Medicamente cu reteta

Quamatel pulbere+solvent pentru solutie injectabila 20 mg+5ml, 5 flacoane+5 fiole, Gedeon Richter

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Quamatel pulbere+solvent pentru solutie injectabila 20 mg+5ml, 5 flacoane+5 fiole, Gedeon Richter

7527590

Indicatii
Quamatel, pulbere si solvent pentru solutie injectabila/perfuzabila este indicat atunci cand administrarea pe cale orala nu este posibila, in:

  • tratamentul ulcerului gastric si duodenal, refluxului gastro-esofagian si altor stari hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);
  • preventia recidivelor simptomelor si eroziunilor sau ulceratiilor asociate cu boala de reflux gastro-esofagian;
  • profilaxia sindromului de aspiratie in anestezia generala (sindrom Mendelson).

 

Dozaj
Quamatel este recomandat numai in cazuri severe, cand administrarea pe cale orala nu este posibila. Tratamentul injectabil cu Quamatel poate fi continuat pana cand devine posibila instituirea terapiei pe cale orala.

Quamatel se administreaza numai intravenos fie injectat lent (in cel putin 2 minute) fie in perfuzie cu durata de 30 minute. Pentru conditiile privind reconstituirea in vederea administrarii vezi pct. 6.6.

In general, doza recomandata este de 20 mg famotidina de doua ori pe zi (la 12 ore). Nu se va administra o doza mai mare de 20 mg odata.

Sindromul Zollinger-Ellison

Doza initiala este de 20 g famotidina administrata i.v., la 6 ore, dozele ulterioare depinzand de cantitatea de acid secretat si de starea clinica a pacientului.

Preventia sindromului de aspiratie in anestezia generala

Doza recomandata este de 20 mg famotidina i.v., cu cel putin 2 ore inainte de interventia chirurgicala.

Insuficienta renala

In cazul in care clearance-ul creatininei scade sub 30 ml/min, doza zilnica trebuie redusa la 20 mg famotidina, administrata seara, la culcare, sau trebuie prelungit intervalul de administrare la 36-48 ore.

Varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei in functie de varsta.

Copii si adolescenti

Nu se recomanda utilizarea Quamatel la copii si adolescenti cu varsta sub 15 ani datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.

Atentionari
Cancer gastric

La pacientii cu ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunii inaintea inceperii tratamentului, eventual si pe parcursul acestuia.

Ameliorarea simptomatologiei dupa tratamentul cu famotidina nu exclude caracterul malign al afectiunii.

Insuficienta renala

Deoarece famotidina este excretata in principal pe cale renala, este necesara prudenta si ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala severa (vezi pct.4.2).

Insuficienta hepatica

Concentratiile plasmatice si eliminarea urinara a famotidinei la pacienti cu ciroza hepatica au fost similare cu cele ale subiectilor fara insuficienta hepatica.

Excipient

Acest medicament contine sodiu 0,8 mmol (18 mg) intr-o doza (5 ml solutie injectabila de clorura de sodiu 9 mg/ml).

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic nu contine sodiu.

Interactiuni
Famotidina inhiba slab izoenzimele citocromului P450, interactiunile medicamentoase corespunzatoare fiind putin relevante clinic (spre deosebire de cimetidina).

Interactiuni de luat in considerare

Atazanavir: in cazul administrarii concomitente cu famotidina apare riscul diminuarii concentratiei plasmatice de azatanavir.

Itraconazol, ketoconazol, posaconazol: in cazul administrarii concomitente cu famotidina apare riscul diminuarii absorbtiei acestora datorita cresterii pH-ului.

Carbonat de calciu: Exista un risc de pierdere a eficacitatii carbonatului de calciu atunci cand este administrat concomitent cu famotidina pentru chelarea fosfatului la pacienti hemodializati.

Sarcina
Sarcina

Studiile efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene (vezi pct. 5.3). Nu exista suficiente date clinice pentru a evalua probabilitatea unui efect malformativ sau fetotoxic al famotidinei, atunci cand este administrata in timpul sarcinii. De aceea, ca masura de precautie, este de preferat ca famotidina sa nu fie utilizata in timpul sarcinii decat daca este absolut necesar, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Alaptarea

Famotidina se excreta in laptele matern. De aceea, decizia de a se continua alaptarea sau de a se intrerupe administrarea de Quamatel trebuie sa tina cont de importanta medicamentului pentru mama.

Condus auto
Nu exista date disponibile cu privire la efectul Quamatel asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (mai mult sau egal fata de 1/10), frecvente (mai mult sau egal fata de 1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (mai mult sau egal fata de 1/1000 si mai putin de 1/100), rare (mai mult sau egal fata de 1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (mai putin de 1/10000) si cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile).

Aparate, sisteme si organeMai putin frecventeRareFoarte rare
Investigatii diagnostice  Valori anormale ale enzimelor hepatice
Tulburari cardiace  Aritmie, bloc atrioventricular
Tulburari hematologice si limfatice  Agranulocitoza, leucopenie, pancitopenie, trombocitopenie
Tulburari ale sistemului nervos Cefalee, ameteli 
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale  Bronhospasm
Tulburari gastro-intestinaleFlatulentaDiaree, constipatie, meteorism, anorexieDisconfort abdominal, greata, varsaturi, xerostomie
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat  Acnee, alopecie, angioedem xerodermie, necroliza epidermica urticarie, prurit
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv  Artralgie, crampe musculare
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare  Oboseala, febra usoara
Tulburari ale sistemului imunitar  Reactii anafilactice
Tulburari hepatobiliare  Icter colestatic
Tulburari ale aparatului genital si sanului  Ginecomastie*
Tulburari psihice  Depresie, halucinatii, agitatie, anxietate, confuzie

* Ginecomastia s-a raportat foarte rar in timpul administrarii Quamatel comprimate filmate si este reversibila dupa incetarea tratamentului.
La locul injectarii poate aparea o iritatie tranzitorie.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Supradozaj
Nu exista date cu privire la supradozajul intentional. La pacienti cu stari hipersecretorii patologice s-au administrat doze de pana la 800 mg/zi, mai mult de un an fara sa se observe reactii adverse grave.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal si bolii de reflux gastro-esofagian, antagonisti ai receptorilor H2, codul ATC: A02BA03

Famotidina este un antagonist puternic al receptorilor histaminici H2. Principala actiune farmacologica, importanta clinic, a famotidinei este inhibarea secretiei gastrice acide. Famotidina reduce atat concentratia cat si volumul secretiei gastrice acide. La voluntarii cu secretie gastrica normala si la cei hipersecretori, famotidina a inhibat secretia bazala si nocturna precum si cea stimulata de pentagastrina, betazol, cafeina, insulina si prin reflexe vagale. Actiunea inhibitorie a famotidinei asupra secretiei gastrice este mai puternica decat a cimetidinei. Durata inhibarii secretiei gastrice la doze de 20 mg si 40 mg a fost de 10 pana la 12 ore. Dozele unice de 20 mg si 40 mg administrate seara au inhibat secretia acida bazala si nocturna. Secretia gastrica nocturna a fost inhibata in proportie de 86-94% pentru o durata de cel putin 10 ore. Aceleasi doze administrate dimineata au inhibat secretia acida stimulata de alimente, iar inhibarea a fost de 76-84%, respectiv de 3-5 ore dupa administrare, si de 25-30%, respectiv de 8-10 ore dupa administrare.

Famotidina nu influenteaza sau influenteaza putin concentratia plasmatica a gastrinei postprandial sau in conditii de repaus alimentar.

Famotidina nu influenteaza golirea gastrica, functia pancreasului exocrin si fluxul sanguin hepatic si portal.

Famotidina nu influenteaza sistemul enzimatic al citocromului P-450 la nivel hepatic.

Studiile clinice farmacologice nu au relevat existenta unor efecte sistemice ale famotidinei asupra SNC, aparatului cardiovascular, respirator si sistemului endocrin. De asemenea, nu s-au observat nici efecte antiandrogenice. Concentratia plasmatica a hormonilor (incluzand prolactina, cortizolul, tiroxina, testosteronul) nu a fost modificata in urma tratamentului cu famotidina.

Dupa administrarea intravenoasa, efectul maxim a fost atins in 30 minute. Doze intravenoase unice de 10 si 20 mg au inhibat secretia nocturna pentru o perioada de 10-12 ore.

Proprietati farmacocinetice
Famotidina are o cinetica liniara.

Absorbtie

Quamatel injectabil se administreaza numai intravenos.

Distributie

Dupa administrarea intravenoasa, efectul maxim este atins in decurs de 30 de minute.

Legarea de proteinele plasmatice este relativ redusa, de 15-20% determinata prin dializa de echilibru. Timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare este de 2,3-3,5 ore. La pacientii cu insuficienta renala severa (clearence-ul creatininei sub 10 ml/min), timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare poate depasi 20 ore (vezi pct. 4.2).

Metabolizare

Metabolizarea medicamentului se face la nivel hepatic. Singurul metabolit identificat la om este sulfoxidul.

Eliminare

Famotidina este eliminata pe cale renala (65-70%) si prin metabolizare (30-35%). Un clearence renal de 250-450 ml/min indica o excretie tubulara. 25-30% din doza orala si 65-70% din doza intravenoasa se regasesc in urina sub forma nemodificata. O cantitate mica poate fi excretata sub forma de sulfoxid.

Date preclinice de siguranta
Toxicitate acuta

La sobolan: DL50 orala de Quamatel la sobolan a fost mai mare de 8000 mg/kg.

La soarece: DL50 intraperitoneala a fost aproximativ 800 mg/kg sau mai mare (723-921 mg/kg).

La caine: nu s-au stabilit modificari patologice si nici in greutatea organelor, in legatura cu tratamentul, atunci cand s-a administrat o doza orala unica de 2000 mg/kg. Decesul nu a survenit la niciunul din cei 12 caini urmariti in studiul de toxicitate acuta. Nu au aparut modificari de natura toxica la niciunul din caini in timpul studiului de toxicitate acuta si nici in cele 7 zile ale perioadei de recuperare post-tratament.

Toxicitate subacuta si cronica

Au fost administrate la caini doze orale de famotidina de 50, 150, 500 sau 1000 mg/kg si zi timp de 13 saptamani. La grupul la care s-a administrat doza de 1000 mg/kg si zi s-au observat modificari minime (usoara scadere in greutate, usoara crestere a albuminei plasmatice, scadere a beta- globulinelor si o usoara crestere a proteinelor in urina). La grupurile la care s-au administrat doze mai mici, famotidina a fost bine tolerata.

La grupurile de caini la care s-au administrat timp de o luna, doze de 2000 mg/kg si zi sau 2000 mg/kg la 12 ore, nu s-au observat modificari.

Intr-un studiu cu durata de 106 saptamani efectuat la sobolani si intr-un studiu cu durata de 92 de saptamani efectuat la soarece, cu administrarea de doze orale de pana la 2000 mg/kg si zi (aproximativ de 2500 ori doza recomandata la om pentru ulcerul duodenal activ), nu s-a evidentiat potential carcinogen pentru famotidina.

Famotidina a fost negativa la testul mutagen microbian (testul Ames) cu Salmonella typhimurium si Escherichia coli, cu sau fara activarea enzimelor hepatice la concentratii de pana la 10000 µg/placa. La soarece, studiile in vivo folosind testul micronucleilor si testul aberatiei cromozomiale, nu au evidentiat niciun efect mutagen.

Toxicitatea asupra functiei de reproducere

In studiile efectuate la sobolani, cu doze orale de pana la 2000 mg/kg si zi sau doze intravenoase de pana la 200 mg/kg si zi, nu au fost afectate fertilitatea si capacitatea de reproducere.

Studiile efectuate la animale nu au pus in evidenta un efect teratogen. Studiile efectuate la sobolani si iepuri cu doze orale de pana la 2000 mg/kg si zi, respectiv 500 mg/kg si zi nu au demonstrat ca famotidina are reactii adverse asupra fatului. Famotidina traverseaza bariera placentara.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 27.02.2023

Categorii de produse

    checkout.warnings.Notice