Indicatii
Dermatomicoze (micoze ale pielii din regiunea mainilor, spatiilor interdigitale ale piciorului, din regiunea inghinala si genitala, de la nivelul pliurilor interfesier, axilare si submamare), inclusiv infectii mixte cu bacterii gram-pozitiv.
Eritrasma.
Pitiriazis versicolor.
Keratite micotice.
Dozaj
Izocon 10 mg/g se va aplica pe zona afectata de 2 ori pe zi (dimineata si seara), dupa spalarea cu apa si sapun; se recomanda ca tratamentul sa fie administrat timp de 2 4 saptamani.
Pentru profilaxia recidivelor, tratamentul se va continua cel putin 2 saptamani dupa vindecarea clinica. Pentru obtinerea unui rezultat optim, este esentiala respectarea masurilor de igiena. In caz de intertrigo la nivelul spatiilor interdigitale, acestea trebuie uscate bine dupa spalare, iar sosetele si incaltamintea trebuie schimbate si dezinfectate zilnic.
Pentru prevenirea recaderilor, prosoapele si lenjeria intima (preferabil din bumbac) trebuie schimbate si fierte zilnic.
Frecvent, in cazul infectiilor de la nivelul spatiilor interdigitale, se recomanda utilizarea unei comprese sterile pe care se aplica un strat de Izocon 10 mg/g si introducerea acestei comprese in spatiul interdigital.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la nitrat de izoconazol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
A se evita contactul cu ochii.
In infectiile cu Candida se va evita folosirea unui sapun cu pH acid.
Interactiuni
Nu se cunosc.
Sarcina
Pana in prezent, administrarea izoconazolului la om in timpul sarcinii nu a evidentiat potential teratogen. Deoarece, dupa aplicare cutanata, izoconazolul se absoarbe sistemic in proportie foarte mica, este improbabil ca medicamentul sa fie excretat prin lapte.
Condus auto
Medicamentul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Au fost raportate foarte rar reactii locale: prurit si senzatie de arsura, care dispar la intreruperea tratamentului.
Desi nu au fost raportate, nu poate fi exclusa aparitia reactiilor adverse proprii derivatilor de imidazol, in cazul aplicarii produsului pe suprafete mari, a prezentei leziunilor cutanate sau la sugari.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Pe baza rezultatelor studiilor de toxicitate dupa administrare in doza unica, izoconazolul poate fi considerat netoxic. Riscul aparitiei unei intoxicatii acute este improbabil dupa administrarea unei singure doze mari sau chiar dupa ingestia intregului continut al tubului cu crema.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Preparate dermatologice; antifungice de uz dermatologic si topic; derivati de imidazol si triazol, codul ATC: D01AC05
Izoconazolul este un derivat de imidazol cu spectru larg de actiune, eficace local in infectii cutanate cu dermatofiti patogeni (Tricophyton, Epidermophyton, Microsporum), levuri (Candida, Pityrosporum), fungi (Aspergillus, Nocardia, Streptomyces) si unii bacili si coci gram-pozitiv (streptococi, stafilococi). Are actiune fungistatica prin inhibarea biosintezei ergosterolului, component esential al membranei fungilor. Actioneaza la nivelul lanosterol-demetilazei.
Proprietati farmacocinetice
Dupa aplicarea cutanata, izoconazolul patrunde rapid in piele. Indepartarea stratului cornos inainte de aplicarea cremei creste concentratia izoconazolului in celelalte straturi ale tegumentului de 2 ori. Concentratiile izoconazolului in stratul cornos si in epiderm depasesc de cateva ori concentratiile minime inhibitorii (CMI) si concentratiile fungicide, iar in derm ating CMI si concentratia fungicida. Izoconazolul nu este inactivat prin metabolizare in piele. Concentratiile sanguine realizate dupa absorbtie transcutanata sunt mici.
Dupa injectarea intravenoasa a 0,5mg nitrat de izoconazol marcat radioactiv cu 3H, medicamentul a fost metabolizat complet si excretat rapid. Principalii metaboliti sunt acidul 2,4-diclormandelic si acidul 2- (2,6-diclorbenziloxi)-2-(2,4-diclorfenil)-acetic. O treime din substanta marcata radioactiv s-a excretat prin urina, iar doua treimi prin bila. In decurs de 24 ore s-a excretat 75% din doza administrata.
Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.