Medicamente cu reteta

Monofer 100mg/ml solutie injectabila, 5 fiole x 1ml, Pharmacosmos

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Monofer 100mg/ml solutie injectabila, 5 fiole x 1ml, Pharmacosmos

7495656

Indicatii
Monofer este indicat in tratarea deficitului de fier in urmatoarele afectiuni:

Cand preparatele de fier orale sunt ineficace sau nu pot fi utilizate

Cand exista o necesitate clinica de administrare rapida de fier Diagnosticul trebuie sa se bazeze pe teste de laborator.

Dozaj
Monitorizati cu atentie pacientii pentru semnele si simptomele reactiilor de hipersensibilitate in timpul si dupa fiecare administrare de Monofer. Monofer trebuie administrat numai atunci cand personalul instruit pentru evaluarea si gestionarea reactiilor anafilactice este disponibil imediat, intr- un mediu in care se pot asigura instalatii complete de resuscitare. Pacientul trebuie observat pentru reactii adverse timp de cel putin 30 de minute dupa fiecare injectie Monofer (vezi pct. 4.4).

Fiecare administrare de fier IV este asociata cu un risc de reactie de hipersensibilitate. Astfel, pentru a reduce la minim riscul de administrare a fierului unic IV ar trebui sa fie minim.

Doze

Posologia Monoferului urmeaza o abordare in trepte: [1] determinarea nevoii individuale de fier si [2] calculul si administrarea dozei / dozelor de fier. Etapele pot fi repetate dupa [3] evaluarile de reincarcare dupa fier.

Pasul 1: Calcularea necesarului total de fier:

Necesarul total de fier poate fi calculat utilizand Tabelul Simplificat (i) sau formula Ganzoni (ii) .

Doza de fier este exprimata in mg de fier elemental

Tabel simplificat

Tabelul 1. Tabel simplificat

Hb (g/dl)Hb (mmol/l)Pacienti cu greutatea corporala sub 50 kgPacienti cu greutatea corporala intre 50 kg si sub 70 kgPacienti cu greutatea corporala ≥70 kg
≥ 10≥6.2500 mg1000 mg1500 mg
sub 10sub 6.2500 mg1500 mg2000 mg

Necesarul total de fier = Greutatea corporala(A) x (Hb tinta(D) – Hb efectiva)(B) x 2,4 + Fier pentru depozite de fier(C)

[mg fier] [kg] [g/dl] [mg fier]

Formula Ganzoni Tabelul 2. Formula Ganzoni

Se recomanda utilizarea greutatii corporale ideale a pacientului (pentru pacientii obezi) sau greutatii anterioare sarcinii (pentru femeile gravide).Pentru toti ceilalti pacienti utilizati actuala greutate corporala.

Greutatea corporala ideala se calculeaza prin mai multe metode, cum este de exemplu prin calcularea greutatii la valoarea IMC = 25, adica greutatea corporala ideala = 25 * (inaltimea exprimata in metri)2

Pentru a converti Hb [mM] in Hb [g/dl] trebuie sa multiplicati Hb [mM] cu coeficientul 1,61145

Pentru o persoana cu o greutate corporala de peste 35 kg, depozitele de fier sunt de aproximativ 500 mg sau mai mult

O valoare a depozitelor de fier de 500 mg reprezinta limita inferioara a valorilor normale la femei. Anumite ghiduri sugereaza administrarea a 10-15 mg fier/kg corp.

Tinta stabilita a Hb este de 15g/dl in formula Ganzoni. In cazuri speciale cum ar fi sarcina, trebuie luat in considerare o tinta a hemoglobinei mai scazuta.

Necesarul de fier:

Se administreaza o doza fixa de 1000 mg, iar pacientul este reevaluat pentru nevoia suplimentara de fier, conform „Pasului 3: Evaluarile de repletare post-fier”. Pentru pacientii cu o greutate mai mica de 50 kg, utilizati tabelul simplificat sau formula Ganzoni pentru calculul nevoilor de fier.

Pasul 2: Calculul si administrarea maxima a dozelor individuale de fier:

Pe baza necesitatii de fier determinate mai sus, doza (dozele) adecvate de Monofer trebuie administrate luand in considerare urmatoarele:

Doza totala pe saptamana nu trebuie sa depaseasca 20 mg / kg greutate corporala.

O singura infuzie Monofer nu trebuie sa depaseasca 20 mg fier / kg greutate corporala. O singura injectie cu bolus Monofer nu trebuie sa depaseasca 500 mg fier.

Pasul 3: Evaluari de reincarcare dupa fier:

Reevaluarea, inclusiv analizele de sange, trebuie efectuata de catre clinician, in functie de starea pacientului. Pentru a evalua efectul tratamentului cu fier IV, trebuie sa se reevalueze nivelul Hb nu

mai devreme de 4 saptamani dupa administrarea finala de Monofer pentru a permite un timp adecvat pentru eritropoieza si utilizarea fierului. In cazul in care pacientul necesita repletare suplimentara a fierului, trebuie recalculat nevoia de fier.

Copii si adolescenti:

Monofer nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranta si eficacitatea.

Mod de administrare:

Monofer poate fi administrat sub forma de injectie intravenoasa in bolus sau perfuzie intravenoasa. Monofer poate fi administrat sub forma de injectie intravenoasa in bolus, perfuzie intravenoasa sau injectie directa in linia venoasa a dializorului.

Monofer nu trebuie administrat concomitent cu preparatele de fier orale, pentru ca absorbtia de fier orala poate fi scazuta (vezi pct. 4.5).

Injectarea in bolus intravenos:

Monofer poate fi administrat ca injectie intravenoasa in bolus de pana la 500 mg pana la de trei ori pe saptamana, cu o viteza de administrare de 250 mg fier/minut. Poate fi administrat nediluat sau diluat in maxim 20 ml clorura de sodiu 0,9%.

Tabelul 3: Ratele de administrare pentru injectie intravenousa in bolus

Volum de MonoferDoza echivalenta de fierRata administrarii/Timpul minim de administrareFrecventa
≤5 ml≤500 mg250 mg fier/minut1-3 ori pe saptamana

Perfuzie intravenoasa:

Doza de fier poate fi administrata intr-o singura perfuzie Monofer pentru doze de pana la 20 mg fier/kg sau sub forma de perfuzii saptamanale pana la administrarea intregii doze de fier.

Daca doza de fier depaseste 20 mg fier/kg, doza trebuie fractionata in doua administrari la un interval de cel putin o saptamana. De cate ori este posibil, se recomanda utilizarea unei doze de 20 mg fier/kg pentru prima administrare. In functie de decizia medicului, se pot efectua teste de laborator inainte de administrarea urmatoarei doze.

Tabelul 4: Ratele de administrare pentru perfuzia intravenoasa

Doza de fierTimpul minim de administrare
≤1000 mg peste 1000 mgMai mult de 15 minute, 30 minute sau mai mult

Monofer poate fi administrat nediluat sau diluat in solutie sterila de clorura de sodiu 0,9%. Va rugam sa consultati pct. 6.6. Din motive de stabilitate, Monofer nu trebuie diluat la concentratii mai mici de 1 mg fier / ml (fara a include volumul solutiei de derisomaltoza ferica) si niciodata diluat in mai mult de 500 ml

Injectarea in dializor:

Monofer poate fi administrat in timpul sedintei de hemodializa direct in linia venoasa a dializorului, aplicand aceleasi proceduri ca si la injectarea in bolus intravenos.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa, la Monofer sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Hipersensibilitate grava cunoscuta la alte medicamente cu fier administrate parenteral.

Anemia care nu e produsa de carenta de fier (de exemplu anemia hemolitica)

Supraincarcarea cu fier sau tulburari in utilizarea fierului (de exemplu hemocromatoza, hemosideroza)

Boala hepatica decompensata

Atentionari
Medicamentele cu fier administrate parenteral pot determina reactii de hipersensibilitate, inclusiv reactii anafilactice/anafilactoide potential letale. Reactii de hipersensibilitate au fost raportate, de asemenea, dupa doze de complecsi parenterali cu fier administrate anterior fara evenimente. Au fost raportate reactii de hipersensibilitate care au evoluat la sindrom Kounis (arteriospasm coronarian alergic acut, care poate determina infarct miocardic, vezi pct. 4.8).

Riscul este ridicat la pacientii cu alergii cunoscute, inclusiv alergii medicamentoase, inclusiv pacienti cu antecedente de astm sever, eczeme sau alte alergii atopice.

Exista, de asemenea, un risc crescut de reactii de hipersensibilitate la complecsi parenterali cu fier la pacienti cu afectiuni imune sau inflamatorii (de exemplu, lupus eritematos sistemic sau poliartrita reumatoida).

Monofer trebuie administrat numai atunci cand exista personal cu disponibilitate imediata care este instruit in evaluarea si gestionarea reactiilor anafilactice, intr-un mediu unde pot fi asigurate facilitati complete de resuscitare. Fiecare pacient trebuie monitorizat pentru reactii adverse timp de cel putin 30 de minute dupa fiecare injectie cu Monofer. Daca in timpul administrarii apar reactii de hipersensibilitate sau semne de intoleranta, tratamentul trebuie oprit imediat. Trebuie sa fie disponibile facilitati pentru resuscitare cardiorespiratorie si echipament pentru tratarea reactiilor anafilactice/anafilactoide acute, inclusiv solutie de adrenalina 1:1000 injectabila. Daca este cazul, trebuie administrat un tratament suplimentar cu antihistaminice si/sau corticosteroizi.

La pacientii cu disfunctii hepatice, fierul parenteral trebuie administrat intotdeauna dupa o atenta verificare a raportului beneficiu/risc. Administrarea parenterala de fier trebuie evitata la pacientii cu disfunctii hepatice (alanin/aminotransferaza (ALAT) si/sau aminotransferaza aspartat (ASAT) peste 3 ori decat limitele superioare normale) unde supraincarcarea cu fier este un factor de precipitare, in particular Porfiria Cutanea Tarda (PCT). Se recomanda monitorizare atenta pentru a evita supradozarea cu fier.

Fierul parenteral trebuie utilizat cu grija in cazul infectiilor acute sau cronice. Monofer nu trebuie utilizat la pacientii cu bacteriemie in evolutie.

Pot aparea episoade de hipotensiune arteriala daca injectia intravenoasa este administrata prea repede.

In momentul administrarii Monofer, se recomanda atentie pentru a se evita scurgerea paravenoasa. Scurgerea paravenoasa de Monofer la locul injectarii poate duce la iritatii ale pielii si la potential de colorare a pielii, pana la maro, la locul injectarii, pe termen lung. In caz de scurgeri paravenoase, administrarea Monofer trebuie oprita imediat.

Interactiuni
Similar tuturor medicamentelor parenterale cu fier, absorbtia de fier administrat oral este scazuta daca se administreaza concomitent.

S-a observat ca dozele mari de fier parenteral (5 ml sau mai mult) dau o culoare maronie serului din mostrele de sange recoltate la cateva ore dupa administrare.

Fierul parenteral poate determina valori fals crescute ale bilirubinei serice si valori fals scazute ale calciului seric.

Sarcina
Sarcina

Nu exista studii clinice adecvate si bine controlate privind administrarea de Monofer la gravide. Prin urmare, inainte de utilizarea in timpul sarcinii trebuie efectuata o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu, iar medicamentul Monofer nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar.

Anemia prin deficit de fier, aparuta in primul trimestru de sarcina, poate fi tratata, in multe cazuri, prin tratament cu fier oral. Tratamentul cu Monofer trebuie sa se limiteze la trimestrele al doilea si al treilea daca se considera ca beneficiul depaseste riscul potential, atat pentru mama, cat si pentru fat. Bradicardia fetala poate sa apara in urma administrarii de fier parenteral. De obicei, este trecatoare si o consecinta a unei reactii de hipersensibilitate la mama. Copilul nenascut trebuie monitorizat cu atentie in timpul administrarii intravenoase de fier parenteral la gravide.

Alaptarea

Un studiu clinic a aratat ca transferul de fier din Monofer in laptele matern a fost foarte redus. Nu sunt anticipate efecte adverse ale Monofer asupra nou-nascutilor / sugarilor la doze terapeutice.

Fertilitatea

Nu exista date disponibile despre efectul Monofer asupra fertilitatii la om. In timpul studiilor la animal, fertilitatea nu a fost afectata dupa tratamentul cu Monofer (vezi pct. 5.3).

Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Tabelul prezinta reactiile adverse la medicament (RA) raportate in timpul tratamentului cu Monofer in studiile clinice si in experienta de dupa punerea pe piata

In cazul preparatelor pe baza de fier parenteral, pot aparea reactii de hipersensibilitate severa. Ele apar de obicei in primele cateva minute de administrare si sunt in general caracterizate de aparitia brusca a dificultatilor respiratorii si / sau a colapsului cardiovascular; au fost raportate decese. Pot aparea si alte manifestari mai putin severe ale hipersensibilitatii imediate, cum ar fi urticaria si mancarimile. In timpul sarcinii, poate sa apara bradicardie fetala asociata cu preparate parenterale de fier.

Reactia Fishbane caracterizata prin senzatie de caldura la nivelul fetei, dureri acute in piept si/sau dureri de spate si senzatie de apasare, uneori cu dispnee in asociere cu tratamentul cu fier IV (mai putin frecventa). Aceasta poate imita simptomele timpurii ale unei reactii anafilactoide / anafilactice. Perfuzia trebuie oprita si trebuie evaluate semnele vitale ale pacientului. Aceste simptome dispar imediat dupa ce administrarea de fier este oprita. De obicei, acestea nu reapar daca administrarea este reluata la un ritm mai scazut al al perfuziei.

De asemenea, a fost raportata decolorarea pielii indepartate dupa punerea pe piata dupa administrarea de fier IV.

Reactiile adverse la medicament observate in timpul studiilor clinice si dupa punerea pe piata:

Clasificarea pe sisteme si organeFrecvente (≥1/100 si sub 1/10)Mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100)Rare (≥1/10000 si sub 1/1000)Cu frecventa necunoscuta
Tulburari ale sistemului imunitar Hipersensibilitate, inclusiv reactii severeReactii anafilactoide / anafilactice 
Tulburari ale sistemului nervos Dureri de cap, parestezie, disgeuzie, vedere incetosata, Pierderea cunostiintei, ameteli, obosealaDisfonie, convulsii, tremor, stare mentala modificata 
Tulburari cardiace TahicardieAritmieSindrom Kounis
Tulburari vasculare Hipotensiune arteriala, hipertensiune arteriala  
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale Dureri toracice, dispnee, bronhospasm  
Tulburari gastrointestinaleGreataDureri abdominale, varsaturi, dispepsie, constipatie, diaree  
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanateruptie cutanataPrurit, urticarie, inrosire, transpiratie, dermatitaAngioedemDecolorarea pielii
Tulburari metabolice si nutritionale Hipofosfatemie  
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv Dureri de spate, mialgie, artralgie, spasme musculare  
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareReactii la locul de injectare *Pirexie, frisoane / tremor, infecție, reactie flebitica locala, exfolierea pieliiIndispozitie, gripa ca boala** 
Investigatii Valori crescute ale enzimei hepatice  

*Include urmatorii termeni preferati, de exemplu eritem la locul injectarii, -umflaturi, -senzatia de arsura, -dureri, -echimoze, -colorare, -extravazare,- iritatie, -reactii

**Infectie asemanatoare gripei a carei debut poate varia de la cateva ore la mai multe zile.

Descrierea reactiilor adverse selectate

La preparatele parenterale cu fier, pot apare de asemenea reactii intarziate care pot fi severe. Aceste sunt caracterizate de atralgie, mialgie si uneori febra. Debutul poate varia de la cateva ore pana la patru zile, de la administrare. De obicei simptomele dureaza de la doua la patru zile si inceteaza spontan sau dupa administrarea de analgezice simple.

Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului

national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj
Complexul de derisomaltoza ferica din Monofer are o toxicitate mica. Medicamentul este bine tolerat si are un risc minim de supradozaj accidental.

Supradozajul poate determina acumularea de fier in locurile de depozitare, ce pot duce la hemosideroza. Monitorizarea parametrilor fierului cum sunt feritina serica pot ajuta la recunoasterea acumularilor de fier. Se pot utiliza masuri de sustinere cum sunt agentii de chelare.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente parenterale cu fier, codul ATC: B03AC

Monofer solutie injectabila este un coloid cu fier puternic legat in particule de carbohidrat fier sferoidale.

Formularea Monoferului contine fier intr-un complex care permite o eliberare controlata si lenta a fierului biodisponibil la proteine care leaga fierul cu risc scazut de fier liber.

Fiecare particula este alcatuita dintr-o matrice de atomi de fier(III) si derisomaltoza cu o masa moleculara medie de 1000 Da si o distributie ingusta a greutatii moleculare care este aproape lipsita de mono- si dizaharide.

Denumire INN: derisomaltoza ferica (cunoscut si sub denumirea izomaltoza 1000 cu fer (III)).

Chelarea fierului(III) cu un invelis carbohidrat confera particulelor o structura asemanatoare feritinei, care protejeaza impotriva toxicitatii fierului(III) anorganic nelegat.

Fierul este disponibil in forma non-ionica solubila in apa, intr-o solutie apoasa cu pH intre 5,0 si 7,0. Dovada unui raspuns terapeutic poate fi observata la cateva zile de la administrarea Monofer, sub forma unei cresteri a numarului de reticulocite. Datorita eliberarii lente a fierului biodisponibil feritina serica ajunge la valori maxime in cateva zile dupa administrarea unei doze intravenoase de Monofer si se intoarce lent la valoarea initiala dupa saptamani.

Eficacitate clinica

Eficacitatea medicamentului Monofer a fost studiata in diferite arii terapeutice care necesita fier I.V. pentru corectarea deficientei de fier. Principalele incercari sunt descrise in detaliu mai jos.

Anemie determinata de deficit de fier in afara CKD

Studiul P-Monofer-IDA-01 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centric, de non- inferioritate efectuat la 511 pacienti cu IDA randomizat 2: 1, fie la Monofer, fie la fier sucroza. 90% dintre pacientii recrutati au fost femei. Dozarea medicamentului Monofer a fost efectuata in conformitate cu tabelul simplificat asa cum este descris in sectiunea 4.2 de mai sus si doza de fier sucroza a fost calculata in conformitate cu Ganzoni si administrata ca perfuzii de 200 mg. Obiectivul primar a fost proportia pacientilor cu o crestere de Hb ≥2 g / dl fata de valoarea initiala in orice moment intre saptamanile 1 pana la 5. Un numar semnificativ mai mare de pacienti tratati cu Monofer

comparativ cu fier sucroza a atins obiectivul primar, 68,5% fata de respectiv 51,6% . (FAS, p

sub 0,0001).

Studiul P-Monofer-IDA-03 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centru, efectuat la 1512 pacienti cu IDA randomizat 2:1, fie cu Monofer 1000 mg infuzat peste 20 min(1009 subiecti), fie cu zaharoza de fier administrata ca 200 mg IV injectii repetate pana la o doza cumulativa de 1000 mg (503 subiecti).

Pentru efectul co-primar, schimbarea de la valoarea initiala la saptamana 8 in Hb a fost de 2,49 g / dL in grupul Monofer si de 2,49 g / dL in grupul de zaharoza de fier. Diferenta estimata de tratament [95% CI] de izomaltozida de fier - zaharoza de fier a fost 0,00 g / dL [-0,13; 0,13]. Deoarece limita inferioara a IC 95% pentru diferenta de tratament a fost mai mare de -0,5 g / dL, s-a concluzionat non- inferioritatea. Pentru obiectivul de siguranta co-primar, un total de 3 reactii de hipersensibilitate grave sau severe emergente la 989 de subiecti (0,3%) au fost adjudecate si confirmate de comisia de adjudecare din grupul izomaltozidelor de fier. IC 95% a fost [0,06%; 0,88%] si, deoarece limita superioara a fost sub 3%, obiectivul principal de siguranta a fost considerat indeplinit. In grupul 2 cu zaharoza de fier, reactiile de hipersensibilitate grave sau grave aparute la 494 de subiecti (0,4%) au fost adjudecate si confirmate de comisia de adjudecare. Diferenta de risc intre izomaltozida de fier si zaharoza de fier a fost estimata la -0,10% [IC 95%: -0,91; 0,71].

Nefrologie

Boli de rinichi cronice non-dependente de dializa

Studiul P-Monofer-CKD-02 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centric,de non- inferioritate, efectuat la 351 pacienti cu insuficienta hepatica nediaziala (IHN), bolnavi de rinichi cronici (CKD) randomizati 2:1 fie la Monofer, fie la sulfat de fier administrat pe cale orala, sub forma de 100 mg fier pe cale orala de doua ori pe zi (200 mg pe zi) timp de 8 saptamani. Pacientii din grupul Monofer au fost randomizati in perfuzie cu doze unice de 1000 mg sau injectii cu bolus de 500 mg.

Monofer a fost non-inferior fierului pe cale orala in saptamana 4 (p sub 0,001), dar a si sustinut o crestere superioara a Hb in comparatie cu administrarea de fier pe cale orala din saptamana 3 pana la sfarsitul studiului in saptamana 8 (p = 0,009 in saptamana 3).

Studiul P-Monofer-CKD-04 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centru, efectuat la 1538 pacienti NDD-CKD cu IDA randomizat 2: 1, fie Monofer 1000 mg infuzat peste 20 min (1027 subiecti) sau zaharoza de fier administrata sub forma de 200 mg IV injectii repetate pana la o doza cumulata de 1000 mg (511 subiecti). Pentru efectul co-primar al eficacitatii, schimbarea de la valoarea initiala la saptamana 8 in Hb a fost de 1,22 g / dL in grupul Monofer si 1,14 g / dL in grupul de zaharoza de fier. Diferenta estimata de tratament a fost de 0,08 g / dL [95% CI: -0,06; 0,23]. Deoarece limita inferioara a CI 95% a fost peste -0,5 g / dL, a fost incheiata non-inferioritatea.

Pentru obiectivul de siguranta co-primar, un total de 3 reactii de hipersensibilitate grave sau severe emergente la 1019 subiecti (0,3%) au fost adjudecate si confirmate de comisia de adjudecare din grupul izomaltozidelor de fier. IC 95% a fost [0,06%; 0,86%] si, deoarece limita superioara a fost

sub 3%, obiectivul principal de siguranta a fost considerat indeplinit. Nu s-au adjudecat reactii de hipersensibilitate grava sau severa la tratament si au fost confirmate de comisia de adjudecare din grupul de zaharoza de fier. Diferenta de risc intre izomaltozida de fier si zaharoza de fier a fost estimata la 0,29% [IC 95%: -0,19; 0,77].

Boala cronica de rinichi dependenta de hemodializa

Studiul P-Monofer-CKD-03 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centric, de non- inferioritate, efectuat la 351 de pacienti hemodializati, randomizati 2: 1 fie la Monofer, fie la fiersucroza Pacientii au fost randomizati fie la o singura injectie de 500 mg sau 500 mg in doze divizate de Monofer sau 500 mg de fier sucroza in doze divizate. Ambele tratamente au prezentat o eficacitate similara cu mai mult de 82% dintre pacientii cu Hb in intervalul tinta (non-inferioritate, p = 0,01).

Oncologie

Anemia asociata cancerului

Studiul P-Monofer-CIA-01 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centric, de non- inferioritate, efectuat la 350 de pacienti cu cancer cu anemie randomizata 2: 1 fie la Monofer, fie la

sulfat de fier administrat pe cale orala, pe cale orala de doua ori pe zi (200 mg pe zi) timp de 12 saptamani. Pacientii din grupul Monofer au fost randomizati fie la o perfuzie cu doze unice de maxim 1000 mg timp de 15 minute, fie la injectii cu bolus de 500 mg timp de 2 minute. Obiectivul primar a fost modificarea concentratiilor de Hb de la momentul initial pana in saptamana 4. Monoferul nu a fost inferior fata de fierul oral in saptamana 4 (p sub 0,001) si fost observat un debut mai rapid al raspunsului Hb a la perfuzarea cu Monofer.

Gastroenterologie

Boala intestinului inflamator

Studiul P-Monofer-IBD-01 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, multi-centric,de non- inferioritate, efectuat la 338 pacienti cu boala inflamatorie intestinala (BII) randomizati 2: 1 pentru a primi fie Monofer, fie sulfat de fier administrat pe cale orala ca fier de 100 mg de doua ori pe zi timp de 8 saptamani (200 mg pe zi). Pacientii din grupul Monofer au fost randomizati fie la o perfuzie cu doze unice de maxim 1000 mg timp de 15 minute, fie la injectii cu bolus de 500 mg timp de 2 minute. O formula Ganzoni modificata a fost utilizata pentru a calcula nevoia de fier IV cu o tinta a Hb de numai 13 dl rezultand o doza medie de fier de 884 mg fier elementar comparativ cu fierul administrat pe cale orala, administrat ca 200 mg sulfat de fier pe cale orala o data pe zi timp de 8 saptamani (11.200 mg fier oral elemental in total). Obiectivul primar a fost modificarea concentratiilor de Hb de la momentul initial pana in saptamana 8. Pacientii au avut o evolutie usoara pana la moderata a bolii. Non-inferioritatea in schimbarea Hb pana in saptamana 8 nu a putut fi demonstrata. Relatia doza- raspuns observata cu Monofer sugereaza ca cererea adevarata de fier a fierului IV a fost subestimata de formula Ganzoni modificata. Rata de raspuns Hb (cresterea Hb ≥2 g/dl) a fost de 93% pentru pacientii care au primit peste 1000 mg de Monofer.

Sanatatea femeilor

Postpartum

Studiul P-Monofer-PP-01 a fost un studiu deschis, comparativ, randomizat, monociclu, efectuat la 200 de femei sanatoase cu hemoragie postpartum care depasea 700 ml si ≤1 000 ml sau PPH peste 1000 ml si Hb peste 6,5 g / dl masurate peste 12 ore dupa livrare. Femeile au fost randomizate 1: 1 pentru a primi fie o doza unica de 1200 mg Monofer, fie asistenta medicala standard. Obiectivul primar a fost modificarea agregata a oboselii fizice in 12 saptamani postpartum. Diferenta in schimbarea agregata a scorului de oboseala fizica in 12 saptamani postpartum a fost -0,97 (p = 0,006), in favoarea Monoferului.

Proprietati farmacocinetice
Formularea Monofer contine fier intr-un complex puternic legat ce permite o eliberare lenta si controlata a fierului biodisponibil catre proteinele ce leaga fierul, cu un risc minim de toxicitate de fier liber. Dupa administrarea unei doze unice de Monofer de 100 pana la 1000 mg de fier in studiile farmacocinetice, fierul injectat sau infuzat a fost eliminat din plasma cu un timp de injumatatire cuprins intre 1 si 4 zile. Eliminarea renala a fierului a fost neglijabila.

Dupa administrarea intravenoasa, derisomaltoza ferica este preluat rapid de celule in sistemul reticuloendotelial (RES), in special in ficat si splina de unde fierul este eliberat incet.

Fierul circulant este indepartat din plasma de catre celulele sistemului reticuloendotelial care desfac complexul in compusii sai de fier si derisomaltoza. Fierul este imediat legat de fractiunile de proteina existente pentru a forma hemosiderina sau feritina, formele fiziologice de stocare a fierului, sau, intr-o mai mica masura, de molecula de transportor, transferina. Acest fier, care este supus unui control fiziologic, reimprospateaza depozitele epuizate de hemoglobina si fier.

Fierul nu este eliminat usor din corp, iar acumularea poate fi toxica. Datorita dimensiunii complexului, Monofer nu este eliminat prin rinichi. Cantitati mici de fier sunt eliminate prin urina si fecale.

Derisomaltoza este fie metabolizata, fie excretata.

Date preclinice de siguranta
S-a observat ca complexele de fier sunt teratogene si embriocide la animalele gestante neanemice la doze unice mari de peste 125 mg fier/kg. Cea mai mare doza recomandata in uzul clinic este 20 mg fier/kg corp.

Intr-un studiu de fertilitate cu Monofer la sobolani, nu s-au observat efecte asupra performantei reproductive masculine si a parametrilor spermatogenici indiferent de nivelul de dozare. Nu au fost observate efecte asupra fertilitatii feminine si a dezvoltarii embrionare / fetale.

Un studiu privind dezvoltarea embrionara / fetala a fost efectuat cu Monofer la iepuri. Un nivel de dozaj de 25 mg / kg / zi a fost considerat NOAEL pentru toxicitatea materna si un nivel de dozaj de 11 mg / kg / zi a fost considerat NOAEL pentru dezvoltarea embrionara / fetala.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 01.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice