Medicamente cu reteta

Sulfafurazol 500mg, 20 comprimate, Arena

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Sulfafurazol 500mg, 20 comprimate, Arena

7474399

Indicatii

Sulfafurazolul este indicat in infectii produse de germeni sensibili:

  • infectii urinare acute (atunci cand acestea nu au fost tratate in prealabil);
  • infectii ORL (sinuzita, otita medie) de obicei in combinatie cu eritomicina;
  • nocardioza.

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.
 
Dozaj

Adulti: doza initiala este de 4 comprimate Sulfafurazol Arena (2 g sulfafurazol) administrate oral, apoi cate 2 comprimate Sulfafurazol Arena (1 g sulfafurazol) la intervale de 6 ore.

In infectii urinare acute necomplicate si netratate anterior, doza recomandata este de 1 – 2 comprimate Sulfafurazol Arena (0,5-1 g) administrate oral la intervale de 6 ore, timp de 3-7 zile; la femei, uneori, poate fi suficienta o doza unica de 2 comprimate Sulfafurazol Arena (1 g sulfafurazol).

In nocardioza sunt necesare doze mai mari, pana la 12 - 16 comprimate Sulfafurazol Arena (6 - 8 g sulfafurazol) pe zi.

Copii peste 5 ani: doza initiala este de 50 mg sulfafurazol/kg, apoi se administreaza 25 mg sulfafurazol/kg la intervale de 6 ore.
 
Contraindicatii

Hipersensibilitate la sulfafurazol, la alte sulfamide sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.; Insuficienta hepatica.

Insuficienta renala.

Porfirie.

Hematopatii cu leucopenie.

Sarcina si alaptare.

Copii cu varsta sub 5 ani.
 
Atentionari

Se recomanda prudenta in administrare la pacientii cu antecedente de reactii alergice la sulfamide, deoarece pot fi alergici si la sulfafurazol.

Pacientii cu hipersensibilitate la furosemida, diuretice tiazidice, sulfoniluree sau inhibitori ai anhidrazei carbonice pot prezenta reactii de hipersensibilitate si la sulfamide antibacteriene.

La nou-nascuti, mai ales la prematuri, sulfamidele pot produce hiperbilirubinemie, cu favorizarea icterului nuclear. Acest fenomen este posibil si in cazul administrarii la mama inaintea nasterii.

Nu se recomanda administrarea sulfamidelor la pacientii cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza (creste riscul anemiei hemolitice imune sau idiosincrazice).
 
Interactiuni

Sulfamidele antibacteriene pot creste efectul, respectiv riscul toxicitatii pentru anticoagulantele cumarinice, sulfamidele antidiabetice, fenitoina, metotrexat; aceste fenomene sunt produse prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si inhibarea metabolizarii medicamentelor respective.

Asocierea sulfamidelor antibacteriene cu acidul p-aminobenzoic, procaina si acidul folic este contraindicata, deoarece acestea antagonizeaza actiunea antibacteriana a sulfamidelor.

Asocierea cu mandelamina si, in general, cu substante care acidifica urina favorizeaza precipitarea sulfamidelor in caile urinare.
 
Sarcina

Este contraindicata administrarea sulfamidelor antibacteriene la gravide.

Deoarece sulfamidele antibacterirene se excreta in lapte, trebuie avuta in vedere fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii.
 
Condus auto

Sulfafurazolul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Reactii adverse

Reactiile de hipersensibilitate sunt relativ frecvente; alergia este de multe ori incrucisata pentru diferite sulfamide. Manifestarile alergice cele mai obisnuite sunt febra (3%) si eruptiile cutanate (1-2%); mai rare sunt edemul angioneurotic, boala serului, fenomenele de fotosensibilizare si vasculitele alergice asemanatoare eritemului nodos. Foarte rar, au fost semnalate cazuri de sindrom Stevens-Johnson si sindrom Lyell.

Ocazional, apar fenomene de intoleranta digestiva: anorexie, greata, varsaturi.

Exceptional, au fost semnalate cazuri de anemie hemolitica (imuna sau idiosincrazica) la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, anemie aplastica (prin mielosupresie toxica), hepatita cu necroza difuza a ficatului, necroza tubulara si angeita renala necrozanta (toxice sau alergice), hipotiroidie si diferite tulburari neurologice – polinevrita, convulsii.

La nou-nascuti sulfamidele antibacteriene pot favoriza icterul nuclear. Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru

permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
 
Supradozaj

Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj cu sulfafurazol.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: sulfamide cu durata scurta de actiune, codul ATC: J01EB05.

Sulfamidele antibacteriene sunt chimioterapice de sinteza care actioneaza bacteriostatic in concentratiile obisnuite, dar la concentratii mari pot fi bactericide. Efectul antibacterian se datoreste interferarii procesului de sinteza a acidului folic la nivelul microorganismelor sensibile.

Spectrul antibacterian este larg, incluzand bacterii gram-pozitiv si gram-negativ.

Specii sensibile: chlamidii, micoplasme, actinomicete, nocardia, unele protozoare – toxoplasme,

Pneumocystis, plasmodii.

Specii inconstant sensibile (sensibilitatea este imprevizibila in absenta antibiogramei): stafilococi, enterococi, gonococi.

Specii rezistente: Serratia, Proteus, Pseudomonas si alti bacili gram-negativ multirezistenti. Sulfamidele antibacteriene pot favoriza cresterea rickettsiilor.
 
Proprietati farmacocinetice

Sulfafurazolul este un compus cu actiune rapida si de scurta durata. Se absoarbe repede din tubul digestiv. Se distribuie in compartimentul extracelular; difuzeaza in lichidul cefaloradian. Timpul mediu de injumatatire plasmatica este de 6,6 ore. Epurarea se face in parte prin metabolizare, mai ales prin N- acetilare la nivelul ficatului.

Date preclinice de siguranta
Nu sunt disponibile.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 31.01.2023

Categorii de produse

    checkout.warnings.Notice