20650, efectuat la 154 de pacienti, profilul de siguranta al Tarceva ca tratament de linia intai al pacientilor cu NSCLC cu mutatii activatoare la nivel EGFR a fost evaluat la 75 de pacienti; nu au fost inregistrate semnale noi privind siguranta la acesti pacienti.
Cele mai frecvente RAM observate la pacientii tratati cu Tarceva in studiul ML20650 au fost eruptia cutanata tranzitorie si diareea (de orice grad, la 80% si, respectiv, 57% dintre pacienti). Majoritatea reactiilor au prezentat severitate de gradul 1/2 si s-au remis fara interventie. Eruptiile cutanate si diareea cu severitate de gradul 3 au aparut la 9% si, respectiv, 4% dintre pacienti. Nu au fost inregistrate cazuri de eruptie cutanata sau diaree de gradul 4. Atat eruptiile cutanate tranzitorii, cat si diareea au condus la intreruperea tratamentului cu Tarceva la 1% dintre pacienti. La 11% si, respectiv, 7% dintre pacienti s-au impus modificari ale dozei (intreruperi sau reduceri) din cauza eruptiilor cutanate sau diareei.
Tratamentul de intretinere
In cadrul altor doua studii clinice de faza III, randomizate, cu design dublu-orb, controlate cu placebo, BO18192 (SATURN) si BO25460 (IUNO), Tarceva a fost administrat ca tratament de intretinere dupa chimioterapie in linia intai de tratament. Aceste studii au fost derulate la un numar total de 1532 de pacienti cu NSCLC avansat, recurent sau metastazat dupa tratamentul standard de linia intai cu chimioterapie pe baza de saruri de platina; nu au fost identificate semnale noi in ceea ce priveste siguranta.
Cele mai frecvente RAM observate la pacientii tratati cu Tarceva in studiile BO18192 si BO25460 au fost eruptiile cutanate tranzitorii (BO18192: toate gradele de severitate 49,2%, gradul 3 6,0%; BO25460: toate gradele 39,4%, gradul 3 5,0%) si diareea (BO18192: toate gradele de severitate 20,3%, gradul 3 1,8%; BO25460: toate gradele 24,2%, gradul 3 2,5%). Nu au fost inregistrate cazuri de eruptie cutanata sau diaree de gradul 4 in niciunul dintre studii. Eruptiile cutanate si diareea au determinat intreruperea tratamentului cu Tarceva la 1% si, respectiv, mai putin de 1% dintre pacienti in studiul BO18192, in timp ce in studiul BO25460 niciunul dintre pacienti nu a intrerupt tratamentul din cauza eruptiei cutanate sau a diareei. Au fost necesare modificari ale dozei (intreruperi sau reduceri) din cauza eruptiilor cutanate si a diareei la 8,3% si, respectiv, 3% dintre pacienti in cadrul studiului BO18192 si la 5,6% si, respectiv, 2,8% dintre pacienti in cadrul studiului BO25460.
Tratamentul de linia a doua
In cadrul unui studiu clinic randomizat, dublu-orb (BR.21; erlotinib administrat ca terapie de linia a doua), cele mai frecvente reactii adverse medicamentoase raportate au fost eruptiile cutanate (75%) si diareea (54%). Majoritatea au prezentat severitate de gradul 1/2 si s-au remis fara interventie. Eruptii cutanate si diaree cu severitate de gradul 3/4 au aparut la 9%, respectiv 6% dintre pacientii tratati cu erlotinib si au determinat excluderea din studiu a 1% din pacienti. La 6% si, respectiv, 1% din pacienti a fost necesara reducerea dozei din cauza aparitiei eruptiilor cutanate si diareei. In studiul BR.21 timpul median de aparitie a eruptiilor cutanate a fost de 8 zile, iar timpul median de aparitie a diareei a fost de 12 zile.
In general, eruptiile cutanate se manifesta ca forme usoare sau moderate de eruptii cutanate eritematoase sau papulo-pustuloase, care pot sa apara sau sa se agraveze la nivelul zonelor expuse la soare. Pacientilor care se expun la soare li se recomanda folosirea unor haine de protectie si/sau a cremelor cu factor de protectie solara (de exemplu creme pe baza de filtre minerale).
Cancer pancreatic (Tarceva administrat concomitent cu gemcitabina)
Cele mai frecvente reactii adverse raportate in studiul pivot PA.3 la pacientii cu diagnostic de cancer pancreatic tratati cu Tarceva 100 mg in asociere cu gemcitabina au fost fatigabilitatea, eruptia cutanata tranzitorie si diareea. In bratul de tratament cu Tarceva in asociere cu gemcitabina, eruptiile cutanate si diareea cu severitate de gradul 3/4 au fost raportate la cate 5% dintre pacienti. Intervalul de timp median pana la aparitia reactiilor cutanate si a diareei a fost de 10 si, respectiv, 15 zile. Aceleasi reactii au impus reduceri ale dozei la 2% dintre pacienti si au condus la intreruperea participarii la studiu in cazul a pana la 1% dintre pacientii care au primit Tarceva in asociere cu gemcitabina.
Tabelul 1: RAM aparute la mai mult sau egal fata de 10% dintre pacienti in studiile BR.21(tratati cu Tarceva) si PA.3 (tratati cu Tarceva in asociere cu gemcitabina) si RAM cu frecventa mai mare (mai mare sau egal fata de 3%) decat in cazul administrarii de placebo in studiile BR.21 (tratati cu Tarceva) si PA.3 (tratati cu Tarceva in asociere cu gemcitabina)
Erlotinib (BR.21) N = 485 | Erlotinib (PA.3) N = 259 | Categoria de frecventa cu cea mai mare incidenta | |||||
Gradul NCI-CTC | Orice Grad | 3 | 4 | Orice grad | 3 | 4 | |
MedDRA Preferred Term | % | % | % | % | % | % | |
Infectii si infestari | 24 | 4 | 31 | 3 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente | |
Infectii* | |||||||
Tulburari metabolice si de nutritie | |||||||
Anorexie | 52 | 8 | 1 | - | - | - | Foarte frecvente |
Scaderea in greutate | - | - | - | 39 | 2 | Foarte frecvente |
Tulburari oculare | |||||||
Keratoconjunctivita sicca | 12 | - | - | - | Foarte frecvente | ||
Conjunctivita | 12 | Mai putin de 1 | - | - | - | Foarte frecvente | |
Tulburari psihice | - | - | - | 19 | 2 | Foarte frecvente | |
Depresie | |||||||
Tulburari ale sistemului nervos | |||||||
Neuropatie | - | - | - | 13 | 1 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente |
Cefalee | - | - | - | 15 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente | |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | |||||||
Dispnee | 41 | 17 | 11 | - | - | - | Foarte frecvente |
Tuse | 33 | 4 | 16 | Foarte frecvente | |||
Tulburari gastrointestinale | |||||||
Diaree** | 54 | 6 | Mai putin de 1 | 48 | 5 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente |
Greata | 33 | 3 | - | - | - | Foarte frecvente | |
Varsaturi | 23 | 2 | Mai putin de 1 | - | - | - | Foarte frecvente |
Stomatita | 17 | Mai putin de 1 | 22 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente | ||
Dureri abdominale | 11 | 2 | Mai putin de 1 | - | - | - | Foarte frecvente |
Dispepsie | - | - | - | 17 | Mai putin de 1 | Foarte frecvente | |
Flatulenta | - | - | - | 13 | Foarte frecvente | ||
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | |||||||
Eruptii cutanate*** | 75 | 8 | Mai putin de 1 | 69 | 5 | Foarte frecvente | |
Prurit | 13 | Mai putin de 1 | - | - | - | Foarte frecvente | |
Piele uscata | 12 | - | - | - | Foarte frecvente | ||
Alopecie | - | - | - | 14 | Foarte frecvente | ||
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | |||||||
Fatigabilitate | 52 | 14 | 4 | 73 | 14 | 2 | Foarte frecvente |
Pirexie | - | - | - | 36 | 3 | Foarte frecvente | |
Frisoane | - | - | - | 12 | Foarte frecvente |
* Infectiile severe, cu sau fara neutropenie, au inclus pneumonie, sepsis si celulita.
** Poate determina deshidratare, hipokaliemie si insuficienta renala.
*** Eruptii cutanate tranzitorii inclusiv dermatita acneiforma.
- corespunde unei proportii situate sub valoarea limita
Tabelul 2: Prezentarea RA in functie de grupa de frecventa:
Aparate, sisteme si organe | Foarte frecvente (mai mult sau egal fata de 1/10) | Frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 si mai putin de 1/10) | Mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 si | Rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 si mai putin de 1/1000) | Foarte rare (mai putin de 1/10000) |
Mai putin de 1/100) | |||||
Tulburari oculare | Keratita, conjunctivita1 | Modificari ale genelor2 | Perforatii corneene | ||
Ulceratii corneene | |||||
Uveita | |||||
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Epistaxis | Boala pulmonara interstitiala (BPI)3 | |||
Tulburari gastrointestinale | Diaree7 | Sangerari gastro-intestinale 4, 7 | Perforatii gastro-intestinale7 |
Tulburari hepato-biliare | Modificari ale testelor functionale hepatice5 | Insuficienta hepatica6 | |||
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eruptie cutanata tranzitorie | Alopecie, xeroza cutanata1, paronichie, foliculita, acnee/dermatita acneiforma, fisuri cutanate | Hirsutism Modificari ale sprancenelor, unghii casante si caderea unghiilor, reactii cutanate usoare cum este hiperpigmentarea | Sindrom de eritrodisestezie palmo-plantara | Sindrom Stevens-Johnson/Necroliza epidermica toxica7 |
Tulburari renale si ale cailor urinare | Insuficienta renala1 | Nefrita1, proteinurie1 |