Indicatii
dureri acute severe post-leziuni sau post-operatorii;
colici;
dureri de cauza tumorala;
alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate;
combaterea febrei, atunci cand aceasta este refractara la alt tratament.
Dozaj
Adulti si copii cu varsta peste 15 ani
Doza recomandata este de 500-1000 mg metamizol sodic in priza unica. La nevoie, se poate repeta pana la cel mult de 4 ori pe zi. Doza in 24 ore nu trebuie sa depaseasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70 mg/kg).
Copii cu varsta sub 15 ani
La copiii cu varsta sub 15 ani nu se administreaza metamizol sodic sub forma de comprimate (se recomanda forme farmaceutice si concentratii adecvate varstei).
Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca atat functia renala cat si cea hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace.
Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Deoarece la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica eliminarea metamizolului este intarziata, nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ceea ce priveste administrarea de lunga durata, nu exista suficiente date.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1
Antecedente de alergie la derivatii de pirazol, intoleranta la antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
Afectiuni ale maduvei hematopoietice
Antecedente de agranulocitoza
Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta.
In primul si ultimul trimestru de sarcina.
Atentionari
Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, soc anafilactic si agranulocitoza.
Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei si/sau anginei si/sau ulceratiilor bucale, se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei. Continuarea administrarii creste riscul de deces.
In cazul tratamentului de lunga durata trebuie controlata periodic hemograma. Pentru urmatoarele afectiuni riscul de soc anafilactic este mai mare:
astm bronsic, rinita alergica;
urticarie;
intoleranta la alcool (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inrosire pronuntata a fetei; intoleranta la alcool poate evidentia existenta unui astm la AINS).
Inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati.
In cazul pacientilor cu risc crescut de alergii, medicamentul se va administra numai daca este absolut necesar, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential/beneficiu terapeutic si sub stricta supraveghere medicala.
Novocalmin contine sodiu.
Acest medicament contine 34,5 mg sodiu pe comprimat. Aceasta corespunde la 1,73 % din aportul zilnic maxim recomandat de 2 g/zi de sodiu pentru adulti.
Interactiuni
Asocierea metamizolului cu alte medicamente cunoscute ca mielotoxice nu este recomandabila. Derivatii de pirazolona pot interactiona cu captopril, litiu, metotrexat si triamteren. Metamizolul poate sa modifice eficacitatea antihipertensivelor si diureticelor (cu exceptia furosemidului).
Deoarece metamizolul poate sa scada concentratia plasmatica a ciclosporinei, aceasta trebuie supravegheata in cazul utilizarii concomitente a celor doua medicamente.
Sarcina
Studiile preclinice efectuate la animale cu doze mari de metamizol au pus in evidenta efecte teratogene. La fat exista riscul afectarii hematologice. Administrarea metamizolului intr-un moment apropiat de cel al nasterii poate determina inchiderea prematura a canalului arterial. Ca urmare a datelor prezentate, administrarea metamizolului este contraindicata in primul si in ultimul trimestru de sarcina; in trimestrul al doilea se poate utiliza numai daca este absolut necesar, in doze cat mai mici si pe o perioada cat mai scurta.
Metabolitii medicamentului sunt eliminati in laptele matern; datorita riscului mielotoxic, in urmatoarele 48 ore dupa administrare se intrerupe alaptarea.
Condus auto
Administrat in dozele recomandate metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mic sau egal cu 1/10), frecvente (mai mic sau egal cu 1/100, mai mare de 1/10), mai putin frecvente (mai mic sau egal cu 1/1000, mai mare de 1/100), rare (mai mic sau egal cu 1/10000, mai mare de1/1000); foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Clasificarea MedDRA pe organe si sisteme | Frecventa | Reactii adverse |
Tulburari hematologice si limfatice | rare | leucopenie |
foarte rare | agranulocitoza**, trombocitopenie | |
Tulburari ale sistemului imunitar | rare | reactii anafilactice si anafilactoide * |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | necunoscuta | crize de astm (crizele de astm au fostobservate la pacientii cu astm la AINS) |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | necunoscuta | pot apare urticarie şi erupţii maculopapuloase, precum si cazuri izolate de sindrom Lyell sau de sindromStevens-Johnson. |
Tulburari renale si ale cailor urinare | foarte rare | insuficienta renala acuta sau nefritainterstitiala (uneori insotita de sindrom nefrotic si proteinurie) |
*Metamizolul poate rareori sa produca reactii anafilactice si anafilactoide, cu o evolutie severa. Ele pot apare imediat dupa administrarea pe cale orala, dar si la cateva ore dupa administrare (in general ele apar in prima ora dupa administrare). Reactiile anafilactice se manifesta prin dispnee acuta, chiar apnee prin bronhospasm si edem laringian, hipotensiune arteriala si colaps, urticarie, etc. Evolutia poate fi rapid letala daca nu se administreaza tratament adecvat in timp util: se injecteaza imediat adrenalina, preferabil administrata intravenos lent, (0,1 – 0,25 mg de adrenalina, diluata in 10 ml de solutie perfuzabila compatibila), in 5 – 15 minute; de asemenea trebuie administrate 200-500 mg de hemisuccinat de hidrocortizon, prin injectare intravenoasa lenta sau in perfuzie.
Reactiile anafilactoide constau in apnee (prin spasm bronsic si edem laringian) si/sau colaps.
** Principalele manifestari ale agranulocitozei sunt febra, durerile faringiene, ulceratii bucale dureroase, ulceratii anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii bacteriene.
Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, iar in maduva se constata blocarea maturarii la nivelul promielocitelor. Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.
Riscul de aparitie a agranulocitozei este foarte scazut.
Foarte rar, poate apare decesul, in principal ca urmare a infectiei severe. Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Semnele si simptomele intoxicatiei
In caz de supradozaj acut s-au semnalat: greata, dureri abdominale, afectarea functiei renale si – rar – simptome la nivelul SNC (vertij, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la soc si tulburari de ritm (tahicardie).
Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in rosu a urinei.
Tratamentul
Daca administrarea de metamizol este recenta se pot lua masurile uzuale de micsorare a absorbtiei (lavaj gastric, respectiv administrare de carbune medicinal). Metabolitul principal (4-N-metilaminoantipirina) poate fi indepartat prin hemodializa, hemofiltrare, hemoperfuzie sau filtrare plasmatica.
Atat tratamentul intoxicatiei cat si prevenirea complicatiilor necesita internarea intr-o unitate de terapie intensiva.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: analgezice si antipiretice, derivati de pirazolona, cod ATC: N02BB02. Mecanism de actiune
Metamizolul este un derivat de pirazolona cu proprietati analgezice, antipiretice si slab antiinflamatorii.
Mecanismul de actiune nu este pe deplin cunoscut. Rezultatele anumitor cercetari indica faptul ca atat metamizolul cat si metabolitul sau principal (4-N-metilaminoantipirina) au atat un mecanism central de actiune cat si unul periferic.
Calmarea durerii, scaderea temperaturii crescute in sindromul febril si efectul antiinflamator sunt atribuite diminuarii sintezei prostaglandinelor prin inhibarea ciclooxigenazei.
Efectul se instaleaza in 30-60 minute dupa administrarea orala si in aproximativ 30 minute dupa administrarea parenterala si dureaza aproximativ 4 ore.
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Dupa administrarea orala metamizolul este hidrolizat in totalitate in tubul digestiv, cu formarea unui metabolit farmacologic activ, 4-metil-amino-antipirina (4-MAA), care se absoarbe. Absorbtia nu este diminuata de ingestia concomitenta de alimente, dar este usor intarziata.
Distributie
4-metil-amino-antipirina si metabolitii sai se leaga in proportie mica de proteinele plasmatice, difuzeaza rapid in tesuturi si se elimina in laptele matern.
Metabolizare
Metabolitul principal se metabolizeaza la nivel hepatic. Principala cale de metabolizare este acetilarea, realizata prin intermediul enzimelor citocromului P450. Acestea actioneaza fie asupra 4-MAA, fie asupra metabolitului sau demetilat. 4-MAA acetilata si demetilata, este transformata in continuare prin sulfo- sau glucuronoconjugare.
Excretie
Excretia se realizeaza predominant pe cale urinara (90% din doza). Timpul de injumatatire prin eliminare al 4 - MAA este de 3 ore.
La varstnici, eliminarea este intarziata, timpul de injumatatire prin eliminare al 4 - MAA fiind de 4,5 ore.
In caz de insuficienta renala acuta s-a observat o scadere a clearance-ului total al 4 - MAA si exista risc de acumulare a acestuia, in cazul administrarii repetate.
Metabolismul 4-MAA nu a fost afectat in caz de insuficienta hepatica moderata. La pacientii cu insuficienta hepatica grava demetilarea si acetilarea pot fi diminuate semnificativ.
Date preclinice de siguranta
Vezi pct. 4.6.