Medicamente cu reteta

Sonovue 8mcl/ml, 1 flacon, Bracco

Brand: BRACCO

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Sonovue 8mcl/ml, 1 flacon, Bracco

5367839

Indicatii
Acest medicament este indicat numai pentru stabilirea diagnosticului.

SonoVue se utilizeaza in imagistica prin ultrasunete, pentru cresterea ecogenitatii sangelui, sau a fluidelor din tractul urinar rezultand un raport semnal-zgomot imbunatatit.

SonoVue trebuie utilizat numai in cazul pacientilor ale caror imagini ecografice, fara imbunatatirea

contrastului, nu sunt concludente.

Ecocardiografie

SonoVue este o substanta de contrast pentru ecocardiografia transpulmonara care poate fi utilizata la pacientii adulti suspectati de sau diagnosticati cu boli cardiovasculare, pentru a asigura opacifierea camerelor cardiace si imbunatatirea delimitarii endocardului ventriculului stang.

Examenul Doppler al vaselor mari

SonoVue creste eficacitatea detectarii sau excluderii anormalitatilor in arterele cerebrale si in carotida externa sau arterele periferice la pacientii adulti, prin imbunatatirea raportului semnal–zgomot la examenul Doppler.

In cadrul examinarii venei porte, SonoVue creste calitatea imaginii Doppler privind fluxul sanguin si

durata semnalului, util din punct de vedere clinic la pacientii adulti.

Examenul Doppler al vaselor mici

SonoVue imbunatateste imaginea vascularizarii leziunilor ficatului si a celor mamare in timpul unei sonografii Doppler, ducand la o caracterizare mai specifica a leziunii la pacientii adulti.

Ultrasonografia tractului urinar excretor

SonoVue este indicat pentru utilizarea in ultrasonografia tractului excretor la copii si adolescenti, cu varsta de la nou-nascuti pana la 18 ani, pentru a detecta sau a exclude refluxul vesicoureteral. In vederea limitarii interpretarii unor rezultate ultrasonografice ca fals negative vezi punctul 4.4 si 5.1.

Dozaj
Acest medicament trebuie utilizat numai de catre medici cu experienta in ultrasonografie. Echipamentul de urgenta si personalul instruit in utilizarea acestuia trebuie sa fie usor accesibile.

Doze

Administrare intravenoasa

Dozele recomandate la adulti pentru SonoVue sunt urmatoarele:

Imagini mod B ale camerelor cardiace, aflate in repaus sau contractate: 2 mL

Imagistica vasculara Doppler: 2,4 mL.

In cadrul unei singure examinari, medicul poate efectua o a doua injectie cu doza recomandata, daca

considera necesar.

Pacienti varstnici

Recomandarile de dozare pentru administrarea intravenoasa se aplica si pacientilor varstnici.

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea SonoVue la pacientii cu varsta sub 18 ani nu a fost stabilita pentru administrarea intravenoasa si la utilizarea in ecocardiografie si imagistica vasculara Doppler .

Utilizarea intravezicala

Doza recomandata de SonoVue la copii si adolescenti, - este de 1 ml.

Mod de administrare

Pentru instructiuni privind reconstituirea medicamentului inainte de administrare, vezi pct. 6.6.

Administrare intravenoasa

SonoVue trebuie administrat imediat dupa extragerea in seringa, prin injectarea intr-o vena periferica. Fiecare injectie trebuie urmata de administrarea imediata a inca 5 ml solutie injectabila de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%).

Administrare intravezicala

Dupa introducerea unui cateter urinar 6F-8F steril in vezica, in conditii sterile, vezica urinara este golita si apoi umpluta cu solutie salina (solutia sterila de 0,9% solutie de clorura de sodiu) la aproximativ o treime sau jumatate din volumul total estimat [Varsta in ani + 2) x 30] ml. SonoVue este apoi administrat prin cateterul urinar. Administrarea SonoVue este urmata de finalizarea umplerii vezicii urinare cu solutie salina pana cand pacientul are nevoia de micutrare sau exista primul semn usor de contrapresiune la perfuzie. Imagistica cu ultrasunete a vezicii urinare si a rinichilor se efectueaza in timpul umplerii si golirii vezicii urinare. Imediat dupa prima golire, vezica urinara poate fi reumpluta cu solutie salina pentru un al doilea ciclu de golire si imagistica, fara a fi nevoie de o a doua administrare SonoVue. Un indice mecanic scazut (≤ 0,4) este recomandat Pentru imagistica vezicii urinare, ureterelor si rinichilor in timpul ultrasonografiei tractului urinar cu contrast este recomandat un indice mecanic scazut (≤0,4).

Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta(ele) activa(e) sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1. Administrarea intravenoasa de SonoVue este contraindicat la pacientii cunoscuti ca avand sunturi

cardiace de tip dreapta-stanga, hipertensiune pulmonara severa (presiunea la nivelul arterei pulmonare

peste 90 mmHg), hipertensiune arteriala necontrolata terapeutic si la pacienti adulti cu sindrom de detresa

respiratorie acuta.

SonoVue nu trebuie utilizat in asociere cu dobutamina la pacientii a caror stare clinica sugereaza instabilitate cardovasculara, in cazul acestora fiind contraindicata dobutamina.

Atentionari
Reactii de hipersensibilitate

Au fost observate reactii grave de hipersensibilitate in timpul sau imediat dupa administrarea SonoVue la pacientii fara expunere anterioara la medicamente care contin hexafluorura de sulf microbule, inclusiv la pacientii cu reactie (reactii) de hipersensibilitate anterioara la macrogol, cunoscut si sub denumirea de polietilen glicol (PEG) (vezi pct. 4.8).

SonoVue contine PEG (vezi pct. 6.1). Poate exista un risc crescut de reactii grave la pacientii cu reactii

anterioare de hipersensibilitate la PEG.

Se recomanda mentinerea tuturor pacientilor sub supraveghere medicala atenta in timpul si timp de cel putin 30 de minute dupa administrarea SonoVue, pentru a monitoriza riscul reactiilor de hipersensibilitate grave (vezi pct. 4.2).

Se recomanda precautie la tratarea anafilaxiei cu epinefrina la pacientii carora li se administreaza beta- blocante, deoarece raspunsul poate fi redus sau poate provoca efecte alfa-adrenergice si vagotonice nedorite (hipertensiune arteriala, bradicardie).

Utilizarea intravenoasa

Pacienti cu status cardiopulmonar instabil.

Monitorizarea electrocardiografica trebuie efectuata la pacientii cu risc crescut, asa cum a fost indicat

din punct de vedere clinic si se recomanda o supraveghere medicala atenta.

Daca se decide administrarea SonoVue, trebuie acordata o atentie deosebita pacientilor cu sindrom coronarian acut recent sau boli cardiace ischemice instabile, inclusiv: infarct miocardic acut sau in evolutie, angina pectorala de repaus in ultimele 7 zile, agravarea semnificativa a simptomelor cardiace in ultimele 7 zile, interventie recenta la nivelul arterelor coronare sau alti factori care sugereaza instabilitate clinica (de exemplu deteriorarea recenta a electrocardiogramei, a investigatiilor de laborator sau clinice), insuficienta cardiaca acuta, insuficienta cardiaca clasa III/IV sau tulburari severe ale ritmului cardiac, deoarece, la acesti pacienti, -reactiile alergice si/sau -reactiile vasodilatatoare pot determina afectiuni care pot pune in pericol viata. SonoVue va fi administrat acestei categorii de pacienti numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc, urmata de o monitorizare permanenta a semnelor vitale in timpul si dupa administrarea acestuia.

Trebuie subliniat faptul ca ecocardiografia de stres, nu numai ca poate induce un episod ischemic, dar, de asemenea, factorii de stres pot induce efecte predictibile, dependente de doza asupra sistemului cardiovascular (de exemplu cresterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale si a activitatii ectopice ventriculare pentru dobutamina sau scaderea tensiunii arteriale pentru adenozina si dipiridamol), precum si reactii de hipersensibilitate imprevizibile. De aceea, daca SonoVue trebuie utilizat in asociere cu ecocardiografia de stres, pacientii trebuie sa aiba o stare stabila, verificata prin absenta durerii toracice sau a modificarii ECG in ultimele doua zile. In plus, monitorizarea ECG si a tensiunii arteriale trebuie efectuata in timpul unei ecocardiografi- cu SonoVue imbunatatit- - cu un agent - farmacologic de stres (de exemplu, cu dobutamina).

Alte boli concomitente

Se recomanda prudenta cand se administreaza medicamentul la pacientii cu urmatoarele afectiuni: endocardita acuta, valve protetice, inflamatie sistemica acuta si/sau sepsis, stari de coagulare hiperactive si/sau tromboembolism recent si afectiuni renale sau hepatice in stadii terminale, deoarece numarul pacientilor cu aceste afectiuni care au fost expusi la SonoVue in studiile clinice a fost limitat.

Interpretarea rezultatelor ultrasonografiei si limitarile de utilizare

Cazuri fals negative pot apare la rezultatele ultrasonografiei cu SonoVue si nu au fost clarificate (a se

vedea cap. 5.1).

Recomandari tehnice

In cadrul studiilor la animale, aplicarea substantelor de contrast ecografic au determinat aparitia - reactiilor adverse biologice (de exemplu, leziuni celulare endoteliale, rupturi ale capilarelor) prin interactiune cu fascicolul de ultrasunete. Desi aceste reactii adverse biologice nu au fost raportate la om, se recomanda utilizarea unui indice mecanic scazut.

Excipienti

Acest produs medicamentos contine mai putin de 1 mmol sodiu (23 mg) per doza, de exemplu ”fara

sodiu”.

Interactiuni
Nu au fost efectuate studii de interactiune.

Sarcina
Sarcina

Nu sunt disponibile date clinice cu privire la femeile gravide. Studiile la animale nu au indicat efecte adverse cu privire la sarcina, dezvoltarea embrionara/fetala, nastere sau dezvoltare post-natala (vezi pct. 5.3 Date preclinice de siguranta). Ca masura de precautie, este de preferat sa se evite utilizarea SonoVue in timpul sarcinii.

Alaptare

Nu se cunoaste daca hexafluorura de sulf se elimina in laptele matern.

Totusi, tinand cont de eliminarea rapida prin aerul expirat, se considera ca alaptarea poate fi reluata dupa doua pana la trei ore de la administrarea SonoVue.

Fertilitatea

Nu sunt disponibile date clinice. Studiile la animale nu indica efecte nocive asupra fertilitatii.

Condus auto
SonoVue nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule

sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Adulti - utilizare intravenoasa

Siguranta SonoVue dupa administrarea intravenoasa a fost evaluata la 4653 de pacienti care au participat la 58 de studii clinice. -reactiile adverse raportate cu SonoVue dupa administrarea intravenoasa au fost, in general, non-severe, tranzitorii si s-au rezolvat spontan fara efecte reziduale. In studiile clinice, -reactiile adverse cel mai frecvent raportate dupa administrarea intravenoasa sunt: cefalee, reactie la locul injectarii si greata.

Reactiilele adverse sunt clasificate in functie de aparate, sisteme, organe si frecventa folosind urmatoarea conventie: Foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥ 1/1,000 si sub 1/100), rare (≥ 1/10,000 si sub 1/1,000), foarte rare (sub 1/10,000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Aparate, sisteme si organeReactii adverse
Categorii de frecventa
Mai putin frecvente (≥ 1/1,000 şi < 1/100)Rare (≥ 1/10,000 şi< 1/1,000)Cu frecventa necunoscuta Care nu poate fi estimatădin datele disponibile
Tulburari ale sistemuluiimunitar Hipersensibilitate* 
Tulburari ale sistemuluinervosCefalee, parestezii, ameteli,disgeuzie Reactie vasovagala
Tulburari oculare Vedere incetosata 
Tulburari cardiace  Infarct miocardic**Ischemie miocardica** Sindrom Kounis***
Tulburari vasculareHiperemie facialaHipotensiunearteriala 
Tulburari gastro-intestinaleGreata, dureri abdominale Varsaturi
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat.eruptie cutanataPrurit 
Tulburari musculo- scheletice si ale tesutului conjunctiv Dorsalgii 
Tulburari generale si la nivelul locului de administrareDisconfort toracic, reactii la nivelul locului de injectare,senzatie de calduraDureri toracice, durere, astenie 

* Cazurile sugestive de hipersensibilitate pot include: eritem cutanat, bradicardie, hipotensiune arteriala, dispnee, pierderea constientei, stop cardiac/cardio-respirator, reactii anafilactice, soc anafilactic.

** In unele cazuri de hipersensibilitate, la pacientii cu boala coronariana subiacenta, au fost de asemenea raportate cazuri de ischemie miocardica si/sau de infarct miocardic.

*** Sindrom coronarian acut asociat cu o reactie alergica

Foarte rar, s-a raportat evolutie letala in asociere temporala cu utilizarea de SonoVue. In toate aceste cazuri, era un risc major preexistent pentru complicatii cardiace majore, care putea determina o evolutie letala.

Copii si adolescenti - Utilizare intravezicala

Siguranta administrarii SonoVue dupa administrarea intravezicala s-a bazat pe evaluarea literaturii publicate care a inclus utilizarea SonoVue la peste 6000 de pacienti copii si adolescenti (interval de varsta de la 2 zile la 18 ani). Nu au fost raportate reactii adverse.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilorlor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, astfel cum este mentionat in Anexa V.

Supradozaj
Deoarece pana in prezent nu au fost raportate cazuri de supradozaj, nu au fost identificate nici semne si nici simptome ale supradozajului cu SonoVue. Intr-un studiu de faza I, au fost administrate doze de pana la 56 ml SonoVue la voluntari sanatosi fara a se raporta reactiiadverse grave. In cazul aparitiei supradozajului, pacientul trebuie tinut sub observatie si tratat simptomatic.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacologica: Medii de contrast pentru ultrasunete. Cod ATC: VO8DA05.

Hidrofluorura de sulf este un gaz inert, inofensiv, slab solubil in solutii apoase. Exista rapoarte in literatura despre utilizarea gazului in studiul fiziologiei respiratorii si al retinopexiei pneumatice. Adaugarea unei solutii injectabile de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%), la liofilizat, urmata de agitarea energica, duce la formarea microbulelor de hexafluorura de sulf. Microbulele au un diametru mediu de aproximativ 2,5 µm, 90% dintre ele avand un diametru mai mic de 6 µm si 99% avand un diametru mai mic de 11 µm. Fiecare mililitru de SonoVue contine 8 µl de microbule. Intensitatea semnalului reflectat depinde de concentratia microbulelor si de frecventa fasciculului cu ultrasunete. Interfata dintre microbula de hexafluorura de sulf si mediul apos se comporta ca un reflector al fascicolului de ultrasunete si, prin urmare, creste ecogenitatea sangelui si contrastul dintre sange si tesuturile inconjuratoare.

Utilizare intravenoasa

La dozele clinice propuse pentru administrare intravenoasa, s-a demonstrat ca SonoVue determina o

crestere a intensitatii semnalului cu peste 2 minute pentru imagini ecocardiografice de tip B si cu 3 pana la 8 minute pentru imagistica Doppler a vaselor mari si mici.

Utilizare intravezicala

Pentru ultrasonografia tractului urinar excretor la copii si adolescenti, dupa administrarea intravesicala, SonoVue mareste intensitatea semnalului fluidelor din uretra, vezica, ureter si -pelvisului renal si faciliteaza detectarea refluxului fluidului din vezica in uretere.

Eficacitatea SonoVue pentru detectarea / excluderea refluxului vezicoureteral a fost stabilita in doua studii deschise, unicentrice publicate. Prezenta sau absenta refluxului vesicoureteral cu ultrasunete SonoVue a fost comparata cu standardul radiologic de referinta. Intr-un studiu care a inclus

183 pacienti (366 de unitati renal-ureter), ultrasunetele SonoVue au fost corect pozitive in 89 din

103 unitati cu reflux si corect negative in 226 din 263 de unitati fara reflux. In cel de-al doilea studiu, incluzand 228 pacienti (463 unitati rinichi-ureter), ultrasunetele SonoVue au fost corect pozitive in 57 din 71 de unitati cu reflux si corect negative in 302 din 392 unitati fara reflux.

Proprietati farmacocinetice
Cantitatea totala de hexafluorura de sulf administrata intr-o doza clinica este una foarte mica (o doza de 2 ml de microbule contine 16 µl de gaz). Hexafluorura de sulf se dizolva in sange si in cele din urma, se elimina prin expiratie.

La om, dupa o singura injectie intravenoasa de 0,03 sau 0,3 L de SonoVue/kg (de aproximativ 1 si

10 ori doza clinica maxima) efectuata la voluntari, hexafluorura de sulf a fost eliminata rapid. Durata medie a timpului de injumatatire plasmatica prin eliminare este de 12 minute (interval intre 2 minute si 33 de minute). Peste 80% din hexafluorura de sulf administrata a fost regasita in aerul expirat la

2 minute dupa injectie, iar aproximativ 100% la 15 minute dupa aceasta.

La pacientii cu fibroza pulmonara interstitiala difuza, procentul dozei regasite in aerul expirat a fost in medie de 100%, iar timpul de injumatatire plasmatica prin eliminare a avut valori similare cu cele determinate la voluntarii sanatosi.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clince nu au evidentiat nici un risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, genotoxicitatea sau toxicitatea asupra functiei de reproducere. S-au observat leziuni la nivel cecal, in studiile dupa doze repetate efectuate la sobolani, dar nu si la maimute, dar aceste leziuni nu sunt relevante pentru administrarea medicamentului la om,

in conditii normale de administrare.

S-a evaluat, de asemenea, toleranta locala intravesicala pentru SonoVue. Un studiu cu doza unica si un studiu cu doza repetata, ambele urmate de o perioada fara tratament, au fost efectuate la sobolanii femele cu toxicitate locala evaluata prin examinare macroscopica si histopatologica a rinichilor, a ureterului, a vezicii urinare si a uretrei. Acesta n-u a evidentiat niciun fel de leziuni legate de elementul de testare in niciunul dintre organele examinate, in special in vezica urinara, atat in studiile cu doza unica, cat si in studiile cu doza repetata. Prin urmare, s-a concluzionat ca SonoVue este bine tolerat in tractul urinar la sobolan.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 12.01.2023

Categorii de produse