Afectiuni ale ficatului si bilei
Ficatul este un organ foarte important pentru functionarea organismului nostru pentru ca elimina substantele toxice, ajuta la digestia intestinala prin secretia biliara, administreaza nivelul de energie.
Afectiunile hepatice pot fi mostenite sau dobandite pe parcursul vietii. Este important de retinut ca deteriorarea ficatului poate conduce la insuficienta hepatica si prin urmare poate pune viata in pericol. Obezitatea este de asemenea asociata bolilor hepatice.
Un ficat afectat presupune urmatoarele simptome: piele si ochi ingalbeniti, dureri abdominale, umflarea picioarelor, culoarea urinei este mai inchisa, greata si varsaturi, pierderea poftei de mancare.
Principalele afectiuni hepatice sunt:
- hepatita A, B, C;
- hepatita autoimuna;
- cancer de ficat;
- adenom hepatic.
Vezica biliara depoziteaza lichidul biliar produs cu scopul de a dizolva grasimea din organism. Daca vezica biliara este sanatoasa, eliberarea lichidului este un proces nedureros. Daca insa vezica biliara nu mai functioneaza adecvat, apar dureri si o stare generala de disconfort.
Cele mai importante afectiuni ale bilei sunt: depunerile solide (de colesterol), vezica biliara inflamata, vezica biliara nefunctionala.
Simptomele care indica o afectiune a vezicii biliare sunt: colici in partea superioara a abdomenului, greata, varsaturi, o culoare mai inchisa a urinei, ingalbenirea pielii.
Factori de risc in cazul afectiunilor hepatice si biliare sunt:
- abuz de alcool;
- tatuaje/piercing-uri;
- folosirea acelor comune;
- sex neprotejat;
- diabet;
- obezitate.
Tratamentul afectiunilor hepatice si biliare depinde in principal de diagnosticul stabilit de medic. Pentru unele afectiuni este nevoie de tratamente medicamentoase, pentru altele este nevoie de interventii chirurgicale. Pentru cazurile mai grave poate fi nevoie de transplant hepatic, indicat pentru cazurile in care este vorba despre insuficienta hepatica.
In farmacii gasesti medicamente pentru afectiuni ale ficatului si bilei: ficat gras, dureri de ficat, ficat obosit, ficat inflamat (marit), crize de ficat, dar si ceaiuri pentru ficat sau remedii naturiste pentru bila si ficat.
In cazul bolilor hepatice si biliare, se recomanda un control la medicul de familie, un consult la medicul specialist si eventual un set de analize medicale pentru a stabili diagnosticul corect.