Medicamente cu reteta

Somatuline PR 30mg pulbere, 1 flacon, Ipsen

Brand: IPSEN

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Somatuline PR 30mg pulbere, 1 flacon, Ipsen

2181574

Indicatii
Tratamentul pe termen lung al acromegaliei, la pacientii la care valorile plasmatice ale hormonului de crestere (GH) si/sau al factorului de crestere insulin-like 1 (IGF-1) nu se normalizeaza dupa interventii chirurgicale sau/si radioterapie sau la pacientii la care tratamentul chirurgical si/sau radioterapia nu reprezinta o optiune.

Tratarea simptomelor asociate tumorilor neuroendocrine (in mod special a celor carcinoide).

Tratamentul adenomului primar tireotrop responsabil de hipertiroidism - ca pregatire sau tratament complementar chirurgiei si/sau radioterapiei sau cand aceste terapii nu sunt adecvate.

Tratamentul fistulelor digestive post-operatorii.

Dozaj
Acromegalie

Doza initiala este de o injectie intramusculara la fiecare 14 zile. In cazul unui raspuns insuficient, apreciat dupa concentratia plasmatica a hormonului de crestere si IGF-1 (determinata inaintea urmatoarei injectii) frecventa poate creste la o injectie la fiecare 10 zile pana la o 1 injectie la maximum 7 zile.

Acromegalie – doze administrate inaintea interventiei chirurgicale

Doza initiala recomandata este de o o injectie intramusculara la fiecare 10 zile.

Tumori neuroendocrine

Doza initiala este de o injectie intramusculara la fiecare 14 zile.

In cazul unui raspuns insuficient, apreciat dupa simptomele clinice (eritem, steatoree) frecventa poate creste la o injectie la fiecare 10 zile pana la o 1 injectie la maximum 7 zile.

Adenomul primar tireotrop responsabil de hipertiroidism

Doza initiala este de o injectie intramusculara la fiecare 14 zile.

In cazul unui raspuns insuficient, apreciat in functie de concentratia plasmatica a hormonilor tiroidieni si a TSH, frecventa poate creste la o injectie la fiecare 10 zile.

Fistule digestive postoperatorii

Initial, trebuie administrat o injectie intramusculara pentru a evalua raspunsul pacientului.

La pacientii cu reducerea volumului de drenaj al fistulei de cel putin 50% dupa 72 de ore, cate o injectie trebuie administrata la fiecare 10 zile pana la inchiderea fistulei sau pana la maximum 3 injectii.

Insuficienta renala si hepatica

La pacientii cu afectare renala sau insuficienta hepatica, nu este necesara ajustarea dozei datorita ferestrei terapeutice largi a lanreotide (vezi pct 5.2).

Pacienti varstnici

La pacientii varstnici nu este necesara ajustarea dozei datorita ferestrei terapeutice largi a Somatuline PR 30 mg (vezi pct 5.2).

Copii si adolescenti

Somatuline PR 30 mg nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

Mod de administrare

Somatuline PR 30 mg se administreaza prin injectare intramusculara in cadranul superior extern al feselor. Locul de injectare intramuscular ar trebui sa fie alternat intre partea stanga si cea dreapta.

Pentru instructiuni privind diluarea produsului inainte de administrare, instructiuni privind utilizarea, manipularea si eliminarea produsului, vezi pct. 6.6.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la lanreotida sau la oricare dintre excipienti (mentionati la pct. 6.1).

Atentionari
Lanreotida poate scade motilitatea vezicii biliare si conduce la formarea calculilor biliari. De aceea, pacientii trebuie monitorizati periodic.

Studii farmacologice efectuate la animale si om au evidentiat ca lanreotida, ca si somatostatina si analogii sai, inhiba secretia de insulina si glucagon.

De aceea, pacientii tratati cu Somatuline PR pot prezenta hipoglicemie sau hiperglicemie.

Glicemia trebuie monitorizata la initierea tratamentului sau cand este modificata doza, pentru a stabili daca este necesara ajustarea tratamentului antidiabetic.

In timpul tratamentului cu lanreotida, la pacientii cu acromegalie au fost observate scaderi usoare ale functiei tiroidiene, desi hipotiroidism clinic a fost raportat rar. Daca apar simptome clinice trebuie efectuate teste ale functiei tiroidiene.

La pacientii fara afectiuni cardiace manifeste lanreotida poate conduce la scaderea frecventei cardiace, fara a atinge pragul bradicadiei.

La pacientii care sufera de afectiuni cardiace inainte de inceperea tratamentului cu lanreotida, poate aparea bradicardia sinusala. La pacientii cu bradicardie tratamentul cu lanreotida trebuie initiat cu precautie (vezi pct. 4.5).

La pacientii cu tumori carcinoide, nu trebuie prescrisa lanreotida inainte de a exclude prezenta unei tumori obstructive intestinale.

Interactiuni
Efectele farmacologice gastrointestinale ale lanreotidei pot reduce absorbtia intestinala a medicamentelor administrate concomitent, inclusiv ciclosporina.

Administrarea concomitenta a lanreotidei cu ciclosporina poate sa scada biodisponibilitatea relativa a ciclosporinei, de aceea este necesara ajustarea dozelor ciclosporinei pentru a mentine concentratia plasmatica terapeutica.

Interactiunile cu medicamente care se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice sunt putin probabile deoarece lanreotida se leaga moderat de proteinele plasmatice.

Datele publicate limitate indica faptul ca administrarea concomitenta de analogi de somatostatina si bromocriptina poate creste disponibilitatea bromocriptinei.

Administrarea concomitenta de medicamente ce induc bradicardie (de exemplu beta-blocante) poate avea ca efect aditional reducerea minora a frecventei cardiace. Ajustarea dozei unei astfel de medicatii concomitente poate fi necesara.

Datele publicate limitate indica faptul ca analogii de somatostatina pot scadea clearance-ul metabolic al compusilor metabolizati de enzimele citocromului P450, posibil datorita supresiei hormonului de crestere. Deoarece nu poate fi exclus faptul ca lanreotida poate avea acest efect, medicamentele metabolizate de CYP3A4 care au indice terapeutic scazut (de exemplu chinidina, terfenadina) trebuie administrate cu precautie.

Sarcina
Sarcina

Studiile privind organogeneza efectuate la animale nu au evidentiat efecte teratogene asociate cu administrarea lanreotidei.

Datele disponibile de la un numar limitat de gravide tratate cu lanreotida nu au indicat efecte adverse asupra sarcinii sau fetusului/nou-nascutului. Nu sunt disponibile date epidemiologice noi.

Deoarece studiile pe animale nu sunt intotdeauna predictive in raspunsul la oameni, lanreotide trebuie administrat gravide doar daca este clar necesar.

Alaptarea

Nu sunt disponibile informatii privind excretia lanreotidei in laptele matern.

Deoarece multe medicamente sunt excretate in laptele matern, lanreotide trebuie administrat cu precautie in perioada alaptarii.

Fertilitatea

La femelele de sobolan a fost observata reducerea fertilitatii datorita inhibarii secretiei GH la doze in exces, coresponzatoare dozelor terapeutice la om.

Condus auto
Somatuline PR are influenta mica sau moderata asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu au fost efectuate studii despre capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totusi, au fost raportate ameteli la administrarea Somatuline PR (vezi pct. 4.8).

Daca pacientul este afectat, nu trebuie sa conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje.

Reactii adverse
Reactiile adverse raportate de pacienti cu acromegalie si tumori carcinoide neuroendocrine tratati cu lanreotida in studii clinice, in cadrul clasificarii pe aparate, sisteme si organe, sunt prezentate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100).

Cele mai frecvente reactii adverse, asteptate in urma tratamentului cu lanreotida, sunt tulburarile la nivelul tractului gastro-intestinal (cel mai frecvent raportate au fost diareea si durerile abdominale, de obicei usoare sau moderate si tranzitorii), litiaza biliara (de obicei asimptomatica), si reactii la locul injectarii (dureri, noduli si induratie).

Profilul reactiilor adverse este similar tuturor indicatiilor.

Sistem organ clasaFoarte frecvente (≥1/10)Frecvente (≥1/100<1/10)Rare (≥1/1,000<1/100)Experienta privind siguranta dupa punerea pe piata (frecventa necunoscuta)
Tulburari metabolice si de nutritie Hipoglicemie, scaderea apetitului**, hiperglicemie, diabet zaharat  
Tulburari psihiatrice  Insomnie* 
Tulburari la nivelul sistemului nervos Ameteala, cefalee, letargie**  
Tulburari cardiace Bradicardie sinusala*  
Tulburari vasculare  Bufeuri* 
Tulburari gastro- intestinaleDiaree, scaune moi*, dureri abdominaleGreata, varsaturi, constipatie, flatulenta, distensie abdominala, disconfort abdominal*, dispepsie, steatoree**Fecale decolorate*Pancreatita
Tulburari hepatobiliareLitiaza biliaraDilatatie biliara*  
Tulburari musculoscheletale si ale tesutului conjunctiv Durere musculoscheletala**, mialgie**  
Afectiuni cutanate și ale tesutului subcutanat Alopecie, hypotrichosis*  
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare Astenie, oboseala, reactii la locul injectarii (durere, masa, induratie, noduli, prurit)  
Investigatii diagnostice ALAT crescut*, ASAT anormal*, ALAT anormal*, bilirubina din sange crescuta* , glicemia crescuta *,hemoglobina glicozilata crescuta*, scadere in greutate, enzime pancreatice scazute**ASAT crescut*, fosfataza alcalina sanguina crescuta*, bilirubina din sange anormala*, sodiu in sange scazut* 
Tulburari ale sistemului imunitar   Reactii alergice (inclusiv angioedem, soc anafilactic, hipersensibilitate)

* Bazat pe studii efectuate la pacienti cu acromegalie

** Bazat pe studii efectuate la pacienti cu GEP-NETs

Raportarea reactiilor adverse suspectate Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj
In caz de supradozaj, se recomanda tratament simptomatic.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate hormonale sistemice (exclusiv hormoni sexuali) si insuline, hormoni hipotalamici, hormoni anticrestere, codul ATC: H01CB03

Lanreotida este un octapeptid analog al somatostatinei naturala. Ca si somatostatina, lanreotida este un inhibitor al functiilor endocrine, neuroendocrine, exocrine si paracrine. Lanreotida are o mare afinitate pentru receptorii umani ai somatostatinei (SSTR) 2 si 5 si o afinitate mai mica pentru SSTR uman 1, 3 si 4. Activitatea asupra SSTR umani 2, si 5 reprezinta principalul mecanism considerat a fi responsabil pentru inhibarea hormonului de crestere.

Lanreotida, ca si somatostatina, prezinta o actiune generala exocrina anti-secretorie.

Ea inhiba secretia bazala de motilin, peptida gastrica inhibitorie si polipeptida pancreatica, dar nu are efect semnificativ asupra secretiei à jeun de secretina sau gastrina. Lanreotida inhiba puternic cresterea datorata aportului alimentar a fluxul sanguin in artera mezenterica superioara si a fluxul sanguin in vena porta. Lanreotida scade semnificativ secretia jejunala, stimulata de prostaglandina E1, de apa, sodiu, potasiu si cloruri. De asemenea, scade concentratia prolactinei la pacientii cu acromegalie tratati timp indelungat.

Lanreotida este evident mai activa fata de somatostatina naturala si are o durata de actiune mai lunga.

Populatia pediatrica

Agentia Europeana a Medicamentului a renuntat la obligativitatea trimiterii rezultatelor studiilor cu Somatuline PR 30 mg in subseturile populatiei pediatrice pentru acromegalie, gigantism pituitar, fistule gastrointestinale, metastaze peritoneale si neoplasme pituitare (vezi pct. 4.2 pentru informatii legate de utilizarea la copii). Agentia Europeana a Medicamentului a enumerat tumorile gastroenteropancreatice in lista cu derogari de clasa.

Proprietati farmacocinetice
Parametrii farmacocinetici ai lanreotidei dupa administrare intravenoasa la voluntarii sanatosi au evidentiat o distribuitie extravasculara limitata, cu un volum de distributie la starea de echilibru de 16,1 l.

Clearance-ul total a fost de 23,7 l/ora, timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a fost de 1,14 ore si timpul mediu de persistenta in organism a fost de 0,68 ore.

In studiile ce evalueaza excretia, mai putin de 5% din lanreotida a fost excretata in urina si mai putin de 0,5% a fost eliminata nemodificata in fecale, ceea ce indica si excretie biliara.

Profilul plasmatic al unei singure doze de Somatuline PR 30 mg administrat intramuscular la voluntari sanatosi se caracterizeaza printr-o faza initiala de eliberare rapida, corespunzator eliberarii peptidei legate la suprafata microsferelor, iar apoi printr-o a doua faza de eliberare, urmata de o foarte lenta scadere indusa de eliberarea prelungita a substantei active capturata in microparticulele care fac parte din medicament.

Dupa obtinerea unei concentratii serice initiale de 8,5 ± 4,7 ng/ml intr-un interval cuprins intre 1 si 2 ore de la administrare, concentratia serica scade in decurs de 1-3 zile si apoi creste din ziua 3-5 pana in zilele 14-21, avand un aspect de ‘’pseudo-platou’’, in cadrul caruia majoritatea valorilor serice se situeaza in jur de 1 ng/ml.

Acest profil de eliberare prelungita este descris prin intermediul unui timp mediu de remanenta de 15,0 ± 1,6 zile si un timp de injumatatire de 5,0 ± 2,3 zile.

La pacientii cu acromegalie profilul farmacocinetic evidentiat dupa o administrare unica a lanreotidei Somatuline PR 30 mg este comparabil cu cel obtinut la subiectii voluntari sanatosi.

De asemenea, la pacientii cu acromegalie a fost studiat profilul farmacocinetic consecutiv administrarilor repetate. Concentratia plasmatica la starea de echilibru este obtinuta dupa administrarea celei de-a 4 doze consecutive, cu o concentratie plasmatica maxima de 10,9 ± 4.4 ng/mL obtinuta la 2 ore dupa administrare si apoi cu un ‘’pseudo-platou’’ care urmeaza o cinetica de ordinul 1. Valoarea medie a concentratiilor serice

minime si media concentratiilor serice la starea de echilibru este 2,2 ± 0,7 si respectiv 2,8 ± 0,8 ng/ml, nefiind observata nici o acumulare relevanta (Rac = 2,2).

Insuficienta renala/hepatica

Pacientii cu insuficienta renala severa prezinta o scadere de 2 ori a clearance-ului seric al lanreotidei, cu o crestere consecutiva a timpului de injumatatire si a ASC. La pacientii cu insuficienta hepatica moderata sau severa, a fost observata o reducere a clearance-ului (30%). Volumul de distributie si timpul mediu de persistenta in organism creste la toate stadiile de insuficienta hepatica.

Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, deoarece concentratia serica a lanreotidei la aceasta populatie este de asteptat sa fie in intervalul de siguranta tolerat la pacientii sanatosi.

Pacienti varstnici

Pacientii varstnici prezinta o crestere a timpului de injumatatire plasmatic si a timpului mediu de persistenta in organism comparat cu subiectii tineri si sanatosi. Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii varstnici, deoarece concentratia serica a lanreotidei la aceasta populatie este de asteptat sa fie in intervalul de siguranta tolerat la pacientii sanatosi.

Date preclinice de siguranta
In studiile cu bioteste carcinogenice la soareci si sobolani, nu au fost observate modificari neoplazice la doze in exces corespunzatoare dozelor terapeutice umane. Cresterea incidentei tumorilor subcutanate a fost observata la locul injectarii, corelat cu cresterea frecventei dozelor (zilnic) fata de dozele pentru oameni cu administrare lunara, si prin urmare nesemnificativ clinic.

Testele standard cu lanreotida in vitro si in vivo nu au evidentiat potential genotoxic.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 29.12.2022

Categorii de produse

checkout.warnings.Notice