Medicamente cu reteta

Indometacin Atb 50mg, 6 supozitoare, Antibiotice

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Indometacin Atb 50mg, 6 supozitoare, Antibiotice

17527139

Indicatii
-tratamentul simptomatic al reumatismului inflamator cronic, in special poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta;

-reumatism abarticular (periartrita scapulo-humerala, tendinite, bursite);

-artrite microcristaline;

-radiculalgii severe;

-artroze;

-dismenoree primara rezistenta la tratamentul cu alte antiinflamatoare nesteroidiene.
 
Dozaj
Indometacin Atb se administreaza intrarectal, 50-150 mg pe zi, in doze fractionate, in functie de raspunsul terapeutic si tolerabilitatea pacientului. Se recomanda administrarea dozei minime eficace.

Exceptional, se pot administra si 4 supozitoare pe zi, in special in artrita microcristalina (150-200 mg indometacin pe zi, in doze fractionate, pana la remisiunea crizei dureroase).

Daca tratamentul este continuat dupa faza acuta a bolii, doza trebuie scazuta pana la doza minima eficace. Se recomanda administrarea medicamentului pe termen scurt.

La pacientii varstnici sau la cei cu insuficienta renala se va avea in vedere reducerea dozelor.

Copii si adolescenti

Eficacitatea si siguranta administrarii indometacinului nu a fost studiata la copii si adolescenti. De aceea, administrarea indometacinului la copii cu varsta sub 15 ani nu este indicata.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct. 4.4).
 
Contraindicatii
-hipersensibilitate la substanta activa, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;

-ulcer gastro-duodenal activ;

-hemoragie gastro-intestinala, rectala;

-insuficienta hepatocelulara severa;

-insuficienta renala severa;

-insuficienta cardiaca severa;

-antecedente recente de rectite sau rectoragii;

-ultimele 4 luni de sarcina, alaptarea.
 
Atentionari
Pacientii cu astm bronsic asociat unei rinite cronice, unei sinuzite cronice si/sau unei polipoze nazale prezinta un risc crescut de manifestari alergice in urma administrarii de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor (vezi pct. 4.2 si riscurile cardiovasculare si gastro- intestinale, prezentate mai jos).

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edeme.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral).

Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru indometacin.

Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara trebuie tratati cu indometacin numai dupa evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceea ce priveste aparitia de boli cardiovasculare (de exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).

Hemoragiile sau ulcerele gastro-duodenale pot sa apara in orice moment in timpul tratamentului, fara simptome de avertizare. Acest risc este mai mare la pacientii varstnici, debilitati, sau la cei cu tulburari de coagulare, precum si la pacientii care urmeaza un tratament anticoagulant (vezi pct. 4.5). Se recomanda intreruperea administrarii indometacinului daca apar hemoragii gastro-intestinale sau ulcer gastro-duodenal.

Indometacin Atb se va administra cu precautie pacientilor cu antecedente de ulcer gastro-duodenal, hernie hiatala sau hemoragie digestiva.

Indometacinul se va administra cu precautie pacientilor cu tulburari psihice, epilepsie, parkinsonism, deoarece poate agrava aceste afectiuni.

Deoarece indometacinul si metabolitii sai se elimina in mare parte prin urina, prin filtrare glomerulara, medicamentul se va administra cu precautie pacientilor cu functie renala afectata. Se recomanda, in acest caz, monitorizarea concentratiei plasmatice a creatininei. La acesti pacienti, precum si la pacientii varstnici, se recomanda administrarea dozei minime eficace.

La inceputul tratamentului este necesara o monitorizare atenta a volumului diurezei si a functiei renale, la pacientii cu insuficienta cardiaca, hepatica si renala cronica, la pacientii carora li se administreaza diuretice, sau dupa o interventie chirurgicala majora, din cauza riscului de hipovolemie.

Se recomanda monitorizarea atenta a functiei hepatice, mai ales la pacientii cu valori anormale ale testelor de evaluare a functiei hepatice. Agravarea sau persistenta acestor modificari, impune intreruperea tratamentului.

Pacienti varstnici

Se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor din aceasta grupa de varsta. Se recomanda administrarea dozei minime eficace, din cauza riscului de afectare hepatica sau renala. La aceasta grupa de varsta exista un risc crescut al reactiilor adverse la nivelul sistemului nervos, in special, stare confuziva. Creste riscul reactiilor toxice gastro-intestinale.
 
Interactiuni
Nu se recomanda administrarea concomitenta a indometacinului cu acid acetilsalicilic sau cu alti salicilati, deoarece acestia pot sa scada concentratia plasmatica a indometacinului.

Alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Administrarea indometacinului cu alte antiinflamatoare nesteroidiene poate sa creasca toxicitatea gastro- intestinala, in absenta cresterii eficacitatii.

Anticoagulante si antiagregante plachetare

Se recomanda monitorizarea timpului de protrombina in cazul administrarii concomitente de medicamente anticoagulante si indometacin. Exista un risc crescut de aparitie a hemoragiilor gastro- intestinale (vezi pct. 4.4).

Probenecid

Probenecidul creste concentratia plasmatica a indometacinului.

Metotrexatul

Indometacinul creste toxicitatea metotrexatului, prin scaderea secretiei tubulare a acestuia.

Ciclosporina

Administrarea concomitenta a indometacinului cu ciclosporina creste toxicitatea acesteia, probabil din cauza scaderii sintezei prostaciclinei la nivel renal. Se recomanda precautie la administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene cu ciclosporina si monitorizarea functiei renale.

Litiu

Administrarea indometacinului creste concentratia plasmatica a litiului si ii reduce semnificativ clearance-ul renal. Acest efect se datoreaza inhibarii sintezei de prostaglandine. La administrarea indometacinului cu litiul, se recomanda monitorizarea concentratiei plasmatice a litiului.

Diuretice

Indometacinul poate sa scada efectul diureticelor. Indometacinul scade activitatea reninei plasmatice. Administrarea indometacinului cu diuretice antialdosteronice poate determina cresterea potasemiei. Nu se recomanda administrarea concomitenta a indometacinului cu triamteren.

Digoxina

La administrarea digoxinei cu indometacin, s-a raportat cresterea concentratiei plasmatice a digoxinei, precum si prelungirea timpului sau de injumatatire plasmatica. De aceea, daca sunt administrate concomitent, trebuie monitorizata concentratia plasmatica a digoxinei.

Alte medicamente antihipertensive

Administrarea indometacinului cu unele medicamente antihipertensive, determina o scadere marcata a efectului lor antihipertensiv. Astfel, se recomanda precautie la administrarea indometacinului cu: blocante alfa-adrenergice, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA), blocante beta-adrenergice, hidralazina, losartan. La pacientii cu insuficienta renala, administrarea unui AINS cu un inhibitor ECA poate determina insuficienta renala acuta.

Fenilpropanolamina

Administrarea fenilpropanolaminei cu indometacin poate determina declansarea unui puseu hipertensiv.

Alte interactiuni

Indometacinul prezinta un risc controversat in ceea ce priveste diminuarea eficacitatii dispozitivelor contraceptive intrauterine.
 
Sarcina
Administrarea de inhibitori ai sintezei de prostaglandine in trimestrul al treilea de sarcina poate determina, la fat, toxicitate cardiopulmonara (hipertensiune arteriala pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial) si disfunctie renala, pana la insuficienta renala si oligohidramnios.

Indometacinul intarzie si prelungeste travaliul, de asemenea, creste riscul sangerarilor. Nu se recomanda administrarea indometacinului in ultimele 4 luni de sarcina.

in consecinta, Indometacin Atb se va administra cu precautie numai in primele 5 luni de sarcina si doar daca este absolut necesar.

Indometacinul este excretat in laptele matern. Este contraindicat in perioada alaptarii.
 
Condus auto
Pacientii trebuie avertizati ca indometacinul poate determina aparitia reactiilor adverse la nivelul sistemului nervos central (vertij, somnolenta, tulburari vizuale), care pot avea influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. (Vezi pct. 4.8).
 
Reactii adverse
Indometacin Atb este in general bine tolerat la dozele recomandate. Totusi, la unii pacienti pot sa apara reactii adverse. in cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000).

Tulburari cardiace

mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): tahicardie, dureri toracice, aritmie, palpitatii.

Tulburari hematologice si limfatice
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): leucopenie, petesii, echimoze, purpura, anemie aplastica si hemolitica, trombocitopenie si coagulare intravasculara diseminata (CID);
rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000): agranulocitoza si hipoplazie medulara.

Tulburari ale sistemului nervos
foarte frecvente (≥1/10): cefalee, obnubilare;
frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10): vertij, somnolenta, depresie, oboseala, apatie;
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): confuzie mentala, agitatie, tulburari ale starii de constienta, convulsii, coma, neuropatie periferica, slabiciune musculara, miscari involuntare,

insomnie, tulburari psihice (episoade psihotice) si parestezie, dizartrie, agravarea unei epilepsii preexistente si sindrom parkinsonian.

Tulburari oculare
rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000): vedere incetosata, diplopie, durere orbitara si periorbitara;
foarte rare (mai putin de 1/10000): depuneri corneene, modificari retiniene si maculare. Aceste reactii au fost observate mai ales la pacientii carora li se administreaza indometacin pe termen lung, pentru poliartrita reumatoida.

Tulburari acustice si vestibulare
frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10): tinitus;
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): tulburari auditive;

- rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000): surditate.

Tulburari gastro-intestinale
foarte frecvente (≥1/10): greata, varsaturi;
frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10): dureri gastro-intestinale, diaree, constipatie;
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): anorexie, flatulenta, meteorism, ulcere izolate sau multiple, hemoragii gastro-intestinale, stomatita, gastrita.

Tulburari renale si ale cailor urinare
rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000): proteinurie, sindrom nefrotic, nefropatie interstitiala si insuficienta renala, cresterea concentratiei plasmatice a ureei si hematurie.

Tulburari vasculare
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): hipotensiune arteriala.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): tenesme, proctite, hemoragii rectale, senzatie de arsura, durere, prurit rectal.

Tulburari ale sistemului imunitar

-foarte rare (mai putin de 1/10000): reactii de hipersensibilitate- prurit, urticarie, eruptii cutanate, dermatite exfoliative, sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf, sindrom Lyell, detresa respiratorie acuta, soc, anafilaxie, edem angioneurotic, dispnee, astm bronsic, edem pulmonar.

Tulburari hepatobiliare
mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100): icter si hepatita.

Alte reactii
rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000): hemoragii vaginale, hiperglicemie si glucozurie, hiperpotasemie, eritem cutanat tranzitor al fetei si gatului, epistaxis, stomatite ulcerative, inflamarea glandelor mamare, ginecomastie;
foarte rare (mai putin de 1/10000): alopecie.

Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.

Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS (in special in doze mari si in tratament de lunga durata) se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.
 
Supradozaj 
Simptome: greata, varsaturi, cefalee intensa, vertij, confuzie mentala, dezorientare, astenie, parestezii, convulsii.

Tratament: se va administra tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sistemul musculo-scheletic, antiinflamatoare nesteroidiene, derivati ai acidului acetic si substante inrudite, codul ATC: M01AB01.

Indometacinul este un antiinflamator nesteroidian cu actiune analgezica, antiinflamatoare, antipiretica si de inhibare a functiei plachetare. Aceste proprietati sunt legate de inhibarea sintezei de prostaglandine.

Indometacinul actioneaza asupra simptomelor, dar nu vindeca boala.
 
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie: biodisponibilitatea relativa a supozitoarelor cu indometacin este de 80-90%.

Distributie: timpul de injumatatire plasmatica este cuprins intre 2-11 ore. Indometacinul trece din sange in lichidul sinovial, placenta, laptele matern si traverseaza bariera hemato-encefalica.

Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 90%.

Metabolizare si excretie: toti metabolitii indometacinului sunt sub forma neconjugata.

Indometacinul se elimina prin rinichi si prin bila. Aproximativ 60% din doza orala de indometacin se regaseste in urina (sub forma nemodificata si sub forma de metaboliti) si 33% in materiile fecale (1,5% sub forma nemodificata).

Date preclinice de sigurantaPotential mutagen: studiile in vitro si in vivo nu au demonstrat niciun efect mutagen al indometacinului. Potential carcinogen: studiile pe termen lung efectuate la soarece si sobolan nu au furnizat date referitoare la potentialul carcinogen al indometacinului.

Toxicitatea reproducerii: a fost studiat potentialul embriotoxic al indometacinului la soarece si sobolan. Dozele situate la limita toxicitatii pentru mama au provocat decesul puilor sau incetinirea cresterii. Indometacinul prelungeste gestatia si durata travaliului. Nu a fost observat niciun efect negativ asupra fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice