Medicamente cu reteta

Nevanac 3mg/ml, 1 flacon, Novartis

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Nevanac 3mg/ml, 1 flacon, Novartis

7520307

Indicatii
NEVANAC 3 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie este indicat adultilor in:

Prevenirea si tratamentul durerilor si inflamatiilor postoperatorii asociate cu operatia de cataracta

Scaderea riscului de aparitie a edemului macular postoperator asociat interventiei chirurgicale pentru cataracta la pacientii cu diabet zaharat. (vezi pct. 5.1)

Dozaj
Doze

Adulti, inclusiv varstnici

Pentru prevenirea si tratamentul durerii si inflamatiilor, doza este 1 picatura NEVANAC in sacul conjunctival/sacii conjunctivali al/ai ochiului/ochilor afectat/afectati 1 data pe zi incepand cu 1 zi inainte de operatia de cataracta, continuand in ziua operatiei si in timpul primelor 2 saptamani in perioada postoperatorie. Tratamentul poate fi extins pana la primele 3 saptamani in perioada postoperatorie, conform indicatiilor medicului. Este necesara administrarea unei picaturi suplimentare cu 30 pana la 120 de minute inainte de operatie.

In studii clinice, pacientii au fost tratati pana la 21 de zile cu NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie (vezi pct. 5.1).

Pentru scaderea riscului de aparitie a edemului macular postoperator asociat interventiei chirurgicale pentru cataracta la pacientii cu diabet zaharat, doza este 1 picatura de NEVANAC in sacul conjunctival/sacii conjunctivali al/ai ochiului/ochilor afectat/afectati o data pe zi incepand cu 1 zi inainte de operatia de cataracta, continuand in ziua operatiei si pana la 60 de zile in perioada postoperatorie, conform indicatiilor medicului. Este necesara administrarea unei picaturi suplimentare cu 30 pana la 120 de minute inainte de interventia chirurgicala.

Administrarea in doza zilnica unica a NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie asigura aceeasi doza totala zilnica de nepafenac ca si administrarea de 3 ori pe zi a NEVANAC 1 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie.

Grupe speciale de pacienti

Pacienti cu insuficienta hepatica sau renala

NEVANAC nu a fost studiat la pacientii cu boli hepatice sau insuficienta renala. Nepafenac este eliminat in principal prin biotransformare, iar expunerea sistemica este foarte mica dupa administrarea topica oftalmica. Nu este necesara ajustarea dozei la acesti pacienti.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea NEVANAC la copii si adolescenti nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date. Utilizarea acestui medicament la aceasta grupa de pacienti nu este recomandata pana cand noi informatii nu vor fi disponibile.

Persoane varsnice

Nu au fost observate diferente in ceea ce priveste siguranta si eficienta medicamentului la varstnici si pacientii mai tineri.

Mod de administrare

Pentru uz oftalmic.

Pacientii trebuie instruiti sa agite energic flaconul inainte de utilizare. Dupa indepartarea capacului, in cazul in care exista un colier de protectie si este desprins, acesta se indeparteaza inainte de utilizarea medicamentului.

Daca se utilizeaza mai mult de un medicament cu administrare topica oftalmica, medicamentele trebuie administrate separat, la interval de cel putin 5 minute. Unguentele oculare trebuie administrate ultimele.

Pentru a preveni contaminarea picuratorului si a solutiei, se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafete invecinate sau alte suprafete. Pacientii trebuie instruiti sa pastreze flaconul bine inchis intre administrari.

Daca o doza este omisa, o singura picatura trebuie administrata cat mai curand posibil, inainte de a se reveni la schema de administrare obisnuita. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa pentru doza omisa.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Hipersensibilitate la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Pacienti la care crizele de astm, urticarie sau rinita acuta sunt declansate de acidul acetilsalicilic sau de alte AINS.

Atentionari
Medicamentul nu trebuie injectat. Pacientii trebuie instruiti sa nu inghita NEVANAC. Pacientii trebuie instruiti sa evite expunerea la soare in timpul tratamentului cu NEVANAC.

Efecte oculare

Utilizarea medicamentelor AINS de uz topic poate conduce la aparitia keratitei. La unii pacienti susceptibili, utilizarea continua de AINS de uz topic poate duce la deteriorarea epiteliului, subtierea corneei, eroziuni corneene, ulceratia corneei sau perforarea corneei (vezi pct. 4.8). Aceste efecte pot implica riscul de pierdere a vederii. Pacientii care prezinta semne de deteriorare a epiteliului cornean trebuie sa intrerupa imediat utilizarea NEVANAC si trebuie sa fie tinuti sub observatie atenta pentru a se putea urmari starea corneei.

Medicamentele AINS de uz topic pot intarzia sau prelungi vindecarea. Se cunoaste, de asemenea, ca glucocorticoizii topici incetinesc sau intarzie vindecarea. Utilizarea concomitenta de AINS topice si glucocorticoizi topici poate creste posibilitatea aparitiei de probleme de vindecare. De aceea, se recomanda prudenta la administrarea concomitenta a NEVANAC si a corticosteroizilor, in special in cazul pacientilor care prezinta un risc crescut al reactiilor adverse la nivelul corneei, descrise in continuare.

Experienta ulterioara punerii pe piata a medicamentelor AINS de uz topic sugereaza ca pacientii cu operatii de ochi complicate, denervare corneana, defecte ale epiteliului cornean, diabet zaharat, afectiuni ale suprafetei oculare (de exemplu, sindromul de ochi uscat), poliartrita reumatoida sau operatii de ochi repetate intr-un interval de timp scurt pot prezenta un risc crescut de reactii adverse la nivelul corneei care pot duce la pierderea vederii. Medicamentele AINS de uz topic trebuie utilizate cu prudenta la acesti pacienti. Utilizarea prelungita a medicamentelor AINS de uz topic poate creste riscul de aparitie si severitatea reactiilor adverse la nivelul corneei.

Au fost raportate cazuri in care medicamentele AINS de uz oftalmic pot cauza sangerari sporite la nivelul tesuturilor oculare (inclusiv hifeme) in asociere cu o interventie chirurgicala la nivel ocular. NEVANAC trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu tendinte cunoscute de sangerare sau cei aflati in tratament cu alte medicamente care pot prelungi timpul de sangerare.

O infectie oculara acuta poate fi mascata de utilizarea topica a medicamentelor antiinflamatorii. Medicamentele de tip AINS nu au proprietati antimicrobiene. In caz de infectie oculara, se impune atentie in utilizarea acestor medicamente impreuna cu chimioterapice antiinfectioase.

Lentilele de contact

Nu se recomanda purtarea lentilelor de contact in perioada postoperatorie dupa operatia de cataracta. Prin urmare, pacientii trebuie sfatuiti sa nu poarte lentile de contact in timpul tratamentului, decat daca acest lucru le-a fost clar indicat de catre medic.

Clorura de benzalconiu

NEVANAC contine clorura de benzalconiu, care poate provoca iritatii oculare si se stie ca decoloreaza lentilele de contact moi. Daca in timpul tratamentului este necesara purtarea lentilelor de contact, pacientii trebuie instruiti sa indeparteze lentilele de contact inainte de administrarea picaturilor si sa astepte cel putin 15 minute dupa instilarea dozei inainte de reaplicarea lentilelor de contact.

S-au raportat cazuri in care clorura de benzalconiu a cauzat aparitia cheratopatiei punctiforme si/sau a cheratopatiei ulcerative toxice. Deoarece NEVANAC contine clorura de benzalconiu, se impune monitorizarea atenta a pacientului in cazul administrarii frecvente sau prelungite a medicamentului.

Sensibilitate incrucisata

Exista posibilitatea aparitiei sensibilitatii incrucisate intre nepafenac si acidul acetilsalicilic, derivatele acidului fenilacetic si alte medicamente AINS.

Interactiuni
Studiile in vitro au demonstrat un potential foarte mic de interactiune cu alte medicamente si interactiuni de legare a proteinelor (vezi pct. 5.2).

Analogii de prostaglandine

Datele referitoare la utilizarea concomitenta a analogilor de prostaglandine si NEVANAC sunt foarte limitate. Avand in vedere mecanismele lor de actiune, utilizarea concomitenta a acestor medicamente nu este recomandata.

Utilizarea concomitenta a AINS topice si a steroizilor topici poate creste potentialul problemelor de vindecare. Utilizarea concomitenta a NEVANAC cu medicamente care prelungesc timpul de sangerare poate creste riscul de hemoragie (vezi pct. 4.4).

Sarcina
Femei cu potential fertil

NEVANAC nu trebuie utilizat de catre femeile aflate la varsta fertila care nu utilizeaza metode contraceptive.

Sarcina

Nu exista date adecvate privind utilizarea nepafenac la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul potential pentru om este necunoscut. Deoarece expunerea sistemica la femei care nu sunt gravide este neglijabila dupa tratamentul cu NEVANAC, se considera ca riscul pentru sarcina este unul mic. Cu toate acestea, intrucat inhibarea sintezei prostaglandinei ar putea afecta negativ sarcina/si-sau/dezvoltarea embrionara/fetala/si-sau nasterea/si-sau/dezvoltarea post-natala, NEVANAC nu este recomandat in timpul sarcinii.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca nepafenac este excretat in laptele matern. Studiile la sobolan au evidentiat ca nepafenac este excretat in laptele matern. Cu toate acestea, nu sunt de asteptat efecte asupra sugarului, deoarece expunerea sistemica la nepafenac a femeilor care alapteaza este neglijabila. NEVANAC poate fi administrat in perioada de alaptare.

Fertilitatea

Nu exista date referitoare la efectul NEVANAC asupra fertilitatii la oameni.

Condus auto
NEVANAC nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari de vedere pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa instilare apare incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

In studiile clinice in care au fost inrolati peste 1900 de pacienti tratati cu NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie, cele mai frecevente reactii adverse raportate au fost keratita punctata, senzatie de corp strain in ochi si durere oculara, care au fost semnalate de 0,4% pana la 0,1% dintre pacienti.

Pacienti cu diabet zaharat

In cadrul a doua studii clinice efectuate cu 594 pacienti, pacientilor diabetici li s-a administrat tratament cu NEVANAC picaturi oftalmice, suspensie timp de 90 de zile pentru prevenirea edemului macular dupa interventia chirurgicala pentru cataracta. Cea mai frecventa reactie adversa raportata a fost keratita punctata, de catre 1% dintre pacienti, incadrand-o in categoria frecvente. Celelalte reactii adverse raportate au fost keratita si senzatia de corp strain in ochi care au fost raportate la 0,5% si respectiv la 0,3% dintre pacienti, ambele reactii adverse incadrabile in categoria mai putin frecvente.

Lista tabelara a reactiilor adverse

Urmatoarele reactii adverse sunt clasificate conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (1/10), frecvente (1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (1/1000 si sub 1/100), rare (1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000) sau cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii. Reactiile adverse au fost obtinute din studii clinice sau rapoarte elaborate in urma punerii pe piata, efectuate cu NEVANAC 3 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie si NEVANAC 1 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie.

Clasificarea pe aparate, sisteme si organeReactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitarRare: hipersensibilitate
Tulburari ale sistemului nervosRare: ameteala,cefalee
Tulburari oculareMai putin frecvente: keratita, keratita punctata, defect al epiteliului cornean, senzatie de corp strain in ochi, cruste pe marginea pleoapelor.Rare:irita, efuziune coroidiana, depuneri corneene, durere oculara, disconfort ocular, xeroftalmie, blefarita, iritație oculara, prurit ocular, secretii oculare, conjunctivita alergica, hipersecretie lacrimala, hiperemie conjunctivalaCu frecventa necunoscuta: perforație corneana, vindecarea incompleta (a corneei), opacifiere corneana, cicatrice corneana, scaderea acuitatii vizuale, edem ocular, keratita ulcerativa,subtiere corneana, vedere incetosata
Tulburari vasculareMai putin frecvente: hipertensiune arterialaCu frecventa necunoscuta: creșterea presiunii arteriale
Tulburari gastro-intestinaleRare: greataCu frecventa necunoscuta: varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatRare: cutis laxa (chalazodermie), dermatitaalergica

Descrierea reactiilor adverse selectate

Pacientii cu ruptura a epiteliului cornean, inclusiv perforatie corneana, trebuie sa intrerupa imediat administrarea NEVANAC si trebuie monitorizati indeaproape pana la vindecarea corneei (vezi pct. 4.4).

Din experienta ulterioara punerii pe piata a NEVANAC 1 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie, au fost raportate cazuri cu defecte/afectiuni ale epiteliului cornean. Gravitatea acestor cazuri variaza de la efecte putin grave in ceea ce priveste integritatea epiteliala a epiteliului cornean, pana la reactii mai severe, cand se impun interventii chirurgicale si/sau tratament medical in vederea redobandirii acuitatii vederii.

Experienta ulterioara punerii pe piata a medicamentelor AINS de uz topic sugereaza ca pacientii cu complicatii ale interventiilor chirurgicale oftalmologice, denervare corneana, defecte al epiteliului cornean, diabet zaharat, afectiuni ale suprafetei oculare (de exemplu xeroftalmie), poliartrita reumatoida sau interventii chirurgicale oftalmologice repetate intr-un interval de timp scurt pot prezenta un risc crescut de reactii adverse la nivelul corneei care pun in pericol acuitatea vizuala.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea NEVANAC la copii si adolescenti nu au fost stabilite. Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Este putin probabil sa apara efecte toxice in cazul unei supradoze la utilizarea oftalmica sau in urma ingerarii accidentale pe cale orala.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: Medicamente oftalmologice, antiinflamatoare nesteroidiene, codul ATC: S01BC10

Mecanism de actiune

Nepafenac este un promedicament nesteroidian antiinflamator si analgezic. Dupa administrarea locala a dozei la nivel ocular, nepafenac penetreaza corneea si este transformat de hidrolazele tesutului ocular in amfenac, o substanta antiinflamatorie nesteroidiana. Amfenac inhiba actiunea sintazei de prostaglandina H (ciclooxigenaza), o enzima necesara in producerea prostaglandinei.

Farmacologie secundara

In studiile la iepure, s-a demonstrat ca nepafenac inhiba metabolizarea la nivelul barierei hematoretiniene, concomitent cu suprimarea sintezei PGE2. Ex vivo, s-a demonstrat ca o singura doza de nepafenac aplicata local la nivel ocular inhiba sinteza prostaglandinei in iris/corpul ciliar

(85%-95%) si in retina/coroida (55%) timp de pana la 6 ore, respectiv pana la 4 ore.

Efecte farmacodinamice

Majoritatea transformarii hidrolitice se regaseste la nivelul retinei/coroidei urmata de iris/corp ciliar si cornee, consecvent cu gradul de vascularizare a tesutului.

Rezultatele studiilor clinice indica faptul ca NEVANAC 3 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie nu are niciun efect semnificativ asupra tensiunii intraoculare.

Eficacitate si siguranta clinica

Prevenirea si tratamentul durerii si inflamatiilor postoperatorii asociate interventiei chirurgicale pentru cataracta

In doua studii dublu-orb, placebo controlate in care au fost implicati 1339 de pacienti, s-au demonstrat eficacitatea si siguranta NEVANAC 3 mg/ml administrat pentru prevenirea si tratamentul durerii si inflamatiei asociate cu operatia de cataracta. In aceste studii, in timpul carora medicatia de studiu a fost administrata incepand cu ziua premergatoare interventiei chirurgicale, a fost continuata in ziua interventiei si a fost administrata in primele 14 zile din perioada postoperatorie, NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie a demonstrat o eficacitate clinica superioara comparativ cu placebo, in privinta tratarii durerii si inflamatiei postoperatorii.

Pacientii tratati cu NEVANAC au prezentat durere oculara sau semne cuantificabile ale inflamatiei mai reduse (celulele inflamatorii si reactie inflamatorie) la inceputul perioadei postoperatorii si pana la incheierea tratamentului, fata de cei tratati cu placebo. In cele doua studii, NEVANAC a eliminat inflamatia la ziua 14 postoperator la 65% si 68% dintre pacienti, comparativ cu 25% si 35% dintre pacientii carora li s-a administrat vehicul. Procentele pacientilor care nu au raportat durere au fost de 89% si 91% in grupul NEVANAC fata de 40% si 50% dintre pacientii carora li s-a administrat vehicul.

Unii dintre pacienti au fost tratati cu NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie timp de pana la 21 de zile postoperator. Cu toate acestea, nu a fost masurata eficacitatea dupa ziua 14 postoperator.

In plus, intr-unul dintre cele doua studii clinice s-a aratat ca NEVANAC 3 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie, administrat in doza zilnica unica nu este inferior fata de NEVANAC 1 mg/ml picaturi oftalmice, suspensie, administrat de trei ori pe zi pentru prevenirea si tratamentul durerilor si inflamatiilor postoperatorii asociate cu operatia de cataracta.

Procentele pacientilor fara inflamatie si fara durere au fost similare in cazul ambelor medicamente, la toate momentele evaluarilor postoperatorii.

Scaderea riscului de dezvoltare a edemului macular postoperator asociat unei interventii chirurgicale pentru cataracta la pacientii cu diabet zaharat

S-au efectuat doua studii clinice pentru a evalua eficacitatea si siguranta NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie administrat o data pe zi pentru prevenirea edemului macular postoperator asociat interventiei chirurgicale pentru cataracta. In aceste studii, medicamentul studiat a fost administrat incepand cu ziua premergatoare interventiei chirurgicale, a fost continuat in ziua interventiei si a fost administrat timp de pana la 90 de zile in perioada postoperatorie.

In cadrul celor doua studii dublu-orb, randomizate, vehicul controlate, efectuate la pacienti cu retinopatie diabetica, un procent semnificativ mai mare de pacienti din grupul de tratament cu vehicul au prezentat edem macular (17,3% si 14,3%), comparativ cu pacientii tratati cu NEVANAC 3 mg/ml (2,3% si 5,9%). Procentele corespunzatoare din analiza integrata a celor 2 studii au fost 15,9% pentru grupul vehicul si 4,1% pentru grupul cu Nevanac, p sub 0,001).Un procent semnificativ mai mare de pacienti au obtinut o imbunatatire cu 15 sau mai multe litere in Ziua 14 si si-au mentinut rezultatul pana in Ziua 90 in grupul cu Nevanac 3 mg/ml (61,7%) fata de grupul vehicul (43%) intr-un studiu; procentul subiectilor a fost similar in cele doua grupuri de tratament pentru obiectivul final in cel de-al doilea studiu (48,8% in grupul Nevanac si 50,5% in grupul vehicul). In analiza integrata a celor doua studii, procentul subiectilor cu imbunatatire de 15 litere in Ziua 14 si mentinerea acesteia pana la Ziua 90 a fost mai mare in grupul Nevanac 3 mg/ml (55,4%) comparativ cu grupul vehicul (46,7%, p=0,003).

Copii si adolescenti

Agentia Europeana pentru Medicamente acordat o derogare de la obligatia de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu NEVANAC la toate subgrupele de copii si adolescenti in ceea ce priveste prevenirea si tratamentul durerilor si inflamatiilor postoperatorii asociate cu operatia de cataracta (vezi pct. 4.2 pentru informatii privind utilizarea la copii si adolescenti)

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa aplicarea locala in ambii ochi a unei picaturi de NEVANAC 3 mg/ml, picaturi oftalmice, suspensie, o data pe zi, timp de patru zile, concentratii plasmatice mici, dar cuantificabile de nepafenac si amfenac au fost observate la majoritatea subiectilor la 2, respectiv 3 ore dupa administrarea dozei.

La starea de echilibru, valorile medii Cmax pentru nepafenac si amfenac au fost de 0,847 ± 0,269 ng/ml, respectiv de 1,13 ± 0,491 ng/ml, dupa administrare oculara.

Distributie

Amfenac manifesta o afinitate mare fata de albumina serica. In vitro, procentul legarii la nivelul albuminei de sobolan, albuminei umane si serului uman a fost de 98,4%, 95,4%, respectiv de 99,1%.

Studiile efectuate la sobolani au evidentiat cum componentele substantei active, marcate radioactiv, se distribuie pe o suprafata mare in corp dupa administrarea orala de doze unice si multiple de nepafenac

14C.

Studiile efectuate la iepuri au demonstrat ca nepafenacul administrat topic se distribuie la nivel local din segmentul anterior spre segmentele posterioare ale ochiului (retina si coroida).

Metabolizare

Nepafenac prezinta o bioactivare relativ rapida in amfenac prin intermediul hidrolazelor intraoculare. Ulterior, printr-un proces de metabolizare masiva, amfenac se transforma in mai multi metaboliti polari care implica hidroxilarea inelului aromatic, conducand la formarea conjugatelor glucuronice.

Analizele radiocromatografice efectuate inainte si dupa hidroliza β-glucuronidazei au evidentiat ca toti metabolitii se aflau sub forma de conjugate glucuronice, cu exceptia amfenac. Amfenac a fost metabolitul principal la nivel plasmatic, reprezentand aproximativ 13% din radioactivitatea plasmatica totala. Al doilea metabolit plasmatic, ca proportie, a fost identificat ca fiind 5-hidroxi nepafenac, reprezentand aproximativ 9% din radioactivitatea totala la Cmax.

Interactiuni cu alte medicamente: In vitro, nici nepafenac, nici amfenac nu inhiba activitatea metabolica a izoenzimelor principale ale citocromului uman P450 (CYP1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 si 3A4) la concentratii de pana la 3000 ng/ml. Prin urmare, sunt putin probabile interactiunile care implica metabolizarea mediata de citocromul P450 a medicamentelor administrate concomitent. De asemenea, sunt improbabile interactiuni mediate prin legarea de proteinele plasmatice.

Eliminare

Dupa administrarea orala a nepafenac 14C la voluntari sanatosi, s-a stabilit ca excretia urinara este calea principala de eliminare a substantelor excretate marcate radioactiv, reprezentand aproximativ 85%, in timp ce excretia prin fecale a reprezentat aproximativ 6% din doza.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate si genotoxicitatea.

Nepafenac nu a fost evaluat prin studii privind carcinogenitatea pe termen lung.

In studiile privind functia de reproducere efectuate cu nepafenac la sobolan, administrarea de doze toxice pentru femela gestanta 10 mg/kg s-a asociat cu distocie, cresterea pierderilor post-implantare, reducerea greutatii si inaltimii fetale, si scaderea sanselor de supravietuire a fatului. La femelele de iepure gestante, o doza materna de 30 mg/kg care a produs usoare efecte toxice la femela a evidentiat o crestere semnificativa statistic a incidentei malformatiilor fetale.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 15.02.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice