Medicamente cu reteta

Selegos 5mg, 50 comprimate, Medochemie

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Selegos 5mg, 50 comprimate, Medochemie

1056017

Indicatii 
Tratamentul bolii Parkinson:

in formele usoare si moderate de boala ca monoterapie, in scopul intarzierii inceperii tratamentului cu levodopa;

in stadiile avansate in asociere cu levodopa (sau levodopa plus inhibitori de dopa- decarboxilaza), permitand reducerea necesarului de levodopa precum si atunci cand efectul acesteia diminueaza sau starea clinica prezinta fluctuatii mari.

Dozaj
Doze

Adulti

Doza recomandata este 5-10 mg clorhidrat de selegilina zilnic, singura sau ca un adjuvant la terapia cu levodopa, cu sau fara inhibitor al decarboxilazei.

Daca selegilina este utilizata in asociere cu levodopa, este posibila micsorarea dozei de levodopa cu aproximativ 30%.

Mod de administrare

Selegilina poate fi administrata intr-o singura doza, dimineata sau aceasta doza poate fi fractionata in 2 prize, administrate dimineata si la pranz.

Daca selegilina este utilizata in asociere cu levodopa, este posibila micsorarea dozei de levodopa cu aproximativ 30%.

Contraindicatii
hipersensibilitate la clorhidratul de selegilina sau la oricare dintre excipientii medicamentului enumerati la pct. 6.1.

la pacientii care primesc tratament cu agonisti serotoninergici (ex. sumatriptan, naratriptan, zolmitriptan si rizatriptan) ;

la pacientii aflati in tratament cu petidina si alte opioide ;

la pacientii aflati in tratament cu antidepresive, inclusiv antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei (IRSN) (ex. venlafaxina, inhibitori specifici ai recaptarii serotoninei (ISRS) (ex. citalopram, escitalopram, fluoxetine, paroxetine, sertralina) (vezi pct. 4.5) ;

la pacientii care iau alti IMAO (ex. linezolid) ;

la pacientii tratati cu simpatomimetice (vezi pct. 4.5) ;

la pacientii cu ulcer gastric sau duodenal activ ;

la pacientii cu tulburari extrapiramidale altele decat cele datorate deficitului de dopamina.

Selegilina in combinatie cu levodopa este contraindicata in afectiunile cardio-vasculare severe, hipertensiune arteriala, hipertiroidism, feocromocitom, glaucom cu unghi inchis, adenom de prostata cu reziduu urinar, tahicardie, aritmii, angina pectorala severa, psihoze, dementa avansata si tireotoxicoza.

Atentionari
Deoarece selegilina potenteaza efectul levodopa, reactiile adverse ale acesteia pot fi accentuate, in special la pacientii tratati cu doze mari de levodopa.

Adaugarea selegilinei la tratamentul cu doze mari de levodopa poate determina cresterea frecventei si intensitatii tulburarilor dischinetice si/sau agitatiei. Aceste reactii adverse dispar, daca se micsoreaza doza de levodopa. Doza de levodopa poate fi redusa la aproximativ 30% in asociere cu selegilina.

La pacientii cu boala Parkinson tratati cu agonisti de dopamina si alte tratamente dopaminergice precum selegilina au fost raportate ca prezentand tulburari de control al impulsurilor cum ar fi dependenta patologica de jocurile de noroc, cresterea libidoului, hipersexualitate, comportament impulsiv si dependenta compulsiva de a cheltui sau de a cumpara.

Doza zilnica de selegilina nu trebuie sa depaseasca 10 mg, deoarece exista riscul inhibitiei neselective a MAO si, consecutiv, risc de hipertensiune arteriala.

Pe durata tratamentului cu selegilina este necesara supravegherea atenta a pacientilor,in special a celor cu ulcer gastric sau duodenal, hipotensiune ortostatica, hipertensiune arteriala oscilanta, aritmii, angina pectorala severa si/sau confuzie, halucinatii, afectarea functiilor cognitive, deoarece in timpul tratamentului poate surveni agravarea acestor afectiuni preexistente. De asemenea, se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala severa, la care este posibil necesara o ajustare dozelor.

Deoarece selegilina potenteaza efectul levodopa, reactiile adverse ale acesteia pot fi accentuate, in special la pacientii tratati cu doze mari de levodopa.

Selegilina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala severa.

Este necesara prudenta la pacientii tratati cu inhibitori MAO in timpul anesteziei generale, in chirurgie. Inhibitori MAO, incluzand selegilina, pot potenta efectele deprimante ale SNC utilizate pentru anestezie generala. Au fost raportate respiratorii tranzitorii si depresie cardiovasculara, hipotensiune arteriala si coma (vezi pct 4.5).

Unele studii au incheiat intr-un risc crescut de mortalitate la pacientii tratati cu selegilina sau cu levodopa, comparativ cu cei care au primit doar levodopa. Cu toate acestea, este de remarcat faptul ca prejudecata metodologica multipla au fost identificate in aceste studii si ca o meta-analiza si studii de

cohorta mare ajuns la concluzia ca nu a existat nici o diferenta semnificativa de mortalitate la pacientii tratati cu selegilina la cei tratati cu comparatoare sau cu asocierea selegilina / levodopa.

Selegos contin lactoza. Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Sportivi

Selegilina poate pozitiva testele antidoping.

Interactiuni
Asocieri contraindicate (vezi pct.4.3):

-Simpatomimetice

Deoarece exista riscul de hipertensiune arteriala severa administrarea selegilinei concomitent cu

simpatomimetice este contraindicata.

-Petidina

Administrarea selegilinei concomitent cu petidina sau tramadol este contraindicata. -Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) si inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei (SNRI)

Din cauza riscului de confuzie, hipomanie, halucinatii si episoade maniacale, agitatie, mioclonus, hiperreflexibilitate, incoordonare, frisoane, tremor, convulsii, ataxie, diaforeza, diaree, febra, hipertensiune arteriala, care poate fi o parte a sindromului serotoninergic, administrarea concomitenta de selegilina si SSRI sau SNRI este contraindicata.

In cazul asocierii fluoxetinei cu selegilina, pot aparea hipersudoratie, inrosirea fetei, ataxie, tremor, hipertermie, hipertensiune /hipotensiune arteriala, convulsii, palpitatii, vertij, agitatie, confuzie, halucinatii, delir si coma. Trebuie sa se respecte un interval de 2 saptamani intre oprirea tratamentului cu Selegos si inceperea celui cu fluoxetina. Manifestari similare s-au raportat la pacientii care au primit selegilina in asociere cu alti inhibitori ai recaptarii serotoninei casertralina, paroxetina, venlafaxina si fluvoxamina.

Cu toate ca citalopramul are in general mai putina interactiune decat fluoxetina se recomanda prudenta la utilizarea concomitenta a selegilina si a citalopramului.

Deoarece fluoxetina are un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare foarte lung, este necesar un interval de cel putin 5 saptamani intre intreruperea tratamentului cu fluoxetina si inceperea administrarii selegininei. Trebuie sa se respecte un interval de 2 saptamani intre oprirea tratamentului cu seleginina si inceperea celui cu fluoxetina-Antidepresive triciclice:

La pacientii tratati cu asocierea antidepresive triciclice si selegilina, s-au raportat fenomene toxice la nivelul sistemului nervos central toxicitate severa la nivelul SNC (sindromul serotoninergic). Pentru pacientul care primeste amitriptilina si selegilina acest lucru a inclus hiperpirexie si moarte, iar pacientul care primeste si protriptilina a experimentat tremor, agitatie si neliniste urmate de areactivitatesi de moarte la doua saptamani dupa ce s-a adaugat selegilina. (

Inhibitori ai monoaminooxidazei MAO:

Administrarea concomitenta de inhibitori MAO si selegilina pot provoca tulburari ale sistemului nervos si cardiovascular central (vezi pct 4.4

Asocieri nerecomandate:

Tramadol

Tramadolul este, de asemenea, un potential medicament care interactioneaza cu selegilina.

Contraceptivele orale

utilizarea concomitenta a contraceptivelor orale (comprimate care contin combinatia de gestoden / etinil estradiol sau levonorgestrel / etinil estradiol) si selegilina poate creste biodisponibilitatea selegilina. Astfel, trebuie evitata administrarea concomitenta de selegilina si a contraceptivelor orale.

Dopamina trebuie utilizata cu precautie la pacientii tratati cu selegilina.

Avand in vedere gradul ridicat de legare de proteinele plasmatice de selegilina o atentie deosebita trebuie acordata pacientilor care sunt tratati cu medicamente cum ar fi digitalis si / sau anticoagulante.

Interactiuni cu alimentele:

Spre deosebire de inhibitorii MAO conventionali, care inhiba, atat MAO-A, cat si MAO-B, selegilina este un inhibitor MAO-B selectiv.

In timpul tratamentului cu selegilina administrat in dozele recomandate, nu s-au semnalat reactii hipertensive provocate de alimentele care contin tiramina (nu apare asa-numitul efect determinat de branzeturi). De aceea, nu sunt necesare restrictii alimentare.

Cu toate acestea, in cazul asocierii selegilinei cu IMAO neselectivi sau cu inhibitori MAO-A, se recomanda restrictii alimentare (evitarea alimentelor bogate in tiramina, cum sunt branzeturile invechite si produsele fermentate).

Sarcina 
Sarcina

Sunt disponibile date foarte limitate cu privire la pacientele gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere numai la un numar mare de doze. Ca masura de precautie, este de preferat sa se evite utilizarea selegilina in timpul sarcinii.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca selegilina este excretat in laptele matern uman. Excretia de selegilina in lapte nu a fost studiata la animale. Selegilina nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Condus auto
Selegilina poate provoca ameteli, pacientii trebuie sfatuiti sa nu conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje daca prezinta aceasta reactie adversa aparuta in timpul tratamentului.

Reactii adverse
Asocierea cu levodopa:
Deoarece selegilina potenteaza efectul levodopa, reactiile adverse ale levodopei (somnolenta, oboseala, greata, ameteli, neliniste, dischinezie, miscarile anormale, agitatie, confuzie, halucinatii, hipotensiune arteriala ortostatica, aritmii) pot fi accentuate in cazul tratamentului asociat (levodopa trebuie de obicei administrata in asociere cu un inhibitor al decarboxilazei periferice)si pot fi in general ameliorate prin reducerae dozei de levodopa(chiar si cu 30%).

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, utilizandu-se urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si sub 1/100), rare (≥1/10000si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificare MedRA pe siteme si aparateFrecventaReactie adversa
Infectii si infestariMai putin frecventeFaringita
Tulburari hematologice si limfaticeMai putin frecventeLeucopenie, trombocitopenie
Tulburari metabolice si de nutritieMai putin frecventeInapetenta
Tulburari psihiceFrecventeTulburari ale somnului, confuzie, halucinatii, depresie
Mai putin frecventeVise anormale, agitatie, anxietate, psihoze, modificari ale starii
  emotionale
Cu frecventa necunoscutahipersexualitate*
Tulburari ale sistemului nervosFrecventeMiscări anormale (diskinezie, akinezie,bradikinezie), ameteli, cefalee, tulburari de echilibru, tremor
Mai putin frecventeTulburari usoare si tranzitorii ale somnului
Tulburari oculareMai putin frecventeVedere incetosata
Tulburari acustice si vestibulareFrecventeVertij
Tulburari cardiaceFrecventeBradicardie
Mai puțin frecventeAritmii, palpitații, angina pectorala, tahicardie supraventriculara
Tulburari vasculareFrecventeHipotensiune, hipertensiune
Mai putin frecventeHipotensiune ortostatica
RareHipotensiune posturala
Tulburari respiratorii, toracice și mediastinaleFrecventeCongestive nazala, usturimi ale gatului
Mai putin frecventeDispnee
Tulburari gastro-intestinaleFoarte frecventeStomatita
FrecventeGreata, constipatie, diaree, ulceratii ale mucoasei bucale
Mai putin frecventeXerostomie
Tulburari hepatobiliareMai putin frecventeCrestere temporara a alanine aminotransferazei (ALAT)
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanatFrecventeHiperhidroza
Mai putin frecventeAlopecie, eruptii cutanate
RareDiverse reactii la nivelul pielii
Tulburari musculo-scheleticeFrecventeArtralgii, durere de spate, crampe musculare
Mai putin frecventeMiopatie
Tulburari renale si ale cailor urinareMai putin frecventeTulburari de mictiune
Cu frecventa necunoscutaRetentie urinara
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareFrecventeFatigabilitate
Mai putin frecventeDurere toracica, iritabilitate, edem al gleznelor
Leziuni, intoxicatii si complicatii proceduraleFrecventeCaderi
Investigatii diagnosticeFrecventeCresterea usoara a enzimelor hepatice

**Dependenta patologica de jocurile de noroc, crestere a libidoului, hipersexualitate, dependent compulsiva de a cheltui sau de a cumpara, apetit alimentar crescut sau compulsiv poate aparea in cazul pacientilor tratati cu agonisti dopaminergici si/sau alte tratamente dopaminergice. Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Supradozaj 
Simptome

Nu exista cazuri de supradozaj cunoscute. Deoarece la doze mari, selectivitatea asupra MAO-B dispare (inhibitia selectiva se obtine numai cu doze din intervalul dozelor recomandate (5 pana la 10 mg/zi), manifestarile supradozajului pot fi similare cu cele observate la IMAO neselectivi si anume tulburari la nivelul sistemului nervos central si aparatului cardiovascular. Cu toate acestea, experienta acumulata in timpul dezvoltarii selegilina releva faptul ca unele persoane expuse la doze de 600mg / zi selegilina, a suferit hipotensiune arteriala severa si agitatie psihomotorie.Supradozajul nu prezinta un tablou clinic specific. Teoretic, supra-dozare provoaca o inhibare semnificativa a MAO-A si MAO-B si, prin urmare, manifestarile supradozajului pot fi similare cu cele observate la IMAO neselectivi si anume tulburari la nivelul sistemului nervos central si aparatului cardiovascular(somnolenta, ameteli, sincopa, iritabilitate, hiperactivitate, agitatie, halucinatii, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, puls rapid si neregulat, deprimare si insuficienta respiratorie, etc.).

Tratament

Deoarece nu exista antidot specific, tratamentul este simptomatic. Daca se suspecteaza un supradozaj, pacientul trebuie tinut sub observatie medicala timp de 24-48 ore.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antiparkinsoniene, agenti dopaminergici, IMAO de tip B codul ATC: N04BD01

In organism exista doua tipuri de monoaminooxidaze, MAO-A si MAO-B; ele au distributie variabila in diferitele tesuturi, la nivel cerebral predominand MAO-B. Selegilina este un inhibitor selectiv al monoaminooxidazei B; ea previne inactivarea dopaminei prin dezaminare oxidativa. De asemenea, selegilina inhiba recaptarea dopaminei in terminatiile dopaminergice. Aceste actiuni au consecinte favorabile terapeutic in boala Parkinson, prin cresterea disponibilului de dopamina in creier.

Baza patologica a bolii Parkinson consta in scaderea functiei dopaminergice a neuronilor din sistemul nigro-striat. Selegos creste tonusul dopaminergic, prelungind efectul dopaminei endogene sau exogene.

Studii recente au demonstrat ca utilizarea selegilinei la pacienti nou diagnosticati, netratati anterior, poate intarzia dezvoltarea invaliditatii si permite intarzierea introducerii levodopa in terapie.

Selegilina potenteaza si prelungeste efectul levodopa in tratamentul parkinsonismului. Adaugarea selegilinei la levodopa (cu sau fara inhibitori de dopa-decarboxilaza) permite atenuarea fluctuatiilor dependente de doza si deteriorarea care apare la sfarsitul duratei de actiune a dozei. In stadiile avansate, poate, de asemenea, atenua simptomele efectului “on/off”.

Selegilina nu este indicata in parkinsonismul iatrogen (prin neuroleptice), ca si in tulburarile extrapiramidale care nu sunt datorate deficitului de dopamina (tremor esential, coreea Huntington).

Proprietati farmacocinetice
Absorbtie:

Selegilina este absorbita rapid, concentratia plasmatica maxima (Cmax ) atingandu-se in aproximativ 0,5- 0,75 ore. Biodisponibilitatea este scazuta; 10% (in medie, variatia interindividuala este mare) din selegilina nemodificata poate ajunge in circulatie. Selegilina sistemica este un compus lipofil, usor bazic, care patrunde rapid in tesuturi, de asemenea, in creier.

Distributie:

Selegilina este distribuita rapid in tot corpul, volumul aparent de distributie fiind de 500 l dupa o doza intravenoasa de 10 mg. 75-85% din selegilina este legata de proteinele plasmice la concentratii terapeutice. Selegilina inhiba enzima MAO-B ireversibil si activitatea enzimei creste din nou numai dupa ce este sintetizata o noua enzima. Efectul inhibitor puternic al activitatii enzimei plachetare MAO-B, dupa administrarea unei doze unice de 10 mg dureaza mai mult de 24 de ore, iar activitatea enzimei trombocite MAO-B revine la nivelul normal dupa aproximativ 2 saptamani.

Metabolizare: Selegilina este metabolizata aproape complet la nivel hepatic inainte de a fi excretata. Metabolizarea rasagilinei se desfasoara pe doua cai principale: N-dezalchilare si/sau hidroxilare pana la formarea de 1-Aminoindan, 3-hidroxi-N-propargil-1 aminoindan si 3-hidroxi-1-aminoindan. Experimentele in vitro evidentiaza faptul ca amandoua caile de metabolizare ale rasagilinei sunt dependente de sistemul citocromului P450, CYP1A2 fiind izoenzima principala implicata in metabolizarea rasagilinei. S-a constatat faptul ca atat conjugarea rasagilinei cat si a metabolitilor acesteia este o cale principala de eliminare.

Excretie:

Timpul mediu de injumatatire plasmatica prin eliminare este de 1,5-3,5 ore pentru selegilina. Clearance-ul total al selegilinei este de aproximativ 240 l / ora. Metabolitii selegilinei se excreta in principal prin urina iar aproximativ 15%, apar in materiile fecale.

Date preclinice de siguranta 
Datele non-clinice nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 20.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice