Medicamente cu reteta

Sotalol AL 80 mg, 50 comprimate, Aliud Pharma

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Sotalol AL 80 mg, 50 comprimate, Aliud Pharma

2129336

Indicatii

  • Tahiaritmie ventriculara simptomatica severa.
  • Tahiaritmie supraventriculara simptomatica ce necesita tratament, de exemplu:
  • Prevenirea fibrilatiei atriale cronice dupa cardioversie.
  • Prevenirea fibrilatiei atriale paroxistice.

Dozaj

Stabilirea dozei de Sotalol AL la pacientii cu tahiaritmii ventriculare necesita supraveghere cardiologica atenta si existenta echipamentelor de interventie pentru urgente cardiace, precum si a celor de monitorizare continua ECG. In timpul tratamentului se recomanda efectuarea unor examene regulate (de exemplu ECG standard si sau ECG Holter). In cazul modificarii unui parametru ECG, de exemplu largirea complexului QRS, alungirea intervalului QT cu peste 25%, alungirea intervalului PQ

cu peste 50 %, alungirea intervalului QT cu peste 500 ms sau al cresterii frecventei si agravarii aritmiilor cardiace, se recomanda reconsiderarea schemei terapeutice.

Tahiaritmii ventriculare simptomatice severe

Doza initiala este de 80 mg clorhidrat de sotalol de doua ori pe zi (echivalent cu un comprimat Sotalol AL 80 sau ½ comprimat Sotalol 160 AL de doua ori pe zi). Daca raspunsul terapeutic este necorespunzator, doza zilnica poate fi crescuta la 80 mg clorhidrat de sotalol de trei ori pe zi (echivalent cu un comprimat Sotalol AL 80 sau ½ comprimat Sotalol 160 AL de trei ori pe zi) pana la 160 mg clorhidrat de sotalol de doua ori pe zi (echivalent cu doua comprimate Sotalol AL 80 sau 1 comprimat Sotalol 160 AL de doua ori pe zi).

In cazul in care raspunsul terapeutic la aritmia cu potential letal este inadecvat, doza poate fi crescuta la 480 mg clorhidrat de sotalol pe zi in doua sau trei prize. In acest caz, dozele trebuie crescute numai daca beneficiile potentiale depasesc riscul crescut al aparitiei posibilelor reactii adverse severe (in special, efectul proaritmic).

Daca este necesara cresterea dozei, aceasta se va face dupa cel putin 2-3 zile.

Fibrilatia atriala

Doza initiala este de 80 mg clorhidrat de sotalol de doua ori pe zi (echivalent cu un comprimat Sotalol AL 80 sau ½ comprimat Sotalol 160 AL de doua ori pe zi). Daca raspunsul terapeutic este necorespunzator, doza zilnica poate fi crescuta la 80 mg clorhidrat de sotalol de trei ori pe zi (echivalent cu un comprimat Sotalol AL 80 sau ½comprimat Sotalol 160 AL de trei ori pe zi). Aceasta doza nu trebuie depasita in fibrilatia atriala paroxistica.

La pacientii cu fibrilatie atriala cronica, in lipsa unui raspuns terapeutic adecvat doza poate fi crescuta pana la cel mult 160 mg clorhidrat de sotalol de doua ori pe zi (echivalent cu doua comprimate Sotalol AL 80 sau 1 comprimat Sotalol 160 AL de doua ori pe zi).

Daca este necesara cresterea dozei, aceasta se va face dupa cel putin 2-3 zile.

Doze recomandate la pacientii cu insuficienta renala

Deoarece la pacientii cu insuficienta renala exista risc de acumulare a medicamentului in sange dupa administrarea de doze repetate, doza trebuie ajustata in functie de clearance-ul renal, avand in vedere frecventa cardiaca (aceasta nu trebuie sa scada sub 50 batai/minut) si raspunsul clinic.

Pacientii cu insuficienta renala severa trebuie tratati cu clorhidrat de sotalol numai in conditiile monitorizarii frecvente a ECG si determinarii periodice a concentratiei plasmatice de clorhidrat de sotalol.

In cazul in care clearance-ul creatininei scade la 10-30 ml/min (creatininemia cuprinsa intre 2-5 mg/dl), se recomanda reducerea dozei de clorhidrat de sotalol la jumatate din doza uzuala, iar daca clearance-ul creatininei scade sub 10 ml/min (creatininemia >5 mg/dl), doza de clorhidrat de sotalol trebuie micsorata la un sfert din doza uzuala.

Nota:

Pacientii cu antecedente de infarct miocardic sau reducere semnificativa a capacitatii cardiace, trebuie monitorizati atent (de exemplu prin intermediul ECG) in perioada de crestere a dozei acestui medicament antiaritmic. In timpul tratamentului sunt necesare examene medicale regulate.

Mod de administrare

Comprimatele trebuie inghitite cu lichid suficient, inainte de masa.

Sotalol AL nu trebuie administrat in timpul mesei, deoarece absorbtia substantei active, clorhidratul de sotalol, la nivelul tractului gastro-intestinal poate fi micsorata in prezenta alimentelor (in special lapte si produse lactate)

Durata tratamentului

Durata tratamentului va fi stabilita de catre medicul curant.

In cazul pacientilor cu afectiuni coronariene si/sau aritmii sau celor care au primit tratament de lunga durata cu antiaritmice, intreruperea administrarii clorhidratului de sotalol trebuie facuta treptat, deoarece intreruperea brusca poate agrava simptomatologia.

Copii

Clorhidratul de sotalol nu trebuie utilizat la copii deoarece experienta terapeutica disponibila este inadecvata.

Varstnici

Cand medicamentul de administreaza la pacienti varstnici, trebuie avuta in vedere posibilitatea unei functii renale alterate.

Suplimentar pentru Sotalol AL 80
Pentru a facilita administrarea unor doze individualizate, Sotalol AL 80 se prezinta sub forma de comprimat cu linie mediana de divizare (comprimat divizabil). Plasati comprimatul de Sotalol AL 80 pe o suprafata plana si dura cu fata cu linia de divizare in sus si apasati usor cu degetul mare pentru a diviza comprimatul in doua jumatati egale.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la clorhidratul de sotalol, sulfonamide sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct.6.1;

Insuficienta cardiaca decompensata (clasa NYHA IV); Infarct miocardic acut:

Soc;

Bloc atrioventricular (AV) de grad doi sau trei; Bloc sinoatrial;

Boala nodului sinusal; Bradicardie (< 50 batai/min); Prezenta intervalului QT alungit; Hipokaliemie;

Hipomagnezemie Hipotensiune arteriala;

Boala arteriala periferica obstructiva, stadiu avansat; Afectiuni respiratorii obstructive;

Acidoza metabolica

Feocromocitom netratat (vezi pct. 4.4)

La pacientii tratati cu clorhidrat de sotalol este contraindicata administrarea intravenoasa a blocantilor canalelor de calciu de tipul verapamilului si diltiazemului sau a altor antiaritmice (cum este disopiramida) (exceptie, in situatii de terapie intensiva).

Atentionari

Este necesara monitorizare medicala deosebit de atenta in cazul utilizarii clorhidratul de sotalol la:

  • pacienti cu insuficienta renala (este necesara reducerea dozei; vezi pct. 4.2); creatininemia si/sau concentratiile plasmatice de clorhidrat de sotalol trebuie monitorizate regulat
  • pacienti diabetici cu variatii mari ale glicemiei; simptomele hipoglicemiei pot fi mascate. Valorile glicemiei trebuie monitorizate in timpul tratamentului cu clorhidrat de sotalol;
  • pacienti care postesc strict;
  • pacienti cu hipertiroidism, simptomele adrenergice pot fi mascate;
  • pacienti cu boli vasculare periferice ocluzive, cum este sindromul Raynaud si claudicatie intermitenta; simptomele se pot agrava, in special la initierea tratamentului;
  • pacienti cu feocromocitom (vezi pct. 4.3); clorhidratul de sotalol poate fi utilizat doar dupa blocada receptorilor alfa.

Medicamentele care au actiune blocanta beta-adrenergica pot declansa sau accentua psoriazisul sau pot duce la aparitia exantemului psoriaziform.

Avand proprietati blocante beta-adrenergice, sotalolul poate creste sensibilitatea pacientilor la alergeni si pot exacerba severitatea reactiilor anafilactice. Pacientii cu antecedente de reactii de hipersensibilizare si pacientii aflati sub terapie imunitara specifica (de desensibilizare) prezinta un risc crescut in aparitia reactiilor anafilactice exagerate.

Pacientii cu antecedente de infarct miocardic sau cu functie ventriculara deficitara prezinta, in cazul folosirii terapiei antiaritmice, in special, risc de exacerbare a aritmiilor cardiace (proaritmic).

In cazul asocierii clorhidratului de sotalol cu antiaritmice din clasa I, evitati medicamentele care produc largirea complexului QRS (in special medicamentele de tipul chinidinei) pentru a evita prelungirea excesiva a intervalului QT si riscul asociat de facilitare a declansarii aritmiilor ventriculare. De asemenea, evitati utilizarea concomitenta a altor antiaritmice din clasa a III datorita posibilitatii prelungirii excesive a intervalului QT.

La pacientii cu diaree severa sau persistenta sau tratati concomitent cu medicamente care produc pierdere de magneziu si/sau potasiu (de exemplu diuretice care elimina potasiul), echilibrul electrolitic si acido-bazic trebuie monitorizat cu atentie.

Prezenta sotalolului in urina poate produce valori fals ridicate ale analizelor fotometrice ale metanefrinei. Pacientii tratati cu clorhidrat de sotalol si la care se suspecteaza un feocromocitom trebuie sa efectueze o analiza HPLC a metanefrinelor urinare cu extragere a fazei solide.

Teste anti-doping

Utilizarea sotalolului poate produce reactii pozitive la testele anti-doping.

Interactiuni

Utilizarea sotalolului in asociere cu blocante ale canalelor calciului de tip verapamil sau diltiazem poate determina scaderea marcata a tensiunii arteriale si, ca o consecinta a unui efect aditiv asupra nodulului sinusal si nodului atrioventricular, poate produce bradiaritmie si tulburari importante ale conducerii atrioventriculare. Ca urmare, aceasta asociere este contraindicata (cu exceptia cazului in care administrarea se face intr-o unitate de terapie intensiva).

Asocierea clorhidratului de sotalol cu medicamente antiaritmice din clasa I (in special, medicamente de tipul chinidinei) sau alte medicamente antiaritmice din clasa III poate duce la prelungirea excesiva a intervalului QT, prelungire asociata cu un risc crescut de aparitie a aritmiilor ventriculare.

Utilizarea clorhidratului cu sotalol in asociere cu alte medicamente cu efect beta-blocant poate produce efecte aditive de clasa II (scadere a tensiunii arteriale si scaderea ritmului cardiac).

Utilizarea clorhidratului de sotalol in asociere cu medicamente care prelungesc intervalul QT, de exemplu antidepresive triciclice sau tetraciclice (imipramina, maprotilina), antihistaminice (astemizol, terfenadina), antibiotice chinolonice (de ex. sparfloxacina), antibiotice macrolide (eritromicina), probucol, haloperidol si halofantrina este asociata cu un risc crescut de aparitie a unor efecte proaritmic (torsada varfurilor).

Utilizarea clorhidratului de sotalol in asociere cu blocante ale canalelor de calciu de tipul nifedipinei, poate potenta efectul acestuia de scadere a tensiunii arteriale; de asemenea, poate aparea exacerbarea supresiei nodulului sinusal.

Utilizarea concomitenta de sotalol si noradrenalina sau antidepresive inhibitorii ale monoaminoxidazei (IMAO) sau intreruperea brusca a administrarii in asociere a clonidinei, poate produce o crestere importanta a tensiunii arteriale.

Utilizarea clorhidratului de sotalol in asociere cu antidepresive triciclice, barbiturice, fenotiazine, narcotice/anestezice, antihipertensive, diuretice sau vasodilatatoare poate produce scadere accentuata a tensiunii arteriale.

Utilizarea clorhidratului de sotalol in asociere cu agonisti ai receptorilor beta2, cum sunt salbutamol, terbutalina si isoprenalina, poate necesita o crestere a dozei de agonisti ai receptorilor beta2.

Efectul inotrop negativ al clorhidratului de sotalol si al narcoticelor/anestezicelor sau antiaritmicelor poate fi aditiv.

Efectele dromotrop si cronotrop negative ale clorhidratului de sotalol pot fi crescute in cazul in care se administreaza in asociere rezerpina, clonidina, alfa-metildopa, guanfacina sau glicozide tonicardiace.

Blocajul neuromuscular indus de tubocurarina poate fi potentat de efectul blocant beta-adrenergic al clorhidratului de sotalol.

Utilizarea concomitenta a clorhidratului de sotalol si a insulinei sau a antidiabeticelor orale poate sa induca aparitia hipoglicemiei, mai ales in cazul asocierii unui efort fizic si poate masca simptomele acestei stari.

Utilizarea concomitenta a clorhidratului de sotalol si a diureticelor care elimina potasiul (de exemplu, frusemida, hidroclorotiazida) sau a altor medicamente care duc la pierdere de potasiu sau magneziu este asociata cu un risc crescut de aritmie cardiaca provocata de hipokaliemie.

Utilizarea concomitenta a clorhidratului de sotalol si a antidepresivelor triciclice sau a alcoolului etilic trebuie evitata deoarece aceasta poate facilita declansarea aritmiilor ventriculare (astfel de evenimente au fost raportate in cazuri izolate).

Sarcina

Clorhidratul de sotalol trebuie utilizat in timpul sarcinii doar dupa evaluarea atenta a riscurilor si beneficiilor, deoarece experienta privind utilizarea acestuia la femeile gravide este necorespunzatoare. Studiile la animale au demonstrat potential de reactii toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

Aceste medicamente traverseaza bariera placentara, atingand concentratii fetale active farmacologic, astfel incat, este probabil ca fetii si nou-nascutii sa prezinte bradicardie, hipotensiune arteriala si hipoglicemie. Ca urmare, tratamentul cu clorhidrat de sotalol trebuie intrerupt cu 48-72 de ore inaintea datei prognozate pentru nastere. Nou-nascutii trebuie monitorizati cu atentie pe o perioada corespunzatoare de timp dupa nastere pentru aparitia efectului beta-blocant.

Alaptarea

Clorhidratul de sotalol se acumuleaza in laptele matern atingand concentratii de 3 pana la 5 ori mai mari decat concentratiile plasmatice la mama. Sugarii ai caror mame au utilizat clorhidrat de sotalol in timp ce alaptau trebuie monitorizati cu atentie pentru aparitia efectului beta-blocant.

Condus auto

Chiar daca este administrat conform recomandarilor medicale, acest medicament poate afecta atentia, alterand capacitatea de a conduce vehicule, de a folosi utilaje sau de a lucra fara a avea o baza larga de sustinere. Aceste manifestari apar mai ales la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, la schimbarea medicatiei sau cand se consuma concomitent alcool etilic.

Reactii adverse

Reactiile adverse sunt clasificate dupa frecventa dupa cum urmeaza: foarte frecvente (mai mult sau egal cu 1/10) frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 si mai putin de 1/10) mai putin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 si mai putin de 1/100) rare (mai mult sau egal cu 1/10000 si mai putin de 1/1000) foarte rare ( mai putin de 1/10000), cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile). In cadrul fiecarei grupe de frecventa, reactiile adverse sunt prezentate in ordinea descrescatoare a gravitatii.

Tulburari cardiace

Frecvente: dureri toracice, scadere nedorita a tensiunii arteriale, exacerbare a insuficientei cardiace, bradicardie, palpitatii, anomalii ale ECG, tulburari de conducere AV, sincopa sau stare presincopala, edeme.

Efectele proaritmice, manifestate prin modificarea sau agravarea aritmiilor cardiace, acestea putand afecta semnificativ activitatea cardiaca si putand duce la stop cardiac,sunt frecvente. Pot sa apara efecte aritmogene, in special la pacientii cu aritmii potential letale si cu o disfunctie a ventriculului stang.

Deoarece clorhidratul de sotalol prelungeste intervalul QT, in special in cazul unui supradozaj si a unei bradicardii ulterioare, poate sa apara tahicardie ventriculara (inclusiv torsada varfurilor).

Efectele pro-aritmice grave (tahicardie ventriculara marcata sau fibrilatie ventriculara sau torsada varfurilor) sunt, in general, dependente de doza si apar de obicei la scurt timp de la initierea tratamentului sau de la modificarea dozelor.

Foarte rare: exacerbarea atacurilor de angina si boala vasculara periferica ocluziva.

Tulburari ale sistemului nervos

Frecvente: ameteli, senzatie de lesin, cefalee, tulburari ale somnului, parestezii si senzatie de extremitati reci.

Tulburari oculare

Frecvente: tulburari vizuale.

Mai putin frecvente: conjunctivita.

Foarte rare: keratoconjunctivita, lacrimatie redusa (utilizatorii de lentile de contact trebuie sa tina cont de aceasta reactie).

Tulburari acustice si vestibulare

Frecvente: afectarea auzului.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Frecvente: dispnee.

Mai putin frecvente: la pacientii cu antecedente de boli pulmonare obstructive se poate declansa dispnee.

Foarte rare: bronsita alergica asociata cu fibroza.

Tulburari gastro-intestinale

Frecvente: disgeuzie, dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree, dispepsie, flatulenta, xerostomie

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Frecvente: eritem, prurit, exantem.

Mai putin frecvente: alopecie.

Foarte rar, medicamentele cu actiune beta-blocanta pot precipita sau accentua psoriazisul sau pot duce la aparitia exantemului psoriaziform.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv

Rare: crampe sau slabiciune musculara.

Tulburari metabolice si de nutritie

Cu frecventa necunoscuta: hipoglicemie - semnele hipoglicemiei (in special tahicardia) pot fi mascate in timpul tratamentului cu clorhidrat de sotalol. Trebuie tinut cont de aceasta reactie mai ales la pacientii care postesc strict, la pacienti cu diabet zaharat si la pacientii cu antecedente de hipoglicemie spontana.

Tulburari lipidice: valori crescute ale colesterolului total si ale trigliceridelor si valori scazute ale colesterolului HDL.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Frecvente: febra, fatigabilitate.

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu frecventa necunoscuta: Avand proprietati blocante beta-adrenergice, sotalolul poate creste sensibilitatea pacientilor la alergeni si pot exacerba severitatea reactiilor anafilactice. Pacientii cu reactii de hipersensibilizare in antecedente si pacientii aflati sub terapie imunitara specifica (de desensibilizare) prezinta un risc crescut in aparitia reactiilor anafilactice exagerate.

Tulburari ale aparatului genital si sanului

Cu frecventa necunoscuta: impotenta.

Tulburari psihiatrice

Frecvente: anxietate, stari confuzionale, schimbari ale dispozitiei, halucinatii, cresterea activitatii onirice, stari depresive.

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

Supradozaj

Simptomele intoxicatiei

Simptomele intoxicatiei cu sotalol depind in principal de afectiunile cardiace preexistente (functia ventriculului stang, aritmii cardiace). La pacientii cu insuficienta cardiaca severa, doze reduse pot fi suficiente pentru a determina reactii adverse asupra miocardului.

In functie de gradul supradozajului, tabloul clinic este dominat de simptomele cardiovasculare si la nivelul SNC incluzand oboseala, pierderea constientei, midriaza si, ocazional, convulsii generalizate, hipotensiune arteriala, hipoglicemie, bradicardie pana la nivelul asistoliei (ritmul heterotop este frecvent intalnit pe ECG), insuficienta cardiaca congestiva, dar pacientii pot prezenta si tahicardie ventriculara atipica (torsada varfurilor) si simptome ale socului cardiovascular.

Rezultatul unui supradozaj cu sotalol a fost rareori fatal. Tratamentul intoxicatiei

In afara masurilor generale care urmaresc eliminarea primara a medicamentului, trebuie monitorizate

functiile vitale si, daca este necesar, acestea trebuie corectate sub terapie intensiva.

Pot fi administrate urmatoarele antidoturi:

  • Atropina: 1-2 mg, pe cale intravenoasa.
  • Beta-simpatomimetice, in functie de greutatea corporala si de raspunsul terapeutic: dopamina, dobutamina, isoprenalina, orciprenalina sau adrenalina.
  • Glucagon: doza initiala 1-10 mg i.v. apoi 2-2,5 mg/h sub forma de perfuzie continua.

Bradicardia persistenta necesita utilizarea temporara a unui stimulator cardiac. Clorhidratul de sotalol este dializabil.

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: beta-blocante neselective, cod ATC: C07AA07.

Sotalol-D,L este un antiaritmic clasa III, hidrofilic, cu actiune importanta de blocare beta-adrenergica. Actiunea antiaritmica de clasa III a clorhidratului de sotalol este rezultatul unei prelungiri acute a fazei terminale a potentialului monofazic de actiune fara afectarea timpului de conducere. Perioada refractara absoluta este prelungita. Acest mecanism de actiune electrofiziologic este asociat cu ambii izomeri dextrogir si levogir si a fost detectat in atriu, nodul AV, ramurile accesorii si ventriculi.

Actiunea de blocada beta-adrenergica a clorhidratului de sotalol, fara activitate simpatomimetica intrinseca, este asociata cu izomerul levogir si blocheaza in mod aproximativ egal ambii receptori ß1 si ß2. In functie de schimbarile sistemului nervos simpatic, clorhidratul de sotalol reduce frecventa cardiaca, contractilitatea miocardului, timpul de conducere AV si activitatea reninei plasmatice.

Tonusul musculaturii netede poate fi crescut ca rezultat al efectului inhibitor asupra receptorilor ß2.

Proprietati farmacocinetice

Datorita absentei efectului de prim pasaj hepatic, biodisponibilitatea absoluta a sotalolului variaza intre 75% si 90%. Concentratia plasmatica maxima dupa administrarea orala este atinsa dupa 2-3 ore. Volumul de distributie este cuprins intre 1,6 - 2,4 litri/kg iar legarea de proteinele plasmatice este 0%.

Nu au fost detectati pana in prezent metaboliti farmacologic activi.

Clorhidratul de sotalol se elimina in principal pe cale renala. Clearance-ul renal este 120 ml/min si corespunde clearance-ului total al organismului.

Timpul de injumatatire plasmatica este de aproximativ 15 ore dar poate fi prelungit pana la 42 ore in cazul insuficientei renale in stadiu final.

Sotalolul se elimina in laptele matern.

La mamele care alapteaza, raportul concentratiilor sotalolului in laptele matern/plasma a fost 2,2-8,8.

Date preclinice de siguranta
Datele preclinice bazate pe studii conventionale de siguranta farmacologica, studii de toxicitate dupa doze repetate, genotoxicitate si potential carcinogen nu au demonstrat riscuri speciale pentru om.

Studiile privind toxicitatea asupra functiei de reproducere efectuate la sobolani si iepuri nu au produs dovezi ale unor efecte teratogene ale clorhidratului de sotalol. Doze mai mari decat dozele terapeutice la om au avut efecte embrio-letale la sobolani si iepuri iar la sobolani au fost asociate cu reducerea greutatii la nastere, modificarea densitatii receptorilor la nivel cerebral si modificari comportamentale.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 19.12.2022

Categorii de produse