Medicamente cu reteta

Permazole 100 mg/5 ml suspensie orala, 30 ml, Eipico

Brand: EIPICO

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Permazole 100 mg/5 ml suspensie orala, 30 ml, Eipico

2132372

Indicatii

Permazole este indicat in tratamentul infestarilor intestinale simple sau mixte cu urmatorii paraziti:

Enterobius vermicularis;

Trichuris trichiura;

Ascaris lumbricoides;

Ankylostoma duodenale;

Necator americanus.

Nu exista date care sa sugereze ca Permazole, suspensie orala, este eficace in tratamentul cisticercozei.

Dozaj

Cale de administrare: Orala

Adulti, adolescenti si copii cu varsta peste 2 ani

In cazul infestarii cu Enterobius vermicularis doza recomandata este de 100 mg mebendazol (5 ml suspensie orala Permazole), in priza unica; doza se poate repeta, daca se suspecteaza reinfectia, dupa 2 saptamani. Se recomanda ca toti membrii familiei sa fie tratati in acelasi timp.

In cazul infestarii simple si mixte cu Trichuris trichiura, Ascaris lumbricoides, Ankylostoma duodenale, Necator americanus doza recomandata este de 200 mg mebendazol (10 ml suspensie orala Permazole) pe zi, administrata in 2 prize, dimineata si seara, 3 zile consecutiv.

Varstnici

Doza recomandata este aceeasi ca pentru adulti.

Se recomanda respectarea normelor de igiena pentru prevenirea reinfestarii.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la mebendazol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Sarcina.

Copii cu varsta sub 2 ani.

Atentionari

Permazole nu este recomandat la copii sub 2 ani.

Un studiu caz control asupra unei singure aparitii a sindromului Stevens-Johnson (necroliza epidermica toxica) a sugerat ca acest sindrom se poate datora asocierii intre metronidazol si mebendazol. Desi nu exista date suplimentare despre aceasta posibila interactiune, utilizarea concomitenta de metronidazol si mebendazol trebuie evitata.

La pacientii cu insuficienta hepatica grava, mebendazolul trebuie utilizat cu prudenta.

Deoarece medicamentul contine sorbitol (E 420) pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament. .

Efectul aditiv al administrarii concomitente a medicamentelor continand fructoza (sau sorbitol) si ingestie alimentara de fructoza (sau sorbitol) trebuie luate in considerare.

Continutul de sorbitol (E 420) din medicamentele cu administrare orala poate afecta biodisponibilitatea altor medicamente pentru administrare orala administrate concomitent.

Datorita prezentei parahidroxibenzoatilor, medicamentul poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Deoarece medicamentul contine metabisulfit de sodiu (E 223), poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Interactiuni
Anticonvulsivantele cum sunt carbamazepina si fenitoina pot creste metabolizarea mebendazolului.

Cimetidina administrata concomitent poate inhiba metabolizarea hepatica a mebendazolului avand ca rezultat o crestere a concentratiei plasmatice a acestuia.

Tratamentul mebendazol in asociere cu metronidazol trebuie evitat (vezi pct. 4.4).

Sarcina

Permazole este contraindicat in timpul sarcinii deoarece exista risc de apartitie a malformatiilor fetale. Pacientele care ar putea fi gravide nu trebuie sa urmeze acest tratament.

Alaptare

Nu se cunoaste daca mebendazolul este excretat in laptele matern. Femeile care alapteaza trebuie fie sa intrerupa alaptarea fie sa intrerupa tratamentul cu Permazole.

Condus auto

Permazole nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse

In majoritatea cazurilor, reactiile adverse la Permazole au fost minore. Pacientii cu infestare parazitara de proportii mari, atunci cand sunt tratati cu Permazole, pot avea diaree si dureri abdominale.

Reactiile adverse sunt clasifícate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mult decat 1/10), frecvente (mai mult decat 1/100, mai putin decat 1/10), mai putin frecvente (mai mult decat 1/1000, mai putin decat 1/100), rare (mai mult decat 1/10000, mai putin decat 1/1000); foarte rare (mai putin decat 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tulburari hematologice si limfatice

Rare: neutropenie*.

Tulburari ale sistemului imunitar

Rare: hipersensibilitate (inclusiv reactie anafilactica si anafilactoida)*.

Tulburari ale sistemului nervos

Rare: convulsii*, ameteli**

Tulburari gastrointestinale

Frecvente: durere abdominala**

Mai putin frecvente: disconfort abdominal**, diaree**, flatulenta**

Tulburari hepatobiliare

Rare : hepatita*, teste functionale hepatice anormale*

Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte rare: necroliza epidermica toxica*, sindrom Stevens-Johnson* (vezi pct. 4.4), exantem*, edem angioneurotic*, urticarie*, rash**, alopecie*.

* Reactii adverse care nu au fost observate in studiile clinice sau epidemiologice

** Reactii adverse observate in cadrul studiilor clinice

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

La pacientii tratati cu doze semnificativ mai mari decat cele recomandate sau pentru durata mai mare de timp pot fi inregistrate rar urmatoarele reactii adverse : alopecie, tulburari reversibile ale functiei hepatice, hepatita, agranulocitoza, neutropenie si glomerulonefrita. Cu exceptia agranulocitozei si glomerulonefritei, acestea au fost raportate si la pacientii tratati cu doze recomandate (vezi si pct. 4.8).

Simptome

In cazul unui supradozaj accidental, pot aparea crampe abdominale, greata, varsaturi si diaree.

Tratament

Nu exista un antidot specific. In prima ora dupa ingestie se poate efectua lavaj gastric. Daca se considera necesar, poate fi administrat carbune activat.

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: preparate antihelmintice; antinematode; derivati de benzimidazol, codul ATC:P02CA01.

Mebendazolul este un derivat benzimidazolic cu proprietati antihelmintice cu spectru larg. Este activ pe nematode: Trichiuris trichiuria. Ankylostoma duodenale, Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis.

Mecanismul de actiune

Inhiba ireversibil si selectiv procesul de captare a glucozei in larvele si formele adulte de viermi ceea ce scade cantitatea de glicogen, fapt ce impiedica formarea de ATP, cu degenerarea citotoxica a microtubulilor si dezorganizare celulara.

Nu exista dovezi ca mebendazol este eficient in tratamentul cisticercozei.

Proprietati farmacocinetice

Dupa administrare orala mebendazolul se absoarbe in proportie foarte mica (5 — 10%). La doza antihelmíntica recomandata, biodisponibilitatea mebendazolului este scazuta datorita metabolizarii crescute la primul pasaj si solubilitatii mici. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 90%.

Dupa administrare orala timpul de injumatatire a fost de 0,93 ore. Absorbtia dozei a fost aproape completa dar biodisponibilitatea mica indica un prim pasaj crescut. La doze terapeutice concentratia plasmatica este foarte greu de determinat.

Date preclinice de siguranta

Nu sunt disponibile

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 04.01.2023

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice