Solutia cutanata Iodina 10% este un dezinfectant cu spectru larg (bactericid, fungicid, virucid selectiv si antiprotozoar). Aceasta nu sterilizeaza tegumentele, doar reduce temporar numarul de microorganisme.
Proprietati:
Produsul este utilizat pentru:
- Dezinfectia preoperatorie a tegumentelor si mucoaselor.
- Dezinfectia tegumentelor inaintea injectiilor, transfuziilor, perfuziilor, recoltarii probelor de sange, punctiilor, biopsiilor.
- Asepsia plagilor superficiale, inclusiv a arsurilor tegumentare.
- Adjuvant in caz de infectii bacteriene si fungice la nivelul tegumentelor si mucoaselor sau in caz de leziuni susceptibile la suprainfectii.
Compozitie: 100ml de solutie cutanata Iodina 10% contin iod povidona 10g (corespunzator la iod activ 1g) si excipienti.
Mod de utilizare:
Solutie cutanata Iodina 10% se aplica fie ca atare, fie diluat, in functie de indicatia terapeutica si zona afectata.
- Aplicarea ca atare, prin tamponare, pentru dezinfectia pielii intacte (solutia cutanata se lasa sa actioneze timp de 1 – 2 minute), precum si in caz de arsuri minore si infectii cutanate (solutia se aplica de 3 – 4 ori pe zi, pana la disparitia simptomelor);
- Aplicarea in dilutie 10% (cu apa distilata sau solutie salina izotona) pentru spalarea plagilor si in dilutie 2% (cu solutie salina izotona) pentru irigarea plagilor. Diluarea solutiei cutanate se va efectua numai inainte de utilizare.
Avertizari:
Nu utilizati solutia cutanata Iodina 10%:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la povidona, iod sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- daca aveti antecedente de intoleranta la iod;
- daca aveti afectiuni tiroidiene (hipertiroidism, adenom tiroidian);
- daca aveti dermatita herpetiforma Duhring;
- inainte si dupa tratamentul cu iod radioactiv (pentru a se evita hipertiroidismul);
- la nou-nascuti si sugari cu varsta sub 6 luni (numai daca este absolut necesar, fiind recomandata monitorizarea functiei tiroidiene);
- utilizare prelungita in trimestrele II si III de sarcina si in timpul perioadei de alaptare.
Utilizarea altor medicamente
- Trebuie evitata utilizarea produsul in asociere cu alte antiseptice pe baza de peroxid de hidrogen sau saruri de argint, din cauza reducerii reciproce a efectelor terapeutice.
- Produsul nu se va utiliza concomitent cu medicamente care contin mercur, din cauza riscului de formare a iodurii de mercur, o substanta cu efect caustic.
- La pacientii care sunt in tratament cu litiu, trebuie evitata utilizarea pe termen lung a solutiei cutanate, in special pe suprafete mari.
Sarcina si alaptarea
- Adresati-va medicului dumneavostra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
- Deoarece iodul absorbit poate traversa bariera feto-placentara, se recomanda evitarea utilizarii produsul in primul trimestru de sarcina si este contraindicata utilizarea prelungita in trimestrele II si III de sarcina. Administrarea prelungita a medicamentului sau utilizarea in apropierea nasterii produc o absorbtie semnificativa a iodului, cu toxicitate fetala: hipotiroidie sau gusa neonatala.
- Utilizarea in timpul sarcinii sau la nou-nascuti si sugari cu varsta sub 6 luni reprezinta o indicatie exceptionala si necesita o monitorizare stricta a functiei tiroidiene, atat a mamei cat si a sugarului. Tratamentul trebuie sa fie cat mai scurt posibil.
- Administrarea produsul este contraindicata in timpul alaptarii, deoarece iodul absorbit se excreta in laptele matern.
Mod de pastrare:
- A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
- A se utiliza in cel mult 28 de zile de la prima deschidere a tubului.
- A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.
Forma de prezentare: Sticla de 100ml