Medicamente cu reteta

Locoid crema 1mg/g, 30g, CheplaPharm

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Locoid crema 1mg/g, 30g, CheplaPharm

652353857

Indicatii
Dermatoze superficiale corticosensibile, care nu sunt determinate de microorganisme si care raspund insuficient la tratamentul cu glucocorticoizi mai putin potenti.

Este utilizat pentru tratamentul de intretinere sau in continuarea unui tratament cu glucocorticoizi mai potenti.

Dozaj
Se aplica pe tegumentele afectate o mica cantitate de Locoid, de 2 ori pe zi. Dupa ameliorare, de obicei, este suficienta o singura aplicare zilnica sau 2-3 aplicatii pe saptamana. Locoid se aplica in strat subtire pe portiunea de tegument afectata, masand usor pentru a facilita patrunderea in piele.

In cazul cremelor, in general, nu se folosesc mai mult de 30-60 g crema pe saptamana. Utilizarea pe portiuni mari necesita monitorizarea dozei totale de glucocorticoid.

Anumite dermatoze necesita oprire progresiva a administrarii, care se poate obtine prin scaderea numarului de aplicatii sau prin utilizarea unui corticoid mai putin potent.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, alti corticosteroizi sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Leziuni cutanate determinate de:

- infectii bacteriene (piodermite, sifilis, tuberculozã), virale (varicela, herpes simplex, herpes zoster, veruci vulgare, veruci plane, condilomatoza), micotice si parazitare (scabie).

Leziuni cutanate ulcerate.

Ihtioze, dermatoze juvenile, acnee vulgarã, rozacee facialã, fragilitate vasculara, atrofie tegumentara, dermatita periorala.

Atentionari
Daca apar fenomene de intoleranta locala tratamentul trebuie intrerupt si trebuie investigata cauza.

Nu se recomanda aplicarea la nivel palpebral sau la nivelul globului ocular datorita posibilitatii de afectare a conjunctivei, cu riscul inducerii unui glaucom simplu sau a cataractei subcapsulare.

Pielea fetei, zonele paroase ale pielii si pielea de la nivel genital prezinta o sensibilitate crescuta la glucocorticoizi. In general, aceste suprafete trebuie tratate cu glucocorticoizi cu potenta mica.

Absorbtia glucocorticoizilor poate fi crescuta semnificativ in cazul aplicarii pe suprafete intinse, mai ales la nivelul pliurilor si in cazul aplicarii de pansament (plastic) ocluziv, ducand la supresia functiei corticosuprarenalei. Aceasta poate apare relativ rapid la copii, si poate determina supresia secretiei hormonilor de crestere.

In caz de suprainfectie bacteriana sau micotica a unei dermatoze corticosensibile, tratamentul glucocorticoid trebuie precedat de tratament specific sau in cazuri exceptionale se utilizeaza tratament specific asociat cu glucocorticoizi.

Contine parahidroxibenzoat de propil (E 216). Poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Interactiuni
Nu se cunosc.

Sarcina
Glucorticoizii traverseaza placenta si, din aceasta cauza, pot influenta dezvoltarea fetala. Acest fapt capata semnificatie in cazul tratarii intensive cu glucocorticorticoizi cu potenta mare a unor suprafete cutanate mari. Deoarece la gravide nu a fost stabilita siguranta utilizarii glucocorticoizilor topici, medicamentele din acest grup trebuie utilizate in timpul sarcinii numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal. Medicamentele din acest grup nu trebuie utilizate in cantitati mari sau timp indelungat la gravide.

Testele la animale au demonstrat potentialul teratogen al glucocorticoizilor.

Glucocorticoizii absorbiti de la nivel cutanat pot aparea in laptele matern. De aceea, se recomanda prudenta in cazul unui tratament cu Locoid in cantitati mari in timpul alaptarii.

Condus auto
Nu exista date referitoare la efectul Locoid asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje, dar se pare ca acesta nu exercita nicio influenta asupra acesteia.

 

Reactii adverse Rare mai mare de 1/10000 mai mic de 1/1000Foarte raremai mic de 1/10000Cu frecventa necunoscuta
Afectiuni ale sistemului imunitar  Reactii de hipersensibilitate
Afectiuni endocrine  Supresia functiei corticosuprarenalei
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatAtrofie cutanata - adesea ireversibila, cu subtierea pieliiTeleangiectazii PurpuraStriuri cutanate Acnee pustuloasa Dermatita periorala  
 Efect de “rebound” Depigmentare cutanata Dermatita si eczema inclusiv dermatita decontact

intarzierea procesului de cicatrizare al plagilor atone, escarelor, ulcerelor gambiere;

la nivelul fetei, glucocorticoizii pot determina dermatita periorala si pot agrava rozaceea;

la nivel ocular: pot creste presiunea intraoculara, risc de cataracta. Au mai fost raportate: hipertricoza.

Daca medicamentul nu este utilizat corespunzator poate masca/agrava infectiile bacteriene, parazitare, fungice si virale.

Supradozaj
Nu au fost raportate cazuri de supradozaj.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic; corticosteroizi simplu; corticosteroizi cu potenta moderata, codul ATC: D07AB02.

Locoid contine ca principiu activ glucocorticoidul sintetic hidrocortizon 17-butirat, cu actiune rapida antiinflamatoare si vasoconstrictoare. Determina supresia reactiei inflamatorii si reduce simptomele in diferite afectiuni care sunt acompaniate adesea de prurit. Nu este un tratament curativ al afectiunii de baza. Efectul glucocorticoizilor poate fi crescut prin aplicarea de pansament ocluziv, datorita cresterii absorbtiei in stratul cornos.

Formele farmaceutice diferite au indicatii particulare. Locoid-crema este indicat in afectiuni cutanate subacute.

Locoid-Lipocream este indicat in afectiuni cutanate cronice si subacute (mixte), insotite de xerozis. Locoid-solutie cutanata este indicat in afectiuni ale tegumentelor scalpului.

In anumite cazuri se recomanda alternarea tratamentului intre diferitele forme farmaceutice. Locoid, Locoid crema si Locoid Lipocream sunt lavabile.

Proprietati farmacocinetice
Hidrocortizon 17-butirat se absoarbe la nivel cutanat. Fenomenele de ocluzie cresc absorbtia. In plasma, acesta se leaga de proteinele plasmatice si este hidrolizat in hidrocortizon, atat in plasma cat si la nivelul ficatului. Mici cantitati de hidrocortizon butirat se excreta in urina si in materii fecale.

Date preclinice de siguranta

Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse