Indicatii
Lacipil este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale, in monoterapie sau in asociere cu alte antihipertensive, de exemplu beta-blocante, diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).
Dozaj
Doza initiala recomandata este de 2 mg lacidipina, o data pe zi. Medicamentul trebuie administrat la aceeasi ora in fiecare zi, de preferinta dimineata, indiferent de orarul meselor.
Tratamentul hipertensiunii arteriale trebuie ajustat in functie de gravitatea afectiunii si de raspunsul terapeutic individual.
Doza zilnica poate fi crescuta pana la 4 mg lacidipina; ulterior, daca este necesar doza poate fi crescuta pana la 6 mg lacidipina, dupa o perioada de timp necesara aparitiei efectului farmacologic. In general, aceasta perioada nu trebuie sa fie mai mica de 3-4 saptamani, procedandu-se altfel doar daca starea clinica a pacientului necesita o ajustare mai rapida a dozei.
Grupe speciale de pacienti
Pacienti cu insuficienta hepatica
Lacidipina este metabolizata in principal la nivel hepatic. In consecinta, la pacientii cu insuficienta hepatica, biodisponibilitatea lacidipinei poate fi crescuta si efectul hipotensiv poate fi accentuat.
La pacientii cu insuficienta hepatica usoara sau moderata nu este necesara reducerea dozelor.
In cazul pacientilor cu insuficienta hepatica severa, datele disponibile sunt insuficiente pentru a face recomandari (vezi pct. 4.4).
Cu toate acestea, pacientii cu insuficienta hepatica trebuie monitorizati cu atentie si, in cazurile severe, poate fi necesara reducerea dozelor.
Pacienti cu insuficienta renala
Avand in vedere ca lacidipina nu este excretata renal, nu este necesara modificarea dozei in cazul pacientilor cu insuficienta renala.
Copii si adolescenti
Lacidipina nu este recomandata copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani, datorita datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.
Varstnici
Nu este necesara modificarea dozei in cazul pacientilor varstnici. Tratamentul cu lacidipina poate fi continuat un timp nelimitat.
Contraindicatii
- hipersensibilitate la lacidipina, derivati de dihidropiridina sau la oricare dintre excipienti;
- daca in timpul tratamentului pacientul dezvolta soc cardiogen sau hipotensiune arteriala severa administrarea lacidipinei trebuie intrerupta;
- in timpul primelor 28 zile dupa infarct miocardic acut;
- obstructie la nivelul caii de ejectie a ventriculului stang (de exemplu, stenoza aortica severa);
- angina pectorala instabila.
Atentionari
Studiile clinice au evidentiat ca lacidipina nu afecteaza functia nodului sinoatrial si nu determina prelungirea conducerii prin nodul atrioventricular. Totusi, trebuie luat in considerare faptul ca blocantele canalelor de calciu pot influenta activitatea nodului sinoatrial si a nodului atrioventricular; in consecinta, lacidipina trebuie administrata cu prudenta pacientilor cu tulburari preexistente la nivelul nodului sinoatrial si nodului atrioventricular.
Similar altor blocante ale canalelor de calciu din clasa dihidropiridinelor, lacidipina trebuie administrata cu prudenta in cazul pacientilor cu interval QT prelungit congenital sau cu interval QT prelungit iatrogen (dovedit).
Lacidipina trebuie utilizata cu prudenta in cazul pacientilor tratati concomitent cu medicamente care prelungesc intervalul QT, cum sunt:
- antiaritmice din clasele I si III;
- antidepresive triciclice;
- anumite antipsihotice;
- antibiotice (cum este eritromicina);
- anumite antihistaminice (cum este terfenadina).
Se recomanda prudenta in cazul pacientilor:
- cu rezerva cardiaca redusa;
- cu angina pectorala instabila diagnosticata anterior, precum si in cazul pacientilor care dezvolta angina pectorala instabila in timpul tratamentului;
- care au suferit recent un infarct miocardic. Nu exista nicio dovada a faptului ca lacidipina este utila in preventia secundara a infarctului miocardic. Eficacitatea si siguranta lacidipinei in tratamentul hipertensiunii maligne nu au fost stabilite.
- cu insuficienta hepatica severa, datorita faptului ca efectul hipotensiv al lacidipinei poate fi potentat.
Acest medicament contine lactoza monohidrat. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau malabsorbtie de glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Interactiuni
Administrarea concomitenta a Lacipil cu alte medicamente recomandate in tratamentul hipertensiunii arteriale (de exemplu, diuretice, beta-blocante sau inhibitori ai ECA) poate duce la cumularea efectelor hipotensive.
Administrarea concomitenta cu medicamente cunoscute ca prelungesc intervalul QT necesita prudenta (vezi pct. 4.4).
Nu au fost identificate interactiuni farmacodinamice semnificative clinic in studiile efectuate cu antihipertensive uzuale (de exemplu beta-blocante si diuretice) sau cu digoxina, tolbutamida sau warfarina.
Administrarea concomitenta cu cimetidina poate determina cresterea concentratiei plasmatice a lacidipinei.
Lacidipina se leaga in proportie mare (mai mare de 95%) de albumina si α-1-glicoproteine.
Similar altor dihidropiridine, Lacipil nu trebuie administrat concomitent cu suc de grapefruit, avand in vedere posibilitatea modificarii biodisponibilitatii lacidipinei.
In studiile clinice efectuate la pacienti cu transplant renal tratati cu ciclosporina, lacidipina a determinat scaderea fluxului plasmatic renal si a ratei filtrarii glomerulare.
Lacipidina este metabolizata prin intermediul enzimelor citocromului CYP3A4 si, in consecinta, administrarea concomitenta cu inhibitori si inductori puternici ai CYP3A4 (de exemplu rifampicina, itraconazol) poate interactiona cu metabolizarea si eliminarea lacipidinei.
Administrarea concomitenta a lacidipinei cu corticosteroizi sau tetracosactid ar putea reduce efectul antihipertensiv.
Sarcina
Sarcina
Nu exista date despre siguranta administrarii lacidipinei la gravide.
Studiile la animale nu au evidentiat efecte teratogene si nu afecteaza dezvoltarea fetusului (vezi pct. 5.3).
La animale, administrarea unor doze mai mari decat dozele terapeutice recomandate au evidentiat toxicitate materna care determina avorturi pre-implantare si post-implantare si, posibil intarzierea osificarii fetale. Studiile efectuate la animale au demonstrat ca lacidipina poate determina prelungirea gestatiei si parturitie dificila ca o consecinta a relaxarii musculaturii uterine.
Trebuie luata in considerare posibilitatea ca Lacipil sa determine relaxarea musculaturii uterine la termen.
La om, nu s-au efectuat studii clinice cu privire la administrarea de lacidipina in timpul sarcinii. In consecinta, lacidipina nu trebuie administrata in cursul sarcinii si nici la femei aflate la varsta fertila care nu utilizeaza masuri contraceptive; daca administrarea este absolut necesara, se impune evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Alaptare
Studiile preclinice au aratat ca lacidipina si metabolitii sai se excreta in lapte.
La om, nu s-au efectuat studii clinice cu privire la administrarea de lacidipina in timpul alaptarii. In consecinta, lacidipina nu trebuie administrata in cursul alaptarii
Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe tratamentul cu Lacipil, avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Condus auto
Lacidipina poate determina ameteli. Pacientii trebuie avertizati sa nu conduca vehicule si sa nu foloseasca utilaje daca prezinta ameteli sau simptome asemanatoare.
Reactii adverse
Pentru determinarea frecventei reactiilor adverse au fost utilizate date obtinute din studii clinice ample.
Frecventa reactiilor adverse este clasificata dupa cum urmeaza: foarte frecvente (mai mare de1/10), frecvente ( 1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente ( 1/1000 si mai putin de 1/100), rare ( 1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Lacipil este in general bine tolerat. Unele persoane pot prezenta reactii adverse minore care apar datorita efectului farmacologic de vasodilatatie periferica. Aceste reactii adverse, marcate printr-un semn (#), sunt de obicei tranzitorii si, in mod obisnuit, dispar in cazul tratamentului cronic cu aceeasi doza de Lacipil.
Tulburari psihice
Foarte rare: depresie
Tulburari ale sistemului nervos Frecvente: # cefalee, # ameteli Foarte rare: tremor
Tulburari cardiace
Frecvente: # palpitatii, tahicardie
Mai putin frecvente: agravarea anginei pectorale pre-existente, sincopa, hipotensiune
Similar altor dihidropiridine, intr-un numar mic de cazuri a fost observata agravarea anginei pectorale pre-existente, in special la initierea tratamentului. Agravarea anginei pectorale pre-existente este mai probabila in cazul pacientilor cu cardiopatie ischemica simptomatica.
Tulburari vasculare
Frecvente: # eritem facial tranzitoriu
Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: disconfort la nivelul stomacului, greata Mai putin frecvente: hiperplazie gingivala
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvente: eruptie cutanata tranzitorie (incluzand eritem si prurit)
Rare: angioedem, urticarie
Tulburari renale si ale cailor urinare
Frecvente: poliurie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: astenie, # edem
Investigatii diagnostice
Frecvente: cresterea reversibila a concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline
Mai putin frecvente: cresterea semnificativa clinic a concentratiei plasmatice a fosfatazei alcaline
Supradozaj
Pana in prezent, nu au fost raportate cazuri de supradozaj cu lacidipina.
Semne si simptome
Cea mai probabila simptomatologie in cazul unui supradozaj este vasodilatatia periferica prelungita, asociata cu hipotensiune arteriala si tahicardie.
Teoretic, ar putea sa apara bradicardie sau prelungirea conducerii la nivelul nodului atrioventricular.
Tratament
Nu exista un antidot specific. In caz de supradozaj se instituie monitorizare cardiaca si tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: blocante selective ale canalelor de calciu cu efect preponderent vascular, derivati dihidropiridinici, codul ATC: C08CA09
Lacidipina este un blocant al canalelor de calciu din clasa dihidropiridinelor. Actiunea principala este dilatarea arteriolelor periferice, diminuarea rezistentei periferice si, in consecinta, scaderea tensiunii arteriale.
Dupa administrarea orala a 4 mg lacidipina la voluntari sanatosi a fost observata o prelungire minima a intervalului QTc (crestere mediana a QTcF a fost cuprinsa intre 3,44 ms si 9,60 ms la voluntarii sanatosi adulti si varstnici). In cadrul monitorizarii cardiace din cursul studiilor clinice, aceasta prelungire a intervalului QTc nu a fost asociata cu nicio reactie adversa sau aritmie cardiaca.
Proprietati farmacocinetice
Lacidipina se absoarbe rapid din tractul gastro-intestinal; datorita metabolizarii intense la primul pasaj hepatic, biodisponibilitatea dupa administrare orala este de aproximativ 10%.
Se leaga de proteinele plasmatice in proportie mare (mai mare de 95%). Concentratia plasmatica maxima este atinsa dupa 30-150 minute.
Timpul de injumatatire plasmatica a lacidipinei, la starea de echilibru, este cuprins intre 13-19 ore. Pentru lacidipina nu exista date cu privire la efectele inductoare sau inhibitoare asupra enzimelor hepatice.
Medicamentul este eliminat in principal prin metabolizare hepatica.
Au fost identificati 4 metaboliti principali, care, probabil, au o slaba activitate farmacodinamica. Aproximativ 70% din doza administrata se elimina sub forma de metaboliti in fecale, restul prin urina.
Date preclinice de siguranta
Singurele constatari toxicologice semnificative pentru lacidipina au fost reversibile si concordante cu efectele farmacologice cunoscute ale antagonistilor canalelor de calciu la doze crescute - contractilitate miocardica scazuta si hiperplazie gingivala la sobolani si caini, si constipatie la sobolani.
Nu exista dovezi de toxicitate dezvoltata ca urmare a administrarii de lacidipina la femela gestanta de sobolan sau iepure. Intr-un studiu de fertilitate si reproducere la sobolani, a fost descoperita embriotoxicitate la dozele toxice la mama si, in concordanta cu activitatea farmacologica asteptata a antagonistului canalelor de calciu asupra miometrului, la doze mari s-a obervat cresterea duratei gestatiei si dificultati pe perioada nasterii. Antagonistii canalelor de calciu sunt cunoscuti ca interfera farmacologic cu functia normala a miometrului pe durata nasterii ducand la scaderea contractiilor.
Lacidipina nu a fost genotoxica intr-un set de teste in vitro si in vivo. Lacidipina nu a demonstrat potential carcinogenic la soareci. Concordant cu alti antagonisti ai canalelor de calciu, a fost observata o crestere a tumorilor interstitiale celulare benigne la nivelul testiculelor intr-un studiu de carcinogenicitate la sobolani. Cu toate acestea, mecanismele endocrine ce se presupune ca sunt implicate in producerea tumorilor si adenoamelor interstitiale celulare benigne la sobolan nu sunt relevante la oameni.