Retacrit este indicat pentru tratamentul anemiei simptomatice asociate cu insuficienta renala cronica (IRC):
la adulti, copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 1 si 18 ani care efectueaza hemodializa si la pacienti adulti care efectueaza dializa peritoneala (vezi pct. 4.4).
la adulti cu insuficienta renala care nu efectueaza inca dializa pentru tratamentul anemiei severe de etiologie renala insotita de simptome clinice la pacienti (vezi pct. 4.4).
Retacrit este indicat la adultii carora li se administreaza chimioterapie pentru tumori solide, limfoame maligne sau mielom multiplu, si la care efectuarea transfuziei prezinta risc din cauza starii generale a pacientului (de exemplu: boli cardiovasculare, anemie pre-existenta la initierea chimioterapiei) pentru tratamentul anemiei si reducerea necesarului de transfuzii.
Retacrit este indicat la adultii incadrati intr-un program de pre-donare pentru cresterea producerii de sange autolog. Tratamentul trebuie administrat numai pacientilor cu anemie moderata (concentratia de hemoglobina [Hb] in intervalul de 10 pana la 13 g/dl [6,2 pana la 8,1 mmol/l], fara deficit de fier) daca procedurile de conservare a sangelui nu sunt disponibile sau sunt insuficiente atunci cand interventiile chirurgicale elective majore planificate necesita
volume mari de sange (4 sau mai multe unitati de sange pentru femei sau 5 sau mai multe unitati pentru barbati).
Retacrit este indicat la adultii fara deficit de fier, inaintea interventiilor chirurgicale ortopedice elective majore, care au un risc potential crescut de a prezenta complicatii ale transfuziei pentru reducerea expunerii la transfuzii de sange alogen. Utilizarea trebuie limitata la pacientii cu anemie moderata (de exemplu, intervalul concentratiei de hemoglobina intre 10 pana la 13 g/dl sau 6,2 pana la 8,1 mmol/l) care nu sunt incadrati intr-un program de pre-donare de sange autolog si la care se asteapta pierderi de sange moderate (900-1800 ml).
Retacrit este indicat pentru tratamentul anemiei simptomatice (concentratia hemoglobinei de ≤ 10 g/dl) la adulti cu sindroame mielodisplazice primare (SMD) cu risc scazut sau intermediar 1 care au eritropoietina plasmatica scazuta (mai putin de 200 mU/ml).
Dozaj
Tratamentul cu Retacrit trebuie sa fie initiat sub supravegherea unui medic cu experienta in abordarea terapeutica a pacientilor cu indicatiile mentionate mai sus.
Doze
Toate celelalte cauze ale anemiei (deficit de fier, acid folic sau vitamina B12, intoxicatie cu aluminiu, infectie sau inflamatie, pierderi de sange, hemoliza si fibroza a maduvei osoase de orice origine) trebuie evaluate si tratate inainte de initierea tratamentului cu epoetina zeta si cand se decide cresterea dozei. Pentru a garanta o reactie optima la epoetina zeta, trebuie sa se asigure depozite corespunzatoare de fier si trebuie administrate suplimente cu fier daca este necesar (vezi pct. 4.4).
Tratamentul anemiei simptomatice la pacienti adulti cu insuficienta renala cronica
Simptomele de anemie si sechelele acesteia pot varia in functie de varsta, sex si comorbiditati asociate; se impune evaluarea, de catre medic, a evolutiei clinice si starii fiecarui pacient.
Intervalul recomandat pentru concentratia tinta a hemoglobinei este intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l). Retacrit trebuie administrat pentru a creste concentratia hemoglobinei pana la valori care sa nu depaseasca 12 g/dl (7,5 mmol/l). Trebuie evitata o crestere a hemoglobinei mai mare de 2 g/dl (1,25 mmol/l) intr-o perioada de patru saptamani. Daca apare aceasta crestere, trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei asa cum este prevazut.
Datorita variabilitatii intra-individuale, se pot observa ocazional valori ale hemoglobinei individuale care depasesc sau sunt inferioare intervalului de concentratii tintaale hemoglobinei pentru un anumit pacient. Variabilitatea valorilor hemoglobinei trebuie controlata prin ajustarea dozei, luand in considerare un interval de concentratie a hemoglobinei cuprins intre 10 g/dl (6,2 mmol/l) si 12 g/dl (7,5 mmol/l).
Trebuie evitata mentinerea pentru o perioda lunga de timp a concentratiei hemoglobinei peste 12 g/dl (7,5 mmol/l). Daca hemoglobina creste cu mai mult de 2 g/dl (1,25 mmol/l) pe luna sau daca hemoglobina depaseste 12 g/dl (7,5 mmol/l) in mod sustinut, reduceti doza de Retacrit cu 25%. Daca hemoglobina depaseste 13 g/dl (8,1 mmol/l), opreste tratamentul pana cand scade sub 12 g/dl
(7,5 mmol/l) si apoi reinstituiti tratamentul cu Retacrit la o doza cu 25% mai mica decat doza anterioara.
Pacientii trebuie atent monitorizati pentru a se asigura ca se utilizeaza cea mai mica doza eficace aprobata de Retacrit pentru a se obtine controlul adecvat al anemiei si al simptomelor anemiei mentinandu-se in acelasi timp o concentratie a hemoglobinei mai mica sau egala cu 12 g/dl (7,5 mmol/l).
La pacientii cu insuficienta renala cronica trebuie luate masuri de precautie la cresterea dozelor agentilor de stimulare a eritropoiezei (ESA - erythropoiesis-stimulating agent). La pacientii cu un raspuns slab al hemoglobinei la tratamentul cu ESA trebuie avute in vedere explicatii alternative ale raspunsului slab (vezi pct 4.4 si 5.1).
Tratamentul cu Retacrit este impartit in doua etape: faza de corectie si faza de intretinere.
Pacienti adulti care efectueaza hemodializa
La pacientii care efectuaeaza hemodializa, la care accesul intravenos este disponibil rapid, este preferabila administrarea pe cale intravenoasa.
Faza de corectie
Doza initiala este de 50 UI/kg, de 3 ori pe saptamana.
Daca este necesar, se creste sau se scade doza cu 25 UI/kg (de 3 ori pe saptamana) pana cand se obtine o concentratie de hemoglobina in intervalul de valori tinta cuprins intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l) (acest lucru trebuie sa se faca in etape de minimum patru saptamani).
Faza de intretinere
Doza saptamanala totala recomandata este intre 75 UI/kg si 300 UI/kg.
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei pentru a mentine valoarea tinta a hemoglobinei in cadrul intervalului dorit de concentratii intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 - 7,5 mmol/l).
Pacientii cu valoare initiala foarte mica de hemoglobina (mai putin de 6 g/dl sau mai putin de 3,75 mmol/l) pot necesita doze mai mari de intretinere decat pacientii cu anemie mai putin severa (mai mare de 8 g/dl sau mai mare de 5 mmol/l).
Pacienti adulti cu insuficienta renala care nu efectueaza inca hemodializa
Atunci cand accesul intravenos nu este disponibil rapid, Retacrit poate fi administrat subcutanat.
Faza de corectie
Doza initiala este de 50 UI/kg, de 3 ori pe saptamana, urmata, daca este necesar, de o crestere a dozei cu cate 25 UI/kg (de 3 ori pe saptamana) pana cand se atinge scopul dorit (acest lucru trebuie sa se faca in etape de minimum patru saptamani).
Faza de intretinere
in timpul fazei de intretinere, Retacrit poate fi administrat fie de 3 ori pe saptamana, iar in cazul administrarii subcutanate, o data pe saptamana sau o data la interval de 2 saptamani.
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei si ale intervalelor de administrare a dozei pentru a mentine valoarea hemoglobinei la concentratia dorita: hemoglobina intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l). Extinderea intervalelor de administrare a dozei poate necesita o crestere a dozei.
Doza maxima nu trebuie sa depaseasca 150 UI/kg de 3 ori pe saptamana, 240 UI/kg (pana la un maxim de 20000 UI) o data pe saptamana, sau 480 UI/kg (pana la un maxim de 40000 UI) o data la fiecare 2 saptamani.
Pacienti adulti care efectueaza dializa peritoneala
Atunci cand accesul intravenos nu este disponibil rapid, Retacrit poate fi administrat subcutanat.
Faza de corectie
Doza initiala este de 50 UI/kg, de 2 ori pe saptamana.
Faza de intretinere
Doza de intretinere recomandata este cuprinsa intre 25 UI/kg si 50 UI/kg, administrata de 2 ori pe saptamana in 2 injectii egale.
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei pentru a mentine valorile hemoglobinei la concentratia dorita intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 - 7,5 mmol/l).
Tratamentul pacientilor adulti cu anemie indusa de chimioterapie
Simptomele de anemie si sechelele acesteia pot varia in functie de varsta, sex si complicatiile generale
ale bolii; se impune evaluarea, de catre medic, a evolutiei clinice si starii fiecarui pacient.
Retacrit trebuie administrat la pacientii cu anemie (de exemplu cu concentratia hemoglobinei ≤ 10 g/dl [6,2 mmol/l]).
Doza initiala este de 150 UI/kg, administrata subcutanat de 3 ori pe saptamana.
Alternativ, Retacrit poate fi administrat subcutanat, sub forma unei doze initiale de 450 UI/kg o data pe saptamana.
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei pentru a mentine concentratiile de hemoglobina in cadrul intervalului dorit de concentratie intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l).
Datorita variabilitatii intra-individuale, se pot observa ocazional concentratii ale hemoglobinei individuale care depasesc sau sunt inferioare valorilor din intervalul dorit de concentratii ale hemoglobinei pentru un anumit pacient. Variabilitatea valorilor hemoglobinei trebuie controlata prin ajustarea dozei, luand in considerare un interval dorit de concentratii ale hemoglobinei cuprins intre 10 g/dl (6,2 mmol/l) si 12 g/dl (7,5 mmol/l). Trebuie evitata mentinerea pentru o perioada lunga de timp a concentratiei hemoglobinei peste 12 g/dl (7,5 mmol/l); sunt descrise mai jos ghidurile pentru ajustarea corespunzatoare a dozei cand concentratiile hemoglobinei depasesc 12 g/dl (7,5 mmol/l).
Daca, dupa 4 saptamani de tratament, concentratia hemoglobinei a crescut cu cel putin 1 g/dl (0,62 mmol/l) sau numarul de reticulocite a crescut ≥ 40000 celule/µl peste valoarea initiala, trebuie continuata administrarea dozei stabilite (150 UI/kg de 3 ori pe saptamana sau 450 UI/kg o data pe saptamana).
Daca concentratia hemoglobinei a crescut mai putin de 1 g/dl (mai putin de 0,62 mmol/l), iar numarul de reticulocite a crescut cu mai putin de 40000 celule/μl peste valoarea initiala, doza trebuie marita la 300 UI/kg de 3 ori pe saptamana. Daca, dupa inca 4 saptamani de tratament la 300 UI/kg de 3 ori pe saptamana, concentratia hemoglobinei a crescut ≥ 1 g/dl (≥ 0,62 mmol/l) sau numarul de reticulocite a crescut ≥ 40000 celule/μl, trebuie continuata administrarea unei doze de 300 UI/kg de 3 ori pe saptamana.
Daca concentratia hemoglobinei a crescut mai putin de 1 g/dl (mai putin de 0,62 mmol/l), iar numarul de reticulocite a crescut mai putin de 40000 celule/μl peste valoarea initiala, este putin probabil sa apara un raspuns terapeutic si tratamentul trebuie intrerupt.
Ajustarea dozei pentru a mentine concentratiile de hemoglobina intre 10 g/dl si 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l)
Daca concentratia hemoglobinei creste cu mai mult de 2 g/dl (1,25 mmol/l) pe luna sau daca valoarea concentratiei de hemoglobina depaseste 12 g/dl (7,5 mmol/l), reduceti doza de Retacrit cu aproximativ 25 pana la 50%.
Daca valoarea concentratiei de hemoglobina depaseste 13 g/dl (8,1 mmol/l),se intrerupe tratamentul pana cand scade sub 12 g/dl (7,5 mmol/l) si apoi reincepeti tratamentul cu Retacrit cu o doza cu 25%mai mica decat doza anterioara.
Schema terapeutica recomandata este descrisa in urmatoarea diagrama*:
Crestere retic
≥ 40000/µl sau Crestere Hb
≥ 1 g/dl
150 UI/kg de 3 ori pe saptamana sau 450 UI/kg o data pe saptamana
Hb tinta
150 UI/kg
de 3 ori
pe
sapt.
saptamana sau 450 UI/kg
Crestere retic
≥ 40000/µl sau Crestere Hb
≥ 1 g/dl
≤ 12 g/dl
o data pe saptamana
Crestere retic
mai putin de 40000/µl si
Crestere Hb
mai putin de 1 g/dl
4
sapt.
300 UI/kg
de 3 ori pe saptamana
Crestere retic
mai putin de 40000/µl si
Crestere Hb
mai putin de 1 g/dl
Oprirea
tratamentului
*1 g/dl = 0,62 mmol/l; 12 g/dl = 7,5 mmol/l
Pacientii trebuie monitorizati atent pentru a se asigura ca este utilizata cea mai mica doza aprobata de ESA pentru a furniza controlul adecvat asupra simptomelor anemiei.
Tratamentul cu Retacrit trebuie sa continue pana la o luna dupa sfarsitul chimioterapiei.
Tratamentul pacientilor adulti la care urmeaza sa se efectueze o interventie chirurgicala, incadrati in programe de pre-donare de sange autolog
Pacientilor cu anemie usoara (valoarea hematocritului cuprinsa intre 33 si 39%), care necesita o cantitate de ≥ 4 unitati de sange predonat, trebuie sa li se administreze intravenos Retacrit 600 UI/kg de 2 ori pe saptamana, timp de 3 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Retacrit trebuie administrat la sfarsitului procedurii de donare de sange.
Tratamentul pacientilor adulti programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora
Doza recomandata este de Retacrit 600 UI/kg administrata subcutanat saptamanal, timp de trei saptamani (ziua -21, -14 si -7) inaintea interventiei chirurgicale si in ziua interventiei chirurgicale.
in cazul in care exista o nevoie medicala de a scurta intervalul de timp dinaintea operatiei la mai putin de trei saptamani, Retacrit 300 UI/kg trebuie administrat subcutanat zilnic, timp de 10 zile consecutiv, inaintea interventiei chirurgicale, in ziua interventiei chirurgicale si timp de patru zile imediat dupa aceea.
Daca valoarea hemoglobinei atinge 15 g/dl (9,38 mmol/l) sau mai mult in timpul perioadei preoperatorii, administrarea de Retacrit trebuie oprita si nu trebuie administrate doze suplimentare.
Tratamentul pacientilor adulti cu SMD cu risc scazut sau intermediar-1
Retacrit trebuie administrat la pacienti cu anemie simptomatica (de exemplu, concentratia hemoglobinei ≤ 10 g/dl (6,2 mmol/l)).
Doza initiala recomandata este de Retacrit 450 UI/kg (doza maxima totala este de 40000 UI) administrata subcutanat o data in fiecare saptamana, cu nu mai putin de 5 zile intre doze.
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei pentru a mentine concentratiile hemoglobinei in cadrul intervalului tinta de 10 g/dl pana la 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l). Se recomanda ca raspunsul eritroid initial sa fie evaluat la 8 pana la 12 saptamani dupa initierea tratamentului. Cresterile si descresterile dozei trebuie sa fie facute cu cate o etapa de dozare o data (vezi diagrama de mai jos).
Trebuie evitata o concentratie a hemoglobinei mai mare de 12 g/dl (7,5 mmol/l).
Cresterea dozei
Doza nu trebuie crescuta peste maximul de 1050 UI/kg (doza totala 80000 UI) pe saptamana. Daca pacientul pierde raspunsul sau concentratia hemoglobinei scade cu ≥ 1 g/dl la reducerea dozei, doza trebuie crescuta cu o etapa de dozare. Trebuie sa treaca un minim de 4 saptamani intre cresterile dozei.
Mentinerea si scaderea dozei
Epoetina zeta trebuie oprita atunci cand concentratia hemoglobinei depaseste 12 g/dl (7,5 mmol/l). Odata ce concentratia hemoglobinei este mai putin de 11 g/dl, doza poate fi reinitiata de la aceeasi etapa de dozare sau de la o etapa de dozare inferioara, pe baza opiniei medicului. Scaderea dozei cu o etapa de dozare trebuie avuta in vedere daca exista o crestere rapida a hemoglobinei (mai mare de 2 g/dl pe parcursul a 4 saptamani).
Simptomele de anemie si sechelele acesteia pot varia in functie de varsta, sex si comorbiditatile medicale; este necesara evaluarea, de catre medic, a evolutiei clinice si starii fiecarui pacient.
Copii si adolescenti
Tratamentul anemiei simptomatice la pacientii cu insuficienta renala cronica care efectueaza hemodializa
Simptomele de anemie si sechelele acesteia pot varia in functie de varsta, sex si comorbiditatile medicale; este necesara evaluarea, de catre medic, a evolutiei clinice si starii fiecarui pacient.
La pacientii copii si adolescenti intervalul recomandat pentru concentratia hemoglobinei este intre 9,5 g/dl si 11 g/dl (5,9 si 6,8 mmol/l). Retacrit trebuie administrat cu scopul de a creste hemoglobina pana la un nivel nu mai mare de 11 g/dl (6,8 mmol/l). Trebuie evitata o crestere a hemoglobinei mai mare de 2 g/dl (1,25 mmol/l) intr-o perioada de patru saptamani. Daca apare aceasta crestere, trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei asa cum este prevazut.
Pacientii trebuie atent monitorizati pentru a se asigura ca se utilizeaza cea mai mica doza aprobata de Retacrit pentru a se obtine controlul adecvat al anemiei si al simptomelor anemiei.
Tratamentul cu Retacrit este impartit in doua etape: faza de corectie si faza de intretinere.
La pacientii copii si adolescenti care efectueaza hemodializa, la care accesul intravenos este disponibil rapid, este preferabila administrarea pe cale intravenoasa.
Faza de corectie
Doza initiala este de 50 UI/kg administrate intravenos, de 3 ori pe saptamana.
Daca este necesar, cresteti sau scadeti doza cu 25 UI/kg (de 3 ori pe saptamana) pana cand se atinge intervalul de concentratii dorite ale hemoglobinei, intre 9,5 g/dl si 11 g/dl (5,9 pana la 6,8 mmol/l) (acest lucru trebuie sa se faca in etape de cel putin patru saptamani).
Faza de intretinere
Trebuie facute ajustari corespunzatoare ale dozei pentru a mentine valorile hemoglobinei in cadrul intervalului dorit de concentratie intre 9,5 g/dl si 11 g/dl (5,9 pana la 6,8 mmol/l).
in general, copiii cu greutate corporala sub 30 kg necesita doze mai mari de intretinere decat copiii cu greutate corporala peste 30 kg si adultii. Urmatoarele doze de intretinere au fost observate in studii clinice dupa 6 luni de tratament.
Doza (UI/kg de 3 ori pe saptamana) | ||
Greutatea (kg) | Doza mediana | Doza obisnuita de intretinere |
mai putin de 10 | 100 | 75-150 |
10-30 | 75 | 60-150 |
mai mare de 30 | 33 | 30-100 |
Pacientii copii si adolescenti cu valoare initiala foarte mica de hemoglobina (mai putin de 6,8 g/dl sau
mai putin de 4,25 mmol/l) pot necesita doze mai mari de intretinere decat pacientii a caror valoare initiala de hemoglobina este mai mare (mai mare de 6,8 g/dl sau mai mare de 4,25 mmol/l).
Anemia la pacientii cu insuficienta renala cronica inainte de initierea dializei sau care efectueaza dializa peritoneale
Siguranta si eficacitatea Retacrit la pacientii cu insuficienta renala cronica cu anemie inainte de initierea dializei sau care efectueaza dializa peritoneala nu au fost stabilite. Datele disponibile in prezent pentru utilizarea subcutanata a epoetinei alfa la aceste grupe de pacienti sunt descrise la pct. 5.1, dar nu se pot face recomandari cu privire la doza.
Tratamentul pacientilor copii si adolescenti cu anemie indusa de chimioterapie
Siguranta si eficacitatea epoetinei alfa la copii si adolescenti carora li se administreaza chimioterapie nu au fost stabilite (vezi pct. 5.1).
Tratamentul pacientilor copii si adolescenti la care urmeaza sa se efectueze o interventii chirurgicala, incadrati in programe de pre-donare de sange autolog
Siguranta si eficacitatea epoetinei alfa la copii si adolescenti nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.
Tratamentul pacientilor copii si adolescenti programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora
Siguranta si eficacitatea epoetinei alfa la copii si adolescenti nu au fost stabilite. Nu sunt disponibile date.
Mod de administrare
Precautii care trebuie luate inainte de manipularea sau administrarea medicamentului.
inainte de utilizare, lasa seringa cu Retacrit sa stea pana atinge temperatura camerei. Acest proces dureaza de obicei intre 15 si 30 minute.
Tratamentul anemiei simptomatice la pacientii adulti cu insuficienta renala cronica
La pacientii cu insuficienta renala cronica la care accesul intravenos este disponibil de rutina (pacientii care efectueaza hemodializa), este preferabila administrarea Retacrit pe cale intravenoasa.
Acolo unde accesul intravenos nu este disponibil rapid (pacientii care nu efectueaza inca dializa si pacientii care efectueaza dializa peritoneala) Retacrit poate fi administrat ca injectie subcutanata.
Tratamentul pacientilor adulti cu anemie indusa de chimioterapie
Retacrit trebuie administrat ca injectie subcutanata.
Tratamentul pacientilor adulti la care urmeaza sa se efectueze o interventie chirurgicala incadrati in programe de pre-donare de sange autolog
Retacrit trebuie administrat pe cale intravenoasa.
Tratamentul pacientilor adulti programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora
Retacrit trebuie administrat ca injectie subcutanata.
Tratamentul pacientilor adulti SMD cu risc scazut sau intermediar-1
Retacrit trebuie administrat ca injectie subcutanata.
Tratamentul anemiei simptomatice la pacientii copii si adolescenti cu insuficienta renala cronica care efectueaza hemodializa
La pacientii copii si adolescenti cu insuficienta renala cronica la care accesul intravenos este disponibil de rutina (pacientii care efectueaza hemodializa), este preferabila administrarea Retacrit pe cale intravenoasa.
Administrarea intravenoasa
Administrarea se face pe o durata de cel putin unu pana la cinci minute, in functie de doza totala. La pacientii care efectueaza hemodializa doza se poate administra ca injectie in bolus in timpul sedintei de dializa, printr-o cale adecvata de acces venos din cateterul de dializa. Alternativ, injectia poate fi administrata la sfarsitul sedintei de dializa prin acul fistulei, urmata de o spalare cu 10 ml solutie de clorura de sodiu pentru a asigura o curatire a tubului si a garanta injectarea satisfacatoare a medicamentului in circulatie (vezi Doze, Pacienti adulti care efectueaza hemodializa).
in cazul pacientilor care reactioneaza la tratament prin simptome pseudo-gripale, este preferabila o injectare mai lenta (vezi pct. 4.8).
Retacrit nu trebuie administrat prin perfuzie intravenoasa sau amestecat cu alte medicamente sub forma de solutie (vezi pct. 6.6 pentru informatii suplimentare).
Administrarea subcutanata
in general, nu trebuie depasit volumul maxim de 1 ml per loc de injectare. in cazul volumelor mai mari, se aleg mai multe locuri de injectare.
Injectarea se face la nivelul membrelor sau peretelui abdominal anterior.
in acele situatii in care medicul stabileste ca pacientul sau persoana care il ingrijeste poate administra Retacrit subcutanat sigur si eficient, trebuie oferite instructiuni cu privire la dozele si administrarea corespunzatoare.
La fel ca in cazul oricaror alte medicamente injectabile, verifica sa nu existe particule in solutie sau modificari de culoare.
„Instructiuni despre auto-injectarea cu Retacrit” pot fi gasite la sfarsitul prospectului.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Nu trebuie administrat Retacrit sau orice alt tip de eritropoietina la pacientii care dezvolta aplazia eritrocitara pura (AEP) ulterior tratamentului cu orice tip de eritropoietina (vezi pct. 4.4).
Hipertensiune arteriala inadecvat controlata terapeutic.
Toate contraindicatiile asociate cu programele de pre-donare de sange autolog trebuie respectate la pacientii carora li se administreaza suplimentar Retacrit.
Utilizarea Retacrit la pacientii programati pentru “interventie chirurgicala ortopedica electiva majora” si care nu participa la un program de pre-donare de sange autolog este contraindicata la pacienti cu boala grava coronariana, arteriala periferica, carotidiana sau vasculara cerebrala, incluzand pacientii cu infarct miocardic recent sau accident vascular cerebral.
Pacientilor programati pentru interventii chirurgicale carora din oricare motiv nu li se poate administra profilaxie antitrombotica adecvata.
Atentionari
Trasabilitate
Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.
Informatii generale
in cazul tuturor pacientilor carora li se administreaza tratament cu epoetina zeta tensiunea arteriala trebuie monitorizata indeaproape si controlata dupa cum este necesar. Epoetina zeta trebuie utilizata cu precautie in prezenta hipertensiunii arteriale netratate, tratate inadecvat sau slab controlate. Poate fi necesara initierea sau intensificarea tratamentului antihipertensiv. Daca tensiunea arteriala nu poate fi controlata, tratamentul cu epoetina zeta trebuie intrerupt.
in timpul tratamentului cu epoetina zeta, la pacienti cu valori anterioare ale tensiunii arteriale normale sau scazute a aparut si criza hipertensiva cu encefalopatie si convulsii, care a necesitat atentia imediata a unui medic si tratament medical intensiv. Trebuie acordata o atentie speciala cefaleei bruste de tip migrena ca un posibil semnal de avertizare (vezi pct. 4.8).
Epoetina zeta trebuie sa fie utilizata cu prudenta la pacientii cu epilepsie, antecedente de convulsii sau afectiuni medicale asociate cu o predispozitie pentru activitatea convulsiva cum sunt infectii ale SNC si metastaze cerebrale.
Epoetina zeta trebuie sa fie utilizata cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica cronica. Siguranta
epoetinei zeta nu a fost stabilita la pacientii cu disfunctie hepatica.
La pacientii carora li se administreaza ESA a fost observata o crestere a incidentei evenimentelor vasculare trombotice (EVT) (vezi pct. 4.8). Acestea includ tromboza arteriala si venoasa si embolie (inclusiv unele cu deznodamant letal), cum sunt tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara, tromboza retiniana si infarct miocardic. in plus, au fost raportate accidente vasculare cerebrale (inclusiv infarct cerebral, hemoragie cerebrala si accidente ischemice tranzitorii).
Riscul raportat al acestor EVT trebuie evaluat cu atentie in comparatie cu beneficiile care ar decurge din tratamentul cu epoetina zeta, in special la pacientii cu factori de risc preexistenti pentru EVT, inclusiv obezitatea si antecedente de EVT (de exemplu tromboza venoasa profunda, embolie pulmonara si accident vascular cerebral).
La toti pacientii, valorile hemoglobinei trebuie monitorizate atent din cauza riscului potential crescut de evenimente tromboembolice si rezultate letale atunci cand pacientii sunt tratati la valori ale hemoglobinei peste intervalul de concentratie pentru indicatia de utilizare.
in timpul tratamentului cu epoetina zeta poate sa apara o crestere moderata, dependenta de doza, a numarului de trombocite, in intervalul valorilor normale. Aceasta regreseaza in timpul continuarii tratamentului. in plus, a fost raportata trombocitemie peste intervalul normal. Se recomanda ca numarul de trombocite sa fie monitorizat periodic in timpul primelor 8 saptamani de tratament.
Toate celelalte cauze ale anemiei (deficit de fier, acid folic sau vitamina B12, intoxicatie cu aluminiu, infectie sau inflamatie, pierderi de sange, hemoliza sau fibroza a maduvei osoase de orice origine) trebuie evaluate si tratate inainte de initierea tratamentului cu epoetina zeta si cand se decide cresterea dozei. in majoritatea cazurilor, concentratiile feritinei din ser scad simultan cu cresterea in volum a celulelor. Pentru a garanta o reactie optima la epoetina zeta, trebuie sa se asigure depozite corespunzatoare de fier si trebuie administrate suplimente cu fier daca este necesar (vezi pct. 4.2):
Pentru pacientii cu insuficienta renala cronica, suplimentarea orala cu fier (fier elemental 200 - 300 mg pe zi pentru adulti si 100 - 200 mg/zi pentru pacientii copii si adolescenti), se recomanda daca valorile de feritina in ser sunt sub 100 ng/ml.
Pentru pacientii cu cancer, suplimentarea orala cu fier (fier elemental 200 - 300 mg pe zi), se recomanda daca saturarea transferinei este sub 20%.
Pentru pacientii aflati intr-un program de pre-donare de sange autolog, suplimentarea orala cu fier (fier elemental 200 mg pe zi) trebuie administrata cateva saptamani inainte de a incepe initierea recoltarii de sange autolog, pentru a se realiza rezerve mari de fier inainte de inceperea tratamentului cu epoetina zeta si pe parcursul tratamentului cu epoetina zeta.
Pentru pacientii programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora, suplimentarea orala cu fier (fier elemental 200 mg pe zi) trebuie administrata pe parcursul tratamentului cu epoetina zeta. Daca este posibil, suplimentarea fierului trebuie initiata inainte de a incepe tratamentul cu epoetina zeta, pentru a se realiza rezerve corespunzatoare de fier.
Foarte rar, a fost observata dezvoltarea sau exacerbarea porfiriei la pacientii tratati cu epoetina zeta. Epoetina zeta trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu porfirie.
Reactii adverse cutanate severe (RACS) incluzand sindromul Stevens-Johnson (SSJ) si necroliza epidermica toxica (NET), care pot pune viata in pericol si pot fi letale, au fost raportate in asociere cu tratamentul cu epoetina. Cazurile mai grave au fost observate in cazul epoetinelor cu actiune prelungita.
in momentul prescrierii, pacientii trebuie informati in legatura cu semnele si simptomele si trebuie monitorizati cu atentie pentru a se observa reactiile adverse cutanate. Daca apar semne si simptome sugestive pentru aceste reactii, administrarea Retacrit trebuie intrerupta imediat si trebuie luat in
considerare un tratament alternativ.
Daca pacientul dezvolta o reactie cutanata severa, cum ar fi SSJ sau NET din cauza utilizarii Retacrit, tratamentul cu Retacrit nu mai trebuie reluat niciodata la acest pacient.
Pacientii trebuie trecuti de la un ESA la altul numai sub supraveghere corespunzatoare. Aplazia eritrocitara pura (AEP)
Aplazia eritrocitara pura (AEP) mediata de anticorpi a fost raportata dupa luni pana la ani de tratament cu epoetine. Au fost, de asemenea, raportate cazuri la pacienti cu hepatita C tratati cu interferon si ribavirina, atunci cand ESA sunt utilizate concomitent. Epoetina zeta nu este aprobata pentru abordarea terapeutica a anemiei asociate cu hepatita C.
La pacientii care dezvolta o lipsa subita de eficacitate definita prin scaderea hemoglobinei (1 pana la 2 g/dl pe luna) cu o nevoie crescuta de transfuzii, trebuie obtinut numarul de reticulocite si trebuie investigate cauzele tipice pentru lipsa de raspuns (de exemplu deficit de fier, acid folic sau vitamina B12, intoxicatie cu aluminiu, infectie sau inflamatie, pierderi de sange, hemoliza si fibroza a maduvei osoase de orice origine).
O scadere paradoxala a hemoglobinei si aparitia unei anemii severe asociata cu scaderea numarului de reticulocite trebuie sa determine intreruperea tratamentului cu epoetina zeta si efectuarea investigatiilor pentru detectarea anticorpilor anti-eritropoetina. Trebuie avuta in vedere si o examinare a maduvei osoase pentru diagnosticul AEP.
Nu trebuie inceput niciun alt tratament cu ESA din cauza riscului de reactii incrucisate.
Tratamentul anemiei simptomatice la pacientii adulti, adolescenti si copii cu insuficienta renala cronica
Pacientilor cu insuficienta renala cronica care sunt tratati cu epoetina zeta trebuie sa li se masoare valorile hemoglobinei in mod regulat pana cand este atinsa o valoare stabila si in mod periodic ulterior.
La pacientii cu insuficienta renala cronica, rata de crestere a hemoglobinei trebuie sa fie de aproximativ 1 g/dl (0,62 mmol/l) pe luna si nu trebuie sa depaseasca 2 g/dl (1,25 mmol/l) pe luna pentru a minimaliza riscurile unei cresteri a tensiunii arteriale.
La pacientii cu insuficienta renala cronica, concentratia de hemoglobina de intretinere nu trebuie sa depaseasca limita superioara a intervalului de concentratii al hemoglobinei asa cum este recomandat la pct. 4.2. in studiile clinice, a fost observat un risc crescut de deces si evenimente cardiovasculare grave atunci cand ESA au fost administrate pentru a obtine valori ale concentratiei hemoglobinei mai mari de 12 g/dl (7,5 mmol/l).
Studiile clinice controlate nu au demonstrat beneficii semnificative atribuibile administrarii de epoetine cand concentratia hemoglobinei este crescuta dincolo de nivelul necesar pentru a controla simptomele de anemie si pentru a evita transfuzia de sange.
La pacientii cu insuficienta renala cronica este necesara prudenta la cresterea dozelor de Retacrit, deoarece dozele mari de epoetina cumulate pot fi asociate cu un risc crescut de deces, evenimente cardiovasculare si cerebrovasculare grave. La pacientii cu un raspuns slab al hemoglobinei la epoetine, trebuie luate in considerare explicatii alternative pentru acest raspuns (vezi pct. 4.2 si 5.1).
Pacientii cu insuficienta renala cronica care sunt tratati cu epoetina zeta pe cale subcutanata trebuie monitorizati regulat pentru pierderea eficacitatii, definita ca raspuns absent sau scazut la tratamentul cu epoetina zeta, la pacienti care au raspuns anterior la un astfel de tratament. Acesta este caracterizat de o scadere sustinuta a hemoglobinei in ciuda unei cresteri a dozei de epoetina zeta (vezi pct. 4.8).
La unii dintre pacientii la care se utilizeaza schema terapeutica cu mai multe intervale lungi intre administrarile de epoetina zeta (mai mult de o data pe saptamana) este posibil sa nu se poata mentine valori adecvate ale hemoglobinei (vezi pct. 5.1) si, la acesti pacienti, poate fi necesara o crestere a dozei de epoetina zeta. Valorile hemoglobinei trebuie monitorizate regulat.
Au aparut tromboze de sunt la pacientii care efectueaza hemodializa, in special la aceia care au tendinta la hipotensiune arteriala sau care prezinta complicatii la nivelul fistulelor arteriovenoase (de exemplu: stenoze, anevrisme etc.). La acesti pacienti se recomanda un control precoce al suntului si profilaxia trombozei, de exemplu prin administrarea de acid acetilsalicilic.
in cazuri izolate a fost observata hiperkaliemie, desi cauzalitatea nu a fost stabilita. La pacientii cu insuficienta renala cronica trebuie monitorizati electrolitii din ser. Daca este detectata o valoare crescuta sau in crestere a potasiului in ser, atunci in plus fata de tratamentul corespunzator al hiperkaliemiei, trebuie avuta in vedere oprirea administrarii epoetinei zeta pana cand valoarea potasiului in ser a fost corectata.
Frecvent, pe parcursul tratamentului cu eritropoietina, este necesara o crestere a dozei de heparina in timpul hemodializei indusa de cresterea in volum a celulelor. Daca heparinizarea nu este optima, exista posibilitatea ocluziei sistemului de dializa.
Pe baza informatiilor disponibile pana in prezent, corectarea anemiei cu epoetina zeta la pacienti adulti cu insuficienta renala care nu efectueaza inca hemodializa nu accelereaza viteza de agravare a insuficientei renale.
Tratamentul pacientilor cu anemie indusa de chimioterapie
Pacientilor cu cancer care sunt tratati cu epoetina zeta trebuie sa li se masoare valorile hemoglobinei in mod regulat pana cand este atinsa o valoare stabila, si in mod periodic ulterior.
Epoetinele reprezinta factori de crestere care stimuleaza in primul rand formarea celulelor rosii ale sangelui (RBC). Receptorii de eritropoietina pot fi exprimati pe suprafata unei varietati de celule tumorale. Similar tuturor factorilor de crestere, exista ingrijorarea privind faptul ca epoetinele ar putea stimula cresterea tumorilor.
Rolul ESA in progresia tumorilor sau in supravietuirea redusa fara progresia bolii nu poate fi exclus. in studii clinice controlate, utilizarea epoetinei zeta si a altor ESA a fost asociata cu un control locoregional scazut al tumorii sau cu supravietuire globala scazuta:
control locoregional scazut la pacienti cu cancer avansat de cap si gat carora li se administreaza radioterapie, atunci cand se administreaza pentru a atinge valori ale concentratiei de hemoglobina mai mari de 14 g/dl (8,7 mmol/l),
supravietuire globala scazuta si rata de decese crescuta atribuite progresiei bolii la 4 luni la pacienti cu cancer mamar metastatic care primesc chimioterapie, atunci cand se administreaza pentru a atinge un interval al concentratiei de hemoglobina de 12 pana la 14 g/dl (7,5 pana la 8,7 mmol/l),
risc crescut de deces atunci cand se administreaza pentru a atinge valori ale concentratiei de hemoglobina de 12 g/dl (7,5 mmol/l) la pacienti cu boala maligna activa carora nu li se administreaza nici chimioterapie si nici radioterapie. ESA nu sunt indicate pentru a fi utilizate la aceasta categorie de pacienti.
o crestere observata de 9% a riscului de PB (progresie a bolii) sau deces la grupul cu epoetina zeta plus SOC (tratament standard) dintr-o analiza primara si un risc crescut cu 15% care nu poate fi respins statistic la pacientii cu cancer mamar metastatic care primesc chimioterapie, atunci cand se administreaza pentru a atinge un interval al concentratiei de hemoglobina de 10 pana la 12 g/dl (6,2 pana la 7,5 mmol/l).
Avand in vedere cele de mai sus, in unele cazuri clinice transfuzia de sange trebuie sa fie tratamentul preferat pentru abordarea terapeutica a anemiei la pacientii cu cancer. Decizia de a administra tratament cu eritropoietina recombinanta trebuie sa se bazeze pe o analiza a riscurilor si beneficiilor cu participarea fiecarui pacient, care trebuie sa tina seama de contextul clinic specific. Factorii care trebuie luati in considerare la aceasta analiza includ tipul tumorii si stadiul ei, gradul de anemie, speranta de viata, mediul in care este tratat pacientul si preferintele pacientului (vezi pct. 5.1).
La pacientii cu cancer tratati prin chimioterapie, inainte de a decide daca tratamentul cu epoetina zeta este adecvat (pacienti care prezinta risc de transfuzare), trebuie luat in considerare intervalul de 2-3 saptamani intre administrarea de ESA si aparitia celulelor rosii indusa de eritropoietina.
Pacienti programati pentru interventie chirurgicala incadrati intr-un program de pre-donare a sangelui autolog
Trebuie respectate toate atentionarile si precautiile speciale asociate cu programele de pre-donare a sangelui autolog, in special inlocuirea de rutina a volumului sanguin.
Pacienti programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora
Bunele practici in prepararea, conservarea si utilizarea sangelui trebuie respectate intotdeauna in context perioperativ.
Pacientii programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora trebuie sa primeasca un tratament antitrombotic profilactic adecvat, deoarece evenimente trombotice si vasculare pot aparea la pacientii care urmeaza sa efectueze o interventie chirurgicala, in special la cei cu afectiuni cardiovasculare. De asemenea, trebuie luate masuri de precautie speciale in cazul pacientilor cu predispozitie pentru a dezvolta TVP. in plus, in cazul pacientilor cu o valoare initiala a hemoglobinei
mai mare de 13 g/dl (mai mare de 8,1 mmol/l), posibilitatea ca tratamentul cu epoetina zeta sa fie asociat cu o crestere a riscului de aparitie a evenimentelor postoperatorii trombocitare/vasculare nu poate fi exclusa. Prin urmare, epoetina zeta nu trebuie administrata pacientilor cu o valoare initiala a hemoglobinei mai mare de 13 g/dl (mai mare de 8,1 mmol/l).
Excipienti
Acest medicament contine fenilalanina care poate fi daunatoare pentru persoanele cu fenilcetonurie.
Acest medicament contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.
Interactiuni
Nu exista dovezi care sa indice ca tratamentul cu epoetina zeta influenteaza metabolizarea altor medicamente.
Medicamentele care scad eritropoieza pot scadea raspunsul la epoetina zeta.
Din moment ce ciclosporina este legata de RBC, exista o interactiune medicamentoasa potentiala. Atunci cand epoetina zeta este administrata concomitent cu ciclosporina, concentratiile plasmatice ale ciclosporinei trebuie monitorizate, iar doza de ciclosporina ajustata in functie de cresterea valorii hematocritului.
Nu exista dovezi care sa indice o interactiune intre epoetina zeta si G-CSF sau GM-CSF cu privire la diferentierea hematologica sau proliferarea probelor bioptice tumorale in vitro.
La pacientele adulte cu cancer mamar metastazat, administrarea subcutanata concomitenta de 40000 UI/ml de epoetina alfa cu trastuzumab 6 mg/kg nu a avut niciun efect asupra farmacocineticii
trastuzumab.
Sarcina
Sarcina
Nu exista date sau exista date limitate cu privire la utilizarea epoetinei zeta la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3.). Prin urmare, epoetina zeta trebuie administrata in timpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica eventualul risc pentru fat. Utilizarea epoetinei zeta nu este recomandata la pacientele gravide programate pentru interventie chirurgicala incadrate intr-un program de pre-donare a sangelui autolog.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca epoetina zeta este excretata in laptele matern uman. Epoetina zeta trebuie utilizata cu precautie la femeile care alapteaza. Trebuie luata o decizie legata de intreruperea alaptarii sau intreruperea/abtinerea de la tratamentul cu Retacrit, luand in considerare beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Utilizarea epoetinei zeta nu este recomandata la pacientele care alapteaza programate pentru interventie chirurgicala incadrate intr-un program de pre-donare a sangelui autolog.
Fertilitatea
Nu exista studii care sa evalueze efectele potentiale ale epoetinei zeta asupra fertilitatii masculine sau feminine.
Condus auto
Nu au fost efectuate studii ale efectelor asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Retacrit nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Rezumatul profilului de siguranta
Cea mai frecventa reactie adversa in timpul tratamentului cu epoetina alfa este cresterea tensiunii arteriale, dependenta de doza sau agravarea hipertensiunii arteriale preexistente. Trebuie efectuata monitorizarea tensiunii arteriale, in special la inceputul tratamentului (vezi pct. 4.4).
Cele mai frecvente reactii adverse observate in studiile clinice cu epoetina alfa sunt diareea, greata, varsaturile, pirexia si cefaleea. Simptomele asemanatoare gripei pot aparea in special la inceputul tratamentului.
in studiile clinice realizate la pacientii adulti cu insuficienta renala, care nu efectueaza inca sedinte de dializa si la care intervalul intre administrari este prelungit, au fost raportate congestie a tractului respirator, care include evenimente precum congestia tractului respirator superior, congestie nazala si rinofaringita.
A fost observata o crestere a incidentei evenimentelor vasculare trombotice (EVT) la pacientii carora li se administreaza ESA (vezi pct. 4.4).
Lista tabelara a reactiilor adverse
Din totalul de 3417 subiecti din 25 de studii randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo sau cu
terapie standard , profilul general de siguranta al epoetinei alfa a fost evaluat la 2094 subiecti cu anemie. Au fost inclusi 228 de subiecti cu IRC tratati cu epoetina alfa in 4 studii pentru insuficienta renala cronica (2 studii in pre-dializa [N = 131 subiecti cu IRC expusi] si 2 in dializa [N = 97 subiecti cu IRC expusi], 1404 subiecti expusi la cancer in 16 studii pentru anemie indusa de chimioterapie, 147 de subiecti expusi in 2 studii de pre-donare de sange autolog, 213 subiecti expusi intr-un studiu in perioada perichirurgicala si 102 subiecti expusi in 2 studii SMD. Reactiile adverse raportate de ≥ 1% dintre subiectii tratati cu epoetina alfa in aceste studii sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Frecventa estimata: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100); rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000); foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Clasificarea (SOC) MedDRA pe aparate, sisteme si organe | Reactie Adversa (Nivelul Termenului Preferat) | Frecventa |
Tulburari hematologice si limfatice | Aplazie eritrocitara pura3Trombocitemie | Rare |
Tulburari metabolice si de nutritie | Hiperpotasemie1 | Mai putin frecvente |
Tulburari ale sistemului imunitar | Hipersensibilitate3 | Mai putin frecvente |
Reactia anafilactica3 | Rare | |
Tulburari ale sistemului nervos | Durere de cap | Frecvente |
Convulsie | Mai putin frecvente | |
Tulburari vasculare | Hipertensiune arteriala, tromboze venoase si arteriale2 | Frecvente |
Criza hipertensiva3 | Cu frecventa necunoscuta | |
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Tuse | Frecvente |
Congestia tractului respirator | Mai putin frecvente | |
Tulburari gastro-intestinale | Diaree, greata, varsaturi | Foarte frecvente |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Eruptie cutanata | Frecvente |
Urticarie3 | Mai putin frecvente | |
Edem angioneurotic3 | Cu frecventa necunoscuta | |
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv | Artralgie, Durere osoasa, Mialgie, Durere in extremitati | Frecvente |
Afectiuni congenitale, familiale si genetice | Porfirie acuta 3 | Rare |
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare | Febra | Foarte frecvente |
Frisoane, Simptome asemanatoare gripei, Reactie la locul injectarii, Edem periferic | Frecvente | |
Medicamentul este ineficient3 | Cu frecventa necunoscuta | |
Investigatii diagnostice | Anticorpi anti-eritropoietina pozitivi | Rare |
1 Frecvente la pacientii cu dializa
2 Include evenimente letale si non-letale, arteriale si venoase cum sunt tromboza venoasa profunda, embolia pulmonara, tromboza retiniana, tromboza arteriala (inclusiv infarct miocardic), accidentele vasculare cerebrale(inclusiv infarctul cerebral si hemoragia cerebrala), atacurile ischemice tranzitorii, si tromboza de sunt (inclusiv echipamentul de dializa) si tromboza in cadrul anevrismelor de sunt arteriovenos.
3 Prezentate in sectiunea de mai jos si/sau la pct. 4.4
Descrierea reactiilor adverse selectate
Au fost raportate reactii de hipersensibilitate, incluzand cazuri de eruptie cutanata (inclusiv urticarie), reactii anafilactice si edem angioneurotic (vezi pct. 4.4).
Reactii adverse cutanate severe (RACS) incluzand sindromul Stevens-Johnson (SSJ) si necroliza
epidermica toxica (NET), care pot pune viata in pericol si pot fi letale, au fost raportate in asociere cu tratamentul cu epoetina (vezi pct. 4.4).
in timpul tratamentului cu epoetina zeta, la pacienti cu valori ale tensiunii arteriale normale sau scazute au aparut si crize hipertensive cu encefalopatie si convulsii, care au necesitat atentia imediata a unui medic si tratament medical de urgenta. Trebuie acordata o atentie speciala cefaleei bruste de tip migrena ca un posibil semnal de avertizare (vezi pct. 4.4).
Aplazia eritrocitara pura mediata de anticorpi a fost foarte rar raportata la mai putin de 1/10000 de cazuri per pacient an, dupa luni pana la ani de tratament cu epoetine (vezi pct. 4.4). Au fost raportate mai multe cazuri pentru calea de administrare subcutanata (s.c.) fata de calea i.v.
Pacienti adulti cu SMD cu risc scazut sau intermediar-1
in studiul multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, 4 (4,7%) subiecti au prezentat ETV (moarte subita, accident vascular cerebral ischemic, embolie si flebita). Toate ETV au avut loc in grupul cu epoetina alfa si in primele 24 de saptamani ale studiului. Au fost trei ETV confirmate si in cazul restant (moarte subita), evenimentul tromboembolic nu a fost confirmat. Doi subiecti au avut factori de risc semnificativi (fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca si tromboflebita).
Copii si adolescenti cu insuficienta renala cronica care efectueaza hemodializa
in studii clinice si dupa punerea pe piata, expunerea pacientilor copii si adolescenti cu insuficienta renala cronica care efectuaeaza hemodializa este limitata. La aceasta grupa de pacienti nu au fost raportate reactii adverse specifice, care sa nu fi fost mentionate anterior in tabelul de mai sus sau altele care sa nu fie concordante cu boala de fond.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V.
Supradozaj
Indicele terapeutic al eritropoietinei este foarte larg. Supradozajul cu eritropoietina poate produce efecte care sunt rezultatul amplificarii efectelor farmacologice ale hormonului respectiv. Se poate efectua flebotomie in cazul unor valori de hemoglobina extrem de mari. Daca este necesar, trebuie asigurata terapia de sustinere a functiilor vitale.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte preparate antianemice, eritropoietina, codul ATC: B03XA01.
Retacrit este un medicament biosimilar. Informatii detaliate sunt disponibile pe site-ul Agentiei Europene pentru Medicamente http://www.ema.europa.eu.
Mecanism de actiune
Eritropoietina (EPO) este un hormon glicoproteic produs in principal de rinichi, ca raspuns la hipoxie si este factorul cheie in reglarea producerii de celule rosii ale sangelui (RBC). EPO este implicata in toate fazele dezvoltarii eritroide si principalul sau efect este la nivelul precursorilor eritroizi. Dupa ce EPO se leaga de receptorul sau celular de suprafata, activeaza caile de transductie a semnalului care interfereaza cu apoptoza si stimuleaza proliferarea celulelor eritroide. EPO umana recombinanta
(epoetina zeta), exprimata in celule ovariene de hamster chinezesc, are o secventa de 165 de aminoacizi identica celei EPO urinare umane; cele doua nu se pot distinge pe baza testelor functionale. Greutatea moleculara aparenta a eritropoietinei este de 32000 pana la 40000 daltoni.
Eritropoietina este un factor de crestere care stimuleaza in principal productia eritrocitelor. Receptorii eritropoietinei pot fi exprimati pe suprafata unei varietati de celule tumorale.
Efecte farmacodinamice
Voluntari sanatosi
Dupa administrarea de doze unice (20000 pana la 160000 UI subcutanat) de epoetina alfa, a fost observat un raspuns dependent de doza pentru markerii farmacodinamici investigati, incluzand: reticulocite, RBC si hemoglobina. Un profil definit al concentratiei dependenta de timp cu valoarea maxima si revenire la valoarea initiala a fost observat pentru modificari in procentajul reticulocitelor. Pentru RBC si hemoglobina a fost observat un profil mai putin definit. in general, toti markerii farmacodinamici au crescut intr-un mod liniar cu doza atingand un raspuns maxim la valorile cele mai mari ale dozei.
Studii farmacodinamice ulterioare au explorat administrarea dozei de 40000 UI o data pe saptamana fata de administrarea dozei de 150 UI/kg de 3 ori pe saptamana. in ciuda diferentelor dintre profilurile concentratiilor dependente de timp, raspunsul farmacodinamic (asa cum a fost masurat prin modificarile procentajelor de reticulocite, hemoglobina si RBC totale) a fost similar pentru aceste scheme terapeutice. Studii suplimentare au comparat schema de administrare subcutanata a epoetinei alfa in doza de 40000 UI o data pe saptamana, cu administrarea de doua ori pe saptamana a unei doze variind intre 80000 si 120000 UI. in general, pe baza rezultatelor acestor studii farmacodinamice la subiecti sanatosi, schema terapeutica cu doza de 40000 UI o data pe saptamana pare sa fie mai eficace in producerea de RBC decat schemele terapeutice cu administrare bisaptamanala, in ciuda similitudinii observate in producerea de reticulocite intre schemele terapeutice cu administrare o data pe saptamana si bisaptamanal.
Insuficienta renala cronica
S-a demonstrat ca epoetina alfa stimuleaza eritropoieza la pacientii anemici cu IRC, inclusiv pacientii care efectueaza dializa sau inaintea dializei. Prima dovada a unui raspuns la epoetina alfa este o crestere a numarului de reticulocite in interval de 10 zile, urmata de cresteri ale numarului de celule rosii, hemoglobinei si hematocritului, de obicei in interval de 2 pana la 6 saptamani. Raspunsul hemoglobinei variaza intre pacienti si poate fi influentat de rezervele de fier si de prezenta problemelor medicale concomitente.
Anemia indusa de chimioterapie
S-a demonstrat ca epoetina alfa administrata de 3 ori pe saptamana sau o data pe saptamana creste hemoglobina si scade necesarul de transfuzie dupa prima luna de tratament la pacientii anemici cu cancer carora li se administreaza chimioterapie.
intr-un studiu comparativ al schemei terapeutice cu administrarea dozei de 150 UI/kg, de 3 ori pe saptamana si 40000 UI, o data pe saptamana, in care au fost inclusi subiecti sanatosi si subiecti anemici cu cancer, profilurile de timp ale modificarilor procentajelor de reticulocite, hemoglobina si numar total de eritrocite au fost similare intre cele doua scheme terapeutice, atat la subiectii sanatosi, cat si la cei anemici cu cancer. ASC (ariile de sub curba concentratiei plasmatice in functie de timp) ale respectivilor parametri farmacodinamici au fost similare intre schemele terapeutice cu administrarea cu dozei de 150 UI/kg, de 3 ori pe saptamana si 40000 UI, o data pe saptamana, la subiecti sanatosi si, de asemenea, la subiecti anemici cu cancer.
Pacienti adulti programati pentru interventie chirurgicala incadrati intr-un program de pre-donare a sangelui autolog
S-a demonstrat ca epoetina alfa stimuleaza productia de celule rosii ale sangelui pentru a creste recoltarea de sange autolog si pentru a limita scaderea hemoglobinei la pacientii adulti programati pentru interventie chirurgicala electiva majora la care nu este de asteptat sa se formeze pre-depozite pentru nevoile lor perioperatorii complete de sange. Cele mai mari efecte sunt observate la pacientii cu hemoglobina scazuta (≤ 13 g/dl; 8,1 mmol/l).
Tratamentul pacientilor adulti programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora
La pacientii programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora avand un nivel al hemoglobinei inaintea tratamentului de mai mare de 10 pana la ≤ 13 g/dl, s-a demonstrat ca epoetina alfa scade riscul de a primi transfuzii de sange alogen si grabeste recuperarea eritroida (valori crescute ale hemoglobinei, hematocritului si ale numarului de reticulocite).
Eficacitate si siguranta clinica
Insuficienta renala cronica
Epoetina alfa a fost studiata in studii clinice efectuate la pacienti adulti anemici cu IRC, inclusiv pacienti are efectueaza hemodializa sau pacienti inaintea dializei, pentru a trata anemia si a mentine valorile hematocritului in cadrul intervalului tinta de concentratii de 30 pana la 36%.
in studii clinice la doze initiale de 50 pana la 150 UI/kg, de trei ori pe saptamana, aproximativ 95% dintre toti pacientii au raspuns cu o crestere a valorilor hematocritului semnificativa clinic. Dupa aproximativ doua luni de tratament, practic toti pacientii erau independenti de transfuzii. Odata ce a fost atins nivelul tinta al hematocritului, doza de intretinere a fost individualizata pentru fiecare pacient.
in cele mai mari trei studii clinice efectuate la pacienti adulti care efectuau dializa, doza medie de intretinere necesara pentru a mentine valorile hematocritului intre 30 pana la 36% a fost de aproximativ 75 UI/kg, administrata de 3 ori pe saptamana.
intr-un studiu dublu-orb, multicentric, controlat cu placebo despre calitatea vietii efectuat la pacienti cu IRC care efectuau hemodializa, a fost demonstrata ameliorarea clinica si semnificativa statistic la pacientii tratati cu epoetina alfa comparativ cu grupul placebo, atunci cand s-au evaluat oboseala, simptomele fizice, relatiile si depresia (Chestionarul bolii renale) dupa sase luni de tratament. Pacientii din grupul tratat cu epoetina alfa au fost, de asemenea, inrolati intr-un studiu de extindere cu protocol deschis, care a demonstrat ameliorari ale calitatii vietii, care au fost mentinute pentru inca 12 luni.
Pacienti adulti cu insuficienta renala care nu efectueaza inca sedinte de dializa
in studiile clinice la pacienti cu IRC care nu efectuau dializa, tratati cu epoetina alfa, durata medie a tratamentului a fost de aproape cinci luni. Acesti pacienti au raspuns la tratamentul cu epoetina alfa intr-un mod similar cu cel observat la pacientii care efectuau dializa. Pacientii cu IRC care nu efectuau dializa au demonstrat o crestere a valorilor hematocritului dependenta de doza si sustinuta atunci cand epoetina alfa a fost administrata fie pe calea intravenoasa, fie pe cea subcutanata. Rate similare de crestere a hematocritului au fost observate atunci cand epoetina alfa a fost administrata pe oricare dintre cai. in plus, s-a demonstrat ca dozele de epoetina alfa de 75 pana la 150 UI/kg si pe saptamana au mentinut valori ale hematocritului de 36 pana la 38% timp de pana la sase luni.
in 2 studii cu interval prelungit intre administrarea dozelor de epoetinei alfa (de 3 ori pe saptamana, o data pe saptamana, o data la 2 saptamani si o data la 4 saptamani) unii pacienti cu intervale intre administrarea dozelor mai lungi nu au mentinut valori corespunzatoare ale hemoglobinei si au fost intrunite criteriile de retragere din studiu, dependente de hemoglobina definite de protocol (0% in grupul cu adminstrare o data pe saptamana, 3,7% in cel cu administrare o data la 2 saptamani si 3,3%
in cel o data la 4 saptamani).
Un studiu prospectiv randomizat (CHOIR) a evaluat 1432 de pacienti cu anemie si insuficienta renala cronica care nu efectuau dializa. Pacientii au fost repartizati pentru a li se administra tratament cu epoetina alfa avand ca tinta o valoare de intretinere a hemoglobinei de 13,5 g/dl (mai mare decat valoarea recomandata a concentratiei de hemoglobina) sau de 11,3 g/dl. Un eveniment cardiovascular major (deces, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau spitalizare pentru insuficienta cardiaca congestiva) a avut loc la 125 (18%) din cei 715 pacienti din grupul cu o concentratie mai crescuta a hemoglobinei, comparativ cu 97 (14%) din cei 717 pacienti din grupul cu o concentratie mai scazuta a hemoglobinei (indice de risc [RR] 1,3, Ii 95%: 1,0, 1,7, p = 0,03).
Au fost efectuate analize post-hoc ale datelor cumulate din studii clinice efectuate cu ESA la pacienti cu insuficienta renala cronica (pacienti dializati, nedializati, pacienti diabetici si non-diabetici). A fost observata o tendinta de crestere a riscului estimat de mortalitate de orice cauza, evenimente cardiovasculare si evenimente cerebrovasculare asociat cu doze mai mari cumulate de ESA, independent de statusul diabetic sau de statusul dializei (vezi pct. 4.2 si 4.4).
Tratamentul pacientilor cu anemie indusa de chimioterapie
Epoetina alfa a fost studiata in studii clinice cu pacienti adulti cu anemie si neoplasm de tip limfoame si tumori solide si la pacienti cu regimuri diferite de chimioterapie, inclusiv regimuri care contin platina si care nu contin platina. in aceste studii, s-a demonstrat ca epoetina alfa administrata de 3 ori pe saptamana si o data pe saptamana determina cresterea valorilor hemoglobinei si scade necesarul de transfuzii dupa prima luna de tratament la pacienti anemici cu cancer. in unele studii, faza dublu-orb a fost urmata de o faza cu design deschis in timpul careia toti pacientii au primit epoetina alfa si a fost observata mentinerea efectului.
Dovezile disponibile sugereaza ca pacientii cu afectiuni hematologice maligne si tumori solide raspund in mod echivalent la tratamentul cu epoetina alfa si ca pacientii cu sau fara infiltrare tumorala a maduvei osoase raspund in mod echivalent la tratamentul cu epoetina alfa. Intensitatea comparabila a chimioterapiei in grupurile cu epoetina alfa si placebo din studiile cu chimioterapie a fost demonstrata de o arie similara de sub curba neutrofile timp la pacientii tratati cu epoetina alfa si la pacientii tratati cu placebo, precum si de o proportie similara de pacienti din grupurile tratate cu epoetina alfa si din grupurile tratate cu placebo la care numarul absolut de neutrofile a scazut sub 1000 si 500 celule/μl.
intr-un studiu dublu-orb, prospectiv, randomizat, controlat cu placebo, efectuat la 375 pacienti anemici cu diverse tumori maligne non-mieloide, tratati prin chimioterapie fara platina, s-a constatat o reducere semnificativa a sechelelor cauzate de anemie (de exemplu: oboseala, energie scazuta si reducerea activitatii), masurate folosindu-se urmatoarele instrumente si scale: scala generala de evaluare functionala a tratamentului pentru cancer - anemie (FACT-An), scala FACT-An de severitate a oboselii si scala analoga liniara pentru cancer (CLAS). Alte doua studii randomizate, controlate cu placebo, de dimensiuni mai mici, nu au reusit sa evidentieze o imbunatatire semnificativa a parametrilor calitatii vietii pe scala EORTC-QLQ-C30, respectiv scala CLAS.
Supravietuirea si progresia tumorii au fost studiate in cinci studii clinice mari, controlate, care au inclus un numar total de 2833 pacienti; dintre acestea, patru au fost studii de tip dublu-orb controlate cu placebo si unul a fost un studiu cu design deschis. Studiile au inclus fie pacienti carora le fusese administrata chimioterapie (doua studii clinice), fie au utilizat populatii de pacienti la care medicamentele care stimuleaza eritropoieza nu sunt indicate: anemie la pacientii cu cancer carora nu li se administreaza chimioterapie si pacienti cu cancer de cap si gat care efectueaza radioterapiei. in doua studii clinice, concentratia tinta a hemoglobinei a fost mai mare de 13 g/dl (8,1 mmol/l); in celelalte trei studii clinice, concentratia tinta a hemoglobinei a fost de 12-14 g/dl (7,5-8,7 mmol/l). in studiul de tip deschis, nu au existat diferente privind supravietuirea globala intre pacientii carora li s-a administrat eritropoetina umana recombinanta si grupurile de control. in cele patru studii controlate cu placebo, indicele de risc pentru supravietuirea globala s-a situat in intervalul 1,25 si 2,47 in favoarea grupurilor de control. Aceste studii au prezentat o crestere consecventa, inexplicabila, semnificativa din punct de vedere statistic, a mortalitatii la pacientii cu anemie asociata cu diferite forme comune de cancer,
carora li s-a administrat eritropoietina umana recombinanta, in comparatie cu grupurile de control. in aceste studii clinice, rezultatele privind supravietuirea globala nu au putut fi explicate in mod satisfacator prin diferentele privind incidenta trombozei si complicatiile asociate acesteia, intre pacientii carora li s-a administrat eritropoietina umana recombinanta si cei din grupul de control.
De asemenea, s-a efectuat o analiza sistematica a datelor pacientilor care a implicat mai mult de 13900 de pacienti cu cancer (tratati cu chimioterapie, radioterapie, chimioradioterapie sau fara a fi tratati) participanti in 53 de studii clinice controlate, studii care au presupus administrarea de mai multe epoetine. Meta-analiza datelor privind supravietuirea globala a determinat un punct de estimare a indicelui de risc de 1,06 in favoarea grupurilor de control (Ii 95%: 1,00, 1,12; 53 de studii clinice si 13933 de pacienti), iar pentru pacientii cu cancer carora li se administreaza chimioterapie, indicele de risc cu privire la supravietuirea globala a fost de 1,04 (Ii 95%: 0,97- 1,11; 38 de studii clinice si 10441 de pacienti). Meta-analiza indica, de asemenea, in mod consecvent, un risc relativ semnificativ crescut al evenimentelor tromboembolice la pacientii cu cancer carora li se administreaza eritropoietina umana recombinanta (vezi pct. 4.4).
Un studiu randomizat, multicentric, cu design deschis, a fost efectuat la 2098 de femei cu anemie si cu cancer mamar metastatic carora li s-a administrat chimioterapie de prima linie sau de a doua linie.
Acesta a fost un studiu de non-inferioritate conceput sa elimine o crestere a riscului de 15% pentru progresia tumorii sau deces pentru epoetina alfa plus standardul de ingrijire (SOC), comparativ cu SOC singur. La limita clinica, supravietuirea medie fara progresia bolii (SFP) conform evaluarii investigatorului a progresiei bolii a fost de 7,4 luni in fiecare brat (RR 1,09, Ii 95%: 0,99, 1,20), indicand ca obiectivul studiului nu a fost atins. Semnificativ mai putini pacienti au primit transfuzii de RBC in grupul cu epoetina alfa plus SOC (5,8% fata de 11,4%); totusi, semnificativ mai multi pacienti au avut evenimente vasculare trombotice in bratul cu epoetina alfa plus SOC (2,8% fata de 1,4%). La analiza finala, au fost raportate 1653 de decese. Supravietuirea globala medie in grupul cu epoetina alfa plus SOC a fost de 17,8 luni, comparativ cu 18,0 luni in grupul cu SOC singur (RR 1,07, Ii 95%: 0,97, 1,18). Timpul pana la progresia bolii (TPP) mediu pe baza bolii progresive (BP) determinate de investigator a fost de 7,5 luni in grupul cu epoetina alfa plus SOC si de 7,5 luni in grupul SOC (RR 1,099, Ii 95%: 0,998, 1,210). TPP mediu pe baza BP determinate de IRC a fost de 8,0 luni in grupul cu epoetina alfa plus SOC si de 8,3 luni in grupul cu SOC (RR 1,033, Ii 95%: 0,924, 1,156).
Programul de pre-donare a sangelui autolog
Efectul epoetinei alfa pentru facilitarea donarii de sange autolog la pacientii cu hematocrit scazut
(≤ 39% si fara anemie de fond datorata deficitului de fier) programati pentru interventie chirurgicala ortopedica majora a fost evaluat intr-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, efectuat la
204 pacienti, si un studiu simplu-orb controlat cu placebo la 55 de pacienti.
in studiul dublu-orb, pacientii au fost tratati cu epoetina alfa 600 UI/kg sau placebo intravenos o data pe zi la fiecare 3 sau 4 zile, timp de 3 saptamani (in total 6 doze). in medie, pacientii tratati cu epoetina alfa au fost capabili sa pre-depoziteze semnificativ mai multe unitati de sange (4,5 unitati) decat pacientii tratati cu placebo (3 unitati).
in studiul simplu-orb, pacientii au fost tratati cu epoetina alfa 300 UI/kg sau 600 UI/kg sau placebo intravenos o data pe zi la fiecare 3 sau 4 zile, timp de 3 saptamani (in total 6 doze). Pacientii tratati cu epoetina alfa au fost, de asemenea, capabili sa pre-depoziteze semnificativ mai multe unitati de sange (epoetina alfa 300 UI/kg = 4,4 unitati; epoetina alfa 600 UI/kg = 4,7 unitati) decat pacientii tratati cu placebo (2,9 unitati).
Tratamentul cu epoetina alfa a redus riscul de expunere la sange alogen cu 50% comparativ cu pacientii care nu au primit epoetina alfa.
Interventia chirurgicala ortopedica electiva majora
Efectul epoetinei alfa (300 UI/kg sau 100 UI/kg) asupra expunerii la transfuzie de sange alogen a fost evaluat intr-un studiu clinic dublu-orb, controlat cu placebo la pacienti adulti fara deficit de fier
programati pentru interventie chirurgicala ortopedica electiva majora la sold sau la genunchi. Epoetina alfa a fost administrata subcutanat timp de 10 zile inaintea interventiei chirurgicale, in ziua interventiei chirurgicale si timp de patru zile dupa interventia chirurgicala. Pacientii au fost stratificati in functie de hemoglobina lor de la momentul initial (≤ 10 g/dl, mai mare de 10 pana la ≤ 13 g/dl si mai mare de 13 g/dl).
Epoetina alfa 300 UI/kg a redus semnificativ riscul de transfuzie de sange alogen la pacientii cu un nivel de hemoglobina inaintea tratamentului de mai mare de 10 pana la ≤ 13 g/dl. saisprezece la suta dintre pacientii tratati cu epoetina alfa 300 UI/kg, 23% dintre cei tratati cu epoetina alfa 100 UI/kg si 45% dintre cei tratati cu placebo au necesitat transfuzie.
Un studiu cu design deschis cu grupuri paralele la pacienti adulti fara deficit de fier cu hemoglobina inaintea tratamentului de ≥ 10 pana la ≤ 13 g/dl care erau programati pentru interventie chirurgicala ortopedica majora la sold sau la genunchi a comparat epoetina alfa 300 UI/kg subcutanat zilnic timp de 10 zile inaintea interventiei chirurgicale, in ziua interventiei chirurgicale si timp de patru zile dupa interventia chirurgicala cu epoetina alfa 600 UI/kg subcutanat o data pe saptamana timp de
3 saptamani inaintea interventiei chirurgicale si in ziua interventiei chirurgicale.
in perioada dinaintea tratamentului pana la interventia chirurgicala, cresterea medie a valorilor hemoglobinei in grupul cu 600 UI/kg saptamanal (1,44 g/dl) a fost de doua ori mai mare decat cea observata la grupul cu 300 UI/kg zilnic (0,73 g/dl). Valorile medii ale hemoglobinei au fost similare pentru cele doua grupuri de tratament pe parcursul perioadei post-chirurgicale.
Raspunsul eritropoietic observat in ambele grupuri de tratament a condus la rate similare de transfuzie (16% in grupul cu 600 UI/kg saptamanal si 20% in grupul cu 300 UI/kg zilnic).
Tratamentul pacientilor adulti cu SMD cu risc scazut sau intermediar-1
Un studiu multicentric, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo a evaluat eficacitatea si siguranta epoetinei alfa la subiecti adulti cu anemie cu SMD cu risc scazut sau intermediar-1.
Subiectii au fost stratificati pe baza concentratiei plasmatice a eritropoietinei (EPOp) si starii transfuzionale anterioare la selectie. Caracteristicile importante de la momentul initial pentru stratul
mai putin de 200 mU/ml sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Caracteristicile la momentul initial pentru subiectii cu EPOp mai putin de 200 mU/ml la Screening | ||
Randomizati | ||
Epoetina alfa | Placebo | |
Total (N)b | 85a | 45 |
EPOp la selectie mai putin de 200 mU/ml (N) | 71 | 39 |
Hemoglobina (g/l) | ||
N | 71 | 39 |
Medie | 92,1 (8,57) | 92,1 (8,51) |
Mediana | 94,0 | 96,0 |
Interval | (71, 109) | (69, 105) |
Ii 95% pentru medie | (90,1, 94,1) | (89,3, 94,9) |
Transfuzii anterioare | ||
N | 71 | 39 |
Da | 31 (43,7%) | 17 (43,6%) |
≤ 2 unitati RBC | 16 (51,6%) | 9 (52,9%) |
mai mare de 2 si ≤ 4 unitati RBC | 14 (45,2%) | 8 (47,1%) |
mai mare de 4 unitati RBC | 1 (3,2%) | |
Nu | 40 (56,3%) | 22 (56,4%) |
a un subiect nu a avut date despre EPOp
b in stratul cu ≥ 200 mU/ml au existat 13 subiecti in grupul cu epoetina alfa si 6 subiecti in grupul placebo
Raspunsul eritroid a fost definit in conformitate cu criteriile Grupului International de Lucru (International Working Group IWG 2006) 2006 ca o crestere a hemoglobinei ≥ 1,5 g/dl fata de momentul initial sau o reducere a unitatilor RBC transfuzate cu un numar absolut de cel putin 4 unitati la fiecare 8 saptamani comparativ cu cele 8 saptamani anterioare momentului initial si o durata a raspunsului de cel putin 8 saptamani.
Raspunsul eritroid in timpul primelor 24 de saptamani din studiu a fost demonstrat de catre 27/85 (31,8%) din subiectii din grupul cu epoetina alfa, comparativ cu 2/45 (4,4%) din subiectii din grupul placebo (pmai putin de 0,001). Toti subiectii care au raspuns erau in stratul cu EPOp mai putin de 200 mU/ml in timpul selectiei. in stratul respectiv, 20/40 (50%) de subiecti fara transfuzii anterioare au demonstrat raspuns eritroid in timpul primelor 24 de saptamani, comparativ cu 7/31 (22,6%) subiecti cu transfuzii anterioare (doi subiecti cu transfuzii anterioare au atins criteriul final principal pe baza reducerii unitatilor RBC transfuzate cu un numar absolut de cel putin 4 unitati la fiecare 8 saptamani comparativ cu cele 8 saptamani anterioare momentului initial).
Timpul median de la momentul initial pana la prima transfuzie a fost semnificativ statistic mai lung in grupul cu epoetina alfa, comparativ cu placebo (49 fata de 37 de zile; p=0,046). Dupa 4 saptamani de tratament timpul pana la prima transfuzie a fost crescut suplimentar in grupul cu epoetina alfa (142 fata de 50 zile, p=0,007). Procentul de subiecti care au fost transfuzati in grupul cu epoetina alfa a scazut de la 51,8% in cele 8 saptamani anterioare momentului initial pana la 24,7% intre saptamanile 16 si 24, comparativ cu grupul placebo, care a avut o crestere a ratei de transfuzie de la 48,9% la 54,1% pe parcursul acelorasi perioade.
Copii si adolescenti
Insuficienta renala cronica
Epoetina alfa a fost evaluata intr-un studiu clinic cu protocol deschis, nerandomizat, cu interval valabil de doze, cu durata de 52 de saptamani la pacienti copii si adolescenti cu IRC care efectuau hemodializa. Varsta medie a pacientilor inrolati in acest studiu a fost de 11,6 ani (interval 0,5 pana la 20,1 ani).
Epoetina alfa a fost administrata in doze de 75 UI/kg si saptamana, intravenos in 2 sau 3 doze divizate post-dializa, crescute cu cate 75 UI/kg si saptamana la intervale de 4 saptamani (pana la un maxim de 300 UI/kg si saptamana), pentru a obtine o crestere a hemoglobinei de 1 g/dl/luna. Intervalul dorit pentru concentratia hemoglobinei a fost de 9,6 pana la 11,2 g/dl. Optzeci si unu la suta dintre pacienti au atins valorile concentratiei de hemoglobina. Timpul mediu pana la tinta a fost de 11 saptamani si doza medie la tinta a fost de 150 UI/kg si saptamana. Dintre pacientii care au atins tinta, 90% s-a utilizat schema terapeutica cu administrare de 3 ori pe saptamana.
Dupa 52 de saptamani, 57% dintre pacienti au ramas in studiu, fiind tratati cu o doza medie de 200 UI/kg si saptamana.
Datele clinice privind administrarea subcutanata la copii sunt limitate. in 5 studii mici, cu protocol deschis, necontrolate (numarul de pacienti a variat intre 9-22, total N = 72), epoetina alfa a fost administrata subcutanat la copii cu doze de initiere de 100 UI/kg si saptamana pana la 150 UI/kg si saptamana cu posibilitatea de a creste pana la 300 UI/kg si saptamana. in aceste studii, majoritatea erau pacienti inainte de dializa (N = 44), 27 erau pacienti care efectuau dializa peritoneala si 2 efectuau hemodializa, cu varste variind de la 4 luni la 17 ani. in general, aceste studii au limitari metodologice, dar tratamentul a fost asociat cu tendinte pozitive spre valori mai mari ale hemoglobinei. Nu au fost raportate evenimente adverse neasteptate (vezi pct. 4.2).
Anemia indusa de chimioterapie
Epoetina alfa 600 UI/kg (administrata intravenos sau subcutanat o data pe saptamana) a fost evaluata intr-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu durata de 16 saptamani si intr-un studiu clinic randomizat, controlat, cu protocol deschis, cu durata de 20 de saptamani, la pacienti
anemici copii si adolescenti carora li se administra chimioterapie mielosupresor pentru tratamentul diferitelor afectiuni maligne non-mieloide pediatrice.
in studiul de 16 saptamani (n = 222), la pacientii tratati cu epoetina alfa nu a existat niciun efect semnificativ statistic asupra scorurilor raportate de pacient sau raportate de parinti la Inventarul pediatric al calitatii vietii sau la Modulul de Cancer, comparativ cu placebo (criteriul principal de evaluare a eficacitatii). in plus, nu a existat nicio diferenta statistica intre proportia de pacienti care a necesitat transfuzii de pRBC intre grupul cu epoetina alfa si placebo.
in studiul de 20 de saptamani (n = 225), nu a fost observata nicio diferenta statistica in ceea ce priveste criteriul principal de evaluare a eficacitatii, adica proportia de pacienti care a necesitat transfuzii de RBC dupa ziua 28 (62% dintre pacientii cu epoetina alfa fata de 69% dintre pacientii cu tratamentul standard).
Proprietati farmacocinetice
Absorbtie
in urma injectarii subcutanate, concentratiile serice ale eritropoietinei ating o valoare maxima dupa 12- 18 ore de la administrare.
Nu a existat acumulare dupa administrarea de doze repetate de 600 UI/kg, administrate subcutanat saptamanal.
Biodisponibilitatea absoluta a eritropoietinei injectate subcutanat este de aproximativ 20% la subiecti sanatosi.
Distributie
Volumul mediu de distributie a fost de 49,3 ml/kg dupa doze de 50 si 100 UI/kg la subiecti sanatosi. Dupa administrarea intravenoasa de eritropoietina la subiecti cu insuficienta renala cronica, volumul de distributie a variat de la 57-107 ml/kg dupa o doza unica (12 UI/kg) pana la 42-64 ml/kg dupa doze repetate (48-192 UI/kg). Astfel, volumul de distributie este usor mai mare decat spatiul plasmatic.
Eliminare
Timpul de injumatatire al eritropoietinei dupa doze repetate administrate intravenos este de aproximativ 4 ore la subiecti sanatosi. Timpul de injumatatire pentru calea subcutanata este estimat a fi de aproximativ 24 de ore la subiecti sanatosi.
Media CL/F pentru schemele terapeutice cu administrarea dozei de 150 UI/kg de trei ori pe saptamana si 40000 UI o data pe saptamana la subiecti sanatosi a fost de 31,2 si respectiv 12,6 ml/h/kg. Media Cl/F pentru schemele terapeutice cu administrarea dozei de 150 UI/kg de trei ori pe saptamana si 40000 UI o data pe saptamana la subiectii anemici cu cancer a fost de 45,8 si respectiv 11,3 ml/ora/kg. La majoritatea subiectilor anemici cu cancer carora li se administra chimioterapie ciclica, Cl/F a fost mai scazut dupa doze de 40000 UI o data pe saptamana si 150 UI/kg de trei ori pe saptamana, comparativ cu valorile pentru subiecti sanatosi.
Liniaritate/Non-liniaritate
La subiecti sanatosi, a fost observata o crestere proportionala cu doza a concentratiilor serice ale eritropoietinei dupa administrarea intravenoasa de 150 si 300 UI/kg de trei ori pe saptamana.
Administrarea unei doze unice de 300 pana la 2400 UI/kg de eritropoietina a dus la o relatie liniara intre media Cmax si doza si intre media ASC si doza. O relatie inversa intre clearance-ul aparent si doza a fost observata la subiecti sanatosi.
in studiile care explorau extinderea intervalului de doze (40000 UI o data pe saptamana si 80000, 100000 si 120000 UI bisaptamanal) a fost observata o relatie liniara, dar neproportionala cu doza intre
media Cmax si doza, si intre media ASC si doza in starea de echilibru. Relatii farmacocinetice/farmacodinamice
Eritropoietina prezinta un efect legat de doza asupra parametrilor hematologici care este independent de calea de administrare.
Copii si adolescenti
La subiectii copii si adolescenti cu insuficienta renala cronica, dupa administrarea intravenoasa de doze repetate de eritropoietina, a fost raportat un timp de injumatatire de aproximativ 6,2 pana la 8,7 ore. Profilul farmacocinetic al eritropoietinelor la copii si adolescenti pare sa fie similar cu cel al adultilor.
Datele de farmacocinetica la nou-nascuti sunt limitate.
Un studiu la 7 nou-nascuti prematur cu greutate foarte mica la nastere si 10 adulti sanatosi carora li s-a administrat eritropoietina i.v. a sugerat ca volumul de distributie a fost de aproximativ 1,5 pana la 2 ori mai mare la nou-nascutii prematur decat la adultii sanatosi, iar clearance-ul a fost de aproximativ 3 ori mai mare la nou-nascutii prematur decat la adultii sanatosi.
Insuficienta renala
La pacientii cu insuficienta renala cronica, timpul de injumatatire al eritropoietinei administrate intravenos este usor prelungit, de aproximativ 5 ore, comparativ cu subiectii sanatosi.
Date preclinice de siguranta
in studii toxicologice cu doze repetate efectuate la caini si sobolani, dar nu si la maimute, tratamentul cu epoetina alfa a fost asociat cu fibroza subclinica a maduvei osoase . Fibroza maduvei osoase este o complicatie cunoscuta a insuficientei renale cronice la oameni si poate fi legata de hiperparatiroidismul secundar sau de factori necunoscuti. intr-un studiu efectuat la pacienti hemodializati carora li s-a administrat timp de 3 ani tratament cu epoetina alfa nu s-a observat o incidenta mai mare a fibrozei maduvei osoase comparativ cu un grup de control format din pacienti dializati carora nu li se administra tratament cu epoetina alfa.
Epoetina alfa nu induce mutatii ale genelor bacteriene (testul Ames), aberatii cromozomiale la celulele de mamifere, micronuclei la soarece sau mutatii genetice ale locusului HGPRT.
Nu au fost efectuate studii de carcinogenitate pe termen lung. Rapoarte contradictorii din literatura de specialitate, pe baza cercetarilor in vitro efectuate pe mostre de tumoare umana, sugereaza atribuirea unui rol al eritropoietinei in proliferarea tumorilor. Acestea au o au o semnificatie clinica incerta.
in culturi de celule din maduva osoasa umana, epoetina alfa stimuleaza specific eritropoieza, fara afectarea leucopoiezei. Nu s-au detectat actiuni citotoxice ale epoetinei alfa asupra celulelor maduvei osoase.
Studiile la animale au evidentiat faptul ca epoetina alfa produce scaderea in greutate a fetusului, intarzieri ale osificarii si o crestere a mortalitatii fetale atunci cand este administrata in doze saptamanale de aproximativ 20 de ori mai mari decat dozele saptamanale recomandate pentru oameni. Aceste modificari sunt interpretate ca fiind secundare cresterii reduse in greutate a mamei, iar semnificatia la om este necunoscuta, date fiind nivelurile terapeutice ale dozei.