Hrisca este o pseudo-cereala, un aliment-medicament valoros in regimul Oshawa si in alimentatia sanatoasa de zi cu zi. Contine cantitati insemnate de aminoacizi esentiali, vitamine B, magneziu, fosfor, potasiu si rutin (antioxidant). Hrisca are proprietati nutritive, energizante si protectoare la nivel vascular. Beneficii: regleaza tensiunea arteriala, fortifiaza vasele sanguine, scade nivelul colesterolului. Ajuta la mentinerea glicemiei in parametrii optimi.
Beneficii:
- Macinata lent pe moara cu pietre
- Bogata in proteine
- Asadar, hrisca este o sursa bogata de carbohidrati complecsi (amidon: 70-80%, fagopyritol si D-chiro-inozitol), de proteine si fibre (in special celuloza si lignani), cu un continut infim de grasimi.
- Este o proteina completa intrucat contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (si multi altii) si, in plus, nu contine gluten.
- Hrisca este o sursa bogata in special de minerale, dar si de vitamine, precum sunt urmatoarele:
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
- minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
- aminoacizi pretiosi – lizina, arginina, triptofan, histidina, cistina si altii;
- acizi grasi (oleic, linoleic) si steroli (beta-sitosterol);
- antioxidanti – in special rutina (principalul polifenol antioxdiant din hrisca, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale si colesterolului si de prevenire a aparitiei cancerului), quercitina, vitexina, D-chiro-inozitol (regasit in proportii mari in hrisca), proantocianidine oligomerice.
- regleaza tensiunea arteriala, fortifiaza vasele sanguine, scade nivelul colesterolului.
- Ajuta la mentinerea glicemiei in parametrii optimi.
Mod de utilizare: Se poate prepara la fel ca orezul cu legume sau poate fi inclusa in salate, droburi si chiftelute, in budinci si alte preparate dulci.
Forma de prezentare: 300g.