Medicamente cu reteta

Floxal unguent oftalmic 0.3%, 3g, Chauvin

Brand: CHAUVIN

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Floxal unguent oftalmic 0.3%, 3g, Chauvin

5329754

Indicatii
Infectii la nivelul segmentului anterior al ochiului determinate de germeni sensibili la ofloxacina, cum sunt: conjunctivita cronica, keratita, ulcer cornean, infectii cu Chlamydia.

Dozaj
Se aplica un cm de unguent (echivalent la 0,12 mg ofloxacina) in sacul conjunctival al ochiului afectat, de 3 ori pe zi (in infectii cu Chlamydia de 5 ori pe zi).

Tratamentul cu Floxal nu trebuie sa dureze mai mult de doua saptamani.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ofloxacina sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
In timpul tratamentului cu ofloxacina nu se vor purta lentile de contact moi.

Interactiuni
Nu sunt cunoscute.

Daca Floxal este utilizat concomitent cu alta solutie/unguent oftalmic, se va asigura o pauza de 15 minute intre administrari.

Sarcina
Desi nu s-au raportat efecte embriotoxice, Floxal nu trebuie utilizat in timpul sarcinii sau al alaptarii.

Condus auto
Floxal unguent poate determina tulburari de vedere; de aceea, pacientii trebuie atentionati sa aprecieze corect daca pot sa conduca autovehicule si sa foloseasca utilaje in siguranta.

Reactii adverse
Pot sa apara reactii de hipersensibilitate cum sunt inrosirea conjunctivei si/ sau senzatii usoare de arsuri la nivelul ochiului tratat. In majoritatea cazurilor, aceste simptome persista un timp scurt. Reactii de hipersensibilitate cu manifestare sistemica au fost observate in cazuri foarte rare.

Clasificarea in functie de aparate, sisteme si organe:

Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

Sindrom Stevens-Johnson

Necroliza epidermica toxica

Tulburari oculare

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta:

Edem periorbital (inclusiv edem palpebral)

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Avand in vedere ca administrarea se face la nivel ocular, Floxal nu se poate absorbi in doze toxice. Daca accidental solutia se administreaza pe cale orala, trebuie avut in vedere ca Floxal contine doar un procent mic din doza zilnica de ofloxacina recomandata pe aceasta cale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente oftalmologice, alte infectioase, codul ATC: S01AE01.

Ofloxacina-derivat al acidului chinolonic este o fluorochinolona cu actiune bactericida. Spectrul sau include si germeni anaerobi. Dupa aplicare locala, ofloxacina se poate absorbi, fara a duce insa la repercursiuni clinice.

SPECTRUL ACTIVITATII ANTIBACTERIENE

Concentratiile critice diferentiaza tulpinile sensibile de tulpinile cu susceptibilitate intermediara si pe acestea din urma de tulpinile rezistente:

S ≤ 1 mg/l si R peste 4 mg/l

Prevalenta rezistentei dobandite poate varia geografic si in functie de timp in ce priveste speciile avute in vedere. Prin urmare, sunt utile informatiile privind prevalenta rezistentei locale, mai ales cand sunt tratate infectii severe. Aceste date pot furniza o orientare privind probabilitatea sensibilitatii unei tulpini bacteriene la acest antibiotic.

Cand se cunoaste variabilitatea prevalentei rezistentei unei specii de bacterii in Franta, aceasta este indicata in tabelul de mai jos:

CategoriiFrecventa rezistentei dobandite în Franta (>10%) (interval)
SPECII SUSCEPTIBILE 
Aerobe Gram-pozitive Bacillus anthracis ** Staphylococcus meti-S Aerobe Gram-negativeAcinetobacter (în principal, Acinetobacter baumannii)Branhamella catarrhalis Bordetella pertussis Campylobacter Citrobacter freundii Enterobacter cloacae Escherichia coli Haemophilus influenzae Klebsiella oxytoca Klebsiella pneumoniae LegionellaMorganella morganii Neisseria PasteurellaProteus mirabilis Proteus vulgaris Providencia Pseudomonas aeruginosa SalmonellaSerratia Shigella VibrioYersinia50 - 75 %15 - 25 %15 - 25 %0 - 10 %0 - 11 %0 - 25 %0 - 10 %45 - 70 %45 - 85 %40 - 45 %
AnaerobeMobiluncus Propionibacterium acnes AlteleMycoplasma hominis 
SPECII CU SUSCEPTIBILITATE MODERATA(prin sensibilitate in vitro) Aerobe Gram-pozitive Corynebacterium Streptococcus Streptococcus pneumoniae AlteleChlamydiaeMycoplasma pneumoniae Ureaplasma urealyticum 
SPECII REZISTENTEAerobic Gram-pozitiveEnterocociListeria monocytogenes Nocardia asteroïdes Staphylococcus meti-R* Anaerobecu exceptia Propionibacterium acnes si Mobiluncus 

* Rata de rezistenta la meticilina este de aproximativ 30-50% dintre toti stafilococii si se intalneste, cu precadere, in spitale.

** Bacillus anthracis: nu au fost efectuate studii la animale privind infectarea experimentala cu antrax. Micobacterii atipice: activitatea moderata in vitro a ofloxacinei asupra anumitor specii de micobacterii: Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium fortuitum, mai putin asupra Mycobacterium kansasii si chiar mai putin asupra Mycobacterium avium.

Nota: Acest spectru corespunde celui aferent formelor sistemice de ofloxacina. In cazul administrarii formelor farmaceutice cu administrare locala, concentratiile obtinute in situ sunt superioare concentratiilor plasmatice. Raman unele incertitudini privind cinetica concentratiilor in situ si conditiile fizico-chimice locale care pot modifica activitatea antibioticului si stabilitatea medicamentului in situ.

Ofloxacina este activa partial pe Proteus rettgeri, Providencia si Pseudomonas cepacia. Dintre anaerobi sunt rezistente anumite tulpini de Clostridium (ex Difficile), Bacteroides si Peptococcus. Rezistenta tulpinilor de Pseudomonas aeruginosa variaza intre 15% si 20%, iar a celor de Staphilococcus aureus intre 5% si 10%.

Experimentele pe animale, au evidentiat ca ofloxacina, dupa aplicatie locala se poate detecta la nivelul corneei, conjunctivei, muschilor oculari, scleroticii, irisului, corpilor ciliari si camerei anterioare a ochiului. Administrarea repetata determina concentratii terapeutice si la nivelul corpului vitros.

Proprietati farmacocinetice
Dupa aplicarea unei singure doze de Floxal, concentratiile maxime ale ofloxacinei in conjunctiva (9,72

µg/g) si sclerotica (1,61 µg/g) sunt atinse dupa 5 minute. Apoi concentratiile scad lent.

Concentratiile maxime la nivelul umorii apoase si corneei sunt atinse dupa o ora (0,69 µg/g si respectiv 4,87 µg/g).

Date preclinice de siguranta
Numeroase experimente efectuate in vivo si in vitro au evidentiat ca ofloxacina nu induce mutatii genetice sau cromozomiale. Nu au fost efectuate studii pe termen lung pentru evaluarea potentialului carcinogen. Nu au fost observate efecte cataractogene sau cocataractogene.

Ofloxacina nu afecteaza fertilitatea si nici dezvoltarea peri sau postnatala si nu este teratogena. Au fost observate modificari degenerative ale cartilajelor articulare dupa administrarea sistemica a ofloxacinei. Afectarea cartilajelor articulare depinde de doza si de varsta (la animalele tinere s-a observat o afectare mai pronuntata).

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse

Aviz