Indicatii
Tratamentul rinitei alergice cu sau fara conjunctivita, determinate de polenul de graminee, la adulti, adolescenti si copii (cu varsta peste 5 ani) care prezinta simptome relevante din punct de vedere clinic, confirmate printr-un test cutanat pozitiv si/sau un titru pozitiv al IgE specifice pentru polenul de graminee.
Dozaj
Tratamentul cu ORALAIR trebuie prescris si initiat numai de catre medici cu pregatire adecvata si experienta in tratamentul bolilor alergice. In cazul tratamentului pediatric, medicii trebuie sa aiba pregatirea si experienta adecvata cu privire la administrarea la copii si adolescenti.
Se recomanda ca primul comprimat de ORALAIR sa fie administrat sub supraveghere medicala, dupa care pacientul sa fie monitorizat timp de 30 de minute.
Doze
Terapia consta dintr-un tratament de initiere (incluzand o crestere treptata a dozei, timp de 3 zile) si un tratament de continuare.
Tratamentul de initiere corespunde primei luni de tratament cu ORALAIR 100 IR & 300 IR comprimate sublinguale:
Blister mic
Ziua 1 1 x comprimat 100 IR
Ziua 2 2 x comprimat 100 IR
Ziua 3 1 x comprimat 300 IR
Ziua 4 1 x comprimat 300 IR
Blister mare
Ziua 5 1 x comprimat 300 IR
Ziua 30 1 x comprimat 300 IR
Incepand din luna a 2-a, tratamentul de continuare trebuie continuat cu un comprimat sublingual ORALAIR 300 IR pe zi, pana la sfarsitul sezonului in care este prezent polenul.
Tratamentul trebuie initiat cu aproximativ 4 luni inainte de perioada in care se anticipeaza inceperea sezonului in care este prezent polenul si trebuie mentinut pana la sfarsitul acestui sezon.
Daca nu se obtine o imbunatatire relevanta a simptomelor in cursul primului sezon in care este prezent polenul, nu este indicata continuarea tratamentului.
In general, daca tratamentul este intrerupt pe o perioada mai mica de 7 zile, acesta poate fi continuat ulterior. Daca perioada de intrerupere a tratamentului este mai mare de 7 zile, se recomanda reluarea tratamentului sub supraveghere medicala.
Grupe speciale de pacienti
Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste imunoterapia cu ORALAIR la pacientii cu varsta peste 50 de ani.
Copii si adolescenti
Nu a fost stabilita siguranta si eficacitatea ORALAIR la copiii cu varsta sub 5 ani.
Nu sunt disponibile date privind tratamentul cu ORALAIR la copii, mai mult de un sezon in care este prezent polenul.
Dozele care trebuie folosite pentru adolescenti si copii dupa varsta de 5 ani sunt aceleasi cu cele pentru adulti.
Mod de adminstrare
Comprimatele trebuie plasate sub limba, pana la dizolvarea completa (cel putin 1 minut) si apoi inghitite.
Se recomanda administrarea comprimatelor in timpul zilei, in cavitatea bucala goala.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1;
Astm bronsic sever si/sau insuficient controlat terapeutic (VEMS mai mic de 70% din valoarea anticipata);
Imunodeficienta severa sau boala autoimuna;
Boli maligne (de exemplu, neoplasm);
Inflamatii orale (cum sunt lichenul plan oral, ulceratiile orale sau micozele orale).
Atentionari
In cazul unei interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale, incluzand extractiile dentare, tratamentul cu ORALAIR trebuie intrerupt pana la vindecarea completa.
Decizia de initiere a unei imunoterapii specifice la pacientii tratati concomitent cu antidepresive triciclice si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) trebuie luata cu deosebita atentie (precautie).
Data fiind prezenta lactozei, pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Esofagita eosinofilica a fost raportata in asociere cu comprimatele sublinguale de imunoterapie. In timpul tratamentului cu Oralair, daca apar simptome gastro-esofagiene severe sau persistente, inclusiv disfagie sau dureri in piept, tratamentul cu Oralair trebuie intrerupt iar pacientul trebuie evaluat de catre medicul acestuia. Tratamentul trebuie intrerupt doar la recomandarea medicului.
Pacientii care iau blocanti beta-adrenergici pot sa nu raspunda la dozele uzuale de epinefrina utilizate pentru tratamentul reactiilor sistemice serioase, inclusiv anafilaxie. In mod special, blocantii beta-adrenergici antagonizeaza efectul epinefrinei de cardiostimulator si bronhodilatator.
Interactiuni
In studiile clinice cu ORALAIR, in cadrul carora pacientii au avut posibilitatea de a utiliza medicamente pentru tratamentul simptomelor alergice (antihistaminice, corticosteroizi), nu au fost raportate interactiuni.
Nu sunt disponibile date privind posibilele riscuri pe care le implica imunoterapia cu alti alergeni administrata concomitent cu tratamentul cu ORALAIR.
Reactiile alergice severe pot fi tratate cu adrenalina. Efectele adrenalinei pot fi amplificate la pacientii tratati concomitent cu antidepresive triciclice si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), cu posibile consecinte letale.
Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste vaccinarile efectuate concomitent cu tratamentul cu ORALAIR. Dupa evaluarea medicala privind starea generala a pacientului, vaccinarea poate fi efectuata fara intreruperea tratamentului cu ORALAIR.
Sarcina
Nu exista date clinice privind utilizarea ORALAIR la femei gravide.
Studiile la animale nu indica efecte daunatoare directe sau indirecte cu privire la toxicitatea asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).
Ca masura de precautie, este preferabil sa se evite initierea unei imunoterapii alergene in timpul sarcinii. Daca sarcina este diagnosticata in cursul tratamentului, utilizarea ORALAIR poate continua, daca este necesar, dar sub supraveghere medicala stricta.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca extractele de alergen din polen din 5 graminee se excreta in lapte.
Ca masura de precautie, este preferabil sa se evite initierea unei imunoterapii alergene in timpul alaptarii.
Oricum, deoarece expunerea sistemica la substanta activa din ORALAIR a unei femei care alapteaza este neglijabila, utilizarea ORALAIR in timpul alaptarii poate fi luata in considerare, tinand cont de beneficiul tratamentului pentru femeie si beneficiul alaptarii pentru copil.
Fertilitatea
La om, nu exista date disponibile privind fertilitatea.
La animal, nu au fost efectuate studii asupra fertilitatii cu substanta activa din ORALAIR. Oricum, examinarea histopatologica a organelor reproducatoare masculine si feminine nu au revelat efecte adverse in studiile de toxicitate cu doza repetata cu extractul de alergen din polen din 5 graminee.
Condus auto
ORALAIR nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse
In cursul tratamentului cu ORALAIR, pacientii sunt expusi la alergeni care pot determina simptome alergice la nivelul locului de aplicare si/sau sistemice.
Ca urmare, in cursul perioadei de tratament este de asteptat aparitia unor reactii alergice la nivelul locului de aplicare usoare pana la moderate (adica, prurit sau iritatie la nivelul gatului).
Daca un pacient prezinta reactii adverse la nivelul locului de aplicare in cursul tratamentului, poate fi luata in considerare administrarea unui tratament simptomatic (de exemplu, cu antihistaminice).
Similar cu orice imunoterapie alergena, pot sa apara reactii alergice severe, inclusiv tulburari larigofaringiene severe sau reactii alergice sistemice (adica, instalarea acuta a unor simptome la nivelul pielii si/sau la nivelul mucoaselor, deprimare respiratorie, simptome gastro-intestinale persistente sau reducerea presiunii sanguine si/sau simptome asociate). Pacientii trebuie sa primeasca informatii despre semnele si simptomele asociate care pot sa apara si in asemenea cazuri, este necesar un consult medical imediat, iar tratamentul trebuie imediat intrerupt. Reluarea tratamentului se poate face numai la indicatia medicului.
Sumarul profilului de siguranta:
In studiile clinice controlate placebo au fost inclusi 1038 de pacienti adulti si 154 de pacienti copii cu rino-conjunctivita alergica determinata de polenul de graminee, carora li s-a administrat o doza de ORALAIR 300 IR pe zi. Reactiile adverse raportate de acesti pacienti sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Majoritatea reactiilor adverse care au condus la retragerea prematura din studiu au fost in concordanta cu reactiile de la locul de aplicare. Acestea au fost non-grave, de intensitate usoara sau medie.
Lista tabelara a reactiilor adverse
Lista tabelara a reactiilor adverse clasificate pe aparate, sisteme si organe, si in functie de frecventa de aparitie [foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai mic de 1/100); rare (≥1/10000 si mai mic de 1/1000)]. In cadrul fiecarei categorii de frecventa, reactiile grave sunt prezentate primele.
Aparate, organe şi sisteme | Frecvenţă | Reacţie adversă |
Infecţii şi infestări | FrecventeMai puţin frecvente | Rinofaringită, rinită Herpes oral, otită |
Tulburări hematologiceşi limfatice | Mai puţin frecvente | Limfoadenopatie |
Tulburări ale sistemului imunitar | Mai puţin frecvente | Hipersensibilitate, sindrom de alergie orală |
Tulburări psihice | Mai puţin frecvente | Depresie |
Tulburări ale sistemului nervos | Foarte frecventeMai puţin frecvente Rare | CefaleeDisgeuzie, somnolenţă, ameţeli Anxietate |
Tulburări oculare | FrecventeMai puţin frecvente | Prurit ocular, conjunctivită, creşterea secreţiei lacrimaleHiperemie oculară, edem ocular,keratoconjunctivită sicca (ochi uscat) |
Tulburări acustice şi vestibulare | FrecventeMai puţin frecvente | Prurit la nivelul urechilorDisconfort la nivelul urechilor |
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale | Foarte frecvente FrecventeMai puţin frecvente | Iritaţie la nivelul gâtuluiAstm bronşic, rinită alergică (congestie nazală, strănut, rinoree, disconfort nazal), tuse, dureri la nivel orofaringian, edem faringian, congestia sinusurilor, dispnee, disfonie, senzaţie de uscăciune la nivelul gâtului, vezicule orofaringiene, disconfort orofaringianHipoestezie faringiană, senzaţie de îngustare la nivelul gâtului, wheezing, edem laringean |
Tulburări gastro- intestinale | Foarte frecvente FrecventeMai puţin frecvente | Prurit oralDurere abdominală, diaree, vărsături, edem la nivelul cavităţii bucale, prurit al limbii, edem al buzelor, parestezie orală, dispepsie, edem al limbii, hipoestezie orală, stomatită, prurit al buzelor, disconfort la nivel bucal, greaţă, glosodinie, xerostomie, disfagieDurere la nivel bucal, gingivită, cheilită, gastrită,glosită, creşterea în volum a glandelor salivare, reflux gastroesofagian, tulburări la nivelul limbii, hipersecreţie salivară, ulceraţii bucale, durere esofagiană, edem al palatului, tulburări la nivelul cavităţii orale, odinofagie,eructaţii |
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat | FrecventeMai puţin frecvente Rare | Prurit, urticarie, dermatită atopicăAngioedem, urticarie localizată (rash), acnee Edem al feţei |
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare | FrecventeMai puţin frecvente | Disconfort la nivelul toraceluiSenzaţie de nod în gât, astenie, simptome asemănătoare gripei |
Investigaţii diagnostice | Rare | Valori crescute ale numărului de eozinofile |
Leziuni, intoxicaţii şicomplicaţii legate de procedurile utilizate | Mai puţin frecvente | Excoriaţii |
In cadrul unui studiu clinic efectuat la pacienti adulti tratati cu ORALAIR pe parcursul a trei sezoane consecutive in care este prezent polenul s-a observat ca reactiile adverse raportate in timpul sezoanelor doi si trei (de tratament) au fost mai putine si au avut o frecventa mult mai redusa in comparatie cu cele raportate in primul sezon de tratament.
Descrierea reactiilor adverse selectate
In cursul tratamentului cu ORALAIR, pacientii sunt expusi la alergeni care pot determina simptome alergice la nivelul locului de aplicare si/sau sistemice.
Ca urmare, in cursul perioadei de tratament este de asteptat aparitia unor reactii alergice la nivelul locului de aplicare (de exemplu, prurit sau iritatie la nivelul gatului). Daca un pacient prezinta reactii adverse la nivelul locului de aplicare in cursul tratamentului, poate fi luata in considerare administrarea unui tratament simptomatic (de exemplu, cu antihistaminice).
Similar cu orice imunoterapie alergena, pot sa apara reactii alergice severe, inclusiv tulburari larigofaringiene severe sau reactii anafilactice (adica, instalarea acuta a unor simptome la nivelul pielii si/sau la nivelul mucoaselor, deprimare respiratorie, simptome gastro-intestinale persistente sau reducerea presiunii sanguine si/sau simptome asociate). Pacientii trebuie sa primeasca informatii despre semnele si simptomele asociate care pot sa apara si in asemenea cazuri, este necesar un consult medical imediat, iar tratamentul trebuie imediat intrerupt. Reluarea tratamentului se poate face numai la indicatia medicului.
Copii si adolescenti
In general, profilul de siguranta la copii si adolescenti este similar cu cel pentru adulti. Urmatoarele reactii prezentate in lista tabelara au fost raportate cu o incidenta mai mare la copii si adolescenti: tuse, rinofaringita, edem la nivelul cavitatii bucale (foarte frecvente), sindrom de alergie orala, cheilita, glosita, senzatie de nod in gat, disconfort la nivelul urechilor (frecvente).
Urmatoarele reactii au fost raportate la copii si adolescenti suplimentar fata de cele incluse in lista tabelara: tonsilita, bronsita (frecvente), dureri toracice (mai putin frecvente).
Reactii adverse raportate dupa punerea pe piata a medicamentului
Suplimentar, urmatoarele reactii adverse au fost raportate la adulti, adolescenti si copii in perioada de dupa punerea pe piata a medicamentului: exacerbarea astmului bronsic, reactii alergice sistemice, esofagite eosinofilice.
Frecventa acestor reactii la tratamentul cu ORALAIR este necunoscuta.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro .
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Nu s-a raportat niciun caz de supradozaj.
Daca sunt utilizate doze mai mari decat doza zilnica recomandata, riscul de reactii adverse, incluzand reactii adverse sistemice sau reactii adverse locale severe, este crescut. In cazul aparitiei unor simptome severe cum sunt angioedem, dificultati la inghitire, dificultati la respiratie, modificari ale vocii sau senzatie de plenitudine la nivelul gatului, este necesar un consult medical imediat.
In caz de supradozaj, reactiile adverse trebuie tratate simptomatic.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: extracte de alergen, polen de graminee, codul ATC: V01AA02
Mecanism de actiune si efecte farmacodinamice
ORALAIR este utilizat pentru tratamentul pacientilor cu simptome specifice de alergie, mediate prin IgE, cum este rinita insotita sau nu de conjunctivita, determinata de polenul de graminee.
Sistemul imunitar reprezinta tinta efectului farmacodinamic. Scopul este acela de a induce un raspuns imun impotriva alergenului cu care este tratat pacientul. Mecanismul de actiune complet si exact privind efectul clinic al imunoterapiei specifice nu este pe deplin inteles si documentat. S-a demonstrat ca tratamentul cu ORALAIR induce un raspuns imun sistemic de tip competitiv impotriva polenului de graminee, precum si o crestere a IgG specifice. Relevanta clinica a acestor constatari nu a fost stabilita.
Eficacitate clinica Studiul VO34.04:
A fost efectuat un studiu european, multicentric, multinational, randomizat, dublu-orb, controlat placebo. Studiul a inclus 628 de adulti cu rinita alergica sezoniera si/sau rino-conjunctivita determinate de polenurile de graminee, confirmate prin testele cutanate si/sau un titru pozitiv al IgE specifice polenurilor de graminee.
Pacientii au fost randomizati in 4 grupuri: placebo (n=156), ORALAIR 100 IR pe zi (n=157), ORALAIR 300 IR pe zi (n= 155) si ORALAIR 500 IR pe zi (n=160).
La fiecare pacient s-a administrat o doza sublinguala o data pe zi, timp de aproximativ 4 luni, inainte de inceperea sezonului in care este prezent polenul, acest tratament continuand pe toata durata acestui sezon. Analiza rezultatelor a avut la baza 569 de pacienti evaluabili (placebo n=148; ORALAIR 100 IR n=142; ORALAIR 300 IR n=136; ORALAIR 500 IR n=143). Determinarea
eficacitatii s-a facut conform Scorului total al simptomelor de rino-conjunctivita STSR (a se vedea detaliile mai jos), in decursul acestui sezon in care este prezent polenul.
Rezultatele acestui studiu au indicat o eficacitate comparabila a dozelor de 500 IR si 300 IR, iar datele privind siguranta au indicat un avantaj pentru doza de 300 IR, ceea ce a condus la recomandarea dozei de 300 IR pe zi.
Comparatia de eficacitate intre grupul tratat cu 300 IR si grupul la care s-a administrat placebo (numarul de subiecti inclusi in populatia in intentie de tratament (ITT) a fost de 136, respectiv 148) a aratat urmatoarele rezultate:
Studiul VO34.04: rezultatele cu privire la eficacitate (in decursul acelui sezon in care este prezent polenul)
Criteriul final principal de evaluare
Studiul VO34.04 | ORALAIR 300 IRValoare medie (DS)Valoarea mediană | Placebo Valoare medie (DS)Valoarea mediană | Diferenţa medie absolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţa medie relativă*% | Valoarea p** |
Scorul simptomelor de rino-conjunctivită A | 3,58 (2,98)2,91 | 4,93(3,23)4,62 | -1,39 [-2,09;-0,69] | 27,3% | 0,0001 |
*Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta / Placebo
** Valoarea p ANCOVA
A Scorul simptomelor: scorurile medii totale pe zi, pentru fiecare pacient, in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee. Simptomele de rino-conjunctivita au inclus stranutul, rinoreea, pruritul nazal, congestia nazala, scurgerile apoase oculare si pruritul ocular (intervalul de scor 0-18, valoarea superioara 18 indicand un nivel permanent foarte sever in ceea ce priveste toate cele sase simptome).
Criteriile finale secundare de evaluare
Studiul VO34.04 | ORALAIR 300 IRValoarea medie (DS)Valoarea mediană | Placebo Valoarea medie (DS)Valoarea mediană | Diferenţa medie absolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţa medie relativă*% | Valoarea p** |
Utilizarea de | |||||
medicamente pentru tratamentul episodului acutB | 19,7% (24,8)10,6% | 27,9 %(29,3)19,7% | - | - | - |
Scorul de | 1,08 (0,96) | 1,37 (1,01) | -0,25 [-0,47 ; -0,04] | 21,1% | <0,0199 |
calitate a vieţii C | 0,89 | 1,20 |
* Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta / Placebo
** Valoarea p ANCOVA
B Utilizarea de medicamente pentru tratamentul episodului acut: procentajul de zile per pacient, care cuprinde cel putin o administrare de medicamente pentru tratamentul episodului acut, valoarea p 0,0194 NS (Wilcoxon).
C Calitatea vietii a fost evaluata la punctul culminant al sezonului in care este prezent polenul, utilizand Chestionarul de calitate a vietii in rino-conjunctivita CCVR (intervalul de scor 0-7, un scor mai mare reflectand un interval al calitatii vietii mai deteriorat).
Evaluarea globala a eficacitatii tratamentului de catre pacienti a aratat ca 119/135 pacienti (88%) din grupul tratat cu ORALAIR 300 IR si 108/147 pacienti (73%) din grupul la care s-a administrat placebo au observat o imbunatatire usoara pana la moderata sau buna pana la excelenta a simptomatologiei, comparativ cu antecedentele lor referitoare la sezonul cu polen anterior.
Rezultatele analizei ANCOVA in ceea ce priveste fiecare dintre cele sase scoruri individuale medii ale simptomelor, cu valori de la 0 la 3, au demonstrat o diferenta in favoarea comprimatului 300 IR comparativ cu placebo pentru stranut (-0,19), rinoree (-0,23), prurit nazal (-0,23), congestie nazala (-0,28), prurit ocular (-0,24) si scurgeri apoase oculare (-0,21).
Proportia pacientilor care nu au utilizat medicamente pentru tratamentul episodului acut a fost de 35,3% in grupul tratat cu 300 IR si de 27,0% in grupul la care s-a administrat placebo (NS).
Criteriile finale de evaluare post-hoc (evaluate dupa revelarea datelor):
Studiul VO34.04 | ORALAIR 300 IRValoarea medie (SD)Valoarea mediană | Placebo Valoarea medie (SD)Valoarea mediană | Diferenţa medie absolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţa medie relativă *% | Valoarea p |
Scorul mediu corectat al simptomelor D | 4,17 (3,39)3,57 | 5,88 (3,82)5,26 | -1,84 [-2,66;-1,02] | 29,1% | mai mic de 0,0001** |
Scorul mediu de utilizare a medicamentelor pentru tratamentulepisodului acut E | 0,31 (0,43)0,16 | 0,48 (0,53)0,31 | -0,17 [-0,29;-0,05] | 35,04% | 0,0047** |
43,5% | 28,7% (30,7) | ||||
PZCS 2-0 F | (33,8) | - | - | 0,0001*** | |
38,6 | 17,1 | ||||
PZFS G | 25,3%(30,2) | 14,9% (23,6) | - | - | 0,0006*** |
10,9 | 0,0 |
* Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta / Placebo
** Valoarea p ANCOVA/*** Valoarea p Wilcoxon
D Scorul Mediu Corectat al Simptomelor (SMCS): scorurile medii de simptome corectate, in functie de utilizarea de medicamente pentru tratamentul episodului acut (pentru fiecare pacient,
utilizand scorurile simptomelor pe zile si utilizarea pe zi a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut).
E Scorul mediu de utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut: scorul mediu pe zi al utilizarii medicamentelor pentru tratamentul episodului acut, pentru fiecare pacient in parte, in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee. Tratamentele utilizate au fost evaluate sub forma de scor, dupa cum urmeaza: fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut = 0, utilizare de antihistaminice (pe cale orala si/sau intraoculara) = 1, utilizare de corticosteroizi pe cale nazala = 2 si utilizare de corticosteroizi pe cale orala = 3.
F Procentajul Zilelor cu Control al Simptomelor (PZCS2-0): procentajul zilelor cu un scor al simptomelor nu mai mare de 2 si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut.
G Procentajul Zilelor Fara Simptome si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut (PZFS): procentajul zilelor fara simptome si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut.
Saizeci si unu de pacienti (45%) din grupul de tratament cu doza de 300 IR a prezentat mai mult de 50% de zile cu Control al Simptomelor (cu un scor al simptomelor nu mai mare de 2 si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut) in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee, comparativ cu 40 de pacienti (27%) din grupul la care s-a administrat placebo.
