Indicatii
Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml este indicat pentru profilaxia si reducerea inflamatiei si simptomelor asociate dupa interventiile chirurgicale oculare.
Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml este indicat la adulti.
Dozaj
Doze
Adulti
Se instileaza o picatura in fiecare ochi afectat de trei ori pe zi, incepand cu 24 de ore inainte de interventia chirurgicala si continuand timp de trei pana la patru saptamani.
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml la copiii cu varsta sub 18 ani nu au fost stabilite. Nu exista date disponibile.
Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozelor pentru adulti.
Mod de administrare
Administrare oculara.
In cazul administrarii concomitente cu un alt medicament cu administrare oftalmica, va fi pastrat intre administrari un interval de minim 5 minute.
Pentru a nu contamina varful picurator si solutia, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete.
Dupa administrare, se recomanda inchiderea usoara a pleoapelor si ocluzia nazolacrimala. Aceasta poate reduce absorbtia sistemica a medicamentelor administrate oftalmic, avand ca rezultat scaderea reactiilor adverse sistemice.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la ketorolac trometamol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Exista potentialul de hipersensibilitate incrucisata la acidul acetilsalicilic si la alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Ketorolac Trometamol Rompharm este contraindicat la persoanele care au prezentat anterior hipersensibilitate la aceste medicamente.
Atentionari
Au fost raportate cazuri in care medicamentele AINS de uz oftalmic pot cauza sangerari sporite la nivelul tesuturilor oculare (inclusiv hifema) in asociere cu o interventie chirurgicala la nivel ocular. Se recomanda utilizarea cu prudenta a Ketorolac trometamol Rompharm la pacientii cu tendinte de sangerare cunoscute sau care primesc alte medicamente care pot prelungi timpul de sangerare.
La fel ca in cazul altor medicamente antiinflamatoare, Ketorolac Trometamol Rompharm poate masca semnele obisnuite de infectie.
Exista posibilitatea aparitiei sensibilitatii incrucisate intre ketorolac trometamol si acidul acetilsalicilic sau alte medicamente AINS.
Au existat rapoarte post-marketing privind bronhospasmul sau exacerbarea astmului bronsic la pacientii care au o hipersensibilitate cunoscuta la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene/ aspirina sau cu istoric medical de astm asociat cu utilizarea ketorolac trometamol, care poate sa fie contributiva. Se recomanda o atentie deosebita utilizarii Ketorolac Trometamol Rompharm la aceste persoane.
Utilizarea medicamentelor AINS de uz topic poate conduce la aparitia cheratitei. La unii pacienti susceptibili, utilizarea continua de AINS de uz topic poate duce la deteriorarea epiteliului, subtierea corneei, eroziuni corneene, ulceratia corneei sau perforarea corneei. Aceste efecte pot implica riscul de pierdere a vederii. Pacientii care prezinta semne de deteriorare a epiteliului cornean trebuie sa intrerupa imediat utilizarea Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml si trebuie sa fie tinuti sub observatie atenta pentru a se putea urmari starea corneei.
Medicamentele AINS de uz topic pot intarzia sau prelungi vindecarea. Se cunoaste, de asemenea, ca glucocorticoizii topici incetinesc sau intarzie vindecarea. Utilizarea concomitenta de AINS topice si glucocorticoizi topici poate creste posibilitatea aparitiei de probleme de vindecare. Administrarea concomitenta de Ketorolac Trometamol Rompharm si corticosteroizi topici trebuie sa fie realizata cu prudenta la pacientii susceptibili la deteriorarea epiteliului cornean.
Experienta ulterioara punerii pe piata a medicamentelor AINS de uz topic sugereaza ca pacientii cu operatii de ochi complicate, denervare corneana, defecte ale epiteliului cornean, diabet zaharat, afectiuni ale suprafetei oculare (de exemplu, sindromul de ochi uscat), poliartrita reumatoida sau operatii de ochi repetate intr-un interval de timp scurt pot prezenta un risc crescut de reactii adverse la nivelul corneei care pot duce la pierderea vederii. Medicamentele AINS de uz topic trebuie utilizate cu prudenta la acesti pacienti. Utilizarea prelungita a medicamentelor AINS de uz topic poate creste riscul de aparitie si severitatea reactiilor adverse la nivelul corneei.
Experienta dupa punerea pe piata cu AINS de uz topic sugereaza, de asemenea, ca utilizarea la pacienti cu mai mult de 24 de ore inainte de interventie chirurgicala sau mai mult de 14 zile dupa interventia chirurgicala, poate creste riscul de aparitie si severitatea evenimentelor adverse corneene.
Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml contine clorura de benzalconiu, care poate provoca iritatii oculare si se stie ca decoloreaza lentilele de contact moi. In plus, nu se recomanda purtarea lentilelor de contact in perioada postoperatorie. Prin urmare, pacientii trebuie sfatuiti sa nu poarte lentile de contact in timpul tratamentului cu Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml. Lentilele de contact trebuie indepartate inainte de aplicare si se asteapta cel putin 15 minute inainte de reaplicare lor.
S-au raportat cazuri in care clorura de benzalconiu, utilizata frecvent ca si conservant in produsele oftalmice, a cauzat aparitia cheratopatiei punctiforme si/sau a cheratopatiei ulcerative toxice. Deoarece Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml contine clorura de benzalconiu, se impune monitorizarea atenta a pacientului in cazul administrarii frecvente sau prelungite a medicamentului.
Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficiente pentru cea mai scurta durata necesara pentru controlul simptomelor.
Interactiuni
Nu s-au efectuat studii de interactiune.
Picaturile oftalmice cu ketorolac trometamol se administreaza in siguranta impreuna cu alte medicamente sistemice sau topice, precum antibiotice, sedative, beta-blocante, inhibitori de anhidraza carbonica, miotice, midriatice si cicloplegice.
Ketorolac trometamol poate intarzia sau prelungi vindecarea. Se cunoaste, de asemenea, ca glucocorticoizii topici incetinesc sau intarzie vindecarea. Utilizarea concomitenta a Ketorolac Trometamol Rompharm 5 mg/ml cu AINS de uz topic si glucocorticoizi topici poate creste aparitia unor posibile probleme de vindecare.
In cazul in care diferite medicamente topice oculare sunt utilizate concomitent, cel putin un interval de 5 minute este necesar intre instalatii
Sarcina
Sarcina
Nu exista date adecvate privind utilizarea picaturilor oftalmice care contin ketorolac trometamol la femeile gravide. Studiile la animale au aratat toxicitate asupra functiei de reproducere. Inhibarea sintezei prostaglandinelor poate afecta negativ sarcina si/sau dezvoltarea embrionara/fetala si/sau dezvoltarea postnatala. Desi se asteapta o expunere sistemica foarte scazuta dupa utilizarea picaturilor de ochi continand ketorolac, Ketorolac Trometamol Rompharm nu este recomandat in timpul sarcinii.
Alaptarea
Ketorolac Trometamol Rompharm nu trebuie administrat in timpul alaptarii. Ketorolac trometamol este excretat in laptele uman dupa administrarea sistemica.
Fertilitatea
Nu exista date adecvate despre utilizarea ketorolac trometamol la om si fertilitatea.
Condus auto
Similar administrarii altor medicamente pentru uz oftalmic, incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari de vedere pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa
instilare apare incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse raportate in urma utilizarii ketorolac trometamol sunt intepaturi tranzitorii si arsuri dupa instilare.
Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mult sau egal cu 1/10), frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 si mai putin de 1/100); rare (mai mult sau egal cu 1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari ale sistemului imunitar
Frecvente:
hipersensibilitate incluzand reactii alergice localizate
Tulburari ale sistemului nervos
Rare:
dureri de cap
Tulburari oculare
Foarte frecvente:
iritatie oculara, senzatie de arsura
Fecvente:
keratita punctiforma superficiala, durere oculara, senzatie de intepatura, hipersensibilitate, edeme la nivelul ochiului sau a pleoapei, prurit la nivelul ochiului, hiperemie conjunctivala/oculara, infectie oculara, inflamatie oculara, irita, precipitate keratice, hemoragie retiniana, edemul macular cistoid, trauma oculara, presiune intraoculara crescuta, vedere incetosata sau diminuata.
Rare:
ulcer corneean (keratita ulceroasa), infiltrat cornean, ochi uscat, lacrimare crescuta
Cu frecventa necunoscuta:
deteriorarea corneana, de exemplu: subtierea, eroziunea, defectele si perforatia epiteliala.*
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Cu frecventa necunoscuta:
bronhospasm sau exacerbarea astmului bronsic.**
*Reactiile adverse identificate pe baza experientei ulterioare punerii pe piata a picaturilor oftalmice cu ketorolac trometamol, care nu au fost raportate in studiile clinice, includ subtierea corneei, abraziune corneana, defecte/afectiuni ale epiteliului cornean si perforatie corneana. Categoria de frecventa in care se produc aceste reactii adverse nu este cunoscuta si nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile. Aceastea au aparut cu precadere la pacientii care au utilizat concomitent picaturi oftalmice cu ketorolac trometamol si corticosteroizi topici si/sau aveau predispozitie de comorbiditate. Vezi pct.
4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare.
**Au existat rapoarte post-marketing privind bronhospasmul sau exacerbarea astmului la pacientii care au o hipersensibilitate cunoscuta la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, aspirina sau un istoric medical de astm bronsic asociat cu utilizarea ketorolac trometamol poate fi contributiv.
Nici una dintre reactiile adverse tipice ale ketorolacului trometamol, raportate la utilizarea sistemica a acestuia ca agent antiinflamator nesteroidian, nu au fost observate la administrarea topica oftalmica in dozele uzuale.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Nu exista experienta privind supradozajul la administrarea pe cale oftalmica. Este putin probabil ca aplicarea a mai mult de o picatura in fiecare ochi sa conduca la reactii adverse nedorite. Nu exista practic nici un risc de reactii adverse in urma ingerarii accidentale pe cale orala.
Daca totusi s-a ingerat accidental, se recomanda ingestia de lichide pentru a se dilua.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Organe senzitive. Produse oftalmologice. Antiinflamatoare nesteroidiene. Cod ATC: S01BC05.
Ketorolacul trometamol este un agent antiinflamator nesteroidian cu activitate analgezica si antiinflamatoare. Ketorolacul trometamol este un inhibitor al ciclooxigenazei, enzima esentiala pentru sinteza prostaglandinelor. Picaturile oftalmice cu ketorolac au demonstrat reducerea nivelelor de prostaglandine in umoarea apoasa dupa administrarea topica.
Ketorolacul trometamol administrat sistemic nu produce constrictie pupilara. Rezultatele studiilor clinice efectuate au indicat ca picaturile oftalmice cu ketorolac nu au efect semnificativ asupra presiunii intraoculare.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtia
Biodisponibilitatea in umoarea apoasa la iepuri | |
Concentratia medie a radioactivitatii totale | 0,856 μg-echiv./ml la 0,5 ore1,607 μg-echiv./ml la 2 ore |
Tmax | 3,38 ore |
Cmax | 1,905 μg-echiv./ml |
ASC | 9,39 μg-echiv. ora/ml |
ASC totala | 13,53 μg-echiv. ora/ml |
Timpul de injumatatire | 3,77 ore |
Biodisponibilitatea oculara absoluta | 3,7% |
Dupa administrarea dozelor topice la iepure, timpul de injumatatire a radioactivitatii totale in umoarea apoasa a fost mai mare decat in cazul injectarii intracamerale. Aceasta sugereaza ca administrarea topica poate duce la un efect de rezerva in epiteliul corneean si la un flux continuu al medicamentului din aceasta rezerva in umoarea apoasa.
Distributia
Dupa administrarea oftalmica la iepuri, concentratiile maxime ale radioactivitatii au fost atinse in decurs de o ora in tesuturile oculare si cele mai mari au fost in cornee (6,06 μg-echiv./ml). Dupa o ora majoritatea radioactivitatii (0,9%) a fost regasita in sclerotica (0,58%) si cornee (0,24%), si in cantitati mai mici in umoarea apoasa (0,026%), umoarea vitroasa (0,023%), coroida (0,018%), corpul ciliar (0,007%) si cristalin (0,002%).
Comparativ cu valorile ASC plasmatice, ASC la iepuri au fost mai mari in cornee (de 104 ori), sclerotica (de 27 ori), corpul ciliar (de 5,8 ori), coroida (5,6 ori), umoare apoasa (de 3,3 ori) si de aproximativ la jumatate in umoarea vitroasa si cristalin. Dupa administrarea oftalmica, concentratiile radioactivitatii asociate cu medicamentul, au fost mai mari in tesuturile oculare si mai mici in plasma, comparativ cu cele obtinute la administrarea i.v.
Absorbtia sistemica
Dupa administrarea oftalmica la iepuri, ketorolacul s-a absorbit rapid in circulatia sistemica (Tmax, 15 min). Timpii de injumatatire plasmatici dupa administrarea oftalmica (6,6-6,9 ore) au fost mai mari decat cei obtinuti in urma administrarii i.v. (1,1 ore). Comparand nivelele de ketorolac din umoarea apoasa dupa injectarea intracamerala cu nivelele plasmatice dupa administrarea i.v., s-a constat ca acesta se elimina mult mai rapid din plasma (6 ml/min), decat din camera anterioara a ochiului (11 μl/min).
La maimutele cynomolgus, nivelele plasmatice maxime ale ketorolacului apar la 1,1 ore dupa administrarea oftalmica. Timpul de injumatatire plasmatic a ketorolacului a fost similar dupa administrarea oftalmica (1,8 ore) cu cel dupa administrarea i.v. (1,6 ore).
Cea mai mare parte din dozele administrate oftalmic au fost excretate in urina ( 66% la iepuri si 75% la maimute) si doar o mica parte s-au eliminat prin fecale (11% la iepuri si 2% la maimute).
Gradul de absorbtie sistemica dupa administrarea oftalmica este in medie de 73% la iepure si de 76% la maimuta cynomolgus.
Metabolizare
Dupa administrarea oftalmica la iepuri, ketorolacul a reprezentat componenta majora (mai mult de 90%) a radioactivitatii in umoarea apoasa si plasma, si p-hidroxi metabolitul a reprezentat 5% din radioactivitatea in plasma. Ketorolacul a fost, de asemenea, componenta majora (96%) din radioactivitatea plasmatica dupa administrare oftalmica la maimute.
Dupa administrarea oftalmica la iepure, 72%, 17% si 6% din radioactivitatea totala in urina a fost compusa din ketorolac, p-hidroxi ketorolac si respectiv alti metaboliti polari. Dupa administrarea i.v., proportiile relative ale radioactivitatii totale in urina au fost in medie de 6% ketorolac, 68% p-hidroxi ketorolac si 22% sub forma de metaboliti polari.
La maimute, ketorolacul si metabolitului sau polar a reprezentat 32% si respectiv, 65% din radioactivitatea totala in urina, dupa administrarea oftalmica, si 50% si respectiv, 49% din radioactivitatea in urina, dupa administrarea i.v. Astfel, metabolismul ketorolacului a fost calitativ similar dupa administrarea oftalmica si cea i.v. la maimuta si iepure.
Caracteristici la pacienti
Solutii cu ketorolac trometamol (0,1% sau 0,5%) sau vehicul, s-au instilat in ochii pacientilor cu aproximativ 12 ore si 1 ora inainte de interventia chirurgicala. Concentratiile de ketorolac in umoarea apoasa, prelevate in timpul interventiei chirurgicale au fost la limita inferioara de detectie (40 ng/ml) la 1 pacient si sub limita de cuantificare la 7 pacienti tratati cu ketorolac trometamol 0,1%.
Concentratia medie in umoarea apoasa a ketorolacului la pacientii tratati cu ketorolac trometamol 0,5% a fost de 95 ng/ml. Concentratiile de PGE2, in umoarea apoasa au fost de 80 pg/ml, 40 pg/ml si 28 pg/ml, la pacientii tratati cu vehicul, ketorolac trometamol 0,1% si respectiv, ketorolac trometamol 0,5%.
Intr-un studiu de toleranta pe subiecti sanatosi timp de 21 de zile cu administrare de doze multiple, doar 1 din 13 subiecti a prezentat o concentratie plasmatica detectabila pre-doza (0,021 μg/ml). Intr-un alt grup de 13 subiecti, numai 4 subiectii au avut concentratii plasmatice foarte scazute de ketorolac (0,011 0,023 μg/ml) dupa 15 minute de la administrarea oftalmica.
Astfel, concentratiile mai mari de ketorolac in umoarea apoasa si concentratiile plasmatice foarte scazute sau nedetectabile dupa administrarea oftalmica, sugereaza ca utilizarea de ketorolac
trometamol pe cale oftalmica in tratamentul tulburarilor oculare, determina o absorbtie sistemica redusa.
Date preclinice de siguranta
Datele nonclinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.
Solutia oftalmica cu ketorolac trometamol s-a dovedit a nu fi iritanta pentru ochi, nu a demonstrat efect anestezic local. De asemenea nu a sporit raspandirea infectiilor oculare experimentale cu Candida albicans, virusul Herpex simplex de tip 1 sau Pseudomonas aeruginosa la iepuri si nu a crescut presiunea oculara la iepurii cu ochi sanatosi.