Medicamente cu reteta

Lyxit 12.5mg, 90 comprimate, Arena

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Lyxit 12.5mg, 90 comprimate, Arena

7502541

Indicatii
Lyxit este indicat pentru tratamentul depresiei. Lyxit este indicat la adulti.

Dozaj
Doza recomandata este de 12,5 mg de 3 ori pe zi (dimineata, la pranz si seara), inaintea meselor. Nu este necesara modificarea dozei in cazul pacientilor alcoolici, cu sau fara ciroza.

La pacientii cu varsta peste 70 de ani si in cazul insuficientei renale, doza trebuie redusa la 2 comprimate pe zi.

Utilizarea la copii si adolescenti:

Nu au fost inca stabilite siguranta si eficacitatea la copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani .

Contraindicatii

  • hipersensibilitate la tianeptina sodica sau la oricare dintre excipienti:
  • administrare concomitenta cu inhibitori non-selectivi de MAO:

Atentionari
Suicid/idei suicidare sau agravari clinice

Depresia este asociata unui risc ridicat de idei suicidare, de automutilare si de suicid. Acest risc persista pana la producerea unei remisiuni semnificative. Deoarece este posibil ca ameliorarea sa nu survina in prima saptamana de tratament sau pe parcursul saptamanilor urmatoare, pacientii trebuie monitorizati indeaproape pana la producerea ameliorarii. Potrivit experientei clinice, riscul de suicid poate creste in fazele timpurii ale recuperarii.

Pacientii cu antecedente de comportament suicidar sau care prezinta un grad semnificativ de tendinte suicidare inainte de inceperea tratamentului sunt expusi unui pericol mai mare fata de idei suicidare sau tentative de suicid si trebuie urmariti cu atentie pe perioada tratamentului. O meta-analiza a studiilor clinice, controlate placebo, privind utilizarea antidepresivelor la pacientii adulti cu tulburari psihice a indicat un risc crescut (in comparatie cu placebo) de comportament suicidar la pacientii cu varsta sub 25 de ani, carora li se administreaza antidepresive.

Pe perioada terapiei, mai ales la inceputul tratamentului si dupa modificarea dozelor, pacientii, mai ales cei expusi unui risc crescut, trebuie monitorizati indeaproape.

Pacientii (si persoanele care ii ingrijesc) trebuie informati in legatura cu necesitatea monitorizarii tuturor simptomelor de agravare clinica, comportament sau idei suicidare si modificari neobisnuite de comportament, precum si despre necesitatea de a contacta imediat medicul daca apar astfel de simptome.

Pacientii expusi riscului suicidar, mai ales cei aflati in faza incipienta a tratamentului, trebuie monitorizati indeaproape.

In cazul procedurilor de urgenta, pacientul trebuie monitorizat indeaproape pe perioada postoperatorie.

Daca este necesara o anestezie generala, anestezistul trebuie informat in legatura cu utilizarea tianeptinei, iar tratamentul trebuie oprit cu 24 sau 48 de ore inaintea procedurii.

In caz de urgenta, se poate efectua o interventie chirurgicala fara o perioada prealabila de eliminare; trebuie realizata monitorizarea perioperatorie.

La fel ca in cazul medicamentelor psihotrope, intreruperea administrarii medicamentului nu trebuie sa fie brusca. Doza trebuie redusa treptat, pe o perioada de 7-14 zile.

In caz de antecedente de alcoolism sau dependenta de droguri, trebuie avuta grija pentru evitarea cresterii dozei.

Nu trebuie depasite dozele recomandate.

Utilizarea concomitenta de inhibitori ai MAO si tianeptina este contraindicata, deoarece creste riscul de colaps circulator, hipertensiune arteriala paroxistica, hipertermie, convulsii, deces. Avand in vedere interactiunile grave si, uneori, letale, ale inhibitorilor de MAO si ale altor antidepresive, atunci cand tratamentul cu inhibitori ai MAO pare a fi necesar, administrarea tianeptinei trebuie oprita cu cel putin 15 zile inainte de administrarea inhibitorilor de MAO.

In cazul insuficientei renale severe, trebuie luata in calcul reducerea dozei (vezi pct. 4.2)

Utilizarea la copii si adolescentii cu varsta sub 18 ani: tianeptina nu trebuie utilizata in tratamentul copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani. Comportamentele suicidare (ideile si tentativele suicidare) si ostilitatea (cu preponderenta agresiunea, comportamentele ostile si furia) au fost observate mai frecvent in studiile clinice in randul copiilor si adolescentilor tratati cu antidepresive, fata de cei la care s-a administrat placebo. Daca, pe baza necesitatilor clinice, se ia, cu toate acestea,

hotararea de a se efectua tratamentul, pacientul trebuie monitorizat cu atentie, in caz ca apar simptome suicidare. De asemenea, lipsesc datele referitoare la siguranta pe termen lung la copii si adolescenti, din punctul de vedere al cresterii, maturizarii si dezvoltarii cognitive si comportamentale.

Interactiuni
Asocieri nerecomandate:

  • Tianeptina nu trebuie utilizata cu inhibitori de MAO, ca urmare a riscului de colaps circulator, hipertensiune arteriala paroxistica, hipertermie, convulsii, deces.
  • Mianserina: din cauza efectului antagonist observat la modelele animale.

Sarcina
Sarcina:

Nu exista date adecvate privind utilizarea tianeptinei la femeile gravide. Studiile la animale sunt insuficiente pentru evidentierea efectelor asupra sarcinii si dezvoltarii embrionului/fatului. Riscul potential la om este necunoscut. Lyxit nu trebuie utilizat pe perioada sarcinii.

Alaptarea:

Deoarece ce nu s-a desfasurat niciun studiu specific cu tianeptina, iar antidepresivele triciclice sunt excretate in laptele uman, alaptarea nu este recomandata pe perioada tratamentului.

Condus auto
Lyxit are influenta mica asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

In cazul unor pacienti, pot fi afectate performantele psihomotorii. Pacientii care conduc vehicule sau care folosesc utilaje trebuie avertizati in legatura cu riscul potential de aparitie a somnolentei..

Reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost observate pe parcursul tratamentului cu tianeptina. Ele sunt clasificate in functie de frecventa.

Foarte frecvente (≥ 1/10); frecvente (≥ 1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1.000 si mai mic de 1/100), rare (≥ 1/10.000 si mai mic de 1/1.000); foarte rare (≤ 1/10.000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tulburari metabolice si de nutritieFrecvente: Anorexie
Tulburari psihiceFrecvente: Cosmaruri. Rare Abuz si dependenta de medicament, mai ales la pacientii cu varsta sub 50 de ani, care prezinta antecedente de abuz de droguri sau alcool etilic. Cu frecventa necunoscuta S-au raportat cazuri de idei si comportamente suicidare pe parcursul terapiei cu tianeptina sau la putin timp de la intreruperea tratamentului (vezi pct. 4.4).
Tulburari ale sistemului nervosFrecvente: Insomnie, somnolenta, ameteli, cefalee, colaps, tremor.
Tulburari oculareFrecvente: Afectarea vederiAi
Tulburari cardiaceFrecvente: Tahicardie, palpitatii, extrasistole, dureri pre-cordiale (dureri toracice).
Tulburari vasculareFrecvente: Bufeuri
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleFrecvente Dispnee
Tulburari gastro- intestinaleFrecvente Uscaciune a gurii, constipatie, dureri abdominale, greata, varsaturi, dispepsie, diaree, flatulenta, pirozis.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecvente: Eruptii maculopapulare sau eritematoase, prurit, urticarie
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctivFrecvente: Dorsalgii, mialgie
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFrecvente: Astenie, senzatie de nod in gat.
 Intensitatea si frecventa majoritatii reactiilor adverse scade o data cu prelungirea duratei terapiei si, de regula, nu conduce la intreruperea tratamentului. In cea mai mare parte a cazurilor, diferentierea intre reactiile adverse ale tianeptinei si simptomele somatice uzuale invocate de pacientii depresivi poate fi dificil de realizat.

Intensitatea si frecventa majoritatii reactiilor adverse scade odata cu prelungirea duratei terapiei si, de regula, nu conduce la intreruperea tratamentului.

In cea mai mare parte a cazurilor, diferentierea intre reactiile adverse ale tianeptinei si simptomele somatice uzuale invocate de pacientii depresivi poate fi dificil de realizat.

Supradozaj
In toate cazurile de supradozaj, tratamentul trebuie intrerupt imediat, iar pacientul trebuie monitorizat cu atentie.

Trebuie luate urmatoarele masuri:

  • lavaj gastric;
  • monitorizarea semnelor cardiace si vitale, a functiei renale si a parametrilor metabolici;
  • in caz de simptome clinice, trebuie luate masuri de sustinere simptomatica, mai ales de asistenta respiratorie, de corectie a functiei renale si metabolice.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Psihoanaleptice; alte antidepresive Codul ATC: N06AX14

Tianeptina este un medicament antidepresiv triciclic.

In studiile la animale, s-au observat urmatoarele proprietati ale tianeptinei:

  • accentuarea activitatii electrice a celulelor piramidale din hipocamp si accelerarea activitatii acestuia, dupa inhibarea functionala.
  • accentuarea recaptarii serotoninei in cortex si in neuronii hipocampusului.

Spre deosebire de alte antidepresive triciclice, tianeptina accentueaza reacaptarea serotoninei (5-HT) in neuroni. Acest mecanism contrazice teoriile conventionale ale depresiei. Mai mult, tianeptina accentueaza metabolizarea dopaminei din creier si reduce eliberarea de acetilcolina, insa contributia acestor efecte la eficacitatea antidepresiva a tianeptinei este neclara.

In studiile la om, tianeptina are:

  • efect asupra tulburarilor de dispozitie; tianeptina ocupa o pozitie intermediara intre antidepresivele cu efect stimulant si cele anxiolitice;
  • efect evident asupra tulburarilor somatice, mai ales a celor gastrointestinale, asociate fobiilor si tulburarilor de dispozitie.

Mai mult, tianeptina:

  • nu are niciun efect asupra somnului si a starii de veghe;
  • nu are niciun efect asupra sistemului colinergic (absenta evenimentelor anticolinergice).

Debutul si durata:

  • in cazul depresiei: 7-14 zile de la administrarea orala;
  • in cazul depresiei cu anxietate: 7-14 zile de la administrarea orala;
  • in cazul depresiei post-renuntare la alcool etilic: 4-8 saptamani de la administrarea orala

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia

Tianeptina este absorbita rapid si aproape complet (biodisponibilitatea este de 99%) in tractul gastrointestinal si nu este supusa efectului primului pasaj. Perioada pana la atingerea concentratiei maxime, dupa administrarea orala a 12,5 mg, este cuprinsa intre 1 si 2 ore. Gradul de absorbtie nu este afectat in mod semnificativ de alimente, iar substanta activa poate fi administrata impreuna cu mancarea, pentru a creste complianta la tratament.

Distributea

Distributia tianeptinei in organism este rapida, timpul mediu de injumatatire plasmatica prin distributie fiind de aproximativ 0,7 ore. Distributia este limitata, volumul aparent de distributie fiind de aproximativ 0,8 l/kg si este similara dupa administrarea intravenoasa. Timpul mediu de injumatatire plasmatica prin distributie este de 0,7 ore. Tianeptina se leaga in mod semnificativ de proteinele plasmatice (intre 95% si 96%), predominant de albumina. La pacientii care sufera de insuficienta renala cronica, drept urmare a concentratiilor ridicate de acizi grasi neesterificati, se observa o crestere a fractiei libere.

Metabolizare

Tianeptina este metabolizata in ficat predominant prin beta-oxidare si (intr-o masura mai mica) prin N- demetilare. Pot fi implicate si alte locatii (precum metabolizarea plasmatica, renala)

Derivatul acidului pentanoic este un metabolit activ principal (MC5), derivatul acidului propionic (MC3) este un metabolit inactiv care apare mai ales in urina.

Biotransformarea tianeptinei nu este mediata de citocromul P450.

Eliminare

Tianeptina se elimina pe cale renala si extrarenala. Doar 8% din substanta activa nemetabolizata este eliminata prin rinichi; metabolitii se excreta in principal in urina. Excretia biliara se ridica la 15%. Clearance-ul total este de 240 ml/minut.

Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al compusului parinte este de 2,5-3 ore, iar cel al metabolitului activ MC5, de 7-8 ore.

Persoanele varstnice

Studiile de farmacocinetica efectuate la persoane varstnice (cu varsta peste 70 de ani), supuse unui tratament indelungat cu tianeptina, au evidentiat ca timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare in cadrul acestui grup se prelungeste pana la 4-9 ore. Dozele trebuie modificate in consecinta.

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica, dependenta de alcool etilic cu sau fara ciroza – parametrii farmacocinetici nu sunt modificati.

Insuficienta renala

Studiile lapacienti cu insuficienta renala au indicat ca timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare al tianeptinei si a metabolitilor sai este crescut cu 1 ora. Dozele trebuie modificate in consecinta.

Date preclinice de siguranta
Nu exista date suplimentare

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 18.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice