Medicamente cu reteta

Tardyferon 80mg, 30 drajeuri, Pierre Fabre

Produs disponibil doar in farmacie in baza retetei medicale

Descriere si prospect: Tardyferon 80mg, 30 drajeuri, Pierre Fabre

1055432

Indicatii 

Tratamentul curativ al anemiei feriprive.

Tratamentul profilactic al carentei de fier in timpul sarcinii, cand nu se poate asigura prin dieta un aport adecvat de fier.

Tardyferon 80 mg este indicat la copii cu varsta peste 6 ani si la adulti.


Dozaj
Doze

Tardyferon 80 mg este indicat la copii cu varsta peste 6 ani si la adulti. Se administreaza pe cale orala.

Tratament curativ:

Copii cu varste intre 6 – 10 ani: 1 comprimat cu eliberare prelungita (echivalent a 80 mg Fe+2) pe zi. Copii cu varsta peste 10 ani si adulti: 1 - 2 comprimate cu eliberare prelungita (echivalent a 80 – 160 mg Fe+2) pe zi.

Durata tratamentului in indicatia curativa

Aceasta ar trebui sa fie suficient de lunga pentru a corecta anemia si a restabili rezervele de fier la adulti.

Anemia feripriva: 3 pana la 6 luni in functie de depletia rezervelor si, daca este necesar, se prelungeste atunci cand cauza anemiei nu poate fi controlata.

Controlul eficacitatii este util doar dupa 3 luni de la inceperea administrarii medicamentului: acesta ar trebui sa includa corectarea anemiei (Hb, VEM) si refacerea depozitelor de fier (feritina serica, receptor de transferina serica si coeficient de saturatie a transferinei).

Tratament profilactic:

La gravide: 1 comprimat cu eliberare prelungita (echivalent a 80 mg Fe+2) pe zi sau la fiecare doua zile in timpul ultimelor doua trimestre de sarcina (sau incepand din luna a 4-a).

Mod de administrare

Se administreaza pe cale orala.

Comprimatele se inghit intregi cu apa si nu trebuie supte, mestecate sau tinute in gura.

Comprimatele cu eliberare prelungita trebuie luate inainte de masa sau in timpul meselor (cu exceptia alimentelor specifice mentionate in sectiunea 4.5)in functie de toleranta gastro - intestinala.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la sulfatul feros sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct 6.1.

Hemocromatoza, in special anemia normo- sau hipersideremica, cum ar fi talasemia, anemia refractara, anemia prin insuficienta medulara.

Atentionari
Hiposideremia asociata sindroamelor inflamatorii nu raspunde la tratamentul cu fier.

Tratamentul cu fier trebuie asociat, pe cat posisbil, cu tratamentul cauzei.

Pacientii, in special pacientii varstnici si pacientii cu tulburari de deglutitie, pot prezenta, de asemenea, riscuri de leziuni esofagiene, granulom bronsic si/sau necroza, care ar putea duce la bronhostenoza, in cazul unei cai inadecvate (vezi pct. 4.8).

Pe baza datelor din literatura, au fost raportate cazuri de melanoza gastrointestinala la pacientii varstnici cu boala renala cronica, diabet si/sau hipertensiune arteriala tratati cu mai multe medicamente pentru aceste boli si tratati pentru anemia asociata cu suplimentare cu fier (vezi pct. 4.8).

Deoarece exista riscul de aparitie a ulceratiilor bucale si modificarilor de culoare ale smaltului dentar, comprimatele se inghit intregi cu apa si nu trebuie supte, mestecate sau tinute in gura.

Interactiuni
Asocieri nerecomandate
Fier (sub forma de sare) administrat pe cale injectabila: lipotimie sau chiar stare de soc

determinata de eliberarea rapida a fierului din forma sa complexa si saturarea transferinei.

Asocieri care necesita precautii speciale pentru utilizare

Bifosfonati

Reducerea absorbtiei gastro – intestinale a bifosfonatilor prin formarea unor complecsi slab absorbiti. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Cicline (administrare orala): tetracicline si derivati de tetraciclina

Scaderea absorbtiei gastro – intestinale atat a ciclinelor cat si a fierului prin formarea unor complecsi slab absorbiti. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Antiacide: produse care contin calciu, aluminiu si magneziu (Trisilicat de magneziu)

Scaderea absorbtiei gastro – intestinale a sarurilor de fier. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Alcool etilic

Administrarea concomitenta pentru o lunga perioada poate determina toxicitate deoarece absorbtia si stocarea hepatica a fierului este crescuta, in special daca consumul de alcool etilic este mare.

Cimetidina

Scaderea aciditatii gastrice poate determina scaderea absorbtiei fierului. Nu se recomanda asocierea cu suplimente de fier. Suplimentele de fier trebuie administrate cu cel putin 2 ore inainte sau dupa administrarea de cimetidina.

Deferoxamina

Cheleaza fierul si se utilizeaza in tratamentul supradozajului cu fier; fierul poate fi necesar la pacientii tratati cu medicamente chelatoare. Suplimentele de fier trebuie administrate la cel putin 2 ore dupa administrarea agentilor chelatori.

Hormoni tiroidieni/tiroxina

Reducerea absorbtiei gastro – intestinale a tiroxinei prin formarea unor complecsi slab absorbiti, ceea ce duce la hipotiroxinemie. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Fluorochinolone

Reducerea absorbtiei gastro – intestinale a florochinolonelor prin formarea unor complecsi slab absorbiti. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Pancreatina, pancrelipaza Asocierea poate sa scada absorbtia fierului.

Penicilamina

Reducerea absorbtiei gastro – intestinale a penicilaminei prin formarea unor complecsi slab absorbiti. Creste riscul de toxicitate al D-Penicilaminei cand tratamentul cu sulfat de fier este oprit. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Colestiramina

Reduce absorbtia gastro - intestinala a sarurilor de fier. Fierul trebuie administrat cu 1 pana la 2 ore inainte sau 4 pana la 6 ore dupa administrarea colestiraminei.

Calciu si zinc

Reducerea absorbtiei gastrointestinale a sarurilor de fier de catre calciu si zinc.

Reducerea absorbtiei gastrointestinale a zincului de catre sarurile de fier. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Metildopa, Levodopa, Carbidopa

Reducerea absorbtiei gastrointestinale a derivatilor dopa prin formarea unor complecsi slab absorbiti. Daca ambele medicamente trebuie administrate concomitent, administrarea individuala a fiecarui medicament se face la un interval de cel putin 2 ore.

Alte forme de interactiune:

Acizii fitici (cereale integrale), polifenolii (ceai, cafea, vin rosu), calciul (lapte, produse lactate) si unele proteine (oua) inhiba in mod semnificativ absorbtia fierului.

Lasati un interval de timp intre administrarea de saruri de fier si aceste alimente (cel putin 2 ore).

Modificarea testelor de laborator

Testul cu ortotoluidina: prezenta fierului poate da reactii fals pozitive.

Testul hemoragiilor oculte: pot fi mascate de coloratia neagra a materiilor fecale.

Testul dozarii glucozei prin oxido-reducere: prezenta sulfatului feros poate determina rezultate fals negative.

Testul cu fosfonati marcati radioactiv cu tehnetiu (Tc 99m) si fosfonati: suplimentele cu fier pot determina scaderea captarii osoase a fosfonatilor marcati radioactiv cu tehnetiu si a fosfonatilor datorita incarcarii excesive cu fier.

Sarcina
Sarcina
Nu exista studii dedicate la femeile gravide. Cu toate acestea, in contextul unui medicament bine-

cunoscut, o cantitate mare de date bibliografice despre femeile gravide (mai mult de 1000 de sarcini expuse) sunt disponibile si nu indica nici malformatii, nici toxicitate feto sau neonatala. Mai mult decat atat, studiile pe animale nu au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).

In concluzie, Tardyferon 80 mg poate fi administrat in timpul sarcinii daca este clinic necesar.

Alaptarea
Sarurile de fier sunt excretate in laptele matern, dar la doze terapeutice nu se anticipeaza efecte asupra nou-nascutului / sugarului.

Tardyferon 80 mg poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Fertilitatea
Studiile pe animale nu au indicat niciun efect asupra fertilitatii masculine si feminine.

Condus auto 
Tardyferon 80 mg nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse
Tabelul urmator prezinta reactiile adverse observate in sapte studii clince care cuprind un total de 1051 pacienti, din care 649 au fost tratati cu Tardyferon, pentru care nu a fost exclusa o relatie cauzala in timpul experientei post-marketing sau in literatura de specialitate.

Reactiile adverse sunt prezentate in conformitate cu clasificarea MedDRA pe sisteme si organe si sunt prezentate ca: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si sub 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si sub 1/100), rare (≥1/10000 si sub 1/1000), foarte rare (sub 1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Clasificarea MedDRA pe sisteme si organe

Frecvente(≥1/100, sub 1/10)

Mai putin frecvente         (≥ 1/1000, sub 1/100)

Cu frecventa necunoscuta(care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Tulburari ale sistemului imunitar

  

Reactii de hipersensibilitate, urticarie

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

 

Edem laringian

 

Tulburari gastro- intestinale

Constipatie, diaree, distensieabdominala, durere abdominala, materii fecale colorate innegru, greata

Alternanta diaree- constipatie, dispepsie, varsaturi, gastrita

**Colorarea dintilor,**ulceratii bucale,* leziuni esofagiene, melanoza gastrointestinala

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

 

Prurit, eruptie cutanata eritematoasa


Necroza pulmonara,

granulom pulmonar,

bronhostenoza

** Colorare reversibila a dintilor si ulceratia bucala: in contextul administrarii incorecte, cand comprimatele sunt mestecate, supte sau tinute in gura..

*La pacienti, in special la pacientii varstnici si pacientii cu tulburari de deglutitie, poate exista, de asemenea, un risc de leziuni esofagiene, granulom bronsic si / sau necroza care ar putea conduce la bronhostenoza, in cazul inghitirii gresite (vezi pct. 4.4).

Alte populatii speciale:

Cazuri de melanoza gastrointestinala au fost raportate cu frecventa necunoscuta in literatura de specialitate la pacientii varstnici cu boala renala cronica; diabet si / sau hipertensiune arteriala tratati cu mai multe medicamente pentru aceste boli si tratati pentru anemia asociata cu suplimentare cu fier (vezi pct. 4.4).

Raportarea reactiilor adverse suspectate

Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Supradozaj 
La copii si adulti, riscul de toxicitate cu fier incepe cu o doza de fier elementar de 20 mg pe kg de greutate corporala, dar este mai mare de la 60 mg fier elementar pe kg de greutate corporala.

Simptome de intoxicare

O otravire clasica cu fier apare in cinci faze clinice: stadiul gastrointestinal (inclusiv semne de iritatie gastrointestinala sau necroza mucoasei gastrointestinale insotita in majoritatea cazurilor, de dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree), stadiul de stagnare, socul si stadiul acidozei metabolice urmate de insuficienta hepatica si renala, stadiul hepatotoxicitatii si stadiul obstructiei intestinale.

Diagnosticul otravirii acute cu fier se bazeaza pe simptome clinice, nivel crescut de fier in ser (aproximativ 2 pana la 9 ore dupa expunere) si examinarea abdominala cu raze X (daca s-au consumat comprimate cu fier).

Tratamentul toxicitatii acute a fierului

Tratamentul simptomatic:

Monitorizarea atenta a pacientului, intretinerea respiratiei si a circulatiei sangelui (echilibrul lichidelor si electrolitilor). Daca este necesar, masuri anti-soc.

Decontaminarea gastrointestinala:

Radiografia abdominala poate fi realizata pentru a confirma prezenta comprimatelor cu fier in tractul gastro-intestinal (stomac sau intestin subtire).

In cazul utilizarii unei cantitati mari de comprimate cu fier (daca fierul a fost ingerat in exces de 20 mg /kg sau daca este simptomatic) si numai daca ingerarea a avut loc cu mai putin de o ora inainte, este posibila indepartarea unei parti din cantitatea de fier consumata prin decontaminare gastrointestinala care ar trebui facuta numai la spital:

Inducerea varsaturilor in cazul in care pacientul este constient si coopereaza (de exemplu prin apa cu sapun sau apa sarata calduta).

Laxativ cu macrogol sau irigare intestinala integrala, de asemenea posibil (de exemplu, solutia de lavaj de polietilenglicol poate fi administrata in proportie de 15-40 ml / kg / ora timp de 4-8 ore). Acestea sunt indicate atunci cand nivelul fierului seric continua sa creasca in pofida varsaturilor eficiente.

Radiografiile abdominale post-lavaj ar trebui realizate pentru a cauta alte comprimate cu fier sau fragmente de comprimate cu fier.

Atentie: Decontaminarile gastrointestinale sunt posibile, dar nu trebuie utilizate in mod obisnuit in tratamentul otravirilor cu fier.

Terapia de chelare a fierului:

In caz de intoxicatie majora, terapia de referinta pentru intoxicatia cu fier este deferoxamina intravenoasa. Pentru informatii detaliate, consultati RCP-ul pentru deferoxamina.

Dimercaprol este contraindicat in caz de intoxicatie cu fier.

Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: preparate antianemice, codul ATC: B03AA07

Fierul este un constituent esential al organismului care are un rol fiziologic esential si este necesar in numeroase functii, precum transportul de oxigen, productia de ATP, sinteza ADN-ului si in transportul de electroni.

Mecanism de actiune

Ca atom central al hemului, fierul este un constituent al hemoglobinei si este, de asemenea, esential pentru eritropoeza.

Efectul farmacodinamic

Fierul difera de alte minerale, deoarece echilibrul fierului in corpul uman este reglat doar de absorbtie, deoarece nu exista un mecanism fiziologic pentru excretie. Absorbtia sulfatului de fier (FeSO4) este facilitata de (DMT1) transportorul de ionici metalici divalenti in intestinul subtire proximal (duodenul si jejunul proximal).

Capacitatea de absorbtie a pacientilor anemici poate fi mai mare decat a subiectilor sanatosi, la acestia suprafata de absorbtie este considerabil extinsa catre zona distala. Procesul de absorbtie este sensibil la numerosi factori alimentari care pot impiedica acest proces ducand la absorbtie insuficienta si la deficit de fier.

Eficacitate si siguranta clinica

Studiile clinice au aratat ca raspunsul hematologic (modificarea Hb) si reconstructia depozitelor de fier (normalizarea feritinei) au fost indeplinite prin administrarea orala de sulfat feros.

Formularea farmaceutica speciala a Tardyferon (sulfat feros) ii permite sa se adapteze la schimbarea conditiilor de absorbtie ale corpului in cazuri de anemie.

Proprietati farmacocinetice
Absorbtia

Absorbtia fierului este un proces activ care apare mai ales la nivelul duodenului si in regiunea proximala a jejunului.

Combinatia dintre sulfatul feros si excipienti permite o eliberare gradata si continua a fierului. In general, sarurile de fier au absorbtie minima (10 pana la 20 % din doza ingerata).

Absorbtia este crescuta cand rezervele de fier sunt scazute si scade cand rezervele de fier sunt suficiente. Administrarea concomitenta cu anumite alimente sau administrarea impreuna cu anumite medicamente poate interfera cu absorbtia (vezi punctul 4.5).

Distributia

In organism, depozitele de fier sunt localizate in principal in maduva osoasa (eritroblasti) si in eritrocite, ficat si splina. Fierul este transportat de transferina prin vasele de sange, mai ales in maduva osoasa, unde este incorporat in hemoglobina.

Biotransformarea

Fierul este un ion metalic, care nu se metabolizeaza in ficat.

Eliminarea

Nu exista un mecanism activ pentru eliminarea fierului.

Eliminarea medie a fierului la subiectii sanatosi este estimata la 0,8 – 1mg/zi. Calea principala de eliminare este tractul gastro-intestinal (descuamarea enterocitelor, distrugerea hemului de la extravazarea celulelor rosii din sange), tractul urogenital si pielea. Excesul de fier din digestie este eliminat, in principal, prin fecale.

Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice nu au evidentiat niciun risc special pentru oameni, la dozele propuse pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatii dupa doze repetate, genotoxicitatii, carcinogenitatii, toxicitatii asupra functiei de reproducere si dezvoltare.

Ne asiguram in permanenta de acuratetea informatiilor prezentate. In situatia actualizarii fara instiintarea noastra in prealabil, acestea pot sa difere. Va recomandam sa consultati ambalajul produsului inainte de utilizare.

Data ultimei actualizari: 16.12.2022

Categorii de produse

Aviz