Indicatii
Deficit latent de fier sau deficit de fier asociat cu deficit de acid folic (de exemplu, in timpul sarcinii).
Dozaj
Doze
Medicamentul este destinat administrarii la adulti si copii cu varsta peste 12 ani.
Anemie feripriva usoara si deficit latent de fier: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita Tardyferon Fol o data pe zi, administrat fara a fi mestecat, inainte de micul dejun.
Anemii feriprive severe: doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita Tardyferon Fol de 2 ori pe zi, administrat fara a fi mestecat, dimineata si seara, cu o jumatate de ora - o ora inainte de masa. Dupa 3 saptamani, doza poate fi scazuta la un comprimat cu eliberare prelungita pe zi.
Mod de administrare
Comprimatele se inghit intregi cu apa si nu trebuie supte, mestecate sau tinute in gura. Comprimatele trebuie luate inainte de masa sau in timpul meselor, in functie de toleranta gastrointestinala.
Durata tratamentului
Durata tratamentului trebuie sa fie suficienta pentru a corecta anemia si pentru a reface depozitele de fier la adulti, de exemplu 600 mg pentru femei si 1200 mg pentru barbati. Anemia prin deficit de fier: 3 pana la 6 luni in functie de epuizarea rezervelor, prelungit daca anemia nu este controlata.
Controlul eficacitatii este util numai dupa 3 luni de la inceputul tratamentului: acesta trebuie sa includa corectarea anemiei (Hb, MCV) si refacerea depozitelor de fier (feritina serica si saturatia transferinei).
Contraindicatii
Hipersensibilitate la sulfatul feros, acid folic sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1.
Hemocromatoza, in special anemia normo- sau hipersideremica, cum este talasemia, anemia refractara, anemia prin insuficienta medulara.
Anemie hemolitica fara origine feripriva confirmata (si toate formele de anemie in afara de anemia feripriva), datorita riscului de hemocromatoza secundara.
Copii cu varsta sub 12 ani.
Atentionari
Fierul este toxic in doze mari.
Hiposideremia asociata sindroamelor inflamatorii nu raspunde la tratamentul cu fier. Tratamentul cu fier trebuie asociat, pe cat posibil, cu tratamentul cauzei.
Deoarece exista riscul de aparitie a ulceratiilor bucale si modificarilor de culoare ale smaltului dentar, comprimatele se inghit intregi cu apa si nu trebuie supte, mestecate sau tinute in gura.
Consumul de ceai in cantitati mari inhiba absorbtia fierului.
Interactiuni
Asocieri nerecomandate cu Fier (saruri) (administrare injectabila)
Lipotimie sau chiar soc, atribuit eliberarii rapide a fierului din forma sa complexa si saturatia transferinei. Asocieri care necesita precautii speciale de utilizare
Tardyferon Fol nu trebuie prescris in asociere cu urmatoarele medicamente:
Bifosfonati:
Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a bifosfonatilor prin formarea de complecsi slab absorbabili. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Cicline (administare orala): tetracicline si derivati de tetraciclina. Reducerea absorbtiei gastro-intestinale atat a ciclinelor cat si a fierului datorita formarii de complecsi slab absorbabili. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Fluorochinolone:
Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a fluorochinolonelor datorita formarii de complecsi slab absorbabili. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere , se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Metildopa, Levodopa, Carbidopa:
Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a derivatilor dopa datorita formarii de complecsi slab absorbabili. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Penicilamina:
Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a penicilaminei datorita formarii e complecsi slab absorbabili. Creste riscul de toxicitate al D-Penicilaminei cand tratamentul cu sulfatul feros este oprit. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Hormoni tiroidieni/tiroxina
Reducerea absorbtiei gastro-intestinala a tiroxinei datorita formarii de complecsi slab absorbabili, ceea ce conduce la hipotiroxinemie. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Calciu, Zinc
Reducerea absorbtiei gastro-intestinala a sarurilor de fier de catre calciu si zinc. Reducerea absorbtiei gastro-intestinala a zincului de catre sarurile de fier.
Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda admnistrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Antiacide: calciu, aluminiu, magneziu (trisilicat de magneziu). Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a sarurilor de fier. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt.
Colestiramina
Reducerea absorbtiei gastro-intestinale a sarurilor de fier. Daca ambele medicamente sunt administrate in asociere, se recomanda administrarea unuia dintre cele 2 medicamente la un interval de cel putin 2 ore fata de celalalt. Alte interactiuni
Fosfatii, acidul fitic (cereale integrale), polifenolii (ceai, cafea, vin rosu), calciul (lapte, produse lactate) si unele proteine (oua) inhiba in mod semnificativ absorbtia fierului. Se recomanda un interval de cel putin doua ore intre administrarea sarurilor de fier si aceste alimente.
Acidul folic
Combinatii care necesita precautii speciale de utilizare.
Anticonvulsivante:
Anticonvulsivante (precum fenobarbital, fenitoina, fosfenitoina, primidona) pot produce deficit de folat.
Administrarea de acid folic impreuna cu anticonvulsivante poate reduce concentratiile serice de anticonvulsivant si eficacitatea lor pentru prevenirea crizelor.
Antagonistii acidului folic:
Antagonistii acidului folic (precum metotrexatul sau sulfasalazina) pot scadea nivelurile serice de folat.
Sarcina
Ferul
Sarcina
Nu exista studii adecvate la gravide. Cu toate acestea, in contextul unui medicament bine-cunoscut, o cantitate mare de date bibliografice despre femeile gravide (mai mult de 1000 de sarcini expuse) sunt disponibile si nu indica nici malformatii, nici toxicitate feto sau neonatala. Mai mult decat atat, studiile pe animale nu au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere.
In concluzie Tardyferon Fol poate fi administrat in timpul sarcinii daca este clinic necesar.
Alaptarea
Excretia de fer in lapte nu a fost in mod clar documentata.
Nu au fost evidentiate efecte ale fierului la nou-nascutii/sugarii ale caror mame au fost tratate. Tardyferon Fol poate fi administrat in timpul alaptarii.
Fertilitatea:
Studiile la animal nu au indicat niciun efect asupra fertilitatii masculine si feminine. Acidul folic
Sarcina
Nu exista studii adecvate la gravide. Cu toate acestea, in contextul unui medicament bine-cunoscut, o cantitate mare de date bibliografice despre femeile gravide (mai mult de 1000 de sarcini expuse) sunt disponibile si nu indica nici malformatii, nici toxitate feto sau neonatala. Mai mult decat atat, studiile pe animale nu au evidentiat toxicitate asupra functiei de reproducere. In concluzie, Tardyferon Fol poate fi utilizat in timpul sarcinii, daca este clinic necesar.
Alaptarea
Acidul folic este excretat in laptele matern. Nu au fost evidentiate efecte ale acidului folic la nou- nascutii/sugarii ale caror mame au for tratate. Tardyferon Fol poate fi administrat in timpul alaptarii.
Fertilitatea
Studiile la animal nu au indicat niciun efect asupra fertilitatii masculine si feminine.
Condus auto
Tardyferon Fol nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Reactiile adverse ale fierului:
Tabelul urmator prezinta reactiile adverse observate in sapte studii clince care cuprind un total de 1051 pacienti, din care 649 au fost tratati cu Tardyferon, pentru care nu se poate exclude o relatie cauzala.
Reactiile adverse sunt prezentate in conformitate cu clasificarea MedDRA pe sisteme si organe si sunt prezentate ca foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si mai putin de 1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si mai putin de 1/100), rare (≥1/10000 si mai putin de 1/1000), foarte rare (≤1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Frecvente (≥ 1/100 < 1/10) | Mai putin frecvente(≥ 1/1,000 < 1/100) | Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fiestimata din datele disponibile) | |
---|---|---|---|
Tulburari ale sistemului imunitar | Hipersensibilitate, urticarie | ||
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale | Edem laringian | ||
Tulburari gastro-intestinale | Constipatie, diaree, distensie abdominala, durere abdominala, melena, greata | Alternanta diaree -constipatie, dispepsie, varsaturi, gastrita | *Colorarea dinților si **ulceratii bucale. |
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat | Prurit, eruptie cutanata eritematoasa |
Reactiile alergice, urticaria, schimbarea culorii dintilor, ulceratia bucala sunt prezentate a fi cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile) luand in considerare supravegherea dupa punerea pe piata.
Dupa punerea pe piata: in timpul supravegherii post-autorizare, au fost raportate urmatoarele reactii adverse. Frecventa acestor reactii este considerata necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile).
Tulburari gastro-intestinale:
*Colorarea reversibila a dintilor: in cazul utilizarii incorecte, cand comprimatele sunt mestecate, supte sau tinute in gura. La pacientii varstnici si pacientii cu tulburari de deglutitie pot aparea de asemenea, leziuni esofagiene sau necroza bronsica in caz de aspirare a medicamentului.
**Ulceratie bucala: in cazul utilizarii incorecte, cand comprimatele sunt mestecate, supte sau tinute in gura. La pacientii varstnici si pacientii cu tulburari de deglutitie, in caz de sufocare sau de aspiratie, pot aparea leziuni esofagiene sau necroza bronsica.
Reactiile adverse ale acidului folic
Avand in vedere experienta de dupa punerea pe piata urmatoarele reactii adverse au fost raportate:
Cazuri foarte rare de reactii anafilactice, cum este angioedemul
Cazuri foarte rare de reactii alergice cutanate
Posibilitatea de tulburari gastro-intestinale
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Supradozaj
In special la copii, a fost raportat supradozaj cu saruri de fier, datorate ingestiei accidentale a unor doze mari. In majoritatea cazurilor, manifestarile includ semne de iritatie gastro-intestinala si necroza, insotite de greata, varsaturi sau soc.
Tratamentul supradozajului trebuie initiat rapid si consta in lavaj gastric cu solutie de bicarbonat de sodiu 1%.
Utilizarea unui chelator este eficace, cel mai specific fiind deferoxamina, in special atunci cand concentratiile plasmatice de fier sunt mai mari de 4 μg/ml. Socul, deshidratarea si dezechilibrele acido- bazice trebuie tratate utilizand masuri terapeutice conventionale.
Proprietati farmacologice
Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: antianemice, preparate cu fer, fer in combinatie cu acid folic, codul ATC B03AD03.
Fierul:
Fierul este indispensabil pentru organism. Intra in structura hemoglobinei, proteina cu rol in transportul oxigenului, productia de ATP, sinteza ADN-ului si in transportul de electroni. Fierul este depozitat sub forma de complexe hidroxid feric-proteina, denumite feritina si hemosiderina (un agregat de feritina), care se gasesc in macrofage, la nivelul ficatului, splinei, maduvei hematopoietice. Circulatia fierului prin sange se face sub forma unui complex cu o beta1-glicoproteina, numita transferina, care ajunsa in tesuturi se leaga de receptorii specifici.
Mecanism de actiune:
Ca atom central al hemului, fierul este un constituent al hemoglobinei si este de asemenea esential pentru eritropoieza.
Efecte farmacodinamice:
Fierul difera de minerale, deoarece echilibrul fierului in corpul uman este reglat doar de absorbtie neexistand un mecanism fiziologic pentru excretie. Absorbtia sulfatului de fier (FeSO4) este facilitata de (DMT1) transportorul de ioni metalici divalenti, in intestinul subtire proximal (duodenul si jejunul proximal).
Capacitatea de absorbtie a pacientilor anemici poate fi mai mare decat a subiectilor sanatosi, la acestia suprafata de absorbtie este considerabil extinsa catre zona distala. Procesul de absorbtie este sensibil la numerosi factori alimentari care pot impiedica acest proces ducand la absorbtie insuficienta si la deficit de fier.
Eficacitate si siguranta clinica:
Studiile clinice au aratat ca raspunsul hematologic (modificarea Hb) si reconstructia si conservarea depozitelor de fier (normalizarea feritinei sau conservarea) au fost indeplinite prin administrarea orala de sulfat feros in asociere cu acid folic.
Formularea farmaceutica speciala a Tardyferon Fol (sulfat feros) ii permite sa se adapteze la schimbarea conditiilor de absorbtie ale corpului in cazuri de anemie sau pentru prevenirea deficientei de fier si acid folic din timpul sarcinii.
Acidul folic:
Acidul folic, o vitamina B, intervine in formarea nucleotizilor purinici si pirimidinici, fiind esential pentru sinteza ADN.
Mecanism de actiune:
Folatul actioneaza ca o coenzima in mai multe transferuri cu un singur atom de carbon conducand la biosinteza de nucleotide purinice si acidului deoxitimidilic, esentiale pentru sinteza ADN-ului si ARN- ului. In general, cresterea rapida si multiplicarea celulelor necesita o rezerva adecvata de folat: tesutul sistemului nervos, muschi neted si celulele rosii din sange.
Efect farmacodinamic:
Oamenii nu pot sintetiza acid folic si, prin urmare, trebuie sa obtina necesarul din alimentatie. Acidul folic are o biodisponibilitate mult mai mare decat folatii naturali, fiind absorbit rapid din intestin.
Eficacitate si siguranta clinica:
Studiile clinice au aratat ca raspunsul hematologic (modificarea Hb) si conservarea depozitelor de acid folic au fost realizate prin administrarea orala de sulfat feros in asociere cu acid folic.
Formularea farmaceutica speciala a Tardyferon Fol (sulfat feros) ii permite sa se adapteze la schimbarea conditiilor de absorbtie ale corpului in cazuri de anemie sau pentru prevenirea deficientei de fier si acid folic din timpul sarcinii.
Proprietati farmacocinetice
Fier
Absorbtie
In general, sarurile feroase se absorb in proportie mica (10 - 20% din doza administrata).
Combinatia dintre sulfatul feros si excipienti permite eliberarea progresiva si continua a fierului, ceea ce permite o absorbtie mai buna in timp.
Absorbtia are loc in principal in duoden si in jejunul proximal. Absorbtia este crescuta atunci cand depozitele de fier sunt mici.
Administrarea concomitenta cu anumite alimente sau administrarea impreuna cu anumite medicamente poate interfera cu absorbtia (vezi pct. 4.5).
Distributie
In organism, depozitele de fier sunt localizate in principal in maduva osoasa (eritroblasti) si in eritrocite, ficat si splina. Fierul este transportat de transferina prin vasele de sange, mai ales in maduva osoasa, unde este incorporat in hemoglobina.
Metabolizare
Fierul este un ion metalic, care nu se metabolizeaza in ficat. Eliminare
Nu exista un mecanism activ pentru eliminarea fierului. Eliminarea medie a fierului la subiectii sanatosi este estimata la 0,8 – 1mg/zi. Fierul in exces se elimina in principal prin fecale. Eliminarea
complementara se face prin intermediul tractului urogenital, prin descuamarea pielii si transpiratie. Acidul folic
Absorbtie
Eliberarea acidului folic are loc rapid in stomac. Se absoarbe in portiunea proximala a intestinului subtire.
Acidul folic este rapid absorbit din tractul gastro-intestinal, in special din regiunea proximala a intestinului subtire.
Distributie
Folatii sunt distribuiti in tot corpul. Principalul loc de depozitare a folatilor este in ficat; este, de asemenea, concentrat in mod activ in lichidul cefalorahidian. Folatii sunt distribuiti in laptele matern.
Metabolizare
Acidul folic este transformat in metabolitul activ 5-metiltetrahidrofolat (5MTHF), in plasma si in ficat. Metabolitii acidului folic intra in circuitul enterohepatic.
Eliminare
Metabolitii acidului folic sunt eliminati in urina, iar folatii in exces fata de cerintele organismului sunt eliminati netransformati in urina.
Date preclinice de siguranta
Datele non-clinice privind Tardyferon si acid folic nu au evidentiat niciun risc special pentru oameni pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, genotoxicitatea, carcinogenitatea, toxicitatea asupra functiei de reproducere si dezvoltare.