Medicamente cu reteta

Kamiren 2mg, 30 comprimate, Krka

Brand: KRKA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Kamiren 2mg, 30 comprimate, Krka

2154350

Indicatii
Hipertensiune arteriala

Kamiren este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale si poate fi utilizat in monoterapie pentru controlul tensiunii arteriale la majoritatea pacientilor. La pacientii cu un control insuficient al tensiunii arteriale prin monoterapie, Kamiren poate fi utilizat in asociere cu diureticele tiazidice, beta-blocante, blocante al canalelor de calciu sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

Hipertrofia benigna de prostata

Kamiren este indicat in tratamentul obstructiei urinare si al simptomelor asociate cu hipertrofia benigna de prostata (HBP). Poate fi administrat atat pacientilor hipertensivi, cat si celor normotensivi. La pacientii hipertensivi reduce, in acelasi timp, si tensiunea arteriala.

Dozaj
Doze

Dozele trebuie ajustate in functie de raspunsul la tratament si/sau de posibilele reactii adverse.

Se recomanda ca administrarea sa se faca dupa o schema terapeutica. Daca pacientul nu utilizeaza medicamentul timp de cateva zile, noua schema terapeutica trebuie initiata cu doza cea mai mica.

Hipertensiune arteriala

Kamiren se administreaza in doza zilnica unica; doza initiala este de 1 mg, pentru evitarea aparitiei hipotensiunii ortostatice si/sau sincopei (vezi pct. 4.4). Doza zilnica se poate creste la interval de 1 – 2 saptamani pana la 4 mg. Doza zilnica de 4 mg, sau mai mica, este eficace la majoritatea pacientilor. Daca este necesar, doza poate fi crescuta pana la 8 mg sau pana la doza maxima recomandata, de 16 mg.

Hipertrofie benigna de prostata la pacienti normotensivi

Doza initiala este de 1 mg doxazosina pe zi, pentru evitarea aparitiei hipotensiunii ortostatice si/sau sincopei (vezi pct. 4.4). In functie de starea clinica si simptomatologia HBP, doza zilnica poate creste la intervale de 1

– 2 saptamani pana la 2 mg, 4 mg sau doza maxima, de 8 mg. De obicei, doza eficace este de 2 – 4 mg doxazosina pe zi.

Persoane varstnice

Nu este necesara ajustarea dozei.

Pacienti cu insuficienta hepatica

Nu sunt suficiente date privind administrarea doxazosinei la pacientii cu afectare hepatica si asupra efectului unor medicamente care afecteaza metabolizarea hepatica a doxazosinei (de exemplu, cimetidina).

Similar celorlalte medicamente care sunt metabolizate la nivelul ficatului, doxazosinul trebuie utilizaa cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica (vezi pct. 4.4 si pct. 5.2).

Copii si adolescenti

Nu se recomanda administrarea Kamiren la copii si adolescenti, deoarece nu a fost stabilita siguranta si eficacitatea administrarii la acest grup de varsta.

Pacienti cu insuficienta renala

Deoarece la pacientii cu insuficienta renala nu s-au observat modificari ale parametrilor farmacocinetici ai doxazosinei, nu este necesara ajustarea dozei la acesti pacienti.

Mod de administrare

Kamiren se administreaza pe cale orala.

Medicamentul poate fi administrat inainte, dupa sau in timpul mesei.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la doxazosina, la alte chinazoline (prazosin, terazosin) sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Pacienti cu antecedente de hipotensiune arteriala ortostatica.

Pacientii cu hipertrofie benigna de prostata si congestie concomitenta a tractului urinar superior, infectii

cronice ale tractului urinar sau litiaza vezicala.

Alaptare (vezi pct. 4.6) (numai pentru indicatia hipertensiune arteriala).

Pacienti cu hipotensiune arteriala (numai in cazul indicatiei terapeutice de hipertrofie benigna de prostata)

Doxazosina este contraindicata in monoterapie la pacienti cu debit urinar crescut sau anurie, cu sau fara insuficienta renala progresiva.

Atentionari
Initierea tratamentului

Din cauza efectului alfa-blocant al doxazosinei, pacientii pot prezenta hipotensiune arteriala ortostatica, manifestata prin ameteli, astenie, rareori pierdere a constientei (sincopa), in special la initierea terapiei. Prin urmare, in practica medicala, la initierea tratamentului, se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale, pentru a reduce la minimum eventualele reactii posturale. Pacientul trebuie avertizat sa evite situatiile in care s-ar putea rani ca urmare a ametelii sau asteniei care ar aparea in timpul initierii tratamentului cu doxazosina.

Utilizare la pacientii cu boli cardiace acute

Similar altor antihipertensive cu efect vasodilatator, doxazosina trebuie administrata cu precautie pacientilor cu urmatoarele afectiuni cardiace acute:

edem pulmonar determinat de stenoza aortica sau stenoza mitrala.

insuficienta cardiaca cu debit minut-volum cardiac crescut.

insuficienta cardiaca dreapta determinata de embolie pulmonara sau exudat pericardic.

insuficienta cardiaca stanga cu presiune de umplere scazuta.

Utilizare la pacientii cu insuficienta hepatica

Similar oricarui medicament care sunt metabolizate in ficat, doxazosina trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu semne de afectare a functiei hepatice (vezi pct. 4.2). Deoarece nu exista date clinice la pacientii cu insuficienta hepatica severa, nu se recomanda administrarea doxazosinei la acesti pacienti.

Administrarea de inhibitori ai PDE-5

Administrarea doxazosinei in asociere cu inhibitori ai 5-fosfodiesterazei (cum sunt sildenafil, tadalafil si vardenafil) poate determina la unii pacienti hipotensiune arteriala simptomatica. Pentru a reduce riscul de aparitie a hipotensiunii arteriale ortostatice, se recomanda initierea tratamentului cu inhibitori de 5- fosfodiesteraza numai daca pacientul este stabil hemodinamic prin tratament cu alfa-blocant. Mai mult, se recomanda initierea tratamentului cu inhibitori de 5-fosfodiesteraza cu cea mai mica doza posibila si pastrarea unui interval de 6 ore de la administrarea doxazosinei. Nu exista studii clinice cu doxazosina in forma farmaceutica cu eliberare prelungita.

Utilizare la pacientii programati pentru operatia de cataracta

„Sindromul de iris intraoperator flotant” (SIIF, o varianta a sindromului de pupila mica) a fost observat in timpul operatiei de cataracta la unii pacienti care au fost tratati anterior cu tamsulosin. Au fost raportate cazuri izolate in care acest sindrom a fost observat la administrarea altor alfa-1 blocante si, astfel, nu se poate exclude posibilitatea unui efect de clasa. Deoarece SIIF poate sa determine cresterea frecventei complicatiilor operatiei de cataracta, utilizarea in mod curent sau anterior a blocantelor alfa-1 trebuie mentionata chirurgului oftalmolog inaintea operatiei.

Informatii importante privind unele componente ale Kamiren

Kamiren contine lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni
Utilizarea doxazosinei in asociere cu inhibitori de 5-fosfodiesteraza (cum sunt sildenafilul, tadalafilul, vardenafilul) poate determina, la unii pacienti, hipotensiune arteriala simptomatica la unii pacienti (vezi pct. 4.4).

Doxazosina se leaga in proportie foarte mare de proteinele plasmatice (98%). In studiile in vitro, doxazosina nu a influentat legarea de proteinele plasmatice a digoxinei, warfarinei, fenitoinei sau indometacinei.

Doxazosina in forma farmaceutica conventionala a fost administrata in asociere cu diuretice tiazidice, furosemid, beta-blocante, antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice, antidiabetice orale, uricozurice si anticoagulante, fara a fi observate reactii adverse.

Doxazosina potenteaza actiunea de scadere a tensiunii arteriale a altor alfa-blocante si a altor medicamente antihipertensive.

Intr-un studiu deschis, randomizat, controlat cu placebo, efectuat la 22 voluntari sanatosi de sex masculin, administrarea unei doze unice de doxazosina in ziua 1 a unui tratament de 4 zile cu cimetidina administrata oral (400 mg de doua ori pe zi) a determinat cresterea cu 10% a ASC pentru doxazosina, fara modificari semnificative statistic a valorilor medii ale Cmax si timpului de injumatatire pentru doxazosina. Cresterea cu 10% a valorilor medii ale ASC pentru doxazosina, administrata in asociere cu cimetidina se inscrie in valoarea variatiei individuale (27%) a valorilor medii ale ASC pentru doxazosina, administrata concomitent cu placebo.

Sarcina
Hipertensiune arteriala

Sarcina

Nu sunt studii adecvate si bine controlate la gravide privind siguranta administrarii doxazosinei in timpul sarcinii. De aceea, doxazosina trebuie utilizata in timpul sarcinii numai daca beneficiul depaseste riscul potential. Cu toate ca in studiile la animal nu au fost observate efecte teratogene, la doze foarte mari, rata de supravietuire fetala a scazut (vezi pct. 5.3).

Alaptare

Daca este necesar tratamentul cu doxazosina, trebuie intrerupta alaptarea.

Doxazosina este contraindicata in timpul alaptarii, deoarece s-a demonstrat ca medicamentul se acumuleaza in laptele femelelor de sobolan, iar la om, nu exista date adecvate privind excretia medicamentului in lapte. Deoarece nu a fost stabilita siguranta administrarii doxazosinei in timpul alaptarii, acest medicament este contraindicat femeilor care alapteaza.

Hipertrofia benigna de prostata

Nu este cazul.

Condus auto
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje poate fi afectata la initierea tratamentului.

Reactii adverse
Hipertensiune arteriala: in studiile clinice efectuate la pacienti cu hipertensiune arteriala, cele mai frecvente reactii adverse asociate tratamentului cu doxazosina au fost cele ortostatice (rar asociate cu sincopa) sau nespecifice.

Hipertrofia benigna de prostata (HBP): rezultatele studiilor clinice controlate din HBP indica un profil al reactiilor adverse similar celui din hipertensiunea arteriala.

Foarte frecvente (≥1/10)

- Frecvente (≥1/100 la mai mic 1/10)

Mai putin frecvente (≥1/1000 la mai mic 1/100)

- Rare (≥1/10000 la mai mic 1/1000)

- Foarte rare (mai mic 1/10000),

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile).

FrecventeMai putinfrecventeRareFoarte rareCu frecventanecunoscuta
Infectii si infestariInfectie a tractului respirator, infectie atractului urinar    
Tulburari hematologicesi limfatice   Leucopenie, trombocitopenie 
Tulburari alesistemului imunitar Rectie alergica la medicament   
Tulburari metabolice si de nutritie Guta, cresterea apetitului alimentar,anorexie   
Tulburari psihice Agitatie, depresie, anxietate, insomnie,nervozitate   
Tulburari ale sistemului nervosSomnolenta, ameteli, cefaleeAccident vascular cerebral, hipoestezie,sincopa, tremor Ameteli posturale, parestezii 
Tulburari oculare   Vedere incetosataSindromul de iris intraoperator flotant (vezipct. 4.4)
Tulburariacustice si vestibulareVertijTinitus   
Tulburari cardiacePalpitatii, tahicardieAngina pectorala, infarctmiocardic Bradicardie, artimii cardiace 
Tulburari vasculareHipotensiune arteriala, hipotensiunearteriala ortostatica  Bufeuri 
Tulburari respiratorii, toracice simediastinaleBronsita, tuse, dispnee, rinitaEpistaxis Bronhospasm 
Tulburari gastro- intestinaleDurere abdominala, dispepsie,xerostomie, greata,Constipatie, flatulenta, varsaturi,gastroenterita, diaree   
Tulburari Alterarea Colestaza, hepatita, 
hepatobiliare testelorfunctionale hepatice icter 
Afectiunicutanate si aletesutului subcutanatPruritEruptie cutanatatranzitorie Urticarie, alopecie,purpura 
Tulburarimusculo- scheletice siale tesutului conjunctivLombalgie,mialgieArtralgieCrampemusculare, miastenie  
Tulburarirenale si ale cailor urinareCistita,incontinenta urinaraDisurie,polakiurie, hematuriePoliurieCrestere a diurezei,tulburari urinare, nicturie 
Tulburari aleaparatului genital sisânului Impotenta Ginecomastie,priapismEjaculareretrograda
Tulburarigenerale si la nivelul locului de administrareAstenie, dureritoracice, simptome asemanatoare gripei, edemeperifericeDurere, edemfacial Fatigabilitate,indispozitie 
Investigatiidiagnostice Crestere ingreutate 

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Daca supradozajul determina hipotensiune arteriala, pacientul va fi plasat in pozitie supina, cu capul mai jos si membrele usor ridicate. In cazuri individuale, poate fi utilizat alt tratament de sustinere a functiilor vitale.

Deoarece doxazosina se lega puternic de proteinele plasmatice, nu este indicata dializa.

Daca tratamentul nu este eficace, in cazul socului trebuie intai corectata hipovolemia cu solutii perfuzabile. Daca este necesar, trebuie utilizate vasopresoare. Functia renala trebuie monitorizata si asistata la nevoie.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antagonist al receptorului adrenergic alfa-1 post-sinaptic, medicamente pentru tratamentul hipertrofiei benigne de prostata, antagonist al receptorilor alfa-adrenergici, codul ATC: C02CA04; G04CAN1.

Doxazosina este un antagonist potent si selectiv al receptorilor alfa-1-adrenergici la nivel post-junctional. Aceasta actiune determina scaderea tensiunii arteriale sistemice. Doxazosina se administreaza oral, o data pe zi la pacientii cu hipertensiune arteriala esentiala.

Doxazosina nu determina reactii adverse metabolice, putand fi administrat la pacientii care au concomitent diabet zaharat, guta si rezistenta la insulina.

Doxazosina se poate administra la pacientii cu astm bronsic, hipertrofie ventriculara stanga si la pacientii varstnici.

S-a demonstrat ca tratamentul cu doxazosina determina determina regresia hipertrofiei ventriculare stangi, inhibarea agregarii plachetare si intensificarea capacitatii de activare a plasminogenului tisular. De asemenea, doxazosina scade rezistenta la insulina.

In studii de lunga durata, s-a demonstrat ca, in plus fata de efectul antihipertensiv, doxazosina determina o scadere modesta a concentratiilor plasmatice ale trigliceridelor, colesterolului total, LDL-colesterolului, aducand astfel beneficii terapeutice la pacientii hipertensivi cu hiperlipidemie concomitenta.

Administrarea doxazosinei la pacientii cu HBP duce la ameliorarea semnificativa a dinamicii urinare si a simptomatologiei. Aceste efecte se datoreaza blocarii selective a receptorilor alfa 1-adrenergici localizati in stroma musculara a prostatei si la nivelul colului vezical.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrarea orala la om, doxazosina este bine absorbita, iar biodisponibilitatea este de aproximativ 2/3 din doza administrata.

Distributie

Doxazosina se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 98%.

Metabolizare

La om si la animalele de laborator testate, doxazosina este metabolizata extensiv la nivelul ficatului.

Eliminare

Timpul de injumatatire prin eliminare este de aproximativ 22 ore, ceea ce face adecvata administrarea in doza zilnica unica. Eliminarea se realizeaza predominant prin materii fecale.

Dupa administrare orala, concentratiile plasmatice ale metabolitilor doxazosinei sunt scazute. Metabolitul cel mai activ (6-hidroxi-doxazosina) este prezent la om in concentratie de 1/40 fata de doxazosina, ceea ce sugereaza ca efectul antihipertensiv principal se datoreaza doxazosinei.

Sunt disponibile date limitate privind actiunea doxazosinei asupra pacientilor cu insuficienta hepatica si asupra medicamentelor cunoscute a influenta metabolismul hepatic (de exemplu cimetidina). Intr-un studiu clinic la 12 pacienti cu afectare minora a functiei hepatice, aria de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp (ASC) a crescut cu 43% si clearance-ul a scazut cu 40% dupa administrarea unei doze unice. Similar oricarui medicament care se metabolizeaza la nivel hepatic, administrarea doxazosinei trebuie facuta cu precautie la pacientii cu functia hepatica afectata (vezi pct. 4.4).

Date preclinice de siguranta

Dupa administrare pe cale orala, DL50 a fost de 2,935 g doxazosina/kg la soarece si mai mult de 5 g doxazosina/kg la sobolan.

La sobolan, nici chiar doze foarte mari de doxazosina (100 mg/kg si zi) nu au provocat tulburari ale functiei sexuale si fertilitatii. Cu toate ca au fost administrate doze foarte mari de doxazosina la femelele gestante de sobolan si iepure, acestea nu au determinat tulburari de dezvoltare ale descendentilor.

Dupa administrarea unor doze mari (50 mg doxazosina/kg si zi) la femelele de sobolan in ultima perioada a gestatiei si in timpul alaptarii, s-au observat intarzierea cresterii si dezvoltarii puilor; totusi, nu s-au evidentiat efecte pe termen lung asupra comportamentului si capacitatii de reproducere.

Doxazosina se excreta in laptele sobolanilor in concentratii ce depasesc de 20 de ori concentratiile plasmatice.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice