Indicatii
Tratamentul curativ al infectiilor determinate de bacterii anaerobe sensibile:
- infectii la nivelul sistemului nervos central (de exemplu abces cerebral, meningita)
- infectii ale plamanului si pleurei (de exemplu pneumonie necrozanta, pneumonie de aspiratie, abces pulmonar)
- endocardita
- infectii ORL, infectii dentare (de exemplu pericoronarite sau infectii apicale acute), cavitatii bucale si mandibulei (de exemplu angina Plaut-Vincent)
- infectii postoperatorii (de exemplu dupa interventii chirurgicale la nivel colorectal) si infectii ale tractului gastro-intestinal
- afectiuni supurative abdominale si pelvine (peritonita, abces hepatic)
- infectii ginecologice (de exemplu endometrita, dupa histerectomie sau operatie cezariana, febra puerperala, avort septic)
- gangrena gazoasa
infectii osteo-articulare (de exemplu osteomielita)
- septicemie cu tromboflebita
Profilaxia infectiilor postoperatorii cu germeni anaerobi (interventii chirurgicale digestive sau ginecologice), in asociere cu un antibiotic activ pe germenii aerobi.
Dozaj
Tratamentul infectiilor cu germeni anaerobi. Adulti si copii cu varsta peste 12 ani
In prima zi de tratament, doza este de 500 mg metronidazol (100 ml Metronidazol B 5g/l) la intervale de 6 – 8 ore, pana la cel mult 2 g metronidazol pe zi.
In zilele urmatoare, doza recomandata este de 500 mg metronidazol la intervale de 12 ore (1 g metronidazol pe zi). Numai in cazuri exceptionale, doza de intretinere poate fi crescuta pana la 1,5 g metronidazol pe zi.
Copii cu varsta sub 12 ani
Doza uzuala este de 7 – 10 mg metronidazol/kg la interval de 8 ore (20 – 30 mg metronidazol/kg si zi, administrate in 2-3 perfuzii i.v.).
In general, durata tratamentului este de 7 zile. Profilaxia infectiilor postoperatorii:
Adulti si copii cu varsta peste 12 ani: cu 30 minute inaintea interventiei chirurgicale se administreaza o doza unica de 0,5 – 1 g metronidazol (maxim 2 g),
Copii cu varsta sub 12 ani: cu 30 minute inaintea interventiei chirurgicale se administreaza i.v. o doza unica de 20-40 mg metronidazol/kg.
Durata tratamentului
Durata tratamentului cu metronidazol sau cu medicamente care contin alti nitroimidazoli nu trebuie sa depaseasca 10 zile. Perioada de tratament poate fi prelungita numai in cazuri individuale si numai daca este absolut necesar.
De asemenea trebuie evitata repetarea tratamentului, deoarece exista posibilitatea ca metronidazolul sa aiba efecte mutagene si, in cadrul studiilor la animale, s-a semnalat cresterea incidentei anumitor tumori.
Mod si cale de administrare
Metronidazol B se administreaza in perfuzie intravenoasa.
Viteza de perfuzare ar trebui sa fie de 5 ml/minut (se recomanda ca administrarea sa se faca in timp de 1 ora). Calea intravenoasa poate fi inlocuita imediat ce este posibila administrarea orala a medicamentului.
La nevoie medicamentul se poate dilua utilizand solutie de clorura de sodiu 0,9% sau clorura de potasiu injectabila 20 mmol si 40 mmol.
Antibioticele prescrise in asociere trebuie administrate separat.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la metronidazol, la nitroimidazoli sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
In caz de afectare severa a ficatului, tulburari ale hematopoiezei (de exemplu granulocitopenie) sau afectiuni ale sistemului nervos central sau periferic, Metronidazol B trebuie administrat numai daca beneficiile asteptate depasesc net riscurile potentiale.
La aparitia reactiilor de hipersensibilitate grave (de exemplu soc anafilactic) tratamentul cu metronidazol trebuie intrerupt imediat si stabilit un tratament de urgenta de catre personalul medical competent.
Diareea persistenta care apare in timpul tratamentului sau in saptamanile urmatoare se poate datora enterocolitei pseudomembranoase (in majoritatea cazurilor provocata de Clostridium difficile), vezi pct. 4.8. Aceasta infectie intestinala, precipitata de catre tratamentul antibiotic, poate pune in pericol viata si necesita tratament medical imediat. Sunt contraindicate medicamentele care inhiba peristaltismul intestinal.
Pentru tratamentul infectiilor cu anaerobi, metronidazol trebuie administrat numai in cazuri severe sau daca alte chimioterapice antimicrobiene au fost ineficace.
Durata tratamentului cu metronidazol sau cu medicamente care contin alti nitroimidazoli nu trebuie sa depaseasca 10 zile. Perioada de tratament poate fi prelungita numai in cazuri individuale si daca este absolut necesar. Pe cat posibil, trebuie evitata repetarea tratamentului; totusi, la nevoie, repetarea tratamentului se va face numai in cazuri individuale selectate. Este necesar sa se respecte in mod strict aceasta limitare, deoarece nu poate fi exclusa posibilitatea ca metronidazolul sa aiba efecte mutagene si, deoarece in cadrul studiilor la animale, s-a semnalat cresterea incidentei anumitor tumori.
Terapia de lunga durata cu metronidazol poate fi asociata cu deprimarea maduvei osoase hematoformatoare (vezi punctul 4.8). In cazul tratamentului prelungit trebuie efectuata hemoleucograma completa.
Acest medicament contine 14 mmol (sau 322 mg) de sodiu la 100 ml. Acest lucru trebuie luat in considerare in cazul pacientiilor cu o dieta controlata a sodiului.
Interactiuni
Alcool etilic
In timpul tratamentului cu metronidazol, trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice, deoarece pot sa apara reactii adverse cum sunt inrosirea fetei, senzatie de caldura, ameteli sau varsaturi (efecte de tip disulfiram).
Disulfiram
Administrarea simultana de disulfiram poate provoca stari confuzionale sau reactii psihotice. Trebuie evitata asocierea celor doua medicamente.
Derivati cumarinici
Tratamentul metronidazolului in asociere cu derivati cumarinici poate creste efectul anticoagulant al acestora si riscul de hemoragie ca o consecinta a diminuarii metabolizarii hepatice. Poate fi necesara ajustarea dozelor de anticoagulant.
Litiu
Administrarea sarurilor de litiu in asociere cu metronidazol se va face cu prudenta, deoarece in timpul tratamentului cu metronidazol s-a observat cresterea litemiei. Exista un risc crescut de a afecta functia hepatica.
Fenitoina
Metronidazol inhiba metabolizarea fenitoinei administrate in asociere, de exemplu creste concentratia plasmatica a fenitoinei. De asemenea, eficacitatea metronidazolului este redusa in timpul administrarii in asociere cu fenitoina.
Barbiturice
Fenobarbitalul poate creste metabolizarea hepatica a metronidazolului, scazand timpul de injumatatire plasmatica la 3 ore.
Fluorouracil
La administrarea in asociere a metronidazolului cu fluorouracil pot apare cresterea concentratiilor plasmatice a fluorouracilului.
Cimetidina
In cazuri izolate, administrarea in asociere cu cimetidina poate determina scaderea eliminarii metronidazolului, ceea ce poate duce la cresterea concentratiei plasmatice a acestuia.
Carbamazepina
Metronidazol poate inhiba metabolizarea carbamazepinei si sa creasca concentratia plasmatica a acesteia.
Ciclosporina
In timpul administrarii in asociere a ciclosporinei cu metronidazol exista riscul cresterii concentratiei plasmatice a ciclosporinei. Se recomanda monitorizarea frecventa a concentratiei plasmatice a ciclosporinei si a creatininemiei.
Anticonceptionale orale
Efectul anticonceptionalelor orale poate fi scazut de anumite antibiotice datorita interferentei hidrolizei bacteriene a steroizilor conjugati in intestin, reducand astfel reabsorbtia steroizilor neconjugati.
Aceasta interactiune putin frecventa poate aparea la femeile care prezinta o viteza crescuta de excretie prin bila a steroizilor conjugati.
Sarcina
Sarcina
Nu sunt disponibile date clinice privind utilizarea metronidazolului la gravide. Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionale/fetale, nasterii sau dezvoltarii postnatale (vezi pct. 5.3). Medicamentul nu va fi prescris decat cu prudenta la gravide. In timpul primului trimestru de sarcina metronidazolul nu trebuie administrat decat in infectii care pun in pericol viata. In timpul celui de al doilea si al treilea trimestru metronidazolul poate fi administrat pentru a trata alte infectii daca beneficile asteptate depasesc riscurile potentiale.
Alaptare
La om, deoarece metronidazolul se excreta in lapte, in timpul tratamentului cu metronidazol, alaptarea trebuie intrerupta. De asemenea, alaptare nu trebuie reluata decat la 2-3 zile de la intreruperea tratamentului cu metronidazol, datorita timpului lung de injumatatire plasmatica al metronidazolului.
Condus auto
Chiar daca este utilizat conform indicatiilor, metronidazolul poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Acest efect este mai puternic la inceputul tratamentului sau in asociere cu alcool etilic.
Reactii adverse
Reactiile adverse se clasifica conform conventiei:
Foarte frecvente (≥1/10) Frecvente (≥1/100 si mai mic de 1/10)
Mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic de 1/100) Rare (≥1/10000 si mai mic de 1/1000)
Foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
Infectii si infestari
Rare: suprainfectii genitale cu candida.
Tulburari hematologice si limfatice
Mai putin frecvente: in timpul tratamentului cu metronidazol, s-au observat scaderi ale numarului de leucocite si trombocite (leucopenie, granulocitopenie si trombocitopenie).
Foarte rare: agranulocitoza, anemie aplastica.
In caz de administrare prelungita, este obligatorie monitorizarea periodica a numarului celulelor sanguine.
Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente: reactii usoare catre moderate de hipersensibilitate de exemplu prurit, urticarie, eritem polimorf, angioedem, febra medicamentoasa.
Foarte rare: reactii severe de hipersensibilitate: anafilaxie, soc anafilactic, sindrom Stevens-Johnson. Ultimele 2 reactii necesita interventie medicala de urgenta.
Tulburari psihice
Mai putin frecvente: confuzie, iritabilitate, depresie, furie.
Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente: cefalee, vertij, somnolenta sau insomnie, ataxie, neuropatie periferica care se manifesta prin parestezii, durere, senzatie de slabiciune la nivelul extremitatilor.
Tulburari oculare
Mai putin frecvente: tulburari de vedere, diplopie, miopie. Foarte rare: crize oculogire.
Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente: varsaturi, greata, diaree, glosita si stomatita, eructatii cu gust amar, senzatie de presiune in epigastru, scaderea apetitului alimentar, gust metalic, limba saburala.
Foarte rare: diaree severa si persistena in timpul si dupa tratament, indicand o posibila colita pseudomembranoasa (vezi si pct 4.4), pancreatita.
Tulburari hepatobiliare
Mai putin frecvente: concentratii plasmatice crescute ale transaminazelor si bilirubinei.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv Mai putin frecvente: artralgie, mialgie.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Mai putin frecvente: urina inchisa la culoare (datorita unui metabolit al metronidazolului). Foarte rare: disurie, cistita si incontinenta urinara.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: dupa administrare intravenoasa, pot sa apara iritatii venoase (mergand pana la tromboflebita).
Rare: fatigabilitate.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
In caz de supradozaj al metronidazolului, nu exista tratament specific. Daca este necesar, metronidazolul poate fi eliminat eficient prin hemodializa.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte antibacteriene, derivati de imidazol, codul ATC: J01XD01 Metronidazolul este un chimioterapic de sinteza, derivat de 5-nitroimidazol.
Are actiune toxica – letala selectiva fata de o serie de microorganisme anaerobe – bacterii, protozoare. Metronidazolul este activat intracelular printr-un proces de reducere enzimatica propriu microorganismelor patogene anaerobe (bacterii) si protozoarelor. Se formeaza compusi intermediari care actioneaza bactericid prin afectarea ADN-ului, a proteinelor si membranelor celulare.
Acest proces este propriu microorganismelor anaerobe, care poseda echipamentul enzimatic necesar.
Lista cu microorganismele sensibile si rezistente.
Specii comune sensibile |
Aerobi Gram-pozitiv |
Actinomyces israeli° |
Anaerobi |
Bacteroides fragilis |
Clostridium difficile° |
Clostridium perfringens°∆ |
Fusobacterium spp. ° |
Gardnerella vaginalis° |
Peptococcus spp.° |
Peptostreptococcus spp.° |
Porphyromonas spp. ° |
Prevotella spp. |
Veillonella spp. ° |
Protozoare |
Entamoeba histolytca° |
Giardia lamblia° |
Trichomonas vaginalis° |
Specii pentru care dobandirea rezistentei poate fi o problema |
Aerobi Gram-negativi |
Helicobacter pylori |
Organisme cu rezistenta dobandita
Toate microorganismele aerobe si facultativ anaerobe
°La data publicarii acestui tabel, nu exista date actualizate.
∆A se folosi doar la pacientii alergici la penicilina.
Proprietati farmacocinetice
Deoarece metronidazol este administrat pe cale intravenoasa biodisponibilitatea este de 100%. Metronidazolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 5 – 20%. Difuzeaza rapid si in proportie mare in plamani, rinichi, ficat, bila, piele, saliva, lichid cefalorahidian, lichid seminal, secretii vaginale, lichid amniotic. Se excreta in laptele matern. Realizeaza concentratii mari in abcese.
Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 8 ore.
Metronidazolul este epurat in majoritate prin metabolizare; cel mai important metabolit plasmatic este metabolitul hidroxilat; cel mai important metabolit urinar este cel acid. Se excreta predominant prin urina, aproximativ 10% in forma nemetabolizata.
Insuficienta renala intarzie nesemnificativ eliminarea. In boli hepatice grave, clearance-ul plasmatic poate fi intarziat.
Date preclinice de siguranta
Dupa administrarea repetata de metronidazol mai mult de 26-80 saptamani la sobolani, numai in cazul dozelor mari, au fost observate distrofii prostatice si testiculare. La caini, efectele toxice apar dupa administrari repetate, sub forma de ataxie si tremor. In studii la maimute, dupa administrarea cu durata mai mare de un an, a fost demonstrata cresterea incidentei aparitiei afectarii hepatocelulare in functie de doza.
Metronidazol are un efect mutagen la bacterii dupa nitroreducere. Studii metodologic validate nu au oferit nicio concluzie care sa sugereze efectul mutagen asupra celulelor mamiferelor in vitro sau in vivo. Studiile asupra limfocitelor pacientilor tratati cu metronidazol nu au oferit nicio informatie relevanta care sa indice lezarea ADN-ului.
Sunt date care sugereaza efectul mutagen al metronidazolului la sobolani si soareci. A fost observata o crestere a frecventei aparitiei tumorilor pulmonare la soareci dupa administrare orala. Aceasta nu pare sa se datoreze unui mecanism genotoxic, deoarece nu a fost raportata nicio crestere a mutatiilor in diferitele organisme, inclusiv in plamani, la soricei transgenici, dupa doze mari de metronidazol.
In studiile la sobolani si iepuri au fost observate efecte teratogene sau embriotoxice.