Medicamente cu reteta

Naldorex 550 mg, 30 comprimate filmate, KRKA

Brand: KRKA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Naldorex 550 mg, 30 comprimate filmate, KRKA

17526634

Indicatii

Naldorex comprimate filmate este utilizat in tratamentul simptomatic al:

  • poliartritei reumatoide, artrozei (artrita degenerativa), spondilitei anchilozante, artritei idopatice juvenile
  • tulburarilor musculoscheletice acute (cum sunt entorsele si intinderile musculare, traumatismele directe, durerea lombosacrata, tenosinovita si bursita)
  • gutei acute
  • dismenoreei
  • durerii acute postoperatorii si tumefactiilor (de exemplu dupa interventii chirurgicale, extractii dentare).

Dozaj

Doze

Reactiile adverse pot fi reduse prin utilizarea celei mai mici doze eficace, pentru cea mai scurta perioada, necesara pentru controlul simptomelor (vezi pct. 4.4).

Adulti si adolescenti cu varsta peste 16 ani

Poliartrita reumatoida, artroza, spondilita anchilozanta

Intervalul de dozare de naproxen sodic este de 550 1100 mg, divizat in doua doze zilnice. Doza de intretinere de naproxen sodic poate fi ajustata la nivelul inferior sau superior al intervalului de dozare, in functie de raspusul pacientului la tratament. Nu trebuie depasita doza unica de 1100 mg.

Tulburari musculoscheletice acute

Doza initiala recomandata de naproxen sodic este de 550 mg, urmata de naproxen sodic 550 mg la interval de 12 ore sau naproxen sodic 275 mg la interval de 6 8 ore.

Guta acuta

Doza initiala recomandata de naproxen sodic este de 825 mg, urmata de naproxen sodic 275 mg la interval de 8 ore.

Dismenoree

Doza initiala recomandata de naproxen sodic este de 550 mg in doza unica, urmata de naproxen sodic 550 mg la interval de 12 ore sau, daca este necesar, naproxen sodic 275 mg la interval de 6 8 ore.

Durere acuta postoperatorie

Doza initiala recomandata de naproxen sodic este de 550 mg, urmata de naproxen sodic 550 mg la interval de 12 ore sau naproxen sodic 275 mg la interval de 6 8 ore.

Copii si adolescenti

Naldorex comprimate filmate nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani, deoarece nu este posibil dozajul in functie de greutatea corporala.

Artrita juvenila idiopatica

La adolescentii cu varsta de cel putin 16 ani si greutatea corporala de cel putin 50 kg, doza zilnica recomandata de naproxen sodic este de 550 825 mg, divizata in doua prize.

Grupe speciale de populatie

Pacienti cu disfunctie renala

Acest medicament trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala (vezi pct. 4.4). La pacientii cu valori ale clearance-ului creatininei de peste 30 ml/min este necesara reducerea dozei, pentru evitarea acumularii metabolitilor. Naproxenul sodic nu este recomandat la pacientii cu valori ale clearance-ului creatininei de sub 30 ml/min (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Pacienti cu insuficienta hepatica

Acest medicament trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica (vezi pct. 4.4). La acesti pacienti este necesara reducerea dozei, datorita riscului de supradozare. Naproxenul sodic nu este recomandat la pacientii cu insuficienta hepatica severa (vezi pct. 4.3 si 4.4).

Varstnici

Acest medicament trebuie utilizat cu precautie la pacientii varstnici, datorita riscului de supradozare (vezi pct. 4.4). La acesti pacienti trebuie utilizata cea mai mica doza eficace, iar durata tratamentului sa fie cat mai scurta, datorita riscului mai mare de evenimente adverse la aceasta categorie de varsta.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu lichid si, preferabil, impreuna cu alimentele.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Antecedente de bronhospasm, astm bronsic, rinita sau urticarie asociate cu utilizarea acidului acetilsalicilic sau altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS).

Episod activ sau antecedente de ulcer peptic recurent-hemoragie digestiva (doua sau mai multe episoade distincte, ulceratii sau sangerare digestiva documentata).

Antecedente de sangerare sau perforatie gastro-intestinala, in relatie cu un tratament anterior cu AINS. Insuficienta hepatica severa.

Insuficienta renala severa. Insuficienta cardiaca severa.

Ultimul trimestru de sarcina (vezi pct. 4.6).

