Medicamente cu reteta

Nimerix, 1 fiola + 1 seringa preumpluta, Pfizer

Brand: PFIZER

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Nimerix, 1 fiola + 1 seringa preumpluta, Pfizer

7533257

Indicatii
Nimenrix este indicat pentru imunizarea activa a persoanelor incepand cu varsta de 6 saptamani impotriva infectiei meningococice invazive cauzata de Neisseria meningitidis serogrupurile A, C, W- 135 si Y.

Dozaj
Doze

Nimenrix trebuie utilizat conform recomandarilor oficiale.

Imunizarea primara

Sugari cu varsta de la 6 saptamani pana la mai putin de 6 luni: trebuie administrate doua doze, fiecare a cate 0,5 ml, cu un interval de 2 luni intre doze.

Sugari cu varsta de la 6 luni, copii, adolescenti si adulti: trebuie administrata o singura doza de 0,5 ml. O doza primara suplimentara de Nimenrix poate fi considerata adecvata pentru unele persoane (vezi pct. 4.4).

Doze de rapel

Datele privind persistenta pe termen lung a anticorpilor dupa vaccinarea cu Nimenrix sunt disponibile timp de pana la 10 ani dupa vaccinare (vezi pct. 4.4 si 5.1).

Dupa finalizarea ciclului de imunizare primara la sugarii cu varsta de la 6 saptamani pana la mai putin de 12 luni, trebuie administrata o doza de rapel la varsta de 12 luni, cu un interval de cel putin 2 luni dupa ultima vaccinare cu Nimenrix (vezi pct. 5.1).

La persoanele vaccinate anterior cu varsta de 12 luni si peste, Nimenrix poate fi administrat ca o doza de rapel, daca acestora li s-a administrat vaccinarea primara cu un vaccin meningococic polizaharidic simplu sau conjugat (vezi pct. 4.4 si 5.1).

Mod de administrare

Imunizarea se va realiza numai prin injectie intramusculara.

La sugari, locul de injectare recomandat este partea anterolaterala a coapsei. La persoanele incepand cu varsta de 1 an, locul de injectare recomandat este partea anterolaterala a coapsei sau muschiul deltoid (vezi pct. 4.4 si 4.5).

Pentru instructiuni privind reconstituirea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

In nicio circumstanta Nimenrix nu trebuie sa fie administrat pe cale intravasculara, intradermica sau subcutanata.

Inainte de vaccinare, buna practica clinica prevede efectuarea unei verificari a istoricului medical (in special privind vaccinarile anterioare si posibile efecte adverse) si a unui examen clinic.

Intotdeauna este necesar sa fie imediat disponibile tratamentul si supravegherea medicala adecvate, in eventualitatea reactiilor anafilactice rare care pot sa apara in urma administrarii vaccinului.

Afectiune intercurenta

Vaccinarea cu Nimenrix trebuie amanata la subiectii care prezinta o afectiune febrila acuta severa. Prezenta unei infectii minore, cum este o raceala, nu trebuie sa determine amanarea vaccinarii.

Sincopa

Sincopa (lesinul) poate sa apara dupa, sau chiar inaintea oricarei vaccinari, in special la adolescenti, ca un raspuns psihogen la acul de seringa. Aceasta poate fi insotita de cateva simptome neurologice, cum sunt tulburare temporara a vederii, paraestezie si miscari tonico-clonice ale membrelor in timpul recuperarii. Pentru a preveni ranirea ca urmare a lesinului, este important sa fie luate masuri de precautie.

Trombocitopenie si tulburari de coagulare

Nimenrix se administreaza cu precautie la subiectii cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare, deoarece la acesti subiecti poate aparea sangerare dupa administrarea intramusculara.

Imunodeficienta

Este posibil ca la pacientii care utilizeaza tratament imunosupresor sau la pacientii cu imunodeficienta sa nu se obtina un raspuns imun adecvat.

Persoanele cu deficiente familiale de complement (de exemplu, deficiente C5 sau C3) si persoanele carora li se administreaza tratament care inhiba faza finala de activare a complementului (de exemplu, eculizumab) prezinta un risc crescut de boala invaziva provocata de Neisseria meningitidis serogrupurile A, C, W-135 si Y, chiar daca dezvolta anticorpi dupa vaccinarea cu Nimenrix.

Protectie impotriva bolii meningococice

Nimenrix asigura protectie numai impotriva Neisseria meningitidis serogrupurile A, C, W-135 si Y. Acest vaccin nu protejeaza impotriva altor grupuri de Neisseria meningitidis.

Este posibil sa nu se obtina un raspuns imun protector la toate persoanele vaccinate.

Efectul vaccinarii anterioare cu vaccin meningococic polizaharidic simplu

Subiectii vaccinati anterior cu un vaccin meningococic polizaharidic simplu si vaccinati cu Nimenrix 30 - 42 luni mai tarziu au prezentat o valoare a mediei geometrice a titrurilor (MGT), masurata printr- un test bactericid utilizand complement seric de iepure (rSBA), mai mica decat cea observata la subiectii care nu fusesera vaccinati cu niciun vaccin meningococic in ultimii 10 ani (vezi pct. 5.1). Nu se cunoaste relevanta clinica a acestei observatii.

Efectul anticorpului pre-vaccinare asupra anatoxinei tetanice

Siguranta si imunogenitatea Nimenrix a fost evaluata cand acesta a fost administrat secvential sau concomitent cu un vaccin continand anatoxinele difterica, tetanica si pertussis acelular, virusuri poliomielitice inactivate (1, 2 si 3), antigen de suprafata al hepatitei B si polizaharid al Haemophilus influenzae tip b (fosfat de poliribozilribitol, PRP) conjugat cu anatoxina tetanica (DTaP-HBV- IPV/Hib), in al doilea an de viata. Administrarea Nimenrix la o luna dupa vaccinul DTaP-HBV- IPV/Hib a determinat MGT rSBA mai reduse pentru grupurile A, C si W-135, in comparatie cu administrarea concomitenta (vezi pct. 4.5). Nu este cunoscuta relevanta clinica a acestei observatii.

Raspunsul imun la sugari cu varsta cuprinsa intre 6 luni pana la mai putin de 12 luni Administrarea unei dozei unice la varsta de 6 luni s-a asociat cu titruri mai scazute ale testului bactericid cu complement seric uman (hSBA) pentru grupurile W-135 si Y in comparatie cu administrarea a trei doze la 2, 4 si 6 luni (vezi pct. 5.1). Relevanta clinica a acestei observatii nu este

cunoscuta. In cazul in care se considera ca un sugar cu varsta cuprinsa intre 6 luni pana la mai putin de 12 luni este expus unui risc special de boala meningococica invaziva ca urmare a expunerii la grupurile W-135 si/sau Y, se poate lua in considerare administrarea unei a doua doze primare de Nimenrix, dupa un interval de 2 luni.

Raspunsurile imune la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 luni

Copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 luni au inregistrat titruri rSBA similare la grupurile A, C, W- 135 si Y la o luna dupa administrarea unei doze de Nimenrix sau la o luna dupa administrarea a doua doze de Nimenrix, la un interval de doua luni.

Administrarea unei dozei unice s-a asociat cu titruri mai scazute hSBA la grupurile W-135 si Y in comparatie cu administrarea a doua doze succesive la un interval de doua luni. Au fost observate raspunsuri similare la grupurile A si C dupa administrarea unei doze sau a doua doze (vezi pct. 5.1). Nu este cunoscuta relevanta clinica a acestei observatii. In cazul in care se considera ca un copil este expus unui risc special de imbolnavire cu boala meningococica invaziva ca urmare a expunerii la grupurile W-135 si/sau Y, se poate lua in considerare administrarea celei de-a doua doze de Nimenrix, dupa un interval de 2 luni. Pentru detalii despre scaderea concentratiilor de anticorpi impotriva grupului A sau grupului C dupa administrarea unei prime doze de Nimenrix la copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 de luni, vezi sectiunea Persistenta titrurilor bactericide serice de anticorpi.

Persistenta titrurilor bactericide serice de anticorpi

Dupa administrarea Nimenrix exista o scadere a titrurilor bactericide serice de anticorpi impotriva grupului A, utilizand hSBA (vezi pct. 5.1).

Relevanta clinica a acestei observatii nu este cunoscuta. Cu toate acestea, daca se anticipeaza ca o persoana prezinta un risc deosebit de expunere la grupul A si cu mai mult de aproximativ 1 an in urma i-a fost administrata o doza de Nimenrix, se poate lua in considerare administrarea unei doze de rapel.

A fost observata o scadere a titrurilor de anticorpi impotriva grupurilor A, C, W-135 si Y pe parcursul timpului. Relevanta clinica a acestei observatii nu este cunoscuta. Se poate lua in considerare administrarea unei doze de rapel la subiectii vaccinati la varsta mica (12-36 luni) si care prezinta in continuare un risc mare de expunere la boala meningococica determinata de grupurile A, C, W-135 sau Y (vezi pct. 5.1).

Efectul Nimenrix asupra concentratiilor plasmatice de anticorpi anti-tetanos

Desi a fost observata o crestere a concentratiilor plasmatice de anticorpi anti-anatoxina tetanica (AT) dupa vaccinarea cu Nimenrix, Nimenrix nu inlocuieste imunizarea impotriva tetanosului.

Administrarea Nimenrix impreuna cu sau cu o luna inainte de un vaccin care contine AT in al doilea an de viata nu reduce raspunsul la AT si nu are un impact semnificativ asupra sigurantei. Nu sunt disponibile date pentru subiecti cu varsta peste 2 ani.

Continut de sodiu

Acest vaccin contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per unitate dozata, adica practic „nu contine sodiu”.

Interactiuni
La sugari, Nimenrix poate fi administrat concomitent cu vaccinurile combinate DTaP-HBV-IPV/Hib si cu vaccinul pneumococic conjugat 10-valent.

Incepand cu varsta de 1 an si peste, Nimenrix poate fi administrat concomitent cu oricare dintre urmatoarele vaccinuri: vaccin hepatitic A (VHA) si hepatitic B (VHB), vaccin rujeolic - urlian - rubeolic (ROR), vaccin rujeolic - urlian - rubeolic - varicelic (RORV), vaccin pneumococic conjugat 10-valent sau vaccin anti-gripal fara adjuvant.

De asemenea, in al doilea an de viata, Nimenrix poate fi administrat concomitent cu vaccin combinat diftero-tetanic-pertussis acelular (DTaP), inclusiv combinatia vaccinuri DTaP cu hepatitic B, poliomielitic inactivat sau Haemophilus influenzae tip b (HBV, IPV sau Hib), cum este vaccinul DTaP-HBV-IPV/Hib, precum si cu vaccinul pneumococic conjugat 13-valent.

La persoane cu varsta cuprinsa intre 9 si 25 ani, Nimenrix poate fi administrat concomitent cu vaccinul papilomavirus uman bivalent [tipul 16 si 18] recombinant (HPV2).

Ori de cate ori este posibil, Nimenrix si un vaccin care contine anatoxina tetanica, cum este vaccinul DTaP-HBV-IPV/Hib, trebuie administrate concomitent sau Nimenrix trebuie administrat cu cel putin o luna inainte de vaccinul care contine anatoxina tetanica.

La o luna dupa administrarea simultana cu un vaccin pneumococic conjugat 10-valent, au fost observate valori mai mici ale mediei geometrice a concentratiilor de anticorpi (MGC) si ale MGT, conform testului de opsonizare-fagocitare (OPA) pentru un serotip pneumococic (18 C conjugat cu proteina transportoare pentru toxoidul tetanic). Relevanta clinica a acestei observatii nu este cunoscuta. Administrarea concomitenta nu a avut niciun impact asupra raspunsurilor imune la celelalte noua serotipuri pneumococice.

La o luna dupa administrarea concomitenta cu un vaccin combinat continand anatoxinele tetanica, difterica redusa si pertussis acelular, adsorbit (Tdap) la subiecti cu varsta cuprinsa intre 9 si 25 ani, au fost observate MGC mai reduse la fiecare antigen de pertussis (anatoxina pertussis [AP], hemaglutinina filamentoasa [HAF] si pertactina [PRN]). Mai mult de 98% dintre subiecti au avut

concentratii anti-AP, HAF si PRN peste pragul limita al testului. Relevanta clinica a acestor observatii nu este cunoscuta. Administrarea concomitenta nu a avut niciun impact asupra raspunsurilor imune la Nimenrix sau la antigenele tetanic sau difteric incluse in Tdap.

In cazul in care Nimenrix trebuie utilizat concomitent cu un alt vaccin administrat injectabil, intotdeauna trebuie sa se foloseasca locuri de injectare diferite.

Este posibil ca la pacientii care utilizeaza tratament imunosupresor sa nu se obtina un raspuns adecvat.

Sarcina
Sarcina

Datele provenite din utilizarea Nimenrix la gravide sunt limitate.

Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrio/fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale (vezi pct. 5.3).

Nimenrix trebuie utilizat in timpul sarcinii doar cand este absolut necesar si daca posibilele avantaje depasesc riscurile potentiale pentru fat.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca Nimenrix se excreta in laptele uman.

Nimenrix va fi utilizat in timpul alaptarii numai atunci cand posibilele avantaje depasesc riscurile potentiale.

Fertilitatea

Studiile la animale nu au evidentiat efecte toxice nocive directe sau indirecte asupra fertilitatii.

Condus auto
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, o parte dintre efectele mentionate la pct. 4.8 „Reactii adverse” pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta

Siguranta Nimenrix prezentata in tabelul de mai jos se bazeaza pe doua seturi de date din studii clinice, dupa cum urmeaza:

O analiza cumulata a datelor de la 9621 subiecti carora li s-a administrat o doza unica de Nimenrix. Acest total a inclus 3079 copii (cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 23 luni), 909 copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani, 990 copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani, 2317 adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani) si 2326 adulti (cu varsta de la 18 ani pana la 55 ani).

Datele dintr-un studiu efectuat la sugari, cu varsta intre 6 si 12 saptamani in momentul administrarii primei doze (studiul MenACWY-TT-083), la 1052 subiecti s-a administrat cel putin o doza dintr-o schema primara cu 2 sau 3 doze de Nimenrix si la 1008 subiecti s-a administrat o doza de rapel la varsta de aproximativ 12 luni.

Datele de siguranta au fost, de asemenea, evaluate in cadrul unui studiu separat, in care o doza unica de Nimenrix a fost administrata la 274 de persoane cu varsta de 56 de ani si peste.

Reactii adverse locale si generale

In grupurile de copii cu varsta intre 6-12 saptamani si intre 12-14 luni, in cazul administrarii a 2 doze de Nimenrix la un interval de 2 luni, prima si a doua doza au determinat valori similare de reactogenitate locala si sistemica.

Profilul reactiilor adverse locale si generale in cazul utilizarii de Nimenrix administrat la subiecti cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 30 ani ca doza de rapel dupa vaccinarea primara cu Nimenrix sau cu alte vaccinuri meningococice polizaharidice simple sau conjugate a fost similar cu profilul reactiilor adverse locale si generale observat dupa vaccinarea primara cu Nimenrix, cu exceptia simptomelor gastro-intestinale (inclusiv diareea, varsaturile si greata), care au fost foarte frecvente in randul subiectilor cu varsta de 6 ani si peste.

Lista reactiilor adverse prezentate sub forma de tabel

Reactiile adverse raportate sunt prezentate in functie de urmatoarele categorii de frecventa:

Foarte frecvente: (≥1/10)

Frecvente: (≥1/100 si mai mic de 1/10) Mai putin frecvente: (≥1/1000 si mai mic de 1/100)

Rare: (≥1/10000 si mai mic de 1/1000)

Foarte rare: (mai mic de 1/10 000)

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tabelul 1 prezinta reactiile adverse raportate in studiile cu subiecti cu varsta de la 6 saptamani pana la 55 ani si din experienta de dupa punerea pe piata. Reactiile adverse raportate la subiectii cu varsta mai mica de 55 ani au fost similare cu cele observate la adultii mai tineri.

Tabelul 1. Rezumatul sub forma de tabel al reactiilor adverse, clasificate pe aparate, sisteme si organe
Aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
Tulburari ale sângelui și ale sistemului limfaticNecunoscuta***Limfadenopatie
Tulburari metabolice si de nutritieFoarte frecventePierdere a apetitului alimentar
Tulburari psihiceFoarte frecventeIritabilitate
Mai putin frecventeInsomnie Plâns
Tulburari ale sistemului nervosFoarte frecventeLetargieCefalee
Mai putin frecventeHipoestezie Ameteli
RareConvulsie febrila
Tulburari gastro-intestinaleFrecventeDiaree VarsaturiGreata*
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatMai putin frecventePrurit UrticarieEruptii cutanate tranzitorii**
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivMai putin frecventeMialgieDurere la nivelul extremitatilor
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFoarte frecventeFebraEdem la nivelul locului de injectare Durere la nivelul locului de injectareEritem la nivelul locului de injectare Fatigabilitate
FrecventeHematom la nivelul locului de injectare*
Tabelul 1. Rezumatul sub forma de tabel al reactiilor adverse, clasificate pe aparate, sisteme si organe
Aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
 Mai putin frecventeStare generala de rauInduratie la nivelul locului de injectare Prurit la nivelul locului de injectare Senzatie de caldura la nivelul locului de injectareAnestezie la nivelul locului de injectare
Cu frecventa necunoscuta***Edem extins al membrului la nivelul caruia s-a efectuat injectarea, in locul in care s-a administrat vaccinul, asociat frecvent cu eritem, uneori extins pâna la articulatia adiacenta sau edem al intregului membru lanivelul caruia s-a efectuat injectarea

*Greata si hematomul la nivelul locului de injectare au aparut mai putin frecvent la sugari

**Eruptia cutanata tranzitorie a aparut frecvent la sugari

***RA identificata dupa punerea pe piata

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccinuri, vaccinuri meningococice, codul ATC: J07AH08 Mecanism de actiune

Anticorpii anti-capsulari anti-meningococ protejeaza impotriva bolii meningococice prin activitatea bactericida mediata de complement. Nimenrix induce producerea de anticorpi cu actiune bactericida impotriva polizaharidelor capsulare ale Neisseria meningitidis de serogrupuri A, C, W-135 si Y, conform determinarilor prin teste care au utilizat fie rSBA fie hSBA.

Imunogenitatea la sugari

In Studiul MenACWY-TT-083, prima doza a fost administrata la varsta de 6 pana la 12 saptamani, a doua dupa un interval de 2 luni si o a treia doza (de rapel) a fost administrata la varsta de aproximativ 12 luni. Au fost administrate concomitent DTaP-HBV-IPV/Hib si un vaccin pneumococic 10-valent. Nimenrix a indus titruri rSBA si hSBA impotriva celor patru grupuri meningococice, dupa cum este prezentat in Tabelul 2. Raspunsul impotriva grupului C a fost non-inferior celui obtinut de vaccinurile aprobate MenC-CRM si MenC-TT in ceea ce priveste procentele titrurilor rSBA ≥8 la 1 luna dupa a doua doza.

Datele din acest studiu sustin extrapolarea datelor de imunogenitate si dozele la sugari cu varsta de la 12 saptamani pana la mai putin de 6 luni.

Tabelul 2: Titrurile rSBA si hSBA dupa doua doze de Nimenrix (sau MenC-CRM sau MenC- TT) administrate la interval de 2 luni de la prima doza administrata la sugari cu varsta de 6-12 saptamani si dupa un rapel la varsta de 12 luni (studiul MenACWY-TT-083)

 

Grup meningo- cocicGrup de vaccinur iReferint a temporal arSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT(II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT(II 95%)
ANimenrixDupa doza 2(1)Dupa doza de rapel(1)45646297,4%(95,4;98,6)99,6%(98,4;99,9)203(182; 227)1561(1412;1725)20221496,5%(93,0;98,6)99,5%(97,4;100)157(131; 188)1007 (836;1214)
CNimenrixDupa doza 2(1)Dupa doza de rapel(1)45646398,7%(97,2;99,5)99,8%(98,8;100)612(540; 693)1177(1059;1308)21822198,6%(96,0;99,7)99,5%(97,5;100)1308(1052; 1627)4992(4086; 6100)
vaccin MenC- CRMDupa doza 2(1)Dupa doza derapel(1)45544699,6%(98,4;99,9)98,4%(96,8;99,4)958(850; 1079)1051(920; 1202)202216100%(98,2;100)100%(98,3;100)3188(2646; 3841)5438(4412; 6702)
vaccin MenC- TTDupa doza 2(1)Dupa doza derapel(1)457459100%(99,2;100)100%(99,2;100)1188(1080;1307)1960(1776;2163)226219100%(98,4;100)100%(98,3;100)2626(2219; 3109)5542(4765; 6446)
WNimenrixDupa doza 2(1)Dupa doza derapel(1)45546299,1%(97,8;99,8)99,8%(98,8;100)1605(1383;1862)2777(2485;3104)217218100%(98,3;100)100%(98,3;100)753(644; 882)5123(4504; 5826)
YNimenrixDupa doza 2(1)Dupa doza derapel(1)45646298,2%(96,6;99,2)99,4%(99,1;99,9)483(419; 558)881(787; 986)21421797,7%(94,6;99,2)100%(98,3;100)328(276; 390)2954(2498; 3493)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta primara, stabilita conform protocolului.

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele Public Health England (PHE) din Marea Britanie

**analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK

(1) recoltare a probei de sange efectuata la 21 - 48 zile post-vaccinare

In Studiul MenACWY-TT-087, sugarilor li s-a administrat fie o doza primara unica la varsta de 6 luni, urmata de o doza de rapel la varsta de 15-18 luni (au fost administrate concomitent DTaP-IPV/Hib si un vaccin pneumococic conjugat 10-valent in ambele momente de vaccinare), fie trei doze primare la 2, 4 si 6 luni, urmate de o doza de rapel la varsta de 15-18 luni. O doza primara unica administrata la

varsta de 6 luni a indus titruri rSBA intense impotriva celor patru grupuri meningococice, masurate prin procentul de subiecti cu titruri rSBA ≥8, care au fost comparabile cu raspunsurile dupa ultima doza a unei serii de trei doze primare. O doza de rapel a produs raspunsuri intense, comparabile intre cele doua grupuri de dozare, impotriva tuturor celor patru grupuri meningococice. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 3.

Tabelul 3: Titrurile rSBA si hSBA dupa o doza unica de Nimenrix la sugari cu varsta de 6 luni si inainte si dupa un rapel la varsta de 15-18 luni (Studiul MenACWY-TT-087)

 

Grup meningo- cocic rSBA*hSBA**
N≥8 (II 95%)MGT (II 95%)N≥8 (II 95%)MGT (II 95%)
 Dupa doza 1(1)16398,8%(95,6; 99,9)81,7%(74; 87,9)99,3%(96,1; 100)1333(1035; 1716)125(84,4; 186)2762(2310; 3303)5998,3%(90,9; 100)66,2%(54; 77)100%(95,7; 100)271(206; 355)20,8(13,5; 32,2)1416(1140;1758)
 Inainte  
Ade dozade rapel13171
 Dupa  
 doza de13983
 rapel(1)  
 Dupa doza 1(1)16399,4%(96,6; 100)65,6%(56,9; 73,7)99,3%(96,1; 100)592(482; 726)27,4(20,6; 36,6)2525(2102; 3033)66100%(94,6;100)96,2%(89,2; 99,2)100%(96,1; 100)523(382; 717)151(109; 210)13360(10953; 16296)
 Inainte  
Cde dozade rapel13178
 Dupa  
 doza de13992
 rapel(1)  
 Dupa doza 1(1)16393,9%(89; 97)77,9%(69,8; 84,6)100%(97,4; 100)1256(917; 1720)63,3(45,6; 87,9)3145(2637; 3750)4787,2%(74,3; 95,2)100%(93,3; 100)100%(93,9; 100)137(78,4; 238)429(328; 559)9016(7045; 11537)
 Inainte  
Wde dozade rapel13153
 Dupa  
 doza de13959
 rapel(1)  
 Dupa doza 1(1)16398,8%(95,6; 99,9)88,5%(81,8; 93,4)100%(97,4; 100)1470(1187; 1821)106(76,4; 148)2749(2301; 3283)5292,3%(81,5; 97,9)98,4%(91,2; 100)100%(94,8; 100)195(118; 323)389(292; 518)5978(4747; 7528)
 Inainte  
Yde dozade rapel13161
 Dupa  
 doza de13969
 rapel(1)  

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta primara stabilita conform protocolului.

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele PHE din Marea Britanie

**analiza hSBA efectuata la Neomed, Canada

(1)recoltare a probei de sange efectuata la 1 luna post-vaccinare

Masurarea titrurilor hSBA a fost criteriu secundar final de evaluare in Studiul MenACWY-TT-087. Desi au fost observate raspunsuri similare impotriva grupurilor A si C cu ambele scheme de dozare, o doza primara unica administrata la sugari la varsta de 6 luni a fost asociata cu titruri hSBA mai reduse impotriva grupurilor W-135 si Y, masurate prin procentul de subiecti cu titruri hSBA ≥8 [87,2% (II

95%: 74,3, 95,2) si, respectiv, 92,3% (II 95%: 81,5, 97,9)] comparativ cu trei doze primare la varsta de

2, 4 si 6 luni [100% (II 95%: 96,6, 100) si, respectiv, 100% (II 95%: 97,1, 100)] (vezi pct. 4.4). Dupa o doza de rapel, titrurile hSBA impotriva tuturor celor patru serogrupuri meningococice au fost comparabile intre cele doua scheme de dozare. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 3.

Imunogenitatea la copii cu varsta cuprinsa intre 12-23 luni

In studiile clinice MenACWY-TT-039 si MenACWY-TT-040 o doza unica de Nimenrix a indus titruri SBA impotriva celor patru grupuri meningococice, cu titruri rSBA ale serogrupului C care erau comparabile cu cele produse de catre un vaccin autorizat MenC-CRM in ceea ce priveste procentele de subiecti cu titruri de rSBA ≥ 8. In Studiul MenACWY-TT-039, hSBA a fost de asemenea masurat in calitate de criteriu final de evaluare secundar. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 4.

Tabelul 4: Titrurile SBA* dupa o doza unica de Nimenrix (sau MenC-CRM) la copii cu varsta cuprinsa intre 12-23 luni (Studiile MenACWY-TT-039/040)

 

Gru p men ingo coci cGrup de vacci nuriStudiul MenACWY-TT-039 (1)Studiul MenACWY-TT- 040 (2)
rSBA*hSBA*rSBA*
N≥ 8 (II95%)MGT (II 95%)N≥ 8 (II95%)MGT (II95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ANime nrix35499,7%(98,4;100)2205(2008;2422)33877,2%(72,4;81,6)19,0(16,4;22,1)18398,4%(95,3;99,7)3170(2577;3899)
CNime nrix35499,7%(98,4;100)478(437; 522)34198,5%(96,6;99,5)196(175;219)18397,3%(93,7;99,1)829(672;1021)
vacci n MenC- CRM12197,5%(92,9;99,5)212(170; 265)11681,9%(73,7;88,4)40,3(29,5;55,1)11498,2%(93,8;99,8)691(521;918)
W- 135Nime nrix354100%(99,0;100)2682(2453;2932)33687,5%(83,5;90,8)48,9(41,2;58,0)18698,4%(95,4;99,7)4022(3269;4949)
YNime nrix354100%(99,0;100)2729(2473;3013)32979,3%(74,5;83,6)30,9(25,8;37,1)18597,3%(93,8;99,1)3168(2522;3979)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohortele stabilite conform protocolului.

(1) recoltare a probei de sange efectuata la 42 - 56 zile post-vaccinare

(2) recoltare a probei de sange efectuata la 30 - 42 zile post-vaccinare

*analizele SBA efectuate in laboratoarele GSK

Imunogenitatea pe termen lung la copii

Studiul MenACWY-TT-104 a evaluat imunogenitatea dupa 1 luna si persistenta raspunsului timp de pana la 5 ani dupa 1 sau 2 doze (administrate la interval de 2 luni) de Nimenrix la copii cu varsta de 12 pana la 14 luni. La o luna dupa una sau doua doze, Nimenrix a indus titruri rSBA impotriva tuturor celor patru grupuri meningococice similare din punctul de vedere al procentului de subiecti cu titru rSBA ≥ 8 si MGT. Masurarea titrurilor hSBA a fost criteriu secundar final. La o luna dupa prima sau a doua doza, Nimenrix a indus titruri hSBA impotriva grupurilor W-135 si Y care erau mai crescute

din punctul de vedere al procentului de subiecti cu titru hSBA ≥8 atunci cand au fost administrate doua doze, in comparatie cu situatiile in care s-a administrat o singura doza (vezi pct. 4.4). Nimenrix a indus titruri hSBA impotriva grupurilor A si C care au fost similare din punctul de vedere al procentului de

subiecti cu titru hSBA ≥ 8 atunci cand au fost administrate doua doze, in comparatie cu situatiile in care s-a administrat o singura doza. In anul 5 a fost observata numai o mica diferenta in persistenta anticorpilor intre una si doua doze, din punctul de vedere al procentului de subiecti cu titru hSBA ≥ 8 impotriva tuturor grupurilor. Persistenta anticorpilor a fost observata in anul 5 impotriva grupurilor C, W-135 si Y. Dupa una si doua doze, procentul de subiecti cu titru hSBA ≥ 8 pentru grupul C a fost de 60,7% si respectiv 67,8%, pentru grupul W-135 a fost de 58,9% si 63,6%, si pentru grupul Y a fost de 61,5% si 54,2%. Pentru grupul A, 27,9% si 17,9% dintre subiectii carora li s-a administrat una sau respectiv doua doze au avut titruri hSBA ≥8. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 5.

Tabelul 5: Titrurile rSBA si hSBA dupa una sau doua doze de Nimenrix cu prima doza administrata la copii cu varsta cuprinsa intre 12-14 luni si persistenta timp de pana la 5 ani (Studiul MenACWY-TT-104)

 

Grup meningococicGrup de doze NimenrixCoordonata temporala(1)rSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
A1 dozaDupa doza 118097,8%1437 95,9%118
    (94,4;(1118;74(88,6;(86.8;
    99,4)1847) 99,2)161)
  Anul 116763,5%(55,7;70,8)62,7(42,6;92,2)7035,1%(25,9;49,5)6,1(4,1; 8,9)
  Anul 314746,9%(38,7;55,3)29,7(19,8;44,5)5536,4%(23,8;50,4)5,8(3,8; 8,9)
  Anul 513358,6%(49,8;67,1)46,8(30,7;71,5)6127,9%(17,1;40,8)4,4(3,1; 6,2)
 2 dozeDupa doza 115896,8%(92,8;99,0)1275(970;1675)6697,0%(89,5;99,6)133(98; 180)
  Dupa doza 215098,0%(94,3;99,6)1176(922;1501)6697,0%(89,5;99,6)170(126; 230)
  Anul 114370,6%(62,4;77,9)76,6(50,7;115,7)6235,5%(23,7;48,7)6,4(4,2; 10,0)
  Anul 312154,5%(45,2;63,6)28,5(18,7;43,6)5036,0%(22,9;50,8)5,4(3,6; 8,0)
  Anul 511765,8%(56,5;74,3)69,9(44,7;109,3)5617,9%(8,9; 30,4)3,1(2,4; 4,0)
C1 dozaDupa doza 117995,0%(90,7;97,7)452(346;592)7898,7%(93,1; 100)152(105; 220)
  Anul 1 49,1%16,2 81,7%35,2
   167(41,3;(12,4;71(70,7;(22,5;
    56,9)21,1) 89,9)55,2)
  Anul 3 35,4%9,8 65,6%23,6
   147(27,7;(7,6;61(52,3;(13,9;
    43,7)12,7) 77,3)40,2)
  Anul 513220,5%(13,9;28,3)6,6(5,3; 8,2)6160,7%(47,3;72,9)18,1(10,9;30,0)
GrupGrup deCoordonatarSBA*hSBA**
meningococicdozetemporala(1)  
 Nimenrix N≥ 8MGT ≥ 8MGT
    (II 95%)(IIN(II 95%)(II 95%)
     95%)   
 2 dozeDupa doza 115795,5%(91,0;98,2)369(281,485)7095,7%(88,0;99,1)161(110; 236)
  Dupa doza 215098,7%(95,3;99,8)639(522;783)69100%(94,8; 100)1753(1278;2404)
  Anul 114355,2%(46,7;21,2(15,6;6393,7%(84,5;73,4(47,5;
    63,6)28,9) 98,2)113,4)
  Anul 312133,9%(25,5;11,5(8,4;5667,9%(54,0;27,0(15,6;
    43,0)15,8) 79,7)46,8)
  Anul 511628,4%(20,5;8,5(6,4;5967,8%(54,4;29,4(16,3;
    37,6)11,2) 79,4)52,9)
W-1351 dozaDupa doza 118095,0%(90,8;97,7)2120(1601;2808)7262,5%(50,3; 73,6)27,5(16,1;46,8)
  Anul 116765,3%(57,5;72,5)57,2(39,9;82,0)7295,8%(88,3; 99,1)209,0(149,9;291,4)
  Anul 314759,2%(50,8;67,2)42,5(29,2;61,8)6771,6%(59,3; 82,0)30,5(18,7;49,6)
  Anul 513344,4%(35,8;53,2)25,0(16,7;37,6)5658,9%(45,0; 71,9)20,8(11,6;37,1)
 2 dozeDupa doza 115894,9%(90;3,97,8)2030(1511;2728)6168,9%(55,7; 80,1)26,2(16,0;43,0)
  Dupa doza 2150100%(97,6;100)3533(2914;4283)7097,1%(90,1; 99,7)757(550;1041)
  Anul 114377,6%(69,9;123(82,7;6598,5%(91,7;232,6(168,3;
    84,2)183) 100,0)321,4)
  Anul 312172,7%(63,9;80,4)92,9(59,9;144)5487,0%(75,1; 94,6)55,5(35,3;87,1)
  Anul 511750,4%(41,0;59,8)37,1(23,3;59,0)4463,6%(47,8; 77,6)19,5(10,7;35,2)
Y1 dozaDupa doza 118092,8%(88,0;96,1)952(705;1285)7167,6%(55,5; 78,2)41,2(23,7;71,5)
  Anul 116773,1%(65,7;79,6)76,8(54,2;109,0)6291,9%(82,2; 97,3)144(97,2;214,5)
  Anul 314761,9%(53,5;69,8)58,0(39,1;86,0)6453,1%(40,2; 65,7)17,3(10,1;29,6)
GrupGrup deCoordonatarSBA*hSBA**
meningococicdozetemporala(1)  
 Nimenrix N≥ 8MGT ≥ 8MGT
    (II 95%)(IIN(II 95%)(II 95%)
     95%)   
  Anul 513347,4%(38,7;56,2)36,5(23,6;56,2)6561,5%(48,6; 73,3)24,3(14,3;41,1)
 2 dozeDupa doza 115793,6%(88,6;96,9)933(692;1258)5664,3%(50,4; 76,6)31,9(17,6;57,9)
  Dupa doza 215099,3%(96,3;100)1134(944;1360)6495,3%(86,9; 99,0)513(339; 775)
  Anul 114379,7%(72,2;86,0)112,3(77,5;162,8)5887,9%(76,7; 95,0)143,9(88,5;233,8)
  Anul 312168,6%(59,5;76,7)75,1(48,7;115,9)5261,5%(47,0; 74,7)24,1(13,3;43,8)
  Anul 511758,1%(48,6;67,2)55,8(35,7;87,5)4854,2%(39,2; 68,6)16,8(9,0; 31,3)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului..

(1) recoltare a probei de sange efectuata la 21 pana la 48 zile post-vaccinare

* analiza rSBA efectuata in laboratoarele PHE

** analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK

Titrurile rSBA si hSBA au fost determinate pe o perioada de 10 ani la copiii vaccinati initial cu o doza de Nimenrix sau MenC-CRM la varsta de 12 pana la 23 de luni in studiul MenACWY-TT-027.

Persistenta titrurilor SBA a fost evaluata in doua studii de extensie: MenACWY-TT-032 (pana la 5 ani) si MenACWY-TT-100 (pana la 10 ani). Studiul MenACWY-TT-100 a evaluat de asemenea raspunsul la o singura doza de rapel de Nimenrix administrata la 10 ani dupa vaccinarea initiala cu Nimenrix sau MenC-CRM. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 6 (vezi pct. 4.4).

Tabelul 6: Titrurile rSBA si hSBA dupa o doza unica de Nimenrix (sau MenC-CRM) la copii cu varsta cuprinsa intre 12-23 luni, persistenta timp de pana la 10 ani, si dupa rapelul administrat la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY-TT-027/032/100)

 

Grup menin-goco- cicGrup de vaccinuriReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ANimenrixLuna 1(1)222100%(98,4; 100)3707(3327; 4129)21791,2%(86,7; 94,6)59,0(49,3; 70,6)
An 4(2)4564,4%(48,8; 78,1)35,1(19,4; 63,4)4452,3%(36,7; 67,5)8,8(5,4; 14,2)
An 5(2)4973,5%(58,9; 85,1)37,4(22,1; 63,2)4535,6%(21,9: 51,2)5,2(3,4; 7,8)
An 10(3)(Inainte de rapel)6266,1%(53,0; 77,7)28,9(16,4; 51,0)5925,4%(15,0; 38,4)4,2(3,0; 5,9)
(Duparapel)(3,4)6298,4%(91,3; 100)5122(3726; 7043)62100%(94,2; 100)1534(1112; 2117)
CNimenrixLuna 1(1)220100%(98,3; 100)879(779; 991)22199,1%(96,8; 99,9)190,0(165; 219)
Grup menin- goco- cicGrup de vaccinuriReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
An 4(2)4597,8%(88,2; 99,9)110(62,7; 192)4597,8%(88,2; 99,9)370(214; 640)
An 5(2)4977,6%(63,4; 88,2)48,9(28.5; 84.0)4891,7%(80,0; 97,7)216(124; 379)
An 10(3)(Inainte de rapel)6282,3 %(70,5; 90,8)128(71,1; 231)6091,7%(81,6; 97,2)349(197; 619)
(Dupa rapel) (3,4)62100%(94,2; 100)7164(5478; 9368)59100%(93,9; 100)33960(23890;48274)
vaccin MenC- CRMLuna 1(1)6898,5%(92,1; 100)415(297; 580)6872,1%(59,9; 82,3)21,2(13,9; 32,3)
An 4(2)1080,0%(44,4; 97,5)137(22,6; 832)1070,0%(34,8; 93,3)91,9(9,8; 859)
An 5(2)1163,6%(30,8; 89,1)26,5(6,5; 107)1190,9%(58,7; 99,8)109(21,2; 557)
An 10(3)(Inainte de rapel)1687,5%(61,7; 98,4)86,7(29,0; 259)1593,3%(68,1; 99,8)117(40,0; 344)
(Dupa rapel) (3,4)16100%(79,4; 100)5793(3631; 9242)15100%(78,2; 100)42559(20106;90086)
Grup menin- goco-cicGrup de vaccinuriReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
W-135NimenrixLuna 1(1)222100%(98,4; 100)5395(4870; 5976)17779,7%(73,0; 85,3)38,8(29,7; 50,6)
An 4(2)4560,0%(44,3; 74,3)50,8(24,0; 108)4584,4%(70,5; 93,5)76,9(44,0; 134)
An 5(2)4934,7%(21,7; 49,6)18,2(9,3; 35,3)4682,6%(68,6; 92,2)59,7(35,1; 101)
An 10(3)(Inainte de rapel)6230,6%(19,6; 43,7)15,8(9,1; 27,6)5244,2%(30,5; 58,7)7,7(4,9; 12,2)
(Dupa rapel) (3,4)62100%(94,2; 100)25911(19120;35115)62100%(94,2; 100)11925(8716;16316)
YNimenrixLuna 1(1)222100%(98,4; 100)2824(2529; 3153)20166,7%(59,7; 73,1)24,4(18,6; 32,1)
An 4(2)4562,2%(46,5; 76,2)44,9(22,6; 89,3)4187,8%(73,8; 95,9)74,6(44,5; 125)
An 5(2)4942,9%(28,8; 57,8)20,6(10,9; 39,2)4580,0%(65,4; 90,4)70,6(38,7; 129)
An 10(3)(Inainte de rapel)6245,2%(32,5; 58,3)27,4(14,7; 51,0)5642,9%(29,7; 56,8)9,1(5,5; 15,1)
(Dupa rapel) (3,4)6298,4%(91,3; 100)7661(5263;11150)61100%(94,1; 100)12154(9661;15291)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata pe cohorta stabilita conform protocolului pentru analizele la 1 luna si la 5 ani dupa vaccinare si pe cohorta stabilita conform protocolului pentru rapel.. Subiectii cu un raspuns suboptim la grupul meningococic C (definit ca titru SBA sub valoarea limita predefinita a testului) trebuiau sa primeasca o doza suplimentara de vaccin MenC inainte de anul 6. Acesti subiecti au fost exclusi din analiza in anii 4 si 5, dar inclusi in analiza in anul 10.

Studiul MenACWY-TT-027

Studiul MenACWY-TT-032

Studiul MenACWY-TT-100

Recoltarea probei de sange efectuata la 1 luna dupa o doz de rapel in anul 10.

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK pentru probele la 1 luna dupa vaccinarea primara si in laboratoarele PHE din Marea Britanie pentru testarile ulterioare ale probelor la perioadele de timp stabilite.

** analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK si la Neomed, in Canada, pentru referintele temporale din Studiul MenACWY-TT 100

Persistenta raspunsului de rapel

Studiul MenACWY-TT-102 a evaluat persistenta titrurilor SBA pana la 6 ani dupa o doza de rapel de Nimenrix sau MenC-CRM197 administrata in Studiul MenACWY-TT-048 la copiii care au primit initial acelasi vaccin la varsta de 12 pana la 23 de luni in Studiul MenACWY-TT-039. O doza unica de rapel a fost administrata la 4 ani dupa vaccinarea initiala. Rezultatele sunt prezentate in tabelul 7 (vezi pct. 4.4).

Tabelul 7: Titruri rSBA si hSBA dupa o singura doza de Nimenrix (sau MenC-CRM) la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 de luni, persistenta la 4 ani si raspuns dupa un rapel la 4 ani dupa vaccinarea initiala si persistenta pana la 6 ani dupa vaccinarea de rapel (Studii MenACWY -TT 039-/ 048/102)

 

Grup menin-goco-cicGrup de vaccinuriReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥8 (95% CI)GMT (95% CI)N≥8 (95% CI)GMT (95% CI)
ANimenrixLuna1(1)35499.7%(98.4; 100)2205(2008; 2422)33877.2%(72.4; 81.6)19.0(16.4; 22.1)
An 4(2)(Inainte de rapelulNimenrix)21274.5%(68.1; 80.2)112(80.3; 156)18728.9%(22.5; 35.9)4.8(3.9; 5.9)
(Post -rapel)(2,3)214100%(98.3; 100)7173(6389; 8054)20299.5%(97.3; 100)1343(1119; 1612)
5 ani dupa doza de rapel(4)13789.8%(83.4; 94.3)229(163; 322)13553.3%(44.6; 62.0)13.2(9.6; 18.3)
6 ani dupa doza de rapel(4)13492.5%(86.7; 96.4)297(214; 413)13058.5%(49.5; 67.0)14.4(10.5; 19.7)
CNimenrixLuna1(1)35499.7%(98.4; 100)478(437; 522)34198.5%(96.6; 99.5)196(175; 219)
An 4(2)(Inainte de rapelul Nimenrix)21339.9%(33.3; 46.8)12.1(9.6; 15.2)20073.0%(66.3; 79.0)31.2(23.0; 42.2)
(Post -rapel)(2,3)215100%(98.3; 100)4512(3936; 5172)209100%(98.3; 100)15831(13626; 18394)
5 ani dupa doza de rapel(4) (4)13780.3%(72.6; 86.6)66.0(48.1; 90.5)13699.3%(96.0; 100)337(261; 435)
6 ani dupa doza de rapel (4)13471.6%(63.2; 79.1)39.6(28.6; 54.6)13097.7%(93.4; 99.5)259(195; 345)
Vaccin MenC- CRMLuna1(1)12197.5%(92.9; 99.5)212(170; 265)11681.9%(73.7; 88.4)40.3(29.5; 55.1)
An 4(2)(Inainte de rapelul MenC-CRM197)4337.2%(23.0; 53.3)14.3(7.7; 26.5)3148.4%(30.2; 66.9)11.9(5.1; 27.6)
(Post -rapel)(2,3)43100%(91.8; 100)3718(2596; 5326)33100%(89.4; 100)8646(5887; 12699)
5 ani dupa doza de rapel(4) (4)2378.3%(56.3; 92.5)47.3(19.0; 118)23100%(85.2; 100)241(139; 420)
6 ani dupa doza de rapel (4)2365.2%(42.7; 83.6)33.0(14.7; 74.2)2395.7%(78.1; 99.9)169(94.1; 305)
W-135NimenrixLuna1(1)354100%(99.0; 100)2682(2453; 2932)33687.5%(83.5; 90.8)48.9(41.2; 58.0)
An 4(2)(Inainte derapelul Nimenrix)21348.8%(41.9; 55.7)30.2(21.9; 41.5)15881.6%(74.7; 87.3)48.3(36.5; 63.9)
(Post -rapel)(2,3)215100%(98.3; 100)10950(9531; 12579)192100%(98.1; 100)14411(12972; 16010)
5 ani dupa doza de rapel(4) (4)13788.3%(81.7; 93.2)184(130; 261)136100%(97.3; 100)327(276; 388)
6 ani dupa doza de rapel (4)13485.8%(78.7; 91.2)172(118; 251)13398.5%(94.7; 99.8)314(255; 388)
Grup menin- goco-cicGrup de vaccinuriReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥8 (95% CI)GMT (95% CI)N≥8 (95% CI)GMT (95% CI)
YNimenrixLuna1(1)354100%(99.0; 100)2729(2473; 3013)32979.3%(74.5; 83.6)30.9(25.8; 37.1)
An 4(2)(Inainte de rapelulNimenrix)21358.2%(51.3; 64.9)37.3(27.6; 50.4)12365.9%(56.8; 74.2)30.2(20.2; 45.0)
(Post -rapel)(2,3)215100%(98.3; 100)4585(4129; 5093)173100%(97.9; 100)6776(5961; 7701)
5 ani dupa doza de rapel(4) (4)13792.7%(87.0; 96.4)265(191; 368)13797.8%(93.7; 99.5)399(321; 495)
6 ani dupa doza de rapel (4)13494.0%(88.6; 97.4)260(189; 359)13197.7%(93.5; 99.5)316(253; 394)

Analiza imunogenitatii a fost realizata pe cohorta stabilita conform protocolului pentru fiecare referinta temporala.

Studiu MenACWY-TT-039

Studiu MenACWY-TT-048

Recoltarea probei de sange a fost efectuata la 1 luna dupa o doza de rapel in anul 4.

Studiul MenACWY-TT-102

Analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK pentru probele la 1 luna dupa vaccinarea primara si in laboratoarele PHE din Marea Britanie pentru testarile ulterioare ale probelor la perioadele de timp stabilite.

** Analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK si la Neomed in Canada pentru referintele temporale din Studiul MenACWY-TT-102.

Imunogenitatea la copii cu varsta cuprinsa intre 2-10 ani

In Studiul MenACWY-TT-081, s-a demonstrat ca o singura doza de Nimenrix este non-inferioara altui vaccin aprobat MenC-CRM, din punct de vedere al raspunsului indus de vaccin impotriva grupului C [94,8% (II 95%: 91,4; 97,1) si, respectiv 95,7% (II 95%: 89,2; 98,8)]. Valorile MGT au fost mai mici pentru grupul la care s-a administrat Nimenrix [2795 (95% II: 2393, 3263)], comparativ cu vaccinul MenC-CRM [5292 (II 95%: 3815, 7340)].

In Studiul MenACWY-TT-038, s-a demonstrat ca o singura doza de Nimenrix este non-inferioara vaccinului aprobat ACWY-PS, din punct de vedere al raspunsului indus de vaccin impotriva celor patru serogrupuri meningococice, asa cum este prezentat in tabelul 8.

Tabelul 8: Titrurile rSBA* dupa o doza unica de Nimenrix (sau ACWY-PS) la copii cu varsta cuprinsa intre 2-10 ani (Studiul MenACWY-TT-038)

 

GrupNimenrix(1)Vaccin ACWY-PS (1)
menin-gococicNRV (II 95%)MGT (II 95%)NRV (II 95%)MGT (II 95%)
A59489,1%634319264,6%2283
(86,3; 91,5)(5998; 6708)(57,4; 71,3)(2023; 2577)
C69196,1%481323489,7%1317
(94,4; 97,4)(4342; 5335)(85,1; 93,3)(1043; 1663)
W-13569197,4%1154323682,6%2158
(95,9; 98,4)(10873; 12255)(77,2; 87,2)(1815; 2565)
Y72392,7%1082524068,8%2613
(90,5; 94,5)(10233; 11452)(62,5; 74,6)(2237; 3052)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului.

(1) Recoltare a probei de sange efectuata la 1 luna post-vaccinare RV: raspunsul indus de vaccin, definit ca procent de subiecti cu:

titruri rSBA ≥ 32 pentru subiectii initial seronegativi (de exemplu, titru rSBA pre-vaccinare < 8)

o crestere de minimum 4 ori a titrurilor rSBA post-vaccinare, comparativ cu valoarea prevaccinare, la subiectii initial seropozitivi (de exemplu, titru rSBA pre-vaccinare ≥ 8)

analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK

Persistenta titrurilor SBA a fost evaluata la copiii vaccinati initial, in Studiul MenACWY-TT-081 asa cum este prezentat in Tabelul 9 (vezi pct. 4.4).

Tabelul 9: Titrurile rSBA si hSBA timp de pana la 44 luni dupa Nimenrix (sau MenC-CRM), la copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani la data vaccinarii (Studiul MenACWY-TT- 088)

 

Grup meningo- cocicGrup de vaccinuriReferin- ta tempo- rala(luni)rSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ANimenrix3219386,5%(80,9; 91,0)196(144; 267)9025,6%(16,9; 35,8)4,6(3,3; 6,3)
4418985,7%(79,9; 90,4)307(224; 423)8925,8%(17,1; 36,2)4,8(3,4; 6,7)
CNimenrix3219264,6%(57,4; 71,3)34,8(26,0; 46,4)9095,6%(89 ,0; 98,8)75,9(53,4; 108)
4418937,0%(30,1; 44,3)14,5(10,9; 19,2)8276,8%(66,2; 85,4)36,4(23,1; 57,2)
Vaccin MenC- CRM326976,8%(65,1; 86,1)86,5(47,3; 158)3390,9%(75,7; 98,1)82,2(34,6; 196)
446645,5%(33,1; 58,2)31,0(16,6; 58,0)3164,5%(45,4; 80,8)38,8(13,3; 113)
W-135Nimenrix3219377,2%(70,6; 82,9)214(149; 307)8684,9%(75,5; 91,7)69,9(48,2; 101)
4418968,3%(61,1; 74,8)103(72,5; 148)8780,5%(70,6; 88,2)64,3(42,7; 96,8)
YNimenrix3219381,3%(75,1; 86,6)227(165; 314)9181,3%(71,8; 88,7)79,2(52,5; 119)
4418962,4%(55,1; 69,4)78,9(54,6; 114)7682,9%(72,5; 90,6)127(78,0; 206)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului pentru evaluarea persistentei, adaptata fiecarei referinte temporale.

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele PHE din Marea Britanie

** analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK

Persistenta titrurilor hSBA a fost evaluata la 1 an dupa vaccinare, la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani care au fost vaccinati initial in Studiul MenACWY-TT-027 (Tabelul 10) (vezi pct.4.4).

Tabelul 10: Titrurile hSBA* dupa o doza unica de Nimenrix (sau ACWY-PS) la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani si persistenta la 1 an dupa vaccinare (Studiile MenACWY- TT-027/028)

 

Grup menin- gococicGrup de vaccinuri1 luna post-vaccinare (Studiul MenACWY-TT-027)Persistenta la 1 an (Studiul MenACWY-TT-028)
N(1)≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N(1)≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ANimenrix10580,0 %(71,1; 87,2)53,4(37,3; 76,2)10416,3%(9,8; 24,9)3,5(2,7; 4,4)
Vaccinul ACWY-PS3525,7%(12,5;43,3)4,1(2,6;6,5)355,7%(0,7;19,2)2,5(1,9;3,3)
CNimenrix10189,1%(81,3;94,4)156(99,3;244)10595,2%(89,2;98,4)129(95,4;176)
Vaccinul ACWY-PS3839,5%(24,0;56,6)13,1(5,4;32,0)3132,3%(16,7;51,4)7,7(3,5;17,3)
Grup menin- gococicGrup de vaccinuri1 luna post-vaccinare (Studiul MenACWY-TT-027)Persistenta la 1 an (Studiul MenACWY-TT-028)
N(1)≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N(1)≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
W-135Nimenrix10395,1%(89,0;98,4)133(99,9;178)103100%(96,5;100)257(218;302)
Vaccinul ACWY-PS3534,3%(19,1;52,2)5,8(3,3;9,9)3112,9%(3,6;29,8)3,4(2,0;5,8)
YNimenrix8983,1%(73,7;90,2)95,1(62,4;145)10699,1%(94,9;100)265(213;330)
Vaccinul ACWY-PS3243,8%(26,4;62,3)12,5(5,6;27,7)3633,3%(18,6;51,0)9,3(4,3;19,9)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului pentru evaluarea persistentei la 1 an dupa vaccinare.

Analiza hSBA nu a fost efectuata la copii cu varsta intre 2 si mai putin de 6 ani (in momentul vaccinarii).

*analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK

Titrurile SBA au fost determinatepe o perioada de 10 ani la copiii vaccinati initial cu o doza de Nimenrix sau ACWY-PS la varsta de 2 pana la 10 ani in Studiul MenACWY-TT-027. Persistenta titrurilor SBA a fost evaluata in doua studii de extensie: Men ACWY-TT-032 (pana la 5 ani) si MenACWY-TT-100 (pana la 10 ani). Studiul MenACWY-TT-100 a evaluat de asemenea raspunsul la o singura doza de rapel de Nimenrix administrata la 10 ani dupa vaccinarea initiala cu Nimenrix sau ACWY-PS. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 11 (vezi pct. 4.4).

Tabelul 11: Titrurile rSBA si hSBA dupa o doza unica de Nimenrix (sau ACWY-PS) la copii cu varsta intre 2-10 ani, persistenta timp de pana la 10 ani, si dupa rapelul administrat la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY-TT-027/032/100)

 

Grup menin- gococicGrup de vaccinur iReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ANimenri xLuna 1(1)225100%(98,4; 100)7301(6586; 8093)111(5)81,1%(72,5; 87,9)57,0(40,3; 80,6)
An 5(2)9890,8%(83,3; 95,7)141(98,2; 203)n/a(6)----
An 6(3)9879,6%(70,3; 87,1)107(66,0; 174)9041,1%(30,8; 52,0)6,5(4,8; 8,8)
An 10(3)(Inainte de rapel)7389,0%(79,5; 95,1)96,3(57,1; 163)6233,9%(22,3; 47,0)4,5(3,3; 6,2)
(Dupa rapel)(3,4)7495,9%(88,6; 99,2)4626(3041; 7039)73100%(95,1; 100)1213(994; 1481)
Vaccin ACWY- PSLuna 1(1)75100%(95,2; 100)2033(1667; 2480)35(5)25,7%(12,5; 43,3)4,1(2,6; 6,5)
An 5(2)1315,4%(1,9; 45,4)4,7(3,7; 6,0)n/a(6)----
An 6(3)2412,5%(2,7; 32,4)5,8(3,5; 9,6)2133,3%(14,6; 57,0)5,9(3,0; 11,7)
An 10(3)(Inainte de rapel)1723,5%(6,8; 49,9)8,0(3,3; 19,3)1729,4%(10,3; 56,0)6,2(2,4; 15,7)
(Dupa rapel)(3,4)17100%(80,5; 100)6414(3879; 10608)17100%(80,5; 100)211(131; 340)
CNimenri xLuna 1(1)225100%(98,4; 100)2435(2106; 2816)107(5)89,7%(82,3; 94,8)155(101; 237)
An 5(2)9890,8%79,7n/a(6)----

Tabelul 11: Titrurile rSBA si hSBA dupa o doza unica de Nimenrix (sau ACWY-PS) la copii cu varsta Intre 2-10 ani, persistenta timp de pana la 10 ani, si dupa rapelul administrat la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY-TT-027/032/100)

Grup menin- gococicGrup de vaccinur iReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
  (83,3; 95,7)(56,0; 113)   
An 6(3)9882,7%(73,7; 89,6)193(121; 308)9793,8%(87,0; 97,7)427(261; 700)
An 10(3)(Inainte de rapel)7485,1%(75,0; 92,3)181(106; 310)7391,8%(83,0; 96,9)222(129; 380)
(Dupa rapel)(3,4)74100%(95,1; 100)4020(3319; 4869)71100%(94,9; 100)15544(11735; 20588)
Vaccin ACWY- PSLuna 1(1)74100%(95,1; 100)750(555; 1014)38(5)39,5%(24,0; 56,6)13,1(5,4; 32,0)
An 5(2)13100%(75,3; 100)128(56,4; 291)n/a(6)----
An 6(3)2479,2%(57,8; 92,9)98,7(42,2; 231)24100%(85,8; 100)235(122; 451)
An 10(3)(Inainte de rapel)1776,5%(50,1; 93,2)96,2(28,9; 320)17100,0%(80,5; 100)99,1(35,8; 274)
(Post- booster)(3,4)17100%(80,5; 100)15101(7099; 32122)1794,1(71,3; 99,9)44794(10112;198440)
W-135Nimenri xLuna 1(1)225100%(98,4; 100)11777(10666; 13004)107(5)95,3%(89,4; 98,5)134(101; 178)
An 5(2)9878,6%(69,1; 86,2)209(128; 340)n/a(6)----
An 6(3)9873,5%(63,6; 81,9)265(155; 454)9281,5%(72,1; 88,9)62,5(42,0; 93,1)
An 10(3)(Inainte de rapel)7468,9%(57,1; 79,2)206(109; 392)5961,0%(47,4; 73,5)17,5(10,5; 29,2)
(Dupa rapel) (3,4)74100%(95,1; 100)27944(22214; 35153)74100%(95,1; 100)6965(5274; 9198)
Vaccin ACWY- PSLuna 1(1)75100%(95,2; 100)2186(1723; 2774)35(5)34,3%(19,1; 52,2)5,8(3,3, 9,9)
An 5(2)130%(0,0; 24,7)4,0(4,0; 4,0)n/a(6)----
An 6(3)2412,5%(2,7; 32,4)7,6(3,7; 15,6)2330,4%(13,2; 52,9)7,0(2,9; 16,9)
An 10(3)(Inainte de rapel)1723,5%(6,8; 49,9)15,4(4,2; 56,4)1526,7%(7,8; 55,1)4,1(2,0; 8,5)
(Dupa rapel)(3,4)1794,1%(71,3; 99,9)10463(3254; 33646)15100%(78,2; 100)200(101; 395)
YNimenri xLuna 1(1)225100%(98,4; 100)6641(6044; 7297)94(5)83,0%(73,8; 89,9)93,7(62,1; 141)
An 5(2)9878,6%(69,1; 86,2)143(88,0; 233)n/a(6)----
An 6(3)9871,4%(61,4; 80,1)136(82,6; 225)8965,2%(54,3; 75,0)40,3(23,9; 68,1)
An 10(3)(Inainte de7467,6%(55,7; 78,0)98,5(54,3; 179)6572,3%(59,8; 82,7)35,7(21,0; 60,6)

Tabelul 11: Titrurile rSBA si hSBA dupa o doza unica de Nimenrix (sau ACWY-PS) la copii cu varsta Intre 2-10 ani, persistenta timp de pana la 10 ani, si dupa rapelul administrat la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY-TT-027/032/100)

Grup menin- gococicGrup de vaccinur iReferinta temporalarSBA*hSBA**
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
rapel)      
(Dupa rapel)(3,4)74100%(95,1; 100)7530(5828; 9729)74100%(95,1; 100)11127(8909; 13898)
Vaccin ACWY- PSLuna 1(1)75100%(95,2; 100)1410(1086; 1831)32(5)43,8%(26,4; 62,3)12,5(5,6; 27,7)
An 5(2)137,7%(0,2; 36.0)5,5(2,7; 11,1)n/a(6)----
An 6(3)2420,8%(7,1; 42,2)11,6(4,7; 28,7)2425,0%(9,8; 46,7)7,3(2,7; 19,8)
An 10(3)(Inainte de rapel)1717,6%(3,8; 43,4)10,2(3,5; 30,2)1435,7%(12,8; 64,9)7,8(2,5; 24,4)
(Dupa rapel)3,4)17100%(80,5; 100)6959(3637; 13317)17100%(80,5; 100)454(215; 960)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata pe cohorta stabilita conform protocolului pentru fiecare referinta temporala. Subiectii cu un raspuns suboptim la grupul meningococic C (definit ca titruri SBA sub valoarea limita predefinita a testului) trebuiau sa primeasca o doza suplimentara de vaccin MenC inainte de anul 6. Acesti subiecti au fost exclusi din analiza in anul 5, dar inclusi in analize in anii 6 si 10.

Studiul MenACWT-TT-027

Studiul MenACWY-TT-032

Studiul MenACWY-TT-100

Recoltarea probei de sange efectuata la 1 luna dupa o doza de rapel in anul 10.

Include copiii cu varsta de la 6 la mai putin de 11 ani. Analiza hSBA nu a fost efectuata pentru copiii cu varsta de la 2 la mai putin de 6 ani (in momentul vaccinarii).

Conform protocolului pentru Studiul MenACWY-TT-032, hSBA nu a fost masurat pentru aceasta grupa de varsta in anul 5.

analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK pentru probele la 1 luna dupa vaccinarea primara si in laboratoarele PHE din Marea Britanie pentru testarile ulterioare ale probelor la perioadele de timp stabilite.

** analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK si la Neomed in Canada pentrureferintele temporale din Studiul MenACWY-TT-100

Imunogenitatea la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11-17 ani si adulti cu varsta ≥ 18 ani

Au fost efectuate doua studii clinice, care au inclus adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11-17 ani (Studiul MenACWY-TT-036) si adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani (Studiul MenACWY- TT-035), in cadrul carora a fost administrata fie o doza de Nimenrix, fie o doza de vaccin ACWY-PS.

demonstrat ca Nimenrix este non-inferior imunologic vaccinului ACWY-PS, din punct de vedere al raspunsului indus de vaccin prezentat in Tabelul 12.

Tabelul 12: Titrurile rSBA* dupa o singura doza de Nimenrix (sau ACWY-PS) la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11-17 ani si adulti cu varsta cuprinsa intre 18-55 ani (Studiile MenACWY-TT-035/036)

 

Grup me-ningo- cocicGrup de vaccinuriStudiul MenACWY-TT-036 (11-17 ani)(1)Studiul MenACWY-TT-035 (18-55 ani)(1)
NRV(II 95%)MGT (II 95%)NRV(II 95%)MGT (II 95%)
ANimenrix55385,4%(82,1; 88,2)5928(5557; 6324)74380,1%(77,0; 82,9)3625(3372; 3897)
Vaccin ACWY-PS19177,5%(70,9; 83,2)2947(2612; 3326)25269,8%(63,8; 75,4)2127(1909; 2370)
CNimenrix64297,4%(95,8; 98,5)13110(11939; 14395)84991,5%(89,4; 93,3)8866(8011; 9812)
VaccinACWY- PS21196,7%(93,3; 98,7)8222(6807; 9930)28892,0%(88,3; 94,9)7371(6297; 8628)
W-135Nimenrix63996,4%(94,6; 97,7)8247(7639; 8903)86090,2%(88,1; 92,1)5136(4699; 5614)
Vaccin ACWY- PS21687,5%(82,3; 91,6)2633(2299; 3014)28385,5%(80,9; 89,4)2461(2081; 2911)
YNimenrix65793,8%(91,6; 95,5)14086(13168; 15069)86287,0%(84,6; 89,2)7711(7100; 8374)
Vaccin ACWY-PS21978,5%(72,5; 83,8)5066(4463; 5751)28878,8%(73,6; 83,4)4314(3782; 4921)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului.

Recoltare a probei de sange efectuata la 1 luna post-vaccinare RV: raspunsul indus de vaccin definit ca proportia de subiecti cu:

Titruri rSBA ≥32 pentru subiectii initial seronegativi (adica titru rSBA prevaccinare mai mic de 8)

o crestere de minimum 4 ori a titrurilor rSBA post-vaccinare, comparativ cu valoarea prevaccinare, la subiectii initial seropozitivi (de exemplu, titru rSBA pre-vaccinare ≥ 8)

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK

Titrurile rSBA au fost determinate pe o perioada de 10 ani la subiectii vaccinati initial cu o doza de Nimenrix sau ACWY-PS la varsta de 11 pana la 17 ani in studiul MenACWY-TT-036. Persistenta titrurilor rSBA a fost evaluata in doua studii de extensie: Men ACWY-TT-043 (pana la 5 ani) si MenACWY-TT-101 (la 10 ani). Studiul MenACWY-TT-101 a evaluat de asemenea raspunsul la o singura doza de rapel Nimenrix administrata la 10 ani dupa vaccinarea initiala cu Nimenrix sau ACWY-PS. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 13.

Tabelul 13: Titrurile rSBA* dupa o singura doza de Nimenrix (sau ACWY-PS) la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11-17 ani, persistenta timp de pana la 10 ani si dupa administrarea unui rapel la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY- TT-036/043/101)

GrupRefe-NimenrixVaccin ACWY-PS
me-ningo- cocicrintatempo- ralaN≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
 Luna 1(1)674100%592922499,6%2947
A(99,5; 100)(5557; 6324)(97,5; 100)(2612; 3326)
An 3(2)44992,9%44815082,7%206
 (90,1; 95,1)(381; 527) (75,6; 88,4)(147; 288)
Grup me- ningo- cocicRefe- rinta tempo-ralaNimenrixVaccin ACWY-PS
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
An 5(2)23697,5%(94,5; 99,1)644(531; 781)8693,0%(85,4; 97,4)296(202; 433)
An 10(3)(Inainte de rapel)16285,2%(78,8; 90,3)248(181; 340)5180,4%(66,9; 90,2)143(80,5; 253)
(Duparapel)(3,4)162100%(97,7; 100)3760(3268; 4326)51100%(93,0; 100)2956(2041; 4282)
CLuna 1(1)673100%(99,5; 100)13110(11939; 14395)224100%(98,4; 100)8222(6808; 9930)
An 3(2)44991,1%(88,1; 93,6)371(309; 446)15086,0%(79,4; 91,1)390(262; 580)
An 5(2)23688,6%(83,8; 92,3)249(194; 318)8587,1%(78,3; 93,4)366(224; 599)
An 10(3)(Inainte de rapel)16290,1%(84,5; 94,2)244(182; 329)5182,4%(69,1; 91,6)177(86,1; 365)
(Dupa rapel)(3,4)162100%(97,7; 100)8698(7391 10235)51100%(93,0; 100)3879(2715; 5544)
W-135Luna 1(1)67899,9%(99,2; 100)8247(7639; 8903)224100%(98,4; 100)2633(2299; 3014)
An 3(2)44982,0%(78,1; 85,4)338(268; 426)15030,0%(22,8; 38,0)16,0(10,9; 23,6)
An 5(2)23686,0%(80,9; 90,2)437(324; 588)8634,9%(24,9; 45,9)19,7(11,8; 32,9)
An 10(3)(Inainte de rapel)16271,6%(64,0; 78,4)146(97,6; 217)5143,1%(29,3; 57,8)16,4(9,2; 29,4)
(Dupa rapel)(3,4)162100%(97,7; 100)11243(9367; 13496)51100%(93,0; 100)3674(2354; 5734)
YLuna 1(1)677100%(99,5; 100)14087(13168; 15069)224100%(98,4; 100)5066(4463; 5751)
An 3(2)44993,1%(90,3; 95,3)740(620; 884)15058,0%(49,7; 66,0)69,6(44,6; 109)
An 5(2)23696,6%(93,4; 98,5)1000(824; 1214)8666,3%(55,3; 76,1)125(71,2; 219)
An 10(3)(Inainte de rapel)16290,7%(85,2; 94,7)447(333; 599)5149,0%(34,8; 63,4)32,9(17,1; 63,3)
(Dupa rapel)(3,4)162100%(97,7; 100)7585(6748; 8525)5198,0%(89,6; 100)3296(1999; 5434)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului pentru fiecare referinta temporala.

Studiul MenACWY-TT-036

Studiul MenACWY-TT-043

Studiul MenACWY-TT-101

Recoltare a probei de sange efectuata la 1 luna dupa o doza de rapel in anul 10.

*analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK pentru probele la 1 luna dupa vaccinarea primara si in laboratoarele PHE din Marea Britanie pentru testarile ulterioare ale probelor la perioadele de timp stabilite.

Persistenta hSBA a fost evaluata pana la 5 ani dupa vaccinare, la adolescenti si adulti vaccinati initial, in Studiul MenACWY-TT-052 asa cum este prezentat in Tabelul 14 (vezi pct.4.4).

Tabelul 14: Titrurile hSBA* dupa o singura doza de Nimenrix la adolescenti si adulti cu varsta cuprinsa intre 11 si 25 ani si persistenta timp de pana la 5 ani dupa vaccinare (Studiile MenACWY-TT-052/059)

Grup meningococicReferinta temporalaN≥ 8 (II 95%)MGT (II 95%)
ALuna 1(1)35682,0% (77,6; 85,9)58,7 (48,6; 70,9)
An 1(2)35029,1% (24,4; 34,2)5,4 (4,5; 6,4)
An 5(2)14148,9% (40,4; 57,5)8,9 (6,8; 11,8)
CLuna 1(1)35996,1% (93,5; 97,9)532 (424; 668)
An 1(2)33694,9% (92,0; 97,0)172 (142; 207)
An 5(2)14092,9% (87,3; 96,5)94,6 (65,9; 136)
W-135Luna 1(1)33491,0% (87,4; 93,9)117 (96,8; 141)
An 1(2)32798,5% (96,5; 99,5)197 (173; 225)
An 5(2)13887,0% (80,2; 92,1)103 (76,3; 140)
YLuna 1(1)36495,1% (92,3; 97,0)246 (208; 291)
An 1(2)35697,8% (95,6; 99,0)272 (237; 311)
An 5(2)14294,4% (89,2; 97,5)225 (174; 290)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului pentru persistenta, adaptata fiecarei referinte temporale.

Studiul MenACWY-TT-052

Studiul MenACWY-TT-059

*analiza hSBA efectuata in laboratoarele GSK

Titrurile rSBA au fost determinate pe o perioada de 10 ani la subiectii vaccinati initial cu o doza de Nimenrix sau ACWY-PS la varsta de 11 pana la 55 ani in studiul MenACWY-TT-015. Persistenta titrurilor rSBA a fost evaluata in doua studii de extensie: Men ACWY-TT-020 (pana la 5 ani) si MenACWY-TT-099 (pana la 10 ani). Studiul MenACWY-TT-099 a evaluat de asemenea raspunsul la o singura doza de rapel de Nimenrix administrata la 10 ani dupa vaccinarea initiala cu Nimenrix sau ACWY-PS. Rezultatele sunt prezentate in Tabelul 15.

Tabelul 15: Titrurile rSBA* dupa o singura doza de Nimenrix (sau ACWY-PS) la adolescenti si adulti cu varsta cuprinsa intre 11-55 ani, persistenta timp de pana la 10 ani, si dupa doza de rapel administrata la 10 ani dupa vaccinarea initiala (Studiile MenACWY- TT-015/020/099)

 

Grup meningo cocicReferinta temporalaNimenrixVaccinul ACWY-PS
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
ALuna 1(1)323100%(98,9; 100)4945(4452, 5493)112100%(96,8, 100)2190(1858, 2582)
An 4(2)4395,3%(84,2; 99,4)365(226; 590)1776,5%(50,1; 93,2)104(31,0; 351)
An 5(2)5184,3%(71,4; 93.0)190(108; 335)1957,9%(33,5; 79,7)37,0(12,6; 109)
An 10(3)(Inainte de rapel)15578,1%(70,7; 84,3)154(108; 219)5271,2%(56,9; 82,9)75,1(41,4; 136)
(Dupa rapel)(3,4)155100%406052100%3585
Grup meningo cocicReferinta temporalaNimenrixVaccinul ACWY-PS
N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)N≥ 8(II 95%)MGT (II 95%)
  (97,6; 100)(3384; 4870) (93,2; 100)(2751; 4672)
CLuna 1(1)34199,7%(98,4; 100)10074(8700, 11665)114100%(96,8; 100)6546(5048; 8488)
An 4(2)4376,7%(61,4; 88,2)126(61,6; 258)1741,2%(18,4; 67,1)16,7(5,7; 48,7)
An 5(2)5172,5%(58,3; 84,1)78,5(41,8; 147)1838,9%(17,3; 64,3)17,3(6,0; 49,7)
An 10(3)(Inainte de rapel)15490,9%(85,2; 94,9)193(141; 264)5288,5%(76,6; 95,6)212(110; 412)
(Dupa rapel)(3,4)155100%(97,6; 100)13824(10840; 17629)5298,1%(89,7; 100)3444(1999; 5936)
W-135Luna 1(1)34099,7%(98,4; 100)8577(7615; 9660)114100%(96,8; 100)2970(2439; 3615)
An 4(2)4390,7%(77,9; 97,4)240(128; 450)1717,6%(3,8; 43,4)8,3(3,6; 19,5)
An 5(2)5186,3%(73,7; 94,3)282(146; 543)1931,6%(12,6; 56,6)15,4(5,7; 41,9)
An 10(3)(Inainte de rapel)15471,4%(63,6; 78,4)166(107; 258)5221,2%(11,1; 34,7)10,9(6,1; 19,3)
(Dupa rapel)(3,4)155100%(97,6; 100)23431(17351; 31641)5298,1%(89,7; 100)5793(3586; 9357)
YLuna 1(1)340100%(98,9; 100)10315(9317; 11420)114100%(96,8; 100)4574(3864; 5414)
An 4(2)4386,0%(72,1; 94,7)443(230; 853)1747,1%(23,0; 72,2)30,7(9,0; 105)
An 5(2)5192,2%(81,1; 97,8)770(439; 1351)1963,2%(38,4; 83,7)74,1(21,9; 250)
An 10(3)(Inainte de rapel)15486,4%(79,9; 91,4)364(255; 519)5261,5%(47,0; 74,7)56,0(28,8; 109)
(Dupa rapel)(3,4)155100%(97,6; 100)8958(7602; 10558)52100%(93,2; 100)5138(3528; 7482)

Analiza imunogenitatii a fost efectuata la cohorta stabilita conform protocolului pentru analizele la 1 luna si la 5 ani dupa vaccinare si la cohorta stabilita conform protocolului pentru rapel

Studiul MenACWY-TT-015

Studiul MenACWY-TT-020

Studiul MenACWY-TT-099

Recoltarea probei de sange efectuata la 1 luna dupa o doza de rapel in anul 10.

* analiza rSBA efectuata in laboratoarele GSK pentru probele la 1 luna dupa vaccinarea primara si in laboratoarele PHE din Marea Britanie pentru testarile ulterioare ale probelor la perioadele de timp stabilite.

In cadrul unui studiu separat (MenACWY-TT-085), a fost administrata o doza unica de Nimenrix la 194 adulti libanezi, cu varsta de 56 de ani si peste (dintre care 133 cu varsta cuprinsa intre 56-65 ani si 61 cu varsta > 65 ani). Procentul de subiecti cu titruri rSBA (masurat in cadrul laboratoarelor GSK)

≥ 128 inainte de vaccinare s-a incadrat intre 45% (grup C) si 62% (grup Y). Per total, la 1 luna dupa vaccinare, procentul de subiecti vaccinati cu titruri rSBA ≥ 128 s-a incadrat intre 93% (grup C) si 97% (grup Y). In cadrul subgrupului cu varsta > 65 ani, procentul de subiecti vaccinati cu titruri rSBA

≥ 128 la 1 luna dupa vaccinare s-a incadrat intre 90% (grup A) si 97% (grup Y).

Raspunsul la rapel pentru subiecti vaccinati anterior cu un vaccin polizaharidic meningococic conjugat anti-Neisseria meningitidis

Vaccinarea de rapel cu Nimenrix la subiectii la care s-a efectuat anterior vaccinarea primara cu un vaccin monovalent (MenC-CRM) sau tetravalent meningococic conjugat (MenACWY-TT) a fost studiata la subiectii cu varsta de l2 luni si peste, care au fost vaccinati cu o doza de rapel. Au fost observate raspunsuri anamnestice intense la antigenul (antigenele) din vaccinul primar (vezi Tabelele 6, 7, 11, 13 si 15).

Raspunsul la Nimenrix la subiecti vaccinati anterior cu un vaccin polizaharidic simplu anti-Neisseria meningitidis

In Studiul MenACWY-TT-021 efectuat la subiecti cu varsta cuprinsa intre 4,5-34 ani, imunogenitatea Nimenrix administrat la 30 - 42 de luni dupa vaccinarea cu un vaccin ACWY-PS a fost comparata cu imunogenitatea asociata Nimenrix administrat la subiecti cu varste corespunzatoare, nevaccinati cu niciun vaccin meningococic in ultimii 10 ani. S-a obtinut un raspuns imun (titru rSBA ≥ 8) impotriva tuturor celor patru serogrupuri meningococice, la toti subiectii, indiferent de istoricul vaccinarii antimeningococice. MGT pentru rSBA au fost semnificativ mai scazute la subiectii carora le fusese administrat vaccin ACWY-PS cu 30 - 42 de luni inainte de vaccinarea cu Nimenrix; cu toate acestea, 100% dintre subiecti au obtinut titruri rSBA ≥ 8 pentru toate patru grupurile meningococice (A, C, W- 135, Y) (vezi pct.4.4).

Copii si adolescenti (2-17 ani) cu asplenie anatomica sau functionala

Studiul MenACWY-TT-084 a comparat raspunsurile imune la administrarea a doua doze de Nimenrix la un interval de 2 luni, la 43 de subiecti cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani, cu asplenie anatomica sau functionala si 43 de subiecti cu varste corespunzatoare, cu functie splenica normala. La o luna dupa prima doza de vaccin si la 1 luna dupa a doua doza, procente similare din cele doua grupuri au avut titruri rSBA ≥8 si ≥128 si titruri hSBA ≥4 si ≥8.

Impactul unei doze unice de Nimenrix

In 2018, Olanda a adaugat la programul national de imunizare administrarea de Nimenrix in doza unica la copii, la varsta de 14 luni, pentru a inlocui vaccinul meningococic conjugat C. De asemenea, in 2018 a fost initiata o campanie de recuperare, cu administrarea unei doze unice de Nimenrix la adolescenti cu varsta de 14-18 ani, iar administrarea a devenit rutina in 2020, ducand la un program national de imunizare a copiilor mici si adolescentilor. In interval de doi ani, incidenta bolii meningococice provocate de serogrupurile C, W si Y a fost semnificativ redusa cu 100% (II 95%: 14, 100) la indivizii cu varsta de 14-18 ani, cu 85% (II 95%: 32, 97) la toate varstele eligibile pentru vaccin (efect direct) si cu 50% (II 95%: 28, 65) la varstele neeligibile pentru vaccin (efect indirect). Impactul Nimenrix a fost in principal determinat de o reducere a bolii cu serogrupul W.

Proprietati farmacocinetice
Nu este cazul.

Date preclinice de siguranta

Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor privind evaluarea tolerantei locale, toxicitatea acuta, toxicitatea dupa doze repetate, toxicitatii asupra functiei de reproducere/dezvoltarii si a fertilitatii.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice