Medicamente cu reteta

Lomexin 20 mg/g crema vaginala, 78g, Recordati

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Lomexin 20 mg/g crema vaginala, 78g, Recordati

7491905

Indicatii
Tratamentul candidozelor cutanate, determinate in mod obisnuit de catre Candida albicans, localizate la diferite nivele, candidoza intertrigo, localizata la nivelul pliurilor interdigitalice ale mainilor si mai rar ale picioarelor, sau localizata genito-crural, anal si perianal sau la nivelul comisurii buzelor.

Lomexin crema este indicat ca tratament adjuvant in onixisul si perionixul candidozic (infectii ale unghiei sau a zonei din jurul unghiei)

Lomexin crema este indicat in afectiuni cutanate produse de dermatofiti care in functie de localizarea infectiei pot fi:

dermatofitii ale pielii glabre,

intertrigo genito-crural si al degetelor piciorului.

De asemenea, Lomexin este indicat in tratamentul keratomicozelor superficiale Pitiriazis versicolor.

Dozaj
Pentru a asigura o vindecare completa, in functie de tipul microorganismului infectant si localizarea infectiei durata tratamentului trebuie sa se realizeze tinand cont de indicatiile specificate mai jos:

Durata tratamentului Candidoze:

candidoza intertrigo: 2-3 saptamani

onixis si perionixis: ca tratament adjuvant pana la 8 saptamani Dermatofitii:

dermatofitii ale pielii glabre si intertrigo al pliurilor cutanate mari: 2-4 saptamani

intertrigo al degetelor piciorului: 3-6 saptamani Pitiriazis versicolor: 2-4 saptamani

Lomexin crema se administreaza cutanat. Crema se aplica in strat subtire si se maseaza usor pana cand crema patrunde in piele.

In general este suficienta o singura aplicare pe zi. In functie de gravitatea infectiei pot fi necesare 2 aplicari pe zi.

Aproximativ ½ cm de crema este suficient pentru tratamentul unei zone de dimensiunea unei palme.

Pentru infectiile picioarelor, se recomanda spalarea si uscarea picioarelor, in special interdigital inainte de aplicarea cremei.

In cazul in care simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza in intervalul indicat de tratament, pacientul trebuie sa instiinteze medicul.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, sensibilitate incrucisata cu alte medicamente din grupa imidazolilor sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

In lipsa datelor suficiente pentru sustinerea utilizarii Lomexin crema 20 mg/g la copii, este contraindicata utilizarea acestuia la aceasta categorie de pacienti.

Atentionari
Nu este recomandata utilizarea sapunurilor cu pH acid, deoarece acesta favorizeaza inmultirea fungilor. Igiena trebuie realizata utilizand un sapun cu pH neutru sau alcalin.

Tratamentul trebuie insotit de masuri de igiena si, pe cat posibil, de eliminarea factorilor favorizanti ai infectiei.

Nu lasati medicamentul la indemana copiilor. Zonele tratate nu trebuie expuse la lumina soarelui. Trebuie evitat contactul cremei cu ochii.

Lomexin crema contine propilenglicol. Poate provoca iritatie cutanata.

Lomexin crema contine alcool cetilic. Poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Lomexin crema contine lanolina. Poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact).

Interactiuni
Nu se cunosc.

Sarcina
Sarcina

In clinica, nu exista date suficiente referitoare la un eventual efect malformativ sau fetotoxic determinat de catre nitratul de fenticonazol, in cazul administrarii acestuia in perioada de sarcina.

Prin urmare, in ciuda modului de administrare si a absentei probabile a absorbtiei sistemice, este de preferat sa nu se utilizeze nitratul de fenticonazol in perioada de sarcina.

Alaptarea

Excretia nitratului de fenticonazol in laptele matern, in cazul utilizarii acestei forme farmaceutice, este practic neglijabila.

Condus auto
Acest medicament nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Ca toate medicamentele Lomexin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Lomexin este slab absorbit in conditiile recomandate de utilizare, aparitia efectelor sistemice este putin probabila din cauza nivelului foarte scazut al absorbtiei fenticonazolului la nivelul pielii.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizand urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai mic de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic de 1/100), rare (≥1/10000 si mai mic de 1/1000), foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: senzatie de arsura

Afectiuni cutanate si ale tesutului cutanat

Mai putin frecvente: eczema, exfoliere cutanata, iritatie cutanata, eritem, prurit, reactii eritematoase tranzitorii usoare

Cu frecventa necunoscuta: prurit

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: edem, reactii de hipersensibilitate Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj cu Lomexin crema 20 mg/g.

In caz de ingestie accidentala, se recomanda lavaj gastric, tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: produse dermatologice, antifungice de uz dermatologic, antifungice pentru uz topic, derivati de imidazol, codul ATC: D01AC12

Mecanismul de actiune

Nitratul de fenticonazol este un derivat imidazolic ce poseda activitate antifungica si antibacteriana. Mecanismul sau de actiune, diferit de cel al antibioticelor, este situat la mai multe nivele:

membranar: cresterea permeabilitatii,

citoplasmatic: inhibarea proceselor oxidative mitocondriale,

nuclear: inhibarea sintezei ARN

Nitratul de fenticonazol este un antimicotic ce poseda activitate antifungica in vivo si vitro.

In vitro a fost demonstrata activitatea antifungica asupra agentilor patogeni ai micozelor cutaneo- mucoasedermatofiti (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) si Candida si alte levuri (Malassezia furfur).

De asemenea, a fost demonstrata in vitro activitatea inhibitorie asupra sintezei de proteinaze acide a

Candidei albicans, dar nu a putut fi confirmata in absenta studiilor in vivo.

Proprietati farmacocinetice
Investigatiile farmacocinetice dupa administrarea cutanata a nitratului de fenticonazol arata ca absorbtia sistemica este de aproximativ 0,5% din doza administrata, concentratiile plasmatice fiind mai mic de 2 ng/ml (cantitatea minima decelabila) si mai putin de 0,5% din doza administrata este excretata in urina si materiile fecale.

Date preclinice de siguranta

Studiile de reproducere efectuate la animale au demonstrat, ca si in cazul altor imidazoli, aparitia unui efect embrio/fetoletal in cazul administrarii orale a dozei de 5 mg/kg la iepure si a dozei de 40 mg/kg la sobolan.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse