Medicamente cu reteta

Izba solutie oftalmica, 2.5ml, Novartis

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Izba solutie oftalmica, 2.5ml, Novartis

7508507

Indicatii
Reducerea presiunii intraoculare crescute la pacienti adulti cu hipertensiune oculara sau glaucom cu unghi deschis (vezi pct. 5.1).

Scaderea presiunii intraoculare crescute la pacientii copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 3 ani si sub 18 ani cu hipertensiune oculara sau glaucom pediatric (vezi pct. 5.1).

Dozaj
Doze

Utilizarea la adulti, inclusiv la pacientii varstnici

Doza este de o picatura de travoprost in sacul conjunctival al ochiului/ochilor afectat/afectati, o data pe zi. Efectul optim este obtinut daca doza se administreaza seara.

Dupa administrare, se recomanda ocluzia nazolacrimala sau inchiderea usoara a pleoapelor. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, medicamentele trebuie administrate separat la interval de cel putin 5 minute.

Daca a fost omisa o doza, tratamentul trebuie continuat cu doza urmatoare, conform schemei de tratament. Doza nu trebuie sa depaseasca o picatura pe zi in ochiul/ochii afectat/afectati.

In cazul in care IZBA inlocuieste un alt medicament antiglaucomatos administrat pe cale oftalmica, trebuie intrerupta administrarea acestuia si tratamentul cu IZBA trebuie inceput din ziua urmatoare.

Insuficienta hepatica si renala

Travoprost 30 µg/ml nu a fost studiat la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala. Cu toate acestea, travoprost 40 µg/ml a fost studiat la pacienti cu insuficienta hepatica usoara pana la severa si la pacienti cu insuficienta renala usoara pana la severa (clearance-ul creatininei scazut pana la 14 ml/min). Nu este necesara ajustarea dozelor la acesti pacienti (vezi pct. 5.2). Prin urmare, nu se estimeaza nicio nevoie de ajustare a dozei in cazul concentratiei inferioare a substantei active.

Copii si adolescenti

IZBA poate fi utilizat la pacientii copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 3 ani si sub 18 ani, la aceleasi doze ca la adulti (vezi pct. 5.1).

Siguranta si eficacitatea IZBA la copii cu varsta sub 3 ani nu au fost stabilite. Datele disponibile in prezent sunt descrise la pct. 5.1, dar nu se poate face nicio recomandare privind dozele la pacientii cu varsta sub 3 ani.

Mod de administrare

Pentru administrare oftalmica.

Pentru pacientii care folosesc lentile de contact, vezi pct. 4.4.

Pacientul trebuie sa indeparteze folia protectoare imediat inainte de prima utilizare. Pentru a preveni contaminarea varfului picurator si a solutiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Modificarea culorii ochilor

IZBA poate modifica treptat culoarea ochilor prin cresterea numarului de melanozomi (granule de pigment) in melanocite. Inainte de instituirea tratamentului, pacientii trebuie informati asupra posibilitatii unei schimbari permanente a culorii ochiului. Tratamentul unilateral poate duce la heterocromie permanenta. Nu se cunosc deocamdata efectele pe termen lung asupra melanocitelor si orice alte consecinte care deriva din acestea. Modificarea culorii irisului se instaleaza lent si poate sa nu fie vizibila timp de luni pana la ani. Modificarea culorii ochilor a fost observata cu precadere la pacienti cu iris avand mai multe culori, de exemplu albastru-caprui, cenusiu-caprui, galben-caprui si verde-caprui; cu toate acestea, fenomenul a fost observat si la pacienti cu ochi caprui. In mod caracteristic, pigmentatia bruna din jurul pupilei se distribuie concentric spre periferia ochilor afectati, dar intreg irisul sau parti ale acestuia pot deveni brun mai inchis. Dupa intreruperea definitiva a tratamentului, nu s-a observat cresterea suplimentara a pigmentarii in brun a irisului.

Modificari periorbitale si ale pleoapei

In studii clinice controlate, s-a raportat inchiderea la culoare a pielii din jurul orbitei si/sau a pleoapelor, asociata cu administrarea IZBA in cazul a 0,2% dintre pacienti.

Modificarile periorbitale si ale pleoapei, incluzand adancirea santului palpebral, au fost observate in cazul analogilor prostaglandinei.

Genele se pot modifica treptat la ochiul/ochii tratat/tratati cu IZBA; aceste modificari au fost observate la aproximativ jumatate dintre pacientii inclusi in studiile clinice si au fost reprezentate de: cresterea lungimii, grosimii, pigmentarii si/sau numarului de gene. Nu se cunoaste in prezent mecanismul prin care apar modificarile la nivelul genelor si nici consecintele acestora pe termen lung.

Nu exista experienta cu IZBA administrat la pacientii cu afectiuni oculare inflamatorii, nici la cei cu glaucom neovascular, glaucom cu unghi inchis, cu unghi ingust sau glaucom congenital, iar experienta este limitata in caz de boala oculara de origine tiroidiana, glaucom cu unghi deschis la pacienti cu pseudofakie si glaucom pigmentar sau pseudoexfoliativ. Prin urmare, IZBA trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu inflamatie intraoculara activa.

Pacienti cu afakie

S-a raportat edem macular in timpul tratamentului cu analogi F2a ai prostaglandinei. Se recomanda prudenta in administrarea IZBA la pacienti cu afakie, pacienti cu pseudofakie cu ruptura de capsula posterioara sau cu implant de lentila de camera anterioara sau la pacienti care prezinta factori de risc cunoscuti ca predispun la edem macular cistoid.

Irita/uveita

IZBA trebuie utilizat cu precautie la pacientii care prezinta factori de risc cunoscuti ca predispun la irite/uveite.

Contactul cu pielea

Trebuie evitat contactul IZBA cu pielea, deoarece in studii la iepure s-a demonstrat ca travoprost se absoarbe transdermic.

Prostaglandinele si analogii de prostaglandine sunt substante active biologic si pot fi absorbite prin piele. Gravidele sau femeile care intentioneaza sa ramana gravide trebuie sa ia masurile necesare pentru a evita expunerea directa la continutul flaconului. In cazul contactului accidental cu o mare parte din continutul flaconului, intreaga zona expusa trebuie imediat spalata.

Lentile de contact

Pacientii trebuie instruiti sa indeparteze lentilele de contact inainte de administrarea IZBA si sa astepte 15 minute dupa instilarea dozei inainte de reaplicarea lentilelor de contact.

Excipienti

IZBA contine propilenglicol care poate provoca iritatie cutanata.

IZBA contine ulei polioxil de ricin hidrogenat 40 care poate provoca iritatii cutanate. Copii si adolescenti

Nu sunt disponibile date privind siguranta pe termen lung la copii si adolescenti.

Interactiuni
Nu s-au efectuat studii privind interactiunile.

Sarcina
Femei cu potential fertil/contraceptia

Travoprost nu trebuie utilizat la femeile care pot ramane gravide decat dupa ce au fost luate masuri contraceptive corespunzatoare (vezi pct. 5.3).

Sarcina

Travoprost are efecte farmacologice nocive in sarcina si/sau asupra fatului/ nou-nascutului. Travoprost nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca travoprost administrat sub forma de picaturi oftalmice este excretat in laptele matern la om. Studiile la animale au evidentiat faptul ca travoprost si metabolitii sai pot fi excretati in lapte. Nu se recomanda utilizarea travoprost de catre femeile care alapteaza.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date privind efectele travoprost asupra fertilitatii la om. Studiile la animale au evidentiat faptul ca, la doze de 250 de ori mai mari decat dozele maxime recomandate la om pentru administrare oculara, nu exista efecte ale travoprost asupra fertilitatii.

Condus auto
IZBA nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari ale vederii pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Daca dupa instilare apare incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumat al profilului de siguranta

In cadrul unui studiu clinic cu o durata de 3 luni (N = 442) referitor la IZBA ca monoterapie, cea mai frecventa reactie adversa observata a fost hiperemia ochilor (oculara sau conjunctivala) raportata in cazul a aprox. 12% dintre pacienti.

Rezumat tabelar al reactiilor adverse

Urmatoarele reactii adverse au fost observate a fi asociate monoterapiei IZBA si sunt clasificate conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 pana la mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 pana la mai putin de 1/100), rare (≥1/10000 pana la mai putin de 1/1000) si foarte rare (mai putin de 1/10000). In cadrul fiecarei grupe de frecventa din tabelul 1, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tabelul 1 Travoprost 30 µg/ml picaturi oftalmice, solutie

Clasificare pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactie adversa
Tulburari oculareFoarte frecventehiperemie oculara
Frecventexeroftalmie, prurit ocular, disconfortocular
Mai putin frecventekeratita punctiforma, inflamatie a camerei anterioare, blefarita, durere oculara, fotofobie, reducere a acuitatii vizuale, vedere incetosata, conjunctivita, edem palpebral, cruste pe marginea pleoapelor, secretie oculara, cearcane accentuate sub ochi, crestere a genelor, indesire a genelor
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecventeprurit, eruptie cutanata tranzitorie

Urmatoarele reactii adverse enumerate au fost observate a fi asociate travoprost 40 µg/ml, picaturi oftalmice, solutie (care contine conservant clorura de benzalconiu [BAK] sau Polyquad) si sunt clasificate conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 pana la mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 pana la mai putin de 1/100), rare (≥1/10000 pana la mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa din tabelul 2, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tabelul 2 Travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie

Clasificare pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitarMai putin frecventehipersensibilitate, alergie sezoniera
Tulburari psihiceCu frecventa necunoscutadepresie, anxietate, insomnie
Tulburari ale sistemului nervosMai putin frecventecefalee
Raredisgeuzie, ameteli, defecte de camp vizual.
Tulburari oculareFoarte frecventehiperemie oculara
Frecventehiperpigmentare a irisului, durere oculara, disconfort ocular, xeroftalmie, prurit ocular, iritatie oculara
Mai putin frecventeeroziune corneana, uveita, irita, inflamatie la nivelul camerei anterioare, keratita, keratita punctiforma, fotofobie, secretie oculara, blefarita, eritem palpebral, edem periorbital, prurit palpebral, reducere a acuitatii vizuale, vedere incetosata, lacrimatie crescuta, conjunctivita, ectropion, cataracta, cruste ale marginii pleoapelor, crestere a genelor
Rareiridociclita, herpes simplex oftalmic, inflamatie oculara, fotopsie, eczema palpebrala, edem conjunctival, halouri luminoase, foliculi conjunctivali, ochi hipoestezic, trichiaza, meibomianita, pigmentare a camerei anterioare, midriaza, astenopie, hiperpigmentare a genelor, ingrosare a genelor
Cu frecventa necunoscutaedem macular, adancire a sulcusului palpebral
Tulburari acustice si vestibulareCu frecventa necunoscutavertij, tinitus
Tulburari cardiaceMai putin frecventepalpitatii
Rarefrecventa cardiaca neregulata, frecventa cardiaca scazuta
Cu frecventa necunoscutadurere toracica, bradicardie, tahicardie, aritmie
Tulburari vasculareRaretensiune arteriala diastolica scazuta, tensiune arteriala sistolica crescuta, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleMai putin frecventetuse, dispnee, congestie nazala, iritatie faringiana
Raredispnee, astm bronsic, tulburare respiratorie, durere orofaringiana, disfonie, rinita alergica, uscaciune a mucoasei nazale
Cu frecventa necunoscutaastm bronsic agravat, epistaxis
Tulburari gastro- intestinaleRarereactivare a ulcerului gastro-duodenal, xerostomie, tulburari gastro-intestinale,constipatie
Cu frecventa necunoscutadiaree, durere abdominala, greata, varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecventehiperpigmentare tegumentara (perioculara), decolorare a pielii, textura anormala a parului, hipertricoza
Raredermatita alergica, dermatita de contact, eritem, eruptie cutanata tranzitorie, modificari ale culorii parului, madaroza
Cu frecventa necunoscutaprurit, crestere anormala a parului
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivRaredurere musculo-scheletica, artralgie
Tulburari renale si ale cailor urinareCu frecventa necunoscutadisurie, incontinenta urinara
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareRareastenie
Investigatii diagnosticeCu frecventa necunoscutaConcentratii plasmatice crescute ale antigenului specific prostatic

Copii si adolescenti

Intr-un studiu de faza 3 cu durata de 3 luni si un studiu de farmacocinetica cu durata de 7 zile, la 102 pacienti copii si adolescenti expusi la travoprost 40 micrograme/ml picaturi oftalmice solutie, tipurile si caracteristicile reactiilor adverse raportate au fost similare celor observate la pacientii adulti. Profilurile de siguranta pe termen scurt la subseturi diferite de copii si adolescenti au fost, deasemenea, similare (vezi pct. 5.1). Cele mai frecvente reactii adverse raportate la copii si adolescenti au fost hiperemie oculara (16,9%) si cresterea genelor (6,5%). Intr-un studiu similar, cu durata de 3 luni, la pacientii adulti, aceste evenimente au aparut cu o incidenta de 11,4%, respectiv 0%.

Reactiile adverse suplimentare, raportate la copii si adolescenti, in studiul pediatric cu durata de 3 luni (n=77), comparativ cu un studiu similar la adulti (n=185), au inclus eritem palpebral, cheratita, lacrimatie crescuta si fotofobie, toate raportate ca evenimente unice, cu o incidenta de 1,3% comparativ cu 0,0% observate la adulti.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Supradozajul in cazul administrarii locale este putin probabil, la fel cum putin probabila este asocierea sa cu fenomene toxice. Un supradozaj local cu travoprost poate fi indepartat din ochi cu apa calduta. In cazul unei suspiciuni de ingestie orala, tratamentul este simptomatic si de sustinere.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate oftalmologice, antiglaucomatoase si miotice, codul ATC: S01EE04.

Mecanism de actiune

Travoprost, un analog de prostaglandina F2α, este un agonist deplin, cu selectivitate si afinitate mare pentru receptorul prostaglandinic FP; scade presiunea intraoculara prin cresterea fluxului de umoare apoasa prin reteaua trabeculara si caile uveosclerale. La om, scaderea presiunii intraoculare incepe la aproximativ 2 ore de la administrare, iar efectul maxim este atins dupa 12 ore. Scaderea semnificativa a presiunii intraoculare poate fi mentinuta pe perioade mai lungi de 24 de ore dupa administrarea unei doze unice.

Eficacitate si siguranta clinica

Intr-un studiu clinic, pacientii cu glaucom cu unghi deschis sau hipertensiune oculara tratati cu IZBA administrat o data pe zi seara, au prezentat o scadere a presiunii intraoculare echivalenta cu travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, la toate vizitele si momentele temporale (95% II in limita a ± 1,00 mmHg). Reducerea medie fata de valoarea initiala a variat intre 7,1 si 8,2 mmHg conform celor expuse pe scurt in tabelul 3. Reducerile procentuale medii ale PIO fata de valoarea initiala in fiecare vizita a studiului si moment temporal de evaluare a variat intre 28,4% si 30,7%.

Tabelul 3 Modificarea PIO fata de valoarea initiala (mmHg) in cazul IZBA

Vizita 8 AM10 AM4 PM
Saptamana 2Medie-8.0-7.3-7.1
(N=442)95% IÎ(-8.3, -7.7)(-7.6, -7.0)(-7.4, -6.8)
Saptamana 6Medie-8.1-7.4-7.2
(N=440*)95% IÎ(-8.4, -7.9)(-7.6, -7.1)(-7.5, -6.9)
Luna 3Medie-8.2-7.5-7.1
(N=432*)95% IÎ(-8.6, -7.9)(-7.9, -7.2)(-7.4, -6.8)

*Unui subiect ii lipseau date la 8 AM in saptamana a 6-a; unui alt subiect ii lipseau date la 4 PM in luna a 3-a.

Pentru IZBA, s-a observat un profil de siguranta imbunatatit comparativ cu travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, pus pe piata (cu conservant clorura de benzalconiu sau polyquaternium-1). Reactia adversa cea mai frecventa asociata IZBA si travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, este hiperemia. Hiperemia (oculara sau conjunctivala) a fost observata in cazul a 11,8% dintre pacienti (N = 442) expusi la IZBA comparativ cu 14,5% observat in cazul pacientilor expusi la travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, cu conservant clorura de benzalconiu. Alte efecte farmacologice

Travoprost a crescut in mod semnificativ fluxul sanguin la nivelul papilei optice la iepuri, dupa administrarea oftalmica locala a produsului timp de 7 zile (1,4 micrograme, o data pe zi).

Travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, continand conservantul polyquaternium-1 a indus o toxicitate minima la nivelul suprafetei oculare, comparativ cu picaturile oculare continand conservantul clorura de benzalconiu pe celule corneene umane de cultura si in urma administrarii topice oculare la iepuri.

Copii si adolescenti

IZBA nu a fost studiat in mod specific in cadrul unui studiu clinic care sa implice subiecti copii si adolescenti. Totusi, o abordare a modelului a evidentiat faptul ca se anticipeaza ca scaderea tensiunii intraoculare sa fie echivalenta la pacientii copii si adolescenti cu varsta de 3 ani si peste, care au utilizat atat IZBA, cat si TRAVATAN (travoprost 40 micrograme/ml picaturi oculare solutie). Studiile utilizate in model au fost studii care au evaluat raspunsul pacientului, la administrarea a doua doze, un studiu de faza 3 in care s-a administrat IZBA si un studiu la copii si adolescenti in care s-a administrat TRAVATAN (travoprost 40 microgram/ml picaturi oftalmice solutie).

Eficacitatea TRAVATAN (travoprost 40 micrograme/ml picaturi oftalmice solutie) la pacientii copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 2 luni si sub 18 ani, a fost demonstrata intr-un studiu clinic, dublu- orb, cu durata de 12 saptamani, privind travoprost comparativ cu timolol, la 152 pacienti diagnosticati cu hipertensiune oculara sau glaucom pediatric. Pacientilor li s-a administrat fie travoprost 0,004% o data pe zi, fie timolol 0,5% (sau 0,25% pentru subiectii cu varsta sub 3 ani) de doua ori pe zi. Criteriul final principal privind eficacitatea a fost modificarea presiunii intraoculare (PIO) de la momentul initial la Saptamana 12 din studiu. Scaderile medii ale PIO in grupurile de tratament in care s-au administrat travoprost si timolol au fost similare (vezi Tabelul 4).

In grupurile cu varsta de la 3 la mai mic de 12 ani (n=36) si 12 la mai mic de 18 ani (n=26), reducerea medie a PIO in Saptamana 12 in grupul de tratament in care s-a administrat travoprost a fost similara celei din grupul de tratament in care s-a administrat timolol. Scaderea medie a PIO in Saptamana 2 in cele 2 luni la grupul cu varsta sub 3 ani a fost 1,8 mmHg in grupul de tratament in care s-a administrat travoprost si 7,3 mmHg in grupul de tratament in care s-a administrat timolol. Scaderile PIO in acest grup s-au bazat numai pe 6 pacienti din grupul de tratament in care s-a administrat timolol si pe 9 pacienti in grupul de tratament in care s-a administrat travoprost, dat fiind ca 4 pacienti din grupul de tratament in care s-a administrat travoprost comparativ cu 0 pacienti din grupul de tratament in care s-a administrat timolol nu au prezentat nicio reducere medie a PIO in Saptamana 12. Nu sunt disponibile date la copiii cu varsta sub 2 luni.

Efectul asupra PIO a fost observat in a doua saptamana de tratament si s-a mentinut constant pe perioada de 12 saptamani a studiului la toate grupele de varsta.

Tabelul 4 Comparatie a modificarii medii a PIO fata de valoarea initiala (mmHg) in Saptamana 12

 

 Travoprost Timolol 
NMedie (ES)N Medie (ES)Medie Diferențăa(IÎ 95%)
53-6,460 -5,8-0,5(-2,1, 1,0)
 (1,05)  (0,96)  

 

ES = Eroare standard ; II = interval de incredere;

aDiferenta medie este travoprost – timolol. Estimari bazate pe mediile celor mai mici patrate, derivate dintr-un model statistic, care justifica masuratorile corelate ale PIO la pacientii la care diagnosticul principal si nivelul PIO initial se incadreaza in model.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Travoprost este un promedicament esteric. Se absoarbe prin cornee unde esterul izopropilic este hidrolizat la acidul liber, care este forma activa. Studiile la iepuri au aratat ca, dupa administrarea topica a travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie, s-au obtinut concentratiile maxime ale acidului liber in umoarea apoasa de 20 ng/g in una pana la doua ore. Timpul de injumatatire al concentratiei din umoarea apoasa a fost de aproximativ 1,5 ore.

Distributie

Dupa administrarea topica oftalmica a travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie la voluntari sanatosi, s-a evidentiat expunerea sistemica mica la acidul liber activ. La 10-30 minute dupa administrarea dozei, s-au observat concentratii plasmatice maxime de acid liber activ de 25 pg/ml sau mai mici. Dupa aceea, in mai putin de o ora dupa administrare, concentratiile plasmatice au scazut rapid sub 10 pg/ml, limita de detectie cantitativa. Din cauza concentratiilor plasmatice mici si eliminarii rapide dupa administrare topica, timpul de injumatatire plasmatica al acidului liber activ nu a putut fi determinat la om.

Metabolizare

Metabolizarea este calea principala de eliminare atat a travoprostului, cat si a acidului liber activ. Caile metabolice sistemice sunt similare cu cele ale prostaglandinei endogene F2α, care se caracterizeaza prin reducerea dublei legaturi in pozitia C13-14, oxidarea gruparii hidroxil din pozitia 15 si scindari ale partii superioare a catenei prin β-oxidare.

Eliminare

Travoprost sub forma de acid liber si metabolitii sai sunt excretati in principal pe cale renala. Travoprost 40 µg/ml picaturi oftalmice, solutie a fost studiat la pacienti cu insuficienta hepatica usoara pana la severa si la pacienti cu insuficienta renala usoara pana la severa (clearance-ul creatininei de pana la 14 ml/min). Nu este necesara ajustarea dozelor la acesti pacienti.

Copii si adolescenti

Un studiu de farmacocinetica privind TRAVATAN (travoprost 40 micrograme/ml picaturi oculare solutie) la pacienti copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 2 luni si mai mic de 18 ani a demonstrat expunere plasmatica redusa la acidul liber travoprost, cu concentratii variind de la limita de testare sub 10 pg/ml pana la 54,5 pg/ml.

Date preclinice de siguranta
In studii privind toxicitatea oculara la maimute, s-a evidentiat ca administrarea travoprost in doze de 0,45 micrograme, de doua ori pe zi, a indus largirea fantei palpebrale. Administrarea topica de travoprost la maimute, in ochiul drept, in concentratii de maximum 0,012%, de doua ori pe zi timp de un an, au demonstrat absenta toxicitatii sistemice.

Fisurile palpebrale crescute observate la maimute nu au fost observate la iepuri sau in cazul studiilor clinice cu produse travoprost si se considera ca sunt specifice speciei.

Au fost efectuate studii privind efectele toxice asupra functiei de reproducere la sobolani, soareci si iepuri, dupa administrare sistemica. Datele obtinute sunt legate de actiunea ca agonist la nivelul receptorului FP din uter, constatandu-se moartea timpurie a embrionului, pierderea embrionului postimplantare, fetotoxicitate. La sobolani femele in perioada de gestatie, administrarea sistemica de travoprost in perioada organogenezei, la doze de 200 de ori mai mari decat doza terapeutica, a dus la cresterea incidentei malformatiilor. S-au constatat valori mici de radioactivitate in lichidul amniotic si tesuturile fetale dupa administrare de travoprost marcat cu 3H la sobolani femele in perioada de gestatie. Studiile asupra functiei de reproducere si dezvoltarii au evidentiat un efect puternic asupra pierderii fetusului cu o frecventa mai mare la sobolani si soareci (concentratie plasmatica 180 pg/ml, respectiv, 30 pg/ml) la expuneri de 1,2-6 ori mai mari decat expunerea terapeutica (pana la 25 pg/ml).

Evaluarea riscului de mediu (ERM)

Travoprost este considerat o substanta toxica persistenta, bioacumulativa si toxica (PBT). Prin urmare, in ciuda cantitatilor foarte mici de travoprost utilizate de pacienti in picaturile oftalmice, nu poate fi exclus un risc pentru mediul inconjurator.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 01.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice