Saptamana 7 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

10. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie insarcinata

Saptamana 7 de sarcina este una plina de emotii: in cazul sarcinilor planificate, probabil ca ai auzit deja primele batai ale cordului fetal, sau te pregatesti pentru prima vizita in cabinetul medicului obstetrician. In cazul unei sarcini surpriza, probabil ca ai efectuat testul de sarcina relativ de curand si acum te obisnuiesti cu ideea. Indiferent in ce categorie intri, iata cum se dezvolta bebelusul si la ce simptome te poti astepta.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Iata o informatie interesanta: chiar daca un embrion de 7 saptamani masoara doar 0.64 cm, el este de 10.000 ori mai mare decat era atunci când a ajuns in uter. Cam cat o afina mare! Embrionul creste foarte repede si genereaza neuroni noi cu o viteza uimitoare, de 100/minut! [1]

O sarcina de 7 saptamani se remarca prin aceea ca embrionul incepe sa capete forma umana. Mugurii bratelor si picioarelor incep sa se dezvolte si cresc tot mai puternici, urmand sa se segmenteze in coapse, gambe si laba piciorului, respectiv in brat, antebrat si mana [2]. 

Ecografia in sarcina de 7 saptamani nu poate sa ofere foarte multe detalii, dar tot in aceasta perioada se formeaza rinichii viitorului bebelus. Embrionului i se dezvolta gura si limbuta. In curand, el va incepe sa inghita lichidul amniotic si sa produca urina [3]. 

In cea de-a saptea saptamana de sarcina se dezvolta si principalele segmente ale ochiului: corneea, irisul, pupila, retina; peste cateva saptamani, ochiul va fi complet format [4]. 

Si tubul digestiv incepe sa capete contur in aceasta saptamana, in special stomacul si esofagul. Glandele anexe - ficatul si pancreasul - incep sa se diferentieze [1]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Desi burta la 7 saptamani de sarcina nu pare sa fie mai proeminenta, in interiorul organismului gravidei se produc schimbari majore.

Greturile sunt o manifestare frecventa in primul trimestru de sarcina. Alimentele preferate iti pot provoca repulsie, in schimb ai fi in stare sa mananci zile la rand anumite alimente si combinatii de mancaruri ciudate, care, poate, inainte nu iti placeau. Toate aceste schimbari au legatura cu intensificarea simtului olfactiv: mirosurile care nu te-au deranjat niciodata pana acum, ti se pot parea brusc, respingatoare [1].

Salivatia abundenta este un alt fenomen frecvent acum, la inceput de sarcina. Pe lista de simptome de sarcina de 7 saptamani, aceasta pare sa mearga mana in mana cu senzatia frecventa de greata. Chiar si asa, incearca sa bei cat mai multa apa, deoarece o hidratare adecvata poate limita productia de saliva [2].

Senzatia de oboseala este frecventa in primul trimestru de sarcina. Asigurarea unui program regulat de somn si sportul te pot ajuta sa ai energia necesara pentru a trece cu bine peste o zi de munca. Totusi, e bine sa discuti cu medicul despre exercitiile fizice pe care le poti desfasura in siguranta in aceasta perioada [3]. 

Cresterea in volum a sanilor este un proces pe care probabil ca l-ai remarcat deja,  dar continua si in aceasta perioada - si nu se va opri aici! In 7 saptamani de sarcina, unele femei deja au trecut la marimea imediat urmatoare a cupei la sutien, dar nu asta e cea mai mare problema, ci hipersensibilitatea sanilor, acestia devenind grei si durerosi. Toate aceste schimbari se produc sub influenta hormonilor de sarcina, estrogenul si progesteronul, care incep deja sa iti pregateasca organismul pentru alaptare [4]. Depozitele adipoase din structura sanilor se maresc, iar irigarea cu sange a zonei este, de asemenea, in crestere. Mameloanele devin mai vizibile decat inainte, dar sunt si extrem de sensibile, motiv pentru care alegerea sutienelor si a bustierelor potrivite se poate dovedi complicata.

Areola - zona mai inchisa la culoare din jurul mamelonului - este deja mai pigmentata decat de obicei si poate parea mai mare. Ea va continua sa se pigmenteze si sa se extinda pana la momentul nasterii. Tot in zona areolei pot aparea mici excrescente de piele, denumite tuberculii Montgomery: sunt glande sebacee care lubrefiaza areola [5]. 

Unele gravide sufera de usoare crampe abdominale, care nu sunt neaparat un motiv de ingrijorare. Totusi, daca devin regulate si intense, sau daca se asociaza cu sangerare vaginala, cu scurgeri vaginale neobisnuite sau cu senzatii de rau si ameteala, suna imediat medicul [5].

Melasma reprezinta aparitia unor pete pigmentare la nivelul pielii si este frecvent intalnita in sarcina. Schimbarile hormonale pot face ca tenul tau sa devina foarte gras sau foarte uscat, sau sa te lupti cu o acnee rebela. Foloseste produse blande de ingrijire, un exfoliant discret o data pe saptamana si produse hidratante cat mai naturale [6]. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Incearca sa eviti alimentele si mirosurile care iti declanseaza senzatia de greata. Cedeeaza poftelor din cand in cand, dar ai grija ca alimentatia sa ramana una preponderent sanatoasa si plina de principii nutritive. Vitaminele prenatale potrivite te pot proteja impotriva carentelor de vitamine si minerale intr-o perioada in care e greu sa ai o alimentatie echilibrata si variata. 

Daca nu ai facut-o deja, programeaza prima consultatie prenatala. De multe ori, medicul prefera sa efectueze aceasta prima evaluare in saptamana 8 de sarcina, pentru a putea confirma ecografic dezvoltarea adecvata a bebelusului si pentru a discuta despre istoricul medical, despre primele analize de sange si urina si despre eventualii factori de risc. Tot cu ocazia acestei consultatii medicul va efectua examenul clinic si un test Papanicolau pentru evaluarea sanatatii colului [3]. 

Renunta la fumat. Fumatul creste riscul de aparitie a complicatiilor in perioada sarcinii si se asociaza cu nasterea prematura sau cu o greutate redusa la nastere. De asemenea, e posibil ca bebelusul sa sufere de probleme de sanatate dupa venirea sa pe lume. Desi e dificil sa renunti brusc la tigari, produsele marketate ca fiind utile in timpul acestui proces ii sunt daunatoare bebelusului. Vorbeste cu medicul despre alternativele sanatoase pe care le ai la dispozitie [4]. 

Supravegheaza-ti greutatea. E posibil sa fi pus deja cateva kilograme, ceea ce nu e o mare problema daca ai un indice de masa corporala in limite normale, dar e bine sa ai grija si sa nu intreci masura, daca iti doresti o sarcina sanatoasa si o nastere usoara. Nu uita ca, in primul trimestru de sarcina, embrionul este atat de mic, incat cresterea ta in greutate nu poate fi pusa pe seama lui [3].

Sfaturi pentru parteneri 

Avand in vedere ca majoritatea viitoarelor mamici aflate in saptamana 7 de sarcina se lupta cu greata, este important sa discutati despre mirosurile si alimentele care le fac sa se simta rau si sa incerci sa le eviti. 

Daca pe partenera ta o deranjeaza mirosul parfumului tau obisnuit, renunta la el si opeaza pentru un deodorant neutru. Daca mirosul de mancare o face sa ii fie greata, incearca sa o inlocuiesti in bucatarie. Poti opta, alaturi de viitoarea mamica, pentru alternativa oferita de cruditati - fructe si legume - mai usor tolerate, mai proaspete si revigorante si cu un risc mai mic de a declansa senzatii de rau. 

Furtuna hormonala vine la pachet si cu numeroase schimbari ale dispozitiei - unele dintre ele bruste si complet neasteptate. Tolereaza-le si sprijin-o pe partenera ta sa le depaseasca mai usor.

Desi o sarcina normala nu are nici un fel de interdictie in ceea ce priveste viata de cuplu, este posibil ca libidoul sa varieze mult, intr-un sens sau in altul. La unele femei, aceste schimbari sunt temporare; la altele, se pot prelungi pe toata durata sarcinii. Comunicarea deschisa si gasirea unor alternative pentru a trai intimitatea in cuplu sunt esentiale. 

Saptamana 7 de sarcina este una plina de schimbari - si acesta este doar inceputul! Ai grija de tine, alege un stil de viata sanatos, programeaza consulturile prenatale recomandate si formeaza o adevarata echipa impreuna cu partenerul tau!

Bibliografie:

  1. https://medlineplus.gov/ency/article/002398.htm
  2. https://kidshealth.org/en/parents/week7.html
  3. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/7-weeks/#:~:text=By%207%20weeks%2C%20the%20embryo,and%20ears%20continue%20to%20develop.
  4. https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-symptoms-week-7#takeaway
  5. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302?pg=2 
  6. https://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/stages-of-pregnancy.html
  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice