Indicatii
Ospen este recomandat pentru tratamentul si profilaxia infectiilor usoare pana la moderat severe produse de microorganisme sensibile la penicilina:
Infectii ORL: boli streptococice (scarlatina, amigdalita, boala Vincent, faringita, faringo-amigdalita, rinofaringita purulenta, otita medie acuta, sinuzita.
Infectii respiratorii: bronsita bacteriana, pneumonii bacteriene sau bronhopneumonii, cu exceptia celor care necesita tratament cu penicilina administrata parenteral.
Infectii cutanate: erizipel, erizipeloid, piodermita (de exemplu: impetigo contagiosa, furunculoza), abcese, flegmoane; eritem cronic migrator si alte forme clinice ale bolii Lyme.
Alte infectii: rani provocate prin muscatura (de exemplu: rani faciale sau rani profunde la nivelul mainii) si arsuri.
Profilaxie: infectii streptococice si complicatiile acestora, de exemplu: febra reumatica sau coree minora, poliartrita, endocardita, glomerulonefrita; endocardita bacteriana la pacienti cu boli cardiace congenitale sau reumatice inainte si dupa interventii chirurgicale minore, de exemplu: amigdalectomie, extractii dentare, etc.; infectii pneumococice la copii cu siclemie.
In tratamentul fazei acute a unor afectiuni precum pneumonia severa, empiemul, sepsisul, pericardita, endocardita, meningita, artrita si osteomielita, penicilina trebuie administrata parenteral.
Dozaj
Dozele zilnice recomandate de fenoximetilpenicilina potasica sunt de 50000-100000 UI/kg (30-60 mg/kg) pentru copii si de 3000000-4500000 UI (1500-3000 mg) pentru adolescenti si adulti.
Atat la copii cat si la adulti, doza zilnica recomandata de fenoximetilpenicilina potasica nu trebuie sa fie mai mica de 25000 UI/kg (15 mg/kg). Adultii tolereaza doze zilnice de pana la 6000000 UI (4000 mg) fenoximetilpenicilina potasica.
Recomandari generale de dozare
Copii peste 6 ani:
Doza zilnica recomandata este de 1000000-1500000 UI fenoximetilpenicilina potasica (2-3 comprimate filmate Ospen 500).
Adolescenti (mai mare 40 kg) si adulti (mai mare 60 kg):
Doza zilnica recomandata este de cate 1000000 UI fenoximetilpenicilina potasica (1 comprimat filmat Ospen 1000) administrata la interval de 8 ore (de trei ori pe zi).
Adulti, pacienti obezi si varstnici, gravide:
Doza zilnica recomandata este de cate 1500000 UI fenoximetilpenicilina potasica (1 ½ comprimate filmate Ospen 1000 sau 1 comprimat filmat Ospen 1500) administrata la interval de 8 ore (de 3 ori pe zi).
Tratamentul trebuie continuat inca 3 zile dupa remisia simptomelor. Pentru prevenirea aparitiei complicatiilor, pacientii cu infectii streptococice trebuie sa utilizeze medicamentul timp de cel putin 10 zile.
Recomandari speciale de dozare pentru profilaxie
Boli streptococice (de exemplu amigdalita, scarlatina):
La persoanele expuse trebuie efectuat tratament cu doze terapeutice de penicilina, administrata pe cale orala, timp de 10 zile.
Febra reumatica, coree minora si siclemie.
La copii cu greutate sub 30 kg trebuie sa se administreze 500000 UI fenoximetilpenicilina potasica/zi (1 comprimat filmat Ospen 500), fractionat in 2 prize, cate ½ comprimat filmat la interval de 12 ore (de 2 ori pe zi). La copii cu greutate peste 30 kg trebuie sa se administreze cate 500000 UI fenoximetilpenicilina potasica/zi (1 comprimat filmat Ospen 500 sau ½ comprimat filmat Ospen 1000), la interval de 12 ore (de 2 ori pe zi).
Profilaxia endocarditei (dupa interventii chirurgicale minore precum amigdalectomia, extractiile dentare, etc.):
La copii cu greutate sub 30 kg trebuie sa se administreze 1500000 UI fenoximetilpenicilina potasica (3 comprimate filmate Ospen 500) cu 1 ora inainte de interventia chirurgicala si apoi 500000 UI fenoximetilpenicilina potasica (1 comprimat filmat Ospen 500) la 6 ore dupa interventia chirurgicala.
La copii si adolescenti cu greutate peste 30 kg si adulti trebuie sa se administreze 3000000 UI fenoximetilpenicilina potasica (6 comprimate filmate Ospen 500 sau 3 comprimate filmate Ospen 1000 sau 2 comprimate filmate Ospen 1500) cu 1 ora inainte de interventia chirurgicala si apoi 1500000 UI fenoximetilpenicilina potasica (3 comprimate filmate Ospen 500 sau 1 ½ comprimate filmate Ospen 1000 sau 1 comprimat filmat Ospen 1500) la 6 ore dupa interventia chirurgicala.
Recomandari de dozare pentru pacientii cu eliminare scazuta
Datorita toxicitatii scazute a fenoximetilpenicilinei, nu trebuie, de regula sa fie modificate dozele la pacientii cu afectare a functiei hepatice si/sau renale, dar necesitatea scaderii dozei trebuie sa fie analizata in fiecare caz in parte. La pacientii cu anurie, dozele trebuie reduse. Tot in acest scop, se pot prelungi intervalele dintre administrari.
Mod de administrare:
Comprimatele filmate trebuie administrate cu 1 ora inaintea meselor cu o cantitate suficienta de lichid, fara a fi mestecate.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
Administrarea fenoximetilpenicilinei la pacientii cu episoade alergice si/sau cu astm trebuie facuta cu precautie deosebita.
Fenoximetilpenicilina forma orala nu trebuie utilizata ca adjuvant pe parcursul manevrelor sau interventiilor chirurgicale la nivelul genito – urinar, al tractului intestinal inferior, sigmoidoscopiei si nasterii.
La pacientii tratati cu fenoximetilpenicilina pentru profilaxia febrei reumatice trebuie avuta in vedere posibilitatea de aparitie a infectiilor cu microorganisme rezistente la peniciline. La acesti pacienti utilizarea unui agent profilatic trebuie luata in considerare.
In timpul fazei acute la pacientii cu afectiuni cum sunt: empiem sever, pericardita, meningita, artrita si septicemie, nu se recomanda administrarea fenoximetilpenicilinei.
La administrarea penicilinei orale au fost observate reactii de hipersensibilitate, inclusiv anafilaxie letala. Sensibilitatea incrucisata poate sa apara cu cefalosporine si alte antibiotice betalactamice.
Este mult mai probabil sa apara aceste reactii la persoanele cu antecedente de sensibilitate la penicilina, cefalosporine si alti alergeni. Inaintea inceperii tratamentului, pacientii trebuie sa fie intrebati daca au avut astfel de antecedente. La pacientii la care se produce orice reactie alergica, trebuie intrerupta administrarea medicamentului si trebuie initiat tratamentul adecvat (de exemplu, adrenalina si amine vasopresoare, antihistaminice si corticosteroizi).
Administrarea orala nu trebuie sa fie luata in considerare in cazul pacientilor cu boli severe sau cu greata, varsaturi, torsiune gastrica, acalazie sau hipermotilitate intestinala.
Ocazional, pacientii nu absorb cantitati suficiente de fenoximetilpenicilina forma orala.
Trebuie administrat cu prudenta in cazul functiei renale afectata in mod marcat, datorita riscului crescut de encefalopatie. O doza sigura poate fi mai mica decat cea recomandata de obicei.
Utilizarea prelungita a antibioticelor poate determina suprainfectie cu organisme care nu sunt sensibile, inclusiv fungi. Daca apare suprainfectia, trebuie luate masuri corespunzatoare.
Interactiuni
Guma de guar
Reduce absorbtia fenoximetilpenicilinei.
Anticoagulante
Fenoximetilpenicilina poate interfera cu controlul anticoagulantelor.
Probenecid
Reduce excretia de fenoximetilpenicilina prin competitie cu aceasta pentru secretia tubulara renala.
Antibiotice bacteriostatice
Anumite antibiotice bacteriostatice cum sunt cloramfenicol, eritromicina si tetraciclinele au fost raportate pentru antagonismul activitatii bactericide a penicilinei si utilizarea concomitenta nu este recomandata.
Aminoglicozide
S-a raportat ca neomicina reduce absorbtia fenoximetilpenicilinei.
Metotrexat
Utilizarea fenoximetilpenicilinei in timpul tratamentului cu metotrexat poate duce la scaderea excretiei metotrexatului, crescand astfel riscul de toxicitate.
Sulfinpirazona
Excretia penicilinei este redusa de catre sulfinpirazona.
Vaccinul febrei tifoide (oral)
Penicilinele pot inactiva vaccinul oral pentru febra tifoida.
Sarcina
Sarcina
Nu exista sau exista date limitate referitoare la utilizarea fenoximetilpenicilinei la femeile gravide. Ca masura de precautie, este de preferat sa se evite utilizarea fenoximetilpenicillinei pe parcursul sarcinii.
Alaptarea
Metabolitii fenoximetilpenicilinei se excreta in laptele uman intr-o asemenea masura incat pot sa apara efecte asupra nou-nascutilor care sunt alaptati.
Condus auto
Nu au fost raportate pana in prezent.
Reactii adverse
Foarte frecvente (≥ 1/10) Frecvente (≥ 1/100 si mai mic 1/10)
Mai putin frecvente (≥ 1/1000 si mai mic 1/100) Rare (≥1/10000 si mai mic 1/1000)
Foarte rare (mai mic 1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile)
Majoritatea reactiilor frecvente la penicilinele orale sunt reactii gastro-intestinale si reactii de hipersensibilitate.
Cu toate ca reactiile de hipersensibilitate au fost raportate mult mai putin frecvent dupa tratamentul pe cale orala decat dupa tratamentul parenteral, trebuie amintit faptul ca toate formele de hipersensibilitate, inclusiv anafilaxia letala, au fost observate cu penicilina orala.
Infectii si infestari
Colita pseudomembranoasa a fost raportata in cazuri rare.
Tulburari hematologice si limfatice
Au fost raportate foarte rar modificari ale numarului de celule sanguine, inclusiv trombocitopenie, neutropenie, leucopenie, eozinofilie si anemie hemolitica. De asemenea, au fost raportate tulburari de coagulare (inclusiv prelungirea timpului de coagulare si functionarea defectuoasa a plachetelor sanguine).
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactiile alergice pot sa apara frecvent si se manifesta de obicei sub forma de reactii pe piele (vezi Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat). Rar au fost raportate reactii alergice severe care duc la edem angioneurotic, edem laringian si anafilaxie.
Reactii asemanatoare bolii serului sunt caracterizate prin febra, frisoane, artralgie si edem. Tulburari ale sistemului nervos
A fost raportata toxicitatea sistemului nervos central, inclusiv convulsii (in special cu doze mari sau in
cazurile de insuficienta renala severa); in cazul utilizarii prelungite pot sa apara parestezii.
Neuropatia este o reactie rara si este asociata de obicei cu doze mari de penicilina administrata parenteral. Tulburari gastro-intestinale
Greata, varsaturile, durerile abdominale, diareea sunt frecvente. Rar s-au raportat durere la nivelul gurii si limba neagra cu aspect paros (modificarea culorii limbii).
Tulburari hepatobiliare
Foarte rar au fost raportate hepatita si icterul colestatic.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Frecvent apar urticarie, eruptie cutanata eritematoasa sau mobiliforma si prurit, in timp ce dermatita exfoliativa apare rar.
Tulburari renale si ale cailor urinare
Nefrita interstitiala a aparut in cazuri foarte rare.
Nefropatia este o reactie rara si este asociata de obicei cu doze mari de penicilina administrata parenteral. Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru
permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Semne si simptome
Supradozajul cu fenoximetilpenicilina administrata pe cale orala poate provoca greata, varsaturi, dureri de stomac, diaree si, rareori, convulsii majore. In cazul prezentei altor simptome, trebuie luata in considerare posibilitatea unei reactii alergice. Hiperkaliemia poate sa apara la administrarea de doze mari, in special la pacientii cu insuficienta renala.
Tratament
Nu exista antidot specific cunoscut. Este recomandat tratamentul simptomatic si de sustinere. Carbunele activat, cu un purgativ, cum ar fi sorbitol, poate grabi eliminarea substantelor. Fenoximetilpenicilina poate fi eliminata prin hemodializa.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: peniciline sensibile la betalactamaza Cod ATC: J01C E02
Fenoximetilpenicilina este o penicilina cu administrare pe cale orala. Are efect bactericid pe microorganismele care prolifereaza, sensibile la actiunea acesteia, prin inhibarea sintezei peretelui bacterian. Spectrul sau este aproape identic cu cel al benzilpenicilinei.
Punctele critice determinate dupa EUCAST pentru Staphylococcus spp., Streptococcus spp., M. catarrhalis
si H. influenzae sunt valabile: sensibilitate ≤0,125 mg/L si rezistenta ≥0,25 mg/L.
Sensibile
Streptococi din grupul A, C, G, H, L si M
Streptococcus pneumoniae Stafilococi non-penicilinazo secretori Neisseria
Erysipelothrix rhusiopathie
Corynebacteria Bacillus anthracis Actinomyces Streptobacili Pasteurella multocida Spirillum minus
Specii de spirochete cum sunt Leptospira, Traponema, Borellia si alte spirochete, precum si numeroase microorganisme anaerobe cum sunt: peptococi, peptostreptococi, fusobacterii
Sensibile intermediar sau diferit
Clostridia Listeria
Enterococi (Streptococi grup D)
Rezistente Klebsiella spp. E.coli Enterobacteria spp.
Pseudomonas aeruginosa
Nocardia spp.
Staphylococcus aureus (beta-lactamaza pozitiv)
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
Fenoximetilpenicilina potasica nu este inactivata de catre acidul gastric.
Se absoarbe in procent de aproximativ 60%. Ingestia concomitenta de alimente determina reducerea absorbtiei.
Este absorbita rapid astfel incat se ating in decurs de 30-60 minute dupa administrare concentratii plasmatice si tisulare terapeutice.
Farmacocinetica este aproape liniara, ASC creste proportional cu doza dupa administrarea orala in doza unica de 0,12-3 g.
Distributie
Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de 30-45 minute, circa 55% din doza administrata fiind legata de proteinele plasmatice. Medicamentul difuzeaza rapid in rinichi, plamani, ficat, piele, mucoase, muschi si in majoritatea compartimentelor lichidiene ale organismului, mai ales in cazul proceselor inflamatorii. Distributia la nivelul oaselor este redusa.
Fenoximetilpenicilina traverseaza bariera placentara si in laptele matern sunt excretate cantitati mici.
Metabolism
Aproximativ 34±20% din doza se regaseste sub forma produsilor inactivi de metabolism (de exemplu acidul peniciloic).
Eliminare
Cea mai mare parte din doza administrata este eliminata pe cale renala ca atare, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Doar o mica parte a dozei administrate este eliminata ca atare pe cale biliara. La persoanele cu functie renala normala, timpul de injumatatire T1/2 este de 30-45 minute. Timpul de injumatatire este dependent de doza. Dupa administrarea a 0,4 g si 0,3 g, studiile care au analizat T1/2 au determinat un timp de injumatatire de 0,5 ore si respectiv 1,1 ore.
Cinetica grupurilor speciale de pacienti
Eliminarea este prelungita la nou-nascuti si la pacientii cu insuficienta renala.
Date preclinice de siguranta
Pana in prezent studiile de genotoxicitate cu fenoximetilpenicilina nu au evidentiat efecte clinice relevante. Studiile pe termen lung efectuate la sobolani si soareci nu au indicat ca fenoximetilpenicilina are potential carcinogenic. Studiile efectuate la diferite specii de animale nu au evidentiat ca fenoximetilpenicilina are efect teratogenic.