Indicatii
Tratamentul topic al infectiilor externe ale globului ocular si ale anexelor provocate de germeni sensibili la netilmicina: conjunctivita, cheratita, cheratoconjunctivita, ulcer cornean, blefarita, blefaroconjunctivita, dacriocistita.
Dozaj
Administrare oftalmica.
Nettacin se administreaza numai in instilatii in sacul conjunctival. Solutia nu poate fi folosita pentru injectii subconjunctivale si nu poate fi introdusa in camera anterioara.
Nettacin este indicat la adulti. Doze
Adulti
Doza uzuala este de 1-2 picaturi instilate in sacul conjunctival inferior de 3 ori pe zi, sau conform prescriptiei medicale
Daca se administreaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, celelalte medicamente trebuie administrate separat la un interval de cinci pana la zece minute.
Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea administrarii Nettacin la copii si adolescenti nu au fost inca stabilite. Medicamentul trebuie folosit numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la netilmicina sau la oricare dintre excipienti.
Hipersensibilitate la alte antibiotice aminoglicozidice.
Alaptare.
Atentionari
Administrarea topica prelungita a antibioticelor poate determina proliferarea microorganismelor rezistente sau suprainfectarea cu fungi.
Daca nu se observa o ameliorare clinica dupa un timp relativ scurt sau daca apar fenomene de sensibilizare la componentele medicamentului, tratamentul trebuie intrerupt si se va consulta medicul pentru prescrierea unei terapii adecvate.
Copii si adolescenti
La copii si adolescenti medicamentul trebuie administrat numai daca este absolut necesar si sub supraveghere medicala atenta.
Excipient
Flaconul multidoza cu Nettacin solutie oftalmica contine clorura de benzalconiu, cu rol de conservant, aceasta putand fi absorbit de lentilele de contact moi si sa determine decolorarea lentilelor. In cazul in care este necesara purtarea lentilelor de contact pe durata tratamentului, se recomanda utilizarea Nettacin sub forma de unidoze, solutie oftalmica fara conservanti. Mai mult, clorura de benzalconiu poate cauza cheratita punctata superficiala si poate provoca iritatie oculara, astfel ca pacientii suferind anterior de alte afectiuni corneene ar trebui controlati regulat in timpul administrarii Nettacin solutie oftalmica multidoza sau, alternativ, este de preferat utilizarea Nettacin solutie oftalmica unidoza, fara conservanti.
Interactiuni
Nu se cunosc interactiuni farmacologice semnificative cauzate de administrarea topica a Nettacin.
Totusi nu se recomanda administrarea concomitenta cu alte aminoglicozide. Se recomanda evitarea asocierii aminoglicozidelor, chiar si locala, cu polimixine, cefalotina, furosemid, acid etacrinic, amfotericina B, ciclosporine, cisplatina sau cu alte medicamente cu potential nefrotoxic si ototoxic (creste riscul de ototoxicitate si nefrotoxicitate).
Antibioticele aminoglicozidice nu trebuie amestecate cu alte medicamente, in special cu antibiotice betalactamice (studii in vitro au demonstrat ca se inactiveaza reciproc).
Sarcina
Desi studiile preclinice nu au evidentiat efecte toxice fetale dupa administrarea topica a netilmicinei, produsul se administreaza in timpul sarcinii numai daca este absolut necesar si dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.
Cantitati reduse de netilmicina sunt excretate in laptele matern. Astfel, chiar in absenta unei absorbtii sistemice semnificative, Nettacin nu este recomandat in timpul alaptarii.
Condus auto
Nettacin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100), rare (≥1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Mai putin frecvente: fenomene de intoleranta si sensibilizare precum hiperemie conjunctivala, senzatie de arsura si prurit.
Daca in timpul tratamentului apar fenomene de iritatie la locul aplicarii sau reactii alergice tratamentul trebuie intrerupt.
Supradozaj
Nu s-au raportat cazuri de supradozaj a urmare a utilizarii netilmicinei in tratamentul afectiunilor oftalmologice.
Datorita concentratiei mici a substantei active si administrarii locale, supradozajul acut este putin probabil. In cazul ingestiei accidentale se instituie tratament simptomatic.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiinfectioase de uz oftalmologic, antibiotice de uz oftalmologic, codul ATC: S01AA23.
Netilmicina este un antibiotic aminoglicozidic semisintetic, cu spectru larg. Aminoglicozidele sunt antibiotice cu efect bactericid, care inhiba sinteza proteica prin legarea ireversibila a subunitatii ribozomale 30S. Spectrul antimicrobian al netilmicinei este comparabil cu cel al gentamicinei si al tobramicinei, insa cu o activitate antibacteriana mai mare. Netilmicina este activa, in concentratii scazute (0,5-12 micrograme/ml) impotriva unui spectru larg de patogeni oculari, atat Gram-pozitivi cat si Gram-negativi, incluzand S.Aureus,
S. Epidermidis si alti streptococi coagulazo-negativi, S. Acinobacter spp., Pseudomonas spp. si H. Influenzae.
Proprietati farmacocinetice
In urma administrarii topice a netilmicinei, absorbtia sa sistemica este redusa. Mai mult, netilmicina, similar altor aminoglicozide, este o molecula slab lipofila, astfel ca, dupa administrarea topica, o cantitate redusa trece in camera oculara anterioara.
Studiile desfasurate la om au demonstrat ca, dupa o singura administrare topica, concentratia netilmicinei in lacrimi este de: 256 micrograme/ml dupa 5 minute, 182 micrograme/ml dupa 10 minute, 94 micrograme/ml dupa 20 minute si 27 micrograme/ml dupa o ora.
Date preclinice de siguranta
La diferite specii de animale, DL50 la administrarea intramusculara si, respectiv, intraperitoneala a fost de 142 si, respectiv, 186 mg/kg la soareci; 166 si, respectiv, 266 mg/kg la sobolani si de 160–200 mg/kg i.m. si 40–72 mg/kg i.v. la caini.
Testele preclinice efectuate pe sobolani, caini, porci de Guinea, pisici, iepuri si maimute au aratat ca netilmicina este mai putin nefrotoxica si ototoxica decat alte aminoglicozide binecunoscute. Mai mult, nu s- au raportat fenomene potential carcinogenetice in cursul administrarii netilmicinei.
Administrarea topica de netilmicina timp de 3 saptamani la iepuri si caini nu a relevat iritatie locala sau toxicitate sistemica