Medicamente cu reteta

Propofol 10mg/ml, 5 fiole x 20ml, Fresenius Kabi

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Propofol 10mg/ml, 5 fiole x 20ml, Fresenius Kabi

7527580

Indicatii
Propofol Fresenius 10mg/ml este un anestezic general de scurta durata, care se administreaza intravenos pentru:

  • inducerea si mentinerea anesteziei generale, la adulti si copii cu varsta mai mare de 1 luna;
  • sedarea in cadrul procedurilor de diagnosticare si chirurgicale, in monoterapie sau in asociere cu anestezie locala sau regionala, la adulti si copii cu varsta mai mare de 1 luna;
  • sedarea pacientilor cu varsta mai mare de 16 ani ventilati artificial in unitatile de terapie intensiva.

Dozaj
Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie administrat numai in spitale sau in unitati cu spitalizare de zi echipate adecvat, de catre medici instruiti in anestezie sau in ingrijirea pacientilor in terapie intensiva. Functiile circulatorie si respiratorie trebuie monitorizate in mod constant (de exemplu, ECG, pulsoximetrie) si trebuie sa fie disponibile imediat si in orice moment echipamente pentru sustinerea cailor respiratorii ale pacientului, ventilatie artificiala si alte echipamente pentru resuscitare.

Pentru sedare in timpul interventiilor chirurgicale si de diagnostic, Propofol Fresenius 10 mg/ml nu trebuie administrat de catre aceeasi persoana care realizeaza interventia chirurgicala sau procedura de diagnosticare.

Doza de Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie stabilita individual, in functie de raspunsul pacientului si de tipul de premedicatie folosit.

In general, Propofol Fresenius 10 mg/ml se asociaza cu alte medicamente analgezice.

Doze

Anestezia generala la adulti
Inducerea anesteziei

Pentru inducerea anesteziei, doza de Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie ajustata in functie de raspunsul pacientului (aproximativ 2040 mg propofol la fiecare 10 secunde), pana la aparitia semnelor clinice caracteristice instalarii anesteziei.

Majoritatea pacientilor adulti cu varsta sub 55 ani necesita o doza de 1,52,5 mg propofol/kg corp.

In general, la pacientii cu varsta peste 55 ani si la pacientii cu gradul III si IV ASA (American Society of Anesthesiologists), mai ales la cei cu insuficienta cardiaca, necesarul este mai mic si doza totala de Propofol Fresenius 10 mg/ml poate fi redusa pana la minimum 1 mg propofol/kg corp. Viteza perfuziei intravenoase cu Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie sa fie mai mica [aproximativ 2 ml (20 mg propofol) la fiecare 10 secunde].

Mentinerea anesteziei

Anestezia poate fi mentinuta prin administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml, fie in perfuzie intravenoasa continua, fie in bolus intravenos repetat.

Pentru mentinerea anesteziei, in general, trebuie administrate doze de 412 mg propofol/kg corp si ora. In timpul procedurilor chirurgicale cu stres mic, cum este chirurgia invaziva minimala, poate fi suficienta o doza de mentinere mai mica, de aproximativ 4 mg propofol/kg corp si ora.

La pacienti varstnici, pacienti cu stare generala instabila, pacienti cu insuficienta cardiaca sau pacienti hipovolemici si la cei cu grad III si IV ASA, doza de Propofol Fresenius 10 mg/ml poate fi redusa in continuare, in functie de gravitatea starii pacientului si de tehnica de anestezie efectuata.

Pentru mentinerea anesteziei prin administrare in bolus intravenos repetat trebuie administrate doze crescatoare de 25-50 mg propofol (echivalent cu 2,5-5 ml Propofol Fresenius 10 mg/ml), in functie de necesitatile clinice.

Administrarea rapida in bolus (unic sau repetat) nu trebuie utilizata la varstnici, deoarece poate determina deprimare cardiorespiratorie.

Anestezia generala la copii cu varsta peste 1 luna
Inducerea anesteziei

Pentru inducerea anesteziei, Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie administrat lent, pana la aparitia semnelor clinice caracteristice instalarii anesteziei. Doza trebuie ajustata in functie de varsta si/sau greutate corporala. La majoritatea copiilor cu varsta peste 8 ani, doza necesara pentru inducerea anesteziei este de aproximativ 2,5 mg propofol/kg corp. La copiii mai mici, in special cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 3 ani, pot fi necesare doze mai mari (2,5-4 mg/kg corp).

Mentinerea anesteziei

Anestezia poate fi mentinuta prin administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml, fie in perfuzie intravenoasa continua, fie in bolus intravenos repetat, pentru a mentine gradul de anestezie necesar. Viteza de administrare variaza considerabil de la un pacient la altul, dar se poate atinge un grad satisfacator de anestezie cu viteze de perfuzare cuprinse intre 9-15 mg/kg corp si ora. La copii mai mici, in special cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 3 ani, pot fi necesare doze mai mari.

La pacientii cu grad III si IV ASA sunt recomandate doze mai mici (vezi pct. 4.4).

Sedarea pacientilor adulti pentru proceduri de diagnostic si chirurgicale
Pentru realizarea sedarii in timpul procedurilor chirurgicale si de diagnostic, dozele si vitezele de administrare trebuie ajustate in functie de raspunsul clinic. Pentru instalarea sedarii, majoritatea pacientilor necesita 0,5-1 mg propofol/kg corp, administrat in interval de 1-5 minute. Mentinerea sedarii se realizeaza prin administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml in perfuzie intravenoasa, pana la obtinerea gradului de sedare dorit. Majoritatea pacientilor necesita 1,5-4,5 mg propofol/kg corp si ora. Perfuzia poate fi suplimentata prin administrarea in bolus a 10-20 mg propofol (1-2 ml Propofol Fresenius 10 mg/ml), daca este necesara o crestere rapida a gradului de sedare.

La pacientii cu varsta mai mare de 55 de ani si la pacientii cu grad III si IV ASA, sunt necesare doze mai mici de Propofol Fresenius 10 mg/ml si viteza de administrare trebuie redusa.

Sedarea copiilor cu varsta mai mare de 1 luna pentru proceduri de diagnostic si chirurgicale
Dozele si vitezele de administrare trebuie ajustate in functie de gradul de sedare necesar si de raspunsul clinic. Pentru instalarea sedarii, majoritatea copiilor necesita 1-2 mg propofol/kg corp. Mentinerea sedarii se realizeaza prin administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml, in perfuzie intravenoasa, pana la obtinerea gradului de sedare dorit. Majoritatea pacientilor necesita 1,5-9 mg propofol/kg corp si ora. Perfuzia poate fi suplimentata prin administrarea in bolus, pana la 1 mg propofol/kg corp, daca este necesara o crestere rapida a gradului de sedare.

La pacientii cu grad III si IV ASA, pot fi necesare doze mai mici.

Sedarea pacientilor cu varsta peste 16 ani in unitatile de terapie intensiva
Atunci cand se utilizeaza pentru sedarea pacientilor ventilati artificial in conditii de terapie intensiva, se recomanda ca Propofol Fresenius 10 mg/ml sa fie administrat in perfuzie intravenoasa continua. Doza trebuie ajustata in functie de gradul de sedare necesar. De obicei, un grad de sedare satisfacator este obtinut la viteze de administrare de 0,34,0 mg propofol/kg corp si ora. Nu sunt recomandate viteze de perfuzare mai mari de 4,0 mg propofol/kg corp si ora (vezi pct. 4.4).

Administrarea propofolului printr-un sistem de perfuzare controlata TCI (Target Controled Infusion) nu este recomandata pentru sedarea pacientilor in unitatile de terapie intensiva (UTI).

Mod de administrare

Administrare intravenoasa.

Propofol Fresenius 10 mg/ml se administreaza intravenos nediluat sau diluat numai cu solutie perfuzabila de glucoza 5% sau de clorura de sodiu 0,9%, in flacoane din sticla.

In cazul in care Propofol Fresenius 10 mg/ml este administrat nediluat in perfuzie, se recomanda intotdeauna utilizarea unui echipament adecvat pentru monitorizarea vitezei de perfuzare, cum ar fi burette, numaratorul de picaturi, seringa automata sau pompa volumetrica pentru perfuzie.

Recipientele trebuie agitate inainte de utilizare.

A se utiliza numai emulsii omogene si ambalaje nedeteriorate.

Inainte de utilizare, gatul fiolei sau suprafata dopului din cauciuc trebuie curatate utilizand un spray alcoolic sau un tampon imbibat in alcool etilic. Dupa utilizare, ambalajele deschise trebuie aruncate.

Propofol Fresenius 10 mg/ml este o emulsie lipidica ce nu contine conservanti antimicrobiologici, putand favoriza dezvoltarea rapida a microorganismelor.

Emulsia trebuie transferata in conditii aseptice intr-o seringa sterila si intr-un echipament de perfuzare steril, imediat dupa deschiderea fiolei sau desigilarea flaconului. Administrarea trebuie inceputa imediat.

In timpul perfuziei intravenoase, trebuie pastrate conditiile aseptice, atat pentru emulsia de Propofol Fresenius 10 mg/ml, cat si pentru echipamentul de perfuzare. Administrarea concomitenta a altor medicamente sau a altor solutii prin adaugarea acestora in linia de perfuzie a propofolului trebuie sa se efectueze aproape de canula, utilizand un conector in Y sau o valva cu trei cai.

Propofol Fresenius 10 mg/ml nu trebuie amestecat cu alte solutii perfuzabile sau injectabile. Totusi, solutia perfuzabila de glucoza 5% sau solutia perfuzabila de clorura de sodiu 0,9% sau solutia perfuzabila de clorura de sodiu 0,18% si glucoza 4% pot fi administrate in canula, prin dispozitive de administrare adecvate.

Propofol Fresenius 10 mg/ml nu trebuie administrat printr-un filtru microbiologic.

Propofol Fresenius 10 mg/ml si orice echipament de perfuzare care contine Propofol Fresenius 10 mg/ml sunt destinate unei singure administrari, la un singur pacient. Dupa administrare, solutia de Propofol Fresenius 10 mg/ml ramasa trebuie aruncata.

Perfuzia intravenoasa cu Propofol Fresenius 10 mg/ml nediluat

Ca in cazul oricarei emulsii lipidice, perfuzarea Propofol Fresenius 10 mg/ml prin aceeasi trusa de perfuzie nu trebuie sa depaseasca 12 ore. Dupa 12 ore, trusa de perfuzie si flaconul cu Propofol Fresenius 10 mg/ml trebuie indepartate sau, daca este necesar, inlocuite.

Perfuzia intravenoasa cu Propofol Fresenius 10 mg/ml diluat

Pentru administrarea in perfuzie a Propofol Fresenius 10 mg/ml diluat trebuie utilizat intotdeauna burette, numarator de picaturi sau pompa volumetrica pentru perfuzie, pentru a controla viteza de perfuzare si pentru a evita riscul perfuzarii accidentale necontrolate a unor volume mari de Propofol Fresenius 10 mg/ml diluat. Trebuie avut in vedere riscul, atunci cand se decide realizarea unei dilutii maxime in burette.

Dilutia maxima nu trebuie sa depaseasca 1 parte Propofol Fresenius 10 mg/ml la 4 parti solutie perfuzabila de glucoza 5% sau de clorura de sodiu 0,9% (concentratie minima 2 mg propofol/ml). Amestecul trebuie facut in conditii aseptice (conditii controlate si validate mentinute), imediat inaintea administrarii si trebuie administrat in maximum 6 ore de la preparare.

Propofol Fresenius 10 mg/ml nu trebuie amestecat cu alte solutii perfuzabile sau injectabile. Totusi, administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml concomitent cu solutie perfuzabila de glucoza 5% sau solutie perfuzabila de clorura de sodiu 0,9% sau cu solutie de clorura de sodiu 0,18% si glucoza 4% este permisa numai printr-un conector in Y plasat in apropierea locului de injectare.

In vederea reducerii durerii la locul administrarii, se poate injecta lidocaina, imediat inainte de administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml (vezi pct. 4.4). In mod alternativ, Propofol Fresenius 10 mg/ml poate fi amestecat, imediat inaintea administrarii, cu solutie injectabila de lidocaina fara conservanti (20 parti Propofol Fresenius 10 mg/ml la cel mult 1 parte solutie injectabila lidocaina 1%), in conditii aseptice controlate si validate. Amestecul trebuie administrat in maximum 6 ore de la preparare.

Administrarea unor miorelaxante, precum atracurium si mivacurium, utilizand linia venoasa prin care se administreaza Propofol Fresenius 10 mg/ml, se va face numai dupa eliminarea anestezicului din sistemul de perfuzare.

De asemenea, propofolul poate fi administrat printr-un sistem de perfuzare controlata TCI. Deoarece exista disponibile pe piata diferite algoritmuri pentru dozele recomandate, este necesar a se consulta instructiunile de utilizare ale dispozitivului de administrare, elaborate de catre producator.

Durata administrarii

Durata administrarii nu trebuie sa depaseasca 7 zile.

Contraindicatii
Propofolul este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la propofol sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Propofol Fresenius 10 mg/ml contine ulei de soia si nu trebuie administrat la pacientii cu hipersensibilitate la arahide sau soia.

Propofolul nu trebuie administrat pacientilor cu varsta de 16 ani sau mai mica pentru sedare in unitatile de terapie intensiva (vezi pct. 4.4).

Atentionari
Propofolul trebuie administrat de catre personal calificat in efectuarea anesteziei (sau, acolo unde este cazul, medici specialisti in ingrijirea pacientilor in unitatile de terapie intensiva).

Pacientii trebuie monitorizati permanent iar echipamentele de mentinere a permeabilitatii cailor respiratorii, ventilatie artificiala, suplimentare cu oxigen si alte dispozitive de resuscitare trebuie sa fie disponibile imediat, in orice moment. Propofolul nu trebuie administrat de catre persoana care realizeaza procedura de diagnosticare sau interventia chirurgicala.

Au fost raportate abuz si dependenta de propofol, mai ales de catre profesionistii din domeniul sanatatii. Ca si in cazul altor anestezice generale, administrarea propofolului in absenta unor mijloace de sustinere a cailor respiratorii, poate duce la complicatii respiratorii letale.

In cazul in care propofolul este administrat in scop de sedare constienta pentru proceduri chirurgicale si de diagnostic, pacientii trebuie monitorizati permanent pentru detectarea semnelor precoce de hipotensiune arteriala, obstructie a cailor respiratorii si desaturare in oxigen.

Ca si in cazul altor medicamente sedative, atunci cand propofolul este utilizat pentru sedare in timpul procedurilor chirurgicale, pacientii pot prezenta miscari involuntare. In timpul procedurilor care necesita imobilizare, aceste miscari pot reprezenta un risc la locul interventiei.

Pentru a se asigura recuperarea completa a pacientului dupa utilizarea propofolului, este necesara o perioada de timp adecvata inainte de externarea acestuia. In cazuri izolate, utilizarea propofolului poate fi asociata postoperator cu o perioada de inconstienta, care poate fi insotita de o crestere a tonusului muscular. Acesta perioada poate fi precedata sau nu de o perioada de trezire. Desi recuperarea este spontana, pacientii inconstienti trebuie ingrijiti corespunzator.

In general, tulburarile induse de propofol nu sunt detectabile dupa 12 ore. Efectele propofolului, procedura efectuata, medicatia administrata concomitent, varsta si starea pacientului trebuie luate in considerare atunci cand pacientii sunt sfatuiti in legatura cu urmatoarele:

  • recomandarea de a fi insotiti atunci cand parasesc locul in care s-a efectuat administrarea;
  • momentul in care pot fi reluate activitatile specializate sau periculoase, cum ar fi conducerea vehiculelor;
  • utilizarea altor medicamente care pot provoca sedare (de exemplu, benzodiazepine, opioide, alcool).

Pot aparea crize epileptiforme intarziate, chiar si la pacientii non-epileptici, cu o perioada de latenta care variaza de la cateva ore la cateva zile.

Grupe speciale de pacienti

Insuficienta cardiaca, circulatorie sau respiratorie si hipovolemie

Ca si in cazul altor medicamente anestezice administrate intravenos, trebuie acordata atentie pacientilor cu insuficienta cardiaca, respiratorie, renala sau hepatica sau pacientilor hipovolemici sau debilitati.

Clearance-ul propofolului este dependent de fluxul sanguin, prin urmare, administrarea concomitenta a medicamentelor care reduc debitul cardiac va reduce, de asemenea, clearance-ul propofolului.

Insuficienta cardiaca, circulatorie sau pulmonara si hipovolemia trebuie compensate inainte de administrarea propofolului.

Propofolul nu trebuie administrat pacientilor cu insuficienta cardiaca severa sau alte afectiuni miocardice severe, decat cu precautie extrema si monitorizare intensiva.

La pacientii supraponderali, la care trebuie sa se administreze doze mai mari, trebuie avut in vedere riscul efectelor hemodinamice asupra sistemului cardiovascular.

Propofolul este lipsit de activitate vagolitica si a fost asociat cu bradicardie (ocazional marcata) si chiar asistolie. Trebuie avuta in vedere administrarea intravenoasa a unui medicament anticolinergic, fie inaintea inducerii, fie in timpul mentinerii anesteziei, mai ales in situatiile in care tonusul vagal pare sa predomine sau cand propofolul este utilizat in asociere cu alte medicamente care ar putea provoca bradicardie.

Epilepsie

Cand propofolul este administrat unui pacient epileptic, poate exista risc de crize convulsive.

La pacientii epileptici pot aparea crize epileptiforme intarziate, cu o perioada de latenta care variaza de la cateva ore la cateva zile.

Inainte de anestezierea unui pacient epileptic, trebuie verificat daca acestuia i s-a administrat tratamentul antiepileptic. Desi mai multe studii au demonstrat eficacitatea referitoare la tratarea starii de rau epileptic, administrarea propofolului la pacientii epileptici poate, de asemenea, creste riscul de crize convulsive.

Utilizarea propofolului nu este recomandata in asociere cu terapia electroconvulsivanta.

Pacienti cu tulburari ale metabolismului lipidic

Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor cu tulburari ale metabolismului lipidic sau cu alte afectiuni care impun o utilizare prudenta a emulsiilor lipidice.

Pacienti cu presiune intracraniana crescuta

Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor cu presiune intracraniana crescuta si tensiune arteriala medie mica, deoarece exista riscul unei scaderi semnificative a presiunii de perfuzie intracerebrala.

Copii si adolescenti

Nu se recomanda administrarea propofolului la nou-nascuti, deoarece administrarea la aceasta grupa de pacienti nu a fost studiata pe deplin. Datele farmacocinetice (vezi pct. 5.2 din RCP) indica faptul ca clearance-ul este redus considerabil in cazul nou-nascutilor si prezinta o variabilitate interindividuala foarte mare. Se poate produce supradozaj relativ in urma administrarii unor doze recomandate pentru copii mai mari, avand ca rezultat deprimarea cardiovasculara severa.

Propofol Fresenius 10 mg/ml nu este recomandat pentru anestezie generala la copii mai mici de 1 luna.

Propofolul nu trebuie administrat pacientilor cu varsta de 16 ani sau mai mica pentru sedare in unitatile de terapie intensiva, deoarece siguranta si eficacitatea utilizarii propofolului pentru sedare la aceasta grupa de varsta nu au fost demonstrate (vezi pct. 4.3). Recomandari cu privire la tratamentul in unitati de terapie intensiva

Administrarea emulsiilor perfuzabile de propofol pentru sedare in unitatile de terapie intensiva a fost asociata cu o multitudine de dezechilibre metabolice si insuficiente ale organelor, care pot fi letale. Au fost raportate asocieri de: acidoza metabolica, rabdomioliza, hiperpotasemie, hepatomegalie, insuficienta renala, hiperlipidemie, aritmie cardiaca, ECG de tip Brugada (supradenivelare a segmentului ST si unda T negativa) si insuficienta cardiaca cu progresie rapida, care, de obicei, este refractara la tratament inotrop de sustinere. Asocieri ale acestor tulburari au fost denumite sindromul perfuziei cu propofol. Aceste tulburari au fost observate mai ales la pacientii cu traumatisme craniene grave si copii cu infectii ale tractului respirator carora li s-au administrat doze mai mari decat cele recomandate la adulti pentru sedare in unitatile de terapie intensiva.

Urmatoarele cauze par sa fie factorii majori de risc pentru aparitia acestor reactii adverse: reducerea aportului de oxigen la nivelul tesuturilor; leziuni neurologice severe si/sau sepsis; doze ridicate ale unuia sau mai multora dintre urmatorii agenti farmacologici vasoconstrictoare, steroizi, medicamente inotrope si/sau propofol (de regula, la doze mai mari de 4 mg/kg si ora pentru mai mult de 48 de ore).

Medicii prescriptori trebuie sa fie atenti la aceste tulburari la pacientii cu riscurile de mai sus si sa intrerupa imediat administrarea de propofol atunci cand simptomele de mai sus apar. Concentratiile tuturor medicamentelor sedative si a medicamentelor utilizate in unitatile de terapie intensiva (UTI), trebuie stabilite treptat in vederea mentinerii aportului optim de oxigen si a parametrilor hemodinamici. Pacientilor cu presiune intracraniana marita (PIC) trebuie sa li se administreze un tratament adecvat pentru sustinerea presiunii de perfuzie cerebrala in timpul acestor modificari induse de tratament.

Se reaminteste medicilor curanti, pe cat posibil, sa nu se depaseasca doza recomandata de 4 mg/kg si ora.

Trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor cu tulburari ale metabolismului lipidic sau cu alte afectiuni care impun o utilizare prudenta a emulsiilor lipidice.

Se recomanda monitorizarea lipidemiei daca se administreaza propofol la pacientii care se considera ca prezinta un risc crescut de supraincarcare lipidica. Daca testele arata ca lipidele nu sunt eliminate corespunzator din organism, administrarea propofolului trebuie facuta corespunzator. Daca pacientului i se administreaza simultan alta perfuzie intravenoasa cu lipide, trebuie sa se reduca cantitatea acesteia pentru a se tine cont de cantitatea de lipide perfuzate din compozitia propofolului: 1,0 ml Propofol Fresenius 10 mg/ml contine aproximativ 0,1 g lipide.

Precautii suplimentare

Trebuie avut grija la tratamentul pacientilor cu boala mitocondriala. Acesti pacienti pot fi predispusi la exacerbarea afectiunii in timpul anesteziei, interventiei chirurgicale si tratamentului in UTI. La acesti pacienti se recomanda mentinerea normotermiei, administrarea de carbohidrati si hidratare corespunzatoare. Semnele de debut ale exacerbarii bolii mitocondriale si cele ale sindromului perfuziei cu propofol pot fi asemanatoare.

Propofol Fresenius 10 mg/ml nu contine conservanti antimicrobieni si favorizeaza dezvoltarea microorganismelor.

Atunci cand se aspira propofolul, acesta trebuie transferat in conditii aseptice intr-o seringa sterila si intr-un sistem de perfuzare steril, imediat dupa deschiderea fiolei sau desigilarea flaconului.

Administrarea trebuie inceputa imediat. In timpul administrarii perfuziei intravenoase, trebuie pastrate conditii aseptice, atat pentru propofol, cat si pentru echipamentul de perfuzare. Administrarea concomitenta a altor medicamente sau a altor solutii prin adaugarea acestora in linia de perfuzie prin

care se administreaza propofol, trebuie sa se efectueze aproape de canula. Propofolul nu trebuie administrat printr-un filtru microbiologic.

Propofolul si orice seringa care contine propofol sunt pentru o singura utilizare, la un singur pacient. In conformitate cu ghidurile stabilite pentru alte emulsii lipidice, o perfuzie cu propofol nu trebuie sa depaseasca 12 ore. La finalul procedurii sau dupa 12 ore, oricare dintre acestea are loc mai devreme, atat recipientul de propofol cat si trusa de perfuzie trebuie eliminate si inlocuite corespunzator.

Durere la locul de administrare

Pentru a reduce durerea locala in timpul inducerii anesteziei cu Propofol Fresenius 10 mg/ml, inaintea administrarii emulsiei cu propofol se poate injecta lidocaina (vezi pct. 4.2).

Lidocaina nu trebuie administrata pacientilor cu porfirie acuta ereditara.

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pentru 100 ml, adica este, practic, fara sodiu.

Interactiuni
Propofolul a fost utilizat in asociere cu anestezia spinala si epidurala si cu premedicatii utilizate in mod obisnuit, blocante neuromusculare, anestezice inhalatorii si analgezice; nu s-a evidentiat nicio incompatibilitate farmacologica. Pot fi necesare doze mai mici de propofol in cazurile in care anestezia generala sau sedarea sunt utilizate suplimentar tehnicilor de anestezie regionala.

Ca urmare a inducerii anesteziei cu propofol, la pacientii tratati cu rifampicina a fost raportata hipotensiune arteriala marcata.

Utilizarea concomitenta a benzodiazepinelor, parasimpatoliticelor sau anestezicelor inhalatorii a prelungit anestezia si a redus frecventa respiratorie.

Dupa premedicatia suplimentara cu opioide, efectele sedative ale propofolului sunt mai intense si apneea poate sa apara mai frecvent si cu o durata mai lunga.

Trebuie avut in vedere ca utilizarea concomitenta a propofolului si a premedicatiei, a anestezicelor inhalatorii sau a analgezicelor poate potenta anestezia si reactiile adverse cardiovasculare. Utilizarea concomitenta a deprimantelor sistemului nervos central (de exemplu, alcool etilic, anestezice generale, analgezice opioide) va determina potentarea efectelor lor sedative. Asocierea Propofol Fresenius 10 mg/ml cu medicamente deprimante central, administrate pe cale parenterala, poate provoca deprimare respiratorie si cardiovasculara severa.

Dupa administrarea de fentanil, concentratia plasmatica a propofolului poate creste tranzitoriu, cu o crestere a frecventei de aparitie a apneei.

Dupa tratamentul cu suxametoniu sau neostigmina pot sa apara bradicardie si stop cardiac.

La pacientii tratati cu ciclosporina carora li s-au administrat lipide emulsionate de tipul Propofol Fresenius 10 mg/ml, s-a raportat leucoencefalopatie.

La pacientii tratati cu valproat, a fost observata necesitatea unor doze mai scazute de propofol. Atunci cand se folosesc concomitent, o reducere a dozei de propofol ar trebui luata in considerare.

Sarcina
Sarcina

Siguranta administrarii propofolului in timpul sarcinii nu a fost stabilita. Propofolul nu trebuie sa se administreze femeilor gravide, cu exceptia situatiilor cand este absolut necesar. Propofolul traverseaza bariera fetoplacentara si poate induce deprimare respiratorie neonatala. Totusi, propofolul poate fi utilizat in cazul unui avort indus.

Trebuie evitate dozele mari (peste 2,5 mg propofol/kg corp pentru inducerea sau 6 mg propofol/kg corp si ora pentru mentinerea anesteziei).

Studiile efectuate la animale au evidentiat toxicitatea asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Alaptarea

Studii efectuate la femei care alapteaza au aratat ca mici cantitati de propofol sunt excretate in laptele matern. Prin urmare, femeile nu trebuie sa alapteze timp de 24 ore dupa administrarea propofolului. Laptele produs in acesta perioada trebuie aruncat.

Condus auto
Pacientii trebuie avertizati ca le poate fi afectata capacitatea de a efectua sarcini specializate, cum ar fi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor, un anumit timp dupa utilizarea propofolului.

Dupa administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml, pacientul trebuie tinut sub observatie o perioada suficienta de timp. Pacientul trebuie atentionat sa evite sa conduca vehicule, sa foloseasca utilaje sau sa lucreze in situatii potential periculoase. Pacientului nu trebuie sa i se permita sa paraseasca unitatea sanitara neinsotit si trebuie informat sa evite consumul de alcool etilic.

In general, tulburarile induse de propofol nu sunt detectabile dupa 12 ore (vezi pct 4.4).

Reactii adverse
Inducerea si mentinerea anesteziei sau sedarii cu propofol este in general usoara, cu simptome minime de excitatie. Reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt reactiile adverse previzibile din punct de vedere farmacologic ale unui medicament anestezic/sedativ, cum ar fi hipotensiunea arteriala. Tipul, severitatea si incidenta reactiilor adverse observate la pacientii carora li s-a administrat propofol pot fi asociate cu starea pacientilor si cu procedurile chirurgicale sau terapeutice efectuate.

Categoriile de frecventa au fost astfel definite:

foarte frecvente (mai mult sau egal fata de 1/10), frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Tabel cu reactii adverse

Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
Tulburari ale sistemului imunitarFoarte rareAnafilaxie - poate include angioedem, bronhospasm, eritem si hipotensiune arteriala
Tulburari metabolice si de nutritieCu frecventa necunoscuta (9)Acidoza metabolica (5),hiperkaliemie (5), hiperlipidemie (5)
Tulburari psihiceCu frecventa necunoscuta (9)Stare euforica, dezinhibitie sexuala. Abuz si dependenta medicamentoasa (8)
Tulburari ale sistemului nervosFrecventeCefalee in timpul perioadei de revenire
Clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme si organeFrecventaReactii adverse
 RareMiscari epileptiforme, inclusiv convulsii si opistotonus in timpul perioadelor de inducere, mentinere si revenire. Vertij, frisoane si senzatie de frig in perioada de revenire
 Foarte rareStare de inconstienta postoperator
Cu frecventa necunoscuta (9)Miscari involuntare
Tulburari cardiaceFrecventeBradicardie (1) si tahicardie in timpul perioadei de inducere
Foarte rareEdem pulmonar
Cu frecventa necunoscuta (9)Aritmii cardiace (5),insuficienta cardiaca (5),(7)
Tulburari vasculareFrecventeHipotensiune arteriala (2)
Mai putin frecventeTromboza si flebita
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinaleFrecventeApnee tranzitorie, tuse si singultus in timpul perioadei de inductie
Cu frecventa necunoscuta (9)Depresie respiratorie (dependenta de doza)
Tulburari gastro-intestinaleFrecventeGreata si varsaturi in timpul perioadei de revenire
Foarte rarePancreatita
Tulburari hepatobiliareCu frecventa necunoscuta (9)Hepatomegalie (5)
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctivCu frecventa necunoscuta (9)Rabdomioliza (3),(5)
Tulburari renale si ale cailor urinareFoarte rareModificare de culoare a urinei, la administrarea prelungita
Cu frecventa necunoscuta (9)Insuficienta renala (5)
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFoarte frecventeDurere locala in perioada de inducere (4)
Foarte rareNecroza tisulara (10) dupa administrare extravasculara accidentala
Cu frecventa necunoscuta (9)Durere locala, edem dupa administrare extravasculara accidentala
Investigatii diagnosticeCu frecventa necunoscuta (9)ECG de tip Brugada (5),(6)
Leziuni, intoxicatii si complicatii legate de procedurile utilizateFoarte rareFebra postoperator

(1) Bradicardiile severe sunt rare. Au fost raportate cazuri izolate de progresie la asistolie.

(2) Ocazional, hipotensiunea arteriala poate necesita administrare intravenoasa de lichide si reducerea vitezei de administrare a propofolului.

(3) Au fost raportate foarte rar cazuri de rabdomioliza la administrarea unor doze mai mari de 4 mg/kg si ora, pentru sedare in UTI.

(4) Poate fi minimizata utilizand venele mai mari de la nivelul antebratului si fosei antecubitale. La administrarea Propofol Fresenius 10 mg/ml, durerea locala poate fi, de asemenea, redusa prin administrarea concomitenta a lidocainei.

(5) Combinatii ale acestor evenimente, cunoscute ca sindromul perfuziei cu propofol, pot fi observate la pacientii cu afectiuni grave care, de cele mai multe ori, prezinta factori de risc multipli pentru aparitia acestor evenimente, vezi pct. 4.4.

(6) ECG de tip Brugada supranivelare a segmentului ST si unda T negativa pe ECG.

(7) Insuficienta cardiaca rapid progresiva (in unele cazuri cu sfarsit letal) la adulti. In aceste cazuri, insuficienta cardiaca a fost, de obicei, refractara la tratamentul inotrop de sustinere.

(8) Abuz si dependenta de propofol, mai ales de catre profesionistii din domeniul sanatatii.

(9) Frecventa necunoscuta, deoarece nu poate fi estimata din datele disponibile din studiile clinice.

(10) A fost raportata necroza in cazul in care viabilitatea tisulara a fost afectata.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478-RO Tel: +4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro

Supradozaj
Este posibil ca supradozajul accidental sa determine deprimare cardio-respiratorie. Deprimarea respiratorie trebuie tratata prin ventilatie artificiala cu oxigen. Deprimarea cardiovasculara poate necesita asezarea pacientului in pozitie Trendelenburg si, daca este grava, administrarea de substituenti de plasma si agenti presori.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: alte anestezice generale, codul ATC: N01AX10.

Propofolul (2,6-diizopropilfenol) este un anestezic general cu durata scurta de actiune si cu o instalare rapida. In functie de viteza de administrare, actiunea se instaleaza dupa 30-40 secunde. Durata anesteziei dupa o singura administrare in bolus este scurta si dureaza, in functie de metabolism si eliminare, 4-6 minute.

Nu s-a constatat acumulare semnificativa dupa injectii repetate sau perfuzii, in cazul utilizarii dozelor recomandate pentru mentinerea anesteziei. Pacientii isi recapata constienta rapid.

Bradicardia si hipotensiunea arteriala raportate in timpul inducerii anesteziei pot fi cauzate de un efect vagotonic cerebral sau de inhibarea activitatii simpatice. Totusi, functiile hemodinamice revin, in general, la normal in timpul mentinerii anesteziei.

Studii limitate privind durata anesteziei pe baza de propofol la copii indica faptul ca siguranta si eficacitatea raman neschimbate pe o durata de pana la 4 ore. Datele din literatura de specialitate privind utilizarea la copii atesta utilizarea pentru proceduri prelungite fara modificari in ceea ce priveste siguranta sau eficacitatea.

Proprietati farmacocinetice
Propofolul se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 98%. Dupa administrarea intravenoasa, profilul farmacocinetic al propofolului urmeaza un model tri-compartimental.

Propofolul este distribuit extensiv si este eliminat rapid din organism (clearance-ul total: 1,5-2 l/minut). Clearance-ul se produce prin procese metabolice, in principal la nivel hepatic unde este dependent de fluxul sanguin, pentru a forma conjugati inactivi ai propofolului si quinolului corespunzator, care sunt excretati in urina.

Dupa o doza unica de 3 mg propofol/kg corp administrata intravenos, clearance-ul propofol/kg corp creste cu varsta, dupa cum urmeaza: clearance-ul mediu este considerabil mai scazut la nou-nascutii cu varsta mai mica de 1 luna (n=25) (20 ml/kg si min), comparativ cu copiii cu varsta mai mare (n = 36, varsta cuprinsa intre 4 luni-7 ani). In plus, variabilitatea interindividuala este considerabila la nou-nascuti (3,7-78 ml/kg si min). Tinand cont de aceste date limitate obtinute din studii clinice, care indica o mare variabilitate, nu exista recomandari in ceea ce priveste dozele pentru aceasta grupa de varsta.

Clearance-ul mediu al propofolului la copiii cu varsta mai mare, dupa o doza unica de 3 mg/kg corp, administrata in bolus, a fost de 37,5 ml/min si kg (4-24 luni) (n=8), 38,7 ml/min si kg (11-43 luni) (n=6), 48 ml/min si kg (1-3 ani) (n=12), 28,2 ml/min si kg (4-7 ani) (n=10), comparativ cu 23,6 ml/min si kg la adulti (n=6).

Date preclinice de siguranta
Studiile preclinice de toxicitate dupa doze repetate si de genotoxicitate nu au evidentiat riscuri specifice pentru om, legate de administrarea propofolului. Nu au fost efectuate studii de carcinogenitate. Nu au fost observate efecte teratogene. In cadrul studiilor de toleranta locala, injectarea intramusculara a dus la distrugerea tesutului adiacent locului de injectare, iar injectarea paravenoasa si cea subcutanata au determinat modificari histologice, caracterizate prin infiltrat inflamator si fibroza focala.

Studiile publicate, efectuate la animale (inclusiv primate), cu doze ce au indus anestezie usoara pana la moderata, au aratat ca utilizarea medicamentelor anestezice pe parcursul perioadei de dezvoltare cerebrala rapida sau de sinaptogeneza au condus la pierderea celulelor in creierul aflat in curs de dezvoltare, ce poate fi asociata cu deficiente cognitive prelungite.

Nu se cunoaste semnificatia clinica a acestor constatari preclinice.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 24.02.2023

Categorii de produse

    checkout.warnings.Notice