Indicatii
Meclodin, comprimate vaginale este indicat in tratamentul local al infectiilor vaginale cu flora mixta determinate de Trichomonas vaginalis, fungi (indeosebi Candida), germeni sensibili anaerobi gram negativ si gram pozitiv.
Pentru vindecarea completa a infectiilor diagnosticate ca fiind determinate de Trichomonas vaginalis, trebuie efectuat concomitent tratament oral cu un medicament antitricomoniazic.
Dozaj
Medicamentul este rezervat pacientelor adulte (femei cu varsta cuprinsa intre 16-60 ani).
Doza uzuala este de un comprimat vaginal Meclodin pe zi, introdus profund intravaginal. Introducerea comprimatului vaginal se face in pozitie de decubit dorsal, avand picioarele departate si usor indoite. Pentru a facilita introducerea comprimatului vaginal Meclodin acesta poate fi umectat putin cu apa.
Durata tratamentului este de 10 zile pentru tricomoniaza vaginala, in asociere cu tratament oral. Se va trata concomitent cu metronidazol oral si partenerul, chiar daca acesta este asimptomatic sau prezinta cultura negativa pentru Trichomonas vaginalis. Pentru vaginitele nespecifice durata tratamentului este de 7 zile, in asociere sau nu cu tratament oral.
Tratamentul cu Meclodin nu va fi prescris pentru mai mult de 10 zile si nu va fi repetat mai mult de 2- 3 ori pe an.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la metronidazol, clotrimazol, alti derivati de imidazoli sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
Dupa administrare intravaginala, absorbtia sistemica a celor doua substante active din compozitia comprimatelor vaginale este putin importanta (vezi pct.5.2). Totusi aparitia de reactii adverse sistemice nu poate fi complet exclusa. Tratamentul trebuie oprit daca apar ataxie, ameteli sau confuzie. Datorita prezentei metronidazolului, se impune prudenta in cazul pacientelor cu afectiuni neurologice, centrale sau periferice, encefalopatie hepatica, antecedente de discrazii sanguine.
Se recomanda monitorizarea hemogramei. Daca apare leucopenie, continuarea tratamentului se va decide in functie de gravitatea infectiei, dupa evaluarea raportului beneficiu/risc.
Comprimatele vaginale pot reduce eficacitatea si siguranta produselor de latex cum sunt prezervativele si diafragmele. De asemenea, clotrimazolul din componenta acestora reduce eficacitatea spermicidelor vaginale. Efectele sunt temporare si dureaza numai pe perioada tratamentului.
Tratamentul trebuie intrerupt daca pacienta prezinta sangerari vaginale neregulate sau secretii sanguinolente, ulceratii, vezicule sau senzatie de arsura, la nivelul vaginului sau vulvei.
Tratamentul in timpul perioadei menstruale prezinta riscul ca tabletele vaginale sa fie expulzate cu fluxul menstrual. Se recomanda finalizarea tratamentului inaintea inceperii perioadei menstruale.
Interactiuni
Comprimatele vaginale pot reduce eficacitatea si siguranta produselor de latex cum sunt prezervativele si diafragmele. De asemenea, clotrimazolul din componenta acestora reduce eficacitatea spermicidelor vaginale. Efectele sunt temporare si dureaza numai pe perioada tratamentului. Se recomanda utilizarea altor masuri contraceptive pe durata tratamentului si inca 5 zile dupa intreruperea acestuia.
In cazul tratamentului asociat cu metronidazol oral, trebuie acordata atentie urmatoarelor interactiuni:
Asocieri nerecomandate
- -disulfiram: asocierea cu metronidazolul poate produce episoade de delir sau stari confuzionale;
- -alcool etilic: pot sa apara inrosirea fetei, senzatie de caldura, varsaturi, tahicardie. De aceea, trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu metronidazol.
Asocieri care necesita precautii:
- metronidazolul creste efectul anticoagulantelor orale prin diminuarea metabolizarii lor hepatice, cu risc de hemoragie. Se recomanda controlul timpului de protrombina si a INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant in timpul si pana la 8 zile dupa asocierea metronidazolului.
Asocieri de care trebuie tinut cont:
- metronidazolul creste toxicitatea 5-fluorouracilului prin reducerea clearance-ulu acestuia;
- metronidazolulcreste concentratiile plasmatice de litiu sau ciclosporina; fenitoina si fenobarbitalul pot determina scaderea concentratiei plasmatice a metronidazolului.
Modificarea testelor de laborator:
- metronidazolul poate imobiliza treponemele si poate produce reactie fals pozitiva la testul Nelson-Mayer.
Sarcina
Sarcina
Meclodin trebuie administrat cu prudenta la gravide mai ales in primul trimestru de sarcina.
Alaptarea
Deoarece metronidazolul se excreta in laptele matern, se va evita administrarea la femeile care alapteaza.
Condus auto
Meclodin nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse au fost raportate in functie de aparate, sisteme si organe si in functie de frecventa. Frecventa este definita utilizand urmatoarea conventie: Foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai mic de 1/100); rare (≥ 1/10000 si mai mic de 1/1000); foarte rare (mai mic de /10000); cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Tulburari generale ti la nivelul locului de aministrare
Rare: senzatie de arsura locala usoara sau iritatie, imediat dupa introducerea comprimatului vaginal Meclodin.
Reactii adverse raportate pentru comprimate vaginale care contin metronidazol:
Tulburari gastro-intestinale:
Rare: greata, tulburari ale gustului, inflamatia mucoasei oro-faringiene, scaderea apetitului alimentar, crampe abdominale, varsaturi, diaree, gura uscata, gust metalic, pancreatita, reversibila la oprirea tratamentului
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:
Rare: urticarie, inrosirea fetei, prurit, febra, angioedem, Foarte rare: soc anafilactic, foarte rar eruptii de tip pustula
Tulburari oculare:
Rare: diplopie, miopie
Tulburari ale sistemului nervos:
Rare: cefalee, ameteli, tulburari psihotice inclusiv confuzie, convulsii
Foarte rare: neuropatie senzoriala periferica, reversibila la oprirea tratamentului
Tulburari hematologice si limfatice
Foarte rare: la doze mari si/sau dupa tratamente lungi au fost raportate leucopenie, reversibila la oprirea tratamentului
Tulburari renale si ale cailor urinare:
Foarte rare: colorarea in rosu-brun a urinei (datorita metabolitului metronidazolului) Reactii adverse raportate pentru comprimate vaginale care contin metronidazol: Reactii alergice: hipotensiune arteriala, sincopa, dispnee, prurit, eruptii cutanate.
Tulburari ale aparatului genital si sanului: prurit, rash, edem, disconfort, arsuri, iritatie, dureri pelviene
Tulburari gastro-intestinale: dureri gastro-intestinale
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro
Supradozaj
Nu s-a raportat nici un caz de supradozaj, dupa administrare vaginala.
In caz de ingestie accidentala poate fi efectuat lavaj gastric sau inducerea varsaturilor.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiinfectioase si antiseptice ginecologice; derivati de imidazol, combinatii codul ATC: GOI AF20.
Mecanism de actiune:
Metronidazolul este un chimioterapie de sinteza derivat de 5-nitroimidazol; este activ fata de Entamoeba histolytica, Trichomonas vaginalis, Giardia intestinalis. Are si actiune bactericida fata de bacii ii Gram-negativ anaerobi (Bacteroides, Helicobacter), fata de cocii Gram-pozitiv anaerobi (Peptostreptococcus) si fata de majoritatea clostridiilor (inclusiv C. dificile). Metronidazolul este activat intracelular printr-un proces de reducere enzimatica propriu microorganismelor patogene anaerobe (protozoare, bacterii). Se formeaza compusi intermediari care actioneaza bactericid prin afectarea ADN-ului, a proteinelor si membranelor celulare.
Clotrimazolul este un chimioterapie de sinteza cu structura azolica.
Clotrimazolul are un spectru antifungic larg, activ in vitro pe fungi levurici si filamentosi, Aspergillus, Malassezia fúrfur, agenti ai micozelor profunde si pe dermatofiti ( Trichophyton, Epidermophyton flocosum si a speciilor de Candida). Are actiune si pe Staphilococcus spp.si pe alti coci. Activitatea antifungica deriva din reducerea sintezei de ergosterol, componenta esentiala a membranei celulare fungice, datorita inhibarii 14-a-sterol-demetilazei de la nivelul sistemului enzimatic al citocromului P450 al fungilor. Specificitatea de actiune deriva din afinitatea mai mare pentru enzimele fungice decat pentru cele umane.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Dupa administrare intravaginala, absorbtia sistemica a metronidazolului este redusa, biodisponibilitatea fiind estimata la aproximativ 25%.
Distributie
Volumul aparent de distributie este de 40 1 (0,65 l/kg). Se distribuie larg in tesuturi, realizand concentratii active in lichidul cefalorahidian, creier, bila, abcese, plamani, ficat, saliva, secretie seminala si vaginala. Legarea de proteinele plasmatice este redusa.(aproximativ 20%) Metronidazolul traverseaza bariera feto-placentara si este excretat in laptele matern.
Metabolizare
Se metabolizeaza in mare parte prin oxidare, rezultand un metabolit principal, alcoolic, cu activitate farmacologica si timp de injumatatire de 11 ore si un metabolit acid, cu activitate farmacologica mai mica.
Eliminare
Se elimina prin urina, aproximativ 10% in forma neschimbata. Timpul de injumatatire plasmática este de 8-10 ore.
Studiile de farmacocinetica dupa administrarea pe cale vaginala, au aratat ca numai o cantitate mica de clotrimazol (3-10% din doza) se absoarbe. Datorita metabolizarii hepatice rapide, clotrimazolul absorbit este metabolizat in compusi inactivi farmacologic; astfel, dupa administrarea vaginala a 500 mg clotrimazol, rezulta o concentratie plasmatica maxima mai mica de 10 ng/ml, ceea ce reflectata administrarea vaginala nu determina efecte sistemice masurabile sau reactii adverse.
Date preclinice de siguranta
Studiile de toxicitate efectuate la diferite animale, dupa administrare cutanata si vaginala, au aratat o buna tolerabilitate in ambele cazuri.
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.