Indicatii
Tratamentul durerii acute (vezi punctul 4.2.). Tratamentul dismenoreei primare.
Nimesulida ar trebui prescrisa doar ca tratament de linia a doua.
Decizia de a prescrie nimesulida trebuie sa se bazeze pe evaluarea riscului global al fiecarui pacient (vezi pct. 4.3. si 4.4.).
Dozaj
Pentru a reduce riscul reactiilor adverse trebuie utilizata doza minima eficace pentru cea mai scurta perioada. Doze
Durata maxima a unei cure de tratament cu nimesulida este de 15 zile.
NIMESULID MCC 100 mg comprimate trebuie utilizata pentru cea mai scurta perioada, in functie de starea clinica a pacientului.
Adulti:doza este de 100 mg de doua ori pe zi, administrata dupa masa.
Varstnici:nu este necesara reducerea dozei zilnice (vezi punctul 5.2.).
Copii si adolescenti
Copii (< 12 ani): NIMESULID MCC 100 mg comprimate este contraindicata la aceasta grupa de varsta (vezi punctul 4.3).
Adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani):avand in vedere profilul farmacocinetic la adulti si proprietatile farmacodinamice ale nimesulidei, nu este necesara ajustarea dozei la aceasta grupa de varsta.
Pacienti cu insuficienta renala: avand in vedere proprietatile farmacocinetice, nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata (clearence-ul creatininei 30-80 ml/min.), in timp ce la pacientii cu insuficienta renala severa (clearence-ul creatininei mai putin de 30 ml/min) administrarea de nimesulida 100 mg comprimate este contraindicata (vezi punctele 4.3 si 5.2.).
Pacienti cu insuficienta hepatica: la pacientii cu insuficienta hepatica, administrarea nimesulidei 100 mg, comprimate este contraindicata (vezi punctul 5.2.).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la nimesulida sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Antecedente de reactii de hipersensibilitate (de exemplu: bronhospasm, rinita, urticarie) la administrarea de acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.
Antecedente de reactii hepatotoxice la nimesulida.
Expunere concomitenta la substante cu potential hepatotoxic. Alcoolism, dependenta medicamentoasa.
Ulcer gastro-duodenal activ, antecedente de ulceratii recurente sau hemoragii gastrointestinale, hemoragii cerebrovasculare sau alte tipuri de hemoragii sau sangerari active.
Tulburari severe de coagulare.
Insuficienta hepatica sau leziuni hepatice active. Insuficienta renala severa.
Insuficienta cardiaca severa.
Pacienti cu febra si/sau simptome asemanatoare gripei. Copii cu varsta sub 12 ani.
Trimestrul al treilea de sarcina si perioada de alaptare (vezi pct. 4.6. si 5.3.).
Atentionari
Riscul aparitiei reactiilor adverse poate fi redus prin utilizarea nimesulidei 100 mg comprimate pentru cea mai scurta perioada (vezi pct. 4.2).
Tratamentul trebuie intrerupt daca nu se observa nicio ameliorare.
Rar, s-a raportat faptul ca administrarea nimesulidei 100 mg comprimate s-a asociat cu reactii hepatice grave, foarte rar incluzand cazuri letale (vezi pct. 4.8).
La pacientii la care, in timpul tratamentului cu nimesulida 100 mg comprimate, apar simptome sugestive pentru afectarea hepatica (de exemplu: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale, oboseala, urina inchisa la culoare) sau la cei la care apar valori anormale ale testelor functiei hepatice, tratamentul trebuie intrerupt. La acesti pacienti nu se recomanda reluarea administrarii nimesulidei. Dupa administrarea pe perioada scurta de timp s-a raportat afectare hepatica, in cele mai multe cazuri reversibila.
Pe perioada tratamentului cu nimesulida 100 mg comprimate, pacientii trebuie sa fie sfatuiti sa evite administrarea altor analgezice. Nu se recomanda administrarea concomitenta a altor AINS.
Daca in timpul tratamentului cu nimesulida pacientii prezinta febra si/sau simptome de tip gripal tratamentul trebuie intrerupt.
Hemoragii gastro-intestinale sau ulceratii/perforatii pot sa apara in orice moment al tratamentului, cu sau fara simptome de avertizare sau antecedente de evenimente gastro-intestinale. Daca apar hemoragii gastro- intestinale sau ulceratii, se impune intreruperea tratamentului cu nimesulida.
Nimesulida trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu tulburari gastro-intestinale, inclusiv antecedente de ulcer gastric sau duodenal, hemoragii gastro-intestinale, colita ulceroasa sau boala Crohn.
La pacientii cu insuficienta renala sau cardiaca, se recomanda precautie, deoarece folosirea nimesulidei poate determina alterarea functiei renale. In cazul in care se constata acest lucru, tratamentul trebuie intrerupt (vezi pct. 4.5).
Pacientii varstnici sunt in mod special predispusi la aparitia reactiilor adverse la AINS, incluzand hemoragii gastro-intestinale si perforatii, insuficienta renala, cardiaca si hepatica. Prin urmare, se recomanda o monitorizare clinica adecvata.
Deoarece nimesulida poate interfera cu functia plachetara, trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu diateze hemoragice (vezi si pct. 4.3). Totusi, nimesulida nu este un inlocuitor al acidului acetilsalicilic in profilaxia unor afectiuni cardiovasculare.
Utilizarea nimesulidei 100 mg, comprimate, poate reduce fertilitatea la femei si nu se recomanda femeilor in perioada fertila. Intreruperea tratamentului cu nimesulida 100 mg comprimate trebuie luata in considerare la femeile care au tulburari de fertilitate sau care sunt in cursul unei investigatii pentru infertilitate (vezi pct.
4.6)
Efecte cardiovasculare si cerebrovasculare
La pacientii cu antecedente de hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca congestiva usoara pana la moderata, sunt necesare monitorizare si recomandari adecvate, deoarece raportarile au aratat ca tratamentul cu AINS se asociaza cu retentie lichidiana si edeme.
Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS ( in special in doze mari si in tratament de lunga durata), se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimetelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru excluderea unui asemenea risc pentru nimesulida.
Pacientii cu hipertensiune arteriala necontrolata, insuficienta cardiaca congestiva, boala cardiaca ischemica diagnosticata, arteriopatie periferica si/sau boala cerebrovasculara trebuie tratati cu nimesulid numai dupa o evaluare atenta. O evaluare similara trebuie efectuata inainte de initierea tratamentului de lunga durata la pacientii cu factori de risc in ceeea ce priveste aparitia de boli cardiovasculare(de exemplu: hipertensiune arteriala, hiperlipidemie, diabet zaharat, fumat).
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Interactiuni
Asocieri nerecomandate:
Asocierea nimesulidei cu alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv salicilati in doze mari, creste riscul de ulceratii si hemoragii digestive, prin efect aditiv.
Asocierea nimesulidei cu anticoagulante orale, heparina si ticlopidina creste riscul hemoragic prin inhibarea functiei plachetare si lezarea mucoasei gastro-duodenale; in cazul in care asocierea nu poate fi evitata, este necesara supraveghere clinica si biologica atenta, cu determinarea timpului de sangerare si timpul de protrombina.
Asocierea nimesulidei cu litiu creste litemia, pana la valori toxice, prin scaderea excretiei renale a litiului; daca asocierea nu poate fi evitata, se recomanda supravegherea atenta a litemiei si ajustarea dozei in timpul asocierii si dupa intreruperea administrarii antiinflamatorului.
Asocierea cu metotrexat creste toxicitatea hematologica a acestuia, prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si scaderea clearance-ului renal; sunt necesare control saptamanal al hemoleucogramei in primele saptamini ale asocierii, supraveghere intensa in caz de alterare, chiar usoara, a functiei renale, precum si la varsnici; asocierea nu este recomandata daca se folosesc doze mari de metotrexat (mai mult de 15 mg pe saptamana).
Asocieri care necesita prudenta:
Asocierea cu diuretice prezinta risc de insuficienta renala acuta la pacientii deshidratati, prin scaderea filtrarii glomerulare, ca urmare a scaderii sintezei prostaglandinelor renale; sunt necesare hidratarea pacientului si supravegherea functiei renale la inceputul tratamentului.
Asocierea cu metotrexat administrat in doze mai mici de 15 mg pe saptamana: nimesulida creste toxicitatea hematologica a acestuia, prin deplasarea de pa locurile de legare de proteinele plasmatice si diminuarea clearence-ului renal. Se recomanda determinarea frecventa a hemogramei in primele saptamani de tratament. Asocierea cu pentoxifilina creste riscul hemoragic; sunt necesare intensificarea supravegherii clinice si determinarea mai frecventa a timpului de sangerare.
Asocieri de care trebuie sa se tina seama:
Nimesulida reduce efectul antihipertensiv al blocantelor beta-adrenergice, inhibitorilor enzimei de conversie si diureticelor prin inhibarea sintezei prostaglandinelor vasodilatatoare ( prin extrapolarea datelor de la indometacina).
Asocierea cu trombolitice creste riscul hemoragic.
Asocierea cu cu ciclosporina creste riscul efectelor nefrotoxice, mai ales la varsnici. Nimesulida poate sa scada eficacitatea anticonceptionala a dispozitivelor intrauterine.
Sarcina
Inhibarea sintezei de prostaglandine poate afecta in mod nefavorabil sarcina si/sau dezvoltarea embrio-fetala. Date din studiile epidemiologice sugereaza un risc crescut de avort, malformatii cardiace si gastroschisis dupa administrarea de inhibitori ai sintezei prostaglandinelor la inceputul sarcinii.
Riscul absolut de malformatii cardiovasculare a crescut de la mai putin de 1% pana la aproximativ 1,5%. Se crede ca riscul creste cu doza si durata administrarii. La animale s-a demonstrat ca administrarea inhibitorilor sintezei prostaglandinelor determina cresterea pierderilor pre- si post-nidare si a mortalitatii embrio-fetale. In plus, la animalele tratate cu inhibitori ai sintezei prostaglandinelor in perioada organogenezei s-a raportat cresterea incidentei diferitelor malformatii, incluzand malformatiile cardiovasculare.
Pe parcursul primului si celui de al doilea trimestru de sarcina nimesulida trebuie administrata numai daca este absolut necesar. Daca nimesulida este administrata unei femei care incearca sa devina gravida sau pe parcursul primului si celui de al doilea trimestru de sarcina, trebuie mentinuta doza cea mai mica si durata tratamentului cea mai scurta posibil.
Pe parcursul trimestrului al treilea de sarcina toti inhibitorii sintezei prostaglandinelor pot expune fatul la:
-toxicitate cardiopulmonara (cu inchiderea prematura a canalului arterial si hipertensiune pulmonara);
disfunctie renala, care poate evolua la insuficienta renala cu oligo-hidramnios; Mama si fatul la:
-o posibila prelungire a timpului de sangerare, un efect antiagregant care poate sa apara la doze foarte mici;
inhibarea contractiilor uterine determinand incetinirea sau prelungirea travaliului.
Prin urmare, nimesulida este contraindicata in timpul celui de al treilea trimestru de sarcina.
Alaptare
Nu se cunoaste daca nimesulida se excreta in laptele matern. Administrarea de Nimesulid este contraindicata in timpul alaptarii.
Condus auto
Datorita posibilitatii aparitiei reactiilor adverse nervos centrale (vertij, somnolenta), produsul poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Ca toate medicamentele, NIMESULID MCC 100 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Cele mai frecvente evenimente adverse observate sunt cele gastro-intestinale. Pot sa apara ulcer gastrointestinal, perforatii sau hemoragii gastro-intestinale, uneori letale, in special la varstnici (vezi pct. 4.4).
Dupa administrare orala s-au raportat greata, varsaturi, diaree, flatulenta, constipatie, dispepsie, dureri abdominale, melena, hematemeza, stomatita ulcerativa, agravarea colitei sau a bolii Chron (vezi pct. 4.4). Mai putin frecvent s-a observat gastrita.
In asociere cu tratamentul cu AINS s-au raportat edeme, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca.
In studiile clinice controlate efectuate la 7800 pacienti s-au raportat urmatoarele reactii adverse, clasificate ca foarte frecvente (mai mult de 1 la 10 pacienti), frecvente (mai mult de 1/100, mai putin de 1/10), mai putin frecvente (mai mult de 1/1000, mai putin de 1/100), rare (mai mult de 1/10000), foarte rare (mai putin de 1/10000) sau ca si cazuri izolate.
Tulburari hematologice | Rare | Anemie, eozinofilie |
Foarte rare | Trombocitopenie Pancitopenie | |
Tulburari ale sistemului imunitar | Rare | Hipersensibilitate |
Foarte rare | Anafilaxie | |
Tulburari metabolice si de nutritie | Rare | Hiperkaliemie |
Tulburari pshihice | Rare | Anxietate Nervozitate Cosmar |
Tulburari ale sistemului nervos | Mai putin frecvente | Ameteli |
Foarte rare | Cefalee Somnolenta Sindrom Reye | |
Tulburari oculare | Rare | Vedere incetosata |
Foarte rare | Tulburari de vedere | |
Tulburari acustice si vestibulare | Foarte rare | Vertij |
Tulburari cardiace | Rare | Tahicardie |
Reactiile adverse raportate in asociere cu tratamentul cu AINS au fost edemul, si insuficienta cardiaca. | ||
Tulburari vasculare, toracice si mediastinale | Mai putin frecvente | Hipertensiune arteriala |
Rare | Hemoragii, Oscilatii ale tensiunii arteriale, Bufeuri | |
Tulburari respiratorii | Mai putin frecvente | Dispnee |
Foarte rare | Astm bronsic Bronhospasm |
Tulburari gastro-intestinale | Frecvente | Diaree Greaţa Varsaturi |
Mai putin frecvente | Constipatie Flatulenta Gastrita Hemoragie gastrointestinala Ulcer duodenal si perforatie duodenala Ulcer gastric si perforatie gastrica | |
Foarte rare | Dureri abdominale Dispepsie Stomatita Melena | |
Tulburari hepatobiliare | Frecvente | Valori serice crescute ale enzimelor hepatice |
Foarte rare | Hepatita Hepatita acuta (inclusiv cazuri letale) Icter Colestaza | |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Mai putin frecvente | Prurit Eruptii cutanate Transpiratii abundente |
Rare | Eritem Dermatita | |
Foarte rare | Urticarie Edem angioneurotic Eritem multiform Sindrom Stevens-Johnson Necroliza epidermica toxicapurpura | |
Tulburari renale si ale cailor urinare | Rare | Hematurie Disurie Retentie urinara |
Foarte rare | Insuficienta renala Oligurie Nefrita interstitiala | |
Tulburari generale | Mai putin frecvente | Edem |
Rare | Stare generala de rau Astenie | |
Foarte rare | Hipotermie |
Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea anumitor AINS ( in special in doze mari si in tratament de lunga durata), se poate asocia cu un risc usor crescut de aparitie a evenimetelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic sau accident vascular crebral)(vezi pct.4.4.).
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportareAgentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
Supradozaj
In caz de supradozaj cu nimesulida simptomele sunt, de obicei, limitate la somnolenta, greata, varsaturi, dureri epigastrice. Aceste simptome sunt reversibile dupa tratament de sustinere a functiilor vitale. Pot sa apara si hemoragii gastro-intestinale.
Foarte rar pot sa apara hipertensiune arteriala, insuficienta renala acuta, dispnee si coma. S-au raportat reactii anafilactice la doze terapeutice de nimesulida; acestea pot sa apara in caz de supradozaj.
Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Nu exista antidot specific.
Este putin probabil ca dializa sa ajute la indepartarea medicamentului din organism, deoarece acesta se leaga in proportie mare (pana la 97,5%) de proteinele plasmatice. Provocarea de varsaturi si administrarea de carbune activat pot fi utile daca se realizeaza in primele 4 ore de la ingestia medicamentului. Functiile renala si hepatica trebuie monitorizate atent.
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente antiinflamatoare si antireumatice, nesteroidiene, codul ATC: M01AX17
Nimesulida este un antiinflamator nesteroidian, care contine sulfonanilida. Are proprietati antiinflamatorii, analgezice, antipiretice si antiagregante plachetare. Actioneaza prin inhibarea relativ selectiva a ciclooxigenazei 2 (COX-2) si prin inactivarea radicalilor liberi.
Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea orala, nimesulida se absoarbe bine din tractul digestiv.
Dupa o doza unica de 100 mg nimesulida, concentratiile plasmatice maxime de 3-4 mg/ml, sunt atinse dupa 2-3 ore.
ASC este de 20-35 mgxh/l. Nu s-a observat nici o diferenta semnificativa intre aceste cifre si cele observate dupa administrarea a 100 mg nimesulida de doua ori pe zi timp de 7 zile.
Legarea de proteinele plasmatice este de pana la 97,5%.
Nimesulida este metabolizata in proportie mare in ficat, urmand mai multe cai, inclusiv calea citocromului P450 (CYP) si a izoenzimelor 2C9. In consecinta, poate fi prevazuta o posibila interactiune medicamentoasa in cazul administrarii asociate cu medicamente care sunt metabolizate de catre CYP2C9. Metabolitul principal al nimesulidei este derivatul para-hidroxi care este si farmacologic activ. Timpul scurs pana la aparitia acestui metabolit in circulatie este scurt (aproximativ 0,8 ore), dar constanta sa de formare nu este ridicata si este considerabil mai mica decat constanta de absorbtie a nimesulidei. Hidroxinimesulida este singurul metabolit evidentiat in plasma si este aproape in intregime conjugat. Timpul de injumatatire plasmatica este cuprins intre 3,2 si 6 ore.
Nimesulida se excreta in principal prin urina (aproximativ 50% din doza administrata). Numai 1-3% din doza se excreta ca nimesulida netransformata. Hidroxinimesulida, principalul metabolit, se gaseste numai ca si glucuronat. Aproximativ 29% din doza se excretata dupa metabolizare in materiile fecale.
Farmacocinetica nimesulidei ramane neschimbata la varstnici dupa administrare unica sau repetata.
Intr-un studiu clinic efectuat la pacienti cu insuficienta renala usoara sau moderata (clearance-ul creatininei intre 30-80 ml/min) comparativ cu voluntari sanatosi, dupa administrarea unei doze unice de nimesulida s-a evidentiat similitudinea dintre concentratiile plasmatice maxime ale nimesulidei si ale metabolitului sau principal la ambele grupuri de pacienti. ASC si timpul de injumatatire plasmatica beta au fost cu 50% mai mari la pacientii cu afectiuni renale, cu toate acestea insa, intotdeauna in domeniul valorilor cinetice observate cu nimesulida la voluntari sanatosi. Administrarea repetata nu a produs acumulare.
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea. In studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere efectuate la sobolan cu nimesulida in doze apropiate de valorile dozei toxice materne la om, nu s-a observat nici un semn teratogen sau embriotoxic potential. La sobolan, nimesulida a afectat fertilitatea si a crescut mortalitatea puilor la inceputul perioadei postnatale. La iepure, la doze apropiate de cele toxice s-a observat o crestere usoara a riscului pierderii sarcinii post-implant precum si o dilatatie a ventriculilor cerebrali.
Cu toate acestea, nu s-a observat nici o relatie doza-raspuns terapeutic intre medicament si tipul malformatiei individuale.