Indicatii
tratamentul local al acneei vulgare
tratamentul melasmei epidermice si mixte (epidermica–dermica)
Dozaj
Administrare cutanata
Skinoren crema trebuie aplicata pe zonele de piele afectata, de doua ori pe zi (dimineata si seara), prin masarea usoara a pielii. Aproximativ 2,5 cm (1 inch) de crema este o cantitate suficienta pentru toata fata,.
Inaintea aplicarii Skinoren crema, pielea trebuie bine curatata cu apa curata si apoi uscata. Se poate utiliza un agent usor de curatare a pielii.
Este important sa utilizati crema Skinoren In mod regulat, pe toata durata tratamentului.
Durata intervalului de timp In care este necesara utilizarea de Skinoren variaza In functie de pacient si de severitatea initiala a tulburarii cutanate. La pacientii cu acnee, In general ameliorarea devine evidenta dupa aproximativ 4 saptamani de tratament.
Insa pentru a obtine rezultate optime, Skinoren trebuie utilizat In mod regulat timp de cateva luni. Exista experienta clinica de utilizare continua pentru perioade de pana la un an.
In tratarea melasmei, perioada de tratament minima trebuie sa fie de aproximativ 3 luni. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, Skinoren crema trebuie utilizata In mod regulat.
Utilizarea concomitenta a unui produs de protectie solara cu factor Inalt de protectie (UVA si UVB) este
obligatorie In timpul tratamentului cu Skinoren crema pentru a Impiedica exacerbarea si/sau repigmentarea din cauza soarelui, a zonelor depigmentate.
In cazul aparitiei unor iritatii de piele netolerabile (vezi sectiunea 4.8 Reactii adverse), fie cantitatea de crema pentru fiecare aplicare trebuie redusa, fie frecventa de utilizare a cremei Skinoren pana la o data pe zi.
Daca este cazul, tratamentul poate fi Intrerupt pentru cateva zile.
Copii si adolescenti
Utilizarea In cazul adolescentilor (12-18 ani). Ajustarea dozei nu este necesara atunci cand Skinoren crema este administrata la adolescenti cu varste cuprinse Intre 12-18 ani,.
Nu s-a stabilit un nivel de siguranta si eficienta In cazul utilizarii cremei Skinoren la copii cu varste sub 12 ani,.
Pacienti varstnici
Nu au fost efectuate studii specifice la pacientii cu varsta de 65 ani si peste.
Insuficienta hepatica
Nu au fost efectuate studii specifice la pacientii cu insuficienta hepatica.
Insuficienta renala
Nu au fost efectuate studii specifice la pacientii cu insuficienta renala.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la acid azelaic sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Atentionari
Numai pentru uz extern.
Skinoren contine acid benzoic, care este usor iritant pentru piele, ochi si membranele mucoase si propilenglicol, care poate provoca iritatii ale pielii.
Trebuie acordata atentie la utilizarea Skinoren crema pentru evitarea contactului cu ochii, gura si alte mucoase si pacientii trebuie instruiti corespunzator (vezi pct. 5.3). In caz de contact accidental cu ochii, gura sau alte mucoase, acestea trebuie spalate cu o cantitate mare de apa. Daca iritatia ochilor persista, pacientul trebuie sa consulte medicul. Mainile trebuie spalate dupa fiecare aplicare a cremei Skinoren.
Tipurile de melasma epidermica si mixta (epidermica-dermica) raspund bine la tratamentul cu Skinoren, Insa melasma dermica nu raspunde la tratament.
Este recomandabil sa se evite utilizarea concomitenta a unui demachiant alcoolic, tincturilor, agentilor astringenti si abrazivi, la pacientii care utilizeaza acidul azelaic pentru tratamentul acneei rozacee.
Agravarea astmului la pacientii tratati cu acid azelaic a fost raportata rar In timpul supravegherii dupa punerea pe piata.
Interactiuni
Pana In prezent nu au fost efectuate studii privind interactiunile.
Sarcina
Sarcina
Nu exista studii adecvate si bine controlate referitoare la acidul azelaic aplicat topic la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat potentialul de efecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, parturitiei si dezvoltarii postnatale.
Cu toate acestea, nivelurile de doza, fara efecte adverse observate la animale au variat In aceste studii de la 3- 32 ori decat doza maxima recomandata la om, pe suprafata corporala (vezi pct. 5.3) .
Se recomanda prudenta atunci cand se prescrie acid azelaic la femeile gravide.
Alaptarea
Nu se stie daca acidul azelaic este secretat In laptele mamar in vivo.
Cu toate acestea, un test experimental al dializei in vitro a demonstrat ca este posibila trecerea medicamentului In laptele matern.
Nu se considera Insa ca distributia acidului azelaic In laptele matern poate cauza modificari majore ale nivelului acidului azelaic din lapte, Intrucat acesta nu apare concentrat In lapte iar aplicarea topica sistemica de acid azelaic nu a dus la cresterea expunerii la acid azelaic endogen peste valorile fiziologice.
Se recomanda totusi prudenta la administrarea cremei Skinoren la femei care alapteaza. Sugarii nu trebuie sa vina In contact cu pielea tratata/ san.
Condus auto
Acidul azelaic nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice si supravegherii dupa punerea pe piata, cele mai frecvente evenimente adverse au inclus senzatii de arsura sau prurit, uneori eritem sau formarea de cruste la locul de aplicare.
Frecventa reactiilor adverse, observate In studiile clinice si a supravegherii dupa punerea pe piata, si enumerate In tabelul de mai jos, sunt definite conform MedDRA.
Foarte frecvente (mai mare sau egal 1/10) Frecvente (mai mare sau egal 1/100 si mai putin de 1/10)
Mai putin frecvente (mai mare sau egal 1/1000 si mai putin de 1/100) Rare (mai mare sau egal 1/10000 si mai putin de 1/1000),
Foarte rare (mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (nu pot fi estimate din datele disponibile)
Clasa sistemelor de organe: | Foarte frecvente | Frecvente | Mai putin frecvente | Rare |
Afectiuni ale pielii si aletesutului subcutanat | seboree, acnee, depigmentarea tenului | urticarie1,cheilita, rash1 | ||
Afectiuni generale si asociate cu locul de administrare | senzatia de arsura la locul de aplicatie, prurit la | descuamarea pielii la locul de aplicatie,durere la locul deaplicatie, uscarea | parestezie la locul de aplicatie, dermatita lalocul de | aparitia unor vezicule sau a unor eczeme la locul de aplicatie, caldura la locul de aplicatie sau ulceratie |
locul de aplicatie, eritem la locul de aplicatie | pielii la locul de aplicatie, depigmentarea pielii la locul de aplicatie,iritatie la locul deaplicatie | aplicatie, disconfort la locul de aplicatie,edem la locul de aplicatie | ||
Disfunctii ale sistemului imunitar | hipersensibilitate la medicament (care poate avea loc cu una sau mai multe dintre urmatoarele reactii adverse: angioedem1,dermatita de contact1, umflarea ochilor1, umflarea fetei1) |
1Aceste reactii adverse au fost raportate In timpul utilizarii dupa aprobarea a Skinoren crema. In general, iritatia locala a pielii regreseaza pe perioada de tratament.
Au fost raportate cazuri rare de urticarie, In perioada de supraveghere dupa punerea pe piata.
Agravarea astmului la pacienti tratati cu acid azelaic s-a constatat rar In perioada de supraveghere dupa punerea pe piata (frecventa este necunoscuta).
Copii si adolescentiIn studiile clinice la adolescenti cu varste cuprinse Intre 12-18 ani (454/1336; 34%), toleranta la nivel local a Skinoren crema s-a dovedit a fi similara In cazul pacientilor copii si adulti.
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
Rezultatele studiilor de toxicitate acuta nu indica risc de intoxicatie acuta ulterior unei singure aplicari dermice a unei doze mai mari (aplicarea pe o suprafata mare In conditii care favorizeaza absorbtia) sau ulterior ingestiei orale produsa accidental.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: alte produse de uz topic pentru tratamentul acneei. cod ATC: D10AX03.
Se crede ca la baza eficacitatii terapeutice a Skinoren In acnee, stau actiunea sa antimicrobiana si influenta directa pe care acesta o prezinta asupra hipercheratozei foliculare.
Clinic, se observa scaderea semnificativa a densitatii coloniilor de Propionibacterium acnes si scaderea semnificativa a procentului de acizi grasi liberi In cadrul lipidelor de la suprafata tegumentului
In vitro si in vivo, acidul azelaic inhiba proliferarea keratinocitelor si In acnee acesta normalizeaza procesul alterat de diferentiere epidermica terminala. Pe modelul de ureche de iepure, acidul azelaic accelereaza liza dopurilor cornoase ale glandelor sebacee, a caror formare este indusa de tetradecanat.
Rezultatele experimentale au demonstrat ca acidul azelaic exercita un efect inhibitor, In functie de timp si de doza asupra dezvoltarii si viabilitatii melanocitelor anormale. Mecanismele moleculare prin care are loc acest efect, nu sunt In totalitate clare.
Datele disponibile In prezent sugereaza faptul ca efectele principale ale acidului azelaic In tratarea melasmei sunt determinate de o inhibare a sintezei ADN-ului si/sau o inhibare a respiratiei celulare a melanocitelor anormale.
Proprietati farmacocinetice
Consecutiv aplicarii topice a cremei, acidul azelaic patrunde In toate straturile tegumentului uman. Patrunderea are loc mai rapid la nivelul zonelor de tegument lezat decat la nivelul tegumentului intact. Un procent de 3,6% din doza aplicata este absorbit percutanat dupa aplicarea topica unica a 1 g de acid azelaic (5 g de crema).
O parte din acidul azelaic absorbit percutanat este excretata renal sub forma neschimbata.
Restul este descompus prin β–oxidare In acizi dicarboxilici cu lant mai scurt (C7, C5), care au fost de asemenea identificati In urina.
Date preclinice de siguranta
In cadrul studiilor de toleranta sistemica consecutiv administrarii repetate orale si dermice a acidului azelaic si a cremei, nu au existat dovezi care sa indice posibile reactii adverse, chiar si In conditii extreme, cum ar fi aplicarea pe o suprafata mare si/sau In conditii de ocluzie.
Studiile de dezvoltare embriofetala la sobolani, iepuri si maimute cynomolgus In perioada de organogeneza, carora li s-a administrat pe cale orala acid azelaic, au relevat embriotoxicitate la dozele pentru care s-a observat o oarecare toxicitate materna. Nu s-au observat efecte teratogene. NOAEL embriofetal a fost de 32 de ori peste MRHD bazat pe BSA la sobolani, de 6,5 ori mai mare decat MRHD bazat pe BSA la iepuri si 19 ori mai mare decat MRHD bazat pe BSA la maimute (vezi pct. 4.6).
Intr-un studiu efectuat la sobolani, In perioadele peri- si post-natala, carora li s-a administrat acid azelaic pe cale orala, din ziua a-15-a de gestatie pana In ziua a-21-a postpartum, au fost observate usoare tulburari ale dezvoltarii post-natale la fetusi, la doze orale care au generat o oarecare toxicitate materna. NOAEL a fost de 3 ori mai mare decat MRHD bazat pe BSA. In acest studiu nu s-au evidentiat efecte asupra maturizarii sexuale la fetusi.
NOAEL = No Observed Adverse Effect Level, MRHD = Maximum Recommended Human Dose, BSA = Body Surface Area.
Studiile privind afectarea fertilitatii la animale nu au oferit dovezi despre existenta unui asemenea tip de risc In cursul tratamentului cu Skinoren.
Studiile in vitro si in vivo cu acid azelaic nu au oferit dovezi de efecte mutagene asupra celulelor germinal si somatice.
Nu au fost efectuate studii de tumorigenicitate specifica la administrarea de acid azelaic. Aceste experimente nu au fost considerate ca fiind necesare, deoarece acidul azelaic apare In mod normal In metabolismul mamiferelor si nu se contureaza riscuri de potential tumorigen ale acestei substante, conform naturii chimice a substantei si conform datelor obtinute In cadrul studiilor preclinice, care indica absenta toxicitatii de organ, absenta efectelor proliferative si absenta genotoxicitatii/mutagenicitatii.
Investigatiile experimentale pe animale privind toleranta locala a Skinoren, efectuate pe tegumentul de iepure, au demonstrat usoare reactii de intoleranta.
Trebuie evitat contactul substantei cu ochii, datorita efectului iritant de intensitate moderata sau severa, observat In cadrul studiilor de toleranta locala, efectuate pe ochiul de iepure si de maimuta.7
Skinoren crema nu a prezentat efect comedogen In cadrul studiilor efectuate pe urechea de iepure.
In cadrul testelor de maximizare efectuate pe porcul de Guineea nu au existat semne care sa indice proprietati de sensibilizare ale substantei active.
Administrarea intravenoasa unica a acidului azelaic nu a produs efecte asupra sistemului nervos (Testul Irwin), functiei cardiovasculare, metabolismului intermediar, a muschilor netezi, functiei hepatice si renale.