Infectii urinare
Tractul urinar este format din organele responsabile de producerea si eliminarea urinei. Acestea sunt:
- rinichii - rolul lor este sa filtreze sangele si sa produca urina;
- vezica urinara - depoziteaza urina;
- ureterele - tuburi prin care urina ajunge de la rinichi in vezica urinara;
- uretra - tubul ce transporta urina de la vezica in afara organismului.
Infectiile urinare apar la nivel de vezica urinara si rinichi. Infectiile la vezica urinara se numesc cistite. Infectiile la rinichi poarta denumirea de infectii renale sau pielonefrite.
Simptomele infectiei urinare sunt:
- dureri si senzatii de usturime in tmpul urinarii;
- urinari dese;
- prezenta sangelui in urina;
- febra, dureri de spate, varsaturi, greata - in cazul infectiilor renale.
Infectiile urinare se trateaza cu antibiotice, pentru ca sunt cauzate de bacterii si cu medicamente pentru profilaxie si tratamentul afectiunilor asociate (litiaze urinare, nefropatii, tulburarile dureroase renale).
Pentru infectii urinare usoare si moderate se recomanda medicamente din plante. Acestea sunt terapii suportive in tratarea bolilor inflamatorii ale tractului urinar inferior si pentru prevenirea formarii calculilor renali.
Medicamentele pentru tratarea infectiilor urinare sunt eficiente si pentru tratarea spasmului musculaturii netede si a spasmului sfincterelor vezicii urinare.
Este contraindicata administrarea de medicamente pentru tratarea infectiilor urinare la colici renale severe, anurii, infectii grave ale tractului urinar, litiaze urinare ce necesita tratamente chirurgicale.
Se recomanda medicamente pentru tratarea infectiilor urinare pacientilor de varsta adulta si adolescentilor de peste 12 ani. Aceste medicamente sunt disponibile sub forma de capsule, capsule moi, comprimate filmate, drajeuri, solutii ce se administreaza sub forma de picaturi orale.