Medicamente cu reteta

Pentoxifilina SR 400mg, 50 comprimate cu eliberare prelungita, Zentiva

Brand: ZENTIVA

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Pentoxifilina SR 400mg, 50 comprimate cu eliberare prelungita, Zentiva

6421331

Indicatii
Tulburari cronice ale circulatiei periferice arteriale si arteriovenoase de etiologie aterosclerotica, diabetica sau inflamatorie: ateroscleroza asociata cu afectiuni arteriale periferice (claudicatie intermitenta, dureri de repaus), angiopatie diabetica, trombangeita obliteranta, tulburari trofice (sindrom posttrombotic, ulcer de gamba, gangrena, degeraturi), angioneuropatii (parestezii, acrocianoza, boala Raynaud).

Tulburari circulatorii cerebrale: fenomene determinate de ateroscleroza cerebrala (de exemplu scaderea capacitatii de concentrare, ameteli, tulburari de memorie) si sechele ale unui atac cerebral cu manifestari persistente de ischemie cerebrovasculara.

Tulburari circulatorii la nivelul globului ocular (insuficienta circulatorie retiniana acuta sau cronica). Tulburari functionale acute de cauza circulatorie la nivelul urechii interne.

Dozaj
Doze

Adulti

Doza initiala recomandata este de 1 comprimat (400 mg) de 3 ori pe zi. In cazul scaderii marcate a tensiunii arteriale sau aparitiei unor reactii adverse gastro-intestinale sau nervos centrale, doza se va reduce la 400 mg pentoxifilina de 2 ori pe zi. Doua comprimate pe zi pot fi suficiente pentru unii pacienti in special pentru tratamentul de intretinere.

In tratamentul de lunga durata, doza de intretinere este de 400 mg pentoxifilina de 2 ori pe zi. Doza maxima recomandata este de 1200 mg pentoxifilina (3 comprimate cu eliberare prelungita Pentoxifilina SR Zentiva 400 mg) pe zi.

Grupe speciale de pacienti

Varstnici

Nu exista cerinte speciale de dozare

Insuficienta renala

In caz de insuficienta renala cu clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min, trebuie administrate doze reduse cu aproximativ 30-50% din dozele standard, in functie de toleranta individuala.

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica severa, este necesara ajustarea dozei, care trebuie stabilita de catre medic, in functie de toleranta pacientului si de severitatea bolii.

Pentru pacientii cu tensiune arteriala mica sau oscilanta pot fi necesare instructiuni speciale privind dozele.

Copii si adolescenti

Pentoxifilina SR Zentiva 400 mg comprimate filmate nu este potrivit pentru utilizare la copii si adolescenti. Din cauza lipsei experientei privind administrarea pentoxifilinei la copii si adolescenti, utilizarea medicamentului nu este recomandata la aceasta grupa de varsta.

Mod de administrare

Comprimatele se inghit intregi, la aceeasi ora zilnic, preferabil in timpul mesei sau imediat dupa masa, cu o cantitate suficienta de lichid.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la pentoxifilina, la alte metilxantine sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Infarct miocardic acut si aritmii cardiace severe.

Hemoragii intracerebrale, hemoragii retiniene extinse sau alte hemoragii cu importanta clinica (risc de agravare a sangerarilor);

Ulcer gastric si/sau duodenal. Diateza hemoragica.

Atentionari
La aparitia primelor semne de reactie anafilactica/anafilactoida, administrarea Pentoxifilina SR Zentiva trebuie intrerupta imediat si trebuie informat medicul.

Este necesara atentie sporita la pacientii cu hipotensiune arteriala, boala coronariana severa, aritmii cardiace sau dupa un infarct miocardic sau post-operator. Pentoxifilina trebuie utilizata cu precautie deoarece este posibila aparitia unui efect hipotensiv tranzitor si, in cazuri izolate, acesta poate duce la scaderea perfuziei in arterele coronare.

Este necesara atentie sporita la pacientii cu insuficienta renala. La pacientii cu un clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min poate fi necesara scaderea dozei zilnice de pentoxifilina la unul sau doua comprimate pentru a evita efectul de acumulare. La pacientii cu insuficienta hepatica poate fi necesara scaderea dozelor. Excretia pentoxifilinei poate fi intarziata la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min) sau insuficienta hepatica severa. In aceste cazuri, este necesara ajustarea dozei si monitorizarea adecvata (vezi pct. 4.2).

Este necesara atentie sporita la pacientii cu insuficienta hepatica severa (vezi pct. 4.2).

Tinand cont de potentialele reactii adverse, sunt necesare precautii la pacientii cu boli cerebrovasculare.

Daca apare hemoragie retiniana in timpul tratamentului cu pentoxifilina, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.

La pacientii cu lupus eritematos sistemic (LES) sau boala mixta a tesutului conjunctiv, pentoxifilina trebuie administrata numai dupa evaluarea atenta a raportului risc-beneficiu.

Din cauza riscului hemoragic, in timpul administrarii concomitente de pentoxifilina si anticoagulante orale, este necesara monitorizarea timpului de protrombina (INR).

Este necesara atentie sporita la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si medicamente antivitaminice K sau antiagregante plachetare (vezi si pct. 4.5).

Din cauza riscului de anemie aplastica, in timpul tratamentului cu pentoxifilina, tabloul sanguin trebuie monitorizat periodic.

Este necesara atentie sporita la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si medicamente antidiabetice (vezi si pct. 4.5).

Este necesara o monitorizare atenta la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si ciprofloxacina (vezi pct. 4.5).

Este necesara atentie sporita la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si teofilina (vezi pct 4.5).

Interactiuni
Medicamente care scad tensiunea arteriala (antihipertensive)

Pentoxifilina poate sa creasca efectul medicamentelor antihipertensive (de exemplu vasodilatatoare, simpatolitice, ganglioplegice) si al altor medicamente cu potential de scadere a tensiunii arteriale, cu risc de hipotensiune marcata.

Anticoagulante

Pentoxifilina poate sa creasca efectul anticoagulantelor. Pacientii cu o tendinta crescuta la sangerare, din cauza administrarii concomitente de medicamente anticoagulante, orice eveniment hemoragic poate fi exacerbat. Suplimentar, dupa punerea pe piata au fost raportate cazuri de crestere a activitatii anticoagulante la pacientii tratati concomitent cu pentoxifilina si antivitaminice K, Prin urmare, la acesti pacienti, este recomandata monitorizarea atenta a efectului anticoagulant (de exemplu, controlul frecvent al INR), in special atunci cand este initiat tratamentul cu pentoxifilina sau cand se modifica doza.

Medicamente antiagregante plachetare

Potential efect aditiv cu medicamentele inhibitoare ale agregarii plachetare: din cauza riscului crescut de sangerare, administrarea concomitenta de inhibitori ai agregarii plachetare (cum sunt clopidogrel, eptifibatida, tirofiban, epoprostenol, iloprost, abciximab, anagrelida, AINS altele decat inhibitorii selectivi ai COX-2, acetilsalicilati [AAS/LAS], ticlopidina, dipiridamol) cu pentoxifilina trebuie efectuata cu precautie.

Pentoxifilina nu trebuie administrata concomitent cu ketorolac deoarece creste riscul de sangerare si/sau prelungeste timpul de protroombina.

Antidiabetice orale, insulina

Dupa doze mari de pentoxifilina administrata injectabil, a aparut, in cazuri rare, potentarea efectului hipoglicemiant al insulinei si medicamentelor hipoglicemiante orale. Cu toate acestea, nu s-a observat niciun efect asupra eliberarii insulinei in urma administrarii de pentoxifilina pe cale orala. Se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor care urmeaza tratament pentru diabet zaharat.

Teofilina

Administrarea concomitenta de pentoxifilina si teofilina poate sa creasca concentratiile plasmatice ale teofilinei la unii pacienti. De aceea poate sa apara o crestere a frecventei si o intensificare a reactiilor adverse ale teofilinei.

Cimetidina

Administrarea concomitenta cu cimetidina poate creste concentratiile plasmatice ale pentoxifilinei si ale metabolitului sau activ lisofilina.

Ciprofloxacina

Administrarea concomitenta cu ciprofloxacina poate sa creasca concentratiile serice de pentoxifilina la unii pacienti. Prin urmare, poate exista o crestere si o intensificare a reactiilor adverse asociate cu co- administrarea.

Sarcina
Sarcina

Nu sunt disponibile informatii cu privire la utilizarea pentoxifilinei in cursul sarcinii dar in cursul studiilor la animale nu s-a identificat niciun efect nedorit. Pentoxifilina nu trebuie administrata in cursul sarcinii.

Alaptarea

Pentoxifilina se excreta in laptele matern in cantitati minime. Deoarece nu exista suficienta experienta, posibilele riscuri si beneficii trebuie evaluate inainte de administrarea de pentoxifilina la mamele care alapteaza..

Condus auto
Nu se cunosc efectele pentoxifilinei asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa astfel:

Foarte frecvente: ≥ 1/10 Frecvente: ≥1/100 si mai mic de 1/10

Mai putin frecvente: ≥1/1000 si mai mic de 1/100 Rare: ≥1/10000 si mai mic de 1/1000

Foarte rare: mai mic de 1/10000

Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari hematologice si limfatice

Cu frecventa necunoscuta: trombocitopenie, leucopenie/neutropenie.

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: reactii anafilactice, reactii anafilactoide ,angioedem).

La primele semne ale unei reactii de hipersensibilitate trebuie intrerupta imediat administrarea medicamentului si instituit tratament specific.

Tulburari psihice

Cu frecventa necunoscuta: agitatie, tulburari ale somnului.

Tulburari ale sistemului nervos

.

Cu frecventa necunoscuta: ameteli, cefalee, meningita aseptica*

Tulburari oculare

Foarte rare: hemoragii retiniene si dezlipiri de retina, tulburari vizuale, conjunctivite.

Daca hemoragia retiniana apare in timpul tratamentului cu pentoxifilina, administrarea medicamentului trebuie intrerupta.

Tulburari cardiace

Cu frecventa necunoscuta: aritmie, tahicardie, angina pectorala;

Tulburari vasculare

Cu frecventa necunoscuta: hemoragie**, hipotensiune.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Cu frecventa necunoscuta: bronhospasm.

Tulburari metabolice si de nutritie: hipoglicemie.

Tulburari gastrointestinale

Cu frecventa necunoscuta: tulburari gastrointestinale, disconfort epigastric, distensie abdominala, greata, varsaturi, diaree, constipatie, hipersalivatie.

Tulburari hepatobiliare

Cu frecventa necunoscuta: colestaza .

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Cu frecventa necunoscuta: prurit, eritem, urticarie, inrosirea fetei, eruptie cutanata tranzitorie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Rare: edeme periferice.

Investigatii diagnostice

frecventa necunoscuta: cresterea concentratiei serice a transaminazelor. Descrierea reactiilor adverse selectate

*Raportarile de meningita aseptica au fost predominant la pacientii cu tulburari subiacente ale tesutului conjunctiv.

**Cateva cazuri foarte rare de sangerare (de exemplu la nivelul pielii, mucoaselor) au fost raportate la pacientii tratati cu pentoxifilina cu sau fara asocierea cu medicamente anticoagulante sau inhibitori ai agregarii plachetare. Aceste cazuri grave sunt predominant concentrate in zona gastro-intestinala, genito- urinara, cu localizari multiple si in zona ranilor chirurgicale si sunt asociate cu factori de risc pentru sangerare. Nu a fost stabilita o relatie cauzala intre tratamentul cu pentoxifilina si sangerare.

Trombocitopenia a aparut in cazuri izolate.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
Simptomatologie

Primele manifestari aparute in caz de supradozaj acut pot fi ameteli, greata, hipotensiune arteriala, tahicardie. Suplimentar, pot aparea febra, agitatie, inrosirea fetei, pierderea constientei, areflexie, convulsii tonico- clonice si semne de hemoragii gastro-intestinale - varsaturi „in zat de cafea”, aritmii cardiace.

Abordare terapeutica

In cazul in care nu a trecut foarte mult timp de la administrarea unei doze excesive, se poate efectua lavaj gastric sau poate fi redusa absorbtia substantei, prin administrarea de carbune activat.

Tratamentul supradozajului trebuie sa fie simptomatic cu atentie deosebita pentru suportul sistemului cardiovascular.

. Pentru a se evita eventualele complicatii se recomanda transferul pacientului in sectia de terapie intensiva.

Masuri terapeutice imediate in caz de reactii de hipersensibilitate severe (soc)

La primele semne (de exemplu, reactii cutanate cum ar fi, urticarie, bufeuri, neliniste, cefalee, pusee de transpiratie, greata), se instituie abord venos. Pe langa masurile de urgenta uzuale, de exemplu, plasarea pacientului in pozitie supina cu membrele inferioare ridicate, mentinerea cailor respiratorii libere si administrarea de oxigen, este indicata si administrarea imediata de medicamente cum sunt: substituenti de volum, intravenos, adrenalina i.v., corticosteroizi (de exemplu, 250-1000 mg metilprednisolon i.v.) si antagonisti ai receptorilor histaminici.

In functie de severitatea simptomelor, poate fi necesara efectuarea ventilatiei mecanice si in cazul stopului cardiac, resuscitarea cardio-respiratorie, in acord cu recomandarile uzuale.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: sistem cardiovascular, vasodilatatoare periferice; derivati purinici, codul ATC : C04AD03

Mecanism de actiune

Pentoxifilina induce relaxarea muschilor netezi arteriolari, atat direct cat si prin inhibarea fosfodiesterazei cu cresterea AMP-ului ciclic, avand ca rezultat scaderea rezistentei vasculare periferice. Pentoxifilina scade vascozitatea sangelui, indeosebi la nivelul microcirculatiei. Proprietatile leucocitelor cu importanta hemoreologica au fost modificate in studiile la animale. S-a demonstrat ca pentoxifilina creste deformabilitatea leucocitelor si inhiba aderarea si activarea neutrofilelor.

Efecte farmacodinamice

Administrarea pentoxifilinei duce la imbunatatirea aportului sanguin si a saturarii cu oxigen a tesuturilor. Pentoxifilina inhiba agregarea si adezivitatea plachetara. Medicamentul imbunatateste elasticitatea si deformarea eritrocitelor prin cresterea concentratiei de ATP in eritrocite, concomitent cu cresterea potentialului electric.

De asemenea, pentoxifilina scade concentratia crescuta a fibrinogenului, inhiba aderarea leucocitelor de endoteliu, inhiba activarea leucocitelor si producerea leziunilor endoteliale.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie

Dupa administrare orala pentoxifilina se absoarbe aproape complet (mai mare de 95%) din tractul gastrointestinal.

Distributie

Se leaga de proteinele membranei celulare a eritrocitelor. Pentoxifilina este eliberata mai lent din forma retard. Concentratia plasmatica maxima este realizata in 2 ore. Timpul de injumatatire dupa absorbtia pentoxifilinei este de 4-6 ore. Concentratia plasmatica a pentoxifilinei la 12 ore dupa administrare reprezinta 25% din concentratia plasmatica maxima

Metabolizare

Pentoxifilina este metabolizata extensiv, in principal in ficat.

Eliminare

Pentoxifilina se excreta sub forma de metaboliti prin urina (94%) si prin materiile fecale (4%); aproximativ 2% din doza administrata se excreta netransformata. 60% dintr-o singura doza de pentoxifilina se elimina prin rinichi in decursul a 24 de ore.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate dupa administrarea de doza unica

Doze de 80 mg/kg administrate oral, produc la om, simptomele descrise la pct. 4.9.

Toxicitate dupa administrarea de doze repetate

Studiile de toxicitate cu doze repetate, efectuate cu pentoxifilina oral, in doze zilnice de pana la 1000 mg/kg de doua ori pe zi, la sobolan si pana la 100 mg pentoxifilina/kg de doua ori pe zi, la caine, timp de un an, nu au evidentiat efecte toxice ale substantei active asupra organelor. La caini, care au primit timp de un an doze zilnice de 320 mg pentoxifilina/kg sau peste, s-au raportat, in cazuri izolate, tulburari de coordonare, insuficienta circulatorie, hemoragii, edem pulmonar si celule gigante la nivelul testiculelor.

Potential mutagen si carcinogen

Testele de mutagenitate efectuate cu pentoxifilina nu au evidentiat efecte mutagene. Rezultatele studiilor pe termen lung privind potentialul carcinogen la soarece si sobolan, au fost negative.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere

Studii privind toxicitatea asupra functiei de reproducere au fost efectuate la soarece, sobolan, iepure si caine. Nu s-au demonstrat efecte teratogene, embriotoxice sau efecte asupra fertilitatii. O viteza crescuta a absorbtiei a fost observata la doze foarte mari.

Pentoxifilina si metabolitii sai trec in laptele matern.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice