Indicatii
Tratament de substitutie la adulti, copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani) in:
Sindroame de imunodeficienta primara (SIP) cu afectare a sintezei de anticorpi.
Imunodeficiente secundare (IDS) la pacienti cu infectii severe sau recurente, cu ineficienta a tratamentului antimicrobian si, fie esec terapeutic dovedit al anticorpilor specifici (ETDAS)*, fie concentratii serice ale IgG de mai putin de 4 g/l.
*ETDAS=esecul obtinerii unei cresteri de cel putin 2 ori a titrului de anticorpi anti-IgG dupa administrarea de vaccinuri cu antigene pneumococice polizaharidice si polipeptidice
Imunomodulare la adulti, adolescenti si copii (cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani) in:
Trombocitopenie imuna primara (TIP) la pacienti cu risc hemoragic crescut sau anterior unei interventii chirurgicale pentru a corecta numarul de trombocite.
Sindrom Guillain Barré.
Boala Kawasaki (in asociere cu acid acetilsalicilic; vezi pct. 4.2).
Poliradiculoneuropatie demielinizanta inflamatorie cronica (PDIC).
Neuropatie motorie multifocala (NMM).
Dozaj
Tratamentul de substitutie trebuie initiat si monitorizat sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul imunodeficientelor.
Doze
Doza si schema terapeutica se stabilesc in functie de indicatie.
Poate fi necesara ajustarea dozei pentru fiecare pacient in parte, in functie de raspunsul clinic. Doza bazata pe greutatea corporala poate necesita ajustare la pacientii subponderali si supraponderali. La pacientii supraponderali, doza trebuie sa fie bazata pe greutatea corporala fiziologica standard.
Urmatoarele scheme terapeutice sunt prezentate ca recomandari.
Tratament de substitutie in sindroamele de imunodeficienta primara (SIP)
Schema terapeutica trebuie sa asigure obtinerea unei concentratii plasmatice minime de IgG (masurata inainte de administrarea urmatoarei perfuzii) de cel putin 6 g/l sau incadrata in intervalul de referinta al valorilor normale pentru varsta populationala. Pentru echilibrare (concentratiile de IgG la starea de echilibru) sunt necesare trei pana la sase luni de la inceperea tratamentului. Doza initiala recomandata este de 0,4 - 0,8 g/kg corp administrata o data, urmata de administrarea unor doze de cel putin 0,2 g/kg corp, la interval de 3- 4 saptamani.
Doza necesara pentru a atinge concentratia plasmatica minima de 6 g/l este de aproximativ 0,2 - 0,8 g/kg corp si luna. Dupa ce s-a atins starea de echilibru, intervalul dintre administrari variaza intre 3 si 4 saptamani.
Concentratiile plasmatice minime de IgG trebuie masurate si evaluate avand in vedere frecventa infectiei. Pentru a reduce frecventa infectiilor bacteriene, poate fi necesar sa se mareasca doza si sa se incerce atingerea unor concentratii plasmatice minime mai mari.
Imunodeficiente secundare (definite la pct. 4.1)
Doza recomandata este de 0,2 - 0,4g/kg, administrata la interval de trei pana la patru saptamani.
Concentratiile plasmatice minime de IgG trebuie masurate si evaluate avand in vedere frecventa infectiei. Doza trebuie ajustata conform necesitatilor, pentru a se obtine protectia optima impotriva infectiilor: poate fi necesara o crestere a dozei la pacientii cu infectie persistenta; poate fi luata in considerare o reducere a dozei odata ce infectia pacientului se remite complet.
Trombocitopenie imuna primara (TIP)
Exista doua scheme de tratament alternative:
o doza de 0,8 - 1 g/kg corp administrata in prima zi; aceasta doza se poate repeta inca o data in decurs de 3 zile
o doza de 0,4 mg/kg corp, administrata zilnic timp de 2-5 zile.
Tratamentul poate fi repetat in caz de recidiva.
Sindrom Guillain Barré
0,4 g/kg si zi, timp de 5 zile (cu posibilitatea repetarii dozei in caz de recidiva).
Boala Kawasaki
O doza unica de 2,0 g/kg corp. Pacientii trebuie sa utilizeze tratament concomitent cu acid acetilsalicilic.
Polineuropatie demielinizanta inflamatorie cronica (PDIC)
Doza initiala: 2 g/kg corp, in prize divizate, pe parcursul a 2 - 5 zile consecutive.
Doza de intretinere: 1 g/kg corp pe parcursul a 1 - 2 zile consecutive, la interval de 3 saptamani. Efectul tratamentului trebuie evaluat dupa fiecare ciclu; daca nu se observa niciun efect al tratamentului dupa 6 luni, tratamentul trebuie oprit.
Daca tratamentul este eficace, tratamentul de lunga durata este la latitudinea medicului, pe baza raspunsului pacientului si a raspunsului la tratamentul de intretinere. Poate fi necesara ajustarea dozelor si intervalelor de administrare in functie de evolutia individuala a bolii.
Neuropatie motorie multifocala (NMM)
Doza initiala: 2 g/kg corp, administrata pe parcursul a 2 - 5 zile consecutive.
Doze de intretinere: 1 g/kg corp la interval de 2 -4 saptamani sau 2 g/kg corp la interval de 4 - 8 saptamani.
Efectul tratamentului trebuie evaluat la fiecare ciclu; daca nu se observa niciun efect al tratamentului dupa 6 luni, tratamentul trebuie oprit.
Daca tratamentul este eficace, tratamentul de lunga durata este la latitudinea medicului, pe baza raspunsului pacientului si a raspunsului la tratamentul de intretinere. Poate fi necesara ajustarea dozelor si intervalelor de administrare in functie de evolutia individuala a bolii.
Dozele recomandate sunt prezentate pe scurt in tabelul urmator:
Indicatie | Doza | Frecventa de administrare |
Tratament de substitutie | ||
Sindroame de imunodeficienta primaraImunodeficienta secundara (definita la pct. 4.1)Imunomodulare | Doza initiala: 0,4–0,8 g/kg corpDoza de intretinere: 0,2–0,8 g/kg corp0,2–0,4 g/kg corp | la interval de 3 - 4 saptamanila interval de 3 - 4 saptamani |
Trombocitopenie imuna primara | 0,8–1 g/kg corp | in prima zi; aceasta doza se poate repeta o data in decurs de 3 zile |
sau | ||
Sindrom Guillain Barré Boala KawasakiPolineuropatie demielinizanta inflamatorie cronica (PDIC) | 0,4 g/kg corp si zi 0,4 g/kg corp si zi2 g/kg corp Doza initiala: 2 g/kg corp | timp de 2 - 5 zile timp de 5 zileintr-o singura doza, concomitent cu acid acetilsalicilicin prize divizate, pe parcursul a 2 - 5 zile consecutive |
Neuropatie motorie multifocala (NMM) | Doza de intretinere: 1 g/kg corpDoza initiala: 2 g/kg corp | la interval de 3 saptamani, pe parcursul a 1 - 2 zile consecutivepe parcursul a 2 - 5 zile consecutive |
Doza de intretinere: 1 g/kg corp | la interval de 2 -4 saptamani | |
sau | sau | |
2 g/kg corp | la interval de 4 -8 saptamani, pe parcursul a 2 - 5 zile |
Copii si adolescenti
Dozele recomandate pentru copii si adolescenti (cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani) nu difera fata de cele recomandate la adulti, deoarece dozele pentru fiecare indicatie sunt exprimate in functie de greutatea corporala si ajustate in functie de evolutia clinica a afectiunilor mentionate mai sus.
Insuficienta hepatica
Nu sunt disponibile dovezi care sa impuna o ajustare a dozei.
Insuficienta renala
Nicio ajustare a dozei, cu exceptia cazului in care aceasta este justificata din punct de vedere clinic, vezi pct. 4.4.
Varstnici
Nicio ajustare a dozei, cu exceptia cazului in care aceasta este justificata din punct de vedere clinic, vezi pct. 4.4.
Mod de administrare
Pentru administrare intravenoasa.
Imunoglobulina umana normala trebuie administrata in perfuzie intravenoasa, cu o viteza initiala de 0,6 ml/kg corp si ora, timp de 30 minute. Vezi pct. 4.4. In cazul aparitiei unei reactii adverse,
trebuie redusa viteza de administrare sau trebuie oprita perfuzia. Daca este bine tolerata, viteza de administrare poate fi crescuta treptat, pana la maximum 4,8 ml/kg corp si ora.
In cazul pacientilor cu SIP care au tolerat o viteza de perfuzare de 4,8 ml/kg si ora, viteza de perfuzie poate fi crescuta treptat pana la maxim 8,4 ml/kg si ora.
Pentru administrarea perfuzabila a eventualului rest de medicament ramas in tubulatura de perfuzie la finalul perfuziei, tubulatura poate fi spalata cu ser fiziologic 0,9% sau cu solutie de glucoza 5%.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa (imunoglobulina umana) sau la oricare dintre excipienti (vezi pct. 4.4 si pct. 6.1).
Pacienti cu deficit selectiv de IgA care au dezvoltat anticorpi anti-IgA, intrucat administrarea unui medicament care contine IgA poate duce la anafilaxie.
Atentionari
Trasabilitate
Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.
Precautii de utilizare
Complicatiile posibile pot fi adesea prevenite daca se asigura ca pacientii:
nu prezinta sensibilitate la imunoglobulina umana normala, perfuzand la inceput medicamentul foarte lent (0,6 - 1,2 ml/kg si ora),
sunt monitorizati atent, observand orice simptom care apare in timpul perfuziei. In mod special, pacientii care nu au mai fost tratati cu imunoglobulina umana normala, pacientii carora li s-a schimbat medicamentul care contine Ig i.v. sau atunci cand a trecut un interval de timp lung de la ultima administrare trebuie monitorizati in timpul perfuzarii initiale si in prima ora dupa administrarea primei perfuzii, pentru a se observa eventualele reactii adverse. Toti ceilalti pacienti trebuie monitorizati timp de cel putin 20 minute dupa administrare.
La toti pacientii, administrarea Ig i.v. necesita:
hidratare adecvata inainte de initierea perfuziei cu Ig i.v.
monitorizarea diurezei
monitorizarea concentratiilor plasmatice de creatinina
evitarea utilizarii concomitente a diureticelor de ansa (vezi pct. 4.5).
In cazul aparitiei unei reactii adverse, trebuie redusa viteza de administrare sau trebuie oprita perfuzia. Tratamentul necesar depinde de tipul si de gravitatea reactiei adverse.
Reactie la perfuzie
Anumite reactii adverse (de exemplu, cefalee, hiperemie faciala, frisoane, mialgie, wheezing, tahicardie, lombalgie, greata si hipotensiune arteriala) pot fi asociate cu viteza de perfuzare. Viteza de perfuzare recomandata la pct. 4.2 trebuie respectata cu strictete. Pacientii trebuie monitorizati atent, iar in timpul administrarii perfuziei trebuie observate toate simptomele.
Reactiile adverse pot aparea mai frecvent:
la pacientii carora li se administreaza pentru prima data imunoglobulina umana normala sau, in cazuri rare, atunci cand medicamentul care contine imunoglobulina umana normala este schimbat cu altul sau atunci cand a trecut un interval de timp lung de la ultima perfuzie.
la pacientii cu infectie netratata sau inflamatie cronica preexistenta.
Hipersensibilitate
Reactiile de hipersensibilitate sunt rare.
Anafilaxia poate aparea in cazul pacientilor
cu concentratii IgA nedetectabile sau care prezinta anticorpi anti-IgA
care au tolerat un tratament anterior cu imunoglobulina umana normala.
In caz de soc, trebuie instituit tratamentul medical standard pentru soc. Tromboembolism
Exista dovezi clinice privind asocierea dintre administrarea de Ig i.v. si evenimentele tromboembolice
cum sunt infarct miocardic, accident vascular cerebral (inclusiv apoplexie), embolie pulmonara si tromboza venoasa profunda, asociere care se presupune a fi legata de o crestere relativa a vascozitatii sangelui prin afluxul mare de imunoglobuline, la pacientii cu risc. Prescrierea si administrarea de Ig i.v. trebuie efectuate cu prudenta la pacientii obezi si la pacientii cu factori de risc preexistenti pentru aparitia unor evenimente tromboembolice (cum sunt varsta inaintata, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si antecedentele de afectiuni vasculare sau episoade trombotice, pacientii cu tulburari trombofilice dobandite sau ereditare, cei cu perioade prelungite de imobilizare, pacientii cu hipovolemie severa, pacientii cu afectiuni care cresc vascozitatea sanguina).
La pacientii cu risc de reactii adverse tromboembolice, medicamentele care contin Ig i.v. trebuie perfuzate cu viteza si doza minima eficace.
Insuficienta renala acuta
S-au raportat cazuri de insuficienta renala acuta la pacientii carora li s-a administrat tratament cu Ig i.v. In majoritatea cazurilor, au fost identificati factori de risc cum sunt: insuficienta renala preexistenta, diabet zaharat, hipovolemie, obezitate, administrare concomitenta a unor medicamente nefrotoxice sau varsta peste 65 ani.
Parametrii renali trebuie evaluati inainte de perfuzia cu Ig i.v., in special la pacientii considerati a prezenta un risc potential crescut de dezvoltare a insuficientei renale acute, si ulterior la intervale periodice. La pacientii cu risc de insuficienta renala acuta, medicamentele care contin Ig i.v. trebuie perfuzate cu viteza si doza minima eficace. In caz de insuficienta renala, trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului cu Ig i.v.
In timp ce aceste raportari de disfunctie renala sau de insuficienta renala acuta s-au asociat cu administrarea mai multor medicamente care contin Ig i.v. autorizate, avand in compozitie diferiti excipienti, cum sunt zahar, glucoza si maltoza, cele care contin zahar ca stabilizator s-au asociat cu o proportie anormal de mare din numarul total. La pacientii cu risc poate fi luata in considerare administrarea medicamentelor care contin Ig i.v. si nu au in compozitie acesti excipienti. Panzyga nu contine zahar, maltoza sau glucoza.
Sindrom de meningita aseptica (SMA)
S-a raportat aparitia sindromului de meningita aseptica in asociere cu tratamentul cu Ig i.v. Sindromul debuteaza, de obicei, in decurs de cateva ore pana la 2 zile dupa tratamentul cu Ig i.v. Analizele lichidului cefalorahidian sunt frecvent pozitive, cu pleiocitoza pana la cateva mii de celule per mm3, predominant din seria granulocitara, si valori ale proteinelor pana la cateva sute de mg/dl.
SMA poate aparea mai frecvent in asociere cu tratamentul cu doze mari de Ig i.v. (2 g/kg).
La pacientii care prezinta astfel de semne si simptome trebuie sa se efectueze un consult neurologic amanuntit, inclusiv analize ale LCR, pentru a se exclude alte cauze ale meningitei.
Intreruperea tratamentului cu Ig i.v. a determinat remisia SMA in decurs de cateva zile, fara sechele. Anemie hemolitica
Medicamentele pe baza de Ig i.v. pot contine anticorpi de grupa sanguina, care pot actiona ca hemolizine
si pot induce aglutinarea in vivo a hematiilor cu imunoglobulina, generand o reactie antiglobulina directa pozitiva (testul Coombs) si, rar, hemoliza. Anemia hemolitica poate aparea ulterior tratamentului cu Ig
i.v, din cauza sechestrarii crescute a hematiilor. Pacientii carora li se administreaza tratament cu Ig i.v. trebuie monitorizati in vederea detectarii semnelor si simptomelor clinice de hemoliza (vezi pct. 4.8).
Neutropenie/Leucopenie
Dupa tratamentul cu Ig i.v., au fost raportate o scadere tranzitorie a numarului de neutrofile si/sau episoade de neutropenie, uneori severe. Acest efect se produce, de obicei, in interval de ore sau zile dupa administrarea Ig i.v. si se remite spontan in interval de 7 - 14 zile.
Leziune pulmonara acuta legata de transfuzie (LPALT)
La pacientii carora li s-a administrat Ig i.v., au fost raportate cateva cazuri de edem pulmonar necardiogen acut [leziune pulmonara acuta legata de transfuzie (LPALT)]. LPALT este caracterizata de hipoxie severa, dispnee, tahipnee, cianoza, febra si hipotensiune arteriala. Simptomele de LPALT apar, de obicei, in timpul sau in interval de 6 ore de la transfuzie, deseori in interval de 1 - 2 ore. Prin urmare, persoanele carora li se administreaza Ig i.v. trebuie monitorizate in scopul depistarii si perfuzia trebuie oprita imediat in caz de reactii adverse pulmonare. LPALT este o afectiune care poate pune viata in pericol, care necesita tratament imediat la o unitate de terapie intensiva.
Interferenta cu testele serologice
Dupa administrarea de imunoglobulina, cresterea tranzitorie in sangele pacientilor a titrurilor diversilor anticorpi transferati pasiv poate duce la obtinerea unor rezultate fals pozitive la testele serologice.
Transmiterea pasiva a anticorpilor fata de antigenele eritrocitare, de exemplu A, B, D, poate interfera cu unele teste serologice pentru detectarea anticorpilor eritrocitari, de exemplu cu testul antiglobulinic direct (DAT, testul Coombs direct).
Microorganisme transmisibile
Masurile standard de prevenire a infectiilor ca urmare a utilizarii medicamentelor preparate din sange sau plasma umana includ selectarea donatorilor, testarea fiecarei probe donate si a rezervei de plasma, pentru a evidentia markerii specifici ai infectiei si introducerea in procesul de fabricatie a unor etape eficiente pentru inactivarea/eliminarea virusurilor. In pofida acestor masuri, atunci cand se administreaza medicamente preparate din sange uman sau plasma nu se poate exclude in totalitate posibilitatea transmiterii unor infectii. Acest aspect se aplica, de asemenea, in cazul virusurilor necunoscute sau nou aparute si al altor tipuri de microorganisme patogene.
Masurile adoptate sunt considerate eficiente in cazul virusurilor incapsulate cum sunt virusul imunodeficientei umane (HIV), virusul hepatitei B (VHB) si virusul hepatitei C (VHC) si pentru virusuri neincapsulate cum sunt virusul hepatitei A (VHA) si parvovirusul B19.
Experienta clinica nu a evidentiat transmiterea hepatitei A sau a parvovirusului B19 prin administrarea de imunoglobuline si se presupune, de asemenea, ca o contributie importanta la siguranta antivirala o are continutul de anticorpi.
Informatii importante despre unele componente ale Panzyga
Acest medicament contine 69 mg sodiu per flacon de 100 ml, echivalent cu 3,45% din doza maxima zilnica recomandata de OMS de 2 g sodiu pentru un adult.
Copii si adolescenti
Atentionarile si precautiile prezentate sunt valabile atat la adulti cat si la copii si adolescenti.
Interactiuni
Vaccinuri cu virusuri vii atenuate
Administrarea de imunoglobuline poate afecta eficacitatea vaccinurilor cu virus viu atenuat cum sunt vaccinurile pentru rujeola, rubeola, oreion si varicela, pentru o perioada de cel putin 6 saptamani si pana la 3 luni. Dupa administrarea acestui medicament, trebuie sa treaca un interval de 3 luni inainte de vaccinarea cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate. In cazul rujeolei, aceasta perioada de afectare a
eficacitatii vaccinului poate persista pana la 1 an. De aceea, la pacientii carora li se administreaza vaccin rujeolic trebuie sa se verifice titrul anticorpilor.
Diuretice de ansa
A se evita administrarea concomitenta cu diuretice de ansa.
Copii si adolescenti
Interactiunile prezentate sunt valabile atat la adulti cat si la copii si adolescenti.
Sarcina
Sarcina
Siguranta utilizarii acestui medicament in timpul sarcinii la om nu a fost stabilita prin studii clinice controlate si, de aceea, trebuie administrat cu precautie la femeile gravide si la cele care alapteaza. S-a demonstrat ca medicamentele care contin Ig i.v traverseaza placenta, in proportie crescuta in cursul celui de al treilea trimestru de sarcina. Experienta clinica cu imunoglobuline sugereaza faptul ca nu se anticipeaza efecte nocive asupra evolutiei sarcinii sau asupra fatului si nou-nascutului.
Alaptarea
Imunoglobulinele se excreta in laptele uman. Nu se anticipeaza efecte negative asupra nou-nascutilor/sugarilor.
Fertilitatea
Experienta clinica cu imunoglobuline sugereaza faptul ca nu se anticipeaza efecte nocive asupra fertilitatii.
Condus auto
Panzyga nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pacientii care manifesta reactii adverse in timpul tratamentului trebuie sa astepte pana la remiterea acestora inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
Reactiile adverse cauzate de imunoglobulinele umane normale (in ordine descrescatoare a frecventei) includ (vezi si pct. 4.4):
frisoane, cefalee, ameteli, febra, varsaturi, reactii alergice, greata, artralgie, hipotensiune arteriala si lombalgii moderate.
reactii hemolitice reversibile; in special la pacientii cu grup sanguin A, B si AB si (rareori) anemie hemolitica care necesita transfuzie.
(rareori) o scadere brusca a tensiunii arteriale si, in cazuri izolate, soc anafilactic, chiar daca pacientul nu a prezentat hipersensibilitate la administrarile anterioare.
(rareori) reactii cutanate tranzitorii (inclusiv lupus eritematos cutanat cu frecventa necunoscuta).
(foarte rar) reactii tromboembolice cum sunt infarct miocardic, accident vascular cerebral, embolie pulmonara, tromboze venoase profunde.
cazuri de meningita aseptica reversibila.
cazuri de cresteri ale creatininemiei si/sau aparitia insuficientei renale acute.
cazuri de leziune pulmonara acuta legata de transfuzie (LPALT).
Lista sub forma de tabel a reactiilor adverse
Tabelul de mai jos respecta clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organe (ASO si termenii preferati).
Frecventele au fost evaluate conform urmatoarei conventii: foarte frecvente (mai mare sau egal cu 1/10); frecvente (mai mare sau egal cu 1/100 si mai mic de 1/10); mai putin frecvente (mai mare sau egal cu 1/1000 si mai mic de 1/100); rare (mai mare sau egal cu 1/10000 si mai mic de 1/1000); foarte rare (mai mic de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.
Frecventa reactiilor adverse in studiile clinice cu Panzyga:
Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organe (ASO) inurmatoarea ordine: | Reactie adversa | Frecventa per perfuzie | Frecventa per pacient |
Tulburari hematologice si limfatice | Hemoliza†, anemie, leucopenie | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari ale sistemului nervos | CefaleeMeningita aseptica, hipoestezie, ameteli | FrecventeMai putin frecvente | Foarte frecventeFrecvente |
Tulburari oculare | Prurit ocular | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari acustice si vestibulare | Otalgie | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari cardiace | Tahicardie | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari vasculare | Hipertensiune arteriala | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Tuse | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburarigastro-intestinale | GreataVarsaturi, durere abdominala, disconfort abdominal | FrecventeMai putin frecvente | Foarte frecventeFrecvente |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eruptii cutanate tranzitorii | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburarimusculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv | Artralgie, mialgie, durere sau rigiditate musculo-scheletica | Mai putin frecvente | Frecvente |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | FebraFrisoane, durere toracica, durere, senzatie de frig,astenie, oboseala, prurit la nivelul locului de perfuzie | FrecventeMai putin frecvente | Foarte frecvente Frecvente |
Investigatii diagnostice | Crestere a concentratiei plasmatice a enzimelor hepatice | Mai putin frecvente | Frecvente |
† caz subclinic
Urmatoarele reactii au fost raportate in experienta de dupa punerea pe piata cu Panzyga. Frecventa pentru reactiile raportate dupa punerea pe piata nu poate fi estimata din datele disponibile.
Clasificarea MedDRA peaparate, sisteme si organe | Reactii adverse | Frecventa |
Tulburari ale sistemuluiimunitar | Reactie anafilactica, hipersensibilitate | Necunoscuta |
Tulburari psihice | Anxietate | Necunoscuta |
Tulburari ale sistemuluinervos | Hipoestezie, parestezie, tremor | Necunoscuta |
Tulburari cardiace | Tahicardie | Necunoscuta |
Tulburari vasculare | Hipertensiune arteriala | Necunoscuta |
Tulburari respiratorii, toracicesi mediastinale | Tuse, dispnee | Necunoscuta |
Tulburari gastro-intestinale | Durere abdominala, diaree | Necunoscuta |
Afectiuni cutanate si aletesutului subcutanat | Eritem, prurit, eruptie cutanata tranzitorie,urticarie | Necunoscuta |
Tulburari musculo-scheleticesi ale tesutului conjunctiv | Spasme musculare, durere cervicala, durere lanivelul extremitatilor | Necunoscuta |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Astenie, disconfort toracic, durere toracica,fatigabilitate, senzatie de caldura, stare generala de rau | Necunoscuta |
Aparitia urmatoarelor reactii a fost raportata in cazul tratamentului cu Ig i.v. si este posibila, de asemenea, in cazul administrarii Panzyga :
Clasificarea MedDRA pe aparate,sisteme si organe | Reactii adverse |
Tulburari hematologice si limfatice | Pancitopenie |
Tulburari ale sistemului imunitar | Reactie anafilactoida, angioedem, edem facial |
Tulburari metabolice si de nutritie | Supraincarcare volemica, (pseudo)hiponatremie |
Tulburari psihice | Agitatie, stare confuzionala, nervozitate |
Tulburari ale sistemului nervos | Accident vascular cerebral, coma, pierdere a constientei,convulsii, encefalopatie, migrena, tulburari de vorbire, fotofobie |
Tulburari cardiace | Stop cardiac, angina pectorala, bradicardie, palpitatii, cianoza |
Tulburari vasculare | Insuficienta circulatorie periferica sau colaps, flebita, paloare |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Insuficienta respiratorie, apnee, sindrom de detresa respiratorie acuta, edem pulmonar, bronhospasm, hipoxie,wheezing |
Tulburari hepatobiliare | Insuficienta hepatica |
Afectiuni cutanate si ale tesutuluisubcutanat | Sindrom Stenvens-Johnson, epidermoliza, exfoliere a pielii,eczema, dermatita (buloasa), alopecie |
Tulburari renale si ale cailor urinare | Durere renala |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Reactie la locul de injectare, hiperemie, simptomatologie de tip gripal, eritem facial, edem, letargie, senzatie de arsura,hiperhidroza |
Investigatii diagnostice | Test Coombs direct pozitiv, viteza de sedimentare ahematiilor fals crescuta, saturatie a oxigenului scazuta |
Descrierea reactiilor adverse selectate
Pentru descrierea reactiilor adverse selectate, cum sunt reactiile de hipersensibilitate, tromboembolie, insuficienta renala acuta, sindrom de meningita aseptica si anemie hemolitica, vezi pct. 4.4.
Copii si adolescenti
Frecventa, tipul si severitatea reactiilor adverse la copii si adolescenti sunt identice cu cele observate la adulti.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.:
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Supradozaj
Supradozajul poate determina supraincarcare volemica si hipervascozitate, in special la pacientii care prezinta risc, incluzand pacientii varstnici sau pacientii cu insuficienta cardiaca sau renala (vezi
pct. 4.4).
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: seruri imune si imunoglobuline; imunoglobuline umane normale pentru administrare intravasculara, codul ATC: J06BA02.
Imunoglobulina umana normala contine in principal imunoglobulina G (IgG), cu un spectru larg de anticorpi impotriva diverselor microorganisme infectioase.
Imunoglobulina umana normala contine anticorpi IgG prezenti la populatia normala. De obicei, este preparata din rezerve de plasma provenind de la minimum 1000 donatori. Contine o distributie a subclaselor de imunoglobulina G foarte asemanatoare, proportional, cu cea din plasma umana nativa. Dozele adecvate din acest medicament pot sa readuca in limitele normale concentratiile anormal de mici ale IgG.
Mecanismul de actiune pentru alte indicatii decat terapia de substitutie nu este complet elucidat. Studii clinice
Un studiu prospectiv, deschis, necontrolat a fost efectuat la 51 pacienti cu sindroame de imunodeficienta
primara. Pacientii au fost inclusi in 3 grupe de varsta ( cu varsta cuprinsa intre 2 ani si mai mic de 12 ani, intre 12 ani si mai mic de 16 ani si intre 16 ani si 75 ani). Criteriul final principal al studiului a fost frecventa infectiilor bacteriene grave (IBG) per persoana-an in timpul tratamentului. In cursul acestui studiu, pacientilor li s-a administrat un numar total de 17 sau 13 perfuzii de Panzyga, in functie de faptul daca intervalele periodice dintre tratamente erau de 3, respectiv 4 saptamani. Doza a fost de 0,2 - 0,8 g/kg corp, administrata cu viteze de perfuzie crescande, pana la maximum 0,08 ml/kg corp si minut. Doi pacienti au dezvoltat 4 IBG. Cu un total de 50,2 pacient-an expunere, rezultatul acestui criteriu final principal a fost de 0,08 IBG/pacient-an expunere, cu o limita superioara a intervalului de incredere 99% de 0,5. De asemenea, alti parametri de eficacitate, calculati in functie de pacient-an expunere, cum sunt alte infectii si zilele in care s-au administrat antibiotice, in care au avut loc absente de la scoala sau de la locul de munca si spitalizari din cauza infectiilor, au corespuns celor publicati pentru alte Ig i.v. dezvoltate anterior.
Acest studiu a fost urmat de un studiu de extensie efectuat in scopul evaluarii tolerabilitatii Panzyga atunci cand a fost administrat la viteze de perfuzare mai mari (cuprinse intre 0,08 ml/kg si min si 0,14 ml/kg si min). In total au fost inrolati 21 pacienti. Medicamentul a fost bine tolerat si toti pacientii au terminat studiul conform programarii. Au fost raportate evenimentele adverse (EA) legate de
medicamentul de studiu la 2 copii si 2 adulti; cele mai frecvent raportate reactii adverse au fost greata si cefalee.
Un alt studiu prospectiv, deschis, necontrolat, a fost efectuat la 40 pacienti cu purpura trombocitopenica imuna, cu durata de cel putin 12 luni. Pacientilor li s-a administrat o doza zilnica de 1 g/kg timp de 2 zile consecutive. Conform recomandarilor EMA, un raspuns alternativ (RA) a fost definit prin cresterea numarului de trombocite pana la 30 x 109/l si cel putin dublu fata de numarul de trombocite initial, confirmat in cel putin 2 evaluari separate, la intervale de cel putin 7 zile, in absenta sangerarii. Un RA a fost observat la 24 pacienti (66,7%).
Conform recomandarilor EMA, un raspuns complet (RC) a fost definit prin obtinerea unui numar de trombocite de 100 x 109/L, evidentiat la cel putin 2 evaluari separate, la intervale de cel putin 7 zile, in absenta unor sangerari noi. Un RC a fost observat la 18 pacienti (50,0%).
Pierderea unui RA/RC a fost definita in cazul in care criteriile pentru RA/RC au fost intrunite dar s-au modificat ulterior, prin scaderea numarului de trombocite la mai mic de 30 x 109/l (RA) sau mai mic de 100 x 109/l (RC) sau la mai putin de dublu fata de numarul initial sau prin aparitia unei sangerari. Pierderea RA a fost observata la 11 din 24 pacienti (45,8%) care au indeplinit criteriile pentru RA. Pierderea RC a fost observata la 14 din 18 pacienti (77,8%) care au indeplinit criteriile pentru RC.
Pentru informatii privind siguranta rezultate in urma studiilor clinice, vezi pct. 4.8. Copii si adolescenti
Nu au existat diferente majore in ceea ce priveste procentul pacientilor copii si adolescenti cu EA,
comparativ cu adultii. EA legate de clasificarea pe aparate, sisteme si organe Infectii si infestari au fost cele mai frecvente EA aparute la toate grupele de varsta; cu toate acestea, au fost raportate in procent mai mare la pacientii copii si adolescenti. Aceeasi diferenta a fost observata in ceea ce priveste EA legate de tulburarile gastro-intestinale. De asemenea s-a observat ca un procent mai mare de pacienti din grupul de varsta reprezentat de copii si adolescenti au avut EA legate de Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat conform clasificarii pe aparate, sisteme si organe.
Proprietati farmacocinetice
Ca urmare a administrarii intravenoase, imunoglobulina normala umana este biodisponibila imediat si complet in circulatie. Se distribuie relativ rapid intre plasma si lichidul extracelular; echilibrul intre compartimentele intra- si extravascular este atins dupa aproximativ 3-5 zile.
Panzyga are un timp de injumatatire plasmatica de aproximativ 2639 zile. Acest timp de injumatatire plasmatica poate fi variabil in functie de pacient, in special in cazul imunodeficientei primare.
IgG si complexele care contin IgG sunt scindate la nivelul celulelor din sistemul reticuloendotelial. Copii si adolescenti
Rezultatele studiilor farmacocinetice la diferite grupe de varsta la pacientii copii si adolescenti sunt
rezumate in tabelul urmator, comparativ cu adultii.
Sinteza caracteristicilor farmacocinetice ale IgG totale pentru Panzyga divizate pe diferite grupe de varsta (valori mediane)
Copii si adolescenti | Adulti | Toate grupele de varsta | |
Copii | Adolescenti |
≥ 2 si mai mic de 12 ani | ≥ 12 si < 16 ani | ≥ 16 si ≤ 75 ani | |||
Parametru | Unitate | N= 13 | N= 12 | N= 26 | N= 51 |
Cmax | g/l | 18,6 | 19,3 | 17,1 | 18,2 |
Cmin [interval] | g/l | 10,7[7,2 – 16,8] | 9,3[7,4 – 20,4] | 10,1[6,8 – 20,6] | 9,9[6,8 – 20,6] |
ASC0-tau | oră g/l | 6957 | 6826 | 7224 | 7182 |
t½ | zile | 36 | 33 | 37 | 36 |
Date preclinice de siguranta
Imunoglobulinele sunt componente normale ale organismului uman.
Siguranta Panzyga a fost demonstrata in mai multe studii non-clinice privind siguranta farmacologica (efecte cardiovasculare, respiratorii si bronhospastice, potential trombogen) si studii toxicologice (toxicitate acuta, toleranta locala). Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei si toxicitatii. Studiile privind toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea si toxicitatea asupra functiei de reproducere la animale nu sunt posibile din cauza inductiei anticorpilor si interferentei acestora asupra proteinelor heterologe. Deoarece experienta clinica nu a adus dovezi privind existenta unui potential carcinogen al imunoglobulinelor, nu au fost efectuate studii experimentale privind genotoxicitatea/carcinogenitatea la specii heterogene.