ASTM BRONSIC
Foster NEXThaler este indicat in tratamentul de fond al astmului bronsic atunci cand utilizarea unei combinatii (glucocorticoid inhalator si agonist beta2 adrenergic cu durata lunga de actiune) este adecvata:
pacienti care nu au raspuns corespunzator la tratamentul cu glucocorticoid inhalator si agonist beta2 adrenergic cu durata scurta de actiune administrat la nevoie sau
pacienti care au raspuns deja corespunzator la tratamentul cu glucocorticoid inhalator si agonist beta2 adrenergic cu durata lunga de actiune
Foster NEXThaler este indicat la adulti.
BRONHOPNEUMOPATIA CRONICa OBSTRUCTIVa (BPOC)
Tratamentul simptomatic al pacientilor cu BPOC severa (VEMS mai putin de 50 % din valoarea normala prezisa) si antecedente de exacerbari repetate la pacienti care prezinta simptome semnificative in pofida terapiei cu bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune
Foster NEXThaler se administreaza pe cale inhalatorie.
ASTM BRONsIC
Foster NEXThaler nu este recomandat pentru tratamentul initial al astmului. Dozajul componentelor Foster NEXThaler este individual si trebuie reglat in functie de severitatea afectiunii. Acest lucru trebuie luat in considerare nu numai atunci cand se initiaza tratamentul cu medicamente in combinatie, dar si atunci cand este ajustata doza. in cazul in care un pacient necesita o alta combinatie a dozelor, diferita de cea disponibila in inhalator, trebuie sa i se prescrie doze adecvate de beta2-agonisti si/sau corticosteroizi in inhalatoare diferite.
Datorita distributiei particulelor extrafine, ajustarea dozei este necesara atunci cand pacientii trec de la un medicament cu distributie non-extrafina la Foster NEXThaler pulbere de inhalat.
Trebuie avut in vedere ca doza zilnica totala recomandata de dipropionat de beclometazona pentru Foster NEXThaler este mai mica decat doza din medicamentele care contin dipropionat de belcometazona non-extrafina , de aceea doza trebuie ajustata in functie de nevoile indiviadulae ale pacientului atunci cand pacientii trec de la un alt medicament la Foster NEXThaler. Pacientii care trec la Foster NEXThaler pulbere de inhalat de la Foster solutie de inhalat presurizata nu necesita ajustarea dozei.
Exista doua abordari terapeutice:
A. Terapia de intretinere: FOSTER NEXThaler se administreaza periodic, ca tratament de intretinere, care se poate asocia, la nevoie cu un bronhodilatator cu durata scurta de actiune.
B. Terapia de intretinere si de ameliorare a simptomelor: FOSTER NEXThaler se administreaza periodic, ca tratament de intretinere, si, la nevoie, pentru controlul simptomatologiei.
A. Terapia de intretinere
Pacientii trebuie sfatuiti sa aiba mereu la indemana un bronhodilatator cu durata scurta de actiune pentru a-l utiliza in situatiile de urgenta.
Dozele recomandate pentru adulti cu varsta de 18 ani si peste:
Una sau doua inhalatii de doua ori pe zi.
Doza maxima zilnica este de 4 inhalatii.
B. Terapia de intretinere si de ameliorare a simptomelor
Pacientii primesc o doza zilnica de intretinere de FOSTER NEXthaler si in plus, pot lua FOSTER NEXThaler la nevoie, in functie de simptomatologie. Pacientii trebuie sfatuiti sa aiba mereu la indemana FOSTER NEXThaler pentru a-l utiliza in situatiile de urgenta.
Terapia de intretinere si de ameliorare a simptomelor cu FOSTER NEXThaler trebuie luata in considerare, in special, in cazul pacientilor cu:
astm bronsic care nu poate fi controlat in mod adecvat si care necesita frecvent medicatie de urgenta;
antecedente de exacerbari ale astmului bronsic si care au necesitat interventie medicala.
Este necesara monitorizarea atenta a reactiilor adverse dependente de doza la pacientii care utilizeaza un numar mare de doze inhalatorii, la nevoie.
Dozele recomandate pentru adulti cu varsta de 18 ani si peste
Doza de intretinere recomandata este de o inhalatie de doua ori pe zi, (administrata una dimineata si una seara).
Pacientul trebuie sa isi administreze o inhalatie suplimentar, la nevoie, in functie de simptomatologie. Daca simptomele persista dupa cateva minute, trebuie administrat inca o inhalatie.
Doza maxima zilnica este de 8 inhalatii.
Pacientii care necesita utilizarea zilnica frecventa a inhalatorului pentru situatii de urgenta sunt sfatuiti sa se adreseze neaparat medicului. Ei trebuie reevaluati si terapia lor de intretinere trebuie reconsiderata.
Dozele recomandate pentru copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani:
Siguranta si eficacitatea pentru Foster NEXThaler la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite inca. Nu exista experienta privind utilizarea Foster NEXThaler la copii cu varsta sub 11 ani. Datele disponibile privind utilizarea la copii si adolescenti cu varsta intre 12 si 17 ani sunt prezentate la pct. 4.8 si 5.1, dar nu se recomanda utilizarea la aceasta grupa de varsta.
Pacientii trebuie reevaluati periodic de medic, astfel incat doza de Foster NEXThaler sa fie optima si sa fie modificata numai la recomandarea medicului. Doza trebuie stabilita treptat la cea mai mica doza care asigura mentinerea controlului efectiv al simptomelor. Atunci cand controlul simptomelor este mentinut cu ajutorul celei mai mici doze recomandate, urmatorul pas poate include un test de administrare doar a unui corticosteroid cu administrare inhalatorie.
Pacientii trebuie sfatuiti sa utilizeze Foster NEXThaler zilnic chiar si atunci cand sunt asimptomatici.
BRONHOPNEUMOPATIA CRONICa OBSTRUCTIVa (BPOC)
Dozele recomandate pentru adulti cu varsta de 18 ani si peste
Doua inhalatii de doua ori pe zi.
Grupe speciale de pacienti
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici.
Nu exista date privind utilizarea Foster NEXThaler la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala (vezi pct. 5.2).
Mod de administrare
Nexthaler este un inhalator cu activare sincronizata cu inspirul pacientului. S-a demonstrat ca pacientii cu astm moderat si sever au un flux inspirator adecvat pentru a declansa eliberarea dozei din Nexthaler (vezi pct. 5.1.). Eliberarea Foster NEXThaler prin inhalatorul Nexthaler este independenta de flux in intervalul de flux inspirator pe care aceasta populatie il poate obtine prin inhalator.
Utilizarea corecta a inhalatorului Nexthaler este esentiala pentru succesul tratamentului. Pacientul trebuie sfatuit sa citeasca cu atentie Prospectul pentru pacient si sa urmeze instructiunile prezentate in acesta. Pentru medicii prescriptori aceste instructiuni sunt prezentate mai jos.
Numarul dozelor este afisat in fereastra inhalatorului nu scade daca pacientul inchide capacul fara sa fi inhalat prin inhalator.
Pacientul trebuie sfatuit sa deschida capacul inhalatorului doar cand este necesar. in cazul in care pacientul a deschis capacul inhalatorului, dar nu a inhalat si capacul este inchis, doza este mutata la loc in rezervorul de pudra; urmatoarea doza poate fi inhalata in siguranta.
Pacientii trebuie sa isi clateasca gura sau sa faca gargara cu apa sau sa se spele pe dinti dupa inhalare (vezi pct. 4.4.)
INSTRUCtIUNI DE FOLOSIRE A INHALATORULUI
FOSTER NEXThaler 100 micrograme/6 micrograme pe inhalatie pulbere de inhalat este disponibila in doua dimensiuni de inhalator:
un inhalator care asigura 120 de inhalatii
un inhalator care asigura 180 de inhalatii
A. Continutul ambalajului
Pentru informatii despre continutul pachetului, a se vedea pct. 6.5.
Daca continutul ambalajului nu este acelasi cu cel descris la pct. 6.5, returnati inhalatorul persoanei care vi l-a furnizat si luati unul nou.
B. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Nu scoateti inhalatorul din saculet daca nu aveti de gand sa il utilizati imediat.
Folositi intotdeauna inhalatorul asa cum este indicat.
tineti capacul inchis pana cand trebuie sa luati o doza din inhalator.
Atunci cand nu folositi inhalatorul pastrati-l intr-un loc curat si uscat.
Nu incercati sa desfaceti in bucati inhalatorul dumneavoastra Nexthaler indiferent de motivele pe care le aveti.
C. Caracteristici cheie ale inhalatorului Nexthaler
120
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 120 doze
Indicator de doze
Capac
Piesa bucala
Aerisire
180
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 180 doze
Indicator de doze
Capac
Piesa bucala
Aerisire
Pentru a lua o doza din inhalatorul Nexthaler sunt necesari trei pasi simpli: deschideti, inhalati, inchideti.
D. Inainte de a folosi un inhalator Nexthaler nou
Deschideti saculetul si scoateti inhalatorul
Nu folositi inhalatorul daca saculetul nu este sigilat sau este rupt – returnati inhalatorul persoanei care vi l-a furnizat si obtineti un altul nou.
Utilizati eticheta de pe ambalaj pentru a nota data cand deschideti saculetul.
Verificati inhalatorul
Daca inhalatorul pare spart sau stricat – returnati inhalatorul persoanei care vi l-a furnizat pentru a obtine unul nou
- Verificati fereastra indicatorului de doze. Daca inhalatorul este nou vezi vedea numarul „120” sau „180” in fereastra de contorizare a dozelor
Nu folositi un inhalator nou daca numarul afisat este mai mic de „120” sau „180”- returnati inhalatorul persoanei care vi l-a furnizat pentru a obtine unul nou
120
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 120 doze
180
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 180 doze
E. Cum sa utilizati inhalatorul Nexthaler
- Daca nu sunteti sigur ca primiti corect doza, adresati-va farmacistului sau medicului dumneavoastra.
- Daca nu sunteti sigur ca contorul de doze a scazut cu unu dupa inhalare, asteptati pana la urmatoarea doza programata si luati-o asa cum procedati in mod obisnuit. Nu luati o doza suplimentara.
E.1. Deschiderea
1. tineti inhalatorul ferm in pozitie verticala
2. Verificati numarul de doze ramase: orice numar intre „1” si „120 sau 180” arata ca au mai ramas doze.
- Daca Fereastra Contorizarii Dozei arata „0”, nu mai exista doze - aruncati inhalatorul si obtineti unul nou.
120
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 120 doze
180
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 180 doze
3. Deschideti capacul complet
4. inainte de a inhala, expirati doar atat cat este confortabil. -Nu expirati prin inhalator.
E.2. Inhalarea
De cate ori este posibil stati jos sau in picioare intr-o pozitie verticala atunci cand inhalati.
1. Ridicati-va inhalatorul, aduceti-l la gura si asezati-va buzele in jurul dispozitivului bucal
-Nu acoperiti zona de aerisire atunci cand sustineti inhalatorul
-Nu inhalati prin zona de aerisire
2. Inspirati rapid si adanc prin gura
-Puteti sa simtiti un gust atunci cand luati doza
-Puteti sa auziti sau sa simtiti un pocnet atunci cand luati doza
-Nu inhalati prin nas
-Nu scoateti inhalatorul din gura in timpul inhalarii
3. Scoateti inhalatorul din gura
4. tineti-va respiratia 5 sau 10 secunde sau atat timp cat puteti face aceasta intr-un mod confortabil.
5. Expirati incet
-Nu expirati prin inhaltor
E.3. inchiderea
1. Asezati inhalatorul inapoi in pozitie verticala si inchideti complet capacul.
2. Verificati daca indicatorul de doze a scazut cu o doza.
120
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 120 doze
180
Atunci cand se foloseste inhalatorul care furnizeaza 180 doze
3. Daca aveti nevoie sa luati o alta doza, repetati pasii de la E.1 la E.3
F. Curatarea
-in mod normal nu este necesar sa curatati inhalatorul
-Daca este necesar puteti sa curatati inhalatorul cu o bucata de panza uscata dupa utilizare.
-Nu curatati inhalatorul cu apa sau alte lichide. Pastrati-l uscat.
G. Pastarea si eliminarea
Pentru informatii despre conditiile de depozitare si instructiuni de eliminare, a se vedea pct. 6.4 si 6.6.
Hipersensibilitate cunoscuta la dipropionat de beclometazona, fumarat de formoterol dihidrat sau la oricare dintre excipienti de la pct 6.1.
Se recomanda ca dozele sa fie scazute progresiv in cazul intreruperii tratamentului; acesta nu trebuie oprit brusc.
Tratametul astmului trebuie sa facut in etape si raspunsul pacientului trebuie monitorizat clinic si prin teste pulmonare.
in cazul in care pacientii considera ca tratamentul nu este eficace, se recomanda solicitarea de asistenta medicala. Necesitatea utilizarii unor doze mai mari de bronhodilatatoare pentru situatii “de urgenta” indica agravarea bolii de baza si impune reevaluarea tratamentului astmului bronsic. Deteriorarea brusca si progresiva a controlului astmului poate pune viata pacientului in pericol, iar acesta trebuie supus unei evaluari medicale urgente. Trebuie avuta in vedere necesitatea suplimentarii tratamentului cu corticosteroizi, pe cale inhalatorie sau orala sau initierea tratamentului antibiotic in cazul in care se suspicioneaza o infectie.
Pacientii nu trebuie sa inceapa tratamentul cu Foster NEXThaler in timpul unei perioade de exacerbare a bolii sau daca sufera de astm bronsic in stare de agravare sau deteriorare acuta. Reactiile adverse grave datorate astmului bronsic si exacerbarile acestuia pot sa apara in timpul tratamentului cu Foster NEXThaler. Pacientii trebuie informati sa continue tratamentul, dar sa solicite asistenta medicala in cazul in care simptomele raman necontrolate sau se agraveaza dupa initierea tratamentului cu Foster NEXThaler.
Similar altor medicamente administrate pe cale inhalatorie, imediat dupa administrare poate sa apara bronhospasm paradoxal cu accentuarea wheezingului si scurtarea respiratiei. Aceste simptome trebuie tratate imediat cu un bronhodilatator cu actiune rapida. Foster NEXThaler trebuie intrerupt imediat, pacientul trebuie evaluat de medic si daca este necesar se instituie un tratament alternativ.
Foster NEXThaler nu trebuie utilizat ca tratament de prima intentie pentru astm bronsic.
Pentru tratamentul crizelor de astm bronsic pacientii trebuie instruiti sa aiba mereu la indemana bronhodilatatoarele cu durata scurta de actiune, fie FOSTER NEXThaler (pentru pacientii care utilizeaza FOSTER NEXThaler ca terapie de intretinere si de ameliorare ) sau un alt bronhodilatator cu durata scurta de actiune ( pentru pacientii care utilizeaza FOSTER NEXThaler doar ca terapie de intretinere).
Pacientii trebuie sfatuiti sa utilizeze Foster zilnic conform recomandarilor, chiar si atunci cand sunt asimptomatici. Terapia de ameliorare cu FOSTER NEXThaler trebuie initiata ca raspuns la simptomatologia astmului bronsic, dar nu in scopul utilizarii profilactice, de exemplu inainte de un efort fizic. Pentru aceasta se recomanda utilizarea separata a unui bronhodilatator cu actiune rapida.
Dupa obtinerea controlului simptomelor de astm bronsic, trebuie sa se ia in considerare reducerea treptata a dozei de Foster NEXThaler. Evaluarea periodica a pacientilor pe parcursul scaderii treptate a dozei este importanta. Trebuie sa se utilizeze doza minima eficace de Foster NEXThaler (vezi pct 4.2).
Pneumonia la pacientii cu BPOC
O crestere a incidentei pneumoniei, inclusiv a pneumoniei care necesita spitalizare, a fost observata la pacientii cu BPOC care primesc corticosteroizi inhalatori. Exista unele dovezi ale unui risc crescut de pneumonie cu cresterea dozei de steroid, dar acest lucru nu a fost demonstrat in mod concludent in toate studiile.
Nu exista dovezi clinice concludente pentru diferentele intra-clasa in amploarea riscului de pneumonie in cazul produselor cu corticosteroizi inhalatorii.
Medicii trebuie sa ramana vigilenti pentru posibila dezvoltare a pneumoniei la pacientii cu BPOC deoarece caracteristicile clinice ale acestor infectii se suprapun cu simptomele exacerbarilor BPCO. Factorii de risc pentru pneumonie la pacientii cu BPOC includ fumatul curent, varsta inaintata, indicele de masa corporala scazuta (IMC) si BPOC severa.
Efectele sistemice ale corticosteroizilor inhalatori pot sa apara, in special, cand se utilizeaza doze mari pentru perioade lungi de timp. Aceste efecte sunt mai putin probabil sa apara decat in cazul administrarii corticosteroizilor orali. Posibilele efecte sistemice includ: sindrom Cushing, trasaturi de tip Cushing, supresie suprarenaliana, scaderea densitatii minerale osoase, incetinirea cresterii la copii si adolescenti, cataracta si glaucom si mai rar, o serie de efecte psihologice sau comportamentale incluzand hiperactivitate psihomotorie, tulburari de somn, anxietate, depresie sau agresivitate (mai ales la copii). De aceea, este important ca pacientul sa fie examinat periodic, iar doza de corticosteroid inhalator sa fie scazuta pana la doza minima care permite controlul eficace al simptomelor.
Tratamentul prelungit cu doze mari de corticosteroizi administrati inhalator poate determina supresie suprarenaliana si insuficienta suprarenaliana acuta. Pacientii cu varsta sub 16 ani care utilizeaza/inhaleaza doze de dipropionat de beclometazona mai mari decat cele recomandate pot fi mai expusi la acest risc. Situatiile care pot declansa insuficienta suprarenaliana acuta sunt traumatismele, interventiile chirurgicale, infectiile sau orice reducere rapida a dozelor. Simptomele prezentate sunt in mod caracteristic nespecifice si pot include anorexie, durere abdominala, scadere ponderala, oboseala, cefalee, greata, varsaturi, hipotensiune arteriala, nivel scazut de constienta, hipoglicemie si crize convulsive. Trebuie luata in considerare administrarea suplimentara a unui corticosteroid sistemic in timpul perioadelor de stres sau interventii chirurgicale programate.
Pacientii transferati de la terapia orala la cea inhalatorie cu corticosteroizi pot prezenta in continuare, pentru o perioada considerabila de timp, risc de afectare a rezervei suprarenale. Pacientii care au necesitat tratament cu doze mari de corticosteroizi inhalatori pentru situatii “de urgenta”, pot prezenta, de asemenea, acest risc. Aceasta posibilitate de afectare reziduala trebuie avuta intotdeauna in vedere in situatii de urgenta sau programate pentru care se anticipeaza ca presupun stres si trebuie luat in considerare tratamentul corespunzator cu corticosteroizi. Gradul insuficientei suprarenaliene poate necesita sfatul unui specialist inaintea procedurilor programate.
Foster NEXThaler trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tuberculoza pulmonara activa sau asimptomatica, infectii fungice sau virale ale cailor respiratorii.
Foster NEXThaler trebuie utilizat cu prudenta (care poate include si monitorizare) la pacientii cu aritmii cardiace, in special bloc atrioventricular de gradul trei si tahiaritmie, stenoza aortica subvalvulara idiopatica, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, boala cardiaca ischemica severa, insuficienta cardiaca congestiva, hipertensiune arteriala sau anevrism.
De asemenea, este necesara precautie la pacientii care prezinta prelungirea intervalului QT sau la care se suspicioneaza prelungirea intervalului QT congenitala sau iatrogena (QTc > 0,44 secunde).
Formoterolul poate induce prelungirea intervalului QT.
De asemenea, este necesara precautie la administrarea Foster NEXThaler la pacientii cu tireotoxicoza, diabet zaharat, feocromocitom si hipokaliemie netratata.
Tratamentul cu beta2-agonisti poate determina hipokaliemie posibil cu evolutie grava. Se recomanda precautii speciale in caz de astm bronsic sever, deoarece acest efect poate fi potentat de hipoxie.
Hipokaliemia poate fi potentata si de tratamentul concomitent cu alte medicamente care pot induce hipokaliemie, precum derivati xantinici, corticosteroizi si diuretice (vezi pct. 4.5). De asemenea, se recomanda precautie in caz de astm bronsic instabil, cand pot fi utilizate mai multe bronhodilatatoare pentru situatii „de urgenta”. in astfel de situatii se recomanda monitorizarea valorilor serice de potasiu.
Inhalarea formoterolului poate determina cresterea glicemiei. Prin urmare, glicemia trebuie atent monitorizata la pacientii cu diabet zaharat.
in cazul in care este planificata anestezia cu derivati halogenati, Foster NEXThaler nu trebuie administrat cu cel putin 12 ore inainte de anestezie, deoarece exista riscul aparitiei unor aritmii cardiace.
Pacientii trebuie sfatuiti sa-si clateasca gura sau sa faca gargara cu apa sau sa se spele pe dinti dupa inhalarea dozei pentru a reduce la minim riscul de candidoza orofaringiana sau disfonie.
Acest medicament contine lactoza.Lactoza contine cantitati mici de proteine din lapte care pot determina reactii alergice. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta totala de lactaza sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Tulburari vizuale
Tulburarise vizuale pot fi raportate la utilizarea sistemica si topica a corticosteroizilor. Daca pacientul prezinta simptome cum ar fi vederea incetosata sau alte tulburari vizuale, pacientul ar trebui sa fie luat in considerare pentru trimiterea la un oftalmolog pentru evaluarea cauzelor posibile care pot include cataracta, glaucom sau boli rare cum ar fi chorioretinopatia seroasa centrala (CSCR) raportate dupa administrarea de corticosteroizi sistemici si topici.
Interactiuni farmacocinetice
Dipropionatul de beclometazona este metabolizat foarte rapid prin intermediul esterazei fara implicarea sistemului enzimatic al citocromului P450.
Interactiuni farmacodinamice
La pacientii cu astm bronsic trebuie evitate beta-blocantele (inclusiv picaturile oftalmice). Daca administrarea beta-blocantelor este necesara, efectul formoterolului va fi redus sau anulat.
Pe de alta parte, administrarea concomitenta de medicamente beta-adregenice pot avea efecte aditive si, prin urmare, este necesara prudenta atunci cand teofilina sau alte beta-adregenice sunt prescrise concomitent cu formoterolul.
Tratamentul concomitent cu chinidina, disopiramida, procainamida, fenotiazine, antihistaminice, inhibitori ai monoaminooxidazei si antidepresive triciclice poate prelungi intervalul QTc si creste riscul de aritmii ventriculare.
in plus, L-dopa, L-tiroxina, oxitocina si alcoolul etilic pot afecta toleranta cardiaca la beta2- simpatomimetice.
Tratamentul concomitent cu inhibitori ai monoaminooxidazei, inclusiv medicamente cu proprietati asemanatoare cum ar fi furazolidona si procarbazina, poate precipita reactiile hipertensive.
Pacientii la care se administreaza anestezice de tip derivati halogenati prezinta un risc crescut de aritmii.
Tratamentul concomitent cu derivati xantinici, steroizi sau diuretice poate potenta posibilul efect hipokaliemic al beta2-agonistilor (vezi pct.4.4). Hipokalemia poate accentua predispozitia la aritmii cardiace a pacientilor tratati cu glicozide digitalice.
Fertilitatea
Nu exista date privind utilizarea la om. In studiile la animale, prezenta dipropionatului de beclometazona in doze mari a fost asociata cu reducerea fertilitatii la femele si embriotoxicitate (vezi pct 5.3).
Sarcina
Nu exista date clinice relevante privind utilizarea Foster NEXThaler la gravide. Studiile la animale cu dipropionat de beclometazona si formoterol in combinatie au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere si asupra fetusilor in urma expunerii sistemice crescute (vezi pct 5.3). Dozele mari de corticosteroizi administrate animalelor insarcinate sunt cunoscute pentru a provoca anomalii al dezvoltarii fetale, incluzand fisurile palatului si retardul de crestere intrauterin. Din cauza actiunilor tocolitice ale agentilor beta2-simpatomimetici, trebuie sa se acorde o atentie speciala pana la nastere. Nu se recomanda utilizarea formoterolului in timpul sarcinii si in special in ultima parte a sarcinii sau in timpul nasterii cu exceptia cazului in care nu exista nicio alta alternativa (mai sigura).
Foster NEXThaler trebuie utilizat in sarcina numai daca beneficiul potential depaseste riscurile posibile.
Alaptarea
Nu exista date clinice relevante privind utilizarea Foster NEXThaler in timpul alaptarii la om. Desi nu sunt disponibile date din studii la animale, se poate presupune ca dipropionatul de beclometazona se excreta in lapte, similar altor corticosteroizi.
Desi nu se cunoaste daca formoterolul se elimina in lapte la om, acesta a fost detectat in laptele mamiferelor.
Administrarea Foster NEXThaler la femeile care alapteaza trebuie luata in considerare numai in cazul in care beneficiile anticipate depasesc riscurile potentiale. Este necesara o decizie in privinta intreruperii alaptarii sau intreruperii terapiei cu Foster NEXThaler, luand in calcul beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul terapiei pentru femeie.
Este putin probabil ca Foster NEXThaler sa aiba vreun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cea mai frecventa reactie adversa este tremorul. intr-un studiu clinic pe durata a 12 saptamani cu Foster NEXThaler, tremor s-a inregistrat la dozele cele mai mari (2 inhalatii de doua ori pe zi), a fost mai frecvent la inceputul tratamentului si moderat in intensitate. Nu a fost retras niciun pacient din studiu datorita tremorului.
Experieta din studii clinice la pacienti cu astm
Siguranta Foster NEXThaler a fost evaluata in studii clinice activ si pasiv controlate in care 719 pacienti cu varsta de 12 ani sau mai mult, cu astm de diverse severitati au fost expusi medicamentului. Incidenta reactiilor adverse din tabelul de mai jos se refera la pacientii astmatici cu varsta de 12 ani sau mai mult si se bazeaza pe datele de siguranta din doua studii pivot in care Foster NEXThaler a fost administrat la dozele recomandate in acest RCP pentru o perioada de 8-12 saptamani. Nu au fost observate tulburari psihice in studiile clinice cu Foster NEXThaler, dar au fost incluse in tabelul de mai jos ca un efect potential de clasa al corticosteroizilor.
Reactiile adverse care care au fost asociate cu administrarea de dipropionat de beclometazona si fumarat de formoterol in combinatia fixa Foster NEXThaler sunt enumerate mai mai jos, pe aparate, sisteme si organe.
Frecventele reactiilor adverse sunt definite astfel: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100), rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (≤1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poae fi estimata din datele disponibile).
Clasificarea pe aparate, sisteme si organe | Reactia adversa | Frecventa |
Infectii si infestari | Faringita | Mai putin frecvente |
Candidoza orala | Mai putin frecvente | |
Pneumonia (in COPD patients) | Common | |
Tulburari metabolice | Hipertrigliceridemie | Mai putin frecvente |
si de nutritie | ||
Tulburari psihice | Hiperactivitate psihomotorie, tulburari de somn, anxietate, depresie, agresivitate, modificari de comportament (mai ales la copii) | Cu frecventa necunoscuta |
Tulburari ale sistemului nervos | Tremor | Frecvente |
Cefalee | Mai putin frecvente | |
Tulburari oculare | Vedere incetosata | Cu frecventa necunoscuta |
Tulburari cardiace | Tahicardie | Mai putin frecvente |
Bradicardie sinusala | Mai putin frecvente | |
Angina pectorala | Mai putin frecvente | |
Ischemie miocardica | Mai putin frecvente | |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Iritatie faringiana, crize de astm bronsic | Mai putin frecvente |
Dispnee | Mai putin frecvente | |
Durere orofaringiana | Mai putin frecvente | |
Tuse | Mai putin frecvente | |
Disfonie | Mai putin frecvente | |
Tulburari gastro- intestinale | Greata | Mai putin frecvente |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Oboseala | Mai putin frecvente |
Iritabilitate | Mai putin frecvente | |
Investigatii diagnostice | Prelungirea intervalului QT | Mai putin frecvente |
Scaderea valorii cortizolului liber in urina | Mai putin frecvente | |
Scaderea cordizolului in sange | Mai putin frecvente | |
Cresterea nivelului potasiului in sange | Mai putin frecvente | |
Cresterea nivelului glucozei in sange | Mai putin frecvente | |
Progresia lenta undei r pe electrocardiograma | Mai putin frecvente |
Printre reactiile adverse observate, cele asociate in mod caracteristic utilizarii formoterolului sunt: tahicardie, cefalee, tremor, bradicardie sinusala, angina pectoris, ischemie miocardiala, prelungirea intervalului QT.
Reactiile adverse asociate in mod caracteristic administrarii de dipropionat de beclometazona sunt: nazofaringita, candidoza bucala, disfonie, iritatia gatului, iritabiliate, scaderea cortizolului liber in urina, scaderea cortizolului in sange, cresterea glucozei in sange.
Reactii adverse care nu au fost observate in studiile clinice cu Foster NEXThaler, dar asociate in mod caracteristic administrarii de dipropionat de beclometazona sunt alte infectii fungice ale cavitatii bucale. Au fost raportate ocazional tulburari de gust in timpul terapiei cu corticosteroizi inhalatori.
Vezi pct 4.4 pentru masuri de a reduce aparitia infectiilor orale fungice, candidoza bucala si disfonie.
Efectele sistemice ale corticoisteroizilor administrati inhalator (de exemplu dipropionat de beclometazona) pot sa apara, in special, in cazul administrarii unor doze mari prescrise pentru perioade lungi de timp; acestea pot include supresia glandelor suprarenale, scaderea densitatii minerale osoase, incetinirea cresterii la copii si adolescenti, cataracta si glaucom (vezi, de asemenea, pct 4.4).
Reactii adverse care nu au fost observate in studiile clinice cu Foster NEXThaler, la doze terapeutice, dar asociate in mod caracteristic administrarii de formoterol sunt palpitatii, fibrilatie atriala, extrasistole ventriculare, tahiaritmie,hipokalemie potential grava si cresterea sau scaderea tensiunii arteriale. Au fost raportate ocazional in timpul administrarii de formoterol insomnie, ameteala, neliniste si anxietate. Formoterol poate provoca crampe musculare, mialgie.
Reactiile de hipersensibilitate includ eruptii cutanate tranzitorii, urticarie, prurit, eritem, dar poate sa apara si edem la nivelul ochilor, fetei, buzelor si gatului (angioedem).
Similar celorlalte terapii administrate inhalator poate sa apara bronhospasm paradoxal cu wheezing, tuse si scurtarea respiratiei imediat dupa cresterea dozei (vezi de asmenea pct. 4.4).
Copii si adolescentiNu exista informatii legate de siguranta administrarii Foster NEXThaler la copii cu varsta pana la 11 ani si informatii limitate la adolescenti cu varsta intre 12-17 ani. intr-un studiu clinic randomizat de 12 saptamani la adulti si adolescenti, 162 adolescenti cu varsta intre 12 si 17 ani cu astm moderat catre sever au primit Foster NEXThaler sau doza corespunzatoare de solutie de inhalat, 1 sau 2 inhalatii de doua ori pe zi; frecventa, tipul si severitatea reactiilor adverse nu au fost diferite la adolescenti comparativ cu adultii.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Doza maxima recomandata de Foster NEXthaler intr-o singura administrare este de 2 inhalatii.
Doze cumulate de Foster NEXThaler administrate inhalator de pana la 4 inhalatii (total dipropionat de beclometazona 400 micrograme, formoterol 24 micrograme) au fost studiate la pacientii astmatici.
Tratamentele cumulative nu au determinat modificari ale semnelor vitale si nici nu s-au observat reactii adverse severe sau grave. (vezi pct 4.8).
Doze cumulate de solutie de inhalat presurizata administrate inhalator de pana la 12 pulverizari (total dipropionat de beclometazona 1200 micrograme, formoterol 72 micrograme) au fost studiate la pacientii astmatici. Tratamentele cumulative nu au determinat modificari ale semnelor vitale si nici nu s-au observat evenimente adverse severe sau grave.
Doze excesive de formoterol pot determina efecte caracteristice agonistilor beta2 - adrenergici: greata, voma, cefalee, tremor, somnolenta, palpitatii, tahicardie, aritmii ventriculare, prelungirea intervalului QTc, acidoza metabolica, hipokaliemie, hiperglicemie.
in caz de supradozaj cu formoterol, se recomanda tratament suportiv si simptomatic. Cazurile grave trebuie spitalizate. Utilizarea blocantelor beta-adregenice cardioselective poate fi luata in considerare, dar numai cu maxima prudenta deoarece utilizarea blocantelor beta-adregenice poate determina bronhospasm. Valorile kaliemiei trebuie monitorizate.
Inhalarea acuta in exces fata de dozele recomandate de dipropionat de beclometazona poate determina supresia functiei suprarenaliene. in acest caz nu sunt necesare masuri de urgenta, deoarece functia corticosuprarenala se reface in cateva zile, conform determinarilor cortizolului plasmatic. La acesti pacienti tratamentul trebuie continuat utilizand o doza suficienta pentru a controla astmul bronsic.
Supradozajul cronic cu dipropionat de beclometazona administrat inhalator: risc de supresie a functiei suprarenale (vezi pct. 4.4.). Este posibil sa fie necesara monitorizarea rezervei corticosuprarenalei.
Tratamentul trebuie continuat utilizand o doza suficienta pentru a controla astmul bronsic.
Grupa farmacoterapeutica: Adrenergice, inhalatorii: formoterol si alte medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii, codul ATC: R03AK08.
Mecanisme de actiune si efecte farmacodinamiceFoster NEXThaler contine dipropionat de beclometazona si formoterol sub forma de pulbere de inhalatorie presurizata care furnizeaza un aerosol extrafin cu un diametrul masei mediane aerodinamice de 1,4 – 1,5 micrometri si co-depunerea ambelor componente. Particulele de aerosol Foster NEXThaler sunt in medie mult mai mici decat particulele din formele non-extrafine.
intr-un studiu radio-marcat al depunerii medicamentului la adulti astmatici s-a demonstrat ca un procent ridicat din medicament (estimat 42% din doza nominala) este depozitat in plamani, cu o depunere omogena pe caile respiratorii. Aceste caracteristici sustin utilizarea unei doze scazute de corticosteroizi cu efecte farmacodinamice locale marite care au fost echivalente cu dozele corespunzatoare de solutie de inhalat presurizata. (vezi Experienta clinica)
Aceste doua substante active din Foster NEXThaler au moduri de actiune diferite. Similar celorlalte combinatii de corticosteroizi inhalatori si beta2-agonisti, efectele aditive se pot observa in reducerea episoadelor de exacerbare ale astmului bronsic.
Dipropionat de beclometazonaDipropionatul de beclometazona administrat pe cale inhalatorie in dozele recomandate are actiune glucocorticoida antiinflamatorie la nivel pulmonar, determinand reducerea simptomelor si exacerbarii astmului bronsic cu un numar mai mic de reactii adverse comparativ cu administrarea sistemica de corticosteroizi.
FormoterolFormoterolul este un agonist beta2-adrenergic selectiv care determina relaxarea musculaturii netede bronsice la pacientii cu obstructie reversibila a cailor respiratorii. Efectul bronhodilatator se instaleaza rapid, in decurs de 1-3 minute de la inhalare si are o durata de actiune de 12 ore dupa o doza unica.
Experienta clinicaEficacitatea celor doua componente din Foster NEXThaler pulbere de inhalat a fost studiata in trei studii clinice separate in comparatie cu solutia de inhalat presurizata 100 micrograme/6 micrograme la pacienti cu astm persistent moderat pana la sever. Eficacitatea globala a celor doua tipuri de medicamente inhalatorii se asteapta sa fie echivalenta din punct de vedere clinic la dozele atat de1 doza, cat si la 2 doze de doua ori pe zi.
intr-unul din studii obiectivul primar a fost evaluarea eficacitatii componentei corticosteroide inhalate masurata din punct de vedere al bronhdilatarii (doza de proba VEMS (FEV1)). O imbunatatire clinic semnificativa la doza de proba VEMS (FEV1) a fost observata la 696 pacienti cu astm simptomatic moderat pana la sever la sfarsitul unui tratament de 3 luni in comparatie cu valorile de baza, cu doze de 1 inhaltie de doua ori pe zi sau 2 inhalatii de doua ori pe zi din ambele forme. O crestere medie de cel putin 250 ml a fost observata. Nu s-a observat o diferenta clinica relevanta la doza de proba VEMS (FEV1) intre Foster NEXThaler pulbere de inhalat si solutia de inhalat presurizata pentru aceeasi doza. O doza-raspuns semnificativa a fost observat la PEF (debit expirator de varf) matinal. Semnificatia statistica la raspunsul la doza de proba VEMS nu a fost atinsa. Masurarea controlului astmului prin scorul simptomelor astmului dimineata si seara si procentul zilelor fara simptome s-a imbunatatit semnificativ la sfarsitul tratamentului, in special pentru cele doua doze mari din amble forme.
in al doilea studiu obiectivul principal a fost evaluarea eficacitatii componentei agonist beta-2 adrenergice cu durata lunga de actiune din Foster NEXThaler. in acest studiu, bronhodilatarea dupa prima administrare si la 12 ore dupa administrarea unei singure doze a fost masurata prin evaluari spirometrice a VEMS (VEMS ASC peste 80% din durata de actiune a formoterolului). in comparatie cu placebo, Foster NEXThaler, o inhalatie si patru inhalatii din ambele substante active au imbunatatit semnificativ VEMS ASC0-12. Ambele doze de Foster NEXThaler pulbere de inhalat nu au fost inferioare dozelor corespunzatoare de solutie de inhalat presurizata. O doza-raspuns semnificativa statistic a fost observata in cazul ambelor forme farmaceutice intre doza scazuta si doza crescuta.
in al treilea studiu, dupa 4 saptamani de tratament cu solutie de inhalat presurizata dipropionat de beclometazona/formoterol combinatie in doza fixa, in doza de o inhalatie de doua ori pe zi, 755 de pacienti astmatici controlati au fost randomizati 8 saptamani de tratament cu acelasi inhalator, cu Foster NEXThaler pulbere de inhalat sau cu dipropionat de beclometazona 100 micrograme pe doza pulbere de inahalat, toate administrate intr-o inhalatie de doua ori pe zi. Obiectivul principal a fost modificarea pe parcursul perioadei de tratament a debitului expirator de varf mediu matinal. Dupa 8 saptamani de tratament nu s-a observat nicio diferenta intre obiectivul primar al tratamentului cu combintie, amandoua fiind semnificativ mai eficiente decat monoterapia cu dipropionat de beclometazona. Nu s-au observat diferente intre cele doua inhalatorii in combinatie, la masurarea simptomelor cum sunt scorul chestionarului pentru control ala astmului si numarul de zile fara simptome.
intr-un studiu deschis efectuat cu placebo s-a verificat daca debitul inspirator care poate fi generat prin inhalatorul Nexthaler nu este influentat de varsta pacientului, afectiunea sau severitatea afectiunii si daca astfel livrarea substantei active din dispozitiv are loc pentru toti pacientii. Obiectivul principal final a fost procentul de pacienti din fiecare grup de varsta si afectiune care poate activa inhalatorul. in studiu au participat 89 de pacienti, in grupa de varsta 5 – 84 ani, incluzand pacienti cu astm moderat pana la sever (VEMS > 60% si respectiv ≤ 60% prognozat) si pacienti cu BPOC moderat pana la sever (VEMS >560% si respectiv ≤ 50% prognozat). Toti pacientii, indiferent de varsta sau severitatea afectiunii, au fost capabili sa genereze un debit respirator suficient sa activeze dispozitivul Nexthaler.
Intr-un studiu deschis cu placebo s-a demonstrat, prin evaluarea profilului de inspir prin Foster NEXThaler ca pacientii cu bronhopneumopatie cronica obstructiva moderata spre severa, indifferent de limitarea functionala, au fost capabili sa activeze si sa foloseasca dispozitivul.
Copii si adolescentiAgentia Europeana a Medicamentului a amanat obligativitatea de a depune rezultatele studiilor cu Foster NEXThaler la copii cu varsta de 5-11 ani si adolescenti cu varsta de 12-17 ani cu astm.
La momentul redactarii, nu exista experienta clinica cu Foster NEXThaler la copii cu varsta de 5-11 ani si informatii limitate la adolescenti cu varsta de 12-17 ani.
intr-un studiu clinic randomizat pe o perioada de 3 luni, 162 de adolescenti cu varsta intre 12-17 ani cu diagnostic de astm moderat spre sever au fost tratati fie cu Foster NEXThaler sau cu solutia de inhalat presurizata, in doza de 1 sau 2 inhalatii de doua ori pe zi. Modificarea dozei de proba VEMS la sfarsitul tratamentului a fost mai buna la adolescenti decat la aduti.
Vezi, de asemenea, pct. 4.2 si 4.8 pentru informatii privind utilizarea la copii si adolescenti.
Dipropionatul de beclometazona este un promedicament cu afinitate mica de legare de receptorii glucocorticoizilor, care este hidrolizat prin intermediul esterazelor la un metabolit activ beclometazona-17-monopropionat, care are o activitate antiinflamatorie locala mai puternica comparativ cu promedicamentul dipropionat de beclometazona.
Absorbtie, distributie si metabolizareDipropionatul de beclometazona inhalat este rapid absorbit prin plamani; dar inainte de absorbtie are loc o transformare masiva in metabolitul sau activ beclometazona-17-monopropionat prin intermediul esterazelor prezente in majoritatea tesuturilor. Biodisponibilitatea sistemica a metabolitului activ provine din plamani (36%) si din absorbtia gastro-intestinala a dozei inghitite. Cu toate acestea, biodisponibilitatea beclometazonei administrate pe cale orala este neglijabila, conversia presistemica la beclometazona-17-monopropionat determinand absorbtia a 41% din doza sub forma de metabolit activ.
Exista o crestere aproximativ liniara a expunerii sistemice odata cu cresterea dozei inhalate. Biodisponibilitatea absoluta dupa inhalare este de aproximativ 2% si 62% din doza nominala de dipropionat de beclometazona nemodificat si, respectiv beclometazona-17-monopropionat.
Dupa administrarea intravenoasa, distributia dipropionatului de beclometazona si a metabolitului sau activ este caracterizata printr-un clearance plasmatic ridicat (150 si, respectiv 120 l/ora), cu un volum mic de distributie la starea de echilibru pentru dipropionatul de beclometazona (20 l) si o distributie mai mare la nivelul tesuturilor pentru metabolitul sau activ (424 l). Dispozitia metabolica principala a dipropionatului de beclometazona (82%) rezulta din metabolitul lui activ beclometazona-17- monopropionat.
Legarea de proteinele plasmatice este moderat crescuta (87%).
EliminareExcretia prin materiile fecale este principala cale de eliminare a dipropionatului de beclometazona, in principal sub forma de metaboliti polari. Excretia renala a dipropionatului de beclometazona si a metabolitilor sai este neglijabila. Timpul de injumatatire prin eliminare este de 0,5 ore si 2,7 ore pentru dipropionatul de beclometazona si, respectiv beclometazona-17-monopropionat.
Grupe speciale de pacientiNu a fost studiata farmacocinetica dipropionatului de beclometazona la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica; cu toate acestea, deoarece dipropionatul de beclometazona este metabolizat foarte rapid prin intermediul esterazelor prezente in lichidul intestinal, ser, plamani si ficat, pentru a genera mai multi compusi polari beclometazona-21-monopropionat, beclometazona-17- monopropionat si beclometazona, nu se anticipeaza ca insuficienta hepatica sa modifice parametrii farmacocinetici si profilul de siguranta ale dipropionatului de beclometazona.
