Indicatii
Diabet zaharat non-insulino-dependent (de tip 2), al adultului, atunci cand regimul dietetic, efortul fizic si scaderea in greutate nu sunt suficiente pentru a controla glicemia.
Dozaj
Doze
Doza zilnica de Glyclada poate varia intre 30 si 120 mg gliclazida, administrata oral, o data pe zi, la micul dejun.
In cazul omiterii unei doze, in ziua urmatoare nu se creste doza.
Similar celorlalte medicamente hipoglicemiante, doza de gliclazida trebuie ajustata in functie de raspunsul metabolic individual al pacientului (glicemie, hemoglobina glicozilata).
Doza initiala
Doza initiala recomandata este de 30 mg gliclazida pe zi (o jumatate din Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificata).
In cazul in care glicemia este bine controlata, aceasta doza se va mentine si in tratamentul de intretinere.
Daca glicemia nu este controlata adecvat, doza se poate creste treptat la 60, 90 sau 120 mg gliclazida pe zi. Intervalul dintre cresterile dozei trebuie sa fie de cel putin o luna, cu exceptia pacientilor a caror glicemie nu a scazut dupa 2 saptamani de tratament. In asemenea cazuri, doza poate fi crescuta la sfarsitul saptamanii a doua de tratament.
Doza maxima recomandata este de 120 mg gliclazida pe zi.
Trecerea de la comprimatele cu eliberare imediata de gliclazida (80 mg) la Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificata
Un comprimat de gliclazida (80 mg) este echivalent cu un comprimat cu eliberare modificata de 30 mg (sau o jumatate de comprimat cu eliberare modificata de Glyclada 60 mg). In consecinta, inlocuirea poate fi efectuata cu monitorizarea atenta a glicemiei.
Trecerea de la alt medicament antidiabetic oral la Glyclada 60 mg
Glyclada comprimate cu eliberare modificata poate fi utilizat pentru a inlocui alte medicamente antidiabetice orale.
La inlocuirea altui medicament antidiabetic oral cu Glyclada 60 mg trebuie luate in considerare doza si timpul de injumatatire plasmatica ale medicamentului antidiabetic administrat anterior. In general, nu este necesara o perioada de tranzitie. Se va administra o doza initiala de 30 mg gliclazida, care va fi ajustata in functie de valoarea glicemiei, asa cum s-a descris anterior.
Atunci cand schimbarea tratamentului se face de la un derivat de sulfoniluree cu timp de injumatatire plasmatica lung, poate fi necesara o perioada de cateva zile fara tratament, pentru a evita un efect aditiv al celor doua medicamente, care poate duce la hipoglicemie. Atunci cand se trece la tratamentul cu Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificata se va utiliza procedura de initiere a tratamentului cu Glyclada comprimate cu eliberare modificata, pornind de la o doza initiala de 30 mg, crescand apoi treptat doza, in functie de raspunsul metabolic al pacientului.
Tratamentul asociat cu alte medicamente antidiabetice
Glyclada comprimate cu eliberare modificata poate fi administrat in asociere cu biguanide, inhibitori de alfa-glucozidaza sau insulina. La pacientii care nu sunt suficient controlati cu Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificata, poate fi initiat tratamentul asociat cu insulina sub supraveghere medicala stricta.
Grupe speciale de pacienti
Varstnici
Glyclada comprimate cu eliberare modificata trebuie administrat in aceleasi doze ca la pacientii sub 65 ani.
Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata se administreaza aceleasi doze ca la pacientii cu functie renala normala, sub atenta supraveghere. Aceste date au fost confirmate de catre studiile clinice.
Pacienti cu risc de hipoglicemie
- subnutriti sau malnutriti;
- cu afectiuni endocrine severe sau insuficient compensate (hipopituitarism, hipotiroidism, insuficienta corticosuprarenala);
- la intreruperea unui tratament prelungit si/sau cu doze mari de glucocorticoizi;
- cu afectiuni vasculare severe (afectiuni coronariene grave, afectiuni vasculare difuze, ateroscleroza severa a carotidelor).
La acesti pacienti se recomanda utilizarea unei doze initiale minime, de 30 mg.
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea utilizarii Glyclada la copii si adolescenti nu au fost stabilite. Nu exista date disponibile privind utilizarea la copii si adolescenti.
Mod de administrare
Glyclada se administreaza o data pe zi, la micul dejun.
Se recomanda ca comprimatul/comprimatele sa fie inghitit/inghitite intregi.
Contraindicatii
- hipersensibilitate la gliclazida, alti derivati de sulfoniluree, sulfonamide sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1,
- diabet zaharat insulino-dependent (de tip 1),
- cetoacidoza diabetica, precoma si coma diabetica,
- insuficienta renala sau hepatica severe: in acest caz se recomanda utilizarea insulinei,
- in timpul tratamentului cu miconazol (vezi pct. 4.5)
- alaptarea (vezi pct. 4.6).
Atentionari
Hipoglicemia
Acest medicament trebuie utilizat numai de catre pacienti cu aport alimentar regulat (incluzand si micul dejun). Este important sa aiba un aport regulat de carbohidrati, din cauza riscului crescut de hipoglicemie in cazul in care aportul alimentar este intarziat, insuficient sau cu continut scazut in carbohidrati. Hipoglicemia este mai frecventa in timpul dietelor hipocalorice, dupa eforturi fizice prelungite sau intense, in cazul consumului de alcool etilic sau daca se foloseste o asociere cu alte medicamente hipoglicemiante.
Dupa administrarea de derivati de sulfoniluree poate sa apara hipoglicemie (vezi pct. 4.8). In unele cazuri, aceasta poate fi severa sau prelungita. Poate fi necesara spitalizarea si administrarea de glucoza pentru cateva zile.
Pentru a reduce riscul de episoade hipoglicemice, sunt necesare o selectie atenta a pacientilor si a dozei utilizate, precum si instruirea pacientului.
Factori care cresc riscul de hipoglicemie:
- pacientii refuza sau (indeosebi varstnicii) sunt incapabili sa coopereze;
- malnutritia, aportul alimentar neregulat, omiterea meselor, perioadele de post alimentar sau schimbarile dietei;
- neconcordanta intre efortul fizic si aportul de glucide;
- insuficienta renala;
- insuficienta hepatica severa;
- supradozajul cu Glyclada comprimate cu eliberare modificata
- anumite tulburari endocrine - afectiuni ale tiroidei, hipopituitarism si insuficienta corticosuprarenala;
- administrarea concomitenta a anumitor alte medicamente (vezi pct. 4.5).
- Insuficienta renala si hepatica
Farmacocinetica si/sau farmacodinamica gliclazidei pot fi modificate la pacientii cu insuficienta renala severa sau insuficienta hepatica. In cazul aparitiei unui episod de hipoglicemie la acesti pacienti, exista riscul ca acesta sa fie prelungit, fiind necesar tratament adecvat.
Informarea pacientului
Pacientul si membrii familiei acestuia trebuie informati despre riscul de aparitie a hipoglicemiei, conditiile care predispun la dezvoltarea acesteia, simptomele (vezi pct. 4.8) si tratamentul necesar. Pacientul trebuie informat despre importanta respectarii dietei recomandate, a unui program regulat de efort fizic si despre importanta monitorizarii regulate a valorii glicemiei.
Controlul deficitar al glicemiei
Controlul glicemic al unui pacient tratat cu un medicament antidiabetic oral poate fi afectat in caz de: administrare de preparate pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum) (vezi pct. 4.5), febra, traumatisme, infectii sau interventii chirurgicale. In unele cazuri poate fi necesara administrarea insulinei.
La multi pacienti, eficacitatea medicamentelor antidiabetice orale, inclusiv a gliclazidei, poate sa scada in decursul timpului, ceea ce poate semnifica fie agravarea diabetului zaharat, fie scaderea raspunsului la tratament, fenomen denumit esec secundar. Acesta trebuie deosebit de esecul primar, care consta in lipsa de raspuns a unui medicament utilizat ca tratament de prima linie.
Inainte de a considera esec secundar, sunt necesare ajustarea adecvata a dozei si supravegherea regimului alimentar.
Disglicemie
La pacientii cu diabet zaharat tratati concomitent cu fluorochinolone, in special la pacientii varstnici, au fost raportate modificari ale glicemiei, inclusiv hipoglicemie si hiperglicemie. De aceea, se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei la toti pacientii in tratament concomitent cu gliclazida si fluorochinolone.
Teste de laborator
Pentru evaluarea controlului glicemic se recomanda masurarea concentratiei plasmatice a hemoglobinei glicozilate (sau a glicemiei plasmatice venoase in conditii de repaus alimentar); autoevaluarea glicemiei poate fi de asemenea utila.
La pacientii cu deficit de G6PD tratamentul cu sulfoniluree poate cauza anemie hemolitica. Deoarece gliclazida apartine acestei clase terapeutice, se recomanda precautie la utilizarea la acesti pacienti si trebuie avuta in vedere utilizarea unui tratament alternativ non-sulfonilureic.
Alte componente
Glyclada comprimate cu eliberare modificata contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit total de lactaza sau sindrom de malabsorbtie la glucoza- galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Interactiuni
Urmatoarele medicamente pot creste riscul de hipoglicemie
Administrari concomitente contraindicate
Miconazol (forme pentru administrare sistemica, gel bucal) accentueaza efectul de scadere a glicemiei, eventual cu aparitia manifestarilor de hipoglicemie, chiar coma.
Administrari concomitente nerecomandate
Fenilbutazona (administrare sistemica) - accentueaza efectul de scadere a glicemiei al sulfonilureelor, prin deplasarea lor de pe proteinele plasmatice si/sau scaderea eliminarii lor; de preferinta se recomanda utilizarea altui antiinflamator nesteroidian, in caz contrar sunt necesare avertizarea si accentuarea importantei autosupravegherii pacientului. Poate fi necesara ajustarea dozei de gliclazida in timpul si dupa intreruperea administrarii medicamentului antiinflamator. Alcool etilic intensifica reactia hipoglicemica (prin inhibarea reactiilor compensatorii), putand favoriza aparitia comei hipoglicemice. Este necesara evitarea consumului de bauturi alcoolice si de medicamente care contin alcool etilic.
Administrari concomitente care necesita prudenta
In cazul administrarii concomitente cu urmatoarele medicamente poate aparea potentarea efectului de scadere a glicemiei si in unele cazuri chiar hipoglicemie: alte medicamente antidiabetice (insuline, acarboza, metformin, tiazolidindione, inhibitori de 4-dipeptidilpeptidaza, agonisti ai receptorilor GLP-1), betablocante, fluconazol, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), antagonisti ai receptorilor H2, IMAO, sulfonamide, claritromicina si antiinflamatoare nesteroidiene.
Urmatoarele medicamente pot creste valoarea glicemiei:
Administrari concomitente nerecomandate
Danazol efect diabetogen.
In cazul in care utilizarea acestui medicament nu poate fi evitata, sunt necesare avertizarea pacientului si informarea acestuia in ceea ce priveste importanta monitorizarii glicemiei si glicozuriei. Poate fi necesara, ajustarea dozei medicamentului antidiabetic in timpul si dupa tratamentul cu danazol.
Administrari concomitente care necesita prudenta in timpul utilizarii
Clorpromazina (medicament neuroleptic) la doze mari (mai mare de100 mg clorpromazina pe zi) produce cresterea glicemiei, prin scaderea eliberarii insulinei.
Este necesara informarea si avertizarea pacientului privind importanta monitorizarii glicemiei. Poate fi necesara ajustarea dozei medicamentului antidiabetic in timpul si dupa tratamentul cu medicamentul neuroleptic.
Glucocorticoizi (administrare sistemica si locala intraarticular, cutanat, intrarectal) si tetracosactrin crestere a glicemiei, uneori cu cetoza, prin scaderea tolerantei la glucoza induse de glucocorticoizi. Este necesara avertizarea si informarea pacientului privind importanta automonitorizarii glicemiei, indeosebi la inceputul tratamentului.
Poate fi necesara ajustarea dozei medicamentului antidiabetic in timpul si dupa tratamentul cu corticosteroizi.
Ritodrina, salbutamol, terbutalina (i.v.)
Cresterea glicemiei din cauza efectului beta-2-agonist. Este necesara informarea pacientului privind importanta automonitorizarii glicemiei. Poate fi necesara modificarea tratamentului, cu administrare de insulina.
Preparate cu sunatoare (Hypericum perforatum)
Concentratia plasmatica de gliclazida este scazuta de sunatoare, de aceea este necesara monitorizarea glicemiei.
Urmatoarele medicamente pot provoca disglicemie
Administrari concomitente care necesita precautii in timpul utilizarii
Fluorochinolone: in cazul utilizarii concomitente de gliclazida si fluorochinolone, pacientul trebuie sa fie avertizat asupra riscului de disglicemie si trebuie subliniata importanta monitorizarii glicemiei.
3. Administrari concomitente de care trebuie tinut cont:
Tratamentul cu anticoagulante (de exemplu, warfarina, etc.):
Derivatele de sulfoniluree pot determina potentarea efectului anticoagulant in timpul tratamentului concomitent. Poate fi necesara ajustarea dozelor de anticoagulant.
Sarcina
Sarcina
Exista putina experienta (sub 300 de sarcini) sau nu exista experienta privind utilizarea gliclazidei la femeile gravide, chiar daca sunt disponibile cateva informatii privind alte sulfoniluree.
In studiile efectuate la animale gliclazida nu a demonstrat efect teratogen (vezi pct. 5.3). Ca precautie, este de preferat evitarea utilizarii gliclazidei in timpul sarcinii la om.
Se recomanda echilibrarea diabetului zaharat inaintea momentului conceptiei pentru a reduce riscul de malformatii congenitale cauzate de diabetul zaharat necontrolat.
Pentru tratamentul diabetului zaharat in timpul sarcinii insulina este de electie, nefiind recomandata utilizarea medicamentelor antidiabetice orale. Se recomanda trecerea de la tratamentul cu medicamente antidiabetice orale la insulina inainte de sarcina sau imediat dupa descoperirea sarcinii.
Alaptarea
Nu exista informatii privind eliminarea gliclazidei sau a metabolitilor sai in laptele matern uman. Din cauza riscului de hipoglicemie neonatala, este contraindicata utilizarea gliclazidei pe perioada alaptarii. Nu poate fi exclusa prezenta unui risc pentru nou-nascut/copil.
Fertilitatea
Nu a fost observat vreun efect asupra fertilitatii sau capacitatii de reproducere la masculi si femele de sobolan (vezi pct 5.3).
Condus auto
Glyclada 60 mg comprimate cu eliberare modificata prezinta o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pacientii trebuie avertizati asupra simptomelor hipoglicemiei si trebuie sa fie atenti atunci cand conduc vehicule sau folosesc utilaje, mai ales la inceputul tratamentului.
Reactii adverse
Pe baza experientei cu gliclazida, au fost raportate urmatoarele reactii adverse. Frecventele de aparitie sunt definite dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente (1/10)
- Frecvente (1/100 si mai putin de 1/10)
Mai putin frecvente (1/1000 si mai putin de 1/100)
- Rare (1/10000 si mai putin de 1/1000)
Foarte rare (mai putin de 1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).
Descrierea unor reactii adverse
Hipoglicemia
Cea mai frecventa reactie adversa la gliclazida este hipoglicemia.
Ca si in cazul altor sulfoniluree, tratamentul cu Glyclada comprimate cu eliberare modificata poate produce hipoglicemie daca orarul meselor nu este respectat si, mai ales, daca sunt omise mesele. Simptomele hipoglicemiei pot fi: cefalee, senzatie intensa de foame, greata, varsaturi, fatigabilitate, tulburari ale somnului, agitatie, agresivitate, scadere a capacitatii de concentrare, scadere a vigilentei si a capacitatii de reactie, depresie, confuzie, tulburari vizuale si de vorbire, afazie, tremor, pareze, tulburari senzoriale, ameteli, senzatie de slabiciune, pierdere a autocontrolului, delir, convulsii, respiratie superficiala, bradicardie, somnolenta, pierdere a constientei, cu posibilitatea evolutiei catre coma si deces.
De asemenea, pot aparea semne ale contra-reglarii simpatice: transpiratii, piele umeda si rece, anxietate, tahicardie, hipertensiune arteriala, palpitatii, angina pectorala si aritmii cardiace.
De obicei, simptomele dispar dupa ingestia de carbohidrati (zahar); indulcitorii artificiali nu au efect. In urma experientei cu alte sulfoniluree s-a observat ca hipoglicemia poate sa reapara chiar daca initial masurile luate s-au dovedit eficiente.
Daca episodul hipoglicemic este sever sau prelungit, chiar daca a fost controlat temporar prin ingestie de zahar, sunt necesare tratament medicamentos imediat sau chiar spitalizare.
Alte reactii adverse
Tulburari gastrointestinale
Tulburarile gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, greata, varsaturi, dispepsie, diaree si constipatie sunt mai putin frecvente; daca acestea apar, ele pot fi evitate sau reduse daca gliclazida este administrata o data cu micul dejun.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate mai rar:
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Eruptii cutanate tranzitorii, prurit, urticarie, angioedem, eritem, eruptii maculopapulare, reactii buloase (cum sunt sindrom Steven-Johnson si necroliza epidermica toxica) si, in mod exceptional, eruptie cutanata iatrogena, cu eozinofilie si simptome sistemice (DRESS).
Tulburari hematologice si limfatice
Modificarile sanguine sunt rare. Pot include anemie, leucopenie, trombocitopenie, granulocitopenie. Acestea sunt in general reversibile dupa intreruperea tratamentului.
Tulburari hepatobiliare
Cresterea concentratiei plasmatice a enzimelor hepatice (ASAT, ALAT, fosfataza alcalina), hepatita (cazuri izolate). In cazul aparitiei de icter colestatic se recomanda intreruperea tratamentului.
De regula, aceste reactii adverse dispar o data cu intreruperea tratamentului.
Tulburari oculare
Tulburari oculare tranzitorii pot aparea mai ales la inceputul tratamentului din cauza modificarilor valorilor glicemiei.
Efecte atribuite clasei
Ca si in cazul altor sulfoniluree au fost observate urmatoarele reactii adverse: eritrocitopenie, agranulocitoza, anemie hemolitica, pancitopenie, vasculita alergica, hiponatremie, crestere a concentratiilor plasmatice ale enzimelor hepatice si chiar disfunctie hepatica (de exemplu insotita de colestaza si icter) si hepatita care s-a remis dupa intreruperea medicamentului sulfonilureic sau care a evoluat catre insuficienta hepatica cu potential letal in cazuri izolate.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Simptome
In caz de supradozaj cu sulfoniluree poate sa apara hipoglicemie.
Simptomele moderate de hipoglicemie, fara pierdere a constientei si semne neurologice, trebuie corectate prin aport de carbohidrati, ajustarea dozei si/sau modificarea regimului alimentar. De asemenea, este necesara o supraveghere atenta a pacientului, pana atunci cand medicul considera ca pacientul este in afara pericolului.
Se pot produce reactii hipoglicemice severe, insotite de coma, convulsii sau alte tulburari neurologice, reprezentand situatii de urgenta, care necesita internarea imediata in spital a pacientului.
Abordare terapeutica
In cazul in care este diagnosticata sau suspectata coma hipoglicemica, se recomanda administrarea intravenoasa rapida a 50 ml solutie concentrata de glucoza (20% sau 30%), urmata de perfuzarea continua a unei solutii mai diluate de glucoza (10%), cu viteza necesara pentru mentinerea glicemiei mai mare de 1 g/l. Pacientii trebuie supravegheati atent si, in functie de starea clinica dupa acest interval, medicul va decide daca este necesara o supraveghere suplimentara.
Din cauza legarii in proportie mare de proteinele plasmatice, dializa nu reprezinta o metoda utila pentru eliminarea gliclazidei.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sulfonamide, derivati de uree, codul ATC: A10BB09. Mecanism de actiune
Gliclazida, un derivat de sulfoniluree, este un antidiabetic oral care difera de alte medicamente inrudite printr-un inel heterociclic cu azot (N), cu o legatura endociclica.
Gliclazida scade glicemia prin stimularea secretiei de insulina la nivelul celulelor beta din insulele pancreatice Langerhans. Cresterea postprandiala a insulinei si a secretiei peptidului C persista dupa doi ani de tratament.
Pe langa proprietatile metabolice, gliclazida are si proprietati hemovasculare. Efecte farmacodinamice
Efectele asupra secretiei de insulina
In diabetul zaharat de tip 2, gliclazida reface varful precoce al secretiei de insulina ca raspuns la glucoza si creste faza secundara a secretiei de insulina. Ca urmare a stimularii induse de ingestia de alimente sau glucoza se observa o crestere semnificativa a secretiei de insulina.
Proprietati hemovasculare
Gliclazida scade procesul de microtromboza prin doua mecanisme care pot fi implicate in complicatiile diabetului zaharat:
inhibare partiala a agregarii si aderarii plachetare, cu scadere a markerilor activarii plachetare (betatromboglobulina, tromboxan B2);
actiune asupra activitatii fibrinolitice a endoteliului vascular cu cresterea activitatii t-PA.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Concentratiile plasmatice cresc progresiv in timpul primelor 6 ore de la administrare, realizand o concentratie constanta care se mentine apoi din a 6-a pana in a 12-a ora de la administrare.
Variatiile individuale sunt mici.
Gliclazida se absoarbe complet. Ingestia concomitenta de alimente nu influenteaza viteza si gradul de absorbtie.
Distributie
Gliclazida se leaga de proteinele plasmatice in proportie de aproximativ 95%. Volumul de distributie este de aproximativ 30 litri.
Administrarea unei doze unice zilnice de Glyclada comprimate cu eliberare modificata mentine concentratia plasmatica eficace a gliclazidei pe durata a 24 ore.
Metabolizare
Gliclazida se metabolizeaza predominant hepatic si se excreta pe cale urinara; mai putin de 1% din medicament se regaseste in urina sub forma neschimbata. In plasma nu au fost detectati metaboliti activi.
Eliminare
Timpul de injumatatire plasmatica a gliclazidei variaza intre 12 si 20 ore.
Liniaritate/Non-liniaritate
Aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp este direct proportionala cu dozele administrate pana la 120 mg.
Grupe speciale de pacienti Varstnici
La pacientii varstnici nu s-au observat modificari semnificative clinic ale parametrilor farmacocinetici.
Date preclinice de siguranta
Datele preclinice bazate pe studii conventionale de toxicitate si genotoxicitate la doze repetate nu au aratat riscuri deosebite pentru om. Nu s-au efectuat studii de carcinogenitate pe termen lung. In studiile efectuate la animale nu au aparut modificari de natura teratogena dar s-a observat o greutate corporala fetala mai scazuta la animalele carora li s-au administrat doze de 25 ori mai mari decat doza maxima recomandata la om.
In studiile la animale, nu au fost observate efecte asupra fertilitatii si capacitatii de reproducere.