Medicamente cu reteta

Isosorbid Dinitrat 10mg, 60 comprimate, Eipico

Brand: EIPICO

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Isosorbid Dinitrat 10mg, 60 comprimate, Eipico

1055813

Indicatii 
Isosorbid dinitrat 10 mg este indicat pentru:

tratamentul curativ al crizelor de angina pectorala;

profilaxia imediata si de durata a crizelor in angina pectorala;

tratamentul adjuvant in insuficienta cardiaca stanga acuta si congestiva.

Dozaj
La administrarea orala comprimatele trebuie inghitite cu putina apa fara a fi mestecate.

Copii si adolescenti:
Nu se adninistreaza copiilor si adolescentilor Dozele uzuale sunt:

Tratament curativ si profilaxia imediata a crizelor anginoase:

Doza uzuala este de ½-1 comprimat Isosorbid dinitrat 10 mg (5-10 mg dinitrat de isosorbid), administrat sublingual.

Profilaxia de durata a crizelor de angina pectorala si insuficienta cardiaca:

Se recomanda initierea tratamentului cu doze cat mai mici de dinitrat de isosorbid, administrate in 2-3 prize pe zi, cu realizarea unei pauze de 12 ore pentru evitarea instalarii tolerantei.

Dozele recomandate sunt de 2-6 comprimate Isosorbid dinitrat 10 mg (20-60 mg dinitrat de isosorbid) fractionate in 2-3 prize.

In tratamentul de intretinere, doza uzuala variaza intre 1-6 comprimate Isosorbid dinitrat 10 mg (10-60 mg dinitrat de isosorbid) pe zi, administrate oral, fractionat in 2-3 prize, cu respectarea unui interval de 12 ore.

Doza maxima este de 240 mg dinitrat de isosorbid pe zi.

Contraindicatii
hipersensibilitate la nitrati organici sau la oricare dintre excipientii produsului;

insuficienta circulatorie acuta (soc, colaps circulator);

hipotensiune arteriala severa si ortostatica (tensiune sistolica sub 90 mm Hg);

cardiomiopatie obstructiva;

infarct miocardic acut cu presiune de umplere scazuta;

anemie severa;

hipertensiune intracraniana, hemoragie cerebrala sau traumatism cranian recent;

glaucom cu unghi ingust.

Atentionari
La inceputul tratamentului se recomanda cresterea progresiva a dozelor pana la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de hipotensiune arteriala si cefalee. Pentru a evita aparitia hipotensiunii ortostatice, in special la varstnici si, in particular, prin asocierea cu medicamente hipotensoare, se recomanda supravegherea medicala la prima administrare. La pacientii cu hipotensiune arteriala se recomanda prudenta, deoarece aceasta poate fi agravata.

Dozele mari pot produce o cefalee puternica, care apare de regula in primele zile de tratament si

care scade in intensitate sau dispare ulterior. Cefaleea poate fi controlata prin reducerea dozelor si administrarea de analgezice.

Nu se recomanda intreruperea brusca a tratamentului in cazul utilizarii unor doze mari. Dozele trebuie reduse treptat pentru a preveni rebound-ul anginei pectorale, care poate sa apara la intreruperea brusca a medicatiei.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica severa (creste riscul methemoglobinemiei). Daca in timpul tratamentului cu doze mari bolnavul devine cianotic, trebuie suspectata aparitia methemoglobinemiei; in acest caz administrarea dinitratului de isosorbid trebuie intrerupta si se va institui tratament specific.

Se recomanda prudenta la bolnavii cu hipertiroidism.

La pacientii cu glaucom cu unghi deschis se recomanda prudenta, deoarece nitratii organici pot creste presiunea intraoculara.

Se poate dezvolta toleranta, precum si aparitia unei tolerante incrucisate cu alti nitroderivati, in

conditiile unui tratament continuu cu doze mari de dinitrat de isosorbid. De aceea, trebuie evitata administrarea continua de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic. Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea administrarii dinitratului de isosorbid la copii.

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Administrarea concomitenta de dinitrat de isosorbid si sildenafil este contraindicata, deoarece exista risc de hipotensiune arteriala marcata prin efect sinergie, cu agravarea ischemiei

miocardice. Asocierea nitratilor organici cu alte vasodilatatoare, antihipertensive, diuretice,

antidepresive triciclice, neuroleptice si analgezice opioide creste riscul hipotensiunii arteriale. Substantele anticolinergice pot intarzia absorbtia dinitratului de isosorbid administrat sublingual (prin reducerea secretiei salivare).

Pe durata tratamentului cu dinitrat de isosorbid nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice, deoarece alcoolul poate potenta actiunea hipotensiva a dinitratului de isosorbid.

Sarcina
Studiile la animale nu au evidentiat niciun efect embriotoxic. Nu exista date clinice care sa

evidentieze riscurile administrarii dinitratului de isosorbid la femeile insarcinate; de aceea, se recomanda evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Deoarece nu se stie daca medicamentul se excreta in laptele matern, nu se recomanda alaptarea in timpul tratamentului.

Condus auto
In primele zile de tratament exista riscul aparitiei hipotensiunii arteriale ortostatice si a vertijului. Pacientii trebuie avertizati asupra acestor riscuri; nu este indicata conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor complexe.

Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse sunt clasificate in functie de urmatoarea conventie: foarte frecvente (1 / 10), frecvente (1 / 100 la sub 1 / 10), mai putin frecvente (1 / 1, 000 la sub 1 / 100), rare (1 / 10,000 pana la sub 1 / 1, 000), foarte rare (sub 1 / 10, 000), cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile) ..

Tulburari ale sistemului nervos central

Foarte frecvente

O reactie adversa foarte comuna este durerea de cap de tip pulsatil. Durerile de cap scad treptat in timp si la utilizare continua.

La inceputul tratamentului sau atunci cand doza este crescuta, hipotensiune arteriala si / sau durerea usoara de cap in pozitie verticala sunt frecvent observate (de exemplu, la 1-10% dintre pacienti). Aceste simptome pot fi asociate cu ameteala, somnolenta.

Mai putin frecvente

Raspunsuri hipotensive severe au fost raportate pentru nitrati organici si includ greata, varsaturi, agitatie, paloare si transpiratie excesiva. Poate sa apara mai putin frecvent colapsul (insotit uneori de bradiaritmie si sincopa). Hipotensiunea arteriala severa poate duce la simptome de angina.

Tulburari cardiace

Foarte frecvente

Tahicardie reflexa si un sentiment de slabiciune.

Mai putin frecvente

Tahicardie si bradicardie paroxistica au fost raportate la administrarea de nitrati.

Tulburari gastrointestinale

Mai putin frecvente

Greata si varsaturi

S-au raportat cateva cazuri de arsuri gastrice cel mai probabil din cauza relaxarii sfincteriene induse de nitrati.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente

Inrosirea brusca a fetei si reactii alergice cutanate (eruptii cutanate, de exemplu) uneori grave, pot sa apara. In cazuri izolate poate sa apara dermatita exfoliativa.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Semne si simptome:

Semnele de supradozaj acut sunt: hipotensiune arteriala marcata cu tahicardie reflexa, congestia fetei, ameteli, greata, varsaturi, diaree, sincopa si cianoza datorita methemoglobinemiei.

Tratament:

Daca apar sincopa si hipotensiune arteriala, se recomanda asezarea bolnavului in decubit dorsal, cu capul mai jos decat restul corpului. In cazurile severe de supradozaj se impune administrarea de oxigen, solutii perfuzabile de electroliti sau plasma; la nevoie - ventilatie asistata.

Administrarea de vasopresoare trebuie luata in considerare. Aparitia methemoglobinemiei necesita administrarea intravenoasa de solutie de albastru de metilen 1%, in doza de 1

mg/kg.Daca tratamentul nu reuseste cu a doua doza, dupa o ora sau exista contraindicatii, luati in considerare administrarea de concentrat eritrocitar sau exsanguinotransfuzia.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice 
Grupa farmacoterapeutica: terapia miocardului, vasodilatatoare, nitrati organici, codul ATC: CO1DA08

Nitratii organici provoaca vasodilatatie sistemica si coronariana.

Actiunea responsabila, in principal, de efectul antianginos este venodilatatia periferica, cu

scaderea presarcinii. De asemenea, nitratii organici produc arteriodilatatie periferica cu scaderea postsarcinii.Venodilatatia si arteriodilatatia pun inima in conditii de lucru mai usoare, cu scaderea volumului telediastolic, cresterea fractiei de ejectie si micsorarea tensiunii peretelui ventricular. Consecutiv, scade consumul de oxigen al miocardului si este favorizata irigatia subendocardica. Nitratii organici dilata coronarele si refac capacitatea acestora de a raspunde prin vasodilatatie la diferiti metaboliti locali si la tulburarile circulatorii proprii ischemiei.

Mecanismul de actiune este reprezentat de eliberarea oxidului nitric si a tionitritilor (identici cu factorul relaxant endotelial -EDRF-) care stimuleaza guanilat-ciclaza, crescand sinteza de guanozinmonofosfat ciclic GMPc.

GMPC comanda procesele de fosforilare, care determina scaderea disponibilului intracelular de ioni de calciu, cu vasodilatatie si inhibarea functiilor plachetare.

Scaderea rezistentei vasculare sistemice, la doze mari, este avantajoasa in cazul deficitului de pompa cardiaca.

Nitratii organici pot dezvolta toleranta progresiva; fenomenul este dependent de doza si de timp, fiind caracteristic pentru toate formele care mentin concentratii sanguine constante mari.

Proprietati farmacocinetice
Dinitratul de isosorbid este rapid absorbit dupa administrare sublinguala. De asemenea, este rapid absorbit dupa administrare orala. Biodisponibilitatea este redusa datorita metabolizarii extensive la primul pasaj hepatic. Volumul aparent de distributie este mare. Este metabolizat in intregime la nivelul ficatului, rezultand 2 metaboliti: isosorbid 2-mononitrat si isosorbid 5-mononitrat. Timpul de injumatatire plasmatica este de 0,8 ore. Derivatii mononitrati rezultati prin metabolizare sunt

activi si au un timp de injumatatire plasmatica de 2 ore. Eliminarea se face pe cale renala sub forma de metaboliti.

Dupa administrare sublinguala efectul antianginos apare la 5-10 minute si persista 1-2 ore. Dupa administrare orala efectul antianginos apare la 15-30 minute si persista 2-8 ore, in timp ce pentru preparatele retard apare la 30-60 minute si dureaza 8-12 ore.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice