Saptamana 31 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

4. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Saptamana 31 de sarcina

 

Greutatea burticii se resimte tot mai mult, acum uterul ocupa cea mai mare parte a abdomenului. Copilul tau creste sanatos, il simti cum loveste din ce in ce mai puternic. Probabil ai inceput deja sa te uiti dupa hainute ori sa-ti faci o lista cu lucrurile de care ai nevoie pentru ingrijirea bebelusului. Desi poate resimti un disconfort fizic sau te confrunti cu oboseala, ele se diminueaza in fata bucuriei care stii ca te asteapta, momentul in care-ti vei cunoaste bebelusul!

Chiar daca iti trec prin minte o sumedenie de ganduri, poate iti faci griji in privinta nasterii, este important sa te relaxezi si sa incetinesti ritmul. Informeaza-te cat mai mult despre travaliu, nastere, dar si ceea ce urmeaza dupa, cu bebelusul acasa. Vorbeste deschis cu medicul tau si intreaba-l orice nelamurire ai.  Iti prezentam mai multe despre saptamana 31 de sarcina in randurile care urmeaza.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

 

In saptamana 31 de sarcina, cea mai mare parte a organelor interne ale bebelusului tau sunt deja dezvoltate. Plamanii sunt cei care mai au nevoie de timp pentru a se maturiza. Foarte rapid, in aceste zile se dezvolta conexiunile sale cerebrale. Creierul lui lucreaza acum mai repede ca oricand. Proceseaza informatii, percepe lumina si, de fapt, semnalele oferite de toate cele cinci simturi. Prin urmare, el gusta in uter aromele provenite de la ce mananci tu si iti poate asculta vocea in fiecare zi [1].

Tot in saptamana 31 de sarcina, parul foarte fin si moale de pe corp, acel puf cu rol de a ii tine cald (numit lanugo), incepe sa cada. Pielea devine mai intinsa, nu la fel de ridata, datorita straturilor de grasime care se acumuleaza sub piele. La dimensiunea pe care o are acum, bebelusul ocupa aproape tot spatiul din uter si nu se poate rasuci complet, in toate directiile. Cu toate acestea, este inca foarte activ, are control asupra membrelor, prin urmare vei simti lovituri atunci cand se misca.

Bebelusul tau isi poate suge si degetul mare, asadar este un gest reflex care are loc inca din viata uterina [2]. De acum si pana la nastere, cresterea copilului va avea un ritm alert, lucru care nu se va mai reflecta insa si in inaltime. Cat de mare este acum bebelusul tau, afla din randurile de mai jos!

Cat de mare este bebelusul in saptamana 31?

In saptamana 31 de sarcina copilul tau cantareste aproximativ 1500 g si are o inaltime de 40 cm. Prin urmare, mai are de luat in greutate aproximativ un kilogram si jumatate, iar in privinta inaltimii, se apropie deja de marimile de la nastere [3]. Asa cum stii, fiecare bebelus se dezvolta dupa un ritm propriu, dimensiunile precizate sunt orientative. Putem insa compara in acest moment dimensiunea bebelusului cu marimea unei nuci de cocos. 

Saptamana 31 de sarcina, in cate luni inseamna ca sunt?

Felicitari mamico! Odata cu intrarea in saptamana 31 de sarcina inseamna ca esti gravida in sapte luni. Deci mai ai doua luni pana la ziua cea mare. Poate ai intrat in concediul prenatal sau urmeaza sa o faci, prin urmare bucura-te din plin de acest timp! Uita-te dupa hainute de bebelusi, realizeaza pregatirile de acasa si rasfata-te ori de cate ori poti cu ritualuri si produse de frumusete si ingrijire a corpului!

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

 

Modificarile corpului si simptomele specifice gravidei

 

Pe masura ce bebelusul tau creste, corpul se adapteaza si experimenteaza in continuare o multime de schimbari. Posibil ca ai observat o scurgere alba-galbuie a sanilor. Acesta este colostrul, primul lapte pe care il secreta sanii mamei. El apare inca din timpul sarcinii si dureaza cateva zile dupa nasterea copilului. Este un lapte dens, foarte hranitor si bogat in anticorpi, cu care vei alapta bebelusul in primele sale zile de viata. Tine cont ca nu este obligatoriu sa observi scurgeri de colostru pe perioada sarcinii, este perfect normal daca nu ti se intampla. Nu toate femeile experimenteaza la fel simptomele sarcinii. Fii fara grija! Prezenta sau absenta colostrului nu are legatura cu cantitatea de lapte care se va produce odata cu nasterea copilului. 

Unele femei mai pot experimenta contractiile Braxton-Hicks. Ele pot incepe inca din al doilea trimestru de sarcina, dar se resimt cu precadere in trimestrul al treilea. Muschii uterului se contracta timp de aproximativ 30-60 de secunde, insa senzatia poate dura pana la doua minute [4]. Mai sunt numite si „contractii false”, pentru ca difera de contractiile travaliului, prin urmare nu ai de ce sa te ingrijorezi. Ele anunta faptul ca organismul tau se pregateste pentru nastere. Contractiile Braxton-Hicks sunt neregulate si dispar atunci cand iti schimbi pozitia. 

Pe masura ce burtica ta creste, te poti confrunta cu dureri de spate, de picioare si de articulatii. Mai jos iti prezentam o lista cu simptomele saptamanii 31 de sarcina. Vorbeste cu medicul tau orice intrebare iti trece prin minte. Realizarea unei legaturi de maxima incredere cu acesta, este absolut necesara.

Care sunt simptomele in saptamana 31 de sarcina?

  • Dureri de spate - in saptamana 31 de sarcina este posibil sa observi ca te doare spatele frecvent; in plus, disconfortul poate fi resimtit si la picioare; asa cum stii, greutatea bebelusului este tot mai mare, iar uterul pune presiune asupra vaselor sangvine, a nervilor de la nivelul pelvisului si al spatelui;
  • Pierderea suflului - o plimbare sau urcarea scarilor pot fi mai solicitante; uterul aflat in crestere apasa pe diafragma (muschi care ajuta in functia respiratorie). Atunci cand intra aerul in organism (gravida inspira adanc), diafragma se contracta, dar pentru ca nu are suficient loc, impiedica plamanii sa se extinda corespunzator. Acesta este motivul pentru care poti sa-ti pierzi suflul, chiar si in urma unei activitati fizice minore.
  • Urinare frecventa - uterul se mareste treptat in volum si apasa pe vezica urinara, ceea ce te face sa mergi des la baie; ai grija ca acest simptom nu trebuie sa fie insotit de durere, usturime sau miros (caz in care este nevoie sa vorbesti cu medicul tau; infectiile urinare din sarcina nu au voie sa ramana netratate);
  • Constipatie - intestinul gros are motilitatea scazuta, ceea ce determina ca tranzitul sa fie lent, deci mancarea sa ramana in tranzitul intestinal mai mult timp; spus pe scurt, apare constipatia; asigura-te ca ai o dieta bogata in fibre si ca te hidratezi corespunzator; din cauza constipatiei, pentru ca implica cresterea presiunii abdominale si efortul defecatiei, pot aparea hemoroizii;
  • Arsuri gastrice - ele se intalnesc din cauza uterului tot mai mare care apasa pe stomac si impinge sistemul digestiv; un alt motiv al arsurilor la stomac este dat de relaxarea sfincterului esofagian, astfel ca acidul gastric urca din stomac in esofag, iar aici irita mucoasa esofagiana, provocand senzatie de arsura [5];

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

  • Informeaza-te despre travaliu, nastere si ingrijirea bebelusului

Daca esti informata, te simti mai pregatita, ai mai multa incredere in tine. Prin urmare, profita atunci cand ajungi la urmatorul control si pune-i intrebarile tale doctorului. Ca sa fii sigura ca nu uiti nimic, pregateste o lista cu intrebari. Este important sa ti se povesteasca pas cu pas cum se vor derula lucrurile in apropierea nasterii, dar si in ziua cea mare. In plus, tine cont ca acum ai timp la dispozitie si energie mai multa decat dupa ce va aparea copilul. Prin urmare, este un moment propice sa citesti carti despre cresterea copilului, dar si sa achizitionezi produse utile pentru ingrijirea si igiena bebelusului.

  • Urmareste planul de analize

Nu uita de analizele de trimestrul trei, de ecografia morfologica si toate celelalte investigatii pe care doctorul ti le-a mentionat! Asigura-te ca te programezi la timp pentru fiecare dintre ele. Ecografia morfologica de trimestrul trei se recomanda a fi facuta in jurul saptamanii 32 de sarcina. Apoi, la 35 de saptamani va fi nevoie sa ti se faca recoltare in vederea depistarii unei posibile infectii cu Streptococ grup B. Vorbeste cu medicul tau obstetrician, daca ai neclaritati!

  • Bucura-te de tot ce iti face placere

In saptamana 31 de sarcina, burtica inca iti mai da voie sa te misti suficient de bine. In scurt timp vei lua in greutate intr-un ritm foarte, foarte rapid. Prin urmare, plimba-te, intalneste-te cu prietenele, profita din plin ca bebelusul este inca in burtica. Dupa sosirea lui pe lume va fi mai greu sa iti gasesti timp pentru vechile obiceiuri. Deci daca acum te simti coplesita de treburi, incetineste ritmul si pune prioritare pe lista activitatile de relaxare. Incarca-te cu energie pozitiva!

Tic-tac, tic-tac, timpul se scurge, incepi sa simti ca venirea bebelusului este tot mai aproape. Probabil esti cu ochii tot mai mult dupa hainute de bebelusi, stii exact cum vrei sa arate camera viitorului membru al familiei, ceea ce te umple de bucurie si emotii noi. Este o perioada minunata a vietii tale, traversezi momente unice, asa ca ancoreaza-te cat mai mult in prezent si profita din plin de aceasta saptamana de sarcina!

Referinte:

  1. Donaldson-Evans, Catherine. 31 Weeks Pregnant. 2021, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-31.aspx. Accesat in 22 septembrie 2022.
  2. M.D. Klepchukova, Anna. 31 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant. Accesat in 22 septembrie 2022.
  3. Donaldson-Evans, Catherine. 31 Weeks Pregnant. 2021, https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-31.aspx. Accesat in 22 septembrie 2022.
  4. AmericanPregnancy.org. 31 Weeks Pregnant. 2021, https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant. Accesat in 22 septembrie 2022.
  5. M.D. Klepchukova, Anna. 31 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/31-weeks-pregnant. Accesat in 22 septembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice