Indicatii
Glycophos este indicat ca supliment in nutritia parenterala pentru asigurarea necesarului de fosfat, la adulti si copii.
Dozaj
Glycophos nu trebuie administrat nediluat.
Adulti:
Doza se stabileste individual. Doza zilnica recomandata de fosfat in cadrul nutritiei parenterale este, de obicei, de 10-20 mmol. Aceasta doza poate fi asigurata prin adaugarea a 10-20 ml Glycophos fie intr-o solutie perfuzabila, fie intr-un amestec pentru care s-a demonstrat compatibilitatea.
Copii si adolescenti
Doza se stabileste individual. Doza zilnica maxima recomandata pentru copii si sugari este de 1,0 - 1,5 mmol/kg si zi.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Glycophos nu trebuie administrat pacientilor aflati in stare de deshidratare sau care sufera de hipernatremie, hiperfosfatemie, insuficienta renala severa sau soc.
Atentionari
Glycophos trebuie administrat cu precautie pacientilor cu functie renala alterata. Concentratia plasmatica a fosfatului trebuie monitorizata periodic la toti pacientii.
Glycophos nu trebuie administrat nediluat.
Interactiuni
Nu au fost observate interactiuni cu alte medicamente. Totusi, s-a observat o scadere moderata a concentratiei plasmatice a fosfatului in timpul perfuzarii solutiilor de carbohidrati.
Sarcina
Nu au fost efectuate studii preclinice privind efectele Glycophos asupra functiei de reproducere si nici studii clinice privind efectele administrarii medicamentului in timpul sarcinii.
Totusi, necesarul de fosfat al femeii este usor crescut in timpul sarcinii, comparativ cu al femeii care nu este gravida.
Nu se estimeaza aparitia unor reactii adverse la administrarea Glycophos in timpul sarcinii.
Condus auto
Nu se estimeaza aparitia unor efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Nu au fost raportate reactii adverse la administrarea glicerofosfatului. Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta.
Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj. Majoritatea pacientilor care necesita nutritie parenterala au o capacitate crescuta de metabolizare a glicerofosfatului. Vezi si punctul 4.3.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Alte solutii pentru administrare intravenoasa; solutii de electroliti, codul ATC: B05XA31
Glicerofosfatul este un produs intermediar al metabolismului lipidic, cu rol de mentinere a cailor metabolice normale. Orice alt efect farmacodinamic este improbabil.
Proprietati farmacocinetice
Grupa fosfat devine utilizabila dupa hidrolizarea moleculei de glicerofosfat. Hidroliza este maxima la o concentratie plasmatica mai mare de 0,7 mmol/l.
Considerand ca glicerofosfatul se hidrolizeaza in totalitate in plasma, aproximativ 12-15 mmol de glicerofosfat de sodiu sunt hidrolizati in fiecare zi de catre subiectii care au concentratii plasmatice normale ale fosfatazei alcaline.
Nu sunt disponibile date farmacocinetice pentru copii. Cu toate acestea, aparitia hiperfosfatemiei este improbabila la dozele recomandate.
Date preclinice de siguranta
Studiile preclinice de siguranta cu Glycophos au demonstrat o toleranta buna.