Deoarece dipropionatul de beclometazona sau metabolitii sai activi nu au fost detectati in urina, nu se anticipeaza cresterea expunerii sistemice la pacientii cu insuficienta renala.
Formoterol Absorbtie si distributieDupa inhalare, formoterolul este absorbit atat din plamani, cat si din tractul gastro-intestinal. Fractiunea dintr-o doza inhalata inghitita dupa administrare printr-un inhalator cu doza masurata poate varia intre 60% si 90%. Cel putin 65% din fractiunea inghitita este absorbita din tractul gastro- intestinal. Concentratia plasmatica maxima de medicament nemodificat se atinge in interval de 0,5 la 1 ora de la administrarea orala. Legarea de proteinele plasmatice a formoterolului este de 61-64% din
care 34% se leaga de albumina. Nu s-a observat saturarea legarii de proteine in intervalul de concentratii obtinute la doze terapeutice. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare dupa administrarea orala este de 2-3 ore. Absorbtia formoterolului este liniara dupa inhalarea a 12 pana la 96 micrograme de fumarat de formoterol.
MetabolizareFormoterolul este metabolizat in proportie mare, iar calea principala implica conjugarea directa la gruparea hidroxil fenolic. Metabolitul glucuroconjugat este inactiv. A doua cale majora de metabolizare implica O-demetilarea urmata de conjugarea gruparii 2’-hidroxil fenolic. in procesul de O-demetilare a formoterolului sunt implicate izoenzimele CYP2D6, CYP2C19 si CYP2C9 ale citocromului P450. Ficatul pare a fi principalul loc de metabolizare. Formoterolul nu inhiba izoenzimele citocromului P450 la concentratii terapeutice relevante.
EliminareExcretia urinara cumulata de formoterol dupa o administrare unica dintr-un inhalator cu pulbere creste liniar pentru dozele cuprinse intre 12 si 96 micrograme. in medie, 8% si 25% din doza a fost eliminata sub forma de formoterol nemodificat si, respectiv total. Pe baza concentratiilor plasmatice masurate dupa inhalarea unei doze unice de 120 micrograme de catre 12 subiecti sanatosi, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost stabilit la 10 ore. Enantiomerii (R,R)- si (S,S)- reprezinta aproximativ 40% si, respectiv 60% din medicamentul nemodificat eliminat prin urina.
Proportionalitatea relativa a celor doi enantiomeri a ramas constanta in intervalul de doze studiat si nu au existat dovezi privind acumularea relativa a unuia sau altuia dintre enantiomeri dupa administrarea de doze repetate.
Dupa administrarea orala (40 pana la 80 micrograme), 6% pana la 10% din doza a fost detectata in urina sub forma de medicament nemodificat la subiectii sanatosi; pana la 8% din doza a fost recuperata sub forma de glucuronoconjugat.
in total 67% din doza orala de formoterol este eliminat in urina (in principal sub forma de metaboliti), iar restul in materiile fecale. Clearance-ul renal al formoterolului este de 150 ml/minut.
Grupe speciale de pacientiInsuficienta hepatica/renala: parametrii farmacocinetici ai formoterolului nu au fost studiati la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala.
Experienta clinica
Expunerea sistemica la substantele active dipropionat de beclometazona si formoterol din combinatia fixa Foster a fost comparata cu expunerea in cazul administrarii individuale a componentelor. Nu s-au observat interactiuni (sistemice) farmacocinetice sau farmacodinamice intre dipropionat de beclometazona si formoterol.
Farmacocinetica Foster NEXThaler pulbere de inhalat a fost comparata cu cea a solutiei de inhalat presurizata. Analiza componentei steroid a fost facuta pe beclometazona-17-monopropionat, principalul metabolit activ al dipropionatului de beclometazona.
Absorbtia sistemica si metabolismul dipropionatului de beclometazona a fost rapida, iar Cmax a fost atinsa in 5 minute postdoza pentru ambele tratamente, dar a fost mai mare (68%) cu Foster NEXThaler pulbere de inhalat.
ASCt a fost de 3 ori mai mare dupa inhalarea Foster NEXThaler prin dispozitivul Nexhaler comparativ cu solutia de inhalat presurizata. Cmax pentru beclometazona-17-monopropionat, metabolitul principal activ, reprezentand 82% din nivelul sanguin total, a fost atinsa, in medie, dupa 30 minute cu Nexthaler si 15 minute cu solutia de inhalat presurizata.
Concentratia plasmatica a beclometazona-17-monopropionat a fost mai scazuta dupa inhalarea pulberii de inhalat (Cmax – 49% si ASCt – 29%) decat dupa inhalarea solutiei de inhalat presurizata. Dupa inhalarea Foster NEXThaler cu inhalatorul Nexthaler, concentratia plasmatica maxima a formoterolului a fost atinsa in 5 minute si mai mare pentru pulberea de inhalat (+47%), in timp ce expunerea totala (ASC1) a fost comparabila in ambele tratamente.
Intr-un studiu clinic a fost investigata transportul relativ pulmonar, utilizand metodologia de blocare cu carbune pentru a exclude absorbtia medicamentului din tractul gastro-intestinal si a fost folosit un dispozitiv spacer aprobat, AeroChamber Plus pentru medicamentul de referinta (solutia de inhalat presurizata). in acest context, s-a observat ca Nexthaler si solutia de inhalat presurizata sunt echivalente pentru ASC pentru beclometazona-17-monopropionat si formoterol (raportul dintre pulberea de inlalat/solutia de inhalat presurizata si intervalul de incredere 90% au fost intre 80 – 125%); oricum Cmax pentru beclometazona-17-monopropionat a fost mai scazuta (-38%) dupa inhalarea prin Nexthaler.
Date preclinice de sigurantaDatele non-clinice ale componentelor Foster NEXThaler nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate. Profilul toxicitatii combinatiei reflecta toxicitatea componentelor fara o crestere a toxicitatii sau evenimente neasteptate.
Studiile privind efectele asupra reproducerii la sobolan au evidentiat efecte dependente de doza. Combinatia a fost asociata cu scaderea fertilitatii la femele, scaderea numarului nidatiilor si toxicitate embriofetala. Se cunoaste ca administrarea de doze mari de corticosteroizi la animalele gestante dete