Copii si adolescenti Studiul V052.06
A fost efectuat un studiu european, multicentric, multinational, randomizat, dublu-orb, controlat
placebo (studiul VO52.06). Studiul a inclus 278 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani, cu rinita alergica sezoniera si/sau rino-conjunctivita, cauzate de polenurile de graminee, dupa cum o confirma testele cutanate si un titru pozitiv al IgE specifice polenurilor de graminee.
Pacientii au fost randomizati in 2 grupuri: placebo (n=139) si ORALAIR 300 IR pe zi (n= 139). La fiecare pacient s-a administrat o doza sublinguala o data pe zi, timp de aproximativ 4 luni, inainte de inceperea sezonului in care este prezent polenul, acest tratament continuand pe toata durata acestui sezon. In primele 3 zile ale fazei de tratament a fost utilizata o schema de crestere treptata a dozei, prin care aceasta a fost marita cu cate 100 IR pe zi, incepand de la o doza initiala de 100 IR si mergand pana la o doza zilnica de 300 IR. Analiza rezultatelor a avut la baza 266 de pacienti evaluabili (placebo n=135 si Oralair 300 IR n=131). Determinarea eficacitatii s-a facut conform Scorului total al simptomelor de rino-conjunctivita STSR (vezi detaliile de mai jos) in decursul acestui sezon in care este prezent polenul.
Analiza eficacitatii in grupul tratat cu doza de 300 IR comparativ cu grupul la care s-a administrat placebo (numarul de subiecti inclusi in populatia in intentie de tratament (ITT) a fost de 131, respectiv 135) a aratat urmatoarele rezultate:
Studiul VO52.06: rezultate cu privire la eficacitate (in decursul acelui sezon in care este prezent polenul):
Criteriul final principal de evaluare
Studiul VO52.06 | ORALAIR 300 IRValoare medie (DS)Valoarea mediană | Placebo Valoare medie (DS)Valoarea mediană | Diferenţa medie absolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţa medie relativă*% | Valoarea p** |
Scorul simptomelor de rino-conjunctivităA | 3,25 (2,86)2,48 | 4,51 (2,93)4,08 | -1,13 [-1,80 ; -0,46] | 287,09% | 0,001 |
*Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta/Placebo
** Valoarea p ANCOVA
A Scorul simptomelor: scorurile medii totale pe zi ale simptomelor de rino-conjunctivita, pentru fiecare pacient in parte, in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee. Simptomele de rino-conjunctivita au inclus stranutul, rinoreea, pruritul nazal, congestia nazala, scurgerile apoase oculare si pruritul ocular (intervalul de scor 0-18, valoarea superioara 18 indicand un nivel permanent foarte sever in ceea ce priveste toate cele sase simptome).
Criteriile finale secundare de evaluare
Studiul VO52.06 | ORALAIR 300 IRValoare medie (DS)Valoarea mediană | Placebo Valoare medie (DS)Valoarea mediană | Diferenţa medie absolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţa medie relativă*% | Valoarea p** |
Scorul mediu de | |||||
utilizare a | 0,60 (0,61) | 0,79 | |||
medicamentelor | (0,65) | -0,20 [-0,34; -0,06] | 24,10% | 0,0064 | |
pentru tratamentul | 0,39 | 0,76 | |||
episodului acut B | |||||
Utilizarea de | 35,4% | 46,5% | |||
medicamente pentrutratamentul episodului | (33,2) | (34,6) | - | - | - |
acut C | 26,8% | 49,0% |
*Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta / Placebo
** Valoarea p ANCOVA
B Scorul mediu de utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut: scorul mediu de utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut pentru fiecare pacient in parte, in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee. Tratamentele utilizate au fost evaluate ca scor dupa cum urmeaza: fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut = 0, utilizare de antihistaminice (pe cale orala si/sau intraoculara) = 1, utilizare de corticosteroizi pe cale nazala = 2 si utilizare de corticosteroizi pe cale orala = 3.
C Utilizare de medicamente pentru tratamentul episodului acut: procentajul zilelor per pacient cu cel putin o administrare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut, valoarea p 0,0146 NS (Wilcoxon).
Scorurile individuale ale simptomelor: rezultatele analizei ANCOVA aplicate fiecaruia dintre cele sase scoruri medii ale simptomelor individuale cuprinse intre 0 si 3 au indicat o diferenta in favoarea comprimatului de 300 IR, comparativ cu placebo, pentru rinoree (-0,16), congestie nazala (-0,26), prurit ocular (-0,33) si scurgeri apoase oculare (-0,21).
Proportia de pacienti care nu au utilizat medicamente pentru tratamentul episodului acut a fost de 18,3% in grupul tratat cu doza de 300 IR si de 14,8% in grupul la care s-a administrat placebo (NS).
Criteriile finale de evaluare post-hoc (evaluate dupa relevarea datelor):
Studiul VO52.06 | ORALAIR 300 IRValoare | PlaceboValoare medie (DS) | Diferenţa medieabsolută corectată [IÎ 95%] | Diferenţamedie relativă* | Valoarea p |
medie (DS)Valoarea mediană | Valoarea mediană | % | |||
Scorul mediucorectat al simptomelor D | 4,30 (3,57)3,33 | 6,12 (3,85)5,28 | -1,64 [-2,51 ; -0,78] | 29,8% | 0,0002** |
PZCS 2-0 E | 33,8% (30,0)30,0 | 23,7%(27,2)12,2 | - | - | 0,0107*** |
PZFS F | 19,2% (24,9)5,2 | 10,5%(18,4)0,0 | - | - | 0,0037*** |
* Diferenta medie relativa: Diferenta absoluta/Placebo
** Valoarea p ANCOVA/*** Valoarea p Wilcoxon
D Scorul mediu corectat al simptomelor (SMCS): scorurile medii de simptome corectate in functie de utilizarea medicamentelor pentru tratamentul episodului acut (pentru fiecare pacient, utilizand scorurile simptomelor pe zi si utilizarea pe zi a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut). E Procentajul Zilelor cu Control al Simptomelor (PZCS2-0): procentajul zilelor cu un scor al simptomelor nu mai mare de 2 si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut.
F Proportia Zilelor Fara Simptome si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut (PZFS): procentajul zilelor fara simptome si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut.
Patruzeci si patru de pacienti (34%) din grupul tratat cu doza de 300 IR a prezentat mai mult de 50% Zile cu Control al Simptomelor (cu un scor al simptomelor nu mai mare de 2 si fara utilizare a medicamentelor pentru tratamentul episodului acut) in decursul sezonului in care este prezent polenul de graminee, comparativ cu 26 de pacienti (19%) din grupul la care s-a administrat placebo.
Proprietati farmacocinetice
Majoritatea alergenilor aflati in compozitia ORALAIR reprezinta un amestec de proteine si glicoproteine. Nu exista o biodisponibilitate directa a alergenilor intacti in sange. De aceea, nu au fost efectuate studii farmacocinetice la animale sau la om pentru a investiga profilul farmacocinetic si metabolizarea ORALAIR.
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor privind toxicitatea dupa administrarea unei doze unice, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, toleranta locala si dezvoltarea embriofetala.
In studiile de toxicitate juvenila efectuate la sobolan, administrarea zilnica timp de 10 saptamani a celei mai mari doze (de 300 de ori mai mare decat doza maxima terapeutica utilizata la om) a fost asociata cu o valoare semnificativ redusa a APTT (timpul de tromboplastina partial activata) numai la masculi, dar nu au fost gasite nici semne clinice nici dovezi histopatologice.