Atentionari

Trebuie evitata utilizarea concomitenta de Naldorex comprimate filmate si AINS, incluzand inhibitorii selectivi de ciclooxigenaza 2.

Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

Varstnici

La varstnici exista o frecventa mai mare a rectiilor adverse la utilizarea AINS, in special sangerarea si perforatia gastro-intestinala, care pot fi letale (vezi pct. 4.2).

Sangerare, ulceratie si perforatie gastro-intestinala

La utilizarea oricarui AINS, in oricare moment al tratamentului, cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastro-intestinale severe, au fost raportate sangerari, ulceratii si perforatie gastro-intestinala, care pot fi letale. Riscul de sangerari, ulceratii si perforatie gastro- intestinala este mai mare la cresterea dozelor de AINS, la pacientii cu antecedente de ulcer gastro- intestinal, in special daca a prezentat complicatii hemoragice sau perforatie (vezi pct. 4.3), precum si la varstnici. Acesti pacienti trebuie sa inceapa tratamentul cu cea mai mica doza disponibila. La acesti pacienti trebuie luata in considerare o asociere a unor medicamente protectoare (de exemplu misoprostol sau inhibitori ai pompei de protoni), si de asemenea si la pacientii care necesita doze scazute de acid acetilsalicilic, sau alte medicamente care pot creste riscul gastro-intestinal (vezi mai jos si pct. 4.5).

Pacientii cu antecedente de toxicitate gastro-intestinala, in special cei varstnici, trebuie sa raporteze simptomele abdominale neobisnuite (in special cele legate de sangerarea gastro-intestinala), mai ales in fazele initiale ale tratamentului.

Se recomanda precautie la pacientii in tratament concomitent cu medicamente care pot creste riscul ulceratiilor si sangerarilor gastro-intestinale, cum sunt corticosteroizii cu administrare orala, anticoagulante ca warfarina, inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau antiagregante plachetare, ca acidul acetilsalicilic (vezi pct. 4.5).

La aparitia sangerarilor sau ulceratiilor gastro-intestinale la pacientii in tratament cu Naldorex comprimate filmate, tratamentul trebuie intrerupt.

AINS trebuie administrat cu precautie la pacientii cu istoric de boala gastro-intestinala (colita ulcerativa, boala Crohn), deoarece afectiunea se poate exacerba (vezi pct. 4.8 reactii adverse).

Efecte renale

Deoarece naproxenul sodic si metabolitii sai sunt eliminati in principal pe cale renala, prin filtrare glomerulara, trebuie administrat cu mare precautie la pacientii cu insuficienta renala (vezi pct. 4.2). In timpul tratamentului, la pacientii cu insuficienta renala trebuie determinat si monitorizat clearance-ul creatininei. Daca clearance-ul creatininei este sub 30 ml/min, tratamentul cu naproxen sodic nu este recomandat (vezi pct. 4.3).

Administrare unui AINS poate determina o reducere dependenta de doza a secretiei prostaglandinelor si poate precipita o insuficienta renala. Pacienti care prezinta cel mai mare risc sunt cei cu insuficienta renala, insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica, cei in tratament cu diuretice si cei varstnici.

Efecte hepatice

La pacientii cu insuficienta hepatica se recomanda precautie (vezi pct. 4.2 si 4.3). In boala alcoolica a ficatului si probabil si in alte forme de ciroze, concentratiile plasmatice totale de naproxen sodic sunt scazute, in timp ce concentratiile plasmatice de naproxen sodic liber sunt crescute. Se recomanda administrarea dozei minime eficace.

Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare

Se recomanda precautie la pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca, deoarece terapia cu AINS a fost asociata cu aparitia retentiei de fluide si a edemelor.

Un studiu clinic si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea unor AINS (in special la doze mari si tratament prelungit) poate fi asociata cu o crestere usoara a evenimentelor trombotice arteriale (de examplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Cu toate ca datele sugereaza ca utilizarea naproxenului (1000 mg pe zi) poate fi asociata cu un risc mai scazut, acesta nu poate fi exclus. Nu exista date suficiente privind efectele unor doze scazute de naproxen sodic, adica 275 mg, pentru a putea evalua corect posibilele riscuri de tromboza.

Reactii cutanate

La utilizarea AINS au fost raportate foarte rar reactii cutanate grave, unele cu risc letal, incluzand dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Johnson si necroliza toxica epidermica (vezi pct. 4.8). Riscul este cel mai crescut in fazele initiale ale terapiei, debutul reactiei adverse aparand in majoritatea cazurilor in decursul primei luni de tratament. La prima aparitie a unei eruptii cutanate tranzitorii, leziuni ale mucoaselor sau a oricarui semn de hipersensibilitate, tratamentul cu Naldorex comprimate filmate trebuie intrerupt.

Precautii asociate fertilitatii

Utilizarea naproxenului sodic poate afecta fertilitatea feminina si nu este recomandata la femeile care incearca sa ramana insarcinate. La femeile care au probleme de fertilitate si sunt in curs de investigare a infertilitatii, trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului cu naproxen sodic.

Utilizarea prelungita a oricarui antialgic in cefaleee poate agrava simptomele. Daca o astfel de situatie este prezenta sau suspectata, este necesar consult medical si tratamentul trebuie intrerupt. La pacientii care prezinta cefalee frecventa sau zilnica in ciuda (sau tocmai din cauza) utilizarii antialgicelor, trebuie suspectat abuzul medicamentos.

In general, administrarea repetata de antialgice, in special in asociere cu anumite substante active cu efect antialgic, poate duce la leziune renala permanenta, cu risc de insuficienta renala. Acest risc poate fi crescut in conditii de solicitare fizica asociata cu pierderea de sare si de deshidratare. De aceea, administrarea repetata trebuie evitata.

La utilizarea AINS si consum concomitent de alcool etilic, pot creste reactiile adverse nedorite, in special cele care intereseaza tractul gastro-intestinal sau sistemul nervos central.

Informatii importante privind unele ingrediente ale Naldorex comprimate filmate

Acest medicament contine 1,09 mmol (sau 25,00 mg) sodiu per doza in comprimatele de 275 mg si 2,17 mmol (sau 50,00 mg) sodiu in comprimatele de 550 mg. Acest fapt trebuie luat in considerare de pacientii care urmeaza o dieta fara sodiu.

Interactiuni

Anticoagulante

AINS pot potenta efectele anticoagulantelor, cum este warfarina (vezi pct. 4.4).

Medicamente antiplachetare si inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS)

La administrarea concomitenta cu AINS, creste riscul sangerarii gastro-intestinale (vezi pct. 4.4).

Corticosteroizi

Administrarea concomitenta cu AINS poate creste riscul ulceratiilor si sangerarii gastro-intestinale (vezi pct. 4.4).

Litiu

La administrarea concomitenta de litiu si naproxen sodic, litemia poate creste.

Derivati de hidantoina si de sulfoniluree

Deoarece naproxenul sodic este aproape in totalitate legat de proteinele plasmatice, se recomanda precautie la administrarea concomitenta a derivatilor de hidantoina sau sulfoniluree, deoarece aceste medicamente se leaga competitiv de proteinele plasmatice. Pacientii tratati concomitent cu naproxen si un derivat de hidantoina, sulfonamida sau sulfoniluree trebuie monitorizati si, in caz de necesitate, vor fi ajustate dozele de medicament.

Furosemid

Naproxen sodic poate reduce efectul natriuretic al furosemidului.

Metotrexat

Naproxenul sodic reduce secretia tubulara a metotrexatului; de aceea, la administrare concomitenta, toxicitatea metotrexatului poate creste.

Probenecid

Daca probenecidul este administrat concomitent, timpul de injumatatire prin eliminare al naproxenului sodic este prelungit si concentratiile plasmatice sunt crescute.

Ciclosporina

Administrarea concomitenta de ciclosporina poate creste riscul de insuficienta renala.

Diuretice, inhibitori ECA si antagonisti ai angiotensinei II

AINS pot reduce efectul medicamentelor diuretice si al altor medicamente antihipertensive. La unii pacienti cu functie renala compromisa (de exemplu la pacientii deshidratati sau varstnici cu functie renala compromisa) administrarea concomitenta a unui inhibitor ECA sau antagonist al angiotensinei II si a unui inhibitor de ciclooxigenaza poate determina deteriorarea functiei renale, inclusiv aparitia insuficientei renale, care este, de obicei, reversibila. Aceste interactiuni trebuie luate in considerare la pacientii in tratament concomitent cu naproxen si inhibitori ECA sau antagonisti ai angiotensinei II. De aceea, asocierea acestor medicamente trebuie administrata cu precautie, in special la varstnici.

Pacientii trebuie hidratati corespunzator si trebuie monitorizata functia renala dupa initierea terapiei concomitente si, apoi, periodic.

Zidovudina

Studiile in vitro au aratat ca utilizarea concomitenta de naproxen sodic si zidovudina creste concentratiile plasmatice ale zidovudinei.

S-a sugerat ca, cu 48 ore inaintea efectuarii testelor functiei suprarenale, tratamentul cu naproxen ar trebui intrerupt, deoarece naproxenul poate interfera cu rezultatele unor teste in care sunt implicati 17- cetosteroizii. Similar, naproxenul poate interfera cu unele determinari ale acidului 5-hidroxiindolacetic urinar.

Sarcina

Sarcina

Inhibitia sintezei prostaglandinelor poate afecta sarcina si/sau dezvoltarea embriofetala. Datele din studiile epidemiologice sugereaza existenta unui risc crescut de avort, de malformatie cardiaca si gastroschizis dupa utilizarea unui inhibitor al sintezei prostaglandinelor in prima perioada a sarcinii. Riscul absolut de malformatie cardiovasculara a fost crescut de la mai putin de 1%, pana la aproximativ 1,5%. Se crede ca riscul este dependent de cresterea dozei si a duratei tratamentului.

La animale, s-a aratat ca administrarea inhibitorilor sintezei prostaglandinelor determina cresterea numarului de avorturi in stadiul de pre si post-implantare si mortalitate embriofetala. In plus, la animalele la care a fost administrat un inhibitor al sintezei prostaglandinelor in timpul perioadei organogenetice, s-a observat cresterea incidentelor diverselor malformatii, inclusiv cardiovasculare. In timpul primului si celui de-al doilea trimestru al sarcinii, nu se recomanda administrarea naproxenului sodic decat in urgente. Daca naproxenul sodic este utilizat de o femeie care incearca sa devina gravida sau in timpul primului sau celui de-al doilea trimestru de sarcina, doza trebuie sa fie cat de mica posibil, ca si durata tratamentului.

In timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii, toti inhibitorii sintezei prostaglandinelor pot expune fatul la:

toxicitate cardiopulmonara (cu inchiderea prematura a ductului arterial si hipertensiune pulmonara);

disfunctie renala, care poate progresa la insuficienta renala cu oligohidroamnios. iar mama si fatul, la sfarsitul sarcinii, la:

prelungire posibla a timpului de sangerare, un efect antiagregant care apare chiar la doze foarte scazute.

inhibarea contractiilor uterine, determinand intarzierea sau prelungirea travaliului. Consecutiv, naproxenul sodic este contraindicat in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii.

Alaptarea

Utilizarea Naldorex comprimate filmate nu este recomandata in timpul alaptarii.

Fertilitatea

Exista unele date care sugereaza ca medicamentele inhibitoare ale sintezei ciclooxigenazei/prostaglandinelor pot determina infertilitate feminina, prin afectarea ovulatiei. Efectul este reversibil la intreruperea tratamentului.

Condus auto

Naldorex comprimate filmate nu prezinta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. La utilizarea AINS, pot apare ameteli, somnolenta, fatigabilitate si tulburari vizuale. In cazul aparitiei acestor reactii, pacientii nu trebuie sa conduca sau sa foloseasca utilaje.

Reactii adverse

Cele mai frecvente evenimente adverse raportate au fost cele gastro-intestinale. Pot aparea ulcere peptice, perforatie sau sangerare gastro-intestinala, uneori letale, in special la varstnici (vezi pct. 4.4). Au fost raportate greata, varsaturi, diaree, constipatie, tulburari abdominale, durere abdominala, melena, hematemeza, stomatita ulceroasa, exacerbarea colitei si boala Crohn (vezi pct. 4.4). Mai putin frecventa a fost observata gastrita. Riscul de sangerare gastro-intestinala este dependent de doza si durata tratamentului.

In cazul tratamentului cu AINS, au fost raportate edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca.

Foarte rar au fost raportate reactii buloase, incluzand sindrom Stevens-Johnson si necroliza toxica epidermica.

Reactiile adverse care pot apare in timpul tratamentului cu naproxen sodic se clasifica in urmatoarele grupe de frecventa, dupa ordinea aparitiei:

foarte frecvente (mai mult sau egal cu 1/10)

- frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 si mai putin de 1/10)

mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 si mai putin de 1/100)

- rare (mai mult sau egal cu 1/10000 si mai putin de 1/1000)

foarte rare (mai putin de 1/10000)

frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile). Frecventa reactiilor adverse in functie de grupe de organe:

FrecventeMai puţinfrecventeFrecvenţă necunoscută
Tulburări hematologice şi limfatice eozinofilie, granulocitopenie,leucopenie, trombocitopenieanemie aplastică, anemie hemolitică
Tulburări ale sistemului nervoscefalee, vertij, ameţeli, somnolenţădepresie, vise anormale, scăderea capacităţii de concentrare, insomnie,slăbiciunemeningită aseptică, disfuncţie cognitivă
Tulburăriocularetulburărivizuale  
Tulburări acustice şivestibularetinitus, tulburări deauzhipoacuzie 
Tulburăricardiaceedem,palpitaţiiinsuficienţăcardiacă congestivă 
Tulburărivasculare  vasculită
Tulburări respiratorii, toracice şimediastinaledispneepneumonie eozinofilică 
Tulburări gastro- intestinaleconstipaţie, durere abdominală, greaţă, dispepsie,diaree, stomatităsângerare gastro- intestinală şi/sau perforaţie gastrică, hematemeză, melenă, vărsăturistomatită ulceroasă
Tulburări hepatobiliare creşterea concentraţiilor enzimelor hepatice,icter 
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanatprurit, erupţii cutanate tranzitorii, echimoze, purpurăalopecie, dermatită fotosensibilănecroliză toxică epidermică, eritem polimorf, reacţii de fotosensibilitate asemănătoare cu porfiria cutanată tardivă şi epidermoliza buloasă,sindrom Stevens-Johnson, urticarie
Tulburări musculo- scheletice şi ale ţesutuluiconjunctiv mialgie şi slăbiciune musculară 
Tulburări renale şi ale căilor urinare nefrită glomerulară, hematurie, nefrită interstiţială, sindrom nefrotic, disfuncţie renală, insuficienţă renală, necroză papilarărenală 
Tulburări generale şi la nivelul locului de administraresete, hipersudoraţiereacţii de hipersensibilitate, tulburări menstruale, hiperpirexie(frisoane şi febră)angioedem, hiperglicemie, hipoglicemie

In asociere cu terapia cu AINS au fost raportate edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Un studiu clinic si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea unor AINS (in special la doze mari si tratament prelungit) poate fi asociata cu o crestere usoara a evenimentelor trombotice arteriale (de examplu, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4).

Daca apar reactii adverse severe, tratamentul trebuie intrerupt. Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Aceast

lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii in domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 - RO Tel: + 4 0757 117 259

Fax: + 4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj

Simptome

Dupa ingestie accidentala sau intentionata a unor cantitati mari de naproxen sodic, poate apare durere abdominala, greata, varsaturi, ameteli, tinitus, iritabilitate; in cazuri mai severe, poate apare de asemenea hematemeza, melena, tulburari ale constientei, tulburari respiratorii, convulsii si insuficienta renala.

Tratament

Sunt indicate: lavaj gastric, carbune activat, antiacide, inhibitori ai receptorilor H2, inhibitori ai pompei de protoni, misoprostol si alte forme de tratament simptomatic.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, codul ATC: M01AE02. Mecanism de actiune

Naproxen sodic este un medicament antiinflamator nesteroidian. Prezinta proprietati antiinflamatorii,

analgezice si antipiretice. Mecanismul principal de actiune este inhibarea ciclooxigenazei, enzima care este implicata in sinteza prostaglandinelor. Ca urmare, concentratiile prostaglandinelor din fluide si tesuturi scad.

Eficacitate si siguranta clinica

Similar altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, naproxenul sodic poate determina microhemoragii gastro-intestinale si leziuni gastro-intestinale, confirmate endoscopic. S-a stabilit ca provoaca mai putine leziuni decat acidul acetilsalicilic si indometacinul si mai multe decat diflunisalul, etodolacul, nabumetona si sulindacul. Studiile clinice au confirmat o toleranta mai buna a naproxenului sodic comparativ cu acidul acetilsalicilic si indometacinul, iar fata de alte antiinflamatorii nesteroidiene, toleranta nu prezinta deosebiri.

Similar altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, naproxenul sodic inhiba de asemenea agregarea plachetara, insa la doze terapeutice, prezinta o influenta minora asupra timpului de sangerare. Naproxenul sodic nu afecteaza functia renala normala; au existat numai cateva rapoarte de reactii adverse la pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca.

Naproxenul sodic nu prezinta actiune uricozurica.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie

Dupa administrare orala, naproxenul sodic este hidrolizat de acidul gastric. Microparticulele de naproxen sunt eliberate si apoi se dizolva mai rapid in intestinul subtire. Astfel, absorbtia naproxenului este mai rapida si mai completa; de aceea, concentratiile plasmatice eficace din punct de vedere analgezic sunt atinse mai rapid. Dupa administrarea unei doze unice de naproxen sodic, concentratiile plasmatice maxime de naproxen apar la 1 pana la 2 ore de la administrare, pe cand dupa administrarea unei doze unice de naproxen, concentratiile maxime apar la 2 pana la 4 ore de la administrare, in functie de continutul gastric. Cu toate ca alimentele reduc viteza de absorbtie, acestea nu reduc si cantitatea absorbita. Concentratia la starea de echilibru este atinsa dupa administrarea de pana la 5 doze, adica dupa 2 pana la 3 zile de tratament. Concentratiile plasmatice de naproxen cresc proportional cu marimea dozei, pana la 500 mg. La doze mai mari, proportia scade; datorita saturatiei legarii naproxenului de proteinele plasmatice, clearance-ul creatininei este de asemenea crescut.

Distributie

La doze uzuale, concentratiile plasmatice de naproxen variaza intre 23 mg/l si pana la 49 mg/l.

La concentratii de pana la 50 mg/l, 99% din cantitatea de naproxen se leaga de proteinele plasmatice. La concentratii si mai mari, fractiunea de substanta activa nelegata creste; la o concentratie de 47,3 mg/l, a fost determinata o proportie de 2,4% naproxen nelegat de proteinele plasmatice. Datorita legarii extensive de proteinele plasmatice, volumul de distributie este mic, totalizand numai 0,9 l/kg greutate corporala.

Metabolizare si eliminare

Aproximativ 70% din substanta activa este excretata sub forma nemetabolizata, 60% legata de acidul glucuronic sau alti conjugati. Cantitatea ramasa de 30% naproxen este metabolizata in metabolitul inactiv 6-demetil-naproxen.

Aproximativ 95% din naproxen este excretata prin urina, iar 5% prin fecale.

Timpul de injumatatire prin eliminare al naproxenului este de 12 pana la 15 ore si nu depinde de doza sau concentratiile plasmatice de naproxen. Clearance-ul creatininei depinde de concentratiile plasmatice de naproxen, probabil datorita cresterii proportiei de substanta activa nelegata de proteinele plasmatice, la concentratii plasmatice crescute.

Date preclinice de siguranta
Rezultatele studiilor toxicologice au aratat o toxicitate relativ scazuta a naproxenului sodic: reactiile adverse apar mai ales la nivelul tractului gastro-intestinal. Studiile toxicologice au demonstrat ca soarecii, iepurii, maimutele si porcii tolereaza bine dozele repetate de naproxen; toxicitatea este mai accentuata la sobolan si in special la caine. Similar altor antiinflamatoare nesteroidiene, reactiile adverse apar cel mai frecvent la nivelul tractului gastro-intestinal si la nivel renal.

Nu au fost observate efecte asupra fertilitatii; de asemenea, nu au fost observate efecte embriotoxice si teratogene. La administrarea naproxenului sodic in ultimul trimestru de sarcina, gestatia este prelungita, iar travaliul este intarziat. S-a stabilit, de asemenea, ca naproxenul sodic poate prezenta reactii adverse asupra sistemului cardiovascular fetal (inchiderea prematura a ductului arterial, insuficienta cardiaca congestiva, hipertensiune pulmonara). Nu au fost observate efecte mutagene sau carcinogene ale naproxenului.

Naproxen trece bariera placentara si este distribuit in laptele matern.

Au fost observate reactii adverse in studiile non-clinice numai la doze suficient de mari comparativ cu dozele administrate la om, ceea ce prezinta o relevanta clinica scazuta.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 03.03